Dodaj do ulubionych

Ludzie "chorzy", urzędnicy "uczciwi". Afera w Z...

IP: *.0.fullrate.dk 12.11.10, 01:00
Korupcja w Polsce jest przerazajaca. Lekarze, sedziowie, prokuratorzy ktorzy sieja zgnilizne w tym kraju to stan chorobowy. Problem w tym, ze ludzie sami akceptyja ten stan rzeczy i w dalszym ciagu daja w te przyslowiowa lape.
Skonczcie z czekoladkami, koniakami itp. ot tak na poczatek.
Komisje lekarskie powinny byc tylko jednym z elementow w rozpatrywaniu spraw o renty. Na zachodzie nie liczy sie juz tylko procent utraty zdrowia ale kazda mozliwa zdolnosc do wykonywania jakiejkolwiek pracy, co mozna ocenic poprzez wysylanie chorych do probnych prac, po pare godzin tygodniowo, przez okres paru lat.
Dopiero na podstawie wszelkich zebranych informacji i po ich przegladzie i ocenie dokonanej przez 2 zupelnie niezalezne od siebie instytucje, kandydat na rente dostaje odpowiedz, czy sie zakwalifikowal czy nie.
Wiadome, ze obloznie chorzy sa latwiejszej sytuacji, jesli tak to mozna okreslic, ale mimo wszystko zanim dosnana przyznanie renty musza byc przebadani na wylot przez kilku lekarzy.
To sa realia anno 2010.
Obserwuj wątek
    • jacgg Ludzie "chorzy", urzędnicy "uczciwi". Afera w Z... 12.11.10, 01:40
      "Zdaniem Krzysztofa Łęckiego, socjologa z Uniwersytetu Śląskiego, nie ma w tym nic dziwnego. - Już w średniowiecznej Anglii, kiedy wieszano złodzieja, jego koledzy okradali przyglądający się temu tłum - mówi Łęcki. Uważa, że spektakularne zatrzymania nie zniechęcą ludzi do dawania łapówek. - Lubimy chodzić na skróty, a chęć posiadania pieniędzy jest silniejsza od strachu przed wpadką - podkreśla Łęcki."

Co najmniej od OŚMIU LAT mechanicznie wklejacie do swoich artykułów (za co wam płacą w tej gazecie?...) ten akapit z bzdurą wygłoszoną ex cathedra przez doktora socjologii zawodowo zajmującego się socjologią literatury, kultury i polityki - który najwyraźniej ma BARDZO mgliste pojęcie na temat prawa karnego czy etiologii przestępczości.

pl.wikipedia.org/wiki/Etiologia_kryminalna
      Ma mgliste pojęcie na temat m.in. czegoś, co zwie się prewencją ogólną - nie wspominając już o bardziej konkretnej problematyce zwalczania korupcji i stosowanych w tym celu metod.

"Prewencja ogólna (...) – jedna z dyrektyw wymiaru kary. Jej celem jest oddziaływanie na społeczeństwo przez wymierzanie sprawiedliwości w sprawach karnych. (...)

Prewencja ogólna negatywna – polega ona na odstraszaniu potencjalnych sprawców przez to, że określone czyny są zabronione, a także przez to, że wymierzane są kary za przestępstwa.

Prewencja ogólna pozytywna – kształtowanie świadomości prawnej społeczeństwa przez wymierzanie sprawiedliwości w sprawach o przestępstwa. Sprzyjać temu ma publiczny charakter rozprawy głównej, publiczne ogłaszanie wyroków, a także możliwość podania ich treści do publicznej wiadomości przez środki masowego przekazu."

pl.wikipedia.org/wiki/Prewencja_og%C3%B3lna
      To jest elementarz ("ślabikorz"...), z jakim zapoznają się już chyba (przynajmniej teoretycznie) licealiści w ramach "wiedzy o społeczeństwie" (czy jak to się tam teraz nazywa) - a już na pewno studenci I roku prawa... Idźmy dalej...

"Warunki sprzyjające korupcji: (...) Brak społecznych programów prewencyjnych"

pl.wikipedia.org/wiki/Korupcja
      pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:World_Map_Index_of_perception_of_corruption.png&filetimestamp=20080924111825
      "...w ciągu roku sprowadzono do Hongkongu Petera Goodberga i po sprawie karnej o łapownictwo został on skazany na cztery lata pozbawienia wolności. Zostały również przeprowadzone inne spektakularne procesy karne, co było komisji bardzo potrzebne do tego, aby uwiarygodnić swe działania i zyskać zaufanie społeczne.

Jakie zatem sposoby działań przyjęli członkowie komisji? Działania te dotyczyły przede wszystkim trzech sfer: sfery dochodzeniowej, prewencyjnej i edukacyjnej. (...)

Nie mniej odpowiedzialne zadania miał departament kontaktów ze społeczeństwem. Przyjął on na siebie nie tylko rolę wyjaśniania społeczeństwu skutków działań korupcyjnych, ale przede wszystkim budowy poparcia społecznego dla walki z korupcją. Wypracowywał on strategię społeczną, która miała inicjować działania podejmowane przez różne grupy społeczne, a mające na celu umacnianie pozytywnych wartości i pożądanego postępowania w urzędach oraz budowanie ostracyzmu społecznego wobec przejawów korupcji. (...)

Reformy w prawie karnym doprowadziły do tego, że wzrosły kary za czyny korupcyjne. W tej chwili łapownictwo zagrożone jest karą do 10 lat pozbawienia wolności i grzywną w wysokości do miliona dolarów Hongkongu plus przepadkiem mienia, które służyło do korumpowania.

Ciekawe rozwiązanie przyjęto w 1992 roku. Mianowicie, pozwolono Komisarzowi Generalnemu na stosowanie aresztu tymczasowego oraz na wydawanie zakazu opuszczania kraju wobec osób podejrzanych o korupcję. Jeśli Komisarz zadecyduje o zastosowaniu aresztu wobec jakiejś osoby, to wówczas jej nazwisko oraz szczegóły sprawy mogą być ujawnione mediom."

www.transparency.pl/ti/korupcja/przyklady_skutecznych_rozwiazan_antykorupcyjnych
      To jest właśnie ta "ponowoczesność" i "postmodernizm" w pełnej krasie... Ponowocześni dziennikarze i ponowocześni naukowcy-celebryci... (Krzysztof Łęcki stał się na Facebooku postacią już zgoła renesansową...: "Pisarz, polityk, felietonista, osobowość medialna..." www.facebook.com/krzysztof.lecki)
    • Gość: Jacek Ludzie "chorzy", urzędnicy "uczciwi". Afera w Z... IP: *.aster.pl 12.11.10, 03:20
      w radomskim zus jest to samo, ciekawe czy sie wyda czy nie, poki co jeszcze ten numer przechodzi
      • Gość: Rysiek W Radomiu to kosztowało ponoć 3000 złotych IP: *.xdsl.centertel.pl 12.11.10, 08:27
        Wszyscy o tym wiedzą, tylko wymiar sprawiedliwości nie...
    • Gość: opa Ludzie "chorzy", urzędnicy "uczciwi". Afera w Z... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.10, 06:12
      Skoro afera jest w Sosnowcu, po co jest w portalu katowickim ? Sosnowiec ma swój.
    • Gość: tay Polacy to złodzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.10, 06:15
      Taka jest smutna prawda. Kradniemy i wyłudzamy znacznie więcej niż inni i widac to gołym okiem. Nie wiem czy to socjalizm nauczył ludzie takiego braku szacunku do cudzej własności, czy po prostu taka już narodowa mentalność... Przypuszczam, że skala defraudacji jest taka, że ma to znaczny wpływ na ogólny poziom życia tutaj. Na domiar złego mamy jeszcze chore i głupie prawo i społeczne przyzwolenie na "kombinowanie". A w tym wszystkim jest garstka ludzi szanujących prawo, których inni będą uważali za "frajerów".
    • reky Orzecznicy... 12.11.10, 06:44
      ...to grupa zawodowa lekarzy powołana ustawą sprzed kilku lat o ZUS, którą ZUS "nakłania" do korupcyjnych przekrętów. Powierzenie tym lekarzom jednoosobowych decyzji o rentach to gorsze rozwiązanie, niż poprzednio stosowane wieloosobowe komisje. Trudniej przekonać kilku w założeniu uczciwych, łatwiej jedynego, nawet najbardziej uczciwego.
      • Gość: Zibi Re: Orzecznicy... IP: *.3s.pl 12.11.10, 07:03
        To rozwiązanie ma jeszcze drugi koniec kija, mianowicie "orzecznicy" potrafią wysyłać do pracy ludzi naprawdę schorowanych, bez szans na poprawę.
        • Gość: lkl Re: Orzecznicy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.10, 07:48
          co niejednokrotnie oglądaliśmy w programach interwencyjnych różnych telewizji. Robiąc rencistę ze "zdrowego" trzeba uzdrowić ciężko chorego. Bilans musi być na zero
      • bokertov1947 Re: Orzecznicy... 12.11.10, 07:09
        No i sprawa jak zwykle – wyjasniona i rozgrzeszona.
        To znowu winni jacys tam postkomunisci, kierujacy na zla droge zaborcy, okupanci, Zydzi – i oczywiscie Niemcy (ostatnio tez i Rosjanie). Bo …”my Polacy” – to najuczciwsze w wierze w Pana Naszego dzieci Jana Pawla!
        A jesli ci skorumpowani po polsku gadajo – to napewno to Marsjanie – albo Slazacy dorabiajacy w Sosnowcu.
      • polsz masz rację 12.11.10, 07:35
        w komisji by zawsze lekarz, którego specjalność obejmowały choroby delikwenta, teraz o prawdziwości schorzeń psychiatrycznych nierzadko decyduje psychiatra
    • abalysii Człowiekowi bez nóg orzecznik powiedział 12.11.10, 07:14
      że może pracować jako stróż, widać nie dał łapówy.
      Jednoosobowe orzecznictwo doprowadza do takiego właśnie bandytyzmu, nikt nie patrzy na łapy orzecznika
      • Gość: ontos2 Twoja ciasnota..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.10, 07:47
        Można się odwołac do sądu pracy...
        • Gość: Zibi Re: Twoja ciasnota..... IP: *.3s.pl 12.11.10, 11:29
          Moją znajomą, chorą na raka, orzecznik wysłał do pracy. Odwołał się do sądu tak jak mówisz.
          Sąd wyznaczył termin za 10 miesięcy. Po trzech miesiącach zmarła.
    • Gość: miecio Sku...syny!!!!!!! IP: *.raciborz.vectranet.pl 12.11.10, 07:43

moja matka do sądu musiała pójść,żeby dostać od zaku...ałego zusu rente, a niedawno dopiero co miała wycinanego raka,orzecznicy w zusie są skorumpowani na potęgę!!
    • gazamate Ludzie "chorzy", urzędnicy "uczciwi". Afera w Z... 12.11.10, 07:46
      "
      ZUS wstrzyma im wypłatę pieniędzy. - Skorzystamy też z możliwości zażądania zwrotu niesłusznie wypłaconych świadczeń do trzech lat wstecz - mówi Andrusiewicz."

To akiś absurd. kolesie nakradli i jeszcze im ściągną bez odsetek tylko za 3 lata wstecz.
    • Gość: Warszawa Ludzie "chorzy", urzędnicy "uczciwi". Afera w Z... IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.10, 07:49
      Już wiem dlaczego Hanysy was tak nie lubią potwierdza się że ludzie z Sosnowca są jak wszawica.
      • Gość: realista62 Re: Ludzie "chorzy", urzędnicy "uczciwi". Afera w IP: *.chello.pl 12.11.10, 12:16
        a wy ludzie z Warszawki to co święci jesteście u was zawsze super co?
    • Gość: vendettav nie czekoladkom, "koniakom" i kawom IP: *.spzoz.zgorzelec.pl / 172.16.10.* 12.11.10, 07:51
      na szczęście zdarza się to sporadycznie (kilka razy w roku - kawa, czekoladki, ostatni "koniak" na szczęście kilka lat temu), ale wolałbym nic nie dostawać, wystarczy dziękuję i niczego więcej nie oczekuję; czekoladę, kawę kupię taką jaką lubię, koniaków nie piję (nie znam lekarza, który to robi), a tym bardziej "koniaków";
    • Gość: ...... Ludzie "chorzy", urzędnicy "uczciwi". Afera w Z... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.10, 07:52
      to wszystko nic, ile jest takich osób, które maja zakaz pracy i wysoką rentę a pracują.......
    • Gość: viva Ludzie "chorzy", urzędnicy "uczciwi". Afera w Z... IP: *.psi.pke.ep.wan / 10.52.0.* 12.11.10, 07:52
      na mojej ulicy w każdym prawie domu jest " RENCISTA " powiedzmy 40, 45- letni! iteż z sosnowieckiego ZUS-u! głośno się chwalą podając nazwisko lekarski kontaktwej i kwotę 2 tys. zł za która otrzymyję się rentę! i tak od 20 lat, i jakoś nikogo to nie interesuje, a proceder jest niemalże OFICJALNY!!! i RENCISTY smieją sie z innych: pracujcie jelenie na nasze renty z ZUS, przekazujcie po 5 składek miesięcznie! no, ale tak było, jest, podejrzewam że będzie, bo nikt nie sprawdza ani rzekomych chorób, ani faktów! każdy z nich potem oczywiście, zapiepsza na czarno w robocie, bo zdrów jak ryba, okradając państwo! ja to sie już niczemu nie dziwię
      w tym katolandzie! bo rencisty oczywiście co niedziela w kościele, bogobojnie, a jakże!
    • artur74 Za PiS-u ludzie się bali, teraz powraca stare... 12.11.10, 08:12
      Rządy PiS-u miały jedną dobrą rzecz: padł blady strach na biorących oraz na dających koperty.
      Teraz powraca stare i korupcja się szerzy, bo Julia Pitera i CBA w rękach PO, aż tak bardzo nie odstraszają. A zamieciona pod dywan afera z udziałem Drzewieckiego i Chlebowskiego, nikomu nie zaszkodziła...
      Tylko czy chcemy powrotu do władzy Jarka?
      • Gość: QQ Re: Za PiS-u ludzie się bali, teraz powraca stare IP: 109.110.223.* 12.11.10, 08:22
        Widać,żeś nie tyle zdrowy co ..głuptas...:))
        Jeszcze nie widziałem rządu w Polsce,który by posłowie nie tworzyli korupcji...
      • mara571 Wyglada na to, ze sie jednak PiS-u nie bali.... 12.11.10, 08:29
        "W latach 2005-2009 przyznali świadczenia co najmniej kilkuset zdrowym osobom."
      • Gość: realista62 Re: Za PiS-u ludzie się bali, teraz powraca stare IP: *.chello.pl 12.11.10, 12:15
        czyżby PIS jak Neron robił czystki na górze zapominając o prostym ludzie i dlatego stracił władzę za pozoranctwo. W Polsce każdy wie , że lekarze i księża to zawody najwyższego zaufania ZAWSZE I BEZ UWAG.
    • hania.mala Re: Ludzie "chorzy", urzędnicy "uczciwi". Afera w 12.11.10, 08:48
      Gość portalu: Lola napisał(a):

> Korupcja w Polsce jest przerazajaca. Lekarze, sedziowie, prokuratorzy ktorzy si
      > eja zgnilizne w tym kraju to stan chorobowy. Problem w tym, ze ludzie sami akce
      > ptyja ten stan rzeczy i w dalszym ciagu daja w te przyslowiowa lape.
      > Skonczcie z czekoladkami, koniakami itp. ot tak na poczatek.
      (...)

Zgadzam się co od ogólnego przyzwolenia na taki tryb pracy ww. W ubiegłym roku mój lekarz poinformował mnie o konieczności wykonania operacji. Operacji, dodajmy, na NFZ. Odczekałam swoje 3 miesiące (nie było zagrożenia życia), poszłam do szpitala, zabieg przeprowadzono, później miałam rehabilitację itp. Do głowy mi nie przyszło aby lekarzowi proponować jakiekolwiek pieniądze czy czekoladki, lekarz też nie poruszał żadnych tematów z tej dziedziny (zdejmował mi szwy, kontrolował postępy w trakcie rehabilitacji, wypisał kwity do ZUS). Da się.

Natomiast ludzie z pracy oraz rodzina byli zszokowani, że "nic nie dałam" i wręcz nie dowierzają, że nie zaistniał żaden transfer koperty. Wszyscy trwają w przekonaniu, że musiałam przecież coś dać lekarzowi bo żyję i nie miałam żadnych komplikacji po zabiegu. Ci, do których dotarło, że jednak obyło się bez łapówki, uznali mnie za gorszy sort człowieka, za idiotkę bez instynktu samozachowawczego.

Gdyby wszyscy w pracy za wykonanie obowiązków prócz pensji wręczali mi jakieś gratisy po kilka razy dziennie - być może też bym się do tego przyzwyczaiła i rozbestwiła. Czy tak trudno zrozumieć, że lekarze, prokuratorzy i sędziowie już są opłacani za należyte wykonanie swej pracy? A koniak, czekoladki i koperta powodują, że to należyte wykonywanie pracy zmienia się w mit.

Ciężko coś załatwić? No to trzeba napisać skargę. Gdyby tak wszyscy nagle zaczęli lawinowo pisać skargi na kolesi, którzy bez koperty nie chcą wykonać swej pracy, nagle cudownie okazałoby się, że da się. Powtarzam - da się.
    • okeywoj Ludzie "chorzy", urzędnicy "uczciwi". Afera w Z... 12.11.10, 10:44
      Gdzie możliwość tam korupcja.Szczególnie mniejsze miasta.Tam łatwiej o "dojście".Bywa też inaczej toczą się sprawy o np pozbawienie renty osoby bez nogi.Wzywanie coroczne na badania osób chorych np na SM tak bywa w Warszawie.Ale jak ma się dojście To i tu można coś "załatwić"
    • Gość: Honoratka Ludzie "chorzy", urzędnicy "uczciwi". Afera w Z... IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.10, 12:42
      Tylko ze na glównej stronie GW (newsy) jest napisane "Korupcja w katowickich ZUS-ie",
      a w artykule pisza o "mafii" w zaglebiowskich sosnowicach.

To juz nie jest przypadek, mozna sie mylic i nazwac sosnowice Slaskiem itp.
      Ale pisac Katowice zamiast sosnowice ??????

---> skosnooki agent z altrajchu we warszawie systematycznie dezinformuje !
      • Gość: gość Re: Ludzie "chorzy", urzędnicy "uczciwi". Afera w IP: *.chello.pl 12.11.10, 17:39
        Korupcja w Sosnowieckim ZUS jest cały czas. Po aferze z 2003r. Dyrekcja nie zrobiła nic żeby to nie miało miejsca. Miało miejsce i to cały czas. Powinni zwolnić wszystkich starych pracowników ,którzy do tego mają dostęp. Bo to oni wiedzą jak tym kierować, nikt inny.
    • ghirand Ludzie "chorzy", urzędnicy "uczciwi". Afera w Z... 12.11.10, 18:24
      O jakich czekoladkach jest mowa? tu chodzi o grube pieniądze. Wiem z doświadczenia, jak trudno jest dostać rentę osobie niemogącej pracować. Może gdybym zasponsorował - trudności by znikły. Jednocześnie widać wielu rencistów, żyjących jak pączki w maśle, prowadzących rozmaite dochodowe działalności. To nic nowego, kontrole powinny przede wszystkim obejmować korupcjogenne urzędy.
    • leotti Ludzie "chorzy", urzędnicy "uczciwi". Afera w Z... 13.11.10, 21:34
      To może makabryczne co napiszę, ale wydaje mi się, że jak tak dalej będzie i ten rak będzie postępował ,dojdzie do tego ,ze taniej będzie łapówko biorców po prostu zabijać.Oby się nigdy nie ziściło
    • shroeder1970 www.antyzus.wordpress.com 14.11.10, 18:22
      Jak ZUS oszukuję w tę stronę, to afera. Ale jak ZUS chorym każe pracować (mimo, że nikt normalny nie da im zdolności) to nazywa się to "szczędnościami budżetowymi".

Jak już wielokrotnie wcześniej pisałem i pod artykułami i w blogu podanym w nagłówku - ZUS jest instytucją, którą właściwie należałoby zlikwidować (mam na myśli obowiązkowe ubezpieczenia społeczne).
      A dlaczego - to już jest wskazane w blogu.
    • Gość: xxx Ludzie "chorzy", urzędnicy "uczciwi". Afera w Z... IP: 80.50.55.* 05.02.11, 00:29
      I właśnie takimi sprawami powinien się zająć rząd. Tzn powinien usprawnić administrację, poprawić organizacje pracy, może nie trzeba by było podnosić podatków. Ale tak "reformować" potrafi każdy głupi. Co piąty Polak jest niepełnosprawny. Dajcie jeszcze wyższe podatki bo nie ma na lewe renty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka