Dodaj do ulubionych

Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaje!

IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.11, 19:11
Dziś też dokładnie to samo - jeśli więc kierowcy nie potrafią się zachować to wprowadzić zakaz parkowania - najtaniej i najprościej. Wybaczcie, ale nie po to kupuję bilet kwartalny, aby dzień w dzień i tak biegać pieszo na przesiadkę.
Obserwuj wątek
    • Gość: HUSKYCZ.CZ Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaje! IP: *.net.upcbroadband.cz 27.01.11, 19:28
      W Czechach bardzo szybko rozwiązali ten problem - Městská Policie aka Straż Miejska, po otrzymaniu zgłoszenia o zablokowanej drodze/torowisku/whatever dosłownie jak spod ziemi, wyrasta z lawetą. A taki odwóz słono kosztuje.

A v Polsku? Každý na to prostě sere.
      • alpepe Re: Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaj 27.01.11, 20:11
        W Niemczech też. Motorniczy dzwoni, laweta podjeżdża i kierowca słono buli.
      • poborowy102 Re: Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaj 27.01.11, 20:48
        może u was zrobili porządek ze źle parkujacymi, ale za to u nas nie można pić piwa w parku, dobre i to. Rząd nas kocha.
        • Gość: HUSKYCZ.CZ Re: Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaj IP: *.net.upcbroadband.cz 27.01.11, 21:16
          Porządek jest :-) A piwo można pić w miejscu publicznym (chyba, że lokalne władze ustanowią inaczej - vide palenie w knajpach czy zakaz picia np. w pobliżu szkół). Wasz południowy sąsiad jest mentalnie (bez urazy dla północnego szanownego sąsiada) lepiej zorganizowany - choć i u nas zdarzają się wpadki.
          • Gość: kierowca Re: Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaj IP: *.kem.com.pl 28.01.11, 10:56
            > Wasz południowy sąsiad jest mentalnie (bez urazy dla północnego szanowneg
            > o sąsiada) lepiej zorganizowany - choć i u nas zdarzają się wpadki.

No niestety masz rację. Jesteście lepiej zorganizowani, a my mamy niestety historycznie pokłosie trzech zaborów, w w szczególności tego że Waszawa, zwana stolicą była pod zaborem rosyjskim. A tam urzędnik, wiadomo, ważniejszy od Boga, że o zwykłych ludziach nie wspomnę. Ta mentalność została i niestety poprzez centralizację rozlała się na cały kraj. Gdyby Warszawa była pod zaborem pruskim, albo austriackim, to pewnie i wiele spraw wyglądałoby dużo lepiej. Tak jak u Was. Pozdrowienia dla południowych sąsiadów! :-)
            • Gość: czytelnik Re: Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaj IP: *.zanet.pl 29.01.11, 00:34
              I? Po co rozmywacie temat jakąś gadaniną? Tak własnie rozmywają to politycy, także lokalni. Zmienić temat na emocjonalny, związany z wartościami, krzyżami, Smoleńskami. A realne problemy? A w d... mają realne problemy.

Więc ludzie, krótko pytajcie i wymagajcie odpowiedzi. Gazeta tu powinna też taką funkcję spełnić. Krótkie pytanie - nie dlaczego nie ma lawet, ale KIEDY będą funkcjonować. Motorniczy daje cynk, podjeżdża laweta, a wszelkie koszty -> dla kierowcy. Więc? Kiedy? Bo, że "nie da się", to typowa odzywka katowickich urzędników, która okazuje się fałszem, jak sprawdzimy, że inne maista sobie jakoś radzą - przykład - handel na ulicach. Kraków potrafił, Katowice - znowu w d...
        • Gość: Rozterka Re: Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 12:41
          poborowy102 napisał:

> może u was zrobili porządek ze źle parkujacymi, ale za to u nas nie można pić p
          > iwa w parku, dobre i to. Rząd nas kocha.
          ................................................................
          a co ma rząd do parkowania na torach , synek ogarnij się,
          nietety Uszok tramwajami nie jeździ
      • Gość: Laweta Re: Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaj IP: *.hsi2.kabelbw.de 27.01.11, 21:42
        Laweta - co tu duzo dyskutowac - LAWETA
    • Gość: KAT Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaje! IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.11, 19:36
      Jeden ,drugi i trzeci samochód motorniczy powinien przepchac kikadziesiat metrow,moze wtedy by zaczeli mówic ze tam tranwaje samochody uszkodzaja a nie jak teraz ze samochody blokuja torowisko!
      • bahn Re: Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaj 27.01.11, 21:35
        Niestety prawo mamy takie, że to motorniczy byłby winny.
        • Gość: Angela Re: Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaj IP: 78.8.106.* 28.01.11, 00:03
          Czyli durne prawo, bo tacy to poprostu olewają. Co mi zrobisz?
        • Gość: SG Re: Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaj IP: *.123.214.2.gl.digi.pl 28.01.11, 09:30
          taaaa, jak prezydencki samolot spada to winny jest premier :)
          jakie społeczeństwo takie prawo.
          • bahn Rozwiązanie proste - laweta w ciągłej gotowości 28.01.11, 10:06
            Spodziewałem się takich komentarzy ;)

Pomimo tak ułomnego prawa jest na to proste rozwiązanie: rozpisać przetarg na usługi świadczone lawetą i od 6 do 22 trzymać taką po prostu pod obsadą gdzieś w centrum, tak aby czas dojazdu do miejsca zdarzenia wynosił nie więcej, jak 5 minut. Dodatkowo spółka tramwajowa powinna (czego niestety chyba nie czyni) wystawiać każdemu właścicielowi pojazdu rachunek za spowodowane opóźnienie - jest to wbrew pozorom bardzo łatwe do rozliczenia, a suma może iść w tysiące złotych za niewykonane przewozy.

Podstawowy kłopot jest jednak w tym, że straż miejska wstawia się za interesem kierowców (patrz ostatni tekst o rozjechanym trawniku na Tysiącleciu i absurdalne wyjaśnienia), a nie mieszkańców.
          • Gość: Hans Kloss Re: Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaj IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.11, 10:26
            Nie s... ogniem. :) W Polsce nie ma prezydenckich samolotów, wszystkie są w gestii Prezesa Rady Ministrów, ergo winny jest premier.
            • Gość: xyz Re: Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaj IP: *.c193.msk.pl 28.01.11, 15:37
              36 Specjalny Pułk Lotnictwa Transportowego jest częścią Wojska Polskiego, więc ich zwierzchnikiem jest prezydent.
              • Gość: Hans Kloss Re: Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaj IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.11, 16:07
                Tylko, że właścicielami tych samolotów jest rząd a piloci są tylko pracownikami na etacie. I to rząd jako właściciel odpowiada za stan techniczny, remonty i inne bzdety eksploatowanego sprzętu
          • tomjani Re: Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaj 29.01.11, 11:10
            Gość portalu: SG napisał(a):

> taaaa, jak prezydencki samolot spada to winny jest premier :)

To byl rządowy samolot, ciołku.
    • Gość: KKK Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaje! IP: *.123.201.53.jotanet.pl 27.01.11, 20:10
      Proponuję zamontować z przodu tramwaju pługu :)
      Wtedy cała naprzód i po problemie !
    • Gość: ja Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaje! IP: *.c201.msk.pl 27.01.11, 20:12
      Dalej jestem za tym żeby pasażerowie mogli taki samochód zaparkować bez konsekwencji na dachu.
    • Gość: rr Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaje! IP: *.waldex.3s.pl 27.01.11, 20:14
      W Czechach można, gdzie indziej też można różne rzeczy zrobić tylko w tutaj nic nie można. Władze Miasta Psich Kup mogą tylko apelować do właścicieli psów, do właścicieli samochodów, apelują też pewnie do meneli handlujących zepsutymi warzywami itd. Ale gdyby, np. właściciele samochodów słuchali tych apeli, to parkowaliby na obrzeżach MPK i problemu by nie było.
      • poborowy102 Re: Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaj 27.01.11, 20:51
        bo nasza policja woli zamykać kolesi, którzy mają gram trawy w kieszeni albo wlepić mandat komuś kto śmie wypić piwo w parku. Bo to, jak wiadomo, jest straszliwą patologią i może doprowadzić do niesłychanie groźnych konsekwencji.
        • Gość: HUSKYCZ.CZ Re: Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaj IP: *.net.upcbroadband.cz 27.01.11, 21:24
          Albo gliny/SM nic nie zrobią - widziałem kiedyś jednego z tych "handlarzy" spod dworca PKP, jak stawiał figurkę z brązu pod schodami. W Pradze i Ostravě widywałem różne rzeczy, ale żeby straż miejska nie interweniowała "bo i tak mandatu z niego nie ściągną"?

Ale o czym my tu rozmawiamy - nie obrażając kolegów Polaków, na praskim dworcu Florenc byłem świadkiem, jak dwie Polki (które akurat wysiadły z busa by rozprostować kości) wykłócały się z "miejskimi", że one nie rozumieją po czesku i nie zgadzają się na 1000 Kč mandatu za palenie papierosów w miejscu niedozwolonym. Nic bardziej durnego, bo napis "Zákaz kouřeni" może i sprawia problem, ale ogromny symbol przekreślonej cygarety jasno daje do zrozumienia, co i jak.

Wracając do tematu: wiele się można od Polaków nauczyć (na serio), ale niestety tej ułańsko-husarskiej "żaden mada faka nie podskoczy do Polaka" widać właśnie w takich sytuacjach. Podejście "mam wszystko w dupie i jest mi dobrze. A motłoch jak chce, to albo cierpliwie poczeka aż wrócę albo się przesiądą do samochodów" trzeba zmienić - jak raz czy dwa razy ktoś wybuli 1000 za odholowanie i mandat, może pomyśli.

Zdravím.
          • Gość: czytelnik Re: Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaj IP: *.zanet.pl 29.01.11, 00:38
            Chwała panu, że wrócił pan do tematu. Proszę jednak cały czas pamiętać, że łatwo ulegać stereotypom. Nie każdy Polak tak się zachowuje. Odróżnijmy narodowość od braku wychowania. Ja sam takich zachowań nie znoszę i te kłócące się panie, że nie wiedziały, że nie wolno palić - powinny zapłacić podwójnie. Raz za złamanie przepisu, a dwa za bezczelność i chamstwo.
    • Gość: pawel tak to jest jak sie wujcia Piotrka nie slucha IP: *.omi.pl 27.01.11, 20:48
      a Wujek Dobra Rada Piotrek U. mowi, zostaw kierowco auto na peryferiach i jedz do centrum komunikacja i co i kierowcy nie sluchaja Piotra a to jest bardzo zle :)
      • Gość: piotr Re: tak to jest jak sie wujcia Piotrka nie slucha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 21:18
        Mieszkam od roku w Katowicach przyjechalem z Pozania. zwykle sa to samochody z rejestrcjami SO ,SD i SB. czyli przyjezdni z poza Katowic? Moze nie sa zorientowani,robia to nieswiadomie?Mieszkam obok AWF.
        • Gość: pawel Re: tak to jest jak sie wujcia Piotrka nie slucha IP: *.omi.pl 27.01.11, 21:25
          akurat te rejestracje robia to swiadomie, paciuloki zza brynicy to sa paciuloki zza brynicy i mysla ze im wszystko wolno. Zreszta dobre spostrzezenie, tak jak kto ci przejedzie przed nosem na pasach? rejestracja SO :]
          • Gość: wawek Re: tak to jest jak sie wujcia Piotrka nie slucha IP: *.play-internet.pl 27.01.11, 23:13
            Mylisz się, nie robią tego świadomie. U nich w Zagłębiu po prostu tramwaj nie jeździ po jezdni bo ma wydzielone torowisko.
            Nowocześniej jest,więc się gubią w XIX-wiecznych Katowicach.
            • fiacik-f1 Re: tak to jest jak sie wujcia Piotrka nie slucha 28.01.11, 00:28
              Akurat jeździ po Małachowskiego w Sosnowcu. Też się czasem znajdzie jakiś baran, ale czemu mam od razu pisać że SK, SY lub SG ?
              • Gość: SG Re: tak to jest jak sie wujcia Piotrka nie slucha IP: *.123.214.2.gl.digi.pl 28.01.11, 09:40
                W SG odkąd nie ma tych pojazdów zwanych szumnie "tramwajami" to nie ma problemów z komunikacją :)
                • Gość: Rekin W SG... IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.11, 23:41
                  W SG i tak chodzisz pieszo szybciej niż samochodem czy autobusem, więc od kiedy nie masz tramwaju nie masz alternatywy.
        • Gość: HUSKYCZ.CZ Re: tak to jest jak sie wujcia Piotrka nie slucha IP: *.net.upcbroadband.cz 27.01.11, 21:26
          Ja ze Śląska (Slezsko) jestem ale od polskich przyjaciół słyszę coś o tych, co to by to Katowic przyjechać, potrzebują paszportu. Może to jakaś swołocz ze wschodu a mieszkańcy prawego Ślůnska takie czyste? Jen to nijak pasuje do tego - wyłazi ta dupowatość...
        • Gość: bolo Re: tak to jest jak sie wujcia Piotrka nie slucha IP: *.ngm.net.pl 28.01.11, 08:35
          i czego kłamiesz hanysku?
          • Gość: HUSKYCZ.CZ Re: tak to jest jak sie wujcia Piotrka nie slucha IP: *.tieto.com 28.01.11, 09:07
            Co to tam faflosz, gorolu jeden?
        • Gość: mk Re: tak to jest jak sie wujcia Piotrka nie slucha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.11, 08:45
          pamiętam gdy byłem kiedyś na meczu siatkówki na Szerokiej/Jastrzębie - spiker w czasie przerwy:"kierowca samochodu takiego, a takiego proszony jest o odblokowanie torów kolejowych". Pociąg z węglem stał, bo jakiś chojrak zaparkował na przejeździe.
    • Gość: waldi Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaje! IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.11, 22:17
      Odholować i obkleić karnymi kutasami : allegro.pl/karny-kutas-promocja-3-1-gratis-i1424607184.html
    • Gość: kierowca Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaje! IP: 78.104.151.* 27.01.11, 23:30
      Sam jesteś baran. Gdzie mam parkować jak nie ma miejsca? Chodź pieszo jak ci się spieszy albo też wsiąć w samochód. Znalazł się mądrala
      • Gość: jato Re: Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaj IP: *.podlesie.net 27.01.11, 23:44
        a ja myslalem ze jak nie ma miejsca to sie nie parkuje
      • Gość: tutej bo mnie się należy i basta IP: *.rdns.sun-net.pl 28.01.11, 02:39
        hahaha, Ciekawe jak byś śpiewał będąc w bardziej cywilizowanym kraju, gdzie drastycznie ogranicza się ilość samochodów w centrach miast(link poniżej).
        warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,8480833,Amsterdam__Londyn__Berlin__Warszawa_pojdzie_ich_droga_.html
        Nawet w Pradze parkowanie w mieście to nie tak chop siup, W parkomacie ponad 6zł/h. Przy hotelu parking dla gości 60zł/dobę, a Polacy byli wielce oburzeni tym faktem..., bo wiadomo u nas miejsce każdemu się należy tak aby przypadkiem 15 kroków nie trzeba było przejść bez względu na wszystko..., bo mnie sie śpieszy, a mandat za nieprawidłowe parkowanie się nie należy, bo przecież płacę podatki, czynsz na osiedlu i daje na tacę w kościele, a Wy mi nie zapewniliście miejsca parkingowego. ;-)
        • Gość: tutej przepraszam za błędy :-) n/t IP: *.rdns.sun-net.pl 28.01.11, 02:43
    • Gość: sqro Re: Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.11, 00:03
      Lawete i kopa z półobrotu w portfel. NIc tak wula nie nauczy moresu jak 1000 mniej w portmanyju albo... przebite opony jak na 1000-leciu
      • Gość: Tramwaje Śląskie Re: Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaj IP: 159.245.16.* 28.01.11, 07:18
        rapidshare.com/#!download|723tl3|444781632|Tramwaje_Slaskie.zip|19879
    • Gość: KAtowiczanin jako pasażer i kierowca zgadzam się z listem! IP: 213.241.96.* 28.01.11, 08:25
      mandaty po 5000 zł za zatrzymanie tramwaju na pewno pomogą rozwiązać problem!!
      • Gość: KIEROWCA_ALLROAD Czy mogę podać do sądu autora tego artykułu za IP: *.3s.pl 28.01.11, 08:58
        nazwanie mnie baranem?

Żal dupe ściska, że nie stać na Audi A6 Allroad 3.0 TDI Quattro??
        • Gość: radiowiec Re: Czy mogę podać do sądu autora tego artykułu z IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.11, 09:16
          podać do sądu kierowcę Audi, które zatamowało wczoraj ruch, za to, że spóźniłem się do pracy
          • extraschaf Czy mogę podać do sądu autora tego artykułu za 28.01.11, 11:55
            określenie mianem barana, sympatycznego przeżuwacza, tego idioty z Allroada?

Zapomniał jeszcze dopisać:
            Ukrywam w spodenkach wzwodzik gdy tatuś daje mi samochodzik!
            Mam chromowane żaglówki, klima jak w Mercu (-20C do +70C - jechałem
            tak kiedyś tak Szarmelszejk), szyby z oryginalnej skóry, a jak w takim
            naciskam deskę, to w pięć minut jestem w Łodzi!!!
    • Gość: marko Z tego co wiem tramwaj waży 60 ton. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 10:38
      Ponadto ma mniej stopni swobody niż auto a droga hamowania jest dłuższa. Rozwiązanie nasuwa się samo. Wszystkie argumenty są po stronie motorniczego. Najprostsze sposoby są zawsze najlepsze.
    • Gość: Rozterka Zróbcie coś- a może motorniczy by nie zauważył :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 12:59
      a może czasem motorniczy by nie zauważył :)

Poza tym , kto dał tym ludziom prawo jazdy skoro nie potrafią parkowac ?
    • Gość: Anita Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaje! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.11, 14:03
      dziwie sie, ze nie ma tam regularnie Policji, podreperowalaby sobie finanse
      • Gość: Lexus Re: Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaj IP: 159.245.16.* 28.01.11, 14:40
        Biedaków nie stać na auta i muszą jeździć jak bydło w wagonach - smutne.

Zlikwidować tramwaje jak w Gliwicach i będzie po problemie - droga jest dla aut
        • Gość: Tu miasto dla samochodów? chyba w Twojej głowie. IP: *.rdns.sun-net.pl 28.01.11, 15:10
          pajacem jesteś pajacem zostaniesz.
          Zastanów się jak by funkcjonowało miasto jakby każdy jeden mieszkaniec i przyjezdny poruszali sie tylko samochodami. Miasto jest dla ludzi, a nie dla samochodów. Proponuję wyciczkę po bardziej rozwiniętych miastach zachodniej Europy. Tam gdzie za parkingi płaci się słono nawet jak na kieszeń mieszkańców, za odholowanie nieprawidłowo zaparkowanego auta kilkaset euro, a sam wjazd do centrum jest płatny. Tam pajacu jest duuużo mniej samochodów w przeliczeniu na mieszkańca(bieda?), ale za to z kulturą i bez wstrętu można się poruszać po mieście. Widać Twoja mentalność zmierza w kierunku krajów mniej rozwiniętych, bo tam właśnie rządzą samochody w miastach.
          • Gość: Hans Kloss Re: miasto dla samochodów? chyba w Twojej głowie. IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.11, 16:11
            Nie karm go! Przecież widać, że to troll.
    • Gość: gosc Re: Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 20:21
      Trzeba zrobic tak jak zrobil prezydent Gliwic Farnkiewicz: zlikwidowac tramwaje.
      • Gość: Ucho Polok potrafi IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.11, 23:49
        Frankiewicz zlikwidował tramwaje, cóż za zasługa i odwaga. Cała Europa jest pod wrażeniem tej inicjatywy i teraz odwiedza Gliwice. Bardzo atrakcyjne miasto bez tramwaju. He he.

• 0ffka Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaje! 28.01.11, 23:45
      Ten burdel odchodzi także w Warszawie :(
      • tomjani Re: Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaj 29.01.11, 11:08
        0ffka napisała:

> Ten burdel odchodzi także w Warszawie :(

Ale w Katowicach to przynajmniej antypejsbuka nie ma, bo gdyby był to zaraz by przypomniał że tramwaj to przeżytek. W dodatku na Śląsku jest tyle kopalń, w dodatku po części już nieczynnych - nic tylko metro puścić podziemnymi chodnikami, nawet szyny są ;-)
    • Gość: BOGUMILA Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaje! IP: *.ngm.net.pl 29.01.11, 20:54
      Każdy pojazd posiada TABLICE REJESTRACYJNE,a motorniczy telefon komórkowy!Tak trudno ustalić właściciela-zawalidrogę ? Należy mu/jej wręczyć słony mandat i karne punkty za złe parkowanie.Pasażerowie powinni domagać się od KZKGOP odszkodowania za poniesione szkody!
    • adam81w Zróbcie coś z samochodami blokującymi tramwaje! 29.01.11, 21:06
      W wielu miastach jest z tym problem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka