Dodaj do ulubionych

KONKURS DLA FORUMOWICZÓW

22.04.04, 19:03
Znalazłam w swojej biblioteczce zbiór poezji- dawno do tej publikacji nie
siegałam. Zbiór, rozpoczyna wiersz, którego tytułu nie podam- bo od czego
jest wyszukiwarka:)
Czy ktoś z Was, może odgadnie autora ?

Ach, ileż wiśni z tamtej krwi
staje się sobą dopiero w uniesieniu
wmawiając łóżku czerwień wsypy.

Pierwszy mróz liczy brukiew, ślepe stawy,
ogniska polne gdzieś na horyzoncie
i ludzie na wpół otuleni dymem.

Dni coraz krótsze, jabłka już na szafie,
zmarznięta wolność, teraz pali się nią w piecach
gotuje dzieciom krupnik i różowe kostki.

W śniegu odświętnej chusty zagrzebane
serce Piłsudskiego, piąte kopyto konia
stukało o podłogę, aż przyszedł starosta.

Krwawi chorągiew bezprzykładnie,
i tak nadeszła zima, czy kroki
odnajdą śladami wilków Warszawę ?

Tyle poeta /jest znanym pisarzem/. Zapraszam wszystkich forumowiczów!!:)
Pozdrawiam
Filozosia
Obserwuj wątek
    • fiodorus Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 20:37
      witaj Filozosiu Droga!!!

Na pewno czytałem kiedyś ten wiersz!
      Dawno.
      Nie wiem czy się nie zbłaźnie, ale kojarzy mi się z tomikiem "noc w polu"
      Iwaszkiewicza?!

Pozdrawiam CIę bardzo serdecznie :-)))
      Fiodorus
      • filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 20:49
        Witaj Fiodorusie:)
        Nie, nie zgadłeś Fiodorusie, autorem jest Niemiec ! Zgaduj dalej:)
        Pozdrawiam Cię serdecznie:)
        Filozosia
        • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 20:52
          Grass pisał też wiersze, ale nie wiem czy to jego styl, bo ani jednego nie
          czytałem.
          • fiodorus Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 20:55
            witaj Filozosiu!
            To się poddaję! Poezja niemiecka nie jest mi znana, chociaż ten wiersz na pewno
            gdzieś czytaałem :-)!
            Moze jakaś podpowiedź?
            • filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 20:59
              Fiodorusie, Slezan juz odgadł, choć nie był pewien. Ale trafił.
              Autorem tego wiersza jest Gunter Grass. Gdybym miała zgadywać, też nie
              zgadłabym.
              Pozdrawiam
              Filozosia
              • fiodorus Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 21:18
                filozosia napisała:

> "Fiodorusie, Slezan juz odgadł, choć nie był pewien. Ale trafił.
                > Autorem tego wiersza jest Gunter Grass. Gdybym miała zgadywać, też nie
                > zgadłabym.
                > Pozdrawiam
                > Filozosia"

przyznam, ze nie zmam wogole Grassa, zresztą nie cenię go specjalnie. Wiersz
                musiałem czytać w jakiejś antologii. Ale dlaczego skojarzył mi się z
                Iwaszkiewiczem? Może dlatego, że nastrój skojarzył mi się z tytułem tego
                tomiku??
                Pozdrawiam serdecznie!!!
                • filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 21:24
                  Fiodorusie, sama byłabym w kłopocie gdyby jeszcze wczoraj ktoś mnie zapytał,
                  kto jest autorem!!!! Klimat tego wiersza, wskazuje na polskiego poetę.
                  Bardzo chciałabym, żeby ten wiersz przeczytali Koledzy Niemcy.
                  Guntera Grassa czytałam tylko "Blaszany bębenek" i przyznam, że niespecjalnie
                  mi się podobał.
                  Pozdrawiam Cię
                  Filozosia
                  • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 21:26
                    Polecam "Im Krebsgang":-)
                  • fiodorus Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 21:27
                    Rzeczywiście, wiersz mnie pozytywnie zaskoczył!
                    Czy po polsku wyszło może więcej wierszy cGrassa? Nie wiesz?
                    Pozdro :-))))))))))
                    Poza tym uważam, że Śląsk jest i pozostanie polski!!!
                    • filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 21:32
                      Tak, był cały zbiór i chyba powinnam gdzieś mieć. Zgadzam się z Tobą, że taki
                      wiersz, autorstwa Niemca- zaskakuje. I jest to zaskoczenie in plus, oczywiście!
                      Pozdrawiam Cię:)
                      Filozosia
                      • fiodorus Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 21:56
                        filozosia napisała:

> "Tak, był cały zbiór i chyba powinnam gdzieś mieć. Zgadzam się z Tobą, że
                        taki
                        > wiersz, autorstwa Niemca- zaskakuje. I jest to zaskoczenie in plus,
                        oczywiście!
                        > Pozdrawiam Cię:)
                        > Filozosia"
                        JAkbyś gdzieś znalazła tytuł tego zbiorku, bylbyb wdzięczny :-)
                        Pozdrawiam :-)))
                        FIodorus
                        • filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 22:03
                          Fiodorusie:)
                          Obiecuję poszukać w przepastnej bibliotece mojej córki, która namiętnie czyta
                          poezję. Z tego co wiem, uwielbia Wojaczka.
                          Pozdrawiam Cię:)
                          Filozosia
                          ps
                          Na forum Śląsk Polska Niemcy- ciekawy wątek!!!
                          • fiodorus Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 22:04
                            dzieki CI :-)
                            Zaraz badnę.
                            Wielkie Pozdro :-)))
                            • arnold7 Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 22:07
                              Brawa za Iwaszkiewicza Fiedka, a teraz w ramach rewanzu zacytuj Polaka
                              piszacego pozytywna poezje o Niemcach:)) Powojennego!
                              • arnold7 Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 22:13
                                Fiedka - zadalem kiedys pytanie. Czekam na odpowiedz.
                                • fiodorus Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 22:20
                                  arnold7 napisał:

> "Fiedka - zadalem kiedys pytanie. Czekam na odpowiedz."
                                  W pewnym wątku okresliłeś mnie mianem "debil" a debil jak wiemy ma problemy z
                                  koncentracją i ze zrozumieniem tekstów, które czyta.
                                  >
                                  • arnold7 Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 22:32
                                    fiodorus napisał:

> arnold7 napisał:
                                    >
                                    > > "Fiedka - zadalem kiedys pytanie. Czekam na odpowiedz."
                                    > W pewnym wątku okresliłeś mnie mianem "debil" a debil jak wiemy ma problemy z
                                    > koncentracją i ze zrozumieniem tekstów, które czyta.

Chcialem Cie zmobilizowac do myslenia*, zebys po prostu nie robil wstydu
                                    rodzinie na forum - z tymi Luzyczanami po prostu przegiales, trza bylo
                                    przeczekac, az post spadnie, a nie brnac w te gowno dalej.

*/ Kozdy mo suaby dziyn czasami, ale niy u kozdego objawy tego som tak samo
                                    tragiczne..**

**/ Arnold, 22.04.2004 na forum Kattowitz

• fiodorus Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 22:37
                                      Wątek o Milsku i Łużycach był porównywalny z glupimi wątkami pod hasłem "Kiedy
                                      Górny Slask wróci do Niemiec?"
                                      • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 22:38
                                        Odpowiedzią na głupotę powinna być głupota?
                                        • fiodorus Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 22:39
                                          slezan napisał:

> "Odpowiedzią na głupotę powinna być głupota?"
                                          Odpowiedzią na błupotę jest wyśmianie głupoty, ale nie każdy jak widać ma
                                          poczucie humoru.
                                          • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 22:41
                                            Powinieneś odczuwać lekkie zaniepokojenie tym, że inni wzięli te Twoje żarty
                                            serio:-)
                                            • fiodorus Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 22:42
                                              slezan napisał:

> "Powinieneś odczuwać lekkie zaniepokojenie tym, że inni wzięli te Twoje żarty
                                              > serio:-)"

Monhty Pytona też nie każdy rozumie.
                                              • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 22:45
                                                Ale nikt nie bierze serio - to co innego.
                                      • filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 22:40
                                        Absolutnie nie można tych dwóch wątkó porównywać!!!!
                                        Może odróżnijcie dywagacje od rewizjonizmu, Koledzy ?
                                        • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 22:42
                                          Trudno te dwie rzeczy odróżnić:-)
                                          • filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 22:44
                                            slezan napisał:

> Trudno te dwie rzeczy odróżnić:-)
                                            Slezanie, nie wierzę,że tak uważasz:)
                                            Jutro chętnie podejmę dyskusję, dziś muszę się pożegnać.
                                            Filozosia
                                            • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 22:46
                                              Rewizjonizm przybierac może formę dywagacji. Dobranoc.
                              • filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 22:18
                                arnold7 napisał:

> Brawa za Iwaszkiewicza Fiedka, a teraz w ramach rewanzu zacytuj Polaka
                                > piszacego pozytywna poezje o Niemcach:)) Powojennego!
                                >
                                Witaj anoldzie7, nie podśmiewaj się z Fiodrusa, bo sam byś też nie znał autora.
                                Zastanowię się, czy cokolwiek pozytywnego o Niemcach napisano, nie przypominam
                                sobie. A był powód ?
                                • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 22:25
                                  Powodów było co najmniej tyle, ilu jest wśród Niemców porządnych ludzi - czyli
                                  wiele.
                                • arnold7 Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 22:27
                                  filozosia napisała:

> arnold7 napisał:
                                  >
                                  > > Brawa za Iwaszkiewicza Fiedka, a teraz w ramach rewanzu zacytuj Polaka
                                  > > piszacego pozytywna poezje o Niemcach:)) Powojennego!
                                  > >
                                  > Witaj anoldzie7, nie podśmiewaj się z Fiodrusa, bo sam byś też nie znał
                                  autora.
                                  > Zastanowię się, czy cokolwiek pozytywnego o Niemcach napisano, nie
                                  przypominam
                                  > sobie. A był powód ?

Tak - chocby ten powodujacy te slowa po pierwszym szoku poprzyjazdowym w
                                  zwiazku ze stalym wyjazdem ze slaskim mezem - "Ach, jak tu pieknie":))
                              • filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 14:15
                                Zadałeś mi arnoldzie7 temat, na pół nocy. Przetrząsnęłąm swoje wiadomości na
                                temat poezji, autorów i tematyki. Nie znajduję nic, co mogłabym na forum
                                napisać a co byłoby peanem na cześć Narodu Niemieckiego. Sądzę, że w
                                literaturze światowej też nic takiego nie znajdę. Jak znajdę, to oczywiście dam
                                Ci znać. Zupełnie inną sprawą jest, czy nie znamy takich zachowań Niemców,
                                które można ubrać w poezję. Oczywiście, były wśród nich istoty humanitarne,
                                mądre, prawe. Tylko, że te chwalebne wyjątki, w świetle zawieruchy jaką zgotował
                                ADOLF KTORY MARNIE SKONCZYŁ, po prostu pozostały bezimienne.
                                Moją rodzinę, od śmierci głodowej uratował żołnierz Wehrmachtu. Wymienili się
                                z moim dziadkiem informacjami o maleńkich dzieciach, i choć nie do końca
                                bezinteresownie, ale jednak , przyniósł taką ilość żywności, która pozwoliła
                                przeżyć moim bliskim. Gdyby nie ten mężczyzna, nie byłoby mnie i nie spierałabym
                                się z Tobą.
                                A teraz trochę wyluzuję:) Obecnie, jak pewnie wiesz najbardziej popularnym
                                Niemcem jest Steffen Mueler / nie wiem czy poprawnie napisałam?/ Kochają się w
                                nim i uwielbiają kobiety w wieku od 14 do 100 lat. Sama uwielbiam tego faceta,
                                za dystans do Niemców, za autoironię, za poczucie humoru. Gdybym miała 20 lat,
                                to pewnie poświęciłabym mu 1 wiersz dziennie:)
                                Chcę tu oświadczyć, żę jeśli będziesz dalej pisać posty, kwalifikujące się na
                                oślą ławke, to grozi Ci totalna izolacja:)
                                Filozosia
                                • arnold7 Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 17:29
                                  filozosia napisała:

> Zadałeś mi arnoldzie7 temat, na pół nocy. Przetrząsnęłąm swoje wiadomości na
                                  > temat poezji, autorów i tematyki. Nie znajduję nic, co mogłabym na forum
                                  > napisać a co byłoby peanem na cześć Narodu Niemieckiego. Sądzę, że w
                                  > literaturze światowej też nic takiego nie znajdę. Jak znajdę, to oczywiście
                                  dam
                                  >
                                  > Ci znać. Zupełnie inną sprawą jest, czy nie znamy takich zachowań Niemców,
                                  > które można ubrać w poezję. Oczywiście, były wśród nich istoty humanitarne,
                                  > mądre, prawe. Tylko, że te chwalebne wyjątki, w świetle zawieruchy jaką
                                  zgotowa
                                  > ł
                                  > ADOLF KTORY MARNIE SKONCZYŁ, po prostu pozostały bezimienne.

Te chwalebne wyjatki wcale nie sa takie bezimienne.
                                  Poza tym - gdzie ja napisalem, ze chodzi o pozytywna poezje na temat Niemcow z
                                  czasow III Rzeszy?

> Moją rodzinę, od śmierci głodowej uratował żołnierz Wehrmachtu.
                                  Wymienili się
                                  > z moim dziadkiem informacjami o maleńkich dzieciach, i choć nie do końca
                                  > bezinteresownie, ale jednak , przyniósł taką ilość żywności, która pozwoliła
                                  > przeżyć moim bliskim. Gdyby nie ten mężczyzna, nie byłoby mnie i nie
                                  spierałaby
                                  > m
                                  > się z Tobą.

Moze to byl moj dziadek?

> A teraz trochę wyluzuję:) Obecnie, jak pewnie wiesz najbardziej popularnym
                                  > Niemcem jest Steffen Mueler / nie wiem czy poprawnie napisałam?/ Kochają się
                                  w
                                  > nim i uwielbiają kobiety w wieku od 14 do 100 lat. Sama uwielbiam tego
                                  faceta,
                                  > za dystans do Niemców, za autoironię, za poczucie humoru. Gdybym miała 20
                                  lat,
                                  > to pewnie poświęciłabym mu 1 wiersz dziennie:)

Napisz i Fiedka bedzie mogl sie wykazac:))

> Chcę tu oświadczyć, żę jeśli będziesz dalej pisać posty, kwalifikujące się na
                                  > oślą ławke, to grozi Ci totalna izolacja:)
                                  > Filozosia

O!
                                  Jestem pod wrazeniem tego groznie brzmiacego oswiadczenia:))
                                  • filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 17:43
                                    Arnoldzie7, o żołnierzu Werhmachtu napisałam, bo tak było. Taki, bezimienny
                                    bohater. Po co tyle w Tobie ironii ?
                                    A teraz proszę, podaj mi tych personalnie znanych Niemców, na których to cześć,
                                    można pisać peany ? Jeśli tak wielu ich znasz, to dlaczego nikt na Świecie ich
                                    nie docenił ? Kogo masz na myśli ? Pisarzy współczesnych ?
                                    Co do izolacji, to miałam na myśli fakt, że bardzo szybko się irytujesz i wtedy
                                    polemika z Tobą staje sie bezprzedmiotowa. Więc wyluzuj się i dyskutuj.
                                    Pozdrawiam
                                    • arnold7 Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 18:05
                                      filozosia napisała:

> Arnoldzie7, o żołnierzu Werhmachtu napisałam, bo tak było. Taki, bezimienny
                                      > bohater. Po co tyle w Tobie ironii ?

To nie ironia. Po prostu to mogl byc moj dziadek.

> A teraz proszę, podaj mi tych personalnie znanych Niemców, na których to
                                      cześć,
                                      >
                                      > można pisać peany ? Jeśli tak wielu ich znasz, to dlaczego nikt na Świecie
                                      ich
                                      > nie docenił ? Kogo masz na myśli ? Pisarzy współczesnych ?

Zastanow sie, prosze:))
                                      > Co do izolacji, to miałam na myśli fakt, że bardzo szybko się irytujesz i
                                      wtedy
                                      > polemika z Tobą staje sie bezprzedmiotowa. Więc wyluzuj się i dyskutuj.
                                      > Pozdrawiam

I kto tu sie irytuje? Myslisz,ze chce mi sie siedziec przed monitorem w taka
                                      pogode?
                                      • filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 18:35
                                        Arnoldzie7, jeśli Twój Dziadek w 1944roku miał, 26-28 lat i chłopca w wieku 2
                                        lat, to mógł być Twój Dziadek.
                                        To tyle.
                                        Nie wiem nadal komu poświęcać, te wspaniałe strofy. Proszę o pomoc!
                                        • arnold7 Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 22:21
                                          filozosia napisała:

> Arnoldzie7, jeśli Twój Dziadek w 1944roku miał, 26-28 lat i chłopca w wieku 2
                                          > lat, to mógł być Twój Dziadek.

Opa miou 29 lot, a fater dokladnie 2. Slownie "dwa".
                                          Kilku ludzi z tego forum zna go osobiscie (mojigo fatra) i moze to
                                          potwierdzic...
                                          > To tyle.
                                          > Nie wiem nadal komu poświęcać, te wspaniałe strofy. Proszę o pomoc!

Slezan juz Ci popedziou:))
                                          • filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 24.04.04, 14:37
                                            Arnoldze7, odpowiedziałam juz Slezanowi, dlaczego takie peany nie mają sensu.
                                            Slezan przyblizył mi też niekóre postaci.
                                            Pozdrawiam
                                    • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 18:33
                                      filozosia napisała:

> A teraz proszę, podaj mi tych personalnie znanych Niemców, na których to
                                      cześć,
                                      >
                                      > można pisać peany ?

Wyręczam Arniego otwierając listę

- von Stauffenberg
                                      - von Moltke
                                      - York von Wartenburg
                                      - von Witzleben
                                      - Canaris
                                      - Bonhoeffer
                                      - Ulitzka
                                      - Lukaschek
                                      - von Matuschka
                                      - Adenauer

To dziesiątka z jednej półki.
                                      • filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 19:08
                                        Slezanie, nie będę tu udawała historyka, bo nim nie jestem. Wymieniłeś grupę
                                        ludzi, z której znam tylko kliku.
                                        Są to politycy, członkowie ruchu oporu, zwolennicy pojednania Polsko-
                                        Niemieckiego. OK są to ludzie o których warto pamiętać ! Prawdziwa sztuka
                                        powinna mieć wymiar uniwersalny. To oczywiście moje zdanie.
                                        W wierszach nie powinno być rezonerstwa i polityki- chodzi mi o peany.
                                        Pozdrawiam
                                        • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 19:14
                                          No tak, ale to dotyczy nie tylko Niemców.
                                          • filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 19:23
                                            slezan napisał:

> No tak, ale to dotyczy nie tylko Niemców.
                                            Oczywiście, masz rację.
                                        • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 19:17
                                          Z tej grupy niesamowitąpostacią jest Bonhoeffer - pastor z Wrocławia, twórca
                                          Kościoła Wyznającego nie uznającego żadnych kompromisów z nazistami. Ostrzegał
                                          przed Hitlerem już w 1933 roku.
                                          • filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 19:28
                                            Przyznam Ci Slezanie, że jest to jedno z nazwisk , które mi nic nie mówią.
                                            Tak samo jak York von Wantenburg, Lakaschek,von Matuszka. Najlepiej z
                                            wymienionej przez Ciebie grupy osób, oczywiście znaną postacią jest Konrad
                                            Adenauer i Wilhelm Canaris/ nie wiem czy nie pomyliłam imienia/ ale wiadomo o
                                            kogo chodzi.
                                            Pozdrawiam
                                            • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 19:36
                                              Canarisowi faktycznie było Wiluś. Dopiero ostatnio mówi sie w Polsce o tym, że
                                              szef Abwehry ratował Żydów i Polaków. Lukaschek - nadburmistrz Zabrza,
                                              aresztowany po zamachu. Matuschka - staorsta opolski, ścięty za udział w
                                              spisku; York v. Wartenburg - współpracownik Stauffenberga, stracony.
                                              • filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 19:42
                                                Co do Canarisa, to takie rewelacje przyjmuję z pewną dozą sceptycyzmu.
                                                Nie chce mi się wierzyć, że przez pięć lat był tak głęboko zakonspirowany.
                                                Oczywiście mogę się mylić.
                                                • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 20:04
                                                  Są zeznania ludzi, ktorym pomógł. Wysyłał ich jako agentów Abwehry do Anglii.
                                                  Szef specłużb wiedziałjak się maskować - ale w koncu i tak wpadł.
                                                  • filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 20:22
                                                    slezan napisał:

> Są zeznania ludzi, ktorym pomógł. Wysyłał ich jako agentów Abwehry do Anglii.
                                                    > Szef specłużb wiedziałjak się maskować - ale w koncu i tak wpadł.
                                                    Nie twierdze, że nie pomagał ludziom, natomiast nie dałabym głowy czy od
                                                    początku, od kiedy został szefem Abwehry prowadził taką działalność. O ile
                                                    sobie przypominam, mówiło się na poczatku, że zdradził Hitlera. Natomiast o
                                                    jego działalności na rzecz aliantów, chyba nie.
                                                  • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 20:52
                                                    Ale ja nie mówię o działaniu na rzecz aliantów (choc ponoć podjął współpracę z
                                                    Brytyjczykami), ale o pomocy zwykłym ludziom.
                                                  • Gość: Ghoust Dog Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW IP: *.pl 23.04.04, 20:58
                                                    wzruszające: szef tajnych służb III Rzeszy bohatersko i szlachetnie pomaga
                                                    zwykłym ludziom. taki nazistowski owsiak. taki drugi kapitan kloss
                                                    tylko "prawdziwy" niemiec. slezan może napiszesz scenariusz do
                                                    kontynuacji "stawki wiekszej niż zycie"?
                                                    A gering, goebels, borman, himmler też pomagali "Zwykłym ludziom"?
                                                  • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 21:06
                                                    Nop niep[ojete - jak niemiecki oficer mógł pomagać zwykłym ludziom? Topewnie te
                                                    greckie geny, bo jak wiadomo Niemcy są z gruntu źli.
                                                    A tak serio - masz gorączkę? Rzuciła Cie dziewczyna? A może jestt inne
                                                    wytłumaczenie Twojego zachowania?
                                                  • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 21:11
                                                    www.radiozet.pl/sensacje.html%3FPOD%3D7%26wid%3D29772+Wilhelm+Canaris+i+Polacy&hl=pl&ie=UTF-8&inlang=pl

• filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 21:02
                                                    Slezanie, ja też mówiłam o pomocy zwykłym ludziom, poddałam w wątpliwość tylko
                                                    fakt czy aby są dowody na to, ze jego działalność na rzecz tych ludzi, miała
                                                    miejsce od początku jego funkcji w Abwehrze. Czy też, stało się to pózniej, z
                                                    przyczyn bliżej mi nieznanych. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Zginął jako
                                                    zdrajca III Rzeszy i byc może to/między innymi/ spowodowało, że wskazałeś go na
                                                    jednej liście np.z Adenauerem.
                                                  • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 21:05
                                                    Na pewno pomoc taka miala miejsce w roku 1939.
                                                  • Gość: ghoust dog Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW IP: *.pl 23.04.04, 21:07
                                                    canaris był szefem głównej najważniejsze nazistowskiej służby wywiadowczej.
                                                    służył hitlerowi. jednocześnie zdając sobie sprawę że III rzesza prędzej czy
                                                    później przegra wojnę grał na dwa fronty - czyli zdradził hitlera. został
                                                    potraktowany jako zdrajca i tak rzeczywiście było. nie był żadnym bohaterem czy
                                                    bojownikiem ruchu oporu, ale inteligentnym cwaniakiem który "ustawiał się" na
                                                    każdą okoliczność. i tu się przeliczył.
                                                    w służbach specjalnych totalitarnego państwa nie było dobrotliwych idealistów.
                                                  • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 21:17
                                                    Canaris jakoś dziwnie wześnie zorientował się, że Rzesza przegra wojnę - bo
                                                    jeszcze przed jej wybuchem.
                                                    Nie mierz innych swoją miarą. Nie każdy człowiek jest miernotą.
                                                  • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 21:27
                                                    auschwitz.dk/Canaris/id2.htm

Wilhelm Canaris, born January 1, 1887, in Aplerbeck, Germany, was celebrated as
                                                    a war hero during the First World War for his exploits as a submarine captain,
                                                    and he later became a top military spy for Germany. Canaris was appointed to
                                                    head the Abwehr Military Intelligence in 1935.

In 1938, he made efforts to hinder Hitler from attacking Czechoslovakia and
                                                    later he played an active role as a peace keeper. Canaris personally went to
                                                    Franco and told him not to allow passage to the Germans for the purpose of
                                                    capturing Gibraltar. Canaris was directly involved in the 1938 and 1939 coup
                                                    attempts.

Admiral Canaris was an eye-witness to the killing of civilians in Poland. At
                                                    Bedzin, SS troops pushed 200 Jews into a synagogue and then set it aflame. They
                                                    all burned to death. Canaris was shocked. On 10 September, 1939, he had
                                                    traveled to the front to watch the German Army in action. Wherever he went, his
                                                    Intelligence officers told him of an orgy of massacre. 2 days later, he went to
                                                    Hitler's headquarters train, the Amerika, in Upper Silesia, to protest. He
                                                    first saw General Wilhelm Keitel, Chief of the Armed Forces High Command. "I
                                                    have information," Canaris told Keitel, "that mass executions are being planned
                                                    in Poland and that members of the Polish nobility and the clergy have been
                                                    singled out for extermination."

Canaris told Keitel "The world, will one day hold the Wehrmacht responsible for
                                                    these methods since these things are taking place under its nose". But Keitel
                                                    urged Canaris to take the matter no further.

Soon the Vatican began to receive regular, detailed reports of Nazi atrocities
                                                    in Poland. The information had been gathered by agents of the Abwehr by order
                                                    of Canaris, who passed them on to Dr. Josef Muller, a devout Catholic and a
                                                    leading figure in the Catholic resistance to Hitler. And Muller got the reports
                                                    safely to Rome.

Canaris send another of his colleagues, Pastor Dietrich Bonhoeffer, on a flight
                                                    to Sweden to meet secretly with Bishop Bell of Chichester. Bonhoeffer told Bell
                                                    of the crimes his nation was committing, and assured Bell of growing resistance
                                                    in Germany to such acts.

In March 1943, Canaris personally flied to Smolensk to plan Hitler's
                                                    assassination with conspirators on the staff of Army Group Center.

The Nuremburg Trials reveal Canaris's strenuous efforts in trying to put a stop
                                                    to the crimes of war and genocide committed in Russia by Reinhard Heydrich's
                                                    Einsatzgruppen forces. It is also revealed that Canaris prevented the killing
                                                    of captured French officers in Tunisia just as he saved hundreds of Jews during
                                                    the war.

In one instance he saved seven Jews from being sent to a concentration camp and
                                                    certain death by going personally to Himmler, complaining that his Gestapo was
                                                    arresting his agents. The seven were turned over to the Abwehr and taught a few
                                                    codes, then smuggled out of Germany.

And Admiral Canaris underlined for instance the Swiss will of resistance and
                                                    Switzerland’s economic strength and geographic advantages. It was due to the
                                                    views of Canaris that Hitler gave up his plans to incorporate Switzerland into
                                                    his New Europe. Shortly before Canaris left office, he paid a visit to Bern,
                                                    where he expressed to the German Ambassador his satisfaction about the success
                                                    of their reports.

Canaris appointed his friend, the anti-Nazi Hans Oster, to the number two in
                                                    the Abwehr agency. From his post, Oster contacted enemies of the regime and
                                                    turned them into Abwehr agents. The most important of these were Hans Von
                                                    Dohnanyi, the catholic lawyer Joseph Muller and the protestant priest Dietrich
                                                    Bonhoeffer. Oster created an anti-Nazi hierarchy in the Abwehr, and soon he
                                                    directed all of the military plans of the resistance. He used the Abwehr to
                                                    save people from the Gestapo, to cover resistance actions, to help Jews escape
                                                    from Germany, and to communicate between the different circles of the
                                                    resistance.

All of his actions were approved by Admiral Canaris. The commander in chief of
                                                    the Abwehr supported the resistance, although he claimed that he was too old to
                                                    take an active part.

Admiral Canaris, along with his second-in-command, Hans Oster, actually helped
                                                    the Allies while supervising all German espionage, counterespionage, and
                                                    sabotage. Canaris was revealing almost all of the important German strategy and
                                                    battle plans to the Allies - from Hitler's impending western offensive against
                                                    the Low countries and France to Hitler's plan to invade Britain. He also misled
                                                    Hitler into believing that the Allies would not land at Anzio in 1943.

April that same year Canaris made contact with the former governor of
                                                    Pennsylvania, Commander George H. Earle, Roosewelt's personal representative
                                                    for the Balkans, stationed in Istanbul. One morning there was a knock on
                                                    Earle's hotel room door and there stood - in civilian clothes - Admiral Wilhelm
                                                    Canaris. The head of the German Secret Service told Earle there were many
                                                    sensible German people feeling that Hitler was leading their nation down a
                                                    destructive path. Admiral Canaris continued that an honorable surrender from
                                                    the German army to the American forces could be arranged.

Earle was convinced of the sincerity of Admiral Canaris and immediately sent an
                                                    urgent message to Washington via diplomatic pouch, requesting a prompt reply. A
                                                    month later, Canaris phoned, as had been agreed, but Earle could only say "I am
                                                    waiting for news, but have none today."

In the summer of 1943 Canaris met secretly with General Stuart Menzies, Chief
                                                    of British Intelligence, and William J. Donovan, head of the Office of
                                                    Strategic Services, at Santander, Spain. Canaris presented Menzies and Donovan
                                                    with his peace plan: a cease fire in the West, Hitler to be eliminated or
                                                    handed over, and continuation of the War in the East.

But though Donovan, Menzies and Canaris reached an agreement on the basis of
                                                    Canaris' proposal, President Roosevelt flatly declined to negotiate with 'these
                                                    East German Junkers' and called his presumptuous OSS chief to heel. Canaris'
                                                    peace offer was rejected ...

• Gość: hgw Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW IP: *.pl 23.04.04, 21:07
                                                    Jeśli chodzi o pomoc zwykłym ludziom to Hitler pomógł im bardziej przez
                                                    pierwszych sześć lat rządów.
                                                    Canaris był tak jak i Stauffenberg zdrajcą. Spotkała ich słuszna kara.
                                                    Zdrad zawsze jest zdradą.
                                                  • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 21:15
                                                    A Ty jesteś durniem i to jedynie Cię tłumaczy.
                                                  • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 21:34
                                                    Troche mnie poniosło, za co przepraszam. Twoja niewiedza nie uprawnia jeszcze
                                                    do używania słów obraźliwych.
                                                  • arnold7 Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 22:12
                                                    Slezan ma cierpliwosc i dzieki mu za to, ja to po prostu olalem i poszlem na
                                                    piwo.
                                                    Filozosiu - Oni nie byli bezimienni, poza tym nie byli nieliczni...
                                                    Wielu z nich bylo Slazakami.
          • filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 20:56
            slezan napisał:

> Grass pisał też wiersze, ale nie wiem czy to jego styl, bo ani jednego nie
            > czytałem.
            Gratuluję!!!!!!!!!!!!!!!! Zgadłeś!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            Czy pomogła Ci informacja, że autorem jest Niemiec ?
            • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 20:58
              Tak, poszukałem w pamięci takiego, który pisał wiersze i zainteresowany był
              polska tematyką.
    • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 20:41
      A kto zna to:

Grün breiten deine Gefilde
      sich in der örtlichen Mark,
      im Schutze wackerer Männer,
      so eichenrüstig und stark.
      Viel tausend fleißige Hände
      erhalten häusliches Glück,
      das froh aus Seele und Herzen,
      klingt in dem Worte zurück:
      In Treue will ich dich lieben,
      mein Schwur sei heiliges Pfand!
      Du oberschlesische Heimat,
      du wälderrauschendes Land!

Trochę pretensjonalne (choć niemniej niż ten poprzedni kawałek), ale co tam:-)

• filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 20:51
        Witak Slezanie:)
        Niestety ja nie znam niemieckiego, więc nie mam pojęcia co napisałeś:(
        Możesz przetłumaczyć?
        Pozdrawiam.
        Filozosia
        • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 20:58
          Nie podejmuję się tłumaczenia poezji, ale powiem, że ten kawałek szczególnie
          mi, jako Górnoślązakowi, schlebia. Autor (sam hanys) mówi o nas, jako o
          dzielnych, krzepkich niczym dąb, silnych ludziach:-)))))
          Najbardziej ckliwy jest refren: "Wiernie pragnę cię miłować, ma przysięga niech
          będzie świętym zakładem, Górnośląska ojczyzno, kraju szumiący lasami"
          • filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 21:02
            Dzięki za przybliżenie mi treści tego wiersza:)))))))
            • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 21:06
              A teraz cos naprawdę ciekawego, niestety też po niemeicku:

Hier wil Ich ganz nicht weg: Laß alle Schwerter klingen.

Setz Spitz und Sebel an, brauch aller Waffen macht,

Brauch Fewr, und was die Welt für unverträglich acht,

Mich soll von Christi Creutz kein Todt noch Teuffel dringen.

Ob mich gleich Ach und Noth, Angst, Weh, und Leid umbringen,

Ob Erd unnd Meer gleich reist, ob schon des Donners Macht

Mit dunkelrothem Plitz auff meinem Häupte kracht,

Und sambt dem Himmel fält; doch wil Ich frölich singen

Für dir mein trawtes Herz; diß meiner Armen Band,

Sol von deim Creutz und Leib nie werden abgewand,

Hier wil Ich, wenn Ich sol den matten Geist aufgeben,

Du aber der du hoch am Holz stehst auffgericht,

Herr Jesu, neig herab dein blutig Angesicht:

Und heiß durch deinen Todt im Todt mich Ewig leben.

• filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 21:27
                Slezanie, równie dobrze mógłbyś do mnie pisać po chińsku!!!
                Nie rozumiem kompletnie nic!!!!!
                • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 21:36
                  Ten wiersz został nawet przetłumaczony na polski, ale tumaczenia nie znalazem w
                  sieci. Wobec tego muszę wklepać, skoro już się z tym wychyliłem:

Stąd nie ostąpię; choćbyś wszystkie zbroje
                  Miecze, włóznie i szable, byś i oręża całego
                  Dobył, a użył ognia i całej grozy świata tego,
                  Ni szatan, ni śmierć zmogą: ja się przy krzyżu ostoję

Niech mię wraz nędza, strach, ból i cierpienie otoczą
                  Niech się otworzą ziemia i ocean, a gromów nawała
                  Niechby płomień błyskawic na mą głowę słała
                  By miało runąć niebo całe; ja śpiewam z ochotą

Tobie me wierne serce,a tym tu ramieniem
                  Złączony z krzyżem, trwać będę po ostatnie tchnienie
                  Niech tu gdy duch mój zgaśnie, zamkną mi powieki

Ty zasię coś na drzewie krzyża wysoko wzniesiony
                  Panie Jezu, skłoń ku mnie oblicze skrwawione
                  I spraw bym przez śmierć Twoją, w śmierci żył na wieki.
                  • filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 22.04.04, 21:40
                    Dzięki za tłumaczenie:)
                  • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 10:28
                    No i kto jest autorem tego wierszydła? Czyżby utwory, w których nie pojawia sie
                    biało-czerwony sztandar, PIłsudski i koń nie były godne uwagi?:-)
                    • filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 11:07
                      slezan napisał:

> No i kto jest autorem tego wierszydła? Czyżby utwory, w których nie pojawia
                      sie
                      >
                      > biało-czerwony sztandar, PIłsudski i koń nie były godne uwagi?:-)
                      Witaj Slezanie, nie musisz być taki uszczypliwy a nawet jako wczorajszy
                      laureat, pwinieneś mieć doskonały humor:)
                      Poezja jest poezją i może traktować o wszystkim/ niekoniecznie sztandary etc/.
                      Według mnie autorem tego wiersza mógłby być każdy, ponieważ treści w nim zawarte
                      są uniwesralne. A propos, to jest sonet.
                      Autorem tego sonetu jest ANDREAS GRYPHIUS.
                      Tak myślę.
                      pozdarawiam
                      • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 11:11
                        Brawo! To sonet Gryphiusa, zapewne jednego z największych poetów w dziejach
                        Śląska (tak przynajmniej piszą):-).
                        • filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 11:18
                          slezan napisał:

> Brawo! To sonet Gryphiusa, zapewne jednego z największych poetów w dziejach
                          > Śląska (tak przynajmniej piszą):-).
                          Ja co prawda,nie ufundowałam nagrody a Ty :))))))))))))))))))))))))
                          • slezan Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 11:25
                            Może być butelka reńskiego wina:-)
                            • filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 11:38
                              slezan napisał:

> Może być butelka reńskiego wina:-)
                              Dzięki Slezanie, oczywiście żartowałam:)
                              • filozosia Re: KONKURS DLA FORUMOWICZÓW 23.04.04, 17:04
                                z powodu postu do arnolda7, podnoszę wątek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka