Gość: x IP: *.tychy.net.pl / *.media-com.com.pl 21.05.04, 03:26 zawód górnika jest nieslychanie niebezpieczny i słabo opłacalny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ~gleba Re: W kopalniach Kompanii Węglowej rozpoczęły się IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 21.05.04, 07:19 Tak faktycznie to bardzo niebezpieczy zawód. Cały czas czeba uważać aby przypadkiem czegoś nie zrobić, nie spowodować wypadku po pijanemu i jeszcze iść na piwo po pracy. A jakie jest niewygodne spanie pod ziemia !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gornik Re: W kopalniach Kompanii Węglowej rozpoczęły się IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 21.05.04, 09:42 Jak nie masz pojecia o czym mowisz to sie najlepiej nie odzywaj. Palant jestes i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: W kopalniach Kompanii Węglowej rozpoczęły się IP: *.adyton.com.pl / *.crowley.pl 21.05.04, 11:17 nie pierdol, jak porobisz na grubie to bydziesz mioł prawo godać o tym jakie ludzie tam robiom. Som i dobre chopy i lewuse i to te lewuse w wielki czyńści byłe wulce i gorole pierdolą że to łoni se wywalczyli przywileje. Przywileje dała im komuna aby byli cicho. Ale teraz komuny już ni ma. Rob swoje - to gruba bydzie miała zysk a ty robota. Gorole wszystko umiom zasrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glos z xsyza Ale okazja aby przestać układać pasjanse w związku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 11:58 Poszli tam do roboty związkowej , aby mieć pewną kasę i nic się nei nauczyli jak zwiększyc ilość miejsc pracy, a nawet współrządzili i nic tylko nalepki i krzyże! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanin Re: W kopalniach Kompanii Węglowej rozpoczęły się IP: *.net.pl 21.05.04, 12:42 Jak długo jeszcze prosty ryli jego związkowa sitwa będzie zarabiał 4000 brutto ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Re: W kopalniach Kompanii Węglowej rozpoczęły się IP: *.herc.net.pl 21.05.04, 07:22 W związku z powyższym nie ma przymusu bycia górnikiem. Ale ja jako obywatel tego kraju i podatnik mam już dość fundowania przywilejów panom górnikom. Można było zlikwidować bezlitośnie potraktować PGR z ich pracownikami można i górnictwo. A w pierwszej kolejności zrobiłbym porządek z panami związkowcami poprzez zmianę ustawy o związkach zawodowych. Związki tak, ale poza zakładem pracy i za własne pieniądze. Sam pracuję na etacie i bronię się własną pracą ale podziwiam w swoim miejscu pracy takich dwóch lewusów związkowych ( jeden z jednych a drugi z drugich ) a cała ich działalności, szkoda komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
josef.k Re: W kopalniach Kompanii Węglowej rozpoczęły się 21.05.04, 07:45 Proponuję powiększyć przywileje o zapomniane GIEWEXY, w których na książeczkę górniczą panowie górnicy będą kupować na raty "absolutne zero". Górnictwo - ostatni bastion socjalizmu w tym nieszczęśliwym kraju, broni się zaciekle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liczykrupa Re: W kopalniach Kompanii Węglowej rozpoczęły się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 07:56 Dejcie se pozór! Kej kopalniów Wóm niy trza, to je uoddejcie Szlónzokóm, tak jak eście uoddali huty! Wtynczos Polska uostanie i bez hutów i bez kopalniów. A Szlónzek noreszcie zaś bydzie bogaty. Bo kóniunktura tak gibko niy minie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOLO Re: W kopalniach Kompanii Węglowej rozpoczęły się IP: *.crowley.pl 21.05.04, 08:15 TO ŚWIŃSKIE GRZBIETY!!!NIECH SIĘ WEZMĄ ZA BURŻUJI W WARSZAWIE,A NIE ZA ZWYKŁYCH ROBOLI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syn_gornika Koniec tego !!!! IP: *.mmj.pl / 217.153.84.* 21.05.04, 08:21 Jaka inna grupa zawodowa dostaje 14-tą pensję?!?!? Nie licząc 13-stej, którą faktycznie jest barbórka! Kto inny ma dziesiątki różnych dodatków i przywilejów?!?!? To w końcu musi zostać uregulowane! Rok ma tylko 12 miesięcy, nie 14!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hajer Re: Koniec z tobą!!!! IP: *.rudzka.com.pl 21.05.04, 09:52 Zjedz sie nadól na jedna szychta, a potym otwierej tyn gupi pysk. Pozabierać przywileje prezesom w całej polsce, śmietance w Warszawce, bo ino bankiety, benefisy i inne duperele w tych pustych dyniach. To wszystko za nasze pieniądze nie widzicie tego, albo nie chcecie. Zamknąć kopalnie i importować węgile z ukrainy po 700 zł, a to ci chodzi debilu. A może przejdziemy na trzcine jako opał ??? Jak nie znasz problemu to ucz sie lepiej i nie mów idiotyzmów. A jakie zabezpieczenie energetyczne proponujesz ?? Najlepiej to puste łby warszawskich cwaniaków co zarabiają po 5 tyś i i tak im mało. ŚMIERĆ DEBILOM I NIEROBOM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Koniec z tobą!!!! IP: 195.117.237.* 21.05.04, 11:37 Praca w kopalni to nie przymus, jak się nie podoba to się zwolnij. Nikt ci nie broni zostać prezesem, dyrektorem, gł. księgowym, profesorem, politykiem etc... Zastanawiam się dlaczego w Polsce to jest tak że większość wymaga żeby im dawano tylko bez żadnego wysiłku z ich strony. Ile jest ludzi którzy za 800 zł BRUTTO pracują i cieszą się że pracę mają. Ilu jest takich którzy przszliby pracować nawet (bo to b. ciężka praca) do kopalnii za te wasze 1600 zł netto (to jest ok.2300 brutto) , bez żadnych przywilejów. Cholerna "szlachta" z przywilejami się znalazła !!! Ja też w przemyśle ciężko pracuję i przywilejów nikt mi nie daje. Z nierównością PRECZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanin Re: Koniec z tobą!!!! IP: *.net.pl 21.05.04, 12:46 święte słowa !!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...maks.pejn... Re: Koniec tego !!!! IP: *.gwiazda.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 12:58 no jeszcze 3 lata temu pracownicy telekomunikacji dostawali i 13 i 14sta pensje... ale na szczescie to minelo po prywatyzacji... ale nie bylo jakichs deputatow, bonow itede. racje maja Ci, ktorzy twierdza iz gornicy to socjalisci a moze nawet i komuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazg Związkowcy znowu mieszają IP: *.zwnet.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 21.05.04, 08:48 Za co płacić gónikom: z pracę, czy za sam fakt bycia gónikom? Odpowiedź jest oczywista dla wszzystkich poza związkowcami i górnikami. A ja proponuję pozamykać wszystkie kopalnie i importować węgiel ze świata, wyjdzie to o wiele taniej, a w dodatku skończy się niszczenie środowiska w Polsce przez górnictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
josef.k Re: Związkowcy znowu mieszają 21.05.04, 08:57 A gdyby któryś z górników, pracujących w czeskich kopalniach, opowiedział nam o swoich przywilejach, związanych z zawodem górnika. Chętnie byśmy o tym przeczytali, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazg niech popracują w Czechach, bo tam im się opłaci IP: *.zwnet.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 21.05.04, 09:02 Nie mają daleko. W Polsce natomiast można spokojnie pozamykać kopalnie, uratujemy środowisko, oszczędzimy węgiel dla przyszłych pokoleń i nie będziemy męczyli tych nieboraków ciężką, niebezpieczną i nieopłacalną pracą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rm-fr Re: niech popracują w Czechach, bo tam im się opł IP: *.e-ar.pl 21.05.04, 09:27 Zapomniałeś jeszcze o zlikwidowaniu kolei, bo też zatruwa środowisko, z przemysłem ciężkim panowie politycy już jakiś czas temu sobie poradzili :|. Swoją drogą nie wiem dlaczego w górnictwie jeszcze został socjalizm, stoczniowcy już w d*pe dostali, a górnicy nadal mają się dobrze, a przecież to oni chcieli kapitalizmu. Związki zawodowe powinny zostać odseparowane od zakładów pracy, i nikt na nie nie powinien łożyć pieniędzy oprócz samych zainteresowanych, czas wreszcie odciąć się od socjalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: niech popracują w Czechach, bo tam im się opł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 09:34 Zapomniałes jeszcze dodać, że w swojej wspaniałomyślności wysłałbyć tysiące górników na wakacje, by sobie odpoczęli. A z nimi kolejne tysiące - ich rodziny. Już widzę te sceny, kiedy idę parkiem a tu na każdej ławce górnik! A na każdym słupie nekrolog - umarła z głodu, bo tatuś siedział w parku, zamiast przynosić do domu chlebek... Kopalnie to nie tylko problem ekonomiczny, ale i społeczny. Niby walczymy z bezrobociem (z marnym skutkiem, choć podobno zeszliśmy do nieco ponad 20%!) a z dugiej strony chcielibyśmy wywalić na bruk tylu ludzi... A potem płakać, że zabierają nam miejsca pracy... Nam? Wolę przepłacać górników i widzieć, że w miom kraju węgla nie brakuje, niż płacić innym za coś czego nigdy nie widać... Ale przecież tak łatwo przegonić innych według własnego widzimisię... Np. pogoniłbym polityków! A w następnej kolejce... Obłęd! Odpowiedz Link Zgłoś
josef.k Re: niech popracują w Czechach, bo tam im się opł 21.05.04, 09:42 Toż to panowie związkowcy stawiają ultimatum: albo przywileje, albo ławka w parku. A, że miast nie stać na postawienie setek ławek w parku, poproszą Kompanię Węglową o pozostawienie przywilejów. Chyba, że kompania dorzuci się do ławek. Odpowiedz Link Zgłoś
krzykowal Cała Polska pozdrawia górników... 21.05.04, 09:25 Może jeszcze ściepkę zrobić na 15-tą i 16-tą pensję? Może wśród emerytów w Bieszczadach albo bezrobotnych w Suwałkach. Kochani Górnicy - podajcie tylko numer konta już spieszymy z pomocą!!! To nic, że ja mam tylko 12 pensji, ale przecież Wy - sól tej ziemii, nikomu jak Wam tak się nie należy. 14 pensji po 1600 należy się jak psu zupa! A my sobie grzecznie będziemy pracować za 12 pensji po 800 zł. O ukochani...! KK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaza Re: W kopalniach Kompanii Węglowej rozpoczęły się IP: 157.25.31.* 21.05.04, 09:31 skandal, ograniczyć przywileje roboli z podstawowym wykształceniem. My wszyscy za to płacimy z podatków, socjalizm w górnictwie precz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JANUSZEK Re: W kopalniach Kompanii Węglowej rozpoczęły się IP: *.proton.net.pl 21.05.04, 11:09 Suchaj sie no ty z wyzszym wyksztalceniem ,dlaczego nie chca cie przyjac w zadnym z zawodow , bos gupi jak but z lwej nogi . Gdybys pracowal w gornictwie to bys sie nauczyl szacunku dla pracy , a tak jestes "piepszonym obibokiem " z wyzszym wyksztalceniem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwa Re:Jak tak morznna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 10:18 Tu kieruje sie do mediów czemu nic niemówicie o tym jakie zyski przynoszom kopalnie w chwili obecneji ja pracuje na jedneji z kopalń Jastrzębskieji spólki węgloweji dokladnie na kopalni Pniówek. I wiecie jaki zysk na tonie węgla ma ta kopalnia za pierwsze trzy miesiące w tym roku... 120 zł zysku na jedneji tonie a Pnówek wydobywa 15 tysięcy ton na dobe oczywiście po opłaceniu wszystkich składek ZUS Ochrony środowiska itp. i jak ja mam sie czyc czytajac te brednie o kopalnich i górnikach??? Odpowiedz Link Zgłoś
josef.k Re:Jak tak morznna 21.05.04, 10:28 Czuj się jak były pracownik PGR-u czytający o górniczych przywilejach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malizna Górnikom - NIE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 10:33 Pytam. Jak długo będziemy jeszcze utrzymywć tych darmozjadów? Dobrze wszyscy wiecie kto kończył szkoły górnicze (jeśli kończył) a teraz pracuje w kopalniach.Przecież trafił tam najgorszy element społeczeństwa nie nadający sie do niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwa Re: Górnikom - NIE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 10:39 Wiesz czuje sie z tym dobrze ze jestem górnikiem . I niedamy sobie odebrac to co nam sie nalerzy a kto sie tego pozbyl niech ma pretesje do samego siebie a odnosnie szkoły górniczeji masz racje ja akurat nie konczylem tej uczelni ale jestem górnikiem i niewiem dlaczego wszyscy chcecie aby zabrano górnikom to co oni sami nie dadzom sobie zabrac co bedziecie z tego mieli jakie korzysci ...zrozumcie gornictwo nie da sie do jednego worka wrzucic... Niewiem czy wiecie że Piechota chce budowac kopalnie zaznacze z węglem koksującym.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ney Re: Górnikom - NIE!!! IP: *.easycomm.pl / 212.191.169.* 21.05.04, 11:00 Płacić za PRACĘ,a nie za bycie górnikiem,policjantem(też od cholery przywilejów,chyba więcej niż górnicy),nauczycielem itd,ALE PŁACIĆ GODZIWIE!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wiolonczelista1 Re:Jak tak morznna 21.05.04, 15:24 To też nikt górnikom z JSW niczego nie chce odbierać!:-) Nowy układ ma być w Kompanii Węglowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bognus Re: W kopalniach Kompanii Węglowej rozpoczęły się IP: *.pool.mediaWays.net 21.05.04, 10:58 Jest jedna rzecz, ktorej nie rozumiem: od roku ceny wegla a szczegolnie koksu rosna, w zwiazku z ogromnym apetytem rozwijajacych sie Chin. Nawet w dzisiejszej GW jest informacja o tym ze wydobycie i zyski kopaln polskich wzrastaja w zawrotnym tempie (ok.20%).Tymczasem w Polsce ciagle sie slyszy ze gornictwo jest subwencjonowane. Przeciez teraz mozna robic na weglu zloty interes!!. Pytanie: Czy ma sens w tej korzystnej dla gornictwa sytuacji doprowadzac do upadku zakladow i prowokowania strajkow? A moze by tak wymienic management, bo jak sobie w dobrych czasach nie daja rady to oznacza ze zajmuja niewlasciwe stanowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyga To wielka manipulacja! IP: *.best.pl 21.05.04, 11:19 Stary górnik powiedział mi, że przed wojną na jego kopalni pod ziemią pracowało 400 osób, a w nadzorze 4 osoby. Po wojnie pod ziemią pracowało nadal 400 osób, a w nadzorze też 400. Tak więc największym problemem są ludzie, którzy na kopalniach żerują, a nie w nich pracują czyli np. masa dyrektorów, kierowników i tysiące związkowców, których celem jest utrzymanie przywilejów, bo są to ich przywileje - dyrekcja też dostaje czternastki itp. A to są już prawdziwe pieniądze. Kopalnie jako takie są bardzo opłacalne, ale są ogromnie wykorzystywane np. każdy towar jaki kupują jest kilka krotnie droższy niż na rynku , "bo musi spełniać normy". Jast cała masa osób, firm i instytucji którym zależy na tym. Tak więc nie ma problemu górników jako grupy pracowników fizycznych, jest problem grup interesów, które żerują na kopalniach. To niestety te grupy judzą górników do ochrony ich interesów, bo fizyczni po prostu są najprostsi do zmanipulowania. Prawda jest nieco inna niż ta z mediów, bo do mediów trafiają informacje zmanipulowane przez pyskaczy i kombinatorów " z góry". Odpowiedz Link Zgłoś
josef.k Re: To wielka manipulacja! 21.05.04, 11:23 Ależ my tu cały czas mówimy o manipulatorach i podjudzaczach. Zwykły górnik nie chce tych cholernych, ciążących mu jak belka z obudowy przywilejów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość10 Re: To wielka manipulacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 22:40 To po jasną cholerę płacicie na związki i utrzymujecie darmozjadów. Jak nikt im nie zapłaci składek to sami padną i może się ich pozbedziecie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny Re: W kopalniach Kompanii Węglowej rozpoczęły się IP: *.de.ibm.com 21.05.04, 11:47 A dlaczego nie mozna zmienic pracy jak taka niebezpieczna i słabo opłacana ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darwal Re: W kopalniach Kompanii Węglowej rozpoczęły się IP: *.big / *.big-net.piekary-sl.net 21.05.04, 12:17 Wygląda na to ze dyrekcja spółki ma kłopoty finansowe. Widocznie za dużo sobie premii i innych gratyfikacji podawali. NIech więc uwolnią sprzedaż węgla indywidualnym odbiorcom a pieniądze w kasie KW sie same znajdą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aluminowy Re: W kopalniach Kompanii Węglowej rozpoczęły się IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.04, 12:23 ..."Symbole naszego zawodu"... Ładny mi symbol, kilka (?!) tys. zł. Tyle nie wynosi cały roczny dochód netto człowieka o najnizszym wynagrodzemiu, jakże czesto dzisiaj po studiach wyższych, wysoko kwalifikowanego. czytalem niegdys opinie, że "Górnik musi mieć zaskorniaki schowane przed babą". Niecjh ma, ale z wypłaty, nie zaś z "symbolu". Nie jestem liberalem, lecz czytajac takie informacje chcialbym uczciwej naprawy gornictwa. Lecz coż, tutaj pewnie nawet Unia bedzie bezsilna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorol Re: W kopalniach Kompanii Węglowej rozpoczęły się IP: *.crowley.pl 21.05.04, 12:37 Wszyscy pytacie dlaczego nie mozna zmienic pracy skoro jest niebezpieczna i slabo oplacalna to wam powiem .A naco oni tzn.Gornicy zmienia skoro to same debile tam robia po 6 kalsach szkoly podstawowej ,mozg wrobla ,wyglad dauna ,dla nich sie liczy tylko ,sznita, pita i karbita.Mysla tylko o Karczmach piwnych o zarciu i balowani .A Zwiazki Zawodowe sie przesciguja kto wystawniejsza karczme piwna zorganizuja za nasze pieniadze z podatkow ,bo ze skladek zwiazkowych to nawet na pensje nie starczy dla BOSOW zwiazkowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwadron krotko IP: 5.5R2D* / *.pg.com 21.05.04, 12:47 ja nie mam nic do gorniczych 14,15 a nawet 16-tek. nie mam, dopuki sami na to zarabiaja. ale na razie to ja bule na ich dodatki i barabarki. to ze od tygodnia fedrowanie jest oplacalne to nie znaczy ze gornicy juz splacili zaleglosci wobec zusow i innych srusow. dlugi maja ciagle wieksze niz tatry i ciagle to ja do nich dokladam. niech gornicy zamiast robic wycieczki do warszawy, wezma sie za swoich zwiazkowcow i ich na taczkach powioza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: W kopalniach Kompanii Węglowej rozpoczęły się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 13:00 Mnie nigdy nie było stać na wysłanie dzieci na kolonie!Ani na to żeby mąż sam utrzymywał rodzinę, a pracuje równie ciężko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deTomasso 14 pensja?kilkanascie przywilejow?kto inny tak ma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 13:02 niech zabiora sie do pracy i nie kreca nosem, powinni cieszyc sie ze ja maja!!! szykuja kije?????? jakie kije?!!!!oczy mi puchna jak to czytam! cisnie sie na usta: nie chcialo sie nosic teczki -trzeba ciagac woreczki! nawewt mi sie pisac odechcialo... przeciez to jest takie oczywiste, ze brak mi cierpliwosci na argumentowanie dlaczego powinni dostac psztyczka w nos... pozdrawiam wszystkich, ktorym ten artykul podniosl cisnienie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzyzzio Re: Margaret Thatcher IP: 213.76.135.* 21.05.04, 13:17 Z tej pani trzeba wziąć przykład. Przetrzymała ponad roczny strajk podkręcany przez górniczych związkowych bossów, którym w oczy zajrzał koniec wpływów i lukratywnych synekur. I nie wahała się użyć policji dla utrzymania porządku.W efekcie brytyjskie górnictwo jest dziś dochodowe, a na obszarach dawnych górniczych zagłębi (Newcastle, Leeds) rozwija się przemysł nowych technologii.Niestety u nas żaden z tzw. polityków nie posiada takiej osobowości i determinacji, aby taką niewątpliwie ciężką, ale konieczną decyzję podjąć i zrealizować... Odpowiedz Link Zgłoś