Dodaj do ulubionych

Śląsk = Polska po wieki wieków Amen !!!

08.05.02, 08:21
Obserwuj wątek
    • hugon Re: Śląsk = Polska po wieki wieków Amen !!! 08.05.02, 08:26
      hugon napisał(a):

Nic nie napisałem -bo i po co skoro tak jest i tak zostanie !!!!!!
      A jak jakiemuś nieudacznemu karierowiczowi ( RAŚiście) lub pierońskiemu
      volksdojczowi to nie na ręke to nich spada najlepiej na biegun północny.
      pozd hugon POLSKA i ŚLĄSK to jedno :-)
      • Gość: Johann Re: Śląsk = Polska buahahaha !!! IP: *.pik / *.wbp.zabrze.pl 08.05.02, 12:47
        Typowo polskie... potrzasnac szabelka, pokrzyczec jakies
        bzdury a moze od czestego powtarzania w koncu stana sie
        prawda i na koniec zapic. Zapiles?
        Tylko tyle potrafia! Krzyczec jest latwo, ciagle szukac
        wrogow, ciagle obwiniac innych, ciagle kreowac sie na
        ofiare i meczennika narodow - a wszystko po to by ukryc
        wlasne NIEUDACZNICTWO !!!
        Czego Polska dokonala? "Malpa zegarek zepsula". Nie
        dorosliscie do Europy, cywilizacja was krepuje, ulanska
        fantazja ponosi...
        Wracaj Hugonie do swich rodzinnych stron, do Lwowa czy
        na Zaporoze. Tam mozesz sobie budowac swoja Polske.
        I nigdy nie mow ze Slask i Polska to jedno bo Polska nie
        jest godna tak wielkiej nobilitacji! Nie jest i nigdy
        nie bedzie!

J.
        • Gość: gangers Re: Śląsk = Polska buahahaha !!! IP: *.elsat.net.pl / 10.70.0.* 08.05.02, 22:31
          Święte słowa :-)
        • hugon Re: Śląsk = Polska buahahaha !!! 09.05.02, 11:57
          Gość portalu: Johann napisał(a):

> Typowo polskie... potrzasnac szabelka, pokrzyczec jakies
          > bzdury a moze od czestego powtarzania w koncu stana sie
          > prawda i na koniec zapic. Zapiles?
          > Tylko tyle potrafia! Krzyczec jest latwo, ciagle szukac
          > wrogow, ciagle obwiniac innych, ciagle kreowac sie na
          > ofiare i meczennika narodow - a wszystko po to by ukryc
          > wlasne NIEUDACZNICTWO !!!
          > Czego Polska dokonala? "Malpa zegarek zepsula". Nie
          > dorosliscie do Europy, cywilizacja was krepuje, ulanska
          > fantazja ponosi...
          > Wracaj Hugonie do swich rodzinnych stron, do Lwowa czy
          > na Zaporoze. Tam mozesz sobie budowac swoja Polske.
          > I nigdy nie mow ze Slask i Polska to jedno bo Polska nie
          > jest godna tak wielkiej nobilitacji! Nie jest i nigdy
          > nie bedzie!
          >
          > J.

sory ale ty ten stek bzdur chyba przepisujesz z karti jakigoś wrażego pisemka
          taki zafajdany prostak jak ty nie jest w stanie sklećić takiego bełkotu
          wstyd że Śląska ziemia nosi takich gupieloków
          • Gość: ;-) biedny Hugon.... IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 09.05.02, 12:46
            hugon, du hast echt keine Ahnung. geh auf deine Internetseiten, wie:
            wszechpolacy
            oder
            lpr
            PS
            tak sie zastanawiam czasami, jak mozna byc takim zasciankowym. najgorsze w tym,
            ze nawet ukonczenie uczelni w polsce nie uwalnia od bycia debilem....

schade, schade.....
          • Gość: Johann Re: Śląsk = Polska buahahaha !!! IP: *.pik / *.wbp.zabrze.pl 09.05.02, 13:10
            A czego konkretnie nie rozumiesz? Ew. w ktorym miejscu
            zaprzeczysz? A moze latwiej bedzie znowu nawrzucac
            komus od "prostakow"? Czy ty sie dowartosciowujesz w
            ten sposob?

J.
      • silesius.regius Marzą ci się obozy koncentracyjne dla Ślązaków? 21.05.02, 21:32
        Jesteś zerem!!!!!!!!!!
        • silesius.regius Uwaga o zerze dotyczy oczywiście Hugona! 21.05.02, 21:35
          Wyjaśnienie dla tych, którzy pomylą kropki w odnośnikach.
    • Gość: peter Re: 5 = 1 po wieki wiekow amen !!!! IP: *.dip.t-dialin.net 08.05.02, 12:40
      Umowmy sie ze tak jest.
      Hugon zycze powodzenia w dowodzeniu
      • Gość: nawzajem Re: amen i basta i schluss !!!! IP: *.racke.de, / 192.168.6.* 08.05.02, 14:14
        Zas jakijs gorolik
        na zeslaniu/wyglaniu/obczyznie/tulaczce
        nadajoncy/ujadajoncy z ...... Rajchu.
        • Gość: Kimber Re: amen i basta i schluss !!!! IP: *.sbs.de / 144.145.77.* 08.05.02, 15:18
          mowisz o sobie?
    • Gość: Bula Re: Śląsk = Polska po wieki wieków Amen !!! IP: *.cpool2.quickclic.net 08.05.02, 16:33
      Wy volksdojcze nie jestescie Slazakami,jestescie platni zdrajcy!!Element
      niepewny,zdradziecki,V-ta kolumna do siania nienawisci i dywersji.Von paszol!!
      • Gość: Wilym Polska? Na wieki wieków Amen !!! IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 08.05.02, 18:58
        Na wieki wieków Amen to może i jest, ale Polska!
        • malopolanin Wilym, Johann 10.05.02, 11:20
          Po co rozmawiacie z prowokatorami? Autor tego wątku chciał Was zdenerwować i
          teraz się zapewne cieszy.
          • Gość: Johann Re: Wilym, Johann IP: *.pik / *.wbp.zabrze.pl 10.05.02, 14:32
            malopolanin napisał(a):

> Po co rozmawiacie z prowokatorami? Autor tego wątku
            chciał Was zdenerwować i
            > teraz się zapewne cieszy.

Ale ja sie nie zdenerwowalem ;)

J.

• Gość: QCZ Re: Wilym, Johann IP: *.proxy.aol.com 10.05.02, 17:08
            Tak ja Ty Malopolaninie! Falszywcu! Ty lepiej juz nie wlaz na to forum.
            Judasz jestes! A dlaczego ,to dobrze Tys powinien wiedziec. Z Twojej strony
            jest wielkie swinstwo burzycielu. Jestes spiegiem dla slaska i wykorzystujesz
            dla swoich celow sytuacje slaska.Zajmnij sie lepiej lebiodo korupcja w Twojej
            Malopolsce. Gardze Toba! Miales kiedys u mnie poszanowanie, kiedy nie zaczolesz
            udawadniac o niskosci ziemi slaskiej w Twoich tabelach. Ale Ziemia slaska sie
            nie wysprzedaje sie tak jak Twoja Malopolska. Kiedy sprzedacie U.S.A -Wawel,
            albo jeszcze Krakowska starowka ! Kiedy?
    • Gość: niepolok Re: Śląsk = Polska po wieki wieków Amen !!! IP: *.cb.open.net.pl 09.05.02, 00:45
      hmmmm.
      trudno cokolwiek powiedziec, gdy czyta sie takiego posta.
      Hugon, konczyles jakas szkole... jakakolwiek. Wydaje mi sie, ze tego typu styl
      myslenia ma spore szanse na slasku. Wiesz co, przyjdz kiedys do biura RAS-iu,
      na spotkanie , zawsze mozna porozmawiac rzeczowo i konkretnie na temat historii
      slaska, polski, czech niemiec ... naprawde, szkola (jak widac) nic ci nie
      dala, moze rozmowa z ludzmi, ktorych tak nienawidzisz pomoze ci w zrozumieniu
      pewnych ideii gloszonych przez RAŚ.
      • ballest Re: Śląsk do EU 09.05.02, 10:35
        Co do historii, to Slask byl dluzej wielkomorawski, czeski, niemiecki nisz
        polski.
        Nasza gwara, tez nie polska tylko morawska.
        Jeszcze do 18 wieku nie rozroznaila sie nasza goudka duzo od morawskiej.
        Dopiero w na przelomie 18/19 wieku przyszla pierwsza Polska fala na Slask i
        nasza goudka zaczynala sie zmieniac.
        To jest ale wszystko historia, od ca.2015 bedzie jeden kraj, Europa z jednym
        europejskim rzadem, also po co te spieranie.
        • Gość: Ballest Re: Śląsk do EU IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.05.02, 23:50
          Myslauem, ze tutej ktos cos wciepnie na temat polskich <PIastow > ;-)*
          ale nic ???
    • Gość: hugon Do zafajdanego volksdojcza :-) IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 10.05.02, 09:21
      Słuchaj ty psie łańcuchowy jak liżesz teraz jakieś tłuste ZIOMKOWSKIE DUPSKO
      TO ZJMIJ SIĘ TYLKO TYM I WYŁĄCZNIE TYM A WARA CI OD ŚLĄSKA I ŚLĄZAKÓW
      • Gość: Kimber Re: Do zafajdanego poltonia :-) IP: *.sbs.de / 144.145.77.* 10.05.02, 09:27
        Hugon popusc jak nie umiesz:-)))))))
      • Gość: ;-) Re: Do zafajdanego volksdojcza :-) IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 10.05.02, 10:06
        hugon, yno sie niy populej ;-)
        • Gość: Ballest Re: Do Hugona IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.05.02, 11:41
          Znowu nie na temat, jestes uczniem mesca a bratem hanyska, bo oni nigdy na
          temat nie pisza tylko obrazaja.
          • hugon Re: Do Hugona 10.05.02, 14:05
            Gość portalu: Ballest napisał(a):

> Znowu nie na temat, jestes uczniem mesca a bratem hanyska, bo oni nigdy na
            > temat nie pisza tylko obrazaja.

Oj koleś na pewno bliżej mi do hanyska, meska, i wielu wielu wlelu innych
            normalnych Ślązaków którzy zostali na ojcowiznie a nie jak ty włażisz w dupsko
            za marne fenigi byle jakiej gnidzie faszystowskiej.
            Może jest w wielu postach zbytnia dawka ekstremizmu ale wynika ona z miłości do
            tej ziemi i Polski .
            A twoja volksdojczowska europejskość jest zimna i wyrachowana obliczona na własna
            kożyść i na sianie zamętu i nienawiści.
            Pewnie mesco mocno przegina zdarza mu sie może ma powody nie mnie jego sądzić
            ale wara wam od Ślaska,Polski , pierońskie judasze !!!!!!!
            • Gość: Ballest Re: Do Hugona IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.05.02, 14:29
              Co to za grozby, ja sie takich nie boje, do tego jestem synem zawodowego
              zolnierza !!!!! :-)))*
            • slezan Re: Do Hugona 10.05.02, 14:39
              Z tego co wiem, to mesco i hanysek nadają z Bundesrepubliki, więc z tym
              "pozostaniem na ojcowiźnie chyba jest coś nie tak".
              • Gość: peter Re: Jeszcze rolz do Hugona IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.02, 15:46
                Piyknie Cie witom,
                poura dni tymu zech tysz postawiol teza matematycznol "5 = 1 na wieki wiekow amen!!!!"
                Co gowiczka slabol abo co.
                Jak se stawiol teza to tysz tsza zrobic logiczni dowod.
                Jak godolsz so Slonsk = Polska to udowodnij to, a nie paplej tygo co we 1945 roku Jalta ustalyla.
                Zoudnyj tam polski zaslugi nie bylo, tak ize Polska stala przed faktym dokonanym. Dopiyro potyn
                wymyjslyla se polska ludowol scynariusz do tich ziym slonskich. Ziym chtory byly z dziada pradziada
                slonsky.
                Byly abo som to ziymiy pod zarzondym czeskim/austijackim/pruskim/niymieckim/polskimi.
                Wlasnojsciom ale slonsoukow.
                Przedtim bylo uwionzaniy do chlopa, potym miynso armatniy, potym wyjyzdzaniy za chlebym, potym
                wywieziyniy ze hajmatu, potym wyjyzdzaniy "na wlasne, socjalistyczno-zdopingowany" zondaniy.
                Tak ize dopiyro tera je to myjglich, co se slonsouki i wszyjscy z nimi tera abo kedys zyjoncy "pnioki,
                kszouki i ptouki", a do chtorich je to hajmat, ojcowizna, malol ojczyzna.
                • Gość: Wilym o Hugonie IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 10.05.02, 18:44
                  A mnie zastanawia jedno! Otoz przejrzalem sobie "godziny nadawania" Hugona i
                  okazalo sie, ze jest on aktywny na forum tylko w dni robocze i to w godzinach
                  pracy.
                  Jestem ciekaw jak on laczy swoj goracy polski patriotyzm i moralizatorski ton
                  z faktem wyludzania pensji za godziny w ktorych de facto nie pracuje, tylko
                  oszukuje swego pracodawce siedzac na necie. Tak tak Hugonku - oszust z Ciebie
                  i dwulicowiec!
                  • ballest Re: o Hugonie 10.05.02, 23:11
                    Masz racje, pisze nie na temat w dodatku na koszty innych.Wstaydz sie Polska za
                    takich wulgarnych synow.
                • hugon Re:Specjalnie do petere 14.05.02, 10:17
                  Cześć
                  Przez niedopatrzenie nie odpowiedziałem na twój post a to dlatego ,że
                  praktycznie sie z nim zgadzam co do histori naszej ziemi .
                  Peter ale co tu jest do udawadniania Sląska to Polska ,Europa, Ziemia,Układ
                  Słoneczny,Droga Mleczna ........
                  Szanowny Kolego na swój sposób kochasz ta ziemie nic nikomu do tego ,ludzie są
                  właśnie piękni i ciekawi przez to że tak się od siebie różnią.
                  Chyba nie masz pomysłu na kolejna gehennę ludzi którzy nie z własnej woli tu
                  zapuścili korzenie ,rozdrapywanie starych ran ,jątrzenie jest prowokowane
                  przez karierowiczów którzy nic twórczego nie moga zaoferować a chcieli by sie
                  dorwać do koryta najłatwiej o poklask ideą nacjonalistycznym.
                  I jescze jedno ważne trzeba rozmawiać Polska tego nie zabrania w naszej histori
                  sa ciemne strony , ale to nie powód aby zła krew ciągle brała górę.
                  Pomyśl ilu z tych nawiedzonych krzykaczy zrobiło cokolwiek dla lepszego życia
                  Ślązaków - tak tak peter dla tych nawiedzonych Slązacy są "mięsem armatnim '
                  czy tez strzeblem w drabinie kariery w ziomkostwie.
                  Swobody zrzeszania ,decydowania o wydawaniu pieniędzy,samorząd, sa juz widoczne
                  gołym okiem do doskonałości jeszcze daleko ale na Boga nie wmawiaj mi że
                  będzie lapiej jak zrobisz rewolucję - bo to za soba niesie
                  ból,cierpienie,niesprawiedliwość..........
                  pozd hugon
            • Gość: nobody do Hugona IP: *.mv.uni-kl.de 11.05.02, 09:39
              Znoud se dupny patriota.
              • Gość: Maks Re: do Hugona IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.02, 22:37
                Godocie, godocie, i nic z tego ni ma.

Piaści sprzedali ( gdzieś w jedenastym wieku) Śląsk Ćzechom. Potem był on
                czeski, niemiecki, a od kilkudziesięciu lat znów jest polski. I co z tego?

Najważniejsze na ŚlĄsku jest że mamy własną kulturę, która, nie ukrywajmy, jest
                z wpływami wyżej wymienionych, ale są też własne akcenty. Najważniejsze dla
                Ślązaka to po pierwsze własna rodzina, a po drugie że za uczciwą pracę należy
                się uczciwa płaca. A że różne elementy napływowe tą uczciwość i prostotę
                ślaskiej natury wyzyskiwały (przez stulecia, a szczególnie po drugiej wojnie
                światowej), to już zupełnie inna historia.

Pozdrowienia dla wszystkich.
                • ballest Re: do Hugona 12.05.02, 00:00
                  Ale tej wlasnej kultury nikt nie widzi, a dlaczego???
                  • Gość: QCZ Re: do Hugona IP: *.proxy.aol.com 12.05.02, 00:19
                    Bo nie chca widziec i tu jest cale zlo.Po druge czy zwykly Slazak jest winny
                    buzliwej tej ziemi historji ? Po prostu zyje tym petnym dziejow . Dlaczego to
                    zlo nadal sie musi toczyc? Mozna wiele pytan stawiac ,ale odpowiedzi sie nie
                    uzyska. Bo kazdy chce widziec swoj interes. Swoj interes reszta sie nie liczy.
                    Z oszanowaniem QCZ
                    Zycze milej niedzieli.
                    • Gość: Maks Re: do Hugona IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.02, 00:44
                      Cieszę się chłopcy że jesteście na bieżąco (dwie odpowiedzi w ciągu ostatnich
                      50 minut).

A co do Śląskiej kultury, to ona jest, istnieje, nie tylko w spędach
                      folklorystycznych, ale też w nas. Próbowano to skanalizować do zespołów
                      ludowych. Ale na prawdę to śląskość oznacza że to co robisz, robisz najlepiej
                      jak potrafisz, i chciałbyś za to wyżywić rodzinę. Bez przekrętów, odzysku z
                      podatków i podobnych. Po prostu.

A po robocie żeby ci trochę zostało na piwko.

Pozdrowienia dla wszystkich

PS. Napiszcie coś o przyszłości naszej stolicy - Katowic
                      • ballest Re: do Hugona 12.05.02, 00:54
                        Nareszcie znowu wpis na temat, bo wiem, ze Slazacy sa do pracy, nie jak PANI
                        KLICH NAPISALA z odzysku !!!
                        To sa Polacy, ktorzy do Niemiec przyjezdzaja za grosche pracowac!!!
                        Jak To Slazacy robia, to POLSKA COS ZANIEDBALA !!!!M
                        • Gość: Maks Re: Śląski etos IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.02, 01:23
                          Ślązacy są do pracy, bo są uczciwi, i wierzą że cos można osiągnąć tylko pracą.
                          Wyjeżdżają nie tylko do Niemiec, ale też do innych krajów (np. północna
                          Francja, skądś kiedyś wrócił pan Gierek), jeśli im Polska nie daje możliwości
                          godziwie wyżyć za solidna pracę na miejscu. Ale zawsze są Ślązakami,
                          niezależnie od tego czy siedzą w Katowicach, Bochum, Saint Etienne czy w
                          Ameryce. Bo szacunek dla pracy prawdziwy Ślązak ma we krwi.

A że inni to wykorzystują (i przed wojną, i po wojnie, i towarzysz Grudzień, i
                          teraz chyba też), to zupełnie inna historia.
                          • albrecht1 Re: Śląski etos 12.05.02, 10:02
                            Zgadzam się całkowicie. Jest takie powiedzenie, że jak juz coś robisz to zrób
                            to dobrze.
                            A tak trochę zmieniając temat. Zawsze kiedy jestem gdzieś dalej poza domem,
                            poza Sląskiem, to orientuje się wg. niego. Dla mnie jest tam największe
                            przyciaganie, grawitacja. Wszędzie indziej jestem tylko na chwilę.
                            • ballest Re: Śląski etos 12.05.02, 10:36
                              Bravo Chlopcy, Wiem, ze racje mamy, jesli chodzi o prace, to zawsze nas szacuja.
    • hugon Wyly - dedektyw 13.05.02, 09:34
      Cześć Wylly
      Gratuluję przenikliwości umysłu nie raczej pracy jaką włożyłeś w analizę
      częstotliwości pojawiania się moich postów.I tu moge ci pogratulować co sie
      tyczy godzin mojego przebywania w necie alw wnioski już które wyciągasz są już
      stronnicze i maja służyć tylko temu żeby mi dokopać dlaczego jesteś taki
      harmetyczny po jakości twoich postów wnioskuję ,że inteligencja nie jest ci
      obca druga sprawa to twoje poglądy ale nie mnie je sądzić .
      gwoli scisłości i w nagrodę za wykonana pracę :
      a/Nie mam pracodawcy to ja jestem Pracodawcą
      B/Korzystanie z internetu w domu kompletnie zabija i dezorganizuje życie
      rodzinne
      pozd hugon
      P.s.
      Śląsk będzie jednym z piekniejszych regionów jaki Polska wniesie do Europy :-)
      • Gość: alois Re: Wyly - dedektyw IP: *.ivu / 10.14.100.* 13.05.02, 09:56
        z jezykiem niemieckim jako jezyk urzedowy!

pzdr
        • Gość: peter Re: Wyly - dedektyw IP: *.dip.t-dialin.net 13.05.02, 11:43
          Piyknie Cie witom Lojzik,
          jak jusz to ze czeskim/morawskim/niymieckim/polskim/slonskim podlug alfabetu.
      • Gość: peter Re: Wyly - dedektyw IP: *.dip.t-dialin.net 13.05.02, 11:48
        Piyknie Cie witom hugon,
        Hugon, nie wiam eli to je tfoja metoda, nie odpowiadac na pytania chtory Ci nie som prawie, ale mjol
        bych projsba, co bys mi odpisol na moj post "jeszcze rolz do hugona".
        Pozwoli mi to zmjynic trocha moj majnong (spojrzenie) na Ciebie, abo utwierdzi mje we mojim (i nie
        yno mojim) osondzie o Tobie.
    • Gość: Martin zas Volkslista i hate speech IP: 193.0.95.* 13.05.02, 11:43
      Widze, ze w tym watku musze swoj post powtorzyc:

Kazdy kto mieszka na Gornym Slasku (nawet jesli nie jest Slazakiem) powinien
      wiedziec, iz NIE MA slaskiej rodziny, ktora nie wpisana byla na Volksliste, i
      to bez wzgledu na faktyczna opcje narodowa. W doroznieniu od Generalnej
      Guberni, na podstawie ktorej polskie spoleczenstwo wyrobilo sobie zdanie o DVL-
      Volkslista tak byla skonstruowana na Slasku, by objac calosc ludnosci
      miejscowej. Z checia wezme udzial w rzeczowej dyskusji na temat DVL, jesli
      komus na niej zalezy. Osoby, ktore nie maja pojecia, jak wygladala prawna
      konstrukacja DVL i jej implemantacja na Slasku proponuje, by wypowiadaly sie na
      inne tematy (najlepiej bez tak duzej dozy nienawisci).
      • Gość: Walrus Do Hugona cz.II IP: *.cymes.net / *.mitre.org 13.05.02, 12:03
        Czlowiek , ktory marzy nie jest jeszcze stracony.
        Wiec glowa do gory i marz dalej.
        • Gość: Ballest Re: Do Martina IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.05.02, 20:07
          Volkslista byla tylko na polskim Gornym Slasku a nie na calym !!!!!
          • Gość: Martin Re: Do Martina IP: 193.0.95.* 14.05.02, 09:39
            Oczywiscie- sorry wszystkich opolskich Slazakow za 'katowicocentryzm' :-)). Z
            wyjatkiem zamiany 'wszystkich Slazakow' na 'wszystkich Slazakow z katowickiej
            czesci Slaska', nic to jednka merytotycznie nie zmienia.
            • Gość: Kibmer Re: Do Martina IP: *.sbs.de / 144.145.77.* 14.05.02, 10:40
              Ludziska przestanciew koncu.
              Volkslista byla tylko na terenach ktore po 1922 byly polskie.
              Pow. lubliniec, Rynik, Pszczyna, Miasta: Katowice, Krolewska Huta, Tarnowskie
              Gory, Ruda itd. W Bytomiu, Zabrzu, Gliwicach, Raciborzu nie bylo zadnej
              Volkslisty, a te miasta tez naleza do takzwanego katowickiego GS.
              Te smieszne dzielenie na opolska i katowicka czesc jest bezsensu!!!
              My som wszyscy Slonsoki i muszymy o swoje prawa do kupy kempfowac, podzialy
              wprowdzili Polacy zeby naz oslabic i sklucic. Naprzod trza wroga zewnetrznego
              sie pozbyc, potem dopiero mozemy sie pierdulami zajmowac!!!
              • kaixo uwaga!!! 14.05.02, 16:24
                Informuję, że w związku z niedomówieniami ze strony władz polskich odnośnie
                możliwości deklarowania narodowości śląskiej w trakcie mającego się odbyć
                spisu powszechnego, a także późniejszej elektronicznej interpretacji
                deklaracji takiej przynależności narodowej, Wiceprzewodnicząca Frakcji Wolny
                Sojusz Europejski/Zieloni (EFA/Greens) w Parlamencie Europejskim, pani Nelly
                Maes poprosiła ambasadora RP przy Unii Europejskiej o spotkanie.

Wolny Sojusz Europejski/Demokratyczna Partia Ludów Europy (EFA-DPPE), której
                przewodzi pani Maes, od dłuższego czasu śledzi postepowanie władz polskich,
                przede wszystkim Głównego Urzędu Statystycznego w sprawie osób deklarujących
                narodowość śląską. Przypominam, że 24 kwietnia oficjalne zapytanie w powyższej
                kwestii na forum Parlamentu Europejskiego zgłosił kataloński poseł EFA Miquel
                Mayol i Raynal.

O efektach spotkania naszych przyjaciół z polskim ambasadorem, które ma odbyć
                się w przyszłym tygodniu, będę informował na bieżąco.

Trzimcie sie,

Pyrsk,
                • Gość: wiesiek Re: uwaga!!! IP: *.cvx33-bradley.dialup.earthlink.net 14.05.02, 18:04
                  No to Slonsoki trzymcie sie "zawacki" Nelly Maes ist bereit z cala UE?????
                  Pozdro!!
                  • hugon Re: Polska nasza Ojczyzna 17.05.02, 10:44
                    Szanowna Kaixo trzymamy się i nie damy się wpuścić i podpuścić.
                    Wcale mi sie nie uśmiech to całe zamieszanie z narodowością i
                    autonomią.Podajesz przykład Katalońskiego polityka pewnie prawdziwy w co nie
                    wątpię ale sytuacja Hiszpańska z jej prowincjami wcale mi osobiście nie
                    odpowiada dam tylko dwa przyklady
                    1.Katalończycy plują na wszystko to co idzie i jest z Madrytu
                    2. Baskowie poszli jeszcze dalej widmo teroryzmu smierć zagościła na stałe w
                    ich życi
                    Sory ale jak to ma tak wyglądać dzięki .
                    Bywam w rozlicznych miejscach w Polsce na spotkaniach towarzyskich i słuzbowych
                    i po pierwszych chwilach takiego zawachania ,sceptycyzmu ,ludzie przekonuja sie
                    że ŚLĄZAK to POLAK AMEN
                    • slezan Re: Polska nasza Ojczyzna 17.05.02, 11:43
                      hugon napisał(a):

> Szanowna Kaixo trzymamy się i nie damy się wpuścić i podpuścić.
                      > Wcale mi sie nie uśmiech to całe zamieszanie z narodowością i
                      > autonomią.Podajesz przykład Katalońskiego polityka pewnie prawdziwy w co nie
                      > wątpię ale sytuacja Hiszpańska z jej prowincjami wcale mi osobiście nie
                      > odpowiada dam tylko dwa przyklady
                      > 1.Katalończycy plują na wszystko to co idzie i jest z Madrytu
                      > 2. Baskowie poszli jeszcze dalej widmo teroryzmu smierć zagościła na stałe w
                      > ich życi
                      > Sory ale jak to ma tak wyglądać dzięki .
                      > Bywam w rozlicznych miejscach w Polsce na spotkaniach towarzyskich i słuzbowych
                      >
                      > i po pierwszych chwilach takiego zawachania ,sceptycyzmu ,ludzie przekonuja sie
                      >
                      > że ŚLĄZAK to POLAK AMEN

A co, kradniesz im samochód?
                    • Gość: Polak Re: Polska nasza Ojczyzna IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.02, 12:27

hugon napisał(a):

> Szanowna Kaixo trzymamy się i nie damy się wpuścić i podpuścić.
                      > Wcale mi sie nie uśmiech to całe zamieszanie z narodowością i
                      > autonomią.Podajesz przykład Katalońskiego polityka pewnie prawdziwy w co nie
                      > wątpię ale sytuacja Hiszpańska z jej prowincjami wcale mi osobiście nie
                      > odpowiada dam tylko dwa przyklady
                      > 1.Katalończycy plują na wszystko to co idzie i jest z Madrytu
                      > 2. Baskowie poszli jeszcze dalej widmo teroryzmu smierć zagościła na stałe w
                      > ich życi
                      > Sory ale jak to ma tak wyglądać dzięki .
                      > Bywam w rozlicznych miejscach w Polsce na spotkaniach towarzyskich i słuzbowych
                      >
                      > i po pierwszych chwilach takiego zawachania ,sceptycyzmu ,ludzie przekonuja sie
                      >
                      > że ŚLĄZAK to POLAK AMEN

Polacy pluja na wszystko co idzie ze Slaska, widmo terroru jest ich "slaska
                      historia",w glebi serca nienawidza Slazakow, i tak naprawde niezalezy im na
                      niczym tylko na dorobku Slazakow a aby ich sumienia uspokajac tepia Slazakow jako
                      cos co nie istnieje (ich zdaniem).

• albrecht1 Re: Polska nasza Ojczyzna 17.05.02, 21:48
                        Gość portalu: Polak napisał(a):

>
                        > Polacy pluja na wszystko co idzie ze Slaska, widmo terroru jest ich "slaska
                        > historia",w glebi serca nienawidza Slazakow, i tak naprawde niezalezy im na
                        > niczym tylko na dorobku Slazakow a aby ich sumienia uspokajac tepia Slazakow ja
                        > ko
                        > cos co nie istnieje (ich zdaniem).

Ci co plują, plują pod wiatr...

• hugon Re: Śląsk = Polska po wieki wieków Amen !!! 17.05.02, 13:39
      Cześć slezan dowcip ci sie znacznie przytępił dawniej byłes przynajmnie zabawny
      można się było niezgadzać z opiniami przez ciebie głoszonymi ale zawsze to
      miało jakieś paranaukowe podstawy , dla udowodnienia swoich teori w dowolny
      sposób naginałeś historię w wybiórczy sposób traktowałeś fakty ,ale to
      przynajmniej świadczyło o twoim niepoślednim intelekcie.
      A tu nagle wychodzi z ciebie tak łajza e wstydz się !
      A wypowiedzi tego durnia co bełkotał cos o Polakach i stosunku Polaków do ludzi
      ze Śląska to nawet nie chce mi sie komentować .
      Człowiek z nizin społecznych typowy margines ,albo jakiś psychodeliczny
      fanatyk dorwał sie borok do kompa.
      pozd.hugon

P.s. Niech ŻYJE WIELKI POLSKI ŚLĄSK
      GÓRNY ,DOLNY,NISKI ,WYSOKI,GRUBY,CHUDY, ALE ZAWSZA POLSKI AMEN
      • grzeg_ Re: Śląsk = Polska po wieki wieków Amen !!! 17.05.02, 15:16
        Dyskusja poza paroma postami to jak zwykle na tym forum - żenada.

Pisze tylko, że zaciekawiła mnie jedna rzecz. Bez złośliwości chciałbym spytac
        Balesta o tą morawskość gwary śląskiej. Czy mógłbyś podać mi jakieś źródła
        (książki, internet), które by to potwierdzały. Także o tej pierwszej polskiej
        fali z przełomu wieków. Interesuje mnie historia Śląska, ale nie twierdze, że
        wiem wszystko. Jestem tez skłonny do rzeczowej dyskusji, bez tego typowego na
        tym forum chamstwa i wyzywania sie od goroli i volskdojczów.
        • ballest Re: Śląsk = Polska po wieki wieków Amen !!! 17.05.02, 23:56
          Dzieki za wpis, tego sie nie spodziewalem i Tobie wdzieczny jestem.Napewno
          wiesz ze jestem zawsze do rzeczowej dyskusji sklonny.Co do historii to
          przeczytaj ksiazke Jerzego Topolskiego wydana w Verlagu Interpress 1985 roku w
          Warszawie
          "Die Geschichte Polens" .Niestety mam tylko wydanie niemieckie, ale ksiazka
          jest wydana w Warszawie.Tam sie dowiesz dlaczego my Slazacy morawska gware
          mamy, ale tak daleko nie potrzebujesz zagladac.Znasz slonski?to wiesz co som
          galoty, co jest kabza itd.Odpisz mam jeszcze kilka innych dowodow.(Ksiazki
          koscielne)
          Jak moj syn przyjechal pierwszy raz do Polski, to myslal, ze troszeczke po
          polsku potrafi ale w telewizji nic nie zrozumial, ale jak jego kolega z Czech z
          matka rozmawia to rozumie wszystko.
          • hugon Re: Śląsk = Polska po wieki wieków Amen !!! 20.05.02, 09:53
            ballest napisał(a):

> Dzieki za wpis, tego sie nie spodziewalem i Tobie wdzieczny jestem.Napewno
            > wiesz ze jestem zawsze do rzeczowej dyskusji sklonny.Co do historii to
            > przeczytaj ksiazke Jerzego Topolskiego wydana w Verlagu Interpress 1985 roku w
            > Warszawie
            > "Die Geschichte Polens" .Niestety mam tylko wydanie niemieckie, ale ksiazka
            > jest wydana w Warszawie.Tam sie dowiesz dlaczego my Slazacy morawska gware
            > mamy, ale tak daleko nie potrzebujesz zagladac.Znasz slonski?to wiesz co som
            > galoty, co jest kabza itd.Odpisz mam jeszcze kilka innych dowodow.(Ksiazki
            > koscielne)
            > Jak moj syn przyjechal pierwszy raz do Polski, to myslal, ze troszeczke po
            > polsku potrafi ale w telewizji nic nie zrozumial, ale jak jego kolega z Czech z
            >
            > matka rozmawia to rozumie wszystko.

ballest nic wtym dziwnego chrześcijaństwo przyjeliśmy z rąk Czeskich
            więc 3/4 terminologi kościelnej jest pochodzenia Czeskiego.I wcale na to dowodem
            nie będzie że Wielkopolanie,Małopolanie ,Mazowszanie ,mowią morawska gwarą.
            Są to wszystko Słowianie.
            • ballest Re: Śląsk = Polska po wieki wieków Amen !!! 20.05.02, 11:41
              hugon napisał(a):

> ballest napisał(a):
              >
              > > Dzieki za wpis, tego sie nie spodziewalem i Tobie wdzieczny jestem.Napewno
              >
              > > wiesz ze jestem zawsze do rzeczowej dyskusji sklonny.Co do historii to
              > > przeczytaj ksiazke Jerzego Topolskiego wydana w Verlagu Interpress 1985 ro
              > ku w
              > > Warszawie
              > > "Die Geschichte Polens" .Niestety mam tylko wydanie niemieckie, ale ksiazk
              > a
              > > jest wydana w Warszawie.Tam sie dowiesz dlaczego my Slazacy morawska gware
              >
              > > mamy, ale tak daleko nie potrzebujesz zagladac.Znasz slonski?to wiesz co s
              > om
              > > galoty, co jest kabza itd.Odpisz mam jeszcze kilka innych dowodow.(Ksiazki
              >
              > > koscielne)
              > > Jak moj syn przyjechal pierwszy raz do Polski, to myslal, ze troszeczke po
              >
              > > polsku potrafi ale w telewizji nic nie zrozumial, ale jak jego kolega z Cz
              > ech z
              > >
              > > matka rozmawia to rozumie wszystko.
              >
              > ballest nic wtym dziwnego chrześcijaństwo przyjeliśmy z rąk Czeskich
              > więc 3/4 terminologi kościelnej jest pochodzenia Czeskiego.I wcale na to dowod
              > em
              > nie będzie że Wielkopolanie,Małopolanie ,Mazowszanie ,mowią morawska gwarą.
              > Są to wszystko Słowianie.

Tak to sa Slowianie, ale nasze Slaskie Piasty (Uwazam, najwieksze Niemcy w
              historii Slaska) sprowadzili na Slask osadnikow niemieckich (nie polskich) i to
              wlasnie oni zmienili przez wieki nasza krew.Jak chyba wiesz bylisma czescia
              ksiestwa Wielkomorawskiego z ktorego Czechy powstaly, a jak sie Mieszki z
              Przemyslidami O Slask bili, to jak na koniu przez wies rajtowali, to autochtonow
              nie wymienili, tak jak to sie po 1945 roku stalo.
      • slezan Re: Śląsk = Polska po wieki wieków Amen !!! 18.05.02, 12:14
        hugon napisał(a):

> Cześć slezan dowcip ci sie znacznie przytępił dawniej byłes przynajmnie zabawny
        > można się było niezgadzać z opiniami przez ciebie głoszonymi ale zawsze to
        > miało jakieś paranaukowe podstawy , dla udowodnienia swoich teori w dowolny
        > sposób naginałeś historię w wybiórczy sposób traktowałeś fakty ,ale to
        > przynajmniej świadczyło o twoim niepoślednim intelekcie.
        > A tu nagle wychodzi z ciebie tak łajza e wstydz się !

Staram się jak zwykle dopasować do konwencji. Ponieważ, jak zauważyłem, lubisz
        stererotypy, postanowiłem wykorzystać jeden z nich - dość popularny, jak chyba
        sam przyznasz.
        • hugon Re: Śląsk = Polska po wieki wieków Amen !!! 20.05.02, 09:48
          slezan napisał(a):

> hugon napisał(a):
          >
          > > Cześć slezan dowcip ci sie znacznie przytępił dawniej byłes przynajmnie za
          > bawny
          > > można się było niezgadzać z opiniami przez ciebie głoszonymi ale zawsze t
          > o
          > > miało jakieś paranaukowe podstawy , dla udowodnienia swoich teori w dowol
          > ny
          > > sposób naginałeś historię w wybiórczy sposób traktowałeś fakty ,ale to
          > > przynajmniej świadczyło o twoim niepoślednim intelekcie.
          > > A tu nagle wychodzi z ciebie tak łajza e wstydz się !
          >
          > Staram się jak zwykle dopasować do konwencji. Ponieważ, jak zauważyłem, lubisz
          > stererotypy, postanowiłem wykorzystać jeden z nich - dość popularny, jak chyba
          > sam przyznasz.

Racja slezan oj racja.........
          cześć ;-)
          • ballest Re: Śląsk = Polska po wieki wieków Amen !!! 20.05.02, 17:12
            Tak to sa Slowianie, ale nasze Slaskie Piasty (Uwazam, najwieksze Niemcy w
            historii Slaska) sprowadzili na Slask osadnikow
            niemieckich (nie polskich) i to
            wlasnie oni zmienili przez wieki nasza krew.Jak
            chyba wiesz bylisma czescia
            ksiestwa Wielkomorawskiego z ktorego Czechy
            powstaly, a jak sie Mieszki z
            Przemyslidami O Slask bili, to jak na koniu przez
            wies rajtowali, to autochtonow
            nie wymienili, tak jak to sie po 1945 roku stalo.

• byt Piastowie Śląscy 21.05.02, 10:39
              Pewien historyk niemiecki o Henryku Brodatym napisał, że miał podwójną naturę.
              Raz polską, a raz niemiecką. Szkoda, że nie możemy dowiedzieć się co na to
              Henryk B. Jak żyło mu się w "rozdwojeniu". Tak więc różne wygibasy pojawiają
              się by spłycić i uprościć historię Śląska.
              Osobiście szkoda mi Piastów Śląskich. Z dziedziców królewskiej korony, stali
              się zaledwie arystokracją. Petentami wobez Pragi i Wiednia. Jednego z nich
              nawet ukatrupili mieszczanie nyscy. I to zupełnie bezkarnie.
              Czy to nie brak, własnej, silnej rodziny panującej, doprowadził do utraty
              znaczenia politycznego przez Śląsk?
              • Gość: Ballest Re: Piastowie Śląscy IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 21.05.02, 13:14
                Hugon maly Link, ale czytaj dokladnie:

papirus.pdi.net/historia/utrata_slaska.html
                • Gość: Ballest Re: Piastowie Śląscy IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 21.05.02, 13:50
                  Dwa wyjatki z Encyklopedii:
                  Piastowie śląscy w połowie XIV w. popadli w zależność od Czech. Jako poddam
                  obcej korony przestali być uważani za książąt polskich, co już w XIV dobitnie
                  wyraził w swej kronice Janek z Czarnkowa. Sami Piastowie śląscy jednak, choć
                  dogłębnie zniemczeni, bardzo długo określali się “książętami polskimi” i
                  podtrzymywali tradycję pochodzenia “z rodu królów Polski"

. W II Rzeczpospolitej do piastowskich korzeni odwoływali się przedstawiciele
                  różnych kierunków politycznych, zarówno piłsudczycy (widzący w Piastach wzór
                  nieskrępowanych w swych możliwościach silnych indywidualności przywódczych),
                  ludowcy (PSL), jak i narodowi demokraci (upatrujący w nich wzoru konsekwentnych
                  obrońców Polski przed Niemcami). Wówczas też narodził się uproszczony schemat,
                  przeciwstawiający “piastowską ideę" jednolitej etnicznie Polski, broniącej
                  swych pozycji na Zachodzie, “jagiellońskiej idei" wielonarodowej
                  Rzeczpospolitej, ciążącej ku Wschodowi. Te sztuczne konstrukcje eksploatowano w
                  historiografii i propagandzie szczególnie po II wojnie światowej. Ówczesne
                  przemiany terytorialne — przyłączenie Śląska i Pomorza, przy jednoczesnej
                  utracie ziem wschodnich — łatwo dały się przedstawić jako historyczny powrót do
                  piastowskich korzeni. Pilnie pielęgnowane, a niekiedy nawet sztucznie animowane
                  tradycje piastowskie odegrały zasadniczą rolę w procesie integracji ludności
                  polskiej osadzonej na Ziemiach Odzyskanych. Tradycje te, mimo niewątpliwych
                  manipulacji politycznych, jakim często ulegały, stanowią i dzisiaj bardzo
                  istotny składnik świadomości historycznej współczesnych Polaków.
                • Gość: Walrus Re: Piastowie Śląscy IP: *.cymes.net / *.mitre.org 21.05.02, 14:56
                  Gość portalu: Ballest napisał(a):

> Hugon maly Link, ale czytaj dokladnie:
                  >

Myslisz ze on to zrozumie? Ten tekst ciagnie sie przez ponad 3 linijki! to
                  stosunkowo za duzo.
                  • ballest Re: Piastowie Śląscy do Hugona i byta 21.05.02, 20:19
                    Caly tekst przeslalem Wam emailem, ciekawe co, jak sie historia zmienia????
                    O tym ze Slascy Piastowie najwieksze Niemcy w historii Slaska byli opowiadal mi
                    ojciec, ja mu wtedy nie wierzylem,ale on zawsze powtarzal: od Wygnanca nie bylo
                    na Slasku Piasta co by Niemcem nie byl, obojetnie jak sie nazywal.
                    Hugon zrewiduj TWOJ WATEK !!!!
                    • ballest Re: Piastowie Śląscy do hugona i byta 21.05.02, 20:24
                      Hugon, cos nazbroil, ze za kazdym razem, co Tobie encyklopedie wysylam, to
                      przychodzi z powrotem
                    • byt Re: Piastowie Śląscy do Hugona i byta 23.05.02, 16:43
                      Nie chcę obrażać Twojego ojca, ale jego stwierdzenia trącą dyletantyzmem.
                      Jedynie co może pamiętać to Twoich pradziadków. Twoje twierdzenie o
                      niemieckości Piastów od Władysława Wygnańca jest nadużyciem. Masz dostęp do
                      tablic genealogicznych?
                      Zobacz, z kim się żenili i za kogo wychodzili zamąż. Cała Europa! Polska, Ruś
                      też jest obecna. Narodowość matki też nie decyduje o tożsamości.
                      Gdyby przyjąć Twój punkt widzenia, to Piastowie polscy przestali być Polakami
                      już od Dąbrówki/Dobrawy. Myślę, że poczucie narodowe było sprawą drugorzędną.
                      U większośći ludzi nawet nie było ustalone. Piastowie Śląscy przetali być
                      Polakami. Szlachta Litewska, Białoruska, Ukrainska została Polakami.
                      Decydującym czynnikiem była przynależność terytorialno-polityczna. Interes
                      własny, rodziny.
                      Jak myślisz, Piastowie godali po ślunsku?
                      pozdraiam

byt określa świadomość

• ballest Re: Piastowie Śląscy do Hugona i byta 23.05.02, 19:25
                        Wiem, ze nie godali po Slasku tylko po niemiecku, bo jak wrocili z Altenburgu,
                        to nikt z nich po Polsku nie umial.
                        bat napisou:
                        Zobacz, z kim się żenili i za kogo wychodzili zamąż. Cała Europa! Polska, Ruś
                        też jest obecna. Narodowość matki też
                        nie decyduje o tożsamości.

Byt, prosze Cie, nie wchodz mi do klotki , bo naprawde nie lubiam kogos na
                        plewy lapac, ale niz cos napiszesz to pomysl albo sprawdz, bo inaczej nie mamy
                        o czym dyskutowac.
                        Pokaz mi te "polskie matki" z ktorymi sie Piastowie ozenili.
                        Jak Ty dostepu do tablic geneplogicznych nie masz, to przysle je Tobie emailem,
                        wlasnie juz wyslalem Tobie cos o Piastach, ale jak sobie tego znalezc nie
                        potrafisz, to to tez jeszcze zrobie.
                        • slezan Re: Piastowie Śląscy do Hugona i byta 24.05.02, 10:57
                          Dyskutujecie o wiekach średnich używając XIX-wiecznych pojęć. Jeżeli zastanowić
                          się nad świadomością śłąskich Piastów, to mogła być ona w owym czasie tylko
                          jedna - śląska. Jednak nie narodowa w późniejszym tego słowa znaczeniu, ale
                          ziemska (Landesbewusstsein). W Czechach szlachta niemiecko- i
                          słowiańskojęzyczna miała wspólną swiadomość krajową/ziemską, a znacznie
                          ważniejsze od cech etnicznych były podziały wyznaniowe.
                        • byt Re: Piastowie Śląscy do Hugona i byta 24.05.02, 11:08
                          ballest napisał(a):

> Wiem, ze nie godali po Slasku tylko po niemiecku, bo jak wrocili z Altenburgu,
                          > to nikt z nich po Polsku nie umial.
                          > bat napisou:
                          > Zobacz, z kim się żenili i za kogo wychodzili zamąż. Cała Europa! Polska, Ruś
                          > też jest obecna. Narodowość matki też
                          > nie decyduje o tożsamości.
                          >
                          > Byt, prosze Cie, nie wchodz mi do klotki , bo naprawde nie lubiam kogos na
                          > plewy lapac, ale niz cos napiszesz to pomysl albo sprawdz, bo inaczej nie mamy
                          > o czym dyskutowac.
                          > Pokaz mi te "polskie matki" z ktorymi sie Piastowie ozenili.
                          > Jak Ty dostepu do tablic geneplogicznych nie masz, to przysle je Tobie emailem,
                          >
                          > wlasnie juz wyslalem Tobie cos o Piastach, ale jak sobie tego znalezc nie
                          > potrafisz, to to tez jeszcze zrobie.

Przecztałem to co wysłałeś mi na emalię. Mam nadzieję, że nie będziemy się
                          wymieniać brykamy dla młodzieży nie lubiącej czytać.
                          Niestety nie masz racji, "Klotka" jest również moja. Faktem jest, że mediewistyka
                          mnie nie kręci. Zrobię to dla Ciebie i przygotuję małe wyciągi z genealogii
                          Piastów Śląskich.
                          A propos termin Piast/Piastowie powstał na Śląsku, nie pamiętam ale bodaj w XVII
                          wieku. Hasło Piast było używane przez szlachtę polska podczas elekcji
                          króla. "Chcemy Piasta" nie oznaczało oczywiście, że brali pod uwagę kandydaturę
                          Piasta-Ślązaka. Tak określano Michała Korybuta Wiśniowieckiego ( dziadek jego był
                          prawosławnym ruskim kniaziem ) i Jana Sobieskiego ( spokrewniony z inną ruską
                          rodziną Daniłowiczami).

pozdrawiam
                          byt
    • hugon Re: Śląsk = Polska po wieki wieków Amen !!! 24.05.02, 11:42
      Ceść balest
      Dzieki za link niczego sobie jest to niewątpliwie ważny głos w dyskusji i
      czyjaś indywidualna interpretacja czy też nad interpretacja jest ciekawa ,
      można się z nią zgadzać lub nie ale szanować i brać pod uwagę trzeba.
      A ty walrusek siedź synku cicho i spokojnie jak ludzie ze soba dyskutują na tym
      forum juz dość gupieloków wleź na inny wątek i tam sobie fanzol do woli.
      Albo spytaj swoich mocodawców z ziomkostwa co mosz godać
      pozd hugon
      • Gość: Ballest Re: Śląsk = Polska po wieki wieków Amen !!! IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 24.05.02, 13:04
        Ksiazeta Olesniccy przewodzili tez zakonowi krzyzackiemu na Slasku a w oczach
        wielu Polakow zakon ten kojarzy sie z Niemcami.!!!!!!!
      • Gość: Walrus Hallo Hugon IP: *.cymes.net / *.mitre.org 24.05.02, 14:28
        hugon napisał(a):

> A ty walrusek siedź synku cicho i spokojnie jak ludzie ze soba dyskutują na tym
        >
        > forum juz dość gupieloków wleź na inny wątek i tam sobie fanzol do woli.
        > Albo spytaj swoich mocodawców z ziomkostwa co mosz godać
        Niy wiedzeloch zes, ze moga takiego wojownika jak Hugon dwoma malutkimi postami z
        rownowagi wyprowadzic.Co cie bardziyj uzarlo: brak marzyn albo wontpliwosci co do
        twoich mozliwosci intelektualnych.(patrz jak jo to fajnie opisol)
        Wiysz jo nic za to niy moga ,ze twoja frustracjo je tako wielko. Ino zawsze po
        karku dostawac, to niy je tak lekko strawic. Obejrz: krowy/kozy od Korfantego zes
        niy dostol, mosz dymokracja a kozdy robi z toba co chce, siedzisz od rana do
        wiyczora w twojej firmie a zorzy na horyzoncie niy widzisz, biydny , biydny Hugon.
        Moze trocha wypoczniesz?Toszek i Rybnik to fajne miyjsca na Slonsku.W tym synsie
        wszystkiego najlepszego.
        • ballest Re: Hallo byt 24.05.02, 22:15
          Dobry wieczor, mysle ze przyslesz ta genealogie, bo jak Ty tego nie zrobisz, to
          ja Tobie ja przysle, ale mysle, ze dalej bedziemy na poziomie kontaktowali, ja
          nie lubie konwersacji ponizej pasa.
          Musze ale Tobie powiedziec, ze przegrales, bo ja (genealogie slaskich Piastow)
          znam prawie na pamiec, co napewno czesc Forumowiczow potwierdzic moze.
          Papatki
          Ballest
          • byt Re: Hallo byt 29.05.02, 08:28
            ballest napisał(a):

> Dobry wieczor, mysle ze przyslesz ta genealogie, bo jak Ty tego nie zrobisz, to
            >
            > ja Tobie ja przysle, ale mysle, ze dalej bedziemy na poziomie kontaktowali, ja
            > nie lubie konwersacji ponizej pasa.
            > Musze ale Tobie powiedziec, ze przegrales, bo ja (genealogie slaskich Piastow)
            > znam prawie na pamiec, co napewno czesc Forumowiczow potwierdzic moze.
            > Papatki
            > Ballest

Dzień dobry Balleście. Naprawdę znani są Ci wszyscy książęta śląscy? Było ich ok.
            350. Mosz chopie gowa!
            Krótkie pytanie testowe . Kim była mamusia Władysława Łokietka?
            Co do naszych spraw, czytam teraz nt. ksiąząt opolsko-raciborskich. Musisz
            uzbroić się w cierpliwość. Odpowiedź nadejdzie.

• hugon Re: Śląsk = Polska po wieki wieków Amen !!! 29.05.02, 09:00
      walrusku masz rację moja flustracja jest tak wielka jak twój członek
      i chćbys nie wiem jak się starał to się nie powiększy.
      walrusek pomysł z z przywiazaniem żelazka do puloka spowodował w twoim
      przypadku wyprostowanie ostatniego zwoju w mózdżku.
      Sory dla normalnych Forumowiczów ale jak sie ma do czynienia z takim
      przygłupem z ziomkostwa to sie inbaczej nie da:-(
      • Gość: Walrus Medyczna rewelacja-Nobel dla Hugona IP: *.cymes.net / *.mitre.org 29.05.02, 13:25
        hugon napisał(a):

pomysł z z przywiazaniem żelazka do puloka spowodował w twoim
        przypadku wyprostowanie ostatniego zwoju w mózdżku.

1. Piszesz z wlasnego doswiadzcenia? Kto Ci to podpowiedzial? Albo widziales
        przyklady na leczeniu w Toszku?
        2.Niestety nie udalo mi sie znalezc w literaturze medycznej opisu ww. refleksu,
        jezeli tak to u Ciebie dziala to trzeba Cie szczegolowo zbadac, moznaz za to
        potem otrzymac Nobla !! Moze znajdzie sie takze u Ciebie tzw. fistula cerebro-
        analis , bo kliniczne przejawy jej istnienia posiadasz.Mimo wszystko zycze
        pomyslnosci i szybkiego powrotu do zdrowia.
        • ballest Re: Medyczna rewelacja-Nobel dla Hugona 29.05.02, 23:51
          Re: Hallo byt
          byt@poczta.gazeta.pl 29-05-2002 08:28 odpowiedz na
          list odpowiedz cytując

ballest napisał(a):

> Dobry wieczor, mysle ze przyslesz ta genealogie, bo
          jak Ty tego nie zrobisz, to
          >
          > ja Tobie ja przysle, ale mysle, ze dalej bedziemy na
          poziomie kontaktowali, ja
          > nie lubie konwersacji ponizej pasa.
          > Musze ale Tobie powiedziec, ze przegrales, bo ja
          (genealogie slaskich Piastow)
          > znam prawie na pamiec, co napewno czesc Forumowiczow
          potwierdzic moze.
          > Papatki
          > Ballest

Dzień dobry Balleście. Naprawdę znani są Ci wszyscy
          książęta śląscy? Było ich ok.
          350. Mosz chopie gowa!
          Krótkie pytanie testowe . Kim była mamusia Władysława
          Łokietka?
          Co do naszych spraw, czytam teraz nt. ksiąząt opolsko-
          raciborskich. Musisz
          uzbroić się w cierpliwość. Odpowiedź nadejdzie.

Ciesze sie, napisz mi ile z tych 350 sie z POLKAMI
          OZENILI ????

• ballest Re: ile bylo tych PIASTOW, ktore sie z Polkami ..? 31.05.02, 18:36
            Hi Byt, czekam na odpis ???
            • ballest Re: ile bylo tych PIASTOW, ktore sie z Polkami ..? 01.06.02, 11:25
              Od jego synow zaczela sie odrebna droga Slaska.

piastowie.kei.pl/piast2/wygna.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka