Dodaj do ulubionych

Mieszkańcy Dolnośląskiego

IP: gate:* / 192.168.1.* 10.01.03, 16:36

Gdy mówię Śląsk myślę Górnyśląsk,Śląsk Cieszyński, Zaolzie,"Opolszczyzna",
Dolnyśląsk itd.

Gdy mówią Ślązak myślą Górnoślązak, Góral Śląski - Cieszyniak, Opolanin czy
Zaolziak,

ALE JUZ NIE myślą Dolnoślązak ????

Dlaczego w powszechnej świadomości to funkcjonuje? - Czy napływowa ludność na
Dolnysląsk jest juz Ślązakami czy tam wogle są jeszcze Ślązacy?

Czy jest tam jeszcze kultura Śląska czy to takie sztuczne przeniesienie
Kresów na zachód.

Czy tylko ciagle - mieszkamy we Wrocławiu od dwóch pokoleń ale my nie
jesteśmy Ślązakami ( wypowiedź pewnej osoby)

W tym miejscu chciałbym poznac Wasze opinie ( swoją pozwolicie zamieszcze
ewentualnie później)

Sędzia
Obserwuj wątek
    • Gość: Slazak Re: Mieszkańcy Dolnośląskiego IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 10.01.03, 19:35
      Gość portalu: Sędzia napisał(a):

>
      >
      > Gdy mówię Śląsk myślę Górnyśląsk,Śląsk Cieszyński,
      Zaolzie,"Opolszczyzna",
      > Dolnyśląsk itd.
      >
      > Gdy mówią Ślązak myślą Górnoślązak, Góral Śląski - Cieszyniak, Opolanin
      czy
      > Zaolziak,
      >
      > ALE JUZ NIE myślą Dolnoślązak ????
      >
      > Dlaczego w powszechnej świadomości to funkcjonuje? - Czy napływowa ludność
      na
      > Dolnysląsk jest juz Ślązakami czy tam wogle są jeszcze Ślązacy?
      >
      > Czy jest tam jeszcze kultura Śląska czy to takie sztuczne przeniesienie
      > Kresów na zachód.
      >
      > Czy tylko ciagle - mieszkamy we Wrocławiu od dwóch pokoleń ale my nie
      > jesteśmy Ślązakami ( wypowiedź pewnej osoby)
      >
      > W tym miejscu chciałbym poznac Wasze opinie ( swoją pozwolicie zamieszcze
      > ewentualnie później)
      >
      > Sędzia
      Widze ze to bardzo ladne pytanie jestem Slazakiem z krwi i kosci zawsze
      stalismy po Niemieckiej stronie nie mieszkam na Slasku 15 lat ale chodzilem
      do polskiej szkoly i mam ten jezyk troche opanowany moj dziadek nie umial
      polskiego tak jak moj ojciec i matka ale po 1945 zostali do tego zmuszeni tak
      to lecialo na Slasku po 1945 byl strach zeby nikogo nie wywieziono !Co do
      pytania czy jestescie Slazakami nie chce kogos obrazac ale dla mnie to nie
      jestescie Slazakami ,ci co na Slasku od setek lat zyli dotyczy NIEMCOW ze
      dolnego i Gornego Slaska to sa Slazacy czyli SCHLESIER jezeli ci wszyscy nie
      beda zyc czy mieszkaja w NIEMCZECH czy na SLASKU TO NIE BEDZIE SLAZAKOW tylko
      POLACY .Narazie jeszcze tysiace czy miliony nas zyje i stoimy za naszym
      SLASKIEM ale czekamy na przeprosiny co nam po 1945 wyrzadzono .Pozdrowienia !
      Jesli pytania prosze ?
      • Gość: harry Re: Mieszkańcy Dolnośląskiego IP: *.proxy.aol.com 10.01.03, 19:55
        Cale te nieporozumienia biora sie stad,ze dla Niemcow,czy Slazakow-
        Niemcow,slowa Schlesien,Oberschlesien maja inne znaczenia niz dla Polakow,czy
        Slazakow-Polakow,nie mowiac juz o innej grupie okreslajacych sie jako
        narodowosc slaska.
        Wszyscy tlumacze polscy i niemieccy tlumacza automatycznie
        Schlesien=Slask,schlesisch=slaski,schlesische Mundart=gwara slaska.
        To jest calkowicie bledne!
        Dla Niemcow Slask lezy nawet gdzie indziej ,jak dla Polakow!
        Gdy Niemcy mowia Slask maja na mysli albo caly Slask,albo tylko Dolny Slask.
        Niemniej jednak dla Niemcow stolica Slaska jest Breslau,czyli Wroclaw.Dla
        Polaka stolica Slaska sa Katowice,a Slaskiem nazywa sie wojewodztwo ze stolica
        w Katowicach.A wiec dla Polakow Czestochowa i Zywiec leza na Slasku.
        Nawet nazwa Oberschlesien nie jest tozsama z polskim Gornym slaskiem,dla
        Polakow Gorny Slask to okreg Weglowy od Gliwic do Sosnowca,dla Niemcow stolica
        Gornego slaska jest Opole.
        No i schlesischer mundart,to niemiecka gwara slaska,mowiona glownie na "Dolnym"
        Slasku,i nie jest to to samo co godanie "po slunsku".
        • Gość: Slazak Re: Mieszkańcy Dolnośląskiego IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 10.01.03, 20:12
          Wszystko to wyniklo ze zlej histori polski do tych ziem przecierz do 1945 roku
          te ziemie nalezaly do Niemiec zreszta w Polsce sa ludzie ktorzy twierdza ze to
          nie prawda to czemu ziomkowstwa w Niemczech organizuju tak zwany
          SCHLESIERTREFFEN czy to jest dla zabawy to sa spotkania ludzi ktorzy zostzali
          gwaltownie usunieci ztych ziem ??
          • Gość: Verve Re: Mieszkańcy Dolnośląskiego IP: *.dip.t-dialin.net 10.01.03, 20:20
            Gość portalu: Slazak napisał(a):

> Wszystko to wyniklo ze zlej histori polski do tych ziem przecierz do 1945
            roku
            > te ziemie nalezaly do Niemiec zreszta w Polsce sa ludzie ktorzy twierdza ze
            to
            > nie prawda to czemu ziomkowstwa w Niemczech organizuju tak zwany
            > SCHLESIERTREFFEN czy to jest dla zabawy to sa spotkania ludzi ktorzy zostzali
            > gwaltownie usunieci ztych ziem ??

Nie wydaje mi sie aby ktos w (terazniejszej)Polsce byl przeciwny spotkaniom
            Slazakow w Niemczech.Gdyby nie wasze czeste o tym wspominanie tu na
            forum ..podejrzewam ze nikt by nawet nie wiedzial ze sie spotykaja ..to i jak
            by mial byc przeciwny? Kiedys ..to fakt bylo o tym naglasniane negatywnie ..ale
            dzis?
            Problemy powstaja wtedy jesli ktos zaczyna grozic

• Gość: Sędzia Re: Mieszkańcy Dolnośląskiego IP: gate:* / 192.168.1.* 15.01.03, 16:43

Panowie nie całkiem o to biega o czym piszecie !!!

Chciałem sie dowiedzieć ( jestem Górnoślązakiem) dlaczego osoby zamieszkujące
              np. od dwóch pokoleń Dolnyśląsk czy wogle tam mieszkające nie uważaja sie za
              Ślązaków

Czy faktycznie Dolnyśląsk nie zamieszkuja Ślązacy ( i nie chodzi mi o czasy
              przed II wojną)

Sedzia
              • Gość: Arnold Re: Mieszkańcy Dolnośląskiego IP: 213.186.78.* 15.01.03, 16:53
                www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=10650&w=4207728
              • wroclawczyk Re: Mieszkańcy Dolnośląskiego 15.01.03, 20:56
                Gość portalu: Sędzia napisał(a):

>
                > Panowie nie całkiem o to biega o czym piszecie !!!
                >
                > Chciałem sie dowiedzieć ( jestem Górnoślązakiem) dlaczego osoby
                zamieszkujące
                > np. od dwóch pokoleń Dolnyśląsk czy wogle tam mieszkające nie uważaja sie za
                > Ślązaków
                Kto ci tak powiedział? Sprawa jest trudna.Uważają się za Ślązaków ale w sensie
                mieszkańca tego regionu a nie tak jak Wy narodu.
                >
                > Czy faktycznie Dolnyśląsk nie zamieszkuja Ślązacy ( i nie chodzi mi o czasy
                > przed II wojną)
                >
                > Sedzia
                Zamieszkują i to prawdziwsi od Górnoślązaków.Taka jest moja ryzykowna
                teoria.Myśle tak ponieważ Śląsk w swej historii gościł wiele narodów i
                wyzwań,był otwarty na przybyszy.Wrócmy wiec do czasów dzisiejszych.Kto jest
                bardziej otwarty na przybyszy? Dla mnie jest to bezapelacyjnie Dolny Śląsk z
                Wrocławiem na czele.Poobserwuj to forum.Jest tu tylko nienawiść do
                goroli,Polaków,Niemców itp.
                Wiem,że forum nie jest odzwierciedleniem życia ale taka jest opinia o
                Górnoślązakach-są zamknięci w sobie i nieufni wobec obcych.
                Dolnoślązacy sa natomiast postrzeganio jako bardzo mili i uczynni ludzie.
                Jeśli ktos sie nie zgadza to prosze mówic.
                Tak na marginesie to MY dopiero odkrywamy nasza Śląskość.Gdy spytasz
                Wrocławian kim są odpowiedzą Wrocławianami(Wrocławiakami)ale juz wszyscy nie
                powiedzą że są Slązakami ponieważ to słowo niesie te wszystkie mysli o których
                pisaliscie wczesniej.Gdzies usłyszałem,że mieszkaniec moiże czuc sie jak u
                siebie na nowym dla jesgo rodziny terenie w 2 pokoleniu.Czyli dzisiejsze
                pokolenie jest już Dolnoślązakami i Wrocławianami.To widać.Zmazywane są czarne
                plamy historii Śląska.Każdy Wrocławianin zna historie swego miasta i jest z
                niej dumny i traktuje jak swoją bo czyż tamci Wrocławianie różnili sie czyms
                od nas? Myśle,że nie bo i im i nam zalezy tylko na jednym-na rozwoju Wrocka
                NASZEGO MIASTA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka