Gość: mnm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 00:02 Skąd tylu głupców w tym kraju ostatnio? Jakiś zrzut czy co... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: roro68 Artykuł z tezą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 00:05 A dlaczego Autorka ma tezę, że ta twórczość wywoła oburzenie? W artykule nic nie znalazłem, że ktoś się poczuł urażony. Mądra ewangeliczna postawa wobec sacrum, obrona wyższych wartości, celna krytyka kiczu i całkiem odpowiedzialna prowokacja dla wysokich celów - dlaczego to miałoby wywoływać sprzeciw? Rozumiem, ze dla postępowej Autorki GW w Katowicach artykuł bez tezy, to stracony dzień, ale może by Pani - zamiast na mądrych ludzi - poszczuła opinię publiczną na koleżankę Senyszyn. Tak mało piszecie o jej wczorajszym wybryku... Odpowiedz Link Zgłoś
mysliwy72 Re: Artykuł z tezą 12.06.06, 00:28 No cóż, trudno się nie zgodzić. Właśnie to jest sztuka, przez małe czy też duże S jak kto woli. Mam nadzieję, że typy takie jak Seniszyn (nie piję dosłownie, choć można by), nie będą próbowały sobie tego zawłaszczyć w imię obrony kolejnych praw, które wcale nie są naruszane, A przy okazji, w dość urokliwej sytuacji są niektórzy profesorowi naszej Akademii pięknych sztuk, którzy z jednej strony popierają projekt, z drugiej boją się co nieco z tacy stracić. Czekam niecieprliwie aż strona internetowa zadziała. Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: Brawo! 12.06.06, 11:40 > Gratulacje za pomysł i szacunek za odwagę! Odwaga na miarę walczących z komunizmem, nie? :) Ryzykowali w koncu ze mogą pójść do więzienia, zaliczyć ścieżkę zdrowia, nie? :) Pan też jest odważny chwaląc ich, bo w koncu w kazdej chwili bezpieka może Pana namierzyć i wywieźć, nie? :) Pomysł jest równie nowatorski... Odpowiedz Link Zgłoś
wrezz Re: Brawo! 12.06.06, 13:06 > Ryzykowali w koncu ze mogą pójść do więzienia, zaliczyć ścieżkę zdrowia Za obrazę uczuć religijnych można pójśc do więzienia. Przypadki bicia przez ochroniarzy w hipermarketrach osób podejrzanych o kradzież też się zdarzały. Jeśli to miała być ironia to nie wyszło. Pozdrawiam wrezz Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: Brawo! 12.06.06, 13:11 > Za obrazę uczuć religijnych można pójśc do więzienia. Poproszę konkretny przykład, a nie 'można'. Bo za wiele rzeczy 'można' pójść do więzienia. Zdaje się, że za pomyłkowe błędne wpisanie numeru NIP w deklaracji PIT także (był opisywany jakiś czas temu przypadek jakiejś nauczycielki, która miała o to sprawę. Czy ona jest równie dzielna jak nasi Artyści, czy też to nie to? :) ). > Przypadki bicia przez > ochroniarzy w hipermarketrach osób podejrzanych o kradzież też się zdarzały. Ooo... to dzielny artysta może też dostać od zirytowanego ochroniarza w supermarkecie? Zaprawdę, powiadam Wam, w dzisiejszych czasach artysta który chce tworzyć szczerą i zaangażowaną Sztukę jest niebezpieczny jak nikt nigdy nie był :) > Jeśli to miała być ironia to nie wyszło. Wyszło, wyszło. Szczególnie zważywszy na jakość kontrargumentów ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wrezz Re: Brawo! 12.06.06, 13:19 > Zaprawdę, powiadam Wam, w dzisiejszych > czasach artysta który chce tworzyć szczerą i zaangażowaną Sztukę jest > niebezpieczny jak nikt nigdy nie był :) Uważaj bo cię oskarżą o parodiowanie Biblii ;-). I zastanów się, czy na pewno to chciałeś napisać co napisałeś. Pozdrawiam wrezz Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: Brawo! 12.06.06, 13:23 > Uważaj bo cię oskarżą o parodiowanie Biblii ;-). Ooo... i będę taki dzielny odważny i niebezpieczny jak nasi Artyści? ;-) > I zastanów się, czy na pewno to chciałeś napisać co napisałeś. Tak. Co więcej wydaje mi się, że ja swoją ironię potrafię uzasadnić. Czy to był kolejny argument na temat tego w jakim niebezpieczeństwie jest Artysta, czy po prostu zarzucił Pan tamten temat... z braku SENSOWNYCH argumentów? ;-) Bo jeśli tak, to może zaczniemy następny dyskurs - czy kotlet odgrzany po raz 100 jest sztuką, czy też raczej prostą rozrywką dla prostej gawiedzi pt. 'skopać Katola, on nie odda'? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felix A czemu nie sprzedawali np. zyda w proszku prosto IP: *.compi.net.pl 12.06.06, 13:43 z Auschwitz? Albo siedmioramiennego swiecznika z ponaciaganymi na kazde ramie prezerwatywami? To tylko wyznawców jednej religii mozna bezkarnie wyszydzac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Golem Tutaj od razu cenzor w mózgu mówi: "nie"! IP: *.compi.net.pl 12.06.06, 13:45 Pseudoartysci dobrze wiedza, co wolno, a za co od razu poszliby w niebyt.... Odpowiedz Link Zgłoś
gazetajudasza Pseudoartysci, czyli miernoty, pragnace zaistniec 12.06.06, 14:08 Gość portalu: Golem napisał(a): > Pseudoartysci dobrze wiedza, co wolno, a za co od razu poszliby w niebyt.... Gazeta Wybiorcza znana jest z akcji antychrzescijanskich, z propagowania obrazania uczuc religijnych chrzescijan. Ta koszerna gazeta dla Polakow od lat kieruje napasciami nie tylko na Kosciol Katolicki, ale propaguje chuliganskie zachowania obrazajace uczucia wierzacych. To lajdactwo lamiace prawo bezczelnie nazywa demokracja. Demokracja dla lajdakow to regulamin Kodeksu Karnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Widac, ze nie czytujesz GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 15:52 Odpowiedz Link Zgłoś
kaczomowa Uczuć nie można obrazić 12.06.06, 17:36 Mozna je zranić, ale to frazeologizm. Obrazić można tylko człowieka. Czyli proces powinni móc wytoczyć tylko Jezus i Maria. Ateiści tez mają uczucia, ale o tym nikt jakoś nie mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
lejbakogelmogel Autor! Autor! Autorzy! Gdzie ich nazwiska. 12.06.06, 17:40 Gazeto szmato, rozsław ich imiona ! Odpowiedz Link Zgłoś
pozlotemu Re: Autor! Autor! Autorzy! Gdzie ich nazwiska. 12.06.06, 20:15 lejbakogelmogel napisał: > Gazeto szmato, rozsław ich imiona ! Do kaczomowy: Gazetajudasza napisal(a):" ...propagowania obrazania uczuc religijnych chrzescijan ..." To ty nie wiesz, ze chrzescijanin to czlowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LZ Re: Autor! Autor! Autorzy! Gdzie ich nazwiska. IP: *.interkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 09:25 Dla mnie podstawowym dowodem braku jakiejkolwiek "sztuki w sztuce" JEST BRAK ODWAGI "ARTYSTÓW", BY WZIĄĆ "NA WARSZTAT" ISLAM (nie mówiąc o starszych braciach). Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo pseudoartysci? 12.06.06, 16:38 przeviez ty sie nie znasz na sztuce. Skad wiesz ze to pseudoartysci? A moze pseudoartysta to kazdy artysta ktory ci sie nie podoba? Nie winie cie za to ze nie znasz sie na sztuce bo 99.9% Polakow nie ma o tym pojecia i nie chce miec. Ale przynajmniej nie wypowiadaj sie na temat kompletnie ci obcy. Odpowiedz Link Zgłoś
marklark Re: Pseudoartysci, czyli miernoty, pragnace zaist 12.06.06, 16:47 gazetajudasza napisał: > Ta koszerna gazeta dla Polakow od lat kieruje napasciami > nie tylko na Kosciol Katolicki Biedni, biedni ci Polscy Katolicy! Tyle dobrego zrobili dla Zydów, a patrz jak Zydzi ich bezlitośnie uciskają! Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: A czemu nie sprzedawali np. zyda w proszku p 12.06.06, 13:45 a gdzie tu jest wyszydzanie, tępaku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felix Re: A czemu nie sprzedawali np. zyda w proszku p IP: *.compi.net.pl 12.06.06, 13:53 Wszedzie, lewacki durniu Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: A czemu nie sprzedawali np. zyda w proszku p 12.06.06, 14:06 głupiś jak ta figurka z odkręcanym łebkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felix Re: A czemu nie sprzedawali np. zyda w proszku IP: *.compi.net.pl 12.06.06, 14:10 Nie chce mi sie z toba gadac, palancie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: defetysta pisze się Żyd IP: *.centertel.pl 12.06.06, 14:13 z dużej litery. tak jak Polak, Niemiec, czy Rosjanin faszyzujący bezmózgu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aha TO wcale nie obraża moich "uczuć religijnych" bo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 14:31 co to są "uczucia religijne"??? Przecież moja wiara to NIE SĄ UCZUCIA. Takie inscenizacje wcale a wcale mnie nie obrażają bo moja to nie są żadne obrazki czy wisiorki. Jezus Chrystus jest gdzie indziej.. On jest w człowieku potrzebującym pomocy, w bezdomnym który prosi o pomoc (wcale nie o finansową chodzi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vaterlandnl Re: TO wcale nie obraża moich "uczuć religijnych" IP: *.its-m.tudelft.nl 12.06.06, 14:47 Szkoda ze nie wiedza o tym ani Rydzyk, ani pelni frazesow typy z LPR czy inne scierwa majace czelnosc wciskac kto jest dobrym katolikiem a kto zlym. Gnoje wycierajace sobie geby wiara to ostatnie osoby majace prawo do tego. To z nich sie smieja ludzie z "JezusMaria" i chwala im za to! Bo ta cepeliade trzeba napietnowac i tepic jak chwasty. I nie chodzi tu o ataki na Kosciol, bo inteligenti ludzie to widza golym okiem. Niestety rydzykowe kanalie zaraz beda szczekac. Coz, pusty dzwon dzwoni najglosniej... Odpowiedz Link Zgłoś
pako19 do Vaterlandni:myślę nie ma co się wkurzać i 12.06.06, 15:54 przyłączać się do tego sporu między episkopatem i RM, czy też RM i resztą świata. To nie ma sensu. Tu nie ma wcale Jezusa. On jest gdzie indziej, dlatego nie widzę sensu w takich sporach. to strata czasu. Będziemy tak się wzajemnie opluwać podczas gdy wiara nadzieja i miłość będzie się wydarzać zupełnie gdzie indziej. Szkoda czasu na kłoónie, czas zająć się sprzątaniem naszych dusz i poszukiwaniem Boga, który jest miłością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vaterlandnl Re: Won za Odre ! IP: *.its-m.tudelft.nl 12.06.06, 16:06 No i widzisz jaki glupi jestes? uzylbys glowki do czego innego niz calowanie smierdzacej dupy rydzyka, to bys zauwazyl, ze juz dawno jestem za Odra. Tylko nie wiem co to mialo by miec wspolnego z tematem tego watku. Czyzbys byl jednym z tych straganiarzy sprzedajacych tandete w Licheniu i Czestochowie? Odpowiedz Link Zgłoś
kaczomowa Re: Won za Odre ! 12.06.06, 17:42 > Czyzbys byl jednym > z tych straganiarzy sprzedajacych tandete w Licheniu i Czestochowie? Nazwisko Von wskazuje na grubszą rybę. Może to ojciec dyrektor we własnej osobie... Odpowiedz Link Zgłoś
kaczomowa Re: TO wcale nie obraża moich "uczuć religijnych" 12.06.06, 17:40 > co to są "uczucia religijne"??? Przecież moja wiara to NIE SĄ UCZUCIA. Takie > inscenizacje wcale a wcale mnie nie obrażają bo moja to nie są żadne obrazki > czy wisiorki. Jezus Chrystus jest gdzie indziej.. On jest w człowieku > potrzebującym pomocy, w bezdomnym który prosi o pomoc (wcale nie o finansową > chodzi) Oczywiście. Prawdopodobnie kościoły, w których modlą się ludzie pokroju Giertycha i Wierzejskiego, to ostatnie miejsca, w których mozna znaleźć Boga czy Jezusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzzTop Jak się pisze IP: *.compi.net.pl 12.06.06, 16:26 Zależy kiedy - jeżeli mówimy o wyznaniu, to z małej, jeżeli o narodowości, to z dużej. A jeżeli o katarze - też z małej i przez "t" (nieżyt). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arrivedere Re: pisze się Żyd IP: 213.199.222.* 12.06.06, 18:00 żyd przez małe ż - wyznawca judaumzmu ; Żyd przez WIELKIE Ż - > z dużej litery. tak jak Polak, Niemiec, czy Rosjanin faszyzujący bezmózgu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josefk Re: pisze się Żyd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 19:57 Gdybyś, głąbie, przeczytał tekst uważnie, zwróciłbyś uwagę, że sprawa dotyczy wyznania a nie narodowości. Owszem jeżeli chodzi o narodowaść, "Żyd" pisze się dużą literą, ale jako określenie wyznawcy judaizmu - "żyda" - pisze się małą, jak katolik, protestant, buddysta etc. Do szkoły, baranie, a nie pod Ministerstwo Oświaty. Odpowiedz Link Zgłoś
von_thusk Pewnie wcale w tej "sztuce" tych "artystów" nie ma 12.06.06, 15:59 wyszydzania, niech tak zrobią z czyms kojarzącym się z Judaizmem albo Islamem jak tacy odważni ... Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Pewnie wcale w tej "sztuce" tych "artystów" n 12.06.06, 17:01 Wyznawcy judaizmu i islamu nie bezczeszczą swojej religii plastikowymi figurkami z odkręcanym łebkiem. Wy-mohery owszem, dlatego powinniście zostać napiętnowani za swoją bezdenną głupotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Wole figurkę z odkręcanym łebkiem niż koszulkę IP: *.compi.net.pl 12.06.06, 17:14 z czegewarą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Przynajmniej nie jest zrobiona ku czci mordercy IP: *.compi.net.pl 12.06.06, 17:30 z czerwoną płachtą i kałasznikowem w łapie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RS Re: Pewnie wcale w tej "sztuce" tych "artystów" IP: *.compi.net.pl 12.06.06, 17:18 Co do głupoty..... hmmmmm, jest stare a jakze trafne przysłowie: kto się przezywa.... i dośpiewaj sobie resztę, mędrku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: A czemu nie sprzedawali np. zyda w proszku IP: *.compi.net.pl 12.06.06, 14:06 Bo natychmiast oberwaliby po kulach od samego Nadredaktora Michnika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzzTop Re: A czemu nie sprzedawali np. zyda w proszku IP: *.compi.net.pl 12.06.06, 14:08 Bo w pierwszych 5 minutach poszliby do pierdla za antysemityzm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yes-yes-man Re: A czemu nie sprzedawali np. zyda w proszku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 15:39 > Bo w pierwszych 5 minutach poszliby do pierdla za antysemityzm. No i te życzliwe komentarze NYT i innych sprawiedliwych gazet. Cesarz skinął dłonią, trąby zagrały i stado lwów rzuciło się rozszarpywać chrześcijańskie świętości ku uciesze gawiedzi - igrzyska w pełni - gdybym mógł, to bym się na was zwymiotował. Postępowcy... Kopanie piłki w tych dniach nie wystarczy? Dzień bez skopania "katola" to dzień stracony? PS. Katolikiem i wierzącym nie jestem ale kulturalnie proszę was - od.czepcie się od Chrystusa i Chrześcijan skoro wam z nimi nie po drodze. Zajmijcie się sobą i prorokami waszego postępu. Proponuję na dobry początek instalację pod tytułem "Człon w litery cztery" z Senyszyn w roli głównej - to dopiero postęp! A więc do roboty "artyści", oczywiście, jeśli wam geje, Senyszyn, Gazeta, i wielcy tego świata pozwolą, w co osobiście wątpię, choć cały czas o postępie pier...gadają. Ciau! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boston65 szanowny yes-yes-manie... IP: *.ny325.east.verizon.net 12.06.06, 16:59 ...calkowicie sie z Toba zgadzam, z wyjatkiem pomyslu instalacji z Senyszyn, mozliwe ze jej nie widziales, wiec nie wiesz o czym piszesz, pani(?) Senyszyn jest urodziwa inaczej i im mniej sie ja widzi tym lepiej pozdrawiam wszystkich zwolennikow wolnosci ktorzy chca zamknac Radio Maryja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzzTop Re: A czemu nie sprzedawali np. zyda w proszku IP: *.compi.net.pl 12.06.06, 14:13 Dodalbym tu jeszcze macewy w celofanie i talmud w galarecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenobi Salonowi półinteligenci IP: *.compi.net.pl 12.06.06, 16:45 Każdy z tych pseudoartystów to taki półinteligent, naszprycowany prawdami objawionymi w "Gazecie Koszernej" i uprzedzony do religii, polskości, narodu itp. W gruncie rzeczy prowincjonalny. Brzydzi go plastikowy krzyż, ale to nie plastik w krzyżu denerwuje go najbardziej, tylko istota krzyża. Celnie ujął to zjawisko kiedyś Wierzbicki w "Traktacie o gnidach". Co prawda odnosiło się do PRL-u, ale "gnidy" żyją nadal, mają się dobrze i wychowały kolejne pokolenie gnidziątek. Zatruwają nas one i nasze życie swoimi wydalinami, których skład już dokładnie rozpoznaliśmy za komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antysyjonista Nie uważam za właściwe zachwycanie się syjonistami IP: *.compi.net.pl 12.06.06, 16:33 ...jak również innymi faszystami Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: A czemu nie sprzedawali np. zyda w proszku p 12.06.06, 17:32 Gość portalu: Felix napisał(a): > z Auschwitz? Albo siedmioramiennego swiecznika z ponaciaganymi na kazde ramie > prezerwatywami? To tylko wyznawców jednej religii mozna bezkarnie wyszydzac? skoro sami się o to proszą.... :))) Zawsze do usług!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wrezz Re: Brawo! 12.06.06, 13:43 > Czy to był kolejny argument na temat tego w jakim niebezpieczeństwie jest > Artys > ta, czy po prostu zarzucił Pan tamten temat... z braku SENSOWNYCH > argumentów? ; > -) Po prostu nie jestem pewien sensu wypowiedzi - artysta zaangażowany jest obecnie narażony na szczególne niebezpieczeństwo (czego nie ma w Twojej wypowiedzi, ale co mieści się w tematyce naszej dyskusji), czy szczególnie niebezpieczny (co jest wprost powiedziane, ale trafia gdzieś obok dotychczasowej dyskusji). I tyle. A temat zarzuciłem, bo nie mam nic więcej do powiedzenia. W Polsce _można_ zostać skazanym na karę więzienia za obrazę uczuć religijnych na podstawie obowiązującego Kodeksu Karnego i _można_ zostać pobitym za nieodpowiednie zachowanie się w hipermarkecie (to już bezprawnie ;-)). Tyle. Pozdrawiam wrezz Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: Brawo! 12.06.06, 13:49 > Po prostu nie jestem pewien sensu wypowiedzi - artysta zaangażowany jest > obecnie narażony na szczególne niebezpieczeństwo (czego nie ma w Twojej > wypowiedzi, ale co mieści się w tematyce naszej dyskusji), czy szczególnie > niebezpieczny (co jest wprost powiedziane, ale trafia gdzieś obok > dotychczasowej dyskusji). I tyle. O, widzę że się Panu umiejętnośc tropienia ironii wyczerpała? ;-) > A temat zarzuciłem, bo nie mam nic więcej do powiedzenia. W Polsce _można_ > zostać skazanym na karę więzienia za obrazę uczuć religijnych na podstawie > obowiązującego Kodeksu Karnego O tym już rozmawialiśmy. Można też zostać skazanym na karę więzienia/trafić do aresztu za wiele innych rzeczy. Np domniemane oszustwa podatkowe. Co bywa praktykowane (np Kluska i sprawa Optimusa). Moim zdaniem nie czyni to Artysty szczególnie odważnym na tle reszty społeczeństwa. W przypadku Artystów atakujących religię - prosiłem o jakieś przykłady - ale Pan ich chyba nie zna. To może ich nie ma, a zagrożenie Artysty nie jest tak wielkie? > i _można_ zostać pobitym za nieodpowiednie > zachowanie się w hipermarkecie (to już bezprawnie ;-)). Tyle. A co to ma wspólnego z obroną/atakiem na rzekomą odwagę Artysty? Bo moim zdaniem, nie ma nic. Odpowiedz Link Zgłoś
wrezz Re: Brawo! 12.06.06, 13:52 To w końcu miał być niebezpieczny czy jednak narażony na niebezpieczeństwo? Bo przyznam, że nie jestem w stanie tego zrozumieć. Stopnia zagrożenia nie oceniałem. Wskazałem na jego istnienie. Pozdrawiam wrezz Odpowiedz Link Zgłoś
wrezz Re: Brawo! 12.06.06, 13:54 > A co to ma wspólnego z obroną/atakiem na rzekomą odwagę Artysty? Bo moim > zdanie > m, nie ma nic. W ogólności nic. Ale w tym szczególnym przypadku, jak najbardziej ma. Pozdrawiam wrezz Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: Brawo! 12.06.06, 14:09 > > A co to ma wspólnego z obroną/atakiem na rzekomą odwagę Artysty? Bo moim > > zdanie > > m, nie ma nic. > > W ogólności nic. Ale w tym szczególnym przypadku, jak najbardziej ma. Jeżeli źle zrozumiałem intencje pana Centrolew-a i chodziło mu o odwagę rozdawania 'lewych' produktów w supermarkecie (ryzykując lanie od ochroniarza), a nie odwagę ataku na symbole religijne to w tym konkretnym punkcje ma Pan rację. Choć i tak ryzyko jest, imho, bardzo niewielkie i trudno tu szczególnie chwalić odwagę, skoro na większe ryzyko naraża się człowiek wchodząc wieczorem na duże blokowisko. Wydaje mi się jednak, że p. Centrolew-owi chodziło o odwagę w walce z religią. A tu nadal żadnej specjalnej odwagi nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
wrezz Re: Brawo! 12.06.06, 14:12 Ochroniarze pojawili sę tu jako analogia do wspomnianej przez Ciebie ścieżki zdrowia. Pozdrawiam wrezz Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: Brawo! 12.06.06, 14:17 > Ochroniarze pojawili sę tu jako analogia do wspomnianej przez Ciebie ścieżki > zdrowia. Analogia średnio trafiona - ścieżki zdrowia 'należały się' za działalność opozycyjną i były stosowane. Ochroniarze może i dali komuś w mordę, ale za kradzież (bądź domniemaną kradzież, ale tak dużo przypadków to pewnie nie było), a nie za szerzenie Artyzmu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wrezz Re: Brawo! 12.06.06, 14:29 Brak analogii między dostaniem w mordę, a dostaniem w mordę? Nieważne za co, boli tak samo. Pozdrawiam wrezz Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: Brawo! 12.06.06, 14:37 > Brak analogii między dostaniem w mordę, a dostaniem w mordę? Nieważne za co, > boli tak samo. Nie tak samo. Chyba że Pan nie pamięta czym była ścieżka zdrowia i dlaczego miała prawo boleć bardziej niż jeden ochroniarz. Poza tym podałem już bardzo dużo różnic wcześniej między oboma 'dostaniami'. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wrezz Re: Brawo! 12.06.06, 14:45 No nie do końca tak samo :-). Ale różnice wynikają tylko z posiadanej i zastosowanej techniki bicia. Jego powody nie maja tu żadnego znaczenia. No chyba, że dostanie się za darmo, to wtedy boli bardziej :-). Pozdrawiam wrezz Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: Brawo! 12.06.06, 14:57 > No nie do końca tak samo :-). Ale różnice wynikają tylko z posiadanej i > zastosowanej techniki bicia. Jego powody nie maja tu żadnego znaczenia. Ależ mają! Jeśli chwalimy kogoś za odwagę - w sensie (w tym wypadku) ryzyka akcji fizycznych przeciwko niemu za (w tym wypadku) głoszone poglądy - to jak Pan może mówić, że opozycjonista z czasów komunizmu (dostawał w mordę celowo, za głoszone poglądy) był równie odważny jak Artysta teraz (może dostać w mordę od nadgorliwego ochroniarza, nie za Sztukę, a za to że się ochroniarzowi sztuki nie zgadzają). Tutaj właśnie (jeżeli chcemy śpiewać peany na cześć odwagi i bezkompromisowości Artysty) ma to kluczowe znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
wrezz Re: Brawo! 12.06.06, 15:11 > to jak Pan może mówić, > że opozycjonista z czasów komunizmu (dostawał w mordę celowo, za głoszone pogl > ądy) był równie odważny jak Artysta teraz (może dostać w mordę od > nadgorliwego > ochroniarza, nie za Sztukę, a za to że się ochroniarzowi sztuki nie > zgadzają). Tego nie powiedziałem. Ale już to nadrabiam. Tak, jeżeli brać pod uwagę "odwagę - w sensie (w tym wypadku) ryzyka akcji fizycznych przeciwko niemu", być może byli równie odważni. I być może równie odważny jest złodziej, który kradnie w supermarkecie. I być może równie odważny jest pseudo-kibol wybierający się na ustawkę, (na ustawkę, nie na demolkę ulic). A może ktoś z nich jest odważny trochę bardziej. A może trochę mniej. Wśród zomowców też pewnie byli ludzie odważni. Może nawet zdarzaja się wśród ochroniarzy w hipermarketach ;-). > nie za Sztukę, a za to że się ochroniarzowi sztuki nie zgadzają Zgrabnie ujęte :-). W tym przypadku są dwa rózne punkty widzenia - ochroniarz leje za to, że mu się sztuki nie zgadzają, artysta dostaje za Sztukę. Pogdybam teraz - pewnie niejeden zomowiec święcie wierzył, że tłucze chuligana, za chuligańskie wybryki. Taka zresztą często była oficjalna propaganda. Pozdrawiam wrezz Odpowiedz Link Zgłoś
lejbakogelmogel Nowy projekt: "Jaja Davida na gwiazdę Głupalskiej" 12.06.06, 17:45 Gwiazda musu mieć sześć rogów. Na cześć Belzebuba, Lucyfera, Rokity, Mefisto, Hitlera i Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Brawo! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.06.06, 13:05 następny dureń! nie ma już innych tematów dla pseudoartystystów ? w jakich rodzinach byli wychowywani? ciekawe co będzie, gdy wszyscy w imię "pomysłów" i "odwagi" zaczną się nawzajem obrażać, zwykłe chamstwo i brak taktu bierze górę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świńskaruraniemiś Re: Brawo! IP: 192.128.254.* 12.06.06, 13:25 a czym się tu obraża? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzia Re: Brawo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 13:28 Może tak pożartują z innych religii ? Wtedy zobaczą co się stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
von_thusk Nie a wyobraż sobie gwiazde Dawida z sztucznym 12.06.06, 16:03 penisem w środku ? Możesz to sobie wyobrazić ? Teraz pomyśl co powiedzieliby żydzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Nie a wyobraż sobie gwiazde Dawida z sztuczny 12.06.06, 17:03 plastikowa madonna z odkręcaną główką jest dla ciebie symbolem religijnym? puknij się w to głupie czółko, kretynie Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Artykuł z tezą 12.06.06, 17:29 mysliwy72 napisał: > No cóż, trudno się nie zgodzić. Właśnie to jest sztuka, przez małe czy też duże > > S jak kto woli. Mam nadzieję, że typy takie jak Seniszyn (nie piję dosłownie, > choć można by), nie będą próbowały sobie tego zawłaszczyć w imię obrony > kolejnych praw, które wcale nie są naruszane, > A przy okazji, w dość urokliwej sytuacji są niektórzy profesorowi naszej > Akademii pięknych sztuk, którzy z jednej strony popierają projekt, z drugiej > boją się co nieco z tacy stracić. > Czekam niecieprliwie aż strona internetowa zadziała. ... ten twój nick ma udowodnić, że myślisz ... ??? I to samodzielnie ... ??? Przepadłeś :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kowal6661 Jaki wybryk Senyszyn? 12.06.06, 13:23 Niech mój post odmieni oblicze forum, tego forum. I co teraz wszyscy oburzeni, wartości naruszone? Od kiedy cytowanie (i to w słusznym momencie!) może kogoś urazić? Od kiedy poza tym słowa JPII są pod jakąś ochroną? Jest on obiektem kultu być może? W takim razie to bałwochwalstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwatorr Re: Artykuł z tezą IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.06.06, 13:29 Zgadzam się z powyższym komentarzem. O tym że cała sprawa jest przedstawiana z tezą niech świadczy ankieta w której nie uwzględniono najoczywistszej odpowiedzi: "nie wiem, czy ten projekt obraża czyeś uczucia religijne; BO GO NIE WIDZIAŁEM!". Działanie dokładnie takie samo jak rozhisteryzowanych "moherowych beretów", tyle że z przeciwnej strony barykady. Będziemy bronić, bo tak trzeba. A może to jest po prostu słaby projekt? A może nie warto kruszyć kopii? Chyba lepiej byłoby dowiedzieć się (zobaczyć na własne oczy), a potem zabierać głos... Ale to chyba nie w naszej Ojczyźnie... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Artykuł z tezą 12.06.06, 16:07 > A dlaczego Autorka ma tezę, że ta twórczość wywoła oburzenie? W artykule nic > nie znalazłem, że ktoś się poczuł urażony. Mądra ewangeliczna postawa wobec > sacrum, obrona wyższych wartości, celna krytyka kiczu i całkiem > odpowiedzialna prowokacja dla wysokich celów - dlaczego to miałoby wywoływać > sprzeciw? Rozumiem, ze dla postępowej Autorki GW w Katowicach artykuł bez > tezy, to stracony dzień, ale może by Pani - zamiast na mądrych ludzi - > poszczuła opinię publiczną na koleżankę Senyszyn. Tak mało piszecie o jej > wczorajszym wybryku... A teraz sobie poczytaj opinie które pojawiły się po tobie..... :) Odpowiedz Link Zgłoś
aniata Re: Artykuł z tezą 12.06.06, 17:39 A w dodatku jest całkiem odwrotnie, nie tak dawno widziałam w Telewizji TRWAM reportaż, w którym wypowiadała się pewna pani (z mężem), uczestniczka pielgrzymki Rodziny Radia Maryja, że zgodnie z apelem ojca Rydzyka, popędziła babinę z dewocjonaliami pod Jasną Górą, że aż się kurzyło! Musiał ją ojciec moderator moderować... Czyli rozumiem, że artyści są z obozu toruńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Kto się boi JezusMaria!? IP: *.43-85-b.business.telecomitalia.it 12.06.06, 02:02 Dlaczego towarzysze artysci nie probujecie eksperymentowac z "gwiazda" czy "polksiezycem". Na sama mysl macie pelne portki, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik Re: Kto się boi JezusMaria!? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.06.06, 12:50 Bo w Polsce nie ma zbyt wielu wyznawcow polksiezyca czy gwiazdy. Tak ciezko jest na to wpasc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wm23 Re: Kto się boi JezusMaria!? IP: *.crowley.pl 12.06.06, 13:11 w Niemczech (od których zaczęli) jest już spora grupa wyznawców islamu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o90 Re: Kto się boi JezusMaria!? IP: 82.112.140.* 12.06.06, 14:03 bo towarzysze 'artysci' sa za ciency w uszach mozna drwic tylko z kogos kto ci nie odetnie lba tylko stuli uszy po sobie i przeprosi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochrzczony Re: Kto się boi JezusMaria!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 07:45 Kogo Pan Bóg chce ukarać temu rozum odbiera to jest własnie tego przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierny Re: Kto się boi JezusMaria!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 09:09 Też jesteś tego przykładem, skoro nie dostrzegasz, że wiara wielu Polaków to przede wszystkim cepeliada, począwszy od butelek na cudowną wodę z Lichenia na medalikach spod Jasnej skończywszy. W tym nic złego nie ma oczywiście, tak jak w wyobraźni artysty, który ma ją znacznie bardziej wybujałą od ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik Re: Kto się boi JezusMaria!? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.06.06, 12:52 Gość portalu: ochrzczony napisał(a): > Kogo Pan Bóg chce ukarać temu rozum odbiera to jest własnie tego przykład. "Pan Bog"??? Moj boze, myslalem, ze juz nie ma takich co tytuluja boga per pan... Sie pomylilem. Widze, ze sredniowiecze ciagle tkwi w co niektorych... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: Kto się boi JezusMaria!? 12.06.06, 16:09 ,czy dobrze zrozumialam!? Teraz w Polsce mowi sie jak? - "towarzysz bog", "kolega bog", czy tez "ten tam bog, no wiesz...". Przyznam sie, ze nie wiedzialam, ze Pan Bog w demokracji to sredniowieczny przezytek. Ha!Ha! :) Odpowiedz Link Zgłoś
marklark Re: Kto się boi JezusMaria!? 12.06.06, 16:58 annamarta8 napisała: > ,czy dobrze zrozumialam!? Teraz w Polsce mowi sie jak? - "towarzysz bog", > "kolega bog", czy tez "ten tam bog, no wiesz...". Mówi się "Ojciec Rydzyk". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus to źle że artyści protestują przeciwko profanacji IP: *.biology.univ.gda.pl 12.06.06, 13:32 symboli religijnych? Nie rozumiecie że to właśnie owe zegary z Jezusem i barometry z Matką Bożą sprzedawane pod Jasną Górą są obrazą i bluźnierstwem? Ten happening w celny sposob to pokazuje Odpowiedz Link Zgłoś
jazg1 Kolejne prymitywy chcą się popisać 12.06.06, 09:32 Ciekawe który market odważy się to u siebie wysatwić i pozbawić się klienteli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik Re: Kolejne prymitywy chcą się popisać IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.06.06, 12:55 Tytul Twojego postu odnosi sie raczej do krytykow tego projektu... Odpowiedz Link Zgłoś
roro68 Re: Kto się boi JezusMaria!? 12.06.06, 09:49 Chciałbym zwrócić uwagę, że jeśli coś wywoła przy okazji tego projektu odruch agresji, to najpierw - sposób przedstawienia działań artystów przez red. Goślińską. Od tytułu po zakończenie tekst jest pisany tak, żeby wzbudzić maksymalną kontrowersję. Stosuje się np. porównanie do Nieznalskiej, merytorycznie bezsensowne i powieżchowne, ale przywodzące potrzebne Autorce skojarzenia z obrazą sacrum. Tekst jest manipulacją (przypuszczam nieświadomą), która ma prowokować do gniewu, lęku i oburzenia. Jest to zamiar kolejnej "serii". Po wywołaniu do głosu polskiego ciemnogrodu, Gó.. Prawda zacznie sobie używać. Można było zupełnie inaczej, spokojnie opisać te same działania, zacytować np. kilku teologów, którzy pochwaliliby religijną wrażliwość artystów i uwypuklili ich szlachetne intencje. Nieodpowiedzialna i głupia publikacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanin Re: Kto się boi JezusMaria!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 10:23 Chętnie przeczytałbym, jak piszesz, szlachetną opinię teologao szlachetnych intencjach tego projektu, ale jak znam życie, autor nie ze złosliwości nikogo takiego nie zacytował, ale zkonieczności - pewnie niktnie chciał się wypowiadać. Wiem, co o tym projekcie mówi się na ASP: piękny i mądry. Tylko że oficjalnie nikt tego nie powie z obawy przed gniewem kleru, który jakby nie było, sam dał zgodę na takie obraz (kiczowaty) wiary. Pewnie łatwiej prowadzić stado baranów Odpowiedz Link Zgłoś
roro68 Re: Kto się boi JezusMaria!? 12.06.06, 10:57 >>pewnie niktnie chciał się wypowiadać. Jeżeli nie spróbowała spytać, to i wypowiedzi brak. Są całe tabuny księży, którzy zrzymają się na dedwocyjną tandetę i na spłaszczenie religijności. Jest ich większość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario_net_qi Re: Kto się boi JezusMaria!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 16:23 socjotechnika dziennikarska na forum wyborczej swieci triumfy... Odpowiedz Link Zgłoś
klara154 Re: Kto się boi JezusMaria!? 12.06.06, 10:30 Cześć, nie wiecie gdzie mogę kupić fluorescencyjną Maryję i kubek z napisem "Jezus jest ok" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zgryzliwy Zenek Zadzwon do Rydzyka IP: *.240-136-217.adsl-fix.skynet.be 12.06.06, 10:50 Popros go o kubek i dodaj butelke wina "jankowski". Powinnien miec w e-sklepie Trwam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wama Nie wiem, co to jest obraźliwego IP: *.eranet.pl 12.06.06, 10:40 A niby dlaczego ten projekt miałby obrażać katolików czy kogokowleik innego? Nie widzę tu nic obraźliwego dla nikogo. Jeśli jednak ktoś miałby się poczuć obrażony - to trudno. Musi się przyzwyczaić, że takie myśli są publicznie wypowiadane, a dzieła sztuki - eksponowane. Innymi słowy: przewrażliwienie i skłonność do obrażania się z byle powodu jest problemem przewrażliwonych i obrażalskich, a nie całej reszty społeczeństwa. Nie ma powodu, by cenzurować swoje wypowiedzi z tego powodu, że jakaś skrajna grupka - np. islamistów czy fundamentalistów katolickich - ma hopla. Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Kolejny Artysta na miarę pani Nieznalskiej 12.06.06, 10:43 Kolejni wybitni Artyści nadchodzą... Wprawdzie cały ich artyzm polega na umiejętnym denerwowaniu babć w beretach i bardziej pasuje do niego określenie socjotechnika, ale kogoś kreować trzeba. Nawet jeżeli jedyne co potrafi Stworzyć to Shit. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Kolejny Artysta na miarę pani Nieznalskiej 12.06.06, 13:37 kolejny cymbał nie umie czytać Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: A co to nie są może pesudoartyści ? 12.06.06, 17:04 nie pseudo, tylko prawdziwi artyści i to przez duże A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierzacy To skandal IP: *.dsl.bezeqint.net 12.06.06, 10:50 Jak mozna robic cos takiego? Najpierw Ci powiem, ze nie bede obrazal uczuc religijnych, a potem namaluje Twojego Boga w "dziwnym towarzystwie". Przeciez to to samo, gdyby tak powiedziec, nie chce Cie obrazic i nic nie mam do Twojej rodziny, jednak nie dawaj mi leb, jesli namaluje Twoja matke jako prostytutke... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgryzliwy zenek Re: To skandal ze galerie sie boja IP: *.240-136-217.adsl-fix.skynet.be 12.06.06, 10:52 wystawic z obawy o "akty milosci" moherow. Wszak sa to galerie sztuki, pretendujace do wystawiania prac "artystow". A moze lepiej cepeliade? Odpowiedz Link Zgłoś
roro68 Re: To skandal ze galerie sie boja 12.06.06, 11:00 A skąd wiesz, że galerie się boją? Goślińska ci powiedziała? Bo w jej artykule nie ma ani jednego przykładu kuratora, który powiedziałby "nie". Artyści mówią, ale też bez konkretów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus skandalem jest zegar z Jezusem sprzedawany IP: *.biology.univ.gda.pl 12.06.06, 13:35 na kramach pod Jasna Górą, podobnie jak sprzedawane tam barometry z Maryją, czy butelki w ksztalcie Matki Bożej na wodę ze świętych źródełek (Licheń i in.), któej to Matce Bożej odkręca się głowę aby nalać. Święcie oburzeni i pobożni to akceptują i kupują, a jest to bluźnierstwo i profanacja. Tymi krzywdami Boga nie obrazimy - jest wysoko, wysoko ponad to, ale obrażamy i krzywdzimy samych siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wredny Re: skandalem jest zegar z Jezusem sprzedawany IP: *.ub.Uni-Osnabrueck.DE 12.06.06, 14:03 To fakt, ale wszechpolscy talibowie maja swoja wykladnie oczywistosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laura Re: To skandal IP: *.ssm.lama.net.pl 12.06.06, 13:51 Jak Twojego Boga? Ty jestes wierzacy i nie wiesz ze Bog jest jeden?Nie wypowiadaj sie na temat o ktorym nie masz bladego pojecia....To jest wlasnie myslenie katolikow! Moj Bog jest ok a Twoj beee!!Z mojego sie nie smiej a ze swojego tak!!Wez chlopie Biblie i sie doksztalc!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: defetysta a wiesz kto pozował Michałowi Aniołowi? IP: *.centertel.pl 12.06.06, 14:05 chyba nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laura Re: a wiesz kto pozował Michałowi Aniołowi? IP: *.ssm.lama.net.pl 12.06.06, 14:18 Wyobraz Sobie ze skonczylam ASP!! I jesli to jest odpowiedz na to co napisalam do ;wierzacego;to daj Sobie na luz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: defetysta yyy, ale o co chodzi? IP: *.centertel.pl 12.06.06, 14:20 nie odpisywałem przecież Tobie tylko wierzącemu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laura Re: yyy, ale o co chodzi? IP: *.ssm.lama.net.pl 12.06.06, 14:25 cmokk.. to pewnie z Tych glupot co pisza ludzie mnie trafia... soryy Cie mocno Odpowiedz Link Zgłoś
marklark [...] 12.06.06, 17:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z_wz Artyści??? IP: 149.156.137.* 12.06.06, 10:51 A gdzie tu artyzm? Gdzie artysta? To się w smam raz nadaje do TVP Kultura - kanału dla sfrustrowanej "elity artystycznej". Ech! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frankyy Sublimacja religijnej tandety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 12:55 niestety religijnego kiczu i fetyszyzmu nie da się obronić! Młodzi artyści tylko doprowadzają te zjawiska do absurdu i obnażają ich fałsz i pustkę. Średniowieczna duchowość oparta na obrazkach i rytuałach nie wystarczy ludziom którzy myślą i szukaja prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Sublimacja religijnej tandety 12.06.06, 16:35 dzieki za pierwszy rozsadny post na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ThInn Co ty wiesz o średniowiecznej duchowości? IP: *.compi.net.pl 12.06.06, 17:23 Jeżeli już się wypowiadasz, to trochę poczytaj, kolego. Nawet profesora Geremka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Kto się boi JezusMaria!? IP: *.supra.com.pl / *.supra.com.pl 12.06.06, 11:13 Przepraszam, ale to gó.. a nie sztuka. I nie mam ochoty oglądać wytworów czyjejś chorej wyobraźni, a jak ktoś ma traumę, to niech się idzie wyspowiadać, albo leczyć, ale zdala ode mnie, bo chyba jednak po mordzie lał będę. Oni się moga wywnętrzać ze swoimi bebechami, ale wyciągnięte z brzucha kobiety ludzkie szczątki im przeszkadzają! Kłują czy co? To jest dramat, rzeczywisty dramat, a nie ich trauma, która ich ("artystów") dopada, gdy skończą sie prochy, albo widać dno butelki. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Kto się boi JezusMaria!? 12.06.06, 13:39 słusznie, że przepraszasz. za taką tępotę należą się wyłącznie przeprosiny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik NTO Re:...przeprasza... IP: 212.65.1.* 12.06.06, 17:00 Czy Pani autorce artykulu nie wstyd o tym pisac ? Jesli ktos wpadnie na pomysl aby nasmiewac sie z uczuc religijnych, to powinno sie go upomniec jezcze przed podjeciem dzialan. A jesli juz doszlo do skandalu w malym gronie, to nalezy rozmawiac na miejscu z jego autorami, nalezy przeprowadzic rozmowe osobista. Bardzo wazne jest potepienie takich destrukcyjnych dzialan, niezaleznie ktorej religii dotycza. A w szczegolnosci powinno sie zaprzestac prezentacji zdjec... Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re:...przeprasza... 12.06.06, 17:05 czy naprawdę w tym kraju jest tyle debili, że nie potrafią jednego artykułu przeczytać ze zrozumieniem? gdzie tu masz naśmiewanie się z uczuć religijnych, patentowany bęcwale? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik NTO Re:...przeprasza... IP: *.pools.arcor-ip.net 12.06.06, 21:09 Szanowny Panie, dziekuje za mile slowa. Naduzywanie symboli i znakow religijnych to deptanie przykazan bozych - w tym wypadku przykazania drugiego. Kiedy CZLOWIEK cierpi, to nie nalezy sie z niego nasmiewac. Powinno sie okazac wspolczucie, poprzez dobre slowo, albo przez milczenie. Nie wiadomo, czy jutro albo za kilka dni ktos nie znajdzie sie w podobnej sytuacji. Totez tak wazna jest ochrona intymnosci - szacunek dla ciala i dla dla ducha, nienaruszalnosc pokoju, nienaruszalnosc mieszkania. Tekst przekazuje jeden zakres, a owe zdjecie - inny zakres pobudzajacy wyobraznie. Przedstawianie meki i smierci naszego Zbawiciela, w powiazaniu z jakimis pozornymi doznaniami zmyslowymi jest hyba dla wszystkich obraza uczuc religijnych; byc moze nawet dla ludzi niewierzacych, a kierujacych sie po prostu zdrowym rozsadkiem. Warto w tym miejscu wskazac na piekne nabozenstwo "Gorzkie Zale". Dziekuje Wam serdecznie i pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: defetysta niczego nie musisz oglądać IP: *.centertel.pl 12.06.06, 14:07 ja jak nie miałem ochoty oglądać wytworów czyjeś chorej wyobraźni to wyłączyłem Pasję i miałem spokój. Tobie życzę tego samego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grafpit Prawdziwą obrazą są stragany w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 11:31 Te wszystkie bibeloty opisane w artykule to prawdziwa obraza uczuć religijnych. A drobni chandlarze sprzedają to za ogromne pieniądze pod sanktuarium. Obrazą jest też napis na parkingu przed domem pielgrzyma "Parking co łaska, nie mniej niż 10 zł". I Bankomat w murach klasztoru. To pokazuje o co naprawdę chodzi w tym miejscu. Cieszę się że ktoś na kicz religijny próbuje zwrócić uwagę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zeono Re: Prawdziwą obrazą są stragany w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 12:37 Jedyna uwage ktos chce zwrocic na siebie poruszajac temat wywolujacy emocje. Jest duzo innych ciekawych tematow dla artystow wybieraja taki zeby wzbudzic maksymalny rozglos. To zadna sztuka tylko sposob na uzyskanie slawy i pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pietia Re: Prawdziwą obrazą są stragany w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 14:20 MOże tak być, ale jeśli byśmy w taki sposób rozumowali. To okaże się że są tematy Tabu o których mówić nie wolno. A inni ludzie będą to wykorzystywać do swoich interesików bo i tak nikt się nie odezwie. I w ten sposób od dziecka drobni złodziejaszkoaiw krążą po Częstochowie,jedni okradaja turystów inno wciskają im tandestę żerując na ich wierze. I nikt dotąd nie odważył się głośno powiedzieć nic na głos w tej sprawie. A Paulini patrzą na to i przyklaskują bo zbierają characz od handlarzy. Nie można jednostronnie oceniać działania tych artystów. Na pewno zwróca na coś uwagę. I to dobrze. To że stana się przy tym popularni...? cóż, popularnośc zwykle zdobywa się ruszając śmierdzących tematów. Miedzy innymi oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Prawdziwą obrazą są stragany w Częstochowie 12.06.06, 16:40 a skad wiesz ze to nie sztuka? Przeciez sie na sztuce nie znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsd Re: Kto się boi JezusMaria!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 12:35 i takim pacanom 50% kosztów uzyskania sie należy, tfurcy Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Kto się boi JezusMaria!? 12.06.06, 13:40 sam żeś pacan i tłumok spieprzaj do szorowania kibli Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Już pe1, szorować kible szybko ! Raus ! 12.06.06, 17:06 podetrzyj smarka i wracaj do odrabiania lekcji, matołku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SOP78 Re: Kto się boi JezusMaria!? IP: *.biol.uni.lodz.pl 12.06.06, 12:36 "Kopaniszyn, rocznik 1971, jest znanym artystą. " Znanym komu, poza mamusią i tatusiem oraz kilkoma "artystami" po ASP? Produkują tych "magistrów" sztuki i każdy wybitnym artystą jest. Kropka. Ano "sztuka dla sztuki", nie dla ludzi, bo po co komu taka "sztuka"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afiag Re: Kto się boi JezusMaria!? IP: *.mofnet.gov.pl 12.06.06, 12:51 taniocha, kicz, żenada. brak pomysłu na sztukę/ kiedyś był Michał Anioł teraz tacy żałośni "artyści" cała sztuka nowoczesna to dno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdr Re: Kto się boi JezusMaria!? IP: 212.244.249.* 12.06.06, 16:04 przykro mi, że nie wiesz o czym piszesz. michał anioł też był oskarżany o obrazę uczuć religijnych, np. malował nagiego jezusa. dodatkowo część twarzy świętych to jego autoportrety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwatorr Re: Kto się boi JezusMaria!? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.06.06, 13:36 Akademie produkują magistrów sztuki, ale nie artystów. Po skończeniu ASP nie zostaje się automatycznie artystą. Tymczasem inne szkoły, często nawet nie wyższe, produkją wszelkiej maści specjalistów, którzy z założenia są "fachowcami". O ile zły artysta nikomu nie zaszkodzi, to już zły mechanik samochodowy, albo lekarz, może być problemem, ale o tym cicho-sza! Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Kto się boi JezusMaria!? 12.06.06, 13:45 > Produkują tych "magistrów" sztuki i każdy wybitnym artystą jest. Kropka. Ano > "sztuka dla sztuki", nie dla ludzi, bo po co komu taka "sztuka"? dla ludzi sa igrzyska i chleb, sztuka jest dla waskiego grona jej odbiorcow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik-agn popieram IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.06.06, 12:49 Popieram w pelni te akcje. Religia w formie w jakiej jest nam podawana jest czesto niczym innym jak biznesem i zwyczajna tandeta. Odpowiedz Link Zgłoś
1sk1 Rzeczy sakralne winny być eksponowane w kościele 12.06.06, 12:49 Jak sie wychodzi w miejsca publiczne z procesjami, pielgrzymkami itp., trudno się dziwić, że artysci i "artyści" też pokazują rzeczy kultu publicznie, nie zawsze w formie odpowiadającej zwolennikom kultu. Dlatego uważam iż religia winna być w sercu człowieka, a conajwyżej w miejscu przeznaczonym wyłacznie dla jej zwolenników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Powiedz to mojemu proboszczowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 14:17 Krzyża na żadnej ze ścian kościoła nie uświadczysz, za to tylną ściane [pod wieża] zdobi malowidło - z proboszczem w roli głównej :/ Żeby było ciekawiej - to akurat Kraków [a nie jakiś Pipidówek] :/ Odpowiedz Link Zgłoś
starchaser a spróbujcie obrazić tak Islam... 12.06.06, 12:50 ..niedawno już ktoś próbował. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: a spróbujcie obrazić tak Islam... 12.06.06, 13:40 nikt tu nikogo nie próbuje obrazić, tępaku Odpowiedz Link Zgłoś
von_thusk nie bo po co .... wcale nikt nie chce obrazić 12.06.06, 16:06 uczuć religijnych katolików ... Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: nie bo po co .... wcale nikt nie chce obrazić 12.06.06, 17:06 dokładnie - wcale nikt nie chce obrazić uczuć religijnych. przeczytaj artykuł, pacanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus zrozum, ci artyści nie obrażali katolicyzmu IP: *.chello.pl 12.06.06, 19:32 tylko bluźnierców przeciw katolicyzmowi czyli handlarzy dewocjonaliami Odpowiedz Link Zgłoś
celesti18 [...] 12.06.06, 12:53 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 tandeta, lecz nie religijna... 12.06.06, 13:03 -obraża uczucia katolików -jest protestem przeciwko religijnej tandecie -jest tylko zabawą artystów Ani jedno, ani drugie, ani trzecie. To nie jest protest przeciw religijnej tandecie. To jest ANTYRELIGIJNA TANDETA. dlatego nie głosowałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: istota uwaga, nie igrac z ogniem IP: *.net85-168-106.noos.fr 12.06.06, 13:11 czy oni nieszczesni juz zapomnieli co sie dzialo kilka miesiecy temu w danii, gdy jakis rysownik osmielil sie ruszyc innych fanatykow, uwazajcie mili moi bo ci polscy moherowcy sa rownie niebezpieczni (na swoja skale) Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Re: uwaga, nie igrac z ogniem 12.06.06, 13:31 Jedyny sposób na nich: olewać to wszystko. Ta "sztuka" to krzyk rozpaczy słabych, nie znanych powszechnie artystów bądź nawet pseudoartystów, którzy dokonają najbardziej nawet desperackiego kroku w celu zdobycia medialnego brzmienia nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vaterlandnl Re: uwaga, nie igrac z ogniem IP: *.its-m.tudelft.nl 12.06.06, 14:58 Jesli Ciebie nie obraza cepeliada religijna (ktora jest zwyklym bluznierstwem), to gratuluje pseudointeligencji. Ten watek juz pokazal, ze taka akcja to strzal w dziesiatke. Rozne rydzykow-lpr-owe hieny jawnie robia z Ciebie idiote wyciagaja kase jak tylko moga pod przykrywka wiary, a Ty dajesz sie im nabrac. Tyle maja wspolnego z religia co Kaczynski ze znajomoscia hymnu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herod Re: Kto się boi JezusMaria!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 13:07 Następni chcący zaistnieć jako "artysci"tandeciarze.... Pześladowani w "katolandzie"..... Żenada... Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Kto się boi JezusMaria!? 12.06.06, 13:41 następny chcący zaistnieć forumowy mądrala tandeciarz ... Żenada Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 [...] 12.06.06, 17:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Kto się boi JezusMaria!? IP: *.botany.gu.se 12.06.06, 13:10 Mnie sie nie podoba jedno: supermarket nie jest strefa publiczna. Jest prywatna firma, ktorej moze sie nie podobac, ze ktos bez zezwolenia manipuluje na jej terenie. Ciekawa jestem czy gdybym w ramach happeningu postanowila np. wywiesic flage (dowolna, moze byc np. papieska) w oknie ktoregos z tych "artystow" (oczywiscie bez uprzedniej zgody) to by im sie podobalo? Nieprofesjonalne szczeniaki i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ping Re: Kto się boi JezusMaria!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 15:45 To zrob tak :) Odpowiedz Link Zgłoś
pinia1a Forma protestu... 12.06.06, 13:17 ...przeciw narzucaniu światopoglądu całemu społeczeństwu i wolności wyznania. Jeszcze dłużej to potrwa to kościoły będa puste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: defetysta w Czechach już są IP: *.centertel.pl 12.06.06, 14:19 w Polsce się nie zanosi. niestety Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: w Czechach już są 12.06.06, 15:40 W Czechach zawsze (komunizm) były. Inna historia kraju. Ale zawsze można tym podeprzeć tezę żeśmy zacofani :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartolo Re: Kto się boi JezusMaria!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 13:36 czego buractwo nie zrobi rzeby sie wylansować rzałosne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwatorr Re: Kto się boi JezusMaria!? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.06.06, 13:39 Niektórzy na przykład skończą szkołę i poznają ortografię języka polskiego. :-P Odpowiedz Link Zgłoś
corradocatani Re: Kto się boi JezusMaria!? 12.06.06, 16:19 są przykładowo tacy którzy uczą się ortografii. Odpowiedz Link Zgłoś