Dodaj do ulubionych

Uważaj, kania może zabić

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.06, 20:54
"(...) gdy ludzie zaczęli zamieniać lasy w śmietniki, czubajka czerwieniejąca
bohemica zawędrowała tam z odpadami."

-bo poprostu tacy smieciarze to nie lludzie a bezczelne swinie z calym
szacunkiem dla tych zwierzat!!
nie ich las, nie ich jezioro, nie ich trawnik, nie ich plaza to mozna smiecic.
kosz 20 metrow dalej -ale i tak latwiej wyrzucic pod siebie, wkoncu po co taka
zakazana geba ma sie przemeczac!!!
szlak mnie trafia jak widze takie zachowanie. Dzieic wychodzac ze sklepu z
lodem papierek wyrzucaja na trawe zamiast do kosza obok, dorosli idac na
grzybki fajeczki tez pod drzewko wyrzuca (no bo w rece ma byc siatka z
grzybkami a nie wlasnymi smieciami-no bo jakze to!!) a jzu nie wspominajac
otym co sie dzieje nad morzem na plazy- co 50 metrow kosze na odpady a smieci
i tak w brud - petow, butelek, kubkow.
Morze, gory, jura- wszystko zamienia sie w jeden wielki smietnik. szkoda ze to
niedaleka przyszlosc.
Obserwuj wątek
    • Gość: fsfs Uważaj, kania może zabić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.06, 21:13
      "(...) gdy ludzie zaczęli zamieniać lasy w śmietniki, czubajka czerwieniejąca
      bohemica zawędrowała tam z odpadami."

-bo poprostu tacy smieciarze to nie lludzie a bezczelne swinie z calym
      szacunkiem dla tych zwierzat!!
      nie ich las, nie ich jezioro, nie ich trawnik, nie ich plaza to mozna smiecic.
      kosz 20 metrow dalej -ale i tak latwiej wyrzucic pod siebie, wkoncu po co taka
      zakazana geba ma sie przemeczac!!!
      szlak mnie trafia jak widze takie zachowanie. Dzieic wychodzac ze sklepu z
      lodem papierek wyrzucaja na trawe zamiast do kosza obok, dorosli idac na
      grzybki fajeczki tez pod drzewko wyrzuca (no bo w rece ma byc siatka z
      grzybkami a nie wlasnymi smieciami-no bo jakze to!!) a jzu nie wspominajac
      otym co sie dzieje nad morzem na plazy- co 50 metrow kosze na odpady a smieci
      i tak w brud - petow, butelek, kubkow.
      Morze, gory, jura- wszystko zamienia sie w jeden wielki smietnik. szkoda ze to
      niedaleka przyszlosc.
    • Gość: oberschlesier Uważaj, kania może zabić IP: *.dip.t-dialin.net 17.09.06, 13:45
      Jednak gdy ludzie zaczęli zamieniać lasy w śmietniki...
      ale jaja, polacy sa zacofani ekologicznie.
      ciekawe czy ci ludzie ktorzy zasmiecaja lasy, sraja tez sobie w domu na dywan?
      bo to prawie tosamo.
      a moze wszystkiemu politycy winni, czy jest w polsce dosyc bezplatnych wysypisk
      smieci, gdzie kazdy moze kazdego rodzaju smieci samemu oddac?
      tak jak to jest w niemczech i kazdym innym cywilizowanym kraju.

gruß
      • Gość: jej Re: Uważaj, kania może zabić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.06, 14:59
        w Polsce generalnie nie ma bezpłatnych wysypisk śmieci.
        Połowicznym rozwiązaniem są worki na surowce wtórne, które są zbierane za
        darmo, ale nie we wszystkich gminach.
        Moznaby stworzyć jakieś bezpłatne śmietniki, a potem podrzucac odpady z nich do
        jakichś sąsienich krajów - tak jak to robią niemcy.
        • Gość: z Niemiec Re: Uważaj, kania może zabić IP: *.dip.t-dialin.net 17.09.06, 19:07
          o ten znowu:Niemcy be,ktos na tym zarabia w Polsce.
    • Gość: Przyrodnik Uważaj, kania może zabić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 10:36
      Ludzie, o co chodzi w tym artykule? Przeczytałem go 2 razy i ciągle nie moge jakoś złapać wątku, jest kompletnie niezrozumiały. W końcu są tam opisane 2 grzyby czy 3, bo w pewnym momencie jest powtórzenie.
      Nie dość, że można łatwo grzyby pomylić to jeszcze piszą o tym, tak, że nie da się nic z tego zrozumieć.
      • Gość: anemos Re: Uważaj, kania może zabić ?????????????????? IP: 193.138.110.* 19.09.06, 15:33
        Coś się mi nie zgadza. Czubajka czerwieniejąca tak samo jak czubajka kania jest
        jadalna. Z resztą: pl.wikipedia.org/wiki/Czubajka_czerwieniej%C4%85ca Z
        kaniami w ogóle problem jest taki że nie należy ich zbierać poza lasami:
        wysypiska, pola, łąki które mogą być nawożone bo zatrzymują związki chemiczne w
        sobie, i to te związki działają szkodliwie. W ogóle jak zbierać grzyby to w
        lasach. I tylko takie których się jest pewnym. Ja zbieram oba rodzaje kani, jem
        je też i bardzo mi smakuja. Ale może złego diabli nie biorą?
        pozdrawiam
        A.
    • Gość: koziołek Uważaj, kania może zabić IP: 194.246.108.* 19.09.06, 17:59
      Dziękuje panu za ostrzeżenie, ale jak odróżnić kanie czubajkę od
      czerwieniejącej? Bo jak przecinam nożem kanie to każda mi się teraz wydaje
      czerwieniejąca. Solidnego opisu oraz zdjęcia na próżno szukać. Mam przed sobą
      różne kanie, przynajmniej wydają mi się różne, no i porównuje je z opisami w
      internecie i niemam pojęcia która jest która.
    • Gość: jacob j&j Uważaj, kania może zabić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 15:23
      Skoro kanie (tak jak kazdy grzyb) wchlaniaja toksyny to chyba logiczne ze nie
      powinno ich sie zbierac na wysypisku tylko w lesie! Sam w zeszly weekend
      nazbieralem w lesie 33 kanie czerwieniejace i zjadalem codziennie po 11sztuk
      smazonych na patelni byly pyszne i nie mialem zadnych objawow aby byly
      szkodliwe! Mysle ze mozna by napisac ze pojawila sie nowa odmiana przwdziwków
      oczywiscie trująca i Pan Justyn Kołek bedzie mogl zbierac grzyby bez ograniczeń
      a inni beda sie namyslac czy zbierac bo po takim artykule beda mieli metlik w
      glowie! ale autorowi wyraznie na tym zalezy!
    • Gość: Multi Co Ty Panie Chrzanisz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 22:36
      Nie strasz Ludzi, tylko im Powiedz gładko jak taki Zapalony Jesteś,
      ja jem Kanie od wielu lat i nikt mnie nie uczył , właśnie przed
      chwilką skonsumowałem następną. Łatwo jest odróżnić Kanie, Ciężko
      kolegę który chce nauczyć jeśli wie. 3 sposoby rozpoznania. Nauczaj.
      • Gość: sener Re: Co Ty Panie Chrzanisz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.08, 17:48
        czerwieniejąca sie nie jest wcale trująca ludzie .
        zeby pomylić kanie to trzeba byc ślepym
        • Gość: ;p;) Re: Co Ty Panie Chrzanisz. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.08, 14:10
          A ja dziś zebrałem 25 kani w czym 5 jasnych i jestem co do nich pewien a reszta
          są trochę inne tzn. takie ciemniejsze;D i czytając ten artykuł straciłem na nie
          ochotę;P:P czy ktoś mi może powiedzieć czy mogę je zjeść;) a i jeszcze jedno
          mianowicie pod spodem te ciemniejsze robią się czerwone;p i to mnie najbardziej
          nie pokoi;]
    • Gość: Darek Kania IP: *.eranet.pl 10.09.08, 15:54
      Czemu straszycie? Kanie zdrowy człowiek może jeść w dowolnych
      ilościach a jak zje przypadkiem jedną czerwieniejącą to nic
      strasznego się nie stanie. Sam nie dalej niż 5 ninut temu zjadłem 3
      kanie panierowane i usmażone.
    • Gość: Cedyniak niemcy zaśmiecają Polskę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 12:19
      Niemcy przyjezdzający do Polski zostawiają na poboczach dróg i w
      lasach wielkie worki ze śmieciami.Służba celna powinna się tym
      zainteresować.
    • Gość: hasee74 powariowali ludzie... IP: *.tomaszow.mm.pl 06.10.08, 21:14
      coraz to nowe odmiany trujących grzybów powstające chyba w głowach goniących
      sensacje osób spowodują wkrótce,że przestaniemy je zbierać a bezpieczne będą
      tylko te z Carrefurra,Tesco,czy Lidla.Skąd ludzie ze wsi mają brać atesty na
      grzyby że o kosztach nie wspomnę.Jakiś czas temu słyszałem o pomyłce kani z
      muchomorem sromotnikowym,później o gąsce siwej z tym samym muchomorem i innych
      bzdurach bardziej rażących, niż te wymienione.W Polsce jest 8 gatunków
      borowików z czego 5(!)jest trujących i nikt nie robi z tego afery,że jeden z
      nich niedogotowany wytwarza silnie trującą toksynę.Ludzie,ostygnijcie
      trochę.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka