morte_macabre Re: MOPS legalizuje homoseksualny związek 17.07.07, 19:39 Czy to znaczy, że chorzowski MOPS uprawia słynną propagandę homoseksualną? Kiedy polecą głowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adriano Re: MOPS legalizuje homoseksualny związek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 19:50 oby jak najszybciej. rzygać się już chce od ciągłego czytania o pedałach. czy już nie ma innych ważnych rzeczy tylko mowa o tych "sufrażystkach" XXI wieku. dajcie spokój... Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: MOPS legalizuje homoseksualny związek 17.07.07, 19:52 zatrzesla sie ziemia a aniolowie panscy/zwani synami boga-ci co to wg ksiegi genesis bzykali ziemskie panienki/z ognistymi mieczami pod przewodnictwem samego archaniola gabryela porabia tych pedalow razem z ta pania dyrektorka!co za bezecenstwo!!gdyby to ksiadz biskup paetz wchodzil w gre to co innego.ksiadz biskup paetz nie zyl z jakims pedalem w grzesznym zwiazku!-on zyl z calym seminarium!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcyś Re: MOPS legalizuje homoseksualny związek IP: *.spray.net.pl 17.07.07, 19:54 Co za hipokryzja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mchans MOPS legalizuje homoseksualny związek IP: *.kalisz.mm.pl 17.07.07, 19:55 To oni starają sie o dodatek mieszkaniowy czy wkońcu o zasiłek stały bo juz z artykułu autora nie wiem o co kaman? autorowi coś się pomieszało a tym bardziej tym Panom ponieważ nie wiem jak mozna dostać dodatek mieszkaniowy na jedno mieszkanie bez zrobionego chociażby sądowego jego podziału.Braki braki autorze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goto MOPS legalizuje homoseksualny związek IP: *.toya.net.pl 17.07.07, 20:01 Typowy przykład burzy w szklance wody i demonizowania urzędu, który prawidłowo zastosował przepisy. Nie może być mowy o żadnej legalizacji związku homoseksualnego w tym przypadku, bowiem w świetle ustawy o pomocy społecznej dwóch homoseksualistów, o ile wspólnie zamieszkują i gospodarują, pozostając w faktycznym związku, jest rodziną. Dla potrzeb ustalenia zasiłku stałego konieczne jest ustalenie kryterium dochodowego rodziny, ale rodziny w rozumieniu ustawy o pomocy społecznej, a niekoniecznie w jej potocznym rozumieniu, czy rozumieniu innych ustaw. Ze względu na swoją specyfikę ustawa o pomocy społecznej stara się tak uregulować pewne kwestie by uniknąć nadużyć. Do nadużycia i nierówności doszło by w tym przypadku, bowiem dwie osoby orientacji homoseksualnej pozostawały by w uprzywilejowanej pozycji wobec dwóch (czy więcej) osób płci odmiennej. Tak są sformułowane przepisy, a MOPS dokonał ich właściwej interpretacji. Inną sprawą jest, że z taką równością mamy tylko w przypadku konieczności obrony fiskalnych interesów Państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
przypadek Re: MOPS legalizuje homoseksualny związek 17.07.07, 20:47 Gdybym był złośliwy zapytałbym: czy w takim razie ustawodawca użył słowa "rodzina" w tej ustawie jak zmiennej w równaniu? Tak jakby napisał równie dobrze "x" albo "pulpety pomidorowe" ? Jednak słowa coś znaczą i kropla drąży skałę - argument, że ustawodawca gdzieś parę homoseksualną nazwał "rodziną" daje argumenty homoseksualnym w procesach w innych przypadkach wątpliwych. Odpowiedz Link Zgłoś
whitenegger Re: MOPS legalizuje homoseksualny związek 17.07.07, 20:53 Niestety każda ustawa jest tak skonstruowana. Konstytucja mówi - jak podał ktoś wyżej - rodzina to związek mężczyzny o kobiety. Równanie no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
przypadek Re: MOPS legalizuje homoseksualny związek 17.07.07, 20:56 powiedziałbym wówczas, że ustawa o MOPS jest niekonstytucyjna ale jest troszkę inaczej, konstytucja definiuje jedynie małżeństwo: Art. 18. Małżeństwo jako związek kobiety i mężczyzny, rodzina, macierzyństwo i rodzicielstwo znajdują się pod ochroną i opieką Rzeczypospolitej Polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
whitenegger Re: MOPS legalizuje homoseksualny związek 17.07.07, 21:08 Masz rację. Mój błąd. Więc patrząc na Konstytucję nie ma tam definicji rodziny jako takiej. A skoro nie ma to interpretuje się to zgodnie z ustawami niższego rzędu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goto Re: MOPS legalizuje homoseksualny związek IP: *.toya.net.pl 17.07.07, 22:30 I tu jest sprzeczność ustawy z Konstytucją, ale o tej sprzeczności skutecznie może orzec tylko TK. Organ działał zgodnie z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goto Re: MOPS legalizuje homoseksualny związek IP: *.toya.net.pl 17.07.07, 22:28 To nie jest do końca tak. I tak sąd dokona wykładni przepisu stosowanego w konkretnej indywidualnej sprawie. Innymi słowy, podniesienie w toku postępowania spadkowego, że w toku ustawy o pomocy społecznej rodzina może obejmować związeki gejowskie, będzie miało taki sam wpływ na wynik tego postępowania jak ... pulpety pomidorowe. Żaden. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Re: MOPS legalizuje homoseksualny związek 18.07.07, 00:02 I niestety masz rację! Dopóki ktoś nie podniesie niekonstytucyjności tych zapisów prawnych. Być prawnym małzonkiem/małzonką - według ustawy o MOPS i nie być małżonkiem/małzonką - według innych ustaw. I wszystko z powodu orientacji seksualnej. Odpowiedz Link Zgłoś
whitenegger Re: MOPS legalizuje homoseksualny związek 18.07.07, 06:51 Tam nikt nie stwierdził, ze są małżonkami. Stwierdzono tylko wspólne gospodarowanie. Nie wiem czemu się uczepiłeś tak tego związku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smok A wszystko to w IVRP. Po co więc narzekać? IP: *.acn.waw.pl 17.07.07, 20:02 . Odpowiedz Link Zgłoś
illogical Re: MOPS legalizuje homoseksualny związek 17.07.07, 20:23 Bezczelna samowola urzednicza. Wzorem swoich guru z eurokolchozu propaguje wyznaczniki nowoczesnej Europy; nota bene, w Holandii zarajestrowano niedawno pierwsza partie pedofili. ?Donde vas, Europa? Odpowiedz Link Zgłoś
whitenegger Re: MOPS legalizuje homoseksualny związek 17.07.07, 20:43 Jesteś taki jak Twój nick. A skoro jesteś taki prokatolicki to co robisz na stronach dla pedofili? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Ło Jezusku najsłodszy, ło Matko Przenajświętsza IP: *.chello.pl 17.07.07, 20:29 Zboczeńce w zagrodzie! Aaaaaa!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gocha63 MOPS legalizuje homoseksualny związek 17.07.07, 20:31 Wreszcie coś się ruszyło w tym ciemnym katolickim kraju!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joaśka Re: MOPS legalizuje homoseksualny związek IP: *.devs.futuro.pl 17.07.07, 20:35 Pani Goślińska ma oczywiście satysfakcję z tego że może przekręcić jakiś fakt!szkoda tylko że na rzetelność i uczciwość dziennikarską już nie można liczyć. I to mnie zaskakuje najbardziej w tym kraju, że byle jakiś ktoś pisze pierdoły a gazeta się ciszy bo mamona płynie. A czy tych panów o których wspomina nie można uznać w świetle ustawy o pomocy społecznej za rodzinę?Oczywiście nikt nie zadal sobie takiej fatygi. TAm jest mowa o tym, że zw wspólne gospodarstwo domowe uznaje się taki stan rzeczy gdzie dwie osoby zamieszkują wspólnie, wspólnie się utrzymują, wspólnie ponoszą wydatki mieszkaniowe, nie występują pomiędzy nimi konflikty. TAk więc niekoniecznie zalegalizowano w MOPS-ie związek homoseksualny a jedynie ustosunkowano się do stanu faktycznego!Żałosne to Pani goślińska, że tak niedouczona z pani osóbka. No i jeszcze coś!a gdyby nawqeg oficjalnie uznano za legalny związek homoseksualny to cóż z tego?Nie żyjemy w ciemnogrodzie a podobno w wolnym kraju.Wolnym od uprzedzeń i dyskryminacji tak czy nie?Albo jest vpanienka kolejnym niespełnionym homofobem albo szuka sensacji tam gdzie jej nie ma!Pozdrawiam redaktora naczelengo i informuję że Wasza gazeta niegdyś bardzo obiektywna teraz staje się dzięki takim jak Goślińska szmatławcem dla chołoty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawiak schizofreniczny katoland IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.07.07, 20:39 Jak widac urzednicy nizszego szczebla dostosowywuja sie do tej miernoty intelektualnej ktora jest na gorze i takie z tego wychodza kwiatki. Mimo wszystko mam nadzieje, ze ten precedens otworzy ludziom oczy i przyczyni sie do zrozumienia, ze homoseksualisci powinni miec takie same prawa jak innni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Może Rydzyka szlag trafi jak się dowie IP: *.euronet.net.pl 17.07.07, 20:42 daj Boże Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: MOPS legalizuje homoseksualny związek IP: *.gdynia.mm.pl 17.07.07, 20:41 Wroński wpuścił w siebie Bąka a powinno być inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: Brawo!! Dewiacja jest Kosciol!!! IP: *.pool85-55-160.dynamic.orange.es 17.07.07, 20:51 Swietnie!! Cos sie zmienia w Rzeczpospolitej Watykanskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. kreatywność pracowników pomocy społ.! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 20:50 Kolejny przykład na to, że kreatywność pracowników pomocy społ. nie zna granic. Na co dzień się z tym stykam i wciąż nie mogę się nadziwić... Choć w tym wypadku mam nadzieję, że to praktyczne stosowanie prawa (tu chodzi o ustawę o pomocy społecznej) wpłynie na zmianę ustawodawstwa w zakresie legalizacji par homoseksualnych. Myślę, że "kreatywnej" pani z OPS należą się brawa i podziękowania. Heteroseksualna socjalna Odpowiedz Link Zgłoś
whitenegger Re: kreatywność pracowników pomocy społ.! 17.07.07, 21:53 Kolejny darmozjad korzystający z pieniędzy innych się odezwał. Odpowiedz Link Zgłoś
lanzacki Re: kreatywność pracowników pomocy społ.! 17.07.07, 21:56 nie ma powodu byś obrażał kogokolwiek. dyskusja jest prowadzona w spokojnym tonie. nie pozwólmy by przerodziła się w kłótnię Odpowiedz Link Zgłoś
whitenegger Re: kreatywność pracowników pomocy społ.! 17.07.07, 22:08 Przepraszam. Postaram się więcej tego nie robić, ale nie obiecuję. Zwykle tak jest, że to właśnie klienci OPSów takie rzeczy wygadują. Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Nie II Japonia; II (prawie) Ameryka! 18.07.07, 04:12 U nas też nie bierze się do wojska ujawnionych gejów, ale jak jest wojna, to nawet najbardziej dziewczęcy nadają się do noszenia broni i już nie zagrażają "honorowi" armii, a heterycy nagle nie boją się iść z nami pod prysznic :))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kix Brawo !!! Brawo !!! Brawo !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 20:54 Wbrew fundamentalistycznemu oszołomstwu małymi krokami zmierzamy do ucywilizowania naszych stosunków społecznych, wyrażających się w szacunku do drugiego człowieka bez względu na jego orientację seksualną. Wreszcie !!! Dobry prognostyk na przyszłość. kix (hetero) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zona Lota [...] IP: 74.12.106.* 18.07.07, 04:41 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
whitenegger Re: w szacunku do drugiego człowieka 18.07.07, 16:45 I to mówi katolik? A przecież najważniejsze przykazanie mówi" miłuj bliźniego swego jak siebie samego", bez względu na to jaki on jest. Parafrazując pewną piosenkę można powiedzieć "..prawdziwych katolików już nie ma.." Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelx5 bzdura na kółkach !!!! w pomocy społecznej nic się 17.07.07, 21:05 nie sankcjonuje - tak samo traktowało by się dwoje studentów razem mieszkających, przyjaciół itp, itd. Pracownik socjalny swierdza podczas przerpowadzania wywyiadu środowiskowego czy razem osoby mieszkają. Jeśli stwierdzi to wymaga od obu dochdodów i na tym się kończy!! Pracownika socajalnego nie obchodzi w jakim stopniu zażyłości są osoby - bardziej go obchodzi czy stosują wobec siebie przemoc!!! zreszta nie ma takiego przepisu żeby dwóm panom jeśli spełniaja warunki ustawy nie przyznać pomocy. To, że akurat to geje to przypadek !!! cały news jest głupi i szkoda na niego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
przypadek Re: bzdura na kółkach !!!! w pomocy społecznej ni 17.07.07, 21:10 Nie masz racji. Studenci zamieszkujący razem zazwyczaj nie tworzą wspólnego gospodarstwa domowego - nie kupują nic większego do wspólnego użytku i na współwłasność, często każdy kupuje jedzenie dla siebie, zazwyczaj nie gotują dla siebie regularnie. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelx5 Re: bzdura na kółkach !!!! w pomocy społecznej ni 17.07.07, 21:33 no może masz rację z tym studentami się zapendziłem Odpowiedz Link Zgłoś
whitenegger Re: bzdura na kółkach !!!! w pomocy społecznej ni 17.07.07, 21:56 Nie stwierdza wspólnego mieszkania tylko czy wspólnie gospodarują a to jest różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polska_baba Jak dzielę z kimś mieszkanie, mam go utrzymywać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 22:27 Jeżeli z kimś mieszkam (dla oszczędności) i przez jakiś czas go z litości utrzymuję (bo jest chory), to mam obowiązek już to robić do końca życia? Załóżmy, że mieszkam ze znajomą (nie jesteśmy homo, nie tworzymy pary), każda z nas ma własne dochody, ale żeby było taniej i wygodniej razem gotujemy, razem robimy zakupy, każda z nas wkłada do wspólnej puli taką samą kwotę na wspólne wydatki, pozostałe pieniądze każda zachowuje dla siebie. Po jakimś czasie moja współlokatorka zaczyna chorować, traci pracę, żal mi jej, więc przez jakiś czas ją utrzymuję. A jeżeli dużo zarabiam, to znaczy, że mam obowiązek utrzymywać ją do końca życia, choć jest dla mnie obcą osobą? A ona nie dostanie pomocy z opieki społecznej, bo MOJE zarobki są za wysokie? To jakaś bzdura. Dla mnie jest jasne, że rozciąganie takich obowiązków na ludzi niespokrewnionych ze sobą musi łączyć się z czymś więcej niż tylko wspólnym mieszkaniem i wspólnym gospodarowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
whitenegger Re: Jak dzielę z kimś mieszkanie, mam go utrzymy 17.07.07, 22:46 Nikt nie twierdzi, że masz taki obowiązek. Ale jak sama piszesz w podanym przykładzie razem gotujecie etc. I to jest wspólne gospodarstwo domowe. Inna sprawa by była gdybyś dawała jej stała kwotę i z tej kwoty ona sama by się utrzymywała, oddzielnie gotowała, dokonywała zakupów etc. Wtedy tylko ta pomoc byłaby wliczana do dochodu i byłoby oddzielne gosp. domowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polska_baba Opieka też nie pomoże, czyli na umrzeć z głodu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 10:59 Piszesz, że nie mam obowiązku utrzymywać obcej osoby mieszkającej ze mną. I jest to prawda, bo wspólne mieszkanie i wspólne prowadzenie gospodarstwa domowego nie rodzi obowiązku alimentacyjnego wobec obcych ludzi, ale opieka społeczna uznała, że de facto taki obowiązek istnieje, bo jeżeli ja w wymyślonym przeze mnie przykładzie przestanę dostarczać mojej współlokatorce środków utrzymania, to ona będzie mogła w majestacie prawa umrzeć z głodu, bo wg opieki jesteśmy rodziną i ja mam obowiązek ją utrzymywać, czyli opieka nie może przyznac zasiłku, a wg prawa rodzinnego ja nie mam obowiązku na nią łożyć, czyli niech zdycha. I to jest właśnie ta hipokryzja państwa, o której jest artykuł! Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelx5 Re: bzdura na kółkach !!!! w pomocy społecznej ni 17.07.07, 22:33 ale i tak najciekawsze jest jakie czynniki wpływają na stwierdzenie wspólnego gospodarstwa !!! i odróżnienie wspólnego mieszkania od wspólnego gospodarstwa! Odpowiedz Link Zgłoś
whitenegger Re: bzdura na kółkach !!!! w pomocy społecznej ni 17.07.07, 22:52 Różne. Nie trzeba dużo myśleć. Przykład własna lodówka lub jeśli sie jej nie posiada to wydzielona półka w lodówce na własne artykuły żywnościowe. Własny zestaw środków czystości i higieny osobistej, własne środki finansowe - chyba, że ich utrata/konsumpcja nastąpiła w nieodległym czasie. ( Nie uwierzę jak mi ktoś powie, ze nie ma pieniędzy, nie pracuje od 3 m-cy, nie posiada oszczędności a żyje. Pewnie bułki z luftu robi :) Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: bzdura na kółkach !!!! w pomocy społecznej ni 19.07.07, 00:20 ale co za problem powiedzieć pracownikowi opieki: dwie półki na górze są moje, a to są moje własne podpaski,a to moaj prywatna szczoteczka do zębów?Przecież tu się nie da sprawdzić czy ktoś mówi prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: bzdura na kółkach !!!! w pomocy społecznej ni 19.07.07, 00:17 A jak można to stwierdzić?? Mieszkam z pewnym mężczyzną,nikt poza nami nie wie czy gotujemy wspolnie czy każdy dla siebie.Czy Pomoc Społeczna zalozy nam aparaturę podsłuchową i kamerki żeby to ustalić??Innej możliwości nie widzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a [...] IP: *.dyn.optonline.net 17.07.07, 21:07 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: MOPS legalizuje homoseksualny związek 18.07.07, 02:33 Nie wiem - śmiać się, czy płakać. Związek tak znienawidzonych przez władze gejów jednak może istnieć, ale tylko wtedy, kiedy można im dokopać. Jeśli, jak ktoś tu wskazał, takie same przepisy obowiązują mieszkające razem osoby niespokrewnione, to gejostwo nie ma tu nic do rzeczy, chyba że urzędniczka postanowiła przeprowadzić na własną rękę outing (jeśli się z tym kryli), ale to może również zadziałać przeciw Państwu, które stworzyło precedens. Może teraz Lojalka K. sama wylezie z tej szafy. U muchomora ma już i tak prze....ane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec chorz MOPS legalizuje homoseksualny związek IP: *.domainunused.net 17.07.07, 21:13 smiac sie czy płakać - nie wiem. a co na to wladze naszego miasta. jutro dymisja dyrektorki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz K. Trzeba zalegalizować związek w koalicji rządowej IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 17.07.07, 21:21 Jak ten MOPS może zalegalizować związek trzech facetów z koalicji to znaczy ,że czyni cuda prawne w IV RP ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Trzeba zalegalizować związek w koalicji rządo IP: 212.122.223.* 17.07.07, 21:52 Nareszcie cos normalnego w naszym katolickim kraju.Moze doczekam sie wreszcie,ze wyp.. tych ajtolachow w czarnych sukienkach.Ludzie mysla inaczej i to jest normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
johoho [...] 17.07.07, 21:54 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzozwierz LUDZIE!!!!!!!!!!!!!!! IP: 213.17.223.* 17.07.07, 22:03 MOPS co najwyżej mógł uznać, że panowie prowadzą WSPÓLNE GOSPODARSTWO DOMOWE. W tym celu w ogóle nie muszą tworzyć związku, nie o to tu chodzi. Chodzi o to, czy wspólnie gospodarują środkami, wspólnie się żywią, itp. Za wspólne gospodarstwo domowe może też zostać uznany konkubinat heteroseksualny; w jakim sensie oznacza to legalizację związku??? Z kolei pełnoprawne, jeszcze bez rozwodu ani separacji, małżeństwo może okazać się, po sprawdzeniu sytuacji przez MOPS, prowadzić dwa odrębne gospodarstwa - czy oznacza to delegalizację ich związku??? Ooooooooooj, panowie z GW, zatrąciliście mi dziś tabloidem, i to podłym. Mam nadzieję, że to tylko chwyt reklamowy i jutrzejszy reportaż okaże się sensowny. Ale ja nie kupię. Zraziliście mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: LUDZIE!!!!!!!!!!!!!!! 17.07.07, 22:16 Gratuluję. Bez uwag. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: LUDZIE!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 22:18 Pani Kowalska, zona pana Kowalskiego, wyprowadzila sie z domu, ale nie rozwiodla sie z mezem. Po jakims czasie zamieszlala z nowym partnerem, panem Nowakiem, tworzac "wolny zwiazek". Poniewaz zachorowala, zlozyla podanie do MOPS o zasilek, ale po przeprowadzeniu wywiadu srodowiskowego dyrektorka Osrodka uznala, ze: "- P. Kowalska i p. Nowak wspólnie wynajmują mieszkanie - p. Nowak od dłuższego czasu utrzymuje p. Kowalska - mieszkanie jest małe, składa się tylko z jednego pokoju i kuchni - p. Nowak i p. Kowalska wszystko o sobie wiedzą. Jednym słowem: tworzą udany związek" - i odmowila przyznania zasilku. Pytania do autorki artykulu: 1. Czy MOPS "legalizuje" w ten sposob zwiazek p. Nowaka i p. Kowalskiej? 2. Czy nie legalizuje w ten sposob bigamii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mopsiarz Re: LUDZIE!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 22:21 Każdy kto ma chociażby mgławicowe pojęcie o przepisach związanych z funkcjonowaniem systemu pomocy społecznej wie, że jest dokładnie tak jak to opisujesz. Sam miałem do czynienia ze WSPóLNYM GOSPODARSTWEM DOMOWYM prowadzonym przez dwóch panów i do ustalenia ich uprawnień do świadczeń z pomocy społecznej nie interesowało mnie to czy ze sobą sypiają a jedynie ich sytuacja materialna, zawodowa, zdrowotna i mieszkaniowa. Uznanie, że ktoś wspólnie gospodaruje nie pociąga za sobą "legalizacji" w świetle kodeksu rodzinnego takiego związku, a jedynie stwierdzenie przez organ administracji samorządowej jakim jest każdy o.p.s , iż osoby wspólnie partycypują w dochodach i wydatkach tegoż gospodarstwa domowego. Poza tym jestem zdecydowanym zwolennikiem uznawana związków homoseksualnych przez państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polska_baba Taka interpretacja ustawy wydaje mi się naciągnięt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 22:35 Nie znam tej ustawy, ale to jakaś bzdura. Jak można uznać, że osoba obca ma obowiązek utrzymywać współlokatora. A do tego w końcu taka interpretacja się sprowadza, skoro nie uznajemy pary homoseksualnej za rodzinę. Jeżeli z kimś mieszkam (dla oszczędności) i przez jakiś czas go z litości utrzymuję (bo jest chory), to mam obowiązek już to robić do końca życia? Załóżmy, że mieszkam ze znajomą (nie jesteśmy homo, nie tworzymy pary), każda z nas ma własne dochody, ale żeby było taniej i wygodniej razem gotujemy, razem robimy zakupy, każda z nas wkłada do wspólnej puli taką samą kwotę na wspólne wydatki, pozostałe pieniądze każda zachowuje dla siebie. Po jakimś czasie moja współlokatorka zaczyna chorować, traci pracę, żal mi jej, więc przez jakiś czas ją utrzymuję. A jeżeli dużo zarabiam, to znaczy, że mam obowiązek utrzymywać ją do końca życia, choć jest dla mnie obcą osobą albo się wyprowadzić, bo ona nie dostanie pomocy z opieki społecznej, gdyż MOJE zarobki są za wysokie? To jakaś bzdura. Dla mnie jest jasne, że rozciąganie takich obowiązków na ludzi niespokrewnionych ze sobą musi łączyć się z czymś więcej niż tylko wspólnym mieszkaniem i wspólnym gospodarowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Taka interpretacja ustawy wydaje mi się nacią 17.07.07, 22:39 To tylko interpretacja wybitnie inteligentnej dziennikarki GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mopsiarz Re: Taka interpretacja ustawy wydaje mi się nacią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 22:53 Nie masz żadnego obowiązku jej utrzymywać, gdyż nie jesteś krewną w linii prostej tej osoby, a w myśl przepisów kodeksu rodzinnego i opiekuńczego jedynie takie osoby są zobowiązane do alimentacji. Wywiad środowiskowy służy ustaleniu faktycznej sytuacji w jakiej znajduje się osoba ubiegająca się o świadczenie. Jeśli obydwie osoby (nawet ze sobą niespokrewnione) zgodnie twierdzą, że razem przygotowują posiłki i robią zakupy, dzielą się wydatkami za media to jest zupełnie jasne, że gospodarują wspólnie i to czy uprawiają razem seks albo czy są dla siebie obce nie ma żadnego znaczenia. Po to właśnie robi się wywiady środowiskowe i przeprowadza postępowanie administracyjne aby ustalić RZECZYWISTE położenie wnioskodawcy. Jeśli twoją dobrą wolą jest zamieszkiwać z obcą dla ciebie osobą i ją utrzymywać to twoja dobra wola, możesz, ale nie musisz to robić, ale przecież rzeczywistości nie można naginać tak, aby zawsze byla zgodna z roszczeniami strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polska_baba Ale MOP może naginać rzeczywistość i prawo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 11:23 Skoro miedzy wspólnie zamieszkującymi osobami nie istnieje obowiązek alimentacyjny, na jakiej podstawie opieka uzależnia przyznanie zasiłku dla jednej osoby od dochodów drugiej osoby? Nie widzisz w tym sprzeczności? Opieka uznaje za rodzinę osoby, które w świetle prawa rodzinnego rodziną nie są! Mogę mieszkać z koleżanką, gotować z nią w jednym garnku, bo tak jest taniej, składać się na wspólne wydatki, nawet ustalić, że np. ja płacę za mieszkanie, bo jej nie stać, ale ona za to sprząta, bo ja nie lubię, i mimo to nie uważać jej za swoją rodzinę i wg prawa rodzinnego rodziny nie stanowić! A MOP na siłę rodzinę z nas zrobi! I kiedy ona straci pracę, ja będę miała do wyboru: 1. natychmiast się wyprowadzić, zostawiając ją na łasce losu (i MOP-u) 2. zostać we wspólnym mieszkaniu i utrzymywać ją 3. zostać we wspólnym mieszkaniu, płacić za energię, czynsz itp., żeby MNIE nie wyrzucono i żebym JA miała światło (co oczywiście MOP uzna za przejaw życia rodzinnego) oraz zamknąć lodówkę na kłodkę i patrzeć jak ona zdycha z głodu, bo zasiłku z MOP-u nie dostanie. I to jest właśnie hipokryzja państwa, o której pisze Gazeta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mopsiarz Re: Ale MOP może naginać rzeczywistość i prawo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 02:45 Nie rodzinę a wspólne gospodarstwo domowe. To spora różnica. Twoja interpretacja ustawy o pomocy społecznej doprowadziłaby do takich absurdów, gdzie np: dorosły samotny mężczyzna i jego dorosła, samotna siostra wspólnie gospodarujący również przez o.p.s uznani by byli za "parę", co w twoim rozumieniu równałoby się z legalizacją kazirodztwa (oczywiście nie porównuje kazirodztwa do homoseksualizmu, bo to pierwsze jest zboczeniem i przestępstwem a drugie nie). Swoją drogą czegoś takiego jak "opieka" nie ma, jest pomoc społeczna. To również spora różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro68 Re: Taka interpretacja ustawy wydaje mi się nacią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 23:17 Przykład niezły, ale można wymyślać jeszcze bardziej sugestywne. Tylko nie ten trop. Dopóki będziesz mieszkał z przyjaciółką - tak, wezmą pod uwagę Twoje dochody. Ale wystarczy, że któregoś dnia oświadczysz, że przestajesz z nią dzielić kasę i wspólnota ustaje. Nie masz obowiązku alimentacyjnego, nie należy tego mylić. Przestajesz ją zasilać, spisujecie umowę współlokatorską, ustalacie ciężary, obowiązki, prawa i żaden OPS się nie doczepi. Jeśli z kolei np. dasz kobiecie darowiznę albo pożyczysz pieniądze, to oczywiście będzie jej dochód z wpływem na ustalenia OPS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polska_baba Wydaje mi się, że nic nie rozumiecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 09:56 Obce sobie osoby mogą prowdzić wspólne gospodarstwo domowe i to nie rodzi żadnych ich obowiązków wobec siebie. Natomiast przepisy stosowane przez opiekę społeczną lub ich interpretacja zakłada taki obowiązek, czyli automatycznie tworzy z ludzi parę bez względu na ich płeć. I nie piszcie mi, że jest inaczej, skoro w przytoczonym przeze mnie hipotetycznym przykładzie osoba tej samej płci mieszkająca ze mną, ale ze mną niespokrewniona NIE OTRZYMA POMOCY, gdy MOJE zarobki netto będą wynosić np. 3000 zł. I pracownika opieki g.... będzie obchodzić, że wspólne gospodarowanie wyglądało w tak, iż każda z nas wkładała do wspólnej puli np. 400 zł miesięcznie na jedzenie, bez względu na to, ile która zrabiała, że nie jesteśmy parą, lecz tylko razem mieszkamy i razem gotujemy. Opieka społeczna zakłada, że jesteśmy parą, bo nie mogłaby żądać od osoby obcej zaświadczenia o zarobkach. Czyli zgadza się to wnioskiem Gazety, że opieka legalizuje związki homoseksualne. Odpowiedz Link Zgłoś
whitenegger Re: Wydaje mi się, że nic nie rozumiecie 18.07.07, 16:55 To Ty nic nie rozumiesz. Po pierwsze nie opieka tylko Pomoc Społeczna. Po drugie nie zostaniecie uznane za parę tylko za wspólnie gospodarujące co sama przyznajesz. Poza tym skoro chcesz skorzystać z Pomocy Społecznej to dlaczego posługujesz się KRiO a nie przepisami ustawy o pom. społ. A jeśli chcesz pomocy kierując się kodeksem rodzinnym to zgłoś się wtedy do odpowiedniej instytucji kierującej się nim a nie do OPS. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_prawizne Re: LUDZIE!!!!!!!!!!!!!!! 18.07.07, 00:55 Gość portalu: Jerzozwierz napisał(a): > MOPS co najwyżej mógł uznać, że panowie prowadzą WSPÓLNE GOSPODARSTWO DOMOWE. W > tym celu w ogóle nie muszą tworzyć związku, nie o to tu chodzi. Chodzi o to, cz > y > wspólnie gospodarują środkami, wspólnie się żywią, itp. Za wspólne gospodarstwo > domowe może też zostać uznany konkubinat heteroseksualny; w jakim sensie oznacz > a > to legalizację związku??? Z kolei pełnoprawne, jeszcze bez rozwodu ani > separacji, małżeństwo może okazać się, po sprawdzeniu sytuacji przez MOPS, > prowadzić dwa odrębne gospodarstwa - czy oznacza to delegalizację ich związku?? > ? > Ooooooooooj, panowie z GW, zatrąciliście mi dziś tabloidem, i to podłym. Mam > nadzieję, że to tylko chwyt reklamowy i jutrzejszy reportaż okaże się sensowny. > Ale ja nie kupię. Zraziliście mnie. ----------------------- nie kupuj nikt cie nie zmusza, idz do psy, kt ci w oko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIT 30% [...] IP: *.dialog.net.pl 17.07.07, 22:54 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: \v\sd Kiedy pani wyleci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 23:07 ze stołeczka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koczis Re: Kiedy pani wyleci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 23:25 Gazeta ostro pikuje z poziomem. Dlatego tłuste lata dopiero przed Autorką. Dopiero uraczy nas fajerwerkami swego intelektu i (nie)wiedzy. A redaktorzy jak stado clownów będą bić brawo!!! "Warszawa wzięła temat!!! Gratulacje!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mędrzec MOPS legalizuje homoseksualny związek IP: *.wifi-networks.pl 18.07.07, 01:52 Witam Wszystkich! Chciałem powiedzieć,że sprawa właśnie mnie dotyczy.Widze że niektórzy się tłumaczą jak w OPS że to nie rodzina,że tylko prowadzimy wspólne gospodarstwo domowe.Więc ja się pytam jaki artykuł mówi o wspólnym gospodarstwie domowym?Ja przeczytałem całą ustawe i nie ani ma słowa o osobach wspólnie gospodarujących,a pomoc społeczna jest udzielana osobom samotnym,samotnie gospodarującym i rodzinom.A Rodzina to według ustawy:osoby spokrewnione i niespokrewnione pozostające w faktycznym związku,wspólnie zamieszkujące i gospodarujące.Zatem jak tłumaczyłem Pani Antończyk nie możemy tworzyć rodziny bo nie możemy pozostawać w faktycznym związku- w świetle polskiego prawa - bo takich nie ma,a Ona stwierdziła że to,że wspólnie mieszkamy świadczy o tym,że jesteśmy w faktycznym związku.Dlatego pytam skoro wspólne mieszkanie znaczy faktyczny związek to po co ustawodawca pisał po raz drugi ,że muszą jeszcze wspólnie zamieszkiwać i gospodarzyć?Niech urzędnicy zaczną czytać ustawy,a nie tworzą własnych nadinterpretacji prawa.Jak ktoś ma pytania niech pisze na maila medrzec7@wp.pl PS Wedle orzeczenia SN nawet konkubinat to związek męzczyzny i kobiety.Jak więc pisałem pomoc społeczna jest przeznaczona według ustawy dla osób samotnie gospodarujących i rodzin,a nie dla osób wspólnie gospodarujących,bo takiego stwierdzenia tam nie ma,jak i nie ma żadnej ustawy która definiuje osoby wspólnie gospodarujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka1021 Re: MOPS legalizuje homoseksualny związek IP: *.teledisnet.be 18.07.07, 02:02 panie Medrzec, ja nie skomentuje panskiego wpisu, ale przesylam panu serdeczne wyrazy wspolczucie, z powodu ilosci e-maili jakie pan dostanie, i z powodu, iz te e-maile beda dotyczyly stosunku Polakow do gejow, tzn.95% beda to maile obrazliwe z najgorszymi wyzwiskami jakich nawet pan nie zna, wystarczy wejsc na blog pana Biedronia Pozdrawiam i zycze wiele cierpliwosci i przed otwarciem skrzynki mailowej lepiej wziasc Valeriane, bo Polacy sa tak t o l e r a n c y j n i :(((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koczis Re: MOPS legalizuje homoseksualny związek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 02:16 Pani przepowiada przyszłość? Kiedy będzie kumulacja TOTO? Odpowiedz Link Zgłoś
whitenegger Re: MOPS legalizuje homoseksualny związek 18.07.07, 17:18 Od razu chcę powiedzieć, że nie jestem przeciwny związkom homoseksualnym. A wracając do meritum. Twierdzisz, że ustawa nie wspomina o wspólnym gospodarowaniu ale piszesz cyt. "...A Rodzina to według ustawy:osoby spokrewnione i > niespokrewnione pozostające w faktycznym związku,WSPÓLNIE ZAMIESZKUJĄCE I GOSPODARUJĄCE..." - no to jednak wspomina o wspólnym gospodarowaniu. A co jeśli mieszka brat z siostrą, którzy wspólnie gospodarują? Czy wg Ciebie to oznacza, że oni też pozostają w faktycznym związku? Nie. Oni gospodarują wspólnie przez co też tworzą rodzinę - w rozumieniu ust. o pom. społ. - oprócz tego, że w rozumieniu KRiO również. Jeśli by wspólnie nie gospodarowali wtedy będą traktowani jak 2 oddzielne gosp. domowe i w takim przypadku stosuje się alimentacje na rzecz jednego z nich, czyli wlicza ewentualną pomoc jednego względem drugiego do dochodu tego drugiego, a więc udzielaną pomoc a nie dochody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koala MOPS legalizuje homoseksualny związek IP: *.sa.bigpond.net.au 18.07.07, 04:41 Pozdrawiam "Misia" - masz racje!!!! Koala Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Jednak w Polsce nie jest tak źle 18.07.07, 07:11 No proszę. Jednak w Polsce nie jest tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś