Gość: Bounty IP: *.techmedia.com.pl 11.11.08, 17:19 na tym zdjęciu jest KTO Ryś (SKOT), a nie KTO Rosomak!!! Trochę profesjonalizmu państwo dziennikarze! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maciek Re: Niepodległość radosna z F-16 nad głowami IP: *.chello.pl 11.11.08, 17:42 Byłem widziałem, jestem rozczarowany jak większość tłumu pod Urzędem, niższy poziom tej imprezy trudno sobie wyobrazić, jednym słowem parodia bezsensownie reklamowana w prasie. Nie warto było z domu tyłka ruszać, a ludzie byli tam tylko dlatego, że Silesia dziś była zamknięta. Żałosne widowisko. Mojemu sąsiadowi panu Staszkowi, gorliwemu katolikowi szwagier położył dzisiaj gładź w dużym pokoju - teraz widzę, że dokonał prawdziwie dobrego wyboru, a w państwowym przedszkolu nieopodal wymienili wszystkie okna na parterze, ja poszedłem na obchody i popełniłem błąd. Otwórzcie za rok markety i darujcie sobie te parady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: Niepodległość radosna z F-16 nad głowami IP: *.chello.pl 11.11.08, 18:34 Żenada chłopie! Tego typu imprezy są potrzebne co potwierdziły tłumy wczoraj w nocy i dzisiaj od rana. Oby więcej takich imprez i nie tylko z okazji 11 listopada... Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Niepodległość radosna z F-16 nad głowami 11.11.08, 21:31 > Tego typu imprezy są potrzebne 1) komu ? 2) na co ? pytanie dodatkowe 3) co maja wspolnego ulany ze Slaskiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans der Wanderer Niepodległość radosna z F-16 nad głowami IP: *.xdsl.centertel.pl 11.11.08, 17:46 A co my z tym świętem mamy wspólnego?! Kto mi to wyjaśni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Niepodległość radosna z F-16 nad głowami IP: *.c192.msk.pl 11.11.08, 17:50 A o trzech Powstaniach Śląskich przeciw Niemcom to zapomniałeś? Ślązacy walczyli o wolność i polskość tych ziem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans der Wanderer Re: Niepodległość radosna z F-16 nad głowami IP: *.xdsl.centertel.pl 11.11.08, 17:52 ... w roku 1918? Naucz sie chopie historii. Może jeszcze coś o "zaborach" na Sląsku dodasz?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kattowitzer Re: Niepodległość radosna z F-16 nad głowami IP: *.silesialan.pl 11.11.08, 18:27 jacy Ślązacy? ci z wielkopolski i Mazowsza ,co to ani słowa po śląsku nie umieli wypowiedzieć? chłopie zejdź na ziemie i przestań łykać te propolska propagandę. fakt, była jakaś cześć Ślązaków którzy byli propolscy ale były tez cale rzesze slazakow które nic a nic do Polski nie czuły ,i były tez proniemieckie. gadanie ze kazdy Ślązak to patriota polski i polak to DUŻE nadużycie, albo nie, to KŁAMSTWO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Byno Re: Niepodległość radosna z F-16 nad głowami IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.08, 18:34 na tym to wszystko stoi...i korfanciorze i Poloki to wiedzom! Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Niepodległość radosna z F-16 nad głowami 11.11.08, 21:37 Ja, gynau, wlasnie dlatego ze po 90 latach durs czujom ta niepewnosc i po 90 latach durs im Slonsk i slonskosc obco, tak sie napinajom i kaspry organizujom te cyrki i cepeliady. :))) To dowód ich niepewnosci, ich obcosci ..... Ale oliwa sprawiedliwa, a historia idzie dalej, film byl przerwany, ale nie urwany....... Mlodziez przyszloscia narodu - slaskiego !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Byno Hanysom zal dupcie sciska? IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.08, 22:01 Pieknie sie to czyta ja tu wyjecie jeden z drugim ;))) Nie trza bylo Führerowi do dupska wlazic :-) Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Hanysom zal dupcie sciska? 04.10.09, 18:54 Polski narodowcu Byno, a ty komu tam w BRD do pupy wlazisz ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kato28 Re: Niepodległość radosna z F-16 nad głowami IP: *.chello.pl 11.11.08, 22:01 Idz i wykrzycz to na cmentarzu w Panewnikach przy grabach tych którzy najpierw walczyli w Powstaniach a potem polegli w obronie Polski w 1939 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Niepodległość radosna z F-16 nad głowami 11.11.08, 21:34 > A o trzech Powstaniach Śląskich przeciw Niemcom to zapomniałeś? > Ślązacy walczyli o wolność i polskość tych ziem. W Gornoslaskiej Wojnie Domowej, dramatycznej i brutalnej, krwawej i i tregicznej, importowany z Polski terorryzm walczyl przeciwko Slazakom i przyszlosci ich dzieci. Walczyl o slaskie skarby i slaski przemysl. To (juz)wszystko. I nie smól sam o jakichs biolych myszkach i ptoszkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: Niepodległość radosna z F-16 nad głowami IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.08, 00:04 Gość portalu: xyz napisał(a): > A o trzech Powstaniach Śląskich przeciw Niemcom to zapomniałeś? Ślązacy walczyl > i > o wolność i polskość tych ziem. a potem gdy polskość na dobre przyszła w '45 to wynieśli się do tych Niemiec - zacznij myśleć a nie wierz ślepo propagandzie. Poza tym nigdy nie walczyli o polskość tych ziem a jedynie o własną polskość, którą rozumieli inaczej niż Polacy -> z tego właśnie powodu-późniejszego rozczarowania polskością powstańcy znaleźli się w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Niepodległość radosna z F-16 nad głowami IP: 77.252.181.* 11.11.08, 18:03 Głupoty ludzie opowiadacie, mnie się podobało i temu tłumowi również, dzieciakom szczególnie. Co z tego, że na Śląsku musieliśmy jeszcze trochę na niepodległość poczekać. Nie mamy prawa się dziś cieszyć?! A Ty Maćku cikawe czy pisałbyś takie głupoty gdybyś w tej Silesi pracował i dziś zasuwał otworzyć kasę o 9 rano... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trf Wideo + foto IP: 89.25.130.* 11.11.08, 18:36 www.mmsilesia.pl/3349/2008/11/11/listopada-slazacy-kochaja-polske-fotowideo?category=video Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Wideo + foto IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.11.08, 21:41 Obrzydliwy ton, doslownie jezyk stalinizmu, fuj ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eReS Niepodległość radosna z F-16 nad głowami IP: 93.179.199.* 11.11.08, 18:47 Taki zwykły przelot F-16 nad Rudą Śląską a spojrzałem w górę i poczułem dumę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolo Re: Niepodległość radosna z F-16 nad głowami IP: *.sileman.net.pl 12.11.08, 07:44 Z czego konkretnie odczułeś dumę? Że polaków nie stać nawet na porządny samolot, nie potrafią wyprodukować własnych tylko sprowadzają złomowane graty, które ledwo co latają? Biedne dziecko propagandy... Odpowiedz Link Zgłoś
a_rafal_na_to F16 to nie złom, nie wierzcie dziennikarzynom 12.11.08, 19:10 Jak mnie wkurza, gdy ludzie mowia ze F16 to jest złom! powtarzasz głupoty pisane przez dziennikarzy szukajacych taniej sensacji. Twoja opinia opiera sie pewnie tylko na informacji, ze F16 kilka razy wyladowal na Okęciu z powodu "awarii". Poczytaj sobie artykuł: www.pardon.pl/artykul/5952/_/23 W artykule piloci piszą jak jest naprawde z tymi samolotami. Otóż wiedz, ze lądowały np. z powodu przepalonej kontrolki, bo taka jest PROCEDURA. Podczas wojny nikt nie będzie ladował z powodu przepalonej żaróweczki. F16 będą bronić naszego kraju, bo to jedne z najlepszych samolotów kupione z najlepszym możliwym wyposażeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Niepodległość radosna z F-16 nad głowami 05.10.09, 16:13 Jeszcze "Ruda SLASKA", a nie "Ruda Polska" - OK ? :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek Niepodległość radosna z F-16 nad głowami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.08, 19:21 A niech malkontenci marudzą, było ciekawie i nie specjalnie patetycznie, ludzi przyszło mnóstwo bo pogoda była wyjątkowa. Wyjątkowo dużo było też atrakcji i dobrze. Wielkie brawa dla Grupy Śląsk i ekipy z Żor za udostępnienie pojazdów. Od co najmniej 4 lat chodzę z dzieciakami na obchody i pierwszy raz było naprawdę ciekawie. Byle tak dalej. Były drobne potknięcia organizacyjne , ale sądzę że to drobiazg przy tego typu imprezie i tylu odwiedzających. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Świętowały ino gorole! 11.11.08, 19:58 Hanysy cierpią dalszą okupację swoich ziem przez Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob Re: Świętowały ino gorole! IP: 93.179.199.* 11.11.08, 20:15 Prawdziwe hanysy dawno już wyginęli. Pozostały tylko gorole :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: Świętowały ino gorole! IP: *.chello.pl 11.11.08, 20:22 Nie fanzol ,bo jak tak godosz to smolisz gupoty.Jestem Hanys,czuja sie Polokiem i nie na darmo moja oma była Korfanciorom a reszta famili była tyż za Polskom.A to dzisiaj było super,kupa ludzi i pełno usmiechnietych bajtli i całe familie.I dobre je to że nareszcię coś ruszyło.Wielkie brawa dla Grupy z Żor no super.I kawaleria i jakos tak miło człekowi jest. Pyrsk Hanysy i Gorole jak szanujecie ta Ślonsko Ziemia to mocie recht Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytajniczek jeden Fajrowauy yno gorole! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.08, 21:02 A kiedy odbędzie się ekshumacja prochów Wojciecha Korfantego, by ostatecznie wyjaśnić przyczynę Jego śmierci? Prochy gen.Sikorskiego czeka to już niedługo, 25 listopada br! Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Fajrowauy yno gorole! 11.11.08, 21:47 Dokladnie. Dziesiej wykryc arszenik itp., to rutyna i drobnostka. Ale by wybuchla bomba! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Fajrowauy yno gorole! IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.08, 21:50 Gość portalu: Pytajniczek jeden napisał(a): > > A kiedy odbędzie się ekshumacja prochów Wojciecha Korfantego, > by ostatecznie wyjaśnić przyczynę Jego śmierci? Umar chop aus Kummer coscie take dupowate Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i to hned Re: Świętowały ino gorole! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.08, 21:13 Doprawdy ciekawe masz sny i dziwne pragnienia? :-) Jesce pudźes z ty tu "Polski" raus! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kato28 Re: Świętowały ino gorole! IP: *.chello.pl 11.11.08, 21:56 Trzeba być zwykłym głupkiem by takie rzeczy wypisywać. Akurat pół mojej rodziny walczyło w Powstaniach by właśnie tutaj była Polska. Bardzo możliwe że Twoi przodkowie stali po drugiej stronie barykady... Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Świętowały ino gorole! 11.11.08, 22:13 > Bardzo możliwe że Twoi przodkowie > stali po drugiej stronie barykady... Wlasnie. Jak duzo, jak wiekszosc. To by juz byl wystarczajacy powod, zeby zorganizowac takie "obchody" w zupelnie inny sposob, np. w zadumie... Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Niepodległość radosna z F-16 nad głowami 11.11.08, 21:30 Przyjezdynm redaktorom przypominam, ze wasz chleb finansuja Czytelnicy, SLASCY Czytelnicy ! Idiotyczny artykul z idiotycznym tytulem ! Slask byl, jest i zawsze bedzie slaski !!!!!!!! I tak wlasnie wychowuje swoje dzieci. Jest nas (jeszcze,znowu) masa (i klasa).... Vivat Silesia Superior ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Niepodległość radosna z F-16 nad głowami IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.08, 21:46 Jeszcze raz skoro nie pojmujesz Skoro to nie twoje swieto to wara ci od niego. Lataj se synek na bale przebierancow z RAS. A jak ci GW nie pasuje o zawijaj se Brot w inny papiyr jak na gruba cisniesz. Ta wasz "masa" hehe i "klasa" heheheheh to sie miesci na jednej RASiowej kanapie Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Niepodległość radosna z F-16 nad głowami 11.11.08, 22:11 > *.dip.t-dialin.ne "polski patryjota" :) a przi okazji: "prawdziwy" Slazak :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polski ślązak Re: Niepodległość radosna z F-16 nad głowami IP: *.org 11.11.08, 23:23 Śląsk jest polski i przyzwyczaj się do tego w końcu albo spadaj do Niemiec, czas już na ciebie najwyższy Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Niepodległość radosna z F-16 nad głowami 24.11.08, 17:59 > Śląsk jest polski tako tantra abo jak ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Niepodległość radosna z F-16 nad głowami 11.11.08, 21:46 Ostatnio czytalem cos podobnego, wydanego przez Chinczykow. I zupelnie powaznie: skreslic "Tybet" i wpisac "Slask" i jest to samo. :) Jeden do jednego taka sama propaganda... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezes Niepodległość radosna z F-16 nad głowami IP: 80.80.174.* 11.11.08, 22:36 Ja się czuję i Ślązakiem i Polakiem jednocześnie. A takie obchody są potrzebne i dobrze że sie odbywają. A pisanie że Polska okupuje Śląsk świadczy o tym, że osoby głoszące taki pogląd nie mają pojęcia co znaczy słowo okupacja. PS pozdrowienia dla RASIU, zaliczam członków tej organizacji do ludzi pozytywnie zakręconych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejKK Historia! IP: *.3s.pl 11.11.08, 22:49 Przypominam, że część Górnego Śląska została przyznana Polsce 16 lipca 1922 r. Śmierć Korfantego też powinno się prześwietlić. Przesiedział na Pawiaku w Warszawie 3 miesiące i podobno tam został podtruty arszenikiem. Data 11 listopada jest wzięta z sufitu, a święto to wprowadzono dopiero w 1937 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
pieron.slonski Niepodległość radosna z F-16 nad głowami 11.11.08, 23:34 Ważne, że w tym roku spontanicznie i na dużą skalę, Święto Niepodległości obchodzono we wszystkich śląskich samorządach a flagi narodowe w oknach są coraz częstszym zjawiskiem. Porównując do 300 osób na Marszu Autonomii zauważamy pewien rozdźwięk między tym czym żyją Ślązacy a RAŚ-iem. Stąd może tyle frustracji i wylanej żółci na tym wątku :-). ------------- Śląsk jest i będzie polski! Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Niepodległość radosna z F-16 nad głowami 12.11.08, 08:09 Jakby na Marsz Autonomii wydano tyle kasy i głoszono we wszystkich mediach taką propagandę jak na Święto Niepodległości Polski to było z 10 razy więcej ludzi niż we wtorek. Poza tym aby pójść na Marsz Autonomii Śląska to trzeba mieć odwagę cywilną, czyli tzw. "jaja" a niestety nie każdy potrafi wyjść przed szereg, bo boi się wytykania palcem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZOMO Re: Niepodległość radosna z F-16 nad głowami IP: *.omi.pl 12.11.08, 09:25 Odwaga to trzeba było mieć aby ciepnąć partyjną legitką. A tys ciepnął? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Synek stond Re: Niepodległość radosna z F-16 nad głowami IP: 67.159.44.* 12.11.08, 18:07 Ja synek, tu widać ta spontaniczność images42.fotosik.pl/29/31afb78698f9a15f.jpg Ściągnij klapki z oczu. Gdyby nie spółdzielnie mieszkaniowe, których neofickie zarządy się podlizują władzy, w Katowicach byłoby kilkadziesiąt fan. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Niepodległość radosna z F-16 nad głowami 12.11.08, 19:33 No to dajcie nam F-16, to ci sie nasz fest tysz spodobo, a nawet zaimponuje. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fokanurek Re: Niepodległość radosna z F-16 nad głowami IP: *.domainunused.net 12.11.08, 10:31 Sorry, jakoś tak sie złożyło ze jestem włascicielem tego pojazdu... Ani KTO Ryś, ani KTO Rosomak... Po prostu SKOT. Co to jest Rosomak kazdy wie, natomiast KTO Ryś jest zmodernizowaną wersja Skota, który miała byc jego nastepcą. Niestety, nie wiadomo dlaczego (tzn chyba wiadomo) Zamiast Rysia rodzimej produkcji, mamy dużo droższą zabawke Rosomaka. Na zdjęciu jest jednak SKOT lub jak kto woli inaczej OT-64 Pozdrawiam profesjonalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
a_rafal_na_to F16 przez 3 sekundy nad głowami 12.11.08, 19:15 Sluchajcie, co to był za żart z tymi F16? przelecialy RAZ nad urzędem i tyle je widzielismy. Wszedzie trąbiono ze F16 przyleca i zrobią kilka AKROBACJI. Ja nie mowie, zeby robili jakies fikołki, ale mogliby chociaz zawrócić i pokrążych chwile nad głowami. Na 3 sekundy to chyba sie nie oplacalo ich sciagac z Gdańska... Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: F16 przez 3 sekundy nad głowami 12.11.08, 19:35 Bali sie slaskiej dezaprobaty. W 1939 tez zwiali, bo sie czuli nieswojo(sic).... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: F16 przez 3 sekundy nad głowami IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.08, 23:10 Czy mam rozumieć, że znaleźli jedyne dwa sprawne F16, które zrobiły oblot całego kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maksik Tu jest Polska i już zawsze będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 21:23 Ciężka sprawa z tym Śląskiem. Czy jeśli moi rodzice pochodzą ze wschodniej Polski, a ja urodziłem się na Górnym Śląsku to jestem Ślązakiem? Hanysy nie mogą ot tak sobie rozporządzać tą ziemią bo ona jest nie tylko ich. Tu jest Polska i już będzie zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Tu jest Polska i już zawsze będzie 12.11.08, 21:31 Gość portalu: maksik napisał(a): > Ciężka sprawa z tym Śląskiem. Czy jeśli moi rodzice pochodzą ze > wschodniej Polski, a ja urodziłem się na Górnym Śląsku to jestem > Ślązakiem? Hanysy nie mogą ot tak sobie rozporządzać tą ziemią bo > ona jest nie tylko ich. Tu jest Polska i już będzie zawsze. Wstaw Szkocje tam gdzie dales Gorny Slask i odpowiedz sobie sam. A Polska zaczyna sie za Brynica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Tu jest Polska i już zawsze będzie IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.08, 21:58 zodyn cie gonic nie mo zamiaru,takie jak Poloki my nie som Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: Tu jest Polska i już zawsze będzie IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.08, 23:08 Gość portalu: maksik napisał(a): Czy jeśli moi rodzice pochodzą ze > wschodniej Polski, a ja urodziłem się na Górnym Śląsku to jestem > Ślązakiem? Gorolu, a jeśli mój kot urodził sie w budzie to jest psem? > Tu jest Polska i już będzie zawsze. Lwów też miał być na zawsze polski Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Tu jest Polska i już zawsze będzie 13.11.08, 02:18 > Gorolu, a jeśli mój kot urodził sie w budzie to jest psem? dobre Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Tu jest Polska i już zawsze będzie 13.11.08, 02:16 Hanysy nie mogą ot tak sobie rozporządzać tą ziemią bo ona jest nie tylko ich. Tu jest Polska i już będzie zawsze ---- Moze sie u nas jeszcze nie znasz, to Ci pomoge, drogi Gosciu: polecam Toszek albo Lubliniec. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Tu jest Polska i już zawsze będzie 13.11.08, 02:17 Tzn. ze Wietnamczycy i Czeczency moga wspol"rozporzadzac" Twoja Polska ? Bo ich dzieci sie w PL urodzily ? Biale-czerwone lanie po scianie ! Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Niepodległość radosna z F-16 nad głowami 24.11.08, 17:57 Przeciez ten tekst w ogole nie oddaje odczuc mieszkancow Slaska. To jakas propaganda, juz nie tylko tresc, ale ten ton, ten ton ! Jak z politycznej cotygodniowej kroniki filmowej. :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Ryś? IP: *.wolomin.net 04.10.09, 12:32 To jeszcze nie RYŚ. To nadal SKOT. Ryś ma inaczej usytuowane włazy, dowódca ma właz za kierowcą czyli po tej samej stronie. Tu widać włazy otwarte po prawej i lewej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Niepodległość radosna z F-16 nad głowami 04.10.09, 18:52 Im wiecej "swiatecznych" polskich odrzutowców nad Slaskiem tym bardziej marzy mi sie NIEPODLEGLOSC GÓRNEGO SLASKA ! Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Kicz, obcy kicz (manipulacjadezinformacja) 04.10.09, 19:09 Co stracili te ulany na slaskich ulicach ?????? Przi okazji: co szuko ulica Jagielonsko na Slonsku ????????? To tak jak Ronald McDonald i myszka Mickey. :) >>>> LOGIKA ?! Slonzoki - jednak p o d z a b o r e mm, przinajmiyj kulturowym i prowdy historycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny nie mieli prawie nic :) 04.10.09, 19:13 a niepodległość stała się możliwa dzięki walce i staraniom "wielkich przywódców". Tu wymienił przede wszystkim Józefa Piłsudskiego, ale także Ignacego Daszyńskiego, Wincentego Witosa, Romana Dmowskiego, Ignacego Paderewskiego. "Nikt nam tego nie dał. Nikt nam nie wywalczył II Rzeczypospolitej, która stanowiła jedno z większych państw międzywojennej Europy" - zaznaczył prezydent. "Warto zwrócić uwagę na olbrzymi wysiłek, jaki uczynili wtedy Polacy. W Polsce roku 1918 nie było prawie nic. (...) W ciągu trzech lat wykonano olbrzymią pracę, stworzono potężną armię, która zdołała odeprzeć bolszewików, która być może uratowała Europę przed ogarnięciem w całości przez bolszewicką rewolucję" - dodał. "Dlaczego wtedy udało się to uczynić tak szybko? Bo nikt nie kwestionował tego, że przywiązanie do ojczyzny, że patriotyzm, to najwyższe wartości" - mówił prezydent. Podkreślił, że patriotyzm nie oznacza nacjonalizmu. "Nacjonalizm, a jeszcze tym bardziej szowinizm, bierze się z nienawiści, patriotyzm bierze się z miłości, z poczucia utożsamienia się ze wspólnotą" - powiedział prezydent, dodając, że patriotyzm jest potrzebny również dzisiaj. Przypomniał zasługi wojennej konspiracji, tych, którzy "opierali się bolszewizmowi w pierwszych latach po wojnie" i później, twórców opozycji. Podkreślił znaczenie "Solidarności". "To +Solidarność+ po stanie wojennym zmieniła się niejako w trzecie w naszej historii państwo podziemne, po powstaniu styczniowym i po okresie II wojny światowej. I ta +Solidarność+ zwyciężyła" - powiedział. Przypomniał, że Polska była pierwszym krajem dawnego bloku wschodniego, w którym powstał niekomunistyczny rząd, i gdzie "odbyły się wybory nie do końca jeszcze wolne, ale wybory, w których społeczeństwo mogło opowiedzieć się za tą lub inną opcją i opowiedziało się jednoznacznie - za wolnością, niepodległością i demokracją". "Po roku 1989 zbudowaliśmy III Rzeczpospolitą. Nie będziemy jej dzisiaj oceniać, ma jedną cechę pozytywną - jest naszym państwem, jest Polską niepodległą" - mówił L. Kaczyński. "Jest Polską niepodległą, która ma swoje wady. Należy je naprawiać, należy być w tym energicznym. Nie należy zapominać o tym, że nie wszystko, co złe, zginęło, ale nasz kraj się rozwija, ale zrealizowaliśmy swoje strategiczne cele - wejście do NATO i Unii Europejskiej" - zaznaczył. Wyraził przekonanie o potrzebie patriotyzmu w Unii Europejskiej, bo "choć zasada solidarności dominuje tam nad zasadą równowagi sił i konkurencji" to jednak konkurencja "nie została całkowicie zlikwidowana". "(Patriotyzm) potrzebny jest nam w NATO. NATO to organizacja, która jest eksporterem pokoju i stabilizacji, ale jeśli sami chcemy być w niej bezpieczni, to musimy dla niej pracować" - dodał. Jako "podstawowe zadanie polskiego patrioty dzisiaj" prezydent wskazał pracę dla rozwoju kraju, aby nadrobić dystans stracony w XIX wieku i przez 45 lat komunizmu. Zaznaczył, że "konkurencja, dyskusja" i "czasami "kłótnia" są nieodłączne od demokracji, ale "są granice sporu i są granice kłótni". "Te granice w naszym kraju w ostatnich latach nie raz zostały przekroczone. Też nie dzisiaj o tym mówić, dzisiaj powinniśmy się cieszyć, bo to dla nas wyjątkowo radosny dzień, ale do tej sprawy, do sprawy reguł działania w warunkach demokracji, trzeba będzie jeszcze wrócić" - oznajmił. W uroczystości przed Grobem Nieznanego Żołnierza wzięli udział przedstawiciele najwyższych władz państwowych - obok prezydenta - również m.in. premier Donald Tusk, szef MSZ Radosław Sikorski, szef MON Bogdan Klich. Obecni byli również zagraniczni goście zaproszeni przez prezydenta na obchody 90. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, w tym m.in. kanclerz Niemiec Angela Merkel, prezydent Ukrainy Wiktor Juszczenko, prezydent Litwy Valdas Adamkus. Uroczystość przed Grobem Nieznanego Żołnierza, która zgromadziła wielu widzów, zakończyła defilada pododdziałów reprezentacyjnych wojsk lądowych, powietrznych i marynarki, a także kawalerzystów. Przemaszerowały poczty sztandarowe armii Czech, Estonii, Francji, Litwy, Łotwy, Niemiec, Słowacji, Stanów Zjednoczonych, Ukrainy i Węgier. Prezydent: 1918-1939 to był szczególny czas Dwudziestolecie międzywojenne było w historii Polski "szczególnym czasem" - podkreślił prezydent Lech Kaczyński otwierając we wtorek na Zamku Królewskim w Warszawie wystawę pt. "Dwudziestolecie. Oblicza nowoczesności". Prezydent zaznaczył podczas swojego przemówienia, że dwudziestolecie to czas "eksplozji polskiej literatury, polskiego teatru, polskiej nauki, malarstwa", ale także "osiągnięć przemysłowych". Lech Kaczyński zwrócił uwagę na sukcesy polskiej nauki, m.in. w dziedzinie socjologii, filozofii prawa, matematyki. "To były dziedziny, w których odnosiliśmy wtedy sukcesy na dużą międzynarodową skalę" - mówił. "To, czego bym mojej dzisiejszej ojczyźnie życzył, to żeby było podobnie" - podkreślił prezydent. W jego ocenie okres międzywojenny przyniósł "dosyć dużo osiągnięć związanych z postępem technicznym". Prezydent podkreślał, że Polska produkowała wówczas nowoczesne samoloty, zaczęła produkować samochody, bardzo szybko powstało radio. "To szczególne czasy, choć trwały krótko, w istocie niewiele dłużej niż trwa obecnie od 1989 nasza pełna niepodległość" - powiedział Lech Kaczyński. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny jeszcze raz: 04.10.09, 19:15 "W Polsce roku 1918 nie było prawie nic" Odpowiedz Link Zgłoś