Dodaj do ulubionych

Pora na ustawę katowicką

08.12.03, 15:40
Trzeba będzie chyba wokół Katowic polikwidować te dwadzieścia kilka
pseudomiast, które przecież niczym się nie różnią od samodzielnych do
niedawna gmin warszawskich, za których likwidacją głosowała przytłaczająca
większość posłów, w tym także śląskich i zagłębiowskich. Przedmieścia
Warszawy po tym zabiegu ledwo żyją. Mogliście im tego nie robić, wszak stara
mądrość życiowa mówi: nie czyń drugiemu, co tobie niemiłe. Sami jednak,
widać, chcieliście, żeby wam zrobić takie samo kuku. Będziemy się więc
starać, żebyście mieli jedne, ponad dwumilionowe Katowice z jednym
prezydentem, do Którego trzeba jeździć z Gliwic i Dąbrowy Górniczej. Tylko
nie krzyczcie przy tym, że Zagłębie to nie Śląsk. Jedno miasto to jedno
miasto, na którego prezydenta możecie sobie wybrać drugiego Kaczora. A po Was
zajmiemy się Trójmiastem i Łodzią.
Obserwuj wątek
    • Gość: pokemon Re: Pora na ustawę katowicką IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.03, 16:12
      Czy ja coś przespałem?
      • ukos Niczego nie przespałeś 08.12.03, 16:26
        To tylko ocena, po roku funkcjonowania, ustawy warszawskiej, przy której
        uchwalaniu śląscy i zagłębiowscy posłowie, mimo znajomości od podszewki
        specyfiki wielkiej aglomeracji miejskiej, nie zdobyli się nawet na minimum
        krytycyzmu i uczciwości.
        • Gość: sta Re: Niczego nie przespałeś IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 08.12.03, 17:58
          Haha wprowadzac mozecie sobie ustawy u siebie :) My bedziemy sami decydowac w
          jakim ksztalcie chcemy widziec konurbacje (a przynajmniej w takiej kwestii jak
          polaczenie slaskich miast z ... zaglebiowskimi ;/). Slaskie miasta bez zaglebia!
    • Gość: settembrini Re: Pora na ustawę katowicką IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 08.12.03, 19:41
      od dawna uwazam, ze powinno sie zlikwidowac te cala fikcje istnienia osobnych
      miast. po co tylu prymitywnych radnych utrzymywac- powinna byc jedna rada
      miejska dla calej aglomeracji. w bloto ida dziesiatki milionow zlotych
      trwonionych na utrzymywanie nierobow. pomysl z ustawa katowicka nie jest
      nowy... niestety wszyscy boja sie podjac temat. jestem ZA!!!
      • Gość: sta Re: Pora na ustawę katowicką IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 08.12.03, 21:47
        Tez mi to przychodzi na mysl pomimo tego, ze slaskie miasta takie jak Bytom czy
        Gliwice maja bardzo dlugo historie i szkoda by bylo to zniszczyc. No ale trzeba
        isc do przodu... Z tym, ze dla mnie 2 miasta po 2 stronach brynicy. Slaskie i
        Zaglebiowskie. Ognia z woda polaczyc sie nie da. Dla mnie nazywanie mnie
        sosnowiczaninem byloby zbyt duza pogarda. Zreszta podejrzewam, ze po drugiej
        stronie byloby na odwrot.

Pozdrawiam
        • Gość: olo117 Re: Pora na ustawę katowicką IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.03, 22:25
          Ja też protestuje przeciwko połączeniu Zagłębia z miastami Górnego Śląska.
          To byłoby rozwodnienie Śląska. Zagłębie może się samo integrować.
          Pyrsk.
      • Gość: Pablik Re: Pora na ustawę katowicką IP: *.podchorazych.katowice.pl 08.12.03, 22:45
        Też jestem za. Tylk, że trzeba by rozwiązać problem nazwy. W części śląskiej
        nie dopuszczą ludzie do niczego "katowickiego", a w części Zagłębiowskiej nie
        dopuszczą czegoś "śląskiego". chodzi o neutralność
        • Gość: -Q-C-Z- Re: Pora na ustawę katowicką IP: *.proxy.aol.com 08.12.03, 23:16
          Ale jestescie malpami. Co Wy chcecie malpowac? To co juz jest sprawdzone
          (negatywnie) czyli to co sie nie sprawdzilo w zyciu. A Wy z uporem maniaka
          swoja teorje.Budowa molochow to cos dla Was nowe? Ludzie co Was naprawde
          opentalo.
          Lepiej bedzie sie Wam zylo w tych molochach? / Wieksze wydatki na utrzymanie
          takiego molochu. A jakie problemy mieszkancow ,to juz nie wspomne.
          • Gość: settembrini ze co??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.03, 02:16
            molochy? to zadne molochy. takiego okreslenia uzylbym za to dla magistratow,
            bandy prezydentow, radnych. taki aglomeracja jak NYC (bo przeciez zdaje sie,
            ze piszesz z USA) na pewno juz dawno by runal gdyby nie scentralizowany,
            silny, jeden dla 10 mln ludzi hierarchiczny zarzad.
          • Gość: Pablik Re: Pora na ustawę katowicką IP: *.podchorazych.katowice.pl 09.12.03, 12:41
            Podaj przykłady nie sprawdzenia, cobym mógł zweryfikować. Ponadto teraz jest
            tak: dochody miejskie na mieszkańca są OK. Ale każde miasto może
            jedynie "łatać" elementy, które wymagają naprawy. W przypadku klikumilionowego
            jednego miasta prawno-administracyjnego można dużo większe
            pieniądze "przerzucać" w różne miejca w różnym czasie, a co za tym idzie
            zamiast łat robić konkrety, wg kolejki priorytetowej. A do tego dojdą
            oszczędności administracyjne. Powstanie także potrzeba zwiększenia roli
            komunikacji podmiejskiej, więc inwestycja złożona nie z pieniędzy
            kilkusettysięcznego, a kilkumilionowego miasta, staje się bardziej realna.
            Myślisz, że wpływy sie przejedzą? Twierdzę, że nie - mieszkańcy, ba, byli
            rządzący poszczegołnych miast, którzy zgodzili się na to, będą patrzeć na ręce
            tym, którzy będą zarządzać finansami "nowego" miasta.
            • Gość: -Q-C-Z- Re: Pora na ustawę katowicką IP: *.proxy.aol.com 09.12.03, 14:29
              Ale jestes naiwny. P.kol.stworzenie tego potwora(sztusznego)to sie podniosa
              dochody tegoz molocha? Od kiedy?
              Po druge: Ile kosztuje utrzymanie mieszkanca np. Boston czy N.Jorg. a ile w
              mniejszym miasteczku.Mam na mysli prywatna kieszen obywatela.
              Jakie sa problemy z utrzymaniem czystosci,porzadku miejsc publicznych.
              Ile kosztuje utrzymanie sluzb Policyjnych w tych molochach ,a ile w srednich
              miasteczkach.A jak myslisz kto za to placi? Ajak myslisz czy administracja sie
              zmniejszy czy sie zwiekszy? To ja Tobie odpowiem. Administracja sie zwiekszy i
              to o sporo!
              Moim zdaniem jest to robienie obywatela sl. (ladowanie w butelke).
              Kto na tym moze zyskac: Pomyslodawca ,ale nie zwykly obywatel.Zwykly obywatel
              tylko bedzie placic. To jest prawda.
              Jak mi wiadomo w Niemczech tez wystepuje ten problem. Wiele dzielnic wielkich
              miast chca spowrotem powrucic do statutu miasta.
              Miasta tworzyly sie przez wiele lat. Tworzyla sie tez pewna mikrokultura,
              tworzyla sie miejska tradycja.
              A tak nawiasem piszac. Co jest z tym stworem jak Ruda Sl.?
              A to co jest na slasku to zostawic jak jest. Kazde miasto ma swoja i to wielka
              historje istnienia. Ma swoja tradycje, swoich mieszkancow.
    • sandwich1 Re: Pora na ustawę katowicką 09.12.03, 14:43
      Ten temat poruszyłem już wcześniej w Zagłębiu i w gruncie rzeczy zgadzam z
      większością zamieszczonych tu opini.
      • Gość: -Q-C-Z- Re: Pora na ustawę katowicką/wyd. Zaglebie. IP: *.proxy.aol.com 09.12.03, 15:54
        Teraz juz jest wszystko jasne!
        Czyli jednym slowem jest to wymysl "Zaglebia" ,nic dodac nic ujac.
        Czyli chcecie wieksza wladze nad slaskiem? Brawo! Ale nie tedy droga.
        Jednym slowem ,Zaglebie sie chce odlaczyc od slaska ,a z drugiej strony to chca
        wladzy. Czy ktos to rozumie? Bo ja osobiscie nie!
        • Gość: sandwich Re: Pora na ustawę katowicką/wyd. Zaglebie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 15:59
          Czy w tamtej dyskusji jest coś na temat Śląska, z wyjątkiem wspomnienia o
          arnoldowym7 wyrzucaniu nas z woj.śląskiego. Nie! dałem tu link byście
          wiedzieli, że za Brynicą tez zastanawiają się nad jakąś wspólną administracją
          by móc globalnie planować. Oczywiście tylko po swojej stronie Brynicy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka