Dodaj do ulubionych

wlasna firma w Australii

IP: 144.138.132.* 14.02.02, 12:23
Czesc
Zamierzam otworzyc wlasna firme w Australii(Sydney).
Przebywam tu na wizie studenckiej i chcialbym otworzyc biznes internetowy
projektowanie stron www.Mam klienta ktory chcialby wspolpracowac ze mna jako
subcontractor.

z gory dziekuje za wszelkie informacje.
www.eduau.prv.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: jak Re: wlasna firma w Australii IP: *.kielnet.net 14.02.02, 16:05
      a ja to bym chetnie zalozyl na ksiezycu bez subcontraktora !
      • Gość: miskoala Re: wlasna firma w Australii IP: *.prem.tmns.net.au 15.02.02, 10:29
        Dzieki za uwage

Czy wiesz jakie przepisy obowiazuja w Australii w tym temacie?
        Albo gdzie ich szukac?

• Gość: jak Re: wlasna firma w Australii IP: *.kielnet.net 15.02.02, 11:56
          reakcja byla taka, bo jak chcesz zalozyc powaznie firme i to ma funkcjonowc, to
          nie dowiesz sie niczego sensownego na tym forum.
          Tracilo mi to troche chciejstwem.
          Formalizmy sa najmniejszym problemem.
          Pozdrowienia
    • Gość: Stary Re: wlasna firma w Australii IP: *.clover.com.au 15.02.02, 11:45
      Gość portalu: miskoala napisał(a):

> Czesc
      > Zamierzam otworzyc wlasna firme w Australii(Sydney).
      > Przebywam tu na wizie studenckiej i chcialbym otworzyc biznes internetowy
      > projektowanie stron www.Mam klienta ktory chcialby wspolpracowac ze mna jako
      > subcontractor.
      >

Rejestrujesz w odpowiednim urzedzie stanowym (koszt $10 - w ksiazcce
      telefonicznej na stronach rzadu stanowego, pod "business registration") i w
      federalnym urzedzie podatkowym, poczta broszurka, w ktorej jest wyjasnione jakie
      masz obowiazki podatkowe. I juz.

> z gory dziekuje za wszelkie informacje.
      > www.eduau.prv.pl

• Gość: miskoala Re: wlasna firma w Australii IP: *.prem.tmns.net.au 15.02.02, 13:16

> Rejestrujesz w odpowiednim urzedzie stanowym (koszt $10 - w ksiazcce
        > telefonicznej na stronach rzadu stanowego, pod "business registration") i w
        > federalnym urzedzie podatkowym, poczta broszurka, w ktorej jest wyjasnione jaki
        > e
        > masz obowiazki podatkowe. I juz.

Zadnych obowiazkowych ubezpieczen itd. Czy to oznacza ze jest to duzo prostsze
        niz w Polsce?
        • Gość: Stary Re: wlasna firma w Australii IP: *.clover.com.au 15.02.02, 14:02

>
          > > Rejestrujesz w odpowiednim urzedzie stanowym (koszt $10 - w ksiazcce
          > > telefonicznej na stronach rzadu stanowego, pod "business registration") i
          > w
          > > federalnym urzedzie podatkowym, poczta broszurka, w ktorej jest wyjasnione
          > jaki
          > > e
          > > masz obowiazki podatkowe. I juz.
          >
          >
          >
          > Zadnych obowiazkowych ubezpieczen itd. Czy to oznacza ze jest to duzo prostsze
          > niz w Polsce?

Ubezpieczyc sie mozesz jak chcesz, np. od odpowiedzialnosci cywilnej, zeby nie
          poplynac jak ci klient zleci ze schodow, od powdzi, pozaru, kradziezy etc. Ale
          jak nie chcesz, twoja sprawa i twoje ryzyko.

Jak masz pracownikow, to masz im potracac i odprowadzac podatek dochodowy. Od
          sprzedazy masz potracac i odprowadzac do urzedu podatkowego GST (VAT).

Na fundusz emerytalny (prywatny, dowolnie wybrany przez pracownika) masz wplacac
          minimum 7% jego poborow, jak sie umowicie inaczej, to mozesz wiecej, ale nie
          mniej.

Kontraktorzy i sub-kontraktorzy, jak sama nazwa wskazuje, nie sa twoimi
          pracownikami, tylko niezaleznym interesem (czesto jednooosobowym) ktory ci
          swiadczy uslugi za ktore placisz zaleznie od warunkow kontraktu.

Ubezpieczenia medyczne stracaja kazdemu indywidualnie, przy podatku dochodowym,
          dodajac 1.5% i bilansuja raz do roku (doplata albo zwrot przy okazji doplaty albo
          zwrotu nadplaconego podatku dochodowego).

Wytlumaczy ci to wszystko detalicznie kazdy prywatny ksiegowy (kilkadziesiat
          stron tych ksiegowych jest w Yellow Pages miasta Sydney), za kilkadziesiat
          dolarow, ktore potem sobie potracisz z podatku jako koszty biznesu.

A prosciej niz w Polsce jest dosyc znacznie, i daleko logiczniej. Tu sie juz
          dawno domyslili, ze im wiecej pieniedzy zrobisz, tym wiecej podatku zaplacisz,
          wiec w interesie panstwa lezy, zeby ci w robieniu szmalu nie przeszkadzalo. Z
          pomaganiem jest tutaj roznie, ale nieprzeszkadzanie opanowali raczej dobrze.

• luiza-w-ogrodzie Re: wlasna firma w Australii 16.02.02, 06:04
      Po przepisy podatkowe probuj Website ATO (Australian Taxation Office).
      ato.gov.au

Luiza-w-Ogrodzie
    • Gość: Gromit Re: wlasna firma w Australii IP: 206.29.5.* 16.02.02, 13:01
      Zalezy jaka firme. Generalnie nie jest to trudne ale musisz miec rezydenta
      Australii ktory ja zalozy oficjalnie. Nie wiem czy wiza studencka daje taki
      status.
      Adwokat ci pomoze za ok. AUD 1100.
      Wlasnie jestem w trakcie zakladania tejze, wiec tez sie powoli ucze.
      • Gość: miskoala Re: wlasna firma w Australii IP: *.prem.tmns.net.au 16.02.02, 13:36
        jesli prawda jest ze jest to latwiejsze niz w Polsce, to doczego jest potrzebny
        prawnik za 1100 AU. Ma to byc firma jednosobowa zajmujaca sie projektowaniem
        stron www.Jedynym jej pracownikiem beda ja czyli jej wlasciciel.
        • Gość: kangur Re: wlasna firma w Australii IP: *.dialup.optusnet.com.au 16.02.02, 13:55
          Ja tez nie wiem na co jest to$1100?Nawet jesli chodzi o koszt zalozenia PTY/Ltd
          to jest to ok $700,kazdy moze zalozyc firme,nawet student przebywajacy
          czasowo.Zalozenie firmy i placenie podatkow nie ma nic wspolnego z viza i
          dlugoscia legalnego pobytu.To sa dwie rozne sprawy.
          • Gość: Don Re: wlasna firma w Australii IP: *.uc.nombres.ttd.es 16.02.02, 19:20

Wybacz ,ze sie wtrace,ktos kto chce zalozyc firme ,zasiega konkretne
            informacje tam gdzie mozna je uzyskac w sposob profesjonalny itp.Twoje patania
            wygladaja na zawracanie dupy.wyglada na to ,ze nie dorosles do samodzielnego
            zycia chlopaczku.ty nawet nie masz pojecia o elementarnych
            zasadach.Podejrzewam,ze nastepne pytanie to bedzie :skad wziasc forse na
            dzialalnosc? sorry za uwagi.
            • Gość: maz Re: wlasna firma w Australii IP: *.arach.net.au 16.02.02, 23:51
              Wejdz na strone www.nsw.gov.au ,kliknij na business ,i tam znajdziesz
              strone Small Business Advisory Centres,na ktorej bedziesz mial wszystkie
              informacje.Z Twojego postu wynika ze juz jestes w Sydney,wiec dobrze wziasc
              ksiazke telefoniczna ,zadzwonic do takiego Centrum i umowic sie na
              spotkanie,zwykle takie porady sa za darmo.W ksiazce Yelow Pages dobrze jest tez
              zobaczyc ile jest konkurencji w biznesie ktory zamierzasz otworzyc
              • Gość: miskoala Re: wlasna firma w Australii IP: 144.138.132.* 17.02.02, 03:16
                Gość portalu: maz napisał(a):

> Wejdz na strone www.nsw.gov.au ,kliknij na business ,i tam znajdziesz
                > strone Small Business Advisory Centres,na ktorej bedziesz mial wszystkie
                > informacje.Z Twojego postu wynika ze juz jestes w Sydney,wiec dobrze wziasc
                > ksiazke telefoniczna ,zadzwonic do takiego Centrum i umowic sie na
                > spotkanie,zwykle takie porady sa za darmo.W ksiazce Yelow Pages dobrze jest tez
                >
                > zobaczyc ile jest konkurencji w biznesie ktory zamierzasz otworzyc

Co to oznacza jesli jest malo albo duzo ogloszen w Yellow Pages.Czy to znaczy ze
                jest nisza na rynku? czy poprostu ten biznes jest nieoplacalny? albo ta dziedzina
                jest tak rozwojowa,ze firmy powstaja jak grzyby po deszczu.
                • Gość: maz Re: wlasna firma w Australii IP: *.arach.net.au 17.02.02, 04:29
                  Firmy dotcom powstaja i upadaja teraz jak grzyby po deszczu ,co wcale nie
                  znaczy ze Twoja nie moze sie udac i "pojsc".Jak znam zycie i biznes w Australii
                  to najwazniejsza sprawa to kontakty osobiste przez ktore dostaje sie
                  zlecenia ,a nie wykladanie pieniedzy na ogloszenia ,obojetnie gdzie one ida tzn.
                  gazety ,czy Yellow Pages.A zajzec tam warto ,bo jesli jest duzo ogloszen tzn ze
                  tych firm jest pelno i ciezej bedzie sie przebic.To takie troche badanie
                  rynku.Warto tez podzwonic do tych firm i zorjetowac sie jakie daja warunki, za
                  ile itp....Pamietaj ze kazdy prawie ISP tez oferuje takie uslugi.
                  Powodzenia.
            • Gość: miskoala Re: wlasna firma w Australii IP: 144.138.132.* 17.02.02, 02:08
              Gość portalu: Don napisał(a):

>
              > Wybacz ,ze sie wtrace,

wybaczam
              • jot-23 Re: wlasna firma w Australii 17.02.02, 04:34

> Gość portalu: Don napisał(a):
                >
                > >
                > > Wybacz ,ze sie wtrace,
                >
                > wybaczam

jak bedziesz mial pytanie "jakim najlepiej biznesem by bylo sie zajac jak juz
                zaloze te firme" to masz jak w banku ze znajdzie sie paru zyczliwych!

powodzenia

• Gość: miskoala Re: wlasna firma w Australii IP: *.prem.tmns.net.au 17.02.02, 08:59
                  jot-23 napisał(a):

> jak bedziesz mial pytanie "jakim najlepiej biznesem by bylo sie zajac jak juz
                  > zaloze te firme" to masz jak w banku ze znajdzie sie paru zyczliwych!
                  >
                  > powodzenia

Czy projektowanie stron www bez ISP to dobry pomysl czy nie?
                  ewentualanie wspolpraca z ISP jako podwykonawca.
                  Chcialbym zajac sie tu tym, co lubie robic i mam jakies doswiadczenie.
                  Nie chce sie zajmowac sprawami o ktorych nie mam pojecia, chocby nie wiem jakie
                  pieniadze mogly przynies to ja na tym i tak nic nie zarobie.
                  • Gość: maz Re: wlasna firma w Australii IP: *.arach.net.au 18.02.02, 04:46
                    Mozesz probowac projektow z ISP i bez ISP.Jedno drugiemu wcale nie przeszkada.
                    A dobrze jest sie przeleciec po ISP i zaproponowac im wspolprace ,bedziesz
                    przynajmniej wiedziec jaki jest popyt na tego rodzaju uslugi.
            • drapieznik Don, 18.02.02, 13:52
              Bardzo trafna obserwacja i przewidywanie nastepnego ruchu. Teraz widze dlaczego
              odwiedzam to forum: zeby potwierdzic, ze jeszcze nie zwariowalem. Podejrzewam,
              ze mis koala (nb paskudne sk-syny w naturze) jest pijany ze szczescia i szuka
              kontaktu (nocnego) ze Starym i Mezem.
          • Gość: Gromit Re: wlasna firma w Australii IP: *.mystarhub.com.sg 17.02.02, 04:49
            Moze byc i AUD 700. Ja mowie o firmie adwokackiej doradzonej przez Invest
            Australia, jakis adwokacina z rogu ulicy zrobi to pewnie taniej (a ze pozniej
            sie mozna dowiedziec, ze firma pod nazwa ktora sobie wybrales juz jest
            zarejestrowana to co inneg). A do Pty Ltd MUSISZ miec rezydenta australijskigo
            jako, nawet tymczasowego, dyrektora. Stad lepiej miec porzadna firme, ktora
            dostarcza takiego dyrektora na czas uzyskiwania wizy stalego pobytu. Nie mozna
            sobie przyjechac na wakacje do Australii i z marszu zalozyc Pty Ltd. Natomiast
            nadal nie wiem czy wiza studencka do tego upowaznia czy nie.
            • Gość: kangur Re: wlasna firma w Australii IP: *.dialup.optusnet.com.au 17.02.02, 11:41
              Gość portalu: Gromit napisał(a):

> Moze byc i AUD 700. Ja mowie o firmie adwokackiej doradzonej przez Invest
              > Australia, jakis adwokacina z rogu ulicy zrobi to pewnie taniej (a ze pozniej
              > sie mozna dowiedziec, ze firma pod nazwa ktora sobie wybrales juz jest
              > zarejestrowana to co inneg). A do Pty Ltd MUSISZ miec rezydenta australijskigo
              > jako, nawet tymczasowego, dyrektora. Stad lepiej miec porzadna firme, ktora
              > dostarcza takiego dyrektora na czas uzyskiwania wizy stalego pobytu. Nie mozna
              > sobie przyjechac na wakacje do Australii i z marszu zalozyc Pty Ltd. Natomiast
              > nadal nie wiem czy wiza studencka do tego upowaznia czy nie.

Mozna z kazdego marszu,na vizie studenckiej,turystycznej,jakiejkolwiek,nie
              zarejestrujesz takiej samej nazwy w zadnym wypadku,nawet ze slabym adwokacina.Nie
              jest potrzebny rezydent z pobytem stalym.

• Gość: Gromit Re: wlasna firma w Australii IP: 202.42.183.* 18.02.02, 03:12
                O Jezu, kangur, ale ty uparty jestes. Cytuje:

"For private companies, a minimum of 1 director is required. At least 1
                director of a private company must be resident in Australia."

.. to z broszury firmy Acuiti Legal (www.acuiti.com.au), ktora jest protegowana
                przez "Invest Australia".

Inny cytat:

Can I set up an company in Australia if I live overseas?

Yes, but at least one of the directors of the company or the company secretary
                must reside in Australia. For public companies, then at least two of the
                company directors must reside in Australia.

to z kolei z FAQ Invest Australia. www.isr.gov.au/invest/FAQ/FAQ_-
                _Regulations/FAQ_-_Companies/faq_-_companies.html#CanIsetup

Jak widzisz jest to oficjalna strona rzadowa.

Zalozyc Pty Ltd na wizie turystycznej moze ci sie uda w Nigerii.
    • Gość: Kagan Re: wlasna firma w Australii IP: *.vic.bigpond.net.au 17.02.02, 13:19
      Zajrzyj na:
      mywebpage.netscape.com/rsintaus/RSINTAUS.html
      • Gość: Senin Re: wlasna firma w Australii IP: *.prem.tmns.net.au 18.02.02, 04:14
        Pewnie, ze najlatwiej jest zalozyc PTY Ltd. kupujac shelf company u adwokata.
        To teraz z GST wyniesie pewnie ponad tysiac australijskich. 6 lat temu tez
        tyle kosztowalo.
        Pamietaj jednak, ze coroczny koszt utrzymywania rejestracji z Australian
        Security Commission to $200 rocznie, dodatkowo a "annual reports", ktore musza
        byc przygotowywane przez zarejestrowanego ksiegowego to nastepne $1000 rocznie,
        plus oplata za usluge.

Moze wiec lepiej zaczac od Business Name Registration i dzialac jako "sole
        trader" bez potrzeby dodatkowego dyrektora (chyba, ze jest to malzonek, lub
        ktos, komu bezwzglednie sie ufa) zazwyczaj trzeba takiemu dac 50 "shares", a to
        juz moze byc ryzykowne, zwlaszcza jak sie uda.

Zaloz normalny biznes. Na Pty.ltd. masz czas. Mozesz to zrobic jak wszystko
        zacznie sprawnie dzialac. Wtedy bedziesz miala wieksze rozeznanie w temacie i
        mozliwosci rozwoju.

Pty.ltd dobra jest w przypadku "Income splitting" jeden malzonek pracuje w
        firmie i zarabia 50 tys. Profit firmy nastepne 50 tys. Zona jako drugi
        dyrektor 50 tys.(podstawiana jest jako drugi podmiot finansowy , nie musi nawet
        kiwnac palcem - legalnie)i tak oboje placa podatki od 50 tys kazdy, a cala
        nadwyzka firmy (50 tys) opodatkowana jest 33% (zdaje sie taka teraz stopa). W
        sumie to znacznie lepsze, niz gdyby jedna osoba placila podatek od 150 tysiecy
        (profit spolki). Ale wyglada na to, ze ciebie taki uklac nie obejmuje -
        student, i chyba bez zony.

Do przemyslenia

Senin
        • Gość: miskoala Re: wlasna firma w Australii IP: *.prem.tmns.net.au 18.02.02, 11:10
          Tak to prawda, taki uklad mnie nie obejmuje, ale kto wie kwota 150tys wydaje
          byc sie warta zachodu, zawsze moge zanagazowac swoja dziewczyne jako defacto do
          wspolpracy.Z tego co wiem to Australia chonoruje takie zwiazki.
          • Gość: kangur Re: wlasna firma w Australii IP: *.dialup.optusnet.com.au 18.02.02, 13:00
            Tak jak napisala Senin,kupuje sie shell company(w Melbourne wciaz z GST $780-
            $800) gdzie nikt sie Ciebie o nic nie pyta.Oczywiscie,ze pozniej wynikaja
            sprawy podatkowe od zarobkow(trzeba miec TFN) ale przeciez dyrektor nie musi
            zarabiac.Wazne aby PTY odprowadzala podatki.I tak jak Senin podala wiaze sie to
            z kosztami prowadzenia ale jest zwiekszona swoboda dysponowania dochodem.
          • Gość: Senin Re: wlasna firma w Australii IP: *.prem.tmns.net.au 19.02.02, 00:29

> Tak to prawda, taki uklad mnie nie obejmuje, ale kto wie kwota 150tys wydaje
            > byc sie warta zachodu, zawsze moge zanagazowac swoja dziewczyne jako defacto do
            >
            > wspolpracy.Z tego co wiem to Australia chonoruje takie zwiazki.

Nie wiem, czy dobrze zrozumiales, samo operowanie w ramach Pty.ltd nic nie ma
            wspolnego z wielkoscia dochodu firmy ( taki sam zysk mozesz miec bedac "sole
            trader"). Pty.Ltd daje ci tylko lepsza opcje podatkowa i mozna zalozyc ja w
            trakcie dzialania biznesu. Jesli nie jestes na 80% pewien ze zarobisz 100 tys.
            rocznie to sie z tym PTY troche wstrzymaj.

Senin
            • Gość: miskoala Re: wlasna firma w Australii IP: 144.138.132.* 19.02.02, 03:05
              Gość portalu: Senin napisał(a):

> > wspolpracy.Z tego co wiem to Australia chonoruje takie zwiazki.
              >
              >
              > Nie wiem, czy dobrze zrozumiales, samo operowanie w ramach Pty.ltd nic nie ma
              > wspolnego z wielkoscia dochodu firmy ( taki sam zysk mozesz miec bedac "sole
              > trader"). Pty.Ltd daje ci tylko lepsza opcje podatkowa i mozna zalozyc ja w
              > trakcie dzialania biznesu. Jesli nie jestes na 80% pewien ze zarobisz 100 tys.
              > rocznie to sie z tym PTY troche wstrzymaj.
              >
              > Senin

zrozumialem, tylko slinka pociekla mi na 150tys.W moim przypadku Pty.Ltd nie
              wchodzi w gre.Interesuje sie sole trader. Z mojego wstepnego rozeznania wynika ze
              jest to mozliwe bedac tu na wizie studenckiej i koszt calej operacji to okolo
              $100, wiec prawdopodobnie jest to rzeczywiscie prostsze niz w Polsce jesli chodzi
              o procedure otwarcia dzialalnosci.
      • Gość: miskoala Re: wlasna firma w Australii IP: 144.138.132.* 19.02.02, 03:51
        Przyjmijmy ze jest to proste otworzyc taka firme, student tez moze.
        Ale czy w Australii istnieje takie pojecie jak solidny biznes - czy ma to jakas
        wartosc tutaj.Czy ludzie rozliczaja sie ze swoich zobowiazan slownych i
        papierowych.Oczywiscie chodzi mi o biznes niezagrazajacy wielkoscia rekinom
        finasowym, taka skromna firemka pozwalajaca godnie zyc.Czy tak jak jest to w
        Polsce, ze wiekszosc czasu spedza sie na odzyskiwaniu niezaplaconych naleznosci
        i przechytrzeniu Urzedu Skarbowego, ZUSu.
        • Gość: Senin Re: wlasna firma w Australii IP: *.prem.tmns.net.au 19.02.02, 04:16

> Przyjmijmy ze jest to proste otworzyc taka firme, student tez moze.
          > Ale czy w Australii istnieje takie pojecie jak solidny biznes - czy ma to jakas
          >
          > wartosc tutaj.Czy ludzie rozliczaja sie ze swoich zobowiazan slownych i
          > papierowych.Oczywiscie chodzi mi o biznes niezagrazajacy wielkoscia rekinom
          > finasowym, taka skromna firemka pozwalajaca godnie zyc.Czy tak jak jest to w
          > Polsce, ze wiekszosc czasu spedza sie na odzyskiwaniu niezaplaconych naleznosci
          >
          > i przechytrzeniu Urzedu Skarbowego, ZUSu.

Od kiedy jestem w Australii prowadzilam biznes dwukrotnie. Raz sama raz z mezem.
          Moj solowy biznes to bylo produkowanie i detaliczna sprzedaz moich produktow,
          wiec nie mialam podobnych sytuacji do twojej. Jedno wiem, ze ludzie czesto
          placili z gory skladajac zamowienia (nawet z zagranicy). Wniosek - mieli do mnie
          zaufanie. Ja tez czesto wysylalam moj towar i nigdy nie zdarzylo sie by ktos nie
          zaplacil.
          Z biznesem mojego meza bylo inaczej, ale tez nienajgorzej. Byl to biznes
          uslugowy - projrktowanie budowlane (tak to sie chyba po Polsku nazywa) Nie
          zaplacili mu dwa razy ( w ciagu 4 lat dzialalnosci) I kilka razy
          musial "przypominac" o rachunku. Te dwa razy to byly troche
          z "niedoprecyzowania" umowy.
          Dobrze jest czasami wziac od klienta zaliczke, zwlaszcza jesli jest to duze
          zamowienie.
          Od firm radzilabym ci (po pisemnym podaniu im swojej ceny "Quote") poprosic o
          Order Number. Daje ci to pozniej podstawe do dochodzenia swoich roszczen w tzw.
          Small Claims Tribunal ( rachunki powyzej 500 dolarow - zdaje sie).
          Z moich doswiadczen wynika, ze ludzie na ogol placa. Czasmi jednak z opoznieniem
          wiec dobrze miec "na czarna godzine" odlozone.

Mam nadzieje, ze sie przyda ta informacja.
          Powodzenia

Senin

Ps.Te 150 tys. to wcale nie takie niemozliwe w tej branzy. Mam nadzieje, ze Ci
          sie uda. Trzymam kciuki.
        • Gość: Stary Re: wlasna firma w Australii IP: *.clover.com.au 19.02.02, 08:16

> Przyjmijmy ze jest to proste otworzyc taka firme, student tez moze.
          > Ale czy w Australii istnieje takie pojecie jak solidny biznes - czy ma to jakas
          >
          > wartosc tutaj.Czy ludzie rozliczaja sie ze swoich zobowiazan slownych i
          > papierowych.Oczywiscie chodzi mi o biznes niezagrazajacy wielkoscia rekinom
          > finasowym, taka skromna firemka pozwalajaca godnie zyc.Czy tak jak jest to w
          > Polsce, ze wiekszosc czasu spedza sie na odzyskiwaniu niezaplaconych naleznosci
          >
          > i przechytrzeniu Urzedu Skarbowego, ZUSu.

Przyjacielu, ten kraj stoi na malych biznesach, ktore zapewniaja 80%
          australijskich miejsc pracy. Ja rozumiem, ze tobie nie miesci sie w glowie kraj,
          w ktorym tylko znikoma mniejszosc ludnosci spedza czas na wymyslaniu przekretow,
          a administracja panstwowa nie jest podatnikowi wilkiem, ale wyluzuj sie... Tu
          jest dzis na codzien tak, jak w Polsce byc moze bedzie w tych kwestiach (daj
          Boze) za dwa pokolenia.

Dla porzadku, odpowiedz bezposrednia:

Nie, tu nie uzerasz sie bezustannie z urzedami. Tu jest panstwo minimalistyczne,
          i taki tez jest twoj kontakt z jego urzedami.

Tak, znakomita wiekszosc klientow placi bez gadania tak, jak sie z toba umowila.
          Pozostala znikoma mniejszosc placi troche pozniej, a jak nie, to istnieja liczne
          niedramatyczne sposoby odzyskania swoich pieniedzy.

• Gość: miskoala Re: wlasna firma w Australii IP: 144.138.132.* 20.02.02, 23:03
      Ok, dzieki za wszystkie informacje.
      Juz chyba nikt nie ma nic do dodania, wiec jesli ktos bedzie szukal tego samego
      co ja to ponizej sa adresy

www.fairtrading.nsw.gov.au
      www.search.nsw.gov.au/business.asp
      www.ato.com.au
      www.fairtrading.nsw.gov.au
      www.industry.gov.au
      www.immi.gov.au
      pod tymi adresami znajdziecie wszystkie informacje na ten temat, a jesli to nie
      wystarczy,
      to tu siedzi mily Pan, ktory wam wszystko wyjasni za darmo
      Department of Fair Trading
      Buisness Licence Centre
      Level 21, 227 Elizabeth Str. Sydney

i jeszcze raz podreslam student moze otworzyc dzialanosc, ale musi pilnowac sam
      siebie zeby nie przekroczyc limitu godzin pracy 20h/tyg w swojej dzialanosci
      gdyz to jest limit ktory obowiazuje wszystkich studentow.
      • Gość: kangur Re: wlasna firma w Australii IP: *.dialup.optusnet.com.au 21.02.02, 13:57

> Ok, dzieki za wszystkie informacje.
        > Juz chyba nikt nie ma nic do dodania, wiec jesli ktos bedzie szukal tego samego
        >
        > co ja to ponizej sa adresy
        >
        > www.fairtrading.nsw.gov.au
        > <a href="http://www.search.nsw.gov.au/business.asp">www.search.nsw.gov.au/busin
        > ess.asp</a>
        > www.ato.com.au
        > www.fairtrading.nsw.gov.au
        > www.industry.gov.au
        > www.immi.gov.au
        > pod tymi adresami znajdziecie wszystkie informacje na ten temat, a jesli to nie
        >
        > wystarczy,
        > to tu siedzi mily Pan, ktory wam wszystko wyjasni za darmo
        > Department of Fair Trading
        > Buisness Licence Centre
        > Level 21, 227 Elizabeth Str. Sydney
        >
        > i jeszcze raz podreslam student moze otworzyc dzialanosc, ale musi pilnowac sam
        >
        > siebie zeby nie przekroczyc limitu godzin pracy 20h/tyg w swojej dzialanosci
        > gdyz to jest limit ktory obowiazuje wszystkich studentow.

Dziekuje za info?????????Nic juz z tego nie rozumie.

• Gość: miskoala Re: wlasna firma w Australii IP: 144.138.132.* 21.02.02, 22:39
          a co tu rozumiec, poprostu skompletowalem juz informacje na ten temat i podaje
          j dla innych zainteresowanych gdzie moga znalezc informacje na ten temat.
    • kuciapka1 Re: wlasna firma w Australii 24.02.02, 06:05
      Kolego, ta strona internetowa to troche pachnie przedszkolem. Czy naprawde musisz
      sie bawic w zakladanie firmy? A moze po prostu zrob "benchmark" i zostan
      kontraktorem, ej? Zwoje nie pracuja czy zastoj w lewej polkuli? Wystarczajaco
      duzo "mlodych gniewnych" chce zostac milionerami w projektowaniu www.

> Czesc
      > Zamierzam otworzyc wlasna firme w Australii(Sydney).
      > Przebywam tu na wizie studenckiej i chcialbym otworzyc biznes internetowy
      > projektowanie stron www.Mam klienta ktory chcialby wspolpracowac ze mna jako
      > subcontractor.
      >
      > z gory dziekuje za wszelkie informacje.
      > www.eduau.prv.pl

• Gość: miskoala Re: wlasna firma w Australii IP: *.prem.tmns.net.au 24.02.02, 08:06
        kuciapka1 napisał(a):

> Kolego, ta strona internetowa to troche pachnie przedszkolem.

to zapraszam, jesli chcialbys zmodernizowac ja za friko.
        • kuciapka1 Re: wlasna firma w Australii 24.02.02, 17:17
          Jesli jestes w Australii to pewnie juz wiesz, ze nic nie ma za friko. Proponuje
          zebys poczekal 4 tygodnie, kupil Flash v.6.0 (5.0 jest dostepna juz teraz),
          podrecznik, Dreamweaver Ultra Dev, podrecznik, zamknal sie w namiocie i zaczal
          czytac. Jak skonczysz pojdz na kilka dobrych stron: np. www.aroots.com i
          zacznij praktykowac nabyta wiedze.

A teraz na powaznie: jesli masz prawdziwe pragnienie zalozenia firmy to po prostu
          zaloz ja. Nie szukaj informacji na temat jak to zrobic na stronach internetowych.
          Good luck!

> kuciapka1 napisał(a):
          >
          > > Kolego, ta strona internetowa to troche pachnie przedszkolem.
          >
          >
          > to zapraszam, jesli chcialbys zmodernizowac ja za friko.

• Gość: miskoala Re: wlasna firma w Australii IP: 144.138.132.* 25.02.02, 04:32
            kuciapka1 napisał(a):

> Jesli jestes w Australii to pewnie juz wiesz, ze nic nie ma za friko. Proponuje
            >
            > zebys poczekal 4 tygodnie, kupil Flash v.6.0 (5.0 jest dostepna juz teraz),
            > podrecznik, Dreamweaver Ultra Dev, podrecznik, zamknal sie w namiocie i zaczal
            > czytac. Jak skonczysz pojdz na kilka dobrych stron: np. <a href="www.aro
            > ots.com">www.aroots.com</a> i
            > zacznij praktykowac nabyta wiedze.

Jesli sadzisz ze projektowanie polega na bezmyslnym przyciskaniu guzikow Flasha
            to sie grubo myslisz. Jesli sadzisz ze przeczytanie ksiazki Flash zrobi z Ciebie
            projektanta to gorzej byc nie moglo.
            www.eduau.prv.pl nie zostalo przygotowane i nie jest przygotowywane dla twojego
            samozadowolenia, jest to tylko informacja dla ludzi ktorzy chcieliby tu
            przyjechac informacja,informacja. Fajerwerki najlepiej sie sprawdzaja na Nowy
            Rok.W projektowaniu kazdy element cos oznacza, jesli uzyjesz go bezmyslnie
            zostanie on zle zinterpretowany. Wiec zacznij myslec (skup sie na idei) a pozniej
            przyciskaj guziki.Flash, Dreamweawer to bardzo przydatne narzedzia ale tylko
            narzedzia one nic same nie znacza.
            Nic nie kupuj zamknij sie w cichym pokoju i mysl jak cos wymyslisz to mozesz
            zaczac robic.

• kuciapka1 Re: wlasna firma w Australii 25.02.02, 05:17
              Zadzieram kiece i lece.
              Opowiadasz kawalki przeczytane w ksiazkach uniwersyteckich. Nic z ciebie nie
              bedzie. Zostaniesz kolejnym marzycielem. Prawde mowiac, nie mam ochoty wiecej na
              ten temat mowic. Uslyszalem i zabaczylem wystarczajaco duzo. Adios. Powodzenia.
              Predzej czy pozniej natkne sie na ciebie, niestety.
              K

> kuciapka1 napisał(a):
              >
              > > Jesli jestes w Australii to pewnie juz wiesz, ze nic nie ma za friko. Prop
              > onuje
              > >
              > > zebys poczekal 4 tygodnie, kupil Flash v.6.0 (5.0 jest dostepna juz teraz)
              > ,
              > > podrecznik, Dreamweaver Ultra Dev, podrecznik, zamknal sie w namiocie i za
              > czal
              > > czytac. Jak skonczysz pojdz na kilka dobrych stron: np. <a href="<a hre
              > f="http://www.aro">www.aro</a>
              > > ots.com">www.aroots.com</a> i
              > > zacznij praktykowac nabyta wiedze.
              >
              > Jesli sadzisz ze projektowanie polega na bezmyslnym przyciskaniu guzikow Flasha
              >
              > to sie grubo myslisz. Jesli sadzisz ze przeczytanie ksiazki Flash zrobi z Ciebi
              > e
              > projektanta to gorzej byc nie moglo.
              > www.eduau.prv.pl nie zostalo przygotowane i nie jest przygotowywane dla twojego
              >
              > samozadowolenia, jest to tylko informacja dla ludzi ktorzy chcieliby tu
              > przyjechac informacja,informacja. Fajerwerki najlepiej sie sprawdzaja na Nowy
              > Rok.W projektowaniu kazdy element cos oznacza, jesli uzyjesz go bezmyslnie
              > zostanie on zle zinterpretowany. Wiec zacznij myslec (skup sie na idei) a pozni
              > ej
              > przyciskaj guziki.Flash, Dreamweawer to bardzo przydatne narzedzia ale tylko
              > narzedzia one nic same nie znacza.
              > Nic nie kupuj zamknij sie w cichym pokoju i mysl jak cos wymyslisz to mozesz
              > zaczac robic.
              >
              >
              >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka