IP: 80.78.173.* 23.02.04, 18:19
Witam.Czy sa tu na forum ludzie z Berlina?
W najblizszym czasie czeka mnie przeprowadzka do tego pieknego miasta i w
zwiazku z tym mam mase watpliwosci.Np. jaka wybrac dzielnice ,chcialabym zeby
bylo spokojnie i bezpiecznie.Czy ktos moglby mi polecic sprawdzona
spoldzielnie mieszkaniowa? Na razie zlozylismy podania o mieszkanie w GSW ale
niestety oferowane mieszkania nie spelniaja naszych oczekiwan...

dziekuje za pomoc

asia
ps.Czy dzielnica weissensee jest godna polecenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: VIP-1 Re: BERLIN IP: *.mt.sfl.net 23.02.04, 18:26
      Gość portalu: Asia napisał(a):

> niestety oferowane mieszkania nie spelniaja naszych oczekiwan...
      a jakie sa wasze oczekiwania?
      • basia553 Re: BERLIN 23.02.04, 18:56
        A co VIPku, chcesz wynajac jedno z Twoich berlinskich mieszkan?smile))))
        • Gość: VIP-1 Re: BERLIN IP: *.mt.sfl.net 23.02.04, 19:30
          boje sie cokolwiek zaproponowac
          zeby szanownych panstwa nie urazic

myslisz ze skromne 140 m.kw. z basenem i sauna
          spelni oczekiwania naszych gosci?
          uprzedzic jednak musze, ze kortow na posesji nie ma
          ani nawet glupiego mini-golfa
          • basia553 Re: BERLIN 23.02.04, 19:44
            Czy to jest to mieszkanie, gdzie masz klimatyzacje i marmurowe kafelki w calym
            mieszkaniu? Ja bym wziela, ale mam prace tu na poludniu..
            • Gość: VIP-1 Re: BERLIN IP: *.mt.sfl.net 23.02.04, 19:52
              dokladnie to, ale az wstyd sie przyznac
              wszystkie kurki w kranach zwykle sa, nie krysztalowe
              no i dywany, aczkolwiek perskie, ale wspolczesne

szkoda ze na poludniu masz prace bo z dojazdami
              kiepsko bys miala, a ja helikuptera
              nie pozyczam, bo sam potrzbujem
              • basia553 Re: BERLIN 23.02.04, 19:57
                Zwykle kurki??? A w tym drugim mieszkaniu masz przeciez zlote! To cos tu tak
                oszczedzal. Caly efekt psuja te zwykle kurki. Oj, nie wynajmiesz tego
                mieszkania tak latwo!
                • Gość: VIP-1 Re: BERLIN IP: *.mt.sfl.net 23.02.04, 20:00
                  takie kupilem i remontu jeszcze nie robilem
                  tez mysle ze przed remontem to ja go nie wynajme

zmykam juz, do jutra
                • lulu13 Re: BERLIN - dzielnica Jugoli i Turkow 23.02.04, 20:05
                  tam wam bedzie najlepiej bo tam najtaniej !!!! w osikanych i smierdzacych
                  moczem klatkach schodowych ,wsrod wiecznie pijanych Jugoli i Macedonczykow
                  albo wsrod Turkow gdzie w kazdej rodzinie po 7 dzieci i ryk tureckiej
                  zawodzacej muzyki za drzwiami i smrod ich gotowanego zarcia. Tylko tam sa
                  mieszkania najtansze, nigdzie taniej nie dostaniesz, ! a pozatym musisz
                  pamietac ze bedziesz nalezec do "AUSLANDER" i nikt ci nic lepszego nie
                  wynajmie chocbys mial pieniadze nato z prostej przyczyny bo ???? - jestes
                  AUSLANDER !!!!!! [ niepotrzebny,niechciany i niepozadany]
                  • pluskwa_jestem Re: BERLIN - dzielnica Jugoli i Turkow 23.02.04, 20:11
                    lulu13 napisał:

> tam wam bedzie najlepiej bo tam najtaniej !!!! w osikanych i smierdzacych
                    > moczem klatkach schodowych ,wsrod wiecznie pijanych Jugoli i Macedonczykow
                    > albo wsrod Turkow gdzie w kazdej rodzinie po 7 dzieci i ryk tureckiej
                    > zawodzacej muzyki za drzwiami i smrod ich gotowanego zarcia.

Karaluch i ja tam juz mieszkamy wiec wszystkie pokoje sa zajete. Pijane Jugole
                    tez lubia glosna muzyke, ale jedza mniej gotowanego zarcia, wiec tylko suchy
                    prowiant jest. Lepiej z Turkami niz Jugolami, bo przynajmniej ciepla dania sa.
            • Gość: asia Re: BERLIN IP: 80.78.173.* 23.02.04, 20:00
              Jestem sama,tzn samotnie wychowuje coreczke i nie mam zbyt duzo kasy.Szukam
              mieszkania do 350 euro warm.Mieszkania ktore nam proponowali kosztuja albo w
              granicach 200-250 warm ale za to maja piece,a te z ogrzewaniem
              centralnym ,przekraczaja niestety moje mozliwosci finansowe.Ot i to wszystko.
              Podpowiecie mi cos?

asia
              • pluskwa_jestem Re: BERLIN 23.02.04, 20:07
                Gość portalu: asia napisał(a):

> Jestem sama,tzn samotnie wychowuje coreczke i nie mam zbyt duzo kasy.Szukam

Karaluch i ja mozemy sie z toba wprowadzic i podzielic koszt na pol? Nie
                jestesmy zbyt wymagajacy, ale lubimy ciepelko i brudna kuchnie. Ot i to
                wszystko. Zgadzasz sie?
                • lulu13 Re: BERLIN i co dalej ?? 23.02.04, 20:25
                  za te pieniadze co masz to mozesz wlasnie dokladnie wynajac mieszkanie w
                  takim szajsie !! czyli dzielnice brudne kryminalne ,zamieszkale w 80 % przez
                  Turkow i Jugoli,nie licz na cuda bo innych poprostu nie ma,chyba ze chcesz
                  placic po 900 -1400 Eoro na miesiac. Nie czaruj sie i nie ludz
                  nadzieja ,tam siedzi pelna dziadowstwa z bylej Jugoslawi i Turkow na
                  zasilkach z Socjalhilfe po krotkim czasie zrobia z ciebie zdzire i i panienke
                  na wiadome uslugi, szczegolnie Turki sa lase na polskie baby ,szybko cie
                  omotaja nawet nie bedziesz wiedziala jak i bedziesz miala chuste na glowie. a
                  z czego ty chcesz tam zyc ?? tez bedziesz brala zasilek z Socjalhilfe ??
                  i latami chcesz wegetowac na niemieckiej zupce ?? jaka masz szanse na
                  normalna prace ?/ skoro sama wychowujesz dziecko ?? czym ty sie ludzisz ??
    • astomi25 Re: BERLIN 23.02.04, 20:21
      dziekuje bardzo ,nie ma to jak dowiedziec sie czegos konkretnego.
      Weszlam na to forum z nadzieja ,ze ktos mi cos podpowie,po co sie w ogole
      wypowiadacie jesli nie macie nic do powiedzenia? Wiem ,ze jest mozliwe
      znalezienie mieszkania do 350 euro warm ,tym bardziej ze wystarcza mi 2 pokoje.
      Niedlugo koncze studia i wtedy na pewno bede zarabiac lepiej .Wtedy pomysle o
      zmianie mieszkania na inne.A pytalam o dzielnice Weissensee ,bo slyszalam ze
      jest tania i spokojna ,nic mi nie wiadomo o osikanych klatkach schodowych.
      A ze jest pelno Jugolow i Turkow .....to chyba jak wszedzie w Niemczech czy nie?

pozdr.
      asia
      • pluskwa_jestem Re: BERLIN 23.02.04, 20:27
        astomi25 napisała:

> dziekuje bardzo ,nie ma to jak dowiedziec sie czegos konkretnego.
        > A ze jest pelno Jugolow i Turkow .....to chyba jak wszedzie w Niemczech czy
        nie
        > ?
        >
        > pozdr.
        > asia

Nie ma za co. Jak bedziesz miala wiecej pytan, to nie czekaj tylko smialo pisz.
        Po to w koncu te forum jest, kazdy ci chce poradzic i pomoc.
        Co do Jugoli i Turkow to masz racje, chyba jest ich wiecej niz Polakow w
        Niemczech, ale warto sie z nimi dobrze zaznajomic i nawet zaprzyjaznic, a moze
        jakis szczesliwy zwiazek ci sie przydazy w przyszlosci?
        • lulu13 Re: BERLIN und Auslander!! 23.02.04, 20:36
          tylko pamietaj o jednym !!!!!!!! ze cale zycie bedziesz tam AUSLANDER !! czyli
          trzeciej kategorii mieszkancem,na ktorego z wysoka patrza rodowici niemcy i
          maja was w dupie Auslanderow, a jak wyrazisz swoje niezadowolenie z
          jakiegokolwiek powodu to ci powiedza "AUSLANDER RAUS !!!" bedzisz mieszkala z
          Turkami i Jugolami w szajsowatych budach,bo Niemcy maja dla siebie tanie ,nowe
          i ladne mieszkania nie dla auslanderow,tak samo jak dobrze platna i lekka prace
          maja dla swoich nie dla "sheise leute" von sovietische block,niedlugo sie
          przekonasz sama na wlasnej skorze.
          • kup_pan_paszport Re: BERLIN und Auslander!! 24.02.04, 01:37

• astomi25 Re: BERLIN do lulu 23.02.04, 20:41
      Sluchaj nie tobie oceniac z czego ja bede zyla .Poprosilam grzecznie o pomoc i
      oczekiwalam takiej odpowiedzi,jesli nie mozesz podac mi jakichs konkretnych
      adresow ,to lepiej nic nie pisz ,bo to co piszesz jest bardzo przykre.
      Nie zyje z socjalu i nie mam zamiaru.Teraz mieszkam jakies 30 km od Berlina ale
      chce sie przeprowadzic do Berlina ,gdyz koncze tam studia i po prostu nie
      wyrabiam dojezdzac codziennie.
      Dochodow miesiecznych mam ponad 1500 euro ,zarabiam glownie tlumaczeniami do
      tego dochodzi jeszcze renta na mala po mezu (zginal kilka miesiecy temu w
      wypadku samochodowym).Jakos musze sobie radzic.A poniewaz mam sporo wydatkow
      zwiazanych ze studiami i nie tylko,nie moge sobie pozwolic na czynsz wyzszy niz
      350 euro i tyle.
      I nie tobie naprawde oceniac moje zycie.I co do tego ma rzecz gdzie sie mieszka?
      Ja nie jestem panienka,z ktorej da sie zrobic zdzire wiesz? Ani zaden
      Turek ,ani Polak ,ani Niemiec ani nikt inny tego nie zrobi.
      A poniewaz ze wzgledu na moja coreczke wolalabym mieszkac w spokojnej
      dzielnicy ,dlatego o to zapytalam.
      Jesli mozesz sie wypowiadac jedynie w takim tonie ,to prosze cie ,lepiej nic
      nie pisz.
      asia
      • lulu13 Re: BERLIN do Astomi ??? 23.02.04, 20:55
        nie mialem zamiaru nikogo obrazac,pisze tylko prawde i z wlasnego
        doswiadczenia z przed kilku lat,bo wiem jak sie tam naprwde zyje,poza malymi
        nielicznymi wyjatkami. Ale widze ze ty tez wode zalewasz !! skoro zarabiasz
        tlumaczeniami tzn. ze swietnie znasz jezyk niemiecki ,wiec pytanie zachodzi po
        cholere szukasz tu porad na tym glupkowatym forum gdzie wiekszosc ludzi
        traktuje tu wszystko z przymruzeniem oka ????? Znajac swietnie niemiecki [ i
        studia w tym jezyku konczac ??] to nie wiesz o tym ze wchodzi sie na
        odpowiednie strony internetowe i berlinskie linki gdzie masz wszystko podane i
        dzielnice i procentowa podana przestepczosc i podane ceny mieszkan w Gemine
        itp. itd,czego szukasz na forum polonia skoro tylko 30 km mieszkasz od
        Berlina,wsiadz w niedziele w U-bahn i pojedz do polskiego kosciola w
        dzielnice gdzie mieszkaja polacy tam pod kosciolem w kazda niedziele po mszy
        jest swoisty BAZAR gdzie handluje sie informacjami o mieszkaniach i pracy. Ale
        widac ze ty nie masz o tym wszystkim pojecia bo tak naprawde to siedzissz na
        dzis a jakims Zambrowie w Polsce.
        • astomi25 Re: BERLIN do Astomi ??? 23.02.04, 21:05
          nie zalewam wody ,dlaczego mialabym to robic? Po zajeciach musze od razu jechac
          do domu ,zeby odebrac mala ze zlobka,ew.od opiekunki.Nie mam czasu latac po
          jakichs kosciolach i niestety nie wiem gdzie w Berlinie handluje sie ofertami o
          pracy i mieszkaniach.Nie mieszkam tam,dopiero mam zamiar.Szukalam w internecie
          ofert o mieszkaniach,bo tak dla mnie najszybciej.Niestety jedyna rozsadna
          strona okazala sie gsw ,ale i tak mam problemy ze znalezieniem tego czego
          szukam.Dlatego zapytalam tu.Nie rozumiem ,co sie tak dziwi.Tak ,jezyk znam
          bardzo dobrze,ale przeciez nie prosze nikogo o tlumaczenia prawda? Tylko o
          konkretny adres.

asia
          ps.Nie wiedzialam ze to glupkowate forum,gdzie wiekszosc ludzi wypowiada sie z
          przymruzeniem oka.Teraz wiem .I juz nie bede zabiarac glosu.
    • astomi25 Re: BERLIN i jeszcze jedno... 23.02.04, 20:58
      ciagle sie powtarzasz lulu ,ze zawsze bede tam postrzegana jako gorsza ,zawsze
      bede tylko Auslanderem...czyzbys znal to z autopsji?! Ja mieszkam w Niemczech
      juz sporo lat i nigdy nie spotkalam sie z szykanowaniem.A jesli juz ,to zawsze
      byli to Polacy...wlasnie tacy jak ty.Rodzina mojego meza to tez ludzie mili i
      kochani,ale moze ma to zwiazek z tym ze sa to ludzie na poziomie.A odnosze
      wrazenie,ze chyba ty sie wsrod takich ludzi nie obracasz ,skoro masz takie
      negatywne doswiadczenia zwiazane z Niemcami.

asia
      • lulu13 Re: BERLIN i jeszcze jedno... 23.02.04, 21:09
        Astomi ,hahahahaahah ! rozsmieszasz mnie,nie jestem zadnym wyjatkiem w moich
        ocenach i pogladach co do Niemiec i Niemcow,tysiace takich jak ja przewinelo
        sie przez Niemcy wzdluz i wszerz i tylko nieliczni [ ci najbardziej
        tchorzliwi] pozostali w tym kraju ,reszta emigrowala do Australii Canady itp.
        uciekajac gdzie pieprz rosnie,jedyna prace jak mozna bylo dostac w Rajchu to
        byly roboty nie chciane przez Niemcow ,brudne,malo platne
        uciazliwe,mieszkania ?? zawsze stare i nie dogodne, zawsze bylo sie spychanym
        na bok jako trzeciej kategorii czlowiek. Dzis ja i tysiace mi podobnych -
        smieje sie z daleka z tego czasu i oddycham swiezym powietrzem Canady
        pachnacej zywica ,pelnej tolerancji i wyrozumialosci dla emigrantow budujacych
        ten kraj na rownych prawach i na koniec dodam !!!! nikt tu mnie sie nie oglada
        na ulicy kiedy glosno rozmawiam po polsku z moja dorosla corka !!
        • astomi25 Re: BERLIN i jeszcze jedno... 23.02.04, 21:15
          ja tez rozmawiam na ulicy po polsku z moja coreczka.I jakos nigdy jeszcze nie
          patrzono na mnie z politowaniem.Raczej spotykam sie z przychylnymi
          komentarzami,ze to dobrze ze ucze dziecko mojego ojczystego jezyka.Nie
          wiem ,moze po prostu mialam do tej pory szczescie?
          Nie chce mi sie dluzej na ten temat polemizowac.
          Dziekuje za informacje.

pozdr.
          asia
          • Gość: keinBerliner Re: BERLIN i jeszcze jedno... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.02.04, 21:41
            coprawda ten lulu nie ma pojecia o realiach niemieckich teraz, jednak ma w tym
            racje, ze tutaj na forum niczego sie nie dowiesz. szukaj w niemieckim
            internecie. a "turkow" czy "jugoli" nie musisz sie obawiac, wiekszosc z nich ma
            wiecej kultury osobistej niz niejeden z tych prawnych polakow.

• lolo27l Re: BERLIN miasto w gruzach lezy 23.02.04, 21:45
      burdel szkola jest mlodziezy...

lolo kuzyn tato

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka