Dodaj do ulubionych

Praca czyni czlowieka wolnym ...

IP: *.ym1.on.wave.home.com 11.08.01, 19:59
Jescze jeden temat na temat pracy i mozliwosci zatrudnienia.Sprawa jest
prosta.Jezeli jestes dobry w tym co robisz to znajdziesz dobra prace bez
znajomosci pod kazda szerokoscia geograficzna.Niedobrze mi sie robi od tych
postow w ktorych nieudacznicy zwalaja wine za swoja glupote i niepowodzenia na
kraje w ktorych zamieszkuja.Zamiast narzekac wez sie do roboty albo nauki
idioto.Praca czyni czlowieka wolnym...
Obserwuj wątek
    • Gość: max Re: Praca czyni czlowieka wolnym ... IP: *.proxy.aol.com 12.08.01, 02:31
      BZDURA!Praca czyni z czlowieka niewolnika.Wolnym mozna zostac podobnie jak
      swietym dopiero na tamtym swiecie.Sproboj byc wolnym bez pieniedzy. Pieniadz
      stoi ponad praca i wolnoscia i kazdy kto pracuje wyznaje tego wspolczesnego boga
      midasa, dolara czy chocby zlotowke.A w ogole czy mozna byc we wspolczesnym
      swiecie wolnym? z nieskonczonymi ograniczeniami, zakazami i nakazami?
      Nie ma jednej definicji wolnosci i chyba nigdy nie bedzie. Wedlug mnie wolnym
      mozna byc dopiero po smierci.Amen.
      • Gość: ........ Re: Praca czyni czlowieka wolnym ... IP: *.sympatico.ca 12.08.01, 03:09
        Gość portalu: max napisał(a):

> BZDURA!Praca czyni z czlowieka niewolnika.Wolnym mozna zostac podobnie jak
        > swietym dopiero na tamtym swiecie.Sproboj byc wolnym bez pieniedzy. Pieniadz
        > stoi ponad praca i wolnoscia i kazdy kto pracuje wyznaje tego wspolczesnego bog
        > a
        > midasa, dolara czy chocby zlotowke.A w ogole czy mozna byc we wspolczesnym
        > swiecie wolnym? z nieskonczonymi ograniczeniami, zakazami i nakazami?
        > Nie ma jednej definicji wolnosci i chyba nigdy nie bedzie. Wedlug mnie wolnym
        > mozna byc dopiero po smierci.Amen.

Masz racje. Praca jest raczej koniecznoscia nie srodkiem
        prowadzacym do wolnosci. Pojecie wolnosci jest dosc czesto
        tak absurdalne i zle pojmowane przez wiekszosc osob ze
        sluzy wlasnie w tym odwrotnym kierunku. Koncowy etap
        jest wlasnie ten ze stanowimy sie niewolnikami, moze
        nie pracy a raczej pieniedzy ktore sa poprzez prace ( w
        wiekszosci przypadkow) i z nia bardzo scisle zwiazane.
        Niemcy wykorzystywali to haslo dla wygodnej sobie propagandy
        w obozach liczac na naiwnych swoich w tym przypadku
        niewolnikow. Na zal i tam ta obiecywana wolnosc poprzez
        prace konczyla sie tragicznie bo smiercia. Ten co szuka
        wolnosci poprzez prace nigdy jej nie zazna bowiem wolnosc
        mieszka w umysle i sercu czlowieka. Te wartosci sa ponad
        ziemskim wszelkim czynem. To one kazdemu z osobna
        przynosza swoje szczescie lub rozterke. Czlowiek nie jest
        maszyna. Pracowac jest naszym moralnym obowiazkiem ale nie
        dla glupoty( w znaczeniu ponad sily i wlasne mozliwosci) by
        zostac oszukanym w zyciu. Pozdrawiam
      • Gość: jajacek Re: Praca czyni czlowieka wolnym ... IP: *.kabel.telenet.be 12.08.01, 14:42
        Max zwalniam cie .
        W bialostockim nie brak drzew poszukaj jednego dla siebie i badzi wolny.
        AMEN
    • Gość: gadula Re: Praca czyni czlowieka wolnym ... IP: *.ym1.on.wave.home.com 12.08.01, 02:57
      Gość portalu: Kalvin napisał(a):

> Jescze jeden temat na temat pracy i mozliwosci zatrudnienia.Sprawa jest
      > prosta.Jezeli jestes dobry w tym co robisz to znajdziesz dobra prace bez
      > znajomosci pod kazda szerokoscia geograficzna.Niedobrze mi sie robi od tych
      > postow w ktorych nieudacznicy zwalaja wine za swoja glupote i niepowodzenia na
      > kraje w ktorych zamieszkuja.Zamiast narzekac wez sie do roboty albo nauki
      > idioto.Praca czyni czlowieka wolnym...

O! Co za inteligenta i wyczerpująca wypowiedz!
      • Gość: Pucio Re: Praca czyni czlowieka wolnym ... IP: *.slnt1.on.wave.home.com 12.08.01, 07:12

Problem polega na tym gdzie kazdy z nas szuka przyczyn i skutkow dla wydarzen w swoim zyciu.
        Jedni szukaja przyczyn w teoriach spiskowych a inni we wlasnym postepowaniu.
        W krajach komunistycznych postepowanie pierwsze mialo podstawy. Pokolenia wyrosly na teoriach
        spiskowych, zazdrosci i zwyklej zawisci, nie koniecznie je wyznajac ale odczuwajac ich skutki. To robi
        swoje. Tutaj tez historia nie byla tylko mlekiem i miodem plynaca ale obszary spoleczne wolne od tej
        zarazy byly zdecydowanie wieksze.
        • Gość: gadula Re: Praca czyni czlowieka wolnym ... IP: *.ym1.on.wave.home.com 12.08.01, 15:46
          Pucio Ty masz talent!
          Jedz do Hollywood tam napewno Cie docenia.
        • Gość: gadula Re: Praca czyni czlowieka wolnym ... IP: *.ym1.on.wave.home.com 12.08.01, 16:33
          A tak na serio choc w niedziele to kiedyś zastanawiałem się nad przyczynami
          braku polskiego lobby w Kanadzie, na co wielu narzeka no i widzi wiele
          niepowodzeń naszej Polonii z tegoż powodu.
          Wziąłem cztery grupy lobbystyczen pod uwagę – te, o których wspomniałem w mojej
          ostatniej wypowiedzi w wątku „Gdzie mozna osiedlic sie poza Polska?”
          Tak wiec wziąłem pod uwagę lobby; brytyjskie, francuskie, amerykańskie i
          żydowskie. Brytyjczycy je maja, bo to była ich kolonia, Francuzi, bo walczą o
          swoja niepodległość i nigdy nie zaakceptują rządów brytyjskich. Amerykanie maja
          swoje lobby, bo nie pozwolą byle pętakowi miesząc w ich biznesie. Co do Żydów
          to oni są wierni swojemu krajowi. Jeżeli chodzi o Polonie to my mamy swój kraj
          i dla większości emigracja była tymczasowym rozwiązaniem i każdy nosił
          nadzieje, ze kiedyś się być może zmieni i być może ten czy owy wróci. Poza tym
          charakter słowiński, jaki mamy jest kolejny czynnikiem, który składa się na
          samoniewolnictwo wśród Polonii – ty, jaki i autor tego wątku jesteście
          klasycznym tego dowodem. I w jaki sposób chciałbyś utworzyć polskie lobby z
          takimi predyspozycjami, jakie większość polskich emigrantów posiada? Pewnie
          poprosisz rząd kanadyjski lub ogłosisz apel do wszystkich Polaków - tak jak to
          miało miejsce w przypadku deportacji rodziny polskiej kilka miesięcy temu.
          Czasami trzeba być nieposłusznym, krytycznym a nawet i niewiernym, aby cos
          osiągnąć w życiu.
          Milej niedzieli od g.
          • Gość: Pucio Re: Praca czyni czlowieka wolnym ... IP: *.slnt1.on.wave.home.com 12.08.01, 18:43
            Gość portalu: gadula napisał(a):

> A tak na serio choc w niedziele to kiedyś zastanawiałem się nad przyczynami
            > braku polskiego lobby w Kanadzie, na co wielu narzeka no i widzi wiele
            > niepowodzeń naszej Polonii z tegoż powodu.

Narzeka na co? Niepowodzen w czym? Czy ja potrzebuje lobby polskie do nauki lub dostania pracy
            dostania hipoteki, dostania pozyczki na studia? W zyciu dostalem pomoc od POLAKOW tu mieszkajacych
            niektorych dzialajacych w organizacja a innych nie dzialajacych i sam tez od czasu do czasu cos robilem.
            Wiec gdzie jest to niepowodzenie? Czarnowidzctwo bez podstaw. Sa organizacje Polskie. Jak ci sie nie
            podobaja to nienalez lub zaloz swoja WLASNA. W czym jest problem? Takie gadanie tylko zraza ludzi od
            organizajci polskich bo czesto sa to bezpodstawne opinie.Czy slayszales powiedzienie ze jak nie masz
            nic dobrego do powiedzenia to lepiej nic nie mow. W Polsce tez kumplem ze wszytkimi do okola bylismy?
            Ze wszystkimi sasiadami jak za pan brat?

> Wziąłem cztery grupy lobbystyczen pod uwagę � te, o których wspomniałem w
            > mojej
            > ostatniej wypowiedzi w wątku �Gdzie mozna osiedlic sie poza Polska?�
            > Tak wiec wziąłem pod uwagę lobby; brytyjskie, francuskie, amerykańskie i
            > żydowskie. Brytyjczycy je maja, bo to była ich kolonia, Francuzi, bo walczą o
            > swoja niepodległość i nigdy nie zaakceptują rządów brytyjskich. Amerykanie maja
            > swoje lobby, bo nie pozwolą byle pętakowi miesząc w ich biznesie. Co do Żydów
            > to oni są wierni swojemu krajowi.

O czym ty mowisz? Polacy nie sa wierni swojemu krajowi? zapomniales o lobby greckim,
            wloskim, portugalskim,...podziwiam twoje widzenie swiata. Dlaczego jeszcze jestes w kanadzie?

>Jeżeli chodzi o Polonie to my mamy swój kraj
            > i dla większości emigracja była tymczasowym rozwiązaniem i każdy nosił
            > nadzieje, ze kiedyś się być może zmieni i być może ten czy owy wróci.

Miales nadzieje ze wrocisz TY czy ktos z twoich znajomych wroci?
            Jak ci zle to wracej. Na co czekasz? Jak masz problem to zrob cos znim a nie tylko gadaj.

> Poza tym
            > charakter słowiński, jaki mamy jest kolejny czynnikiem, który składa się na
            > samoniewolnictwo wśród Polonii � ty, jaki i autor tego wątku jesteście
            > klasycznym tego dowodem. I w jaki sposób chciałbyś utworzyć polskie lobby z
            > takimi predyspozycjami, jakie większość polskich emigrantów posiada? Pewnie
            > poprosisz rząd kanadyjski lub ogłosisz apel do wszystkich Polaków - tak jak to
            > miało miejsce w przypadku deportacji rodziny polskiej kilka miesięcy temu.
            > Czasami trzeba być nieposłusznym, krytycznym a nawet i niewiernym, aby cos
            > osiągnąć w życiu.
            > Milej niedzieli od g.

Ja w zyciu juz cos osiagnalem i zeby czuc sie dowartosciowanym nie potrzebuje miotac sie jak pies na
            lancuchu bo tego lancucha TU nie mam. Rozgladnij sie bacznie moze zauwazysz ze twoj lancuch to tylko
            twor twojej wyobrazni. No chyba ze ten lancuch sam sobie wybierzesz a to chyba temat zupelnie inny.
            • Gość: gadula Re: Praca czyni czlowieka wolnym ... IP: *.ym1.on.wave.home.com 12.08.01, 19:22
              Przepraszam, lecz maja ostatnia wypowiedz jest w odniesieniu do polskiego
              lobby, o którym ty nie chcesz rozmawiać a wręcz odwracasz od niej uwagę
              koncentrując swoja uwagę na mnie. Nie dziwie się gdyż oboje, jak to Ty
              powiedziałeś, rozmawiamy o dwóch rożnych Kanadach.
              • Gość: Pucio Re: Praca czyni czlowieka wolnym ... IP: *.slnt1.on.wave.home.com 13.08.01, 01:39
                Gość portalu: gadula napisał(a):
                > Przepraszam, lecz maja ostatnia wypowiedz jest w odniesieniu do polskiego
                > lobby, o którym ty nie chcesz rozmawiać a wręcz odwracasz od niej uwagę
                > koncentrując swoja uwagę na mnie. Nie dziwie się gdyż oboje, jak to Ty
                > powiedziałeś, rozmawiamy o dwóch rożnych Kanadach.

Ja odwracam uwage? Moje komentarze sa wynikiem Twoich stwierdzen.

Jezeli chcemy miec lobby polskie ktore ma na cos wplywac to najpierw musimy miec powazne
                organizacje polonijne. W tych organizacjach musza dzialac ludzie 2-go i nastepnych pokolen Polakow tu
                mieszkajacych. Bez nich te organizacje to skansen. Organizacje polonijne musza byc pozytywne i
                inclusive, i miec angielski jako jezyk roboczy. Wydaje mi sie ze co robi obecnie KPK to bardzo dobry
                poczatek. Jako ostateczny cel te organizacje (chyba KPK) wraz z kanadyjczykami polskiego pokolenia w
                rzadach municipal, prowincjonalnych i federalnym beda naszym lobby. na to potrzeba czasu i nie widze
                gdzie jest tu miejsce jak to Ty sam napisales byc niepokornym czy cos w tym stylu.
                Acha zeby miec lobby to trzeba dawac pieniadze jak zbieraja i to nie tylko jak jest organizowana zabawa w
                kosciele bo to idzie na cele kosciola ale bezposrednio na cele powiedzmy KPK.
                I jeszcze jedno sprawa tej polskiej rodziny ktora mieszkala "na czarno" w Kanadzie przez 9 lat. Czy ty
                myslisz ze to sa rzeczy ktorymi polskie lobby w kanadzie mialo by sie zajmowac i kruszyc kopie? Nie
                zartuj!
                • Gość: nostromo nostromo do gaduly IP: 10.25.1.* / 165.21.83.* 13.08.01, 04:08
                  krotko - jak sobie dajesz rade w zyciu z TAKA iloscia kompleksow?

sprawa druga - to ty wlasnie zbaczasz z tematu - zaczelo sie - dla osob latwo dekoncentrujacych sie przypomne:
                  od tego, ze praca jest wykladnia wolnosci (dla niektorych) i ze z powodu jej braku
                  nie powinnismy sie zaslaniac swoim kompleksem polskosci

jezeli w TEMACIE mozna cos dodac - to tylko jedno - do tych wszystkich ktorzy
                  prace uwazaja za zniewolenie czlowieka...

nie wpadlo wam do lba robic to co akurat lubicie?

pozdrowienia wolne od debilnych kompleksow zasyla wam wszystkim nostromo

• Gość: zz Re: Praca czyni czlowieka wolnym ... IP: 144.138.113.* 13.08.01, 08:59
      Nie moge zniesc idiotow, ktorzy w swietej naiwnosci przesuwaja watek kretyna
      z "phisik-ulm. de'' na czolo listy, wiec ja przesuwam pare innych watkow w
      gore. Prosze innych aby zrobili to samo. Ten facet nie zasluguje na zadna
      uwage. jest jak exhibicjonista - jego obrazliwe zachowanie mozna zdusic tylko
      ignorowaniem go.
      przepraszam ze przerywam dyskusje!!!
    • Gość: Sabina Re: Praca czyni czlowieka wolnym ... IP: 144.138.113.* 14.08.01, 08:11
      Jakiez odkrywcze!!!
      Jakos przypomina mi dowcip o Amerykaninie na wakacjach na Fiji. Przez pare dni
      obserwowal Tubylca lezacego na plazy z zylka od wedki owinieto wokol duzego
      palca od nogi. Taki leniwy, nawet na siedzaco lowic mu sie nie chcialo!
      Amerykanin pyta, czy on (tubylec) aby na urlopie. Tubylec na to, ze nie?
      Amerykanin: to ty tak, dobry czlowieku, przez caly dzien yu na plazy lezysz? Co
      ty wlasciwie robisz poza tym? Tubylec na to , ze to jego glowne zajecie i pzrez
      grzecznosc pyta Jankee, jak on w tej Ameryce zyje i, co robi na codzien.
      Amerykanin: ze ma firme, pracuje od rana do nocy, gra troche na gieldzie, jak
      na kolacje, to glownie z partnerami od biznesu itd...od przynajmniej 20 lat tak
      zyje
      Polinezyjczyk z ciekawosci: A poco on (ten Amerykanin ) tak zasuwa?
      Amerykanin: ano, w ten sposob, to za dziesiec lat przejde na emeryture, kupie
      sobie wyspe na Pacyfiku i caly dzien bede lezal na plazy, lowil riby i ...."
      No coz , nie widze krzty sensu w tym, co piszesz szanowny tworco watku!!

Pozdr.
      Sabina
      • Gość: Tworca ( Re: Praca czyni czlowieka wolnym ... IP: *.ym1.on.wave.home.com 17.08.01, 16:30
        Dear Sabcia, problem polega natym ze twoj amerykanin zasuwa, robi pieniadze
        oraz ma jakis cel w zyciu.Problem polega na tym ze polonia i polacy chcieliby
        wszystko za darmo.Jak nie moga dostac pracy to zwalaja wszystko na komune ,
        uklady, itd.To takie proste.Slusznie zauwazyl nonstromo ze praca moze byc
        przyjemnoscia.Tylko od nas zalezy czy taka bedziemy miec.Wiekszosc NIE bedzie
        miala przez swoja glupote, lenistwo itd.
        Bye
        • Gość: gadula Re: Praca czyni czlowieka wolnym ... IP: *.ym1.on.wave.home.com 17.08.01, 17:27
          Gość portalu: Tworca ( napisał(a):

> Dear Sabcia, problem polega natym ze twoj amerykanin zasuwa, robi pieniadze
          > oraz ma jakis cel w zyciu.Problem polega na tym ze polonia i polacy chcieliby
          > wszystko za darmo...

a ty kim jestes, lisem farbowanym ?
          • Gość: XYZ Re: Praca czyni czlowieka wolnym ...Do MAXA IP: 63.94.130.* 17.08.01, 21:29
            Styl jota w jote Max czy to TY?
            • Gość: XYZ Re: Recepta na ;Spojnosc; Polonii IP: 63.94.130.* 17.08.01, 21:54
              Wprowadzenie oplaty wizowej dla Polakow mieszkajacych za granica np. 1000$ do
              tygodnia i 5000 powyzej/pobytu w Polsce/.Zniesc te oplate dla Polakow
              nalezacych do organizacji Polonijnych oczywiscie zatwierdzonych przez Rzad
              Polski.Jakie to wszystko by sie stalo proste zamiast do kosciola to na
              spotkania polonijne wspolny dziennik w TV Polonia raz w miesiacu egzamin z
              wiadomosci o kraju i znajomosci politykow polskich.itp itp.Co za piekna Polonie
              bysmy mieli/Bylo to przerabiane w latach 60 i 70 i to pracowalo/Tego
              wszystkiego Wam Zycze i nie bylo by problemu z paszportami miec czy nie miec.A
              dla zagranicznych oplata za wize 100$ za minute rozmowy z Konsulem dla
              ulatwienia np. po Flamandzku!!!Pozdrawiam XYZ Przyjemnego dnia Zycze
              PS. bbrrrrryy co za bzdury!!!!
              • Gość: XYZ Re: CZLOWIEK NIEWOLNIKIEM PRACY!!! IP: 63.94.130.* 17.08.01, 22:08
                AMERYKA AMERYKA przyciaganie loteria zarobkami sponsorowanie laczenie rodzin i
                po co tyle zamieszania i zachodu.Wiadomo Ameryka potrzebuje niewolnikow do
                pracy najchetniej tanich za kromke chleba jak sie nie da to za dwie.Po
                szesnascie godzin dziennie podwyszka a pracuj chlopie dluzej powie boss idiota
                pracujacy tak dlugo jak jego robole!!Wolnosc znaja i owszem
                Amerykanie.Wlasciciele firm posiadacze pieknych jachtow wspanialych domow z200
                osobowa sluzba ktorzy sie budza jak juz nie moga z lenistwa spac.To jest WOLNOSC
                Jakies bzdury na temat jestem dobrym kafelkarzem moga plesc niewolnicy pracy-
                niewolnik to ktos taki kto nigdy nie poczul smaku WOLNOSCI BYCIA swoim szefem i
                liczyc tylko na siebie.BIEDNI SA CI KTORZY TEGO NIE ZNAJA.Nazwal bym ich
                niezarajdami zyciowymi nieudacznikami.Te Wolnosc maja zapewniona Politycy
                dlatego BOJ JEST TO STRASZNY byc albo nie byc politykiem.Praca jest szczesciem
                dla tych ktorzy nie znaja dokladnie wykladnika tej definicji.Glod po pracy
                przed codziennym obiadem jakiz jest inny od GLODU NA ZESLANIU NA SYBIR Tym
                milym akcetem koncze i Pozdrawiam Szanowna Polonie XYZ
                • Gość: szachist Re: CZLOWIEK NIEWOLNIKIEM PRACY!!! IP: 213.98.114.* 18.08.01, 17:07
                  Czlowieku ales namieszal,bez skladu i ladu -piles cos? Albo w golfa nie poszlo
                  a moze w tenisa przegrales, Bo jak czytam w Twoich postach to Ty i w golfa i w
                  tenisa.To takie normalne zajecia ludzi bogatych -nie niewolnikow.Kto moze po 16
                  godz. ukladania kafelkow jeszcze myslec o tenisie lub golfie.Czy jestes
                  czlonkiem Klubu Tenisowego i Golfowego?Slyszalem tam roboli nie przyjmuja
                  (status) Bron Boze nie mysle ,ze jestes niewolnikiem! Napisz cos jeszcze w
                  podobnym stylu o niewolnikach pracy -poczytam chetnie.pozdrawiam
                  • Gość: XYZ Re: CZLOWIEK NIEWOLNIKIEM PRACY!!! IP: 63.83.145.* 19.08.01, 00:27
                    Zrozumiales cos z tego ze masz ochote na ciag dalszy???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka