IP: *.lb-dyn.charterpipeline.com 13.08.01, 07:00
Witam wszystkich,
W najblizszym czasie zaczynam procedure ubigania sie o wize H1B. Chcialbym
prosic tych, ktorzy przez to przeszli o podzielenie sie doswiadczeniem.
Glownie chodzi mi o to, jak dlugo trwala cala procedura w waszym przypadku.
serdeczne dzieki i pozdrowienia z Kalifornii
Marek
Obserwuj wątek
    • Gość: TYP Re: Wiza H1B IP: *.we.mediaone.net 13.08.01, 10:31
      Gość portalu: MarekW napisał(a):

> Witam wszystkich,
      > W najblizszym czasie zaczynam procedure ubigania sie o wize H1B. Chcialbym
      > prosic tych, ktorzy przez to przeszli o podzielenie sie doswiadczeniem.
      > Glownie chodzi mi o to, jak dlugo trwala cala procedura w waszym przypadku.
      > serdeczne dzieki i pozdrowienia z Kalifornii
      > Marek

Wspolczuje ci.
    • Gość: MarekW Re: Wiza H1B IP: *.lb-dyn.charterpipeline.com 14.08.01, 06:27
      Nikt nic nie podpowie?
      • Gość: +++++++ Re: Wiza H1B IP: 213.98.114.* 14.08.01, 19:29

> Nikt nic nie podpowie?

Marku! oczywiscie nikt nie podpowie! Wiekszosc jest nielegalnie a inni maja w
        dupie ciebie i tobie podobnych.Im tez nikt nie podpowiedzial.Takie sa realia
        • Gość: MarekW Re: Wiza H1B IP: *.org 14.08.01, 19:34
          Przykre.....
          ....ale prawdziwe
          • Gość: ethanol Re: Wiza H1B IP: *.coh.org 14.08.01, 23:14
            MarekW, tez sie uvbiegam o wize H1B w Kaliforni. Sekretarka mojego szefa mowila
            ze to moze potrwac kilka miesiecy. niestety wiecej nic nie wiem bo to idzie
            przez urzednika imigracyjnego w naszej placowce. W koncu tego roku konczy mi
            sie wiza J-1 mam nadziej, ze do tego czasu dostane te H1B.

Aha jeszcze jedno, czytalem gdzie s na sieci ze sa roczne limity na wize H1B i
            bardzo szybko sa wyczerpywane. Czytalem tez ze jesli chodzi o placowki
            edukacyjne to nawet jak limit jest wyczerpany to mozna dostac. Ja wlasnie w
            takiej edukacyjnej siedze, wiec mam nadzieje ze sie wszystko dobrz skonczy

poszdawiam
            • Gość: ethanol Re: Wiza H1B IP: *.coh.org 14.08.01, 23:17
              sprobuj znalezc cos na sieci ja duzo info znalazlem na sieci, ale konkretnego
              adresu nie jestem w stanie ci podac. Wrzuc w wyszukiwrke "Polonia USA"
              powinienes cos znalez.

pozdrawiam i powodzenia zycze
              • Gość: MarekW Re: Wiza H1B IP: *.org 14.08.01, 23:31
                Ethanol,
                To jestesmy w identycznej sytuacji, ja tez mam teraz J1.
                W sieci znalazlem duzo na temat H1B, natomiast nigdzie nie pisza jak dlugo
                ("srednio") to trwa. A gdzie dokladnie jestes? gdzie pracujesz?
                Jesli chcesz to moge ci podeslac troche linkow na ten temat.
                Jak chcesz to napisz na MarekW@charter.net
                pozdrawiam
                Marek
                • Gość: TYP Re: Wiza H1B IP: *.we.mediaone.net 14.08.01, 23:37

> Ethanol,
                  > To jestesmy w identycznej sytuacji, ja tez mam teraz J1.
                  > W sieci znalazlem duzo na temat H1B, natomiast nigdzie nie pisza jak dlugo
                  > ("srednio") to trwa. A gdzie dokladnie jestes? gdzie pracujesz?
                  > Jesli chcesz to moge ci podeslac troche linkow na ten temat.
                  > Jak chcesz to napisz na MarekW@charter.net
                  > pozdrawiam
                  > Marek

Srednio trwa 3-4 miesiace. Jest tez nowy system przyspieszajacy dzieki ktoremu po
                  zaplaceniu 1000$ dowiesz sie w przeciagu 2 tygodni czy dostales wize czy nie.
                  Prosze pamietac ze jest tez cos co sie nazywa "portability provision" i pozwala
                  ci na prace od razu po dostaniu potwierdzenia z INS (INS receipt) ze zlozyles
                  wniosek o H-1B.

• Gość: MarekW Re: Wiza H1B IP: *.org 14.08.01, 23:52
                    TYP,
                    dziekuje bardzo za odpowiedz. Chodzi mi jednak o cala procedure czyli od
                    zlozenia papierow w DOL do otrzymania potwierdzenia z INS.
                    Pozdrowienia
                    Marek
                    • Gość: ethanol Re: Wiza H1B IP: *.coh.org 15.08.01, 00:45
                      Dzieki TYP.
                      MarekW, potem ci skrobne maila na priva, teraz troche zajety jestem.
                    • Gość: TYP Re: Wiza H1B IP: *.we.mediaone.net 15.08.01, 07:19

> TYP,
                      > dziekuje bardzo za odpowiedz. Chodzi mi jednak o cala procedure czyli od
                      > zlozenia papierow w DOL do otrzymania potwierdzenia z INS.
                      > Pozdrowienia
                      > Marek

Mozesz wyslac papiery do DOL i w tym samym czasie wyslac papiery do INS. Wtedy
                      INS napisze do ciebie ze nie zalaczyles rzeczy z DOL i poprosi cie zeby je
                      zalaczyc. W taki sposob mozesz zaoszczedzic 2 tygodnie nie czekajac na DOL, tylko
                      od razu wysylajac do INS. NIewazne ile zajmuje proces w INS, wazne zebys mial tzw
                      "receipt" i wtedy mozesz od razu pracowac.

Oczywiscie normalna droga to najpierw DOL, potem majac DOL robi sie cala
                      aplikacje do INS i wtedy czeka. Wszystko zajmuje tak jak powiedzialem 3-4
                      miesiace w Kalifornii ale po zaplaceniu 1000$ zajmie 2 tygodnie (ale nie ma sensu
                      placic skoro od razu mozna pracowac po dostaniu ''receipt'' z INS).

Receipt z INS zajmuje od tygodnia do miesiaca.
                      • Gość: MarekW Re: Wiza H1B IP: *.memorialcare.org 15.08.01, 17:22
                        Dzikuje
                        Wlasnie o to mi chodzilo. Wiesz moze czy dokumenty z DOL moge jeszcze raz
                        wykorzystac skladajac podanie o "zielona karte", czy musze zaczynac wszystko od
                        poczatku?
                        pozdrowienia
                        Marek
                        • Gość: TYP Re: Wiza H1B IP: *.we.mediaone.net 15.08.01, 18:51

> Dzikuje
                          > Wlasnie o to mi chodzilo. Wiesz moze czy dokumenty z DOL moge jeszcze raz
                          > wykorzystac skladajac podanie o "zielona karte", czy musze zaczynac wszystko od
                          >
                          > poczatku?
                          > pozdrowienia
                          > Marek

Na zielonke to co innego. Wczesniej duzo ludzi pisalo o tym na tej liscie,
                          poszukaj moze z 4 tygodnie temu.

• Gość: Dorota Re: Wiza H1B IP: *.sbo.ma.webcache.rcn.net 26.08.01, 15:56
                      Marek,
                      Swoja procedure rozpoczelam na uniwersytecie w czerwcu. Powiedziano mi, ze powinnam
                      dostac H1B pod koniec roku. Moja J1 wygasa w styczniu. Acha, jak masz na swojej J1
                      "two-year residency requirement" to musisz uzyskac "waiver" na podstawie "letter of no
                      objection" z naszego konsulatu. Cala procedura jest dosyc powiklana i w moim przypadku
                      trwala ok 6 miesiecy, bez tego nawet nie probuj. Zajrzyj na strone poslkiej ambasady i
                      departamentu stanu USA.
                      Powodzenia
                      Dorota
                      • Gość: MarekW Re: Wiza H1B IP: *.lb-dyn.charterpipeline.com 26.08.01, 21:20
                        Dorota,
                        Wielkie dzieki za odpowiedz. Czy mowiac o "two years....." masz na mysli
                        adnotacje bezposrednio na wizie czy na IAP-66?
                        • Gość: Dorota Re: Wiza H1B IP: *.sbo.ma.webcache.rcn.net 28.08.01, 02:12
                          Jezeli masz wymog powrotu do Polski na dwa lata to na Twojej wizie powinno byc napisane
                          "bearer is subject to section 212(E). Two year rule does apply". Jezeli nie masz tej adnotacji to
                          jestes szczesciarzem, jezeli masz to nie zwlekaj tylko zaraz pisz do polskiej ambasady i
                          zacznij wypelniac formularze o "waiver", bez tego NIE MOZESZ zmienic swojego statusu
                          wizowego. Potrzebne formularze mozesz sciagnac ze strony departamentu statu USA.
                          Powodzenia,
                          D.
      • Gość: aj Re: Wiza H1B IP: *.methodstudios.com 15.08.01, 19:07
        idz na forum http://www.immigrationportal.com/
        znajdziesz tam odpowiedzi na wszystkie twoje pytania z aktualnymi
        okresami oczekiwan itd. choc nie wiem co to j1, to temat j1->h1
        byl tam strasznie walkowany o ile dobrze pamietam.

pozdrowienia z poludniowej CA rowniez
        • Gość: Mateo Re: Wiza H1B IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.01, 01:13
          Chcialbym zalozyc mala firme w NY. Kompletnie nie mam pojecia jak sie do tego
          zabrac. Ktos mi doradzil, zeby ubiegac sie wlasnie o wize H1. Jesli macie
          troche czasu i wiecie jak to sie robi- prosze, napiszcie. Krok po kroku. Dzieki
          z gory.
          Pozdrawiam
    • Gość: Bob M. Re: Wiza H1B IP: 24.182.220.* 16.08.01, 03:10
      Marek.
      Tu jest address gdzie mozesz zanlesc imformation o visa H1B.
      http://profs.lp.findlaw.com/temporaryimmigration/temporaryimmigration4.html

Good luck

Robert Miller.
      • Gość: MarekW Re: Wiza H1B IP: *.lb-dyn.charterpipeline.com 16.08.01, 06:30
        Rob,
        Wielkie dzieki. Znalazlem wszystkie informacje ktorych szukalem.
        pozdrowienia
        MArek
    • Gość: parampam Re: Wiza H1B IP: 128.128.43.* 05.12.01, 01:46

> Witam wszystkich,
      > W najblizszym czasie zaczynam procedure ubigania sie o wize H1B. Chcialbym
      > prosic tych, ktorzy przez to przeszli o podzielenie sie doswiadczeniem.
      > Glownie chodzi mi o to, jak dlugo trwala cala procedura w waszym przypadku.
      > serdeczne dzieki i pozdrowienia z Kalifornii
      > Marek

Jak tam z wiza H1B? Uplynelo juz troche czasu, sa jakies postepy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka