Dodaj do ulubionych

Zasilek dla obywatela USA

IP: *.104.popsite.net 11.03.02, 05:38
Mam takie pytanie do was na forum. Przedstawie na poczatku stan rzeczy. Otoz:
Jestem obywatlelem amerykanskim od pieciu lat (dostelem obywatlestwo i paszport
w konsulacie w Polsce). Skorzystalem z okazi ze moj ojciec urodzil sie w USA.
Teraz przyjechalem do Stanow,zrobilem wymagane dokumenty, SS i prawo jazdy.
Chcialbym troche podreperowac budzet, ale mam 63 lata, nie znam jezyka i z
moich poszukiwan pracy nici. Nie pracowalem tutaj nigdy przedtem, nie mam wiec
wymaganych kwartalow. Przyjdzie mi pewnie do Polski wrocic szybko, ale
slyszlem ze moge sie starac o jakas zapomoge w USA ( kobieta w samolocie mi
opowiadala) Nie znam zupelnie szczegolow, a z posrednictwa jakichs pseudobiur
korzystac nie chce. Korzystam tu z gosciny moich krewnych. Oni o takich
zapomogach nie slyszeli.
Prosze wiec was o udzielenie jakiejs rzeczowej informacji.
Serdecznie dziekuje z gory za informacje.
Adam
Obserwuj wątek
    • Gość: Jacal Re: Zasilek dla obywatela USA IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 11.03.02, 16:44
      Gość portalu: ADAM napisał(a):

> Mam takie pytanie do was na forum. Przedstawie na poczatku stan rzeczy. Otoz:
      >
      > Jestem obywatlelem amerykanskim od pieciu lat (dostelem obywatlestwo i paszport
      >
      > w konsulacie w Polsce). Skorzystalem z okazi ze moj ojciec urodzil sie w USA.
      >
      > Teraz przyjechalem do Stanow,zrobilem wymagane dokumenty, SS i prawo jazdy.
      > Chcialbym troche podreperowac budzet, ale mam 63 lata, nie znam jezyka i z
      > moich poszukiwan pracy nici. Nie pracowalem tutaj nigdy przedtem, nie mam wiec
      >
      > wymaganych kwartalow. Przyjdzie mi pewnie do Polski wrocic szybko, ale
      > slyszlem ze moge sie starac o jakas zapomoge w USA ( kobieta w samolocie mi
      > opowiadala) Nie znam zupelnie szczegolow, a z posrednictwa jakichs pseudobiur
      > korzystac nie chce. Korzystam tu z gosciny moich krewnych. Oni o takich
      > zapomogach nie slyszeli.
      > Prosze wiec was o udzielenie jakiejs rzeczowej informacji.
      > Serdecznie dziekuje z gory za informacje.
      > Adam

Panie Adamie. Chyba faktycznie przyjdzie wracac.Wybral pan sie rychlo w czas.
      By wyrobic sobie emeryture w USA trzeba przepracowac MINIMUM 10 lat.
      Agencje polskie bywaja rozne. Na pana miejscu, majac czas, odwiedzal bym kazde w
      okolicy i przeprowadzal "wywiad srodowiskowy".Za rozmowe nikt Panu nie kaze placic
      , a warto wiedziec, ze w tych agencjach bywa rozna atmosfera - w jednych jest
      "chlodno", w innych inaczej....cieplo nie oznacza, ze chca uspic czujnosc i wyrwac
      ostatni grosz.PYTAC !!!!!! Mozna takze w polskich kosciolach - prosze pamietac,
      ze instytucja ta w USA DALEKO sie rozni od tej z Polski, czyli dumny, rozparty,
      pyszny z podwojnym podbrodkiem, prawiacym moraly.Nie wiem gdzie Pan trafil, moze
      warto zaczerpnac pomocy adwokata( $50 konsultacja - o ile wezma co kolwiek????!!!)
      Ja mieszkam w metropolii nowojorskiej i tu znam co nieco po tych latach......
      Prosze tu zajrzec www.polskie-strony.com
      Wiem, ze jest jakis program dla nowo przybylych ( SScos tam - musze sprawdzic),
      ale podpowiadam: Pan przyjechal za POZNO !!!!!!!
      Jezeli to nie jest prowokacja i ma Pan faktycznie 63 lata, to radze wracac, gdyz
      nawet wieloletni obywatele tego panstwa maja problemy w zasilkach.
      Prosze pamietac, jezeli pan takie otrzyma, to PROCZ emerytury wysylanej przez( a
      trzeba ja wypracowac; jak powyzej MINIMUM 10 LAT) rzad amerykanski( czy tez
      lokalny) inne swiadczenia finansowe NIE SA WYSYLANE ZA GEANICE i TRZEBA JE
      ODBIERAC OSOBISCIE CO MIESIAC. Takze niech Pan nie mysli, ze (procz emerytury)
      panstwo amerykanskie bedzie cos slac dla pana do Polski.A czy warto wydawac po
      bla, bla. bla dolarow( nie znam obecnych cen za loty z Polski do USA i z
      powrotem), by odebrc z urzedu co MIESIAC tych pare dolarow - to manko i to powazne
      Jezeli Pan cos znajdzie, to kwota nie przekroczy $400/miesiac DO ODBIORU
      OSOBISTEGO CO MIESIAC - BEZ POSREDNIKOW - OSOBISCIE !!! Jezeli to byl glowny cel
      Pana podrozy - nie tedy droga.Niech Pan szuka jak powyzej, ale Pana zamysl, by
      skorzystac z amerykanskiego paszportu, by zyc godnie w Polsce jest daleki od
      realizacji.Wiem, ze w Polsce jest zle i byc moze Pana desperacki krok byl
      wymuszony przez mlodsze pokolenie, ale prosze pamietac, ze wielu AUTENTYCZNYCH
      Amerykanow, zyjacych tu od urodzenia ma problemy i samo posiadanie
      paszportu/obywatelstwa USA to nie wszystko
      Zycze, bez urazy, powodzenia

PS Dziwne, ze Pan sobie przypomnial o Jego przywilejach w zwiazku z miejscem
      urodzenia Pana Taty w wieku prawie emerytalnym ????????

• Gość: kd Re: Zasilek dla obywatela USA IP: *.proxy.aol.com 11.03.02, 16:59
        Jest jeszcze jedno wyjscie. jesli jest mozliwosc i zdrowie, znalezc prace i
        popracowac te 10-c lat. Znalem i znam osoby pracujace nawet w wieku 75-c lat.
        kd
        • Gość: JoeK Re: Zasilek dla obywatela USA do ADAMA IP: 199.72.137.* 11.03.02, 17:17
          A co Pan potrafi robic, Panie Adamie?
        • Gość: Jacal Re: Zasilek dla obywatela USA IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 11.03.02, 18:08
          Gość portalu: kd napisał(a):

> Jest jeszcze jedno wyjscie. jesli jest mozliwosc i zdrowie, znalezc prace i
          > popracowac te 10-c lat. Znalem i znam osoby pracujace nawet w wieku 75-c lat.
          > kd

W tym wieku(63) bardzo ciezko o prace, szczegolnie przy braku jezyka, szansa na
          znalezienie takiej z benefits jest bliska zeru( nawet bez swiadczen w tym wieku
          (NA CZARNO), to marne szanse bez protekcji)Mieszkam juz w USA ~20 lat i przez ten
          okres palce podatki i swiadczenia na moja przyszla emeryture(nie tylko to), a
          zgodnie z ustawa brakuje mi jeszcze do emerytury w USA 27 lat.. Pan Adam musial
          by zrozumiec zasady dzialania programow emerytalnych w USA stworzonych jeszcze w
          latach 30 tych, gdzie na jednego emeryta pracowalo 20 zawodowo aktywnych. Dzisiaj
          z racji na rozwiniety socjal(medycyna, higiena,itp,wiec okres zycia sie wydluzyl)
          ta relacja jest bliska 1 do 3, a nie 1 do 20 !!!!!!. Dla tego ten system pada i
          o tym mowi sie glosno.Czym wiecej "Panow Adamow", ktorzy chcieli by korzystac z
          tego panstwa nie majac z nim nic wspolnego przez cale zycie, moze okazac sie, ze
          moja emerytura bedzie/jest bliska bankructwa.
          Pan Adam musi zrozumiec, ze gdybym ja w wieku emerytalnym(czyli po 47 latach
          pobytu w USA - jestem juz prawie 20 i tyle tez lat place tu podatki) zapragnal
          wrocic do Polski na stare lata, to zadne swiadczenia mi nie przysluguja, mimo, ze
          mam dwa paszporty i za wszystko musze placic gotowka, wzglednie jako obywatelowi
          polskiemu przysluguje mi przytulek(zalozmy nic nie przywiozlem - jak Pan Adam do
          USA)To dziala w dwie strony. To jest glowny powod,ze srednie Polonusy(~90%) nie
          wracaja na stare lata do Polski(Ci, co mowia jeszcze po polsku - reszta to juz...)
          Jak pamietam wielu Polakow w USA zaraz po obaleniu komuny kupowalo domy,farmy,
          czy tez posiadlosci w Polsce, by osiasc tam na stare lata.Po reformie monetarnej,
          gdzie dolar stracil na znaczeniu(kiedys $20/miesiac to byl luksus), zdecydowana
          wiekszosc podjela decyzje pozostania w USA, a to glownie z racji na swiadczenia
          medyczne, bo w starszym wieku bywa roznie , a kiedys dalo sie pare dolarow i
          kazdy lekarz byl twoj....teraz, to tysiace $, wiec w wieku podatnym na choroby
          wracac nie warto, bo nie wolno oczekiwac od panstwa na koszt podatnika luksusow,
          gdzie przez cale zycie placilo sie podatki gdzie indziej. Nie WOLNO oczekiwac
          splendorow godnych ludzi zyjacych i placacych w danym panstwie, zadania swoje
          motywujac posiadaniem paszportu/obywatelstwa bez ZADNEGO wkladu w rozwoj tego
          panstwa - TO CWANIACTWO !!!!!!!!!!
          O to mi chodzi !

• Gość: Bruno Re: Zasilek dla obywatela USA IP: 199.71.64.* 11.03.02, 18:20
            Ty stary chuju wracasj do Polski tam pracowales tam masz wypracowana dziadowizne .Ty staro kurwo
            chcialbys pasozytowac na podatniku amerykanskim .Ty to obywatelstwo to mozesz sobie w dupe wsadzic.
            Co za kurwa bez chonoru !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: ADAM Re: Zasilek dla obywatela USA IP: *.104.popsite.net 12.03.02, 07:37
              Dziekuje za wszystkie uwagi te dobre i te zle, ja jednak bardzo bym prosil o
              bardziej powazne porady niz pana Bruno.
              • Gość: marek Re: Zasilek dla obywatela USA IP: *.client.attbi.com 12.03.02, 08:38
                Bruno ma racje.
                Spadaj ty "cwaniaczku" typowy leniu, ktory tylko mysli jak by tu cos dostac za
                nic
    • Gość: Ewa Re: Zasilek dla obywatela USA IP: *.netcom.ca 12.03.02, 13:44
      Jak do tej pory to wyglada na to, ze ta pani w samolocie miala najlepsze
      rady. Ja bym Panu radzila latac samolotem, az ja Pan jeszcze raz spotka,
      tzn. do skutku i wtedy dobrze przycisnij ja Pan do muru. Moze powie cos
      wiecej? A byla chociaz "do rzeczy" czy tak jak Pan z demobilu?
    • optymistka Re: Zasilek dla obywatela USA 12.03.02, 13:46

Zaraz, czy ja dobrze zrozumiałam ???

Nowy obywatel USA, w wieku 63 lat przyjechał do tego kraju
      po zapomogę ???
      Zakładam, że w Polsce było się czynnym zawodowo i obecnie
      korzysta się z:
      * zasiłku lub świadczenia przedemerytalnego lub
      * wczesnej emeryturki z racji pracy w policji bądź wojsku.
      I teraz szukamy(?) pracy w nowym kraju, z wiadomych powodów nie
      znajdziemy, więc domagamy się zasiłku dla bezrobotnych ??????????
      Dobre !

• Gość: Jurek Re: Zasilek dla obywatela USA IP: 212.162.228.* 12.03.02, 14:28
        Panie Adamie, z tego co sie orientuje to bedzie sie Pan kwalifikowal
        na "welfare benefits", czyli zasilek socjalny wyplacany tym, ktorzy nie zdazyli
        wyrobic sobie SS, ale dopiero po ukonczeniu 70 roku zycia. W dodatku, zeby
        kwalifikowac sie do tego swiadczenia, trzeba na stale mieszkac w USA.
        Pozdro
    • belus77 Re: Zasilek dla obywatela USA 12.03.02, 14:35
      Zasilek chorobowy w RP dalej nie do przebicia! Toz Polska to welfare
      state, wiec po co sie po swiecie szwedac za pieniedzmi na stare lata?
      • Gość: jacal Re: Zasilek dla obywatela USA -do Optymistki IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 12.03.02, 16:09
        By ubiegac sie o zasilek dla bezrobotnych nalezy wykazac sie legalna praca przez
        minimum 6 miesiecy, wiec Pan Adam na ten program sie nie zalapie.
        Welfare benefits - tez nie, gdyz brak ciaglosci pobytu.Jako obywatelowi USA
        przysluguje co najwyzej zasilek na przytulek.To sa marne grosze.
        Osobiscie nie wroze sukcesu temu panu w USA, choc sa programy rzadowe dla
        nowych imigrantow na szkoly, nauke jezyka itp., ale nie w wieku 63 lat !!!!
        Na miejscu Pana Adama poszedl bym z kims mowiacym po angielsku do miejskiego
        ratusza, wzglednie innych agencji rzadowych i tam zaczerpnal informacji,
        zamiast szukac takich na forum.Moze tez zadzwonic do Nowego Dziennika w NYC
        (212) 594 - 2266, lub e-mail www.dziennik.com
        Jako obywatel USA ma prawo do informacji o przyslugujacych przywilejach, tylko
        nalezy udac sie do instytucji jak powyzej...ale kokosow nie nalezy oczekiwac.
        • Gość: Don Re: Zasilek dla obywatela USA - cwaniak czy co? IP: *.uc.nombres.ttd.es 12.03.02, 16:51

Trudno mi uwierzyc w ta historie z ojcem-ale gdyby nawet,kto wystukal to na
          kompie ?facet rznie glupa az milo.W tym wieku tylko mala grupa ludzi w polsce
          ma pod reka komp i ma pojecie o internecie i tym forum.Ci co maja 63 lata i
          stukaja w klawisze nie musza az tak rozpaczliwie szukac forsy za granica-
          logika ! Z tych co odpowiedzieli ,jeden mial dobry argument-,oze niezbyt to
          mile i populatne ,ale ma racje :to takie palanty obnizaja mozliwosc otrzymania
          lepszej emerytury-pieniadz nie jest z gumy i niwe idzie go drukowac bez
          konca.kazdemu za darmo placic? to idzie z pieniedzy wypracowanych przez
          wszystkich pracujacych! Bruno to ordynus i tez mial racje ,mimo formy.
          • Gość: JoeK Re: Zasilek dla obywatela USA - cwaniak czy co? IP: 199.72.137.* 12.03.02, 17:45
            Czy Pan ADAM ma klopoty z czytaniem czy z pisaniem?
            Oto moje pytanie sprzed kilku dni:

"A co Pan potrafi robic, Panie Adamie?"
            • Gość: Jacal Re: Zasilek dla obywatela USA - cwaniak czy co? IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 12.03.02, 19:09
              Gość portalu: JoeK napisał(a):

> Czy Pan ADAM ma klopoty z czytaniem czy z pisaniem?
              > Oto moje pytanie sprzed kilku dni:
              >
              > "A co Pan potrafi robic, Panie Adamie?"

Z wpisu Pana Adama mozna wysnuc wniosek, ze raczej czytanie, pisanie(wlacznie na
              keyboard/maszynie do pisania + obsluga komp. - jak slusznie zauwazyl Don) i styl
              dyskfalifikuja tego Pana z szeregow klasy robotniczej.
              Co potrafi robic ???!!! Nie sadze, by za wiele POD KATEM zatrudnienia w USA w
              wieku 63 lat.By pracowac jako "bialy kolnierzyk" musi znac JEZYK- bez tego mogila
              chocby, hipotetycznie, mial nawet duze doswiadczenie w czyms tam. Do roboty na
              czarno(glownie kontraktorka, bo innej pracy nie znajdzie) nikt nie zatrudni 63
              latka bez doswiadczenia(chyba ze do wykonczeniowek - ale tu trzeba WIELKIEGO
              doswiadczenia), bo student/malolat na drabinie, czy tez dachu dorabiajacy na
              oplate studiow stwarza wiele miejsze prawdopodobienstwo wypadku, niz Pan Adam.
              Celem moich wpisow jest to, by Pan Adam i JEMU PODOBNI, uswiadomil sobie, ze
              na "krzywy ryj" nic nie ma. My, Polonusy po wieloletnim pobycie na Zachodzie nie
              mamy zadnych swiadczen spolecznych(mimo ,ze posiadamy polskie paszporty i
              obywatelstwa) ze strony Panstwa Polskiego - najdalej ,JAK WROCIMY PO LATACH DO
              KRAJU BIEDNI I GOLI, mozemy starac sie o pomoc u panow Kotlinskich, przytulki,
              czy tez kapelusz w pozycji odwrotnej do uzytkowej w miejscach publicznych, czy
              tez pod kosciolem. Pan Adam musi sobie uswiadomic, ze ta zasada dziala
              W DWIE STRONY !!!!!!!
              Panie Adamie, tu kazdy z nas (Polonia) zapieprza w wiezowcach, fabrykach, na roli.
              Mysle, ze Pan zrozumial nasza reakcje...........
    • Gość: Diri Szanowny Panie Adamie! IP: *.netcom.ca 12.03.02, 18:46
      Ile Pan placi za dial-up serwice w StarNet?
      • drapieznik Diri, przygwozdzil Adama. 12.03.02, 19:37
        Adam, cwana bestia, uzywa ISP in North America. Ale, Adam, niech ci bedzie
        Wojtek.

1. Ile szacujesz bedzie trwalo zebys sie nauczyl po angielsku?

2. Tak jak JoeK zapytal, co umiesz robic, czyli jaki masz zawod? Masz juz
        zaniki pamieci, ze nie pamietasz pytania.

3. Poniewaz niezle obslugujesz computer, jak zauwazyl Don, to na pewno cos
        znajdziesz, po zajeciu sie punktem 1 i 2.

4. Jak twije zdrowie?

5. Jak sie ma tatus?

6. Powiedz nam kiedy sie obudziles z tym pomyslem zycia w USA?

7. Skorzystaj z okazji, ze twoja mamusia byla w BDM i popros o azyl w Niemczech.

8. Bruno mnie wyreczyl w tak dokladnej odpowiedzi.

Czekamy na ciag dalszy, jezeli ci sie nie znudzilo.
        • Gość: Diri Klikem, klikem ... IP: *.netcom.ca 13.03.02, 17:12
          A tylu leszczy sie nabralo na tego tatusia Adama! Po prostu siedza w
          domach (Mineta nawet chadza do biblioteki publicznej) i pisza bzdety, byle
          pisac. A klikej se jeden z drugim. Klikej, klikej ...
    • Gość: ADAM Re: Zasilek dla obywatela USA IP: *.tnt17.chi15.da.uu.net 13.03.02, 23:44
      Nie sadzilem ze rozplata sie taka awantura po moim pytaniu. Chociaz moglem sie
      tego spodziewac znajac "polska zyczliwosc". Gdybym byl Zydem, Ruskiem,
      Wlochem, moglbym sie liczyc na wsparcie rodakow. A chodzilo mi o tak
      niewilele, jak o informacje, z ktorymi myslalem ze sie rodak z rodakiem
      podzieli. Co to jest, ze tak sie tak obsrawacie na tej obczyznie?

Odpowiedz dla JoeK: Bylem listonoszem, umiem wiec donosic.

Odpowiedz dla Drapieznik: Nie wiem ile placa tu za dial-up, bo jak napisalem
      kozystam z komputera u rodzny.

Odpowiedz dla wszystkich mi zyczliwych: dziekuje za informacje i zyczenia
      powodzenia.

ADAM

• drapieznik Adam 14.03.02, 00:20
        przeczytaj uwaznie: mnie wisi ile za co placisz i nigdy bym sie o to nie
        zapytal. Pomylily ci sie kierunki swiata albo masz dysleksje, co nie jest takie
        zle, jak widac.

Po drugie, piszesz teraz z drugiego adresu co dodaje wiecej zapaszku do twoich
        postow.

Masz dwie rodziny? Goraco zachecam do obrzezania. To tylko trzy proby podejscia
        i musza peknac. Acha, a byc Poalkiem na zachodzie to bardzo dobry zawod.

Zachecam goraco do przeczytania postu naszego niesfornego Bruno.

Wroc do nas i pisz jak cos wymyslisz. Zawsze sluzymy pomoca ale musisz
        traktowac ludzi chociaz cwierc-powaznie.
        • Gość: Adam Re: Adam IP: *.client.dsl.net 14.03.02, 16:49
          drapieznik napisał(a):

> przeczytaj uwaznie: mnie wisi ile za co placisz i nigdy bym sie o to nie
          > zapytal. Pomylily ci sie kierunki swiata albo masz dysleksje, co nie jest takie
          >
          > zle, jak widac.
          >
          > Po drugie, piszesz teraz z drugiego adresu co dodaje wiecej zapaszku do twoich
          > postow.
          >
          > Masz dwie rodziny? Goraco zachecam do obrzezania. To tylko trzy proby podejscia
          >
          > i musza peknac. Acha, a byc Poalkiem na zachodzie to bardzo dobry zawod.
          >
          > Zachecam goraco do przeczytania postu naszego niesfornego Bruno.
          >
          > Wroc do nas i pisz jak cos wymyslisz. Zawsze sluzymy pomoca ale musisz
          > traktowac ludzi chociaz cwierc-powaznie.
          nie ma co z toba poruszac jakichkolwiek tematow, a pize z drugiego i trzeciego adress bo moge i chce.
          Jak juz mowilem wczesniej nie spodziewalem sie takich odpowiedzi na moje forum. niestety my polacy
          wcale siebie nie szanujemy i ziejemy wielka zazdroscia zaloze sie ze ci ktorzy wulgaryzowali na moj temat
          siedza w stanach nielegalnie i za obywatelstwo amerykanskie dali by sie zgwalcic. No coz zazdrosc
          zazdroscia ja jednak nie trace nadzieji i dam wam znac jak cos zalatwie. Nadal jednak czekam na jakies
          powazniejsze wpisy i bardzo prosze o porady na pewno sa tam jezcze tacy ktorzy chca czlowiekowi
          pomoc, napewno a tacy ktorzy znalezli sie w takiej sytuacji jak moja i do nich to forum jest adresowane a
          reszta ta nie przychylna nich sobie pisze a ja i tak nic sobie z tego nie robie
          Pozdrawiam
          ADAM
          • Gość: Adam Re: Adam IP: *.client.dsl.net 14.03.02, 17:33
            nie ma co z toba poruszac jakichkolwiek tematow, a pize z drugiego i trzeciego adress bo moge i
            chce.
            Jak juz mowilem wczesniej nie spodziewalem sie takich odpowiedzi na moje forum.
            niestety my polacy
            wcale siebie nie szanujemy i ziejemy wielka zazdroscia zaloze sie ze ci ktorzy wulgaryzowali
            na moj temat
            siedza w stanach nielegalnie i za obywatelstwo amerykanskie dali by sie zgwalcic. No coz
            zazdrosc
            zazdroscia ja jednak nie trace nadzieji i dam wam znac jak cos zalatwie. Nadal jednak
            czekam na jakies
            powazniejsze wpisy i bardzo prosze o porady na pewno sa tam jezcze tacy ktorzy chca
            czlowiekowi
            pomoc, napewno a tacy ktorzy znalezli sie w takiej sytuacji jak moja i do nich to forum jest
            adresowane a
            reszta ta nie przychylna nich sobie pisze a ja i tak nic sobie z tego nie robie
            Pozdrawiam
            ADAM
      • Gość: Don Re: Zasilek dla obywatela USA IP: *.uc.nombres.ttd.es 14.03.02, 01:25

szanowny panie Adamie-nikt nic panu zlego nie powiedzial.Mozliwosci zostaly
        przeanalizowane i rezultat jak widac-nie dostanie pan nic.Narodowosc tu nie ma
        nic do rzeczy. ale argumenciki masz pan klasa! Gratuluje.
        • Gość: Kuba_O Re: Zasilek dla obywatela USA IP: *.ne.client2.attbi.com 14.03.02, 02:28
          Panie Adamie,
          Jest mi przykro, że zostal pan tak źle potraktowany
          przez niektórych uczestników tego forum. Historia jaka
          wydarzyła sie panu, mogła wydarzyc się i mnie. Tylko
          los tak chciał, że znalazłem sie tutaj, dużo wcześniej
          niz pan, w dużo młodszym wieku, nie wiedząc o istnieniu
          możliwości uzyskania obywatelstwa z jakiej pan
          skorzystał. Jeśli może to w jakiś sposób zadośćuczynić
          pana żalu, odsyłam pana do archiwów, gdzie być może
          znajdzie pan dokumenty swoich przodków, którzy przybyli
          do Nowego Yorku i przeszli przez Ellisisland na
          początku tego stulecia. Znaleść tam można listy
          pasażerów, ich rysopisy, deklaracje celne, zdjęcia
          statków. Ja znalazlem tam dokumenty swojego dziadka,
          babki i części rodziny. Wszyscy przybyl z Rosji. Tak z
          Rosji, Polski jescze wtedy nie było...
          Analizujac te dokumenty można dowiedzieć się wiele o
          tamtych tragicznych latach i solidarności naszych
          przodków. Bardzo bym pragnął by zechciał Pan,
          korzystając z anonimowości tego forum, podzielić się z
          nami historią swojej rodziny, jeśli można wogóle
          o coś takiego Pana prosić. Z góry serdecznie dziekuję i
          życze powodzenia.
          Z poważaniem.
          Kuba

www.ellisislandrecords.com/
          • drapieznik Kuba_O 14.03.02, 02:41
            Kuba wyspa jak wulkan goraca... A mnie sie marzy kurna chata...
            • Gość: Kuba_O Re: drapieznik IP: *.ne.client2.attbi.com 14.03.02, 13:38
              zycie jet zbyt krotkie by tracic czas na dyskusje z
              takimi typami jak ty
              nie pozdrawiam
              • Gość: l.eszcz Leszcze forumnowe IP: *.netcom.ca 14.03.02, 14:46
                Zycie jest zbyt krotkie, to prawda. Ale na sprawy wazkie zawsze czas sie
                znajdzie. Dlatego leszcze klikamy te bzdury. Klik, klik, klik ...
                • Gość: Kuba_O Re: Leszcze forumnowe IP: *.ne.client2.attbi.com 14.03.02, 15:09
                  Gość portalu: l.eszcz napisał(a):

> Zycie jest zbyt krotkie, to prawda. Ale na sprawy
                  wazkie zawsze czas sie
                  > znajdzie. Dlatego leszcze klikamy te bzdury. Klik,
                  klik, klik ...

Radziłbym założyć własne forum i zaprosić tam swoich
                  kolegów. Będziecie się mogli do woli tarzać w gównie.
          • Gość: ADAM Re: Do KUBY IP: *.104.popsite.net 14.03.02, 16:48
            Swietna sprawa z ta strona. Udalo mi sie odszukac nazwiska moich dziadkow na
            liscie statku ktory przybyl na wyspe w 1907. Mojego ojca nie ma wsrod
            pasazerow, bo jak pisalem urodzil sie juz na ziemi amerykanskiej. Wiem ze moj
            dziadek ciezko pracowal przy budowie mostow. Majac trzy lata, moj ojciec wraz
            z rodzicami wrocil do Galicji. I taka to byla krotka przygoda moich przodkow w
            Ameryce. Odnalazlem tez nazwisko dziadka mojej zony, ktory takze wrocil
            spowortem po paru latach. Jak widac Amerykanska ziemia nie sprzyjala moim
            przodkom skoro nikt nie chcial sie tu osiedlic. Znam tez pare innych osob z
            moich stron, ktore w tych latach otarly sie o Ameryke i powrocily. Ciekaw
            jestem czy zamowil sobie pan sobie te dokumenty, i jesli tak to jakiej sa
            jakosci?

Pozdrawiam serdecznie.

A w sprawach o ktore pytalem wyzej, to dowiedzialem sie ze rzeczywiscie nie mam
            szansy na zapomogi, chyba ze w wieku lat 65.

ADAM

• Gość: Kuba_O Re: Do Adama IP: *.ne.client2.attbi.com 14.03.02, 17:44
              Cieszę się że podzielił się pan z nami historią swojej
              rodziny. Mój dziadek przybył tu w 1905r. Babka trzy
              lata póżniej. Na kilka miesięcy przed zatonięciem
              Titanica.. Również ciężko pracowali, kuzyn zginął w
              fabryce. Takie to były czasy.. Póżniej przyszła
              depresja i wrócili do Polski (babka strasznie
              tęskniła). Kupili trochę ziemi i wkrótce wybuchła II
              wojna..
              Ale wracając do tej strony.
              Documentów jeszcze nie zamówiłem. Założyłem sobie tylko
              konto i skopiowałem listy pasażerów, zdjęcia statów
              itd, ale z pewnością to zrobię.