Dodaj do ulubionych

2011 - „Better Life Index"

25.05.12, 15:59
Polacy jak Grecy. Żyje nam się fatalnie

Z rankingu „Better Life Index" wynika, że jakość życia w Polsce jest zbliżona, do jakości życia w Grecji i Portugalii.

W badaniu brano pod uwagę 20 kryteriów, należących do 11 grup tematycznych: mieszkalnictwo, dochody, praca, wspólnota, edukacja, środowisko, zaangażowanie społeczne, zdrowie, satysfakcję z życia, bezpieczeństwo, równowaga między pracą a czasem wolnym.

Okazało się, że najlepiej żyje się Australijczykom, Norwegom, Amerykanom, Szwedom i Duńczykom.

Polska z oceną nieco ponad 5 uplasowała się w rankingu OECD na 10. miejscu od końca, tuż przed Grecją, a za Słowacją. Jakość życia najniższa jest zaś w Turcji i Meksyku - podaje "Rzeczpospolita".

www.hotmoney.pl/artykul/polacy-jak-grecy-zyje-nam-sie-fatalnie-25607
Eksperci paryskiego klubu, zrzeszającego 34 państw, wzięli pod uwagę 20 kryteriów, należących do 11 grup tematycznych: mieszkalnictwo, dochody, praca, wspólnota, edukacja, środowisko, zaangażowanie społeczne, zdrowie, satysfakcję z życia, bezpieczeństwo, równowaga między pracą a czasem wolnym. Każde z objętych rankingiem państw otrzymało 11 ocen od 1 do 10.

Gość
Zyjecie w utopi. Nie ma porownania pomiedzy dziadem greckim a dziadem polskim.Ten pierwszy wali to i lezy na cieplej plazy ten drugi zdycha razem z rodzina z glodu.

In a comparison of 11 well-being indicators in 36 countries, Canada placed sixth, behind top-ranking Australia and third-place United States. Norway, Sweden and Denmark.By any measure – health, education, housing or income – Canadians are far better off than residents of the developing world.

www.theglobeandmail.com/news/national/canada-ranks-high-in-housing-safety-and-life-satisfaction-oecd-says/article2439536/
Obserwuj wątek
    • donk Re: 2011 - „Better Life Index" 25.05.12, 17:35
      To musi byc bardzo chooywi tak sie zeszmacic jak ty.

heheheheheheheheheheheh
      • polonus5 Re: 2011 - „Better Life Index" 25.05.12, 17:54
        donk napisał:
        jak ty

===========================================================
        jak Ty to wszystko wiesz he,he,he
        Juz od dawna Twoje wpisy DONK gleboko chwytaja mnie(i nie tylko) za serce ... Oj,oj…..jaka radość duszy.....dziekuje i pozdrawiam he,he,he
        • donk Czemy siem tak kanadyjczyku denerwujesz. heheh 26.05.12, 10:40
          Cus ciem jednak boli trochu charakterek nendznego scoorwiela. Ty gupi polaczkowaty luju. heheh

heheheheheheheheheheheheheheheheheheheheheheheh
          • polonus5 Re: Czemy siem tak kanadyjczyku denerwujesz. hehe 26.05.12, 14:00
            donk ty luju

===========================================================

jak Ty to wszystko wiesz he,he,he
            Juz od dawna Twoje wpisy DONK gleboko chwytaja mnie(i nie tylko) za serce ... Oj,oj…..jaka radość duszy.....dziekuje i pozdrawiam he,he,he
            • donk Re: Czemy siem tak kanadyjczyku denerwujesz. hehe 26.05.12, 14:50
              heheheheh

Ja cie tez pozdrawiam ty chooyu pierdziszewski.
    • stolowkowy Re: 2011 - „Better Life Index" 26.05.12, 16:05
      no wlasnie, a taserkiem po serduszku to samo zdrowie according do twoich kolesiow z lotniska
    • stolowkowy Re: 2011 - „Better Life Index" 26.05.12, 16:09
      polonus, wiem dlaczego ci sie mozg zlasowal, za dwie stowy zarobie ci jakies dodatkowe 20 lat zycie. Warto chyba, jak myslisz? Podam ci nawet przypadki z twojego podworka, niestety juz skaszowane na skutek nadmiaru wolnosci ktora sie czeszesz.

PS I goowno, mozesz se szukac zeby te dwie stowy samemu sobie dobrze zrobic, w razie by bylo.
      • polonus5 Re: 2011 - „Better Life Index" 26.05.12, 17:31
        stolowkowy napisał:
        polonus, wiem dlaczego ci sie mozg zlasowal, za dwie stowy zarobie ci jakies do
        datkowe 20 lat zycie. Warto chyba, jak myslisz? Podam ci nawet przypadki z twoj
        ego podworka, niestety juz skaszowane na skutek nadmiaru wolnosci ktora sie cze
        szesz.PS I goowno, mozesz se szukac zeby te dwie stowy samemu sobie dobrze zrobic, w
        razie by bylo.

============================================================
        ... ja pie... !!!! czytac sie tego nie da !
        • donk A teraz zapodaj cus o soli f kraju. heheheh 26.05.12, 19:18
          Albo pieczarkach bo my bardzo ciekawi co ciem menczy f tej kanatka.

Ja wiem, to kielbasa krajowa ciem tak dlawi f kanatka. heheheheheheheheheheh

heheheheheheheheheheheheheheheheheheheheh. heheheheheheheheheheheheh
        • stolowkowy Re: 2011 - „Better Life Index" 26.05.12, 23:52
          twoj zlasowany mozg odrzuca dobre na starcie.
    • tatoten Re: 2011 - „Better Life Index" 27.05.12, 02:16

> Z rankingu „Better Life Index" wynika, że jakość życia w Polsce jest zbli
      > żona, do jakości życia w Grecji i Portugalii.

........................o ja pie...e...................narescie!!!!!!...............jeszcze 10 lat temu bylo 25 lat.....................................osobiscie mysle ze jest to wyczyn.................
    • fan.club Polacy jak Grecy. Żyje nam się fatalnie 27.05.12, 09:00
      No i co? Lepiej wam teraz?
    • caesar_pl Re: 2011 - „Better Life Index" 27.05.12, 13:53
      Dania???Drozyzna i auta starocie.Dunczyk na niemieckiej autostradzie ...???Stau..ale dumny narod..bo mu propaganda to do lba wciska.Te szary Dunczykow na granicy niemieckiej w aldikach i realach..pijaki nic wiecej.Ceny tam 100% wyzsze niz w Niemczech.Nowy samochod tam nie do kupienia dla przecietniaka.Mniej samochodow na 1000 mieszkancow niz w Polsce.
      Szwedzi podobnie.Bieda ale ta ich propagandy ...
      • stolowkowy Re: 2011 - „Better Life Index" 27.05.12, 16:07
        a norwegia?
        • caesar_pl Re: 2011 - „Better Life Index" 27.05.12, 16:10
          Norwegia ma miliardy za rope.I tylko 4 mln mieszkancow.Cos jak Hamburg i okolica.
          • stolowkowy Re: 2011 - „Better Life Index" 27.05.12, 20:48
            ale zanim znalezli rope to tez bylo lizanie sieci po polowie. Tyle ze ruska ropa jest pewnie jakas konkurencja.
            • caesar_pl Re: 2011 - „Better Life Index" 27.05.12, 22:10
              Jeszcze pare lat temu zyli z uboju reniferow i fok.
              • stolowkowy Re: 2011 - „Better Life Index" 27.05.12, 23:31
                wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka