Dodaj do ulubionych

Polski licealista a polski absolwent

IP: *.proxy.aol.com 20.03.02, 21:26
Jak to jest, ze polski uczen liceum lub student pierwszych lat studiow
prezentuje poglady podobne do tych zawartych w poscie ponizej:

"Polska jest oczywiscie krajem biednym po 200 latach geopolitycznego
niefartu.
To sie skonczylo, pozostaly problemy ekonomiczne. Ich rozwiazanie
bedzie wymagalo co najmniej jednego pokolenia, tak bylo w innych
krajach. Perspektywy na to sa wrecz rewelacyjne bo ida po linii:
UE -) Schengen -) Euro. Po pelnym dolaczeniu do ekonomii
europejskiej Polska bedzie miala takie same perspektywy rozwojowe
jak i pomoc ze strony krajow najbardziej rozwinietych."

Natomiast polski absolwent,bogatszy raptem o kilka lat zyciowego doswiadczenia,
zamiwszcza post o tresci nastepujacej:

"Zastanawiamy się z mężem nad wyjazdem z Polski na stałe. Myśleliśmy o
Hiszpanii. Z jednej strony mamy dość tej nienormalności, z drugiej
(przynajmniej ja)wahamy się. Nie wiem jak jest, gdy się wyjeżdża do obcego
kraju, jak się tam znaleźć i odnaleźć. Czy są wogóle jakieś możliwosci wyjazdu
i zdobycia pracy za granicą? Czy warto wyjeżdżać? Czy jest łatwo? Czy moze
trudniej niż np. w latach 80-tych? Boje się, ale z drugiej strony nie moge
tego odkładać w nieskończoność, bo chodzi tu głównie o dzieci" ????

Obserwuj wątek
    • Gość: Don Re: Polski licealista a polski absolwent IP: *.uc.nombres.ttd.es 20.03.02, 21:46

Powtarzanie pewnych uparcie wmawiamych sloganow-moze swiadczyc o nadziei na
      normalnosc pojmowana subiektywnie.

chec wyjazdu itp-proste jak drut.Polepszenie i to szybko.kazdy ma swoje racje
      i powody.naiwne myslenie,nadzieje i chec poznania czegos nowego.Ale kto nie
      ryzykuje nie pije szampana !Zreszta wystarczy poczytac na forum,lub porozmawiac
      z emigrantami.same sukcesy i to lekko przyszlo itp.Wzsedzie dobrze ,gdzie nas
      nie ma ! I o tym,ze czasy sie zmienily-wszystko jest bardziej zlozone,nikt nie
      chce slyszec,ani nikt nie chce mowic.
      • Gość: Mily Re: Polski licealista a polski absolwent IP: *.proxy.aol.com 20.03.02, 21:49
        Gość portalu: Don napisał(a):

>
        > Powtarzanie pewnych uparcie wmawiamych sloganow-moze swiadczyc o nadziei na
        > normalnosc pojmowana subiektywnie.
        >
        > chec wyjazdu itp-proste jak drut.Polepszenie i to szybko.kazdy ma swoje racje
        >
        > i powody.naiwne myslenie,nadzieje i chec poznania czegos nowego.Ale kto nie
        > ryzykuje nie pije szampana !Zreszta wystarczy poczytac na forum,lub porozmawiac
        >
        > z emigrantami.same sukcesy i to lekko przyszlo itp.Wzsedzie dobrze ,gdzie nas
        > nie ma ! I o tym,ze czasy sie zmienily-wszystko jest bardziej zlozone,nikt nie
        > chce slyszec,ani nikt nie chce mowic.

To jasne...natomiast znamienne dosc jest, ze do wyjazdu dojrzew sie zaledwie te
        kilka lat.
        Tyle potrzeba czasu, by naiwny idelizm nie pozostawil w mozgu zadnego sladu?

• Gość: Nemo Mam nadzieje ze to pomoze Ci zrozumiec IP: 216.94.245.* 20.03.02, 21:52

Dlatego ze polski licealista po paru latach
      - placenia podatkow w wolnej polsce,
      - ujadania sie z klasa urzednica
      - dzieci na wychowaniu
      - 1000zl na reke
      - korupcji

orientuje sie ze waadza ma w dupie jego obywatela i jego rodzine i ze Polski kapitalizm
      to tylko z nazwy.

Wystarczy?
      • Gość: Mily Re: Mam nadzieje ze to pomoze Ci zrozumiec IP: *.proxy.aol.com 20.03.02, 22:15
        Gość portalu: Nemo napisał(a):

>
        > Dlatego ze polski licealista po paru latach
        > - placenia podatkow w wolnej polsce,
        > - ujadania sie z klasa urzednica
        > - dzieci na wychowaniu
        > - 1000zl na reke
        > - korupcji
        >
        > orientuje sie ze waadza ma w dupie jego obywatela i jego rodzine i ze Polski ka
        > pitalizm
        > to tylko z nazwy.
        >
        > Wystarczy?

Serio? I tylko tyle ? A w ogole, to kto te waadze wybiera w wolnym kraju ?

• Gość: ... Re: Mam nadzieje ze to pomoze Ci zrozumiec IP: *.atol.com.pl 20.03.02, 22:32
          A kogo mają wybrać w tym "wolnym" kraju? Najpierw opcja komuchy-solidarność-
          wybrano solidarność, która się skompromitowała. Teraz była opcja socjaliści z
          na pozór rozsądnym programem-z drugiej nikogo, na prawice nikt patrzeć w tym
          kraju nie chce. Tu nie ma w czym wybierać!
        • Gość: Nemo Re: Mam nadzieje ze to pomoze Ci zrozumiec IP: 216.94.245.* 20.03.02, 23:26

> Serio? I tylko tyle ? A w ogole, to kto te waadze wybiera w wolnym kraju ?

Mily ale glupiutki? Facet poczytaj sobie o roznych krajach i sie wypowiadaj.
          Gdzie jest pseudo kapitalizm, gdzie rzadza tylko Ci ktorzy nie mysla o jutrze,
          gdzie wymysla sie tematy zastepcze jest tak SAMO jak w Polsce.
          Gdzie jest napisane ze Polsce sie NALEZY dobrobyt?

• Gość: Don Re: Mam nadzieje ze to pomoze Ci zrozumiec IP: *.uc.nombres.ttd.es 20.03.02, 23:35

>
            > > Serio? I tylko tyle ? A w ogole, to kto te waadze wybiera w wolnym kraj
            > u ?
            >
            > Mily ale glupiutki? Facet poczytaj sobie o roznych krajach i sie wypowiadaj.
            > Gdzie jest pseudo kapitalizm, gdzie rzadza tylko Ci ktorzy nie mysla o jutrze,
            > gdzie wymysla sie tematy zastepcze jest tak SAMO jak w Polsce.
            > Gdzie jest napisane ze Polsce sie NALEZY dobrobyt?
            >
            >

Cos w tym jest,co napisales.dobrobyt?szerokie pojecie-dla jednego dobrobyt
            to.... dla drugiego to co by i jak by nie mial,to nie jest to dobrobytem a
            popularne:tak musi byc!
          • Gość: Mily Mily prostuje IP: *.proxy.aol.com 21.03.02, 00:58

>
            > > Serio? I tylko tyle ? A w ogole, to kto te waadze wybiera w wolnym kraj
            > u ?
            >
            > Mily ale glupiutki?
            Nie, tylko udaje naiwniaka i czekam na Komentarze
            Facet poczytaj sobie o roznych krajach i sie wypowiadaj.
            A o jakich krajach?
            > Gdzie jest pseudo kapitalizm, gdzie rzadza tylko Ci ktorzy nie mysla o jutrze,
            > gdzie wymysla sie tematy zastepcze jest tak SAMO jak w Polsce.
            Np. gdzie tak jest? Zaden mi do glowy kraj nie przychodzi.
            > Gdzie jest napisane ze Polsce sie NALEZY dobrobyt?
            A czy ja cos takiego powiedzialem? Dobrobyt to mi sie nalezy, bo ja za granice
            spierdolilem przed czerwonym i nie wracam bo rozowych ani czarnych tez nie lubie.

>
            >

• Gość: Nemo Re: Mily prostuje IP: 216.94.245.* 21.03.02, 01:24

> A czy ja cos takiego powiedzialem? Dobrobyt to mi sie nalezy, bo ja za granice
              > spierdolilem przed czerwonym i nie wracam bo rozowych ani czarnych tez nie lubie.

Tu mozemy sie zgodzic.

A co do krajow ktore chca a nie moga to jest ich pelno w Afryce i Am Poludniowej/Srodkowej.
              Polska to niestety Afryka i Am Poludniowa/Srodkowa w centrum Europy.
              Sprawa nie jest przegrana zycze im jak najlepiej ale wymaga to wysilku od obywateli
              i (a moze przede wszystkim) rzadu. Rzadu w sensie stworzenia regul i ich przestrzegania
              a nie podaniu na talerzu ale chyba takich naiwnych to juz w Polsce nie ma tak wiec pilka
              jest po stronie rzadu.
    • ya_bolek Mily nie zarzy... 21.03.02, 09:40
      Mily, obydwa teksty zamieszczone przez Ciebie te okreslilbym jako "wiekowo
      neutralne". Nie reprezentuja one zadnych glebszych mysli na temat egzystencji.
      Nie sa to glosy pogodzonego z zyciem 50-latka ani 60-letniego zgredzia. Teksty te
      mogl napisac kazdy, kto posiada podstawowa wiedze faktograficzna i wyrabia sobie
      na tej podstawie swoje poglady.

Gość portalu: Mily napisał(a):

> Jak to jest, ze polski uczen liceum lub student pierwszych lat studiow
      > prezentuje poglady podobne do tych zawartych w poscie ponizej:
      >
      > "Polska jest oczywiscie krajem biednym po 200 latach geopolitycznego
      > niefartu.
      > To sie skonczylo, pozostaly problemy ekonomiczne. Ich rozwiazanie
      > bedzie wymagalo co najmniej jednego pokolenia, tak bylo w innych
      > krajach. Perspektywy na to sa wrecz rewelacyjne bo ida po linii:
      > UE -) Schengen -) Euro. Po pelnym dolaczeniu do ekonomii
      > europejskiej Polska bedzie miala takie same perspektywy rozwojowe
      > jak i pomoc ze strony krajow najbardziej rozwinietych."
      >
      > Natomiast polski absolwent,bogatszy raptem o kilka lat zyciowego doswiadczenia,
      >
      > zamiwszcza post o tresci nastepujacej:
      >
      > "Zastanawiamy się z mężem nad wyjazdem z Polski na stałe. Myśleliśmy o
      > Hiszpanii. Z jednej strony mamy dość tej nienormalności, z drugiej
      > (przynajmniej ja)wahamy się. Nie wiem jak jest, gdy się wyjeżdża do obcego
      > kraju, jak się tam znaleźć i odnaleźć. Czy są wogóle jakieś możliwosci wyjazdu
      > i zdobycia pracy za granicą? Czy warto wyjeżdżać? Czy jest łatwo? Czy moze
      > trudniej niż np. w latach 80-tych? Boje się, ale z drugiej strony nie moge
      > tego odkładać w nieskończoność, bo chodzi tu głównie o dzieci" ????
      >

• Gość: Mily Re: Mily nie zarzy...Wiek ? IP: 170.28.16.* 21.03.02, 14:43
        Tekst 2 : Napisany przez osobe "przed 30":

www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?
        dzial=0511&forum=POLONIA&wid=1406881&aid=1407626

Tekst 1: Komentator. tylko licealista moze pisac tak plomienne wypracowania i
        miec globus wypelniony taka doza idealizmu i naiwnosci. Czlowiek,
        ktoru "liznal" prawdziwego zycia w Polsce, blyskawicznie trzezwieje.

Wybacz, ale zaden z tych tekstow absolutnie nie mogl byc napisany przez ludzi w
        wieku 50-60 lat mieszkajacych w POLSCE.
    • Gość: bogdan Re: Polski licealista a polski absolwent IP: *.proxy.aol.com 21.03.02, 10:43
      licealiscie wydaje sie ze ma duzo czasu-potrzeba jednego pokolenia
      aby...........
      Absolwent zorientowal sie juz ze czas nie stoi w miejscu....
      • Gość: Mily Wiecej rozumu juz na 2 roku studiow ? IP: 170.28.16.* 21.03.02, 14:46
        Gość portalu: bogdan napisał(a):

> licealiscie wydaje sie ze ma duzo czasu-potrzeba jednego pokolenia
        > aby...........
        > Absolwent zorientowal sie juz ze czas nie stoi w miejscu....

Widze, ze rozumu nabiera sie teraz juz na 2 roku studiow. TO dobry znak.
        Patrz ponizej:

"mam taka sprawe: mam 23 lata, jestem w trakcie studiow(2 rok) jednak obserwujac
        sytacje w Polsce nie widze perspektyw na jakies zycie "na poziomie" w tym
        kraju, studiuje informatyke i raczej jestem dobry w tym, ale chcialbym swoja
        aktualna wiedze wykorzystac w innym kraju, gdzies gdzie mnie docenia. Naprawde
        mam wielka chec wyjechania z Polski, mentalnosc tego narodu mnie wkur...
        Co mi radzicie? przerwac studia i zaczac od razu wszystko za granica? a moze
        skonczyc te studia (jeszcze 3.5 roku) i wtedy probowac? co mi radzicie? oprocz
        duzej wiedzy z informatyki znam dobrze angielski,
        bardziej jestem przekonany do tego aby wszystko rzucic i ruszyc gdzie daleko,
        ale ciagle mam watpliwosci..."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka