Dodaj do ulubionych

Dyskryminacja, Rasizm?

IP: 200.52.79.* 21.08.01, 06:13
Witam wszystkich!

Co sadzicie o firmach, ktore poszukuja pracownikow, podajac nastepujace
wymagania:

- narodowosc ... - nabyta wylacznie poprzez urodzenie
- osoba powinna byc wyznania: (katolickiego, protestanckiego, Swiadkim Jehowy)
- kolor skory: (bialy, czarny, itp)

Czy w krajach w ktorych mieszkacie takie ogloszenia sa normalne? Dodam ,ze
tutaj sa to ogloszenia duzytch firm, np. linii lotniczych, i ukazuja sie w
jednym z najwiekszych krajowych dziennikow.

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: sveana Re: Dyskryminacja, Rasizm? IP: 194.22.148.* 21.08.01, 09:03
      Gość portalu: Arek napisał(a):

> Witam wszystkich!
      >
      > Co sadzicie o firmach, ktore poszukuja pracownikow, podajac nastepujace
      > wymagania:
      >
      > - narodowosc ... - nabyta wylacznie poprzez urodzenie
      > - osoba powinna byc wyznania: (katolickiego, protestanckiego, Swiadkim Jehowy)
      > - kolor skory: (bialy, czarny, itp)
      >
      > Czy w krajach w ktorych mieszkacie takie ogloszenia sa normalne? Dodam ,ze
      > tutaj sa to ogloszenia duzytch firm, np. linii lotniczych, i ukazuja sie w
      > jednym z najwiekszych krajowych dziennikow.
      >
      > Pozdrawiam!

Nie napisales, gdzie mieszkasz. Nie kazdy umie odczytac kraj z adresu serwera...
      W kazdym razie, odpowiadajac na twoje pytanie:
      W Szwecji takie praktyki sa nie do pomyslenia, sa scigane prawnie i niedozwolone.
      • tolo123 Re: Dyskryminacja, Rasizm? 21.08.01, 09:55
        W Polsce póki co z czymś takim się również nie spotkałem
    • Gość: diana Re: Dyskryminacja, Rasizm? IP: *.telia.com 21.08.01, 10:22
      czy mieszkasz w afryce poludniowej, bo jesli tak, to wszystko jasne!
      • Gość: Arek Re: Dyskryminacja, Rasizm? IP: 200.52.78.* 21.08.01, 13:50
        Ten kraj to Meksyk. Jestem tu od roku, i wlasnie zmieniam prace. Dlatego
        wlasnie po przejrzeniu kilku gazet, napotkalem takie wlasnie ogloszenia, i raz
        moje podanie zostalo odrzucone wlasnie ze wzgledu na narodowosc.

Dzieki za Wasze informacje, czekam na wiecej uwag!

Pozdrawiam
        • Gość: bogda Re: Dyskryminacja, Rasizm? IP: 198.211.123.* 21.08.01, 23:52
          Arek,
          Jestem zaskoczona bo przyjmowalam ludzi do pracy w Meksyku w tamtym roku, i nie
          wolno wspominac mi bylo o religii czy kolorze skory. Wiek oczywiscie tak, w
          przeciwienstwie do Stanow.

Ale...o ile wiem z lat mieszkania i prowadzenia rejonu lacinskiego dla mojej
          firmy, jest latwiej znalezc prace w Meksyku czy gdziekolwiek w ameryce poludiowej
          jezeli kolor skory jest jasny.
          Pozdrawiam, Bogda

> Ten kraj to Meksyk. Jestem tu od roku, i wlasnie zmieniam prace. Dlatego
          > wlasnie po przejrzeniu kilku gazet, napotkalem takie wlasnie ogloszenia, i raz
          > moje podanie zostalo odrzucone wlasnie ze wzgledu na narodowosc.
          >
          > Dzieki za Wasze informacje, czekam na wiecej uwag!
          >
          > Pozdrawiam

• Gość: Arek Do Bogdy IP: 200.52.89.* 22.08.01, 00:29
            Bogda,
            Coz, moi znajomi tutaj tez nie chcieli wierzyc ze takie praktyki maja miejsce,
            az pokazalem im ogloszenia w gazecie. Ta gazeta to El Universal, jezeli
            pracowalas tutaj, to chyba ja znasz. A firmy ktore postepuja w ten sposob, to
            jedne z najwiekszych - Mexicana de Aviacion, na pewno znasz te linie lotnicze.
            Wlasnie od nich otrzymalem odpowiedz odmowna, ze wzgledu na narodowosc.
            Zachowalem sobie tan mail na pamiatke, a takze aby pokazac znajomym ze nie jest
            tak jak mowia, ze kazdy obcokrajowiec jest u nich mile widziany.
            Druga firma, ktorej ogloszenie czytalem wczoraj, to Estrella de Oro - linie
            autobusowe. Wlasnie oni w swoim ogloszeniu pódali wymog "kolor skory - bialy"
            Oprocz tego wiele innych wymogow odnoscie wzrostu, wagi (!), posiadania dzieci,
            stany cywilnego... A poszukiwali stewardess, do swoich autobusow.
            Nie pamietam natomiast nazw firm, ktore jako wymog podawaly to, iz nalezy byc
            jakiegos konkretnego wyznania. Ale bylo ich kilka. Zaczalem gromadzic sobie
            takie ogloszenia, aby miec argument przy dyskusjach, ze Meksyk to bardzo
            liberalny kraj, otwarty dla wszystkich...
            Pozdrawiam!
            Arek
    • Gość: Tomek Re: Dyskryminacja, Rasizm? IP: 216.94.44.* 21.08.01, 14:53

> Witam wszystkich!
      >
      > Co sadzicie o firmach, ktore poszukuja pracownikow, podajac nastepujace
      > wymagania:
      >
      > - narodowosc ... - nabyta wylacznie poprzez urodzenie
      > - osoba powinna byc wyznania: (katolickiego, protestanckiego, Swiadkim Jehowy)
      > - kolor skory: (bialy, czarny, itp)
      >
      > Czy w krajach w ktorych mieszkacie takie ogloszenia sa normalne? Dodam ,ze
      > tutaj sa to ogloszenia duzytch firm, np. linii lotniczych, i ukazuja sie w
      > jednym z najwiekszych krajowych dziennikow.
      >
      > Pozdrawiam!

W Kanadzie tego rodzaju pytania sa niedozwolone, a wrecz zabronione przez prawo
      pracy. Nie mozna tez pytac o wiek, stan cywilny,stan zdrowia,ilosc dzieci,
      wyznanie i orientacje polityczna. Ale z tego widac ze tam meksyk a nie demokracja.

Pozdrowienia z Toronto

• Gość: Arek Do Tomka IP: 200.52.78.* 21.08.01, 15:14
        Tutaj pytanie o wiek to podstawa, zreszta w Polsce tez, czesto podaja limit
        wieku przy szukaniu pracownikow.

Czy w Kanadzie samo posiadanie dzieci lub zwiazek malzenski moze byc czynnikiem
        determinujacym przy zatrudnianiu? Bo w Meksyku jak najbardziej.

Pozdrawiam!
        • Gość: ++++++++ Re: Do Tomka IP: 213.98.114.* 21.08.01, 17:19
          Panie Tomek, o wiek pytaja zawsze i nic w tym dziwnego.
          • Gość: Tomek Re: Do Tomka IP: 216.94.44.* 21.08.01, 19:47
            Gość portalu: ++++++++ napisał(a):

> Panie Tomek, o wiek pytaja zawsze i nic w tym dziwnego.

Nie za bardzo to sie zgadza. Przeszedlem tu kilka "Interview", a takze kurs Human
            Resources. Pytanie o wiek nie jest zawarte w zadnym wstepnym formularzu, ani nie
            umieszczasz tej informacji w swym Resume. Kiedy jednak dochodzi do interview, to
            oczywiscie potencjalny pracodawca jest w stanie odroznic 18 od 80.
      • Gość: kubus Re: Dyskryminacja, Rasizm? IP: 212.160.114.* 22.08.01, 00:09

> W Kanadzie tego rodzaju pytania sa niedozwolone, a wrecz zabronione przez prawo
        > pracy. Nie mozna tez pytac o wiek, stan cywilny,stan zdrowia,ilosc dzieci,
        > wyznanie i orientacje polityczna. Ale z tego widac ze tam meksyk a nie demokrac
        > ja.

Rozumie ze o religie, narodowosc, stan cywilny pytac nie mozna ale o brak pytan o
        wiek to czyste zaklamanie; przeciez kiedy chce zdolnego informatyka to nie
        zatrudnie dziadka przed emerytura (okrutne ale takie jest zycie).
        W USA nie ma pytan o wiek ale niech nikt nie probuje mi mowic ze wiek sie nie
        liczy.
        • Gość: Arek Re: Dyskryminacja, Rasizm? IP: 200.52.89.* 22.08.01, 00:37
          Jezeli chodzi o wiek, to generalnie nie dziwia mnie takie pytania czy wymogi,
          bo spotykalem sie z nimi juz w Polsce. Sa firmy, gdzie ze wzgledu na charakter
          pracy moga pracowac tylko ludzie mlodzi - McDonald´s np. Chodzi mi o
          restauracje, nie o biura firmy. I sa firmy, ktore jako wymog podaja wiek
          minimum - 30 lat. I to tez jest zrozumiale, bo ludzi po trzydziestce sa z
          reguly bardziej odpowiedzialni, szukaja czegos stabilnego. Wiec jezeli
          stanowisko jest odpowiedzialne, to firma nie chce ponosic ryzyka zatrudniania
          osoby, ktora przy pierwszej lepszej okazji odejdzie.
          Natomiast zdecydowanie pytania o wzrost, wage, kolor skory, narodowosc,
          wyznanie - dla mnie nie znajduja innego wytlumaczenia jak rasizm czy
          dyskryminacja.

Czekam na Wasze uwagi!!

Aha, jeszcze jedno - co sadzicie o tym, ze tutejsze firmy (nie wszystkie,
          oczywiscie), przyjmujac do pracy kobiete, prosza o zaswiadczenie lekarskie, iz
          nie jest w ciazy?
          Pozdrawiam!
          Arek
    • Gość: tato Re: Dyskryminacja, Rasizm? IP: *.dialup.tiscalinet.it 22.08.01, 01:12
      Piekne slowa ale nie w wloszech.Tutaj polak moze tylko myc szyby samochodow.Jak
      polka powie ze jest OK ,to dala dupy.
      • Gość: Arek Re: Dyskryminacja, Rasizm? IP: 200.64.61.* 22.08.01, 05:20
        Tato, a co Ty porabiasz we Wloszech?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka