Dodaj do ulubionych

Austria - kilka pytan

20.07.04, 19:10
Mamy z Austrii, mam wielka prosbe. Mieszkam od 5 lat w Irlandii i wlasnie moj
maz dostal propozycje pracy w Wiedniu. Jako asystent na Uniwersytecie mialby
dostac bardzo male pieniadze i zastanawiamy sie, czy damy sobie rade. Dlatego
bardzo prosze o informacje za ile mozna, szacunkowo, przezyc, jakie sa oplaty:
rachunki typu wynajem mieszkania, prad, ogrzewanie, abonament telefoniczny,
internet, woda, smieci, parking, zywnosc, oplaty w szkole, oplaty za zajecia
dodatkowe typu nauka gry na skrzypcach, opieka medyczna, oplaty za samochod
etc. Mamy dwoje dzieci w wieku 3 i 8 lat.
Bedziemy musieli podjac wiazaca decycje, dlatego im wiecej informacji, tym
lepiej smile I najwazniejsze: jak tam sie zyje, jaki jest kontakt z ludzmi?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • vugrin Re: Austria - kilka pytan 15.09.04, 23:30
      Czesc, moze juz tam mieszkacie a ja jestem spozniona? wink
      Mieszkalismy we Wiedniu 3 lata i z powodu ludzi i finansow zdecydowalismy sie
      opuscic to przepiekne miasto.Kontakt z ludzmi to prawdziwa katastrofa.Jesli
      jestes bardzo otwarta osoba bedziesz miala w najlepszym razie kolezanki-
      cudzoziemki.Mieszkania sa drogie, zalezy gdzie bedziecie , najdrozszy i
      najpiekniejszy jest 18 Bezirk, tam ceny sa ogromne a szanse na tak cudne
      otoczenie b.male.21.Bezirk to skupisko cudzoziemcow, tez Polakow.Moje serce
      zostalo we Wiedniu, jako miasto absolutny nr 1, ale moze lepiej tam spedzic
      dlugi weekend.Wlasnie licze ile kosztowaloby tam zycie, dwupokojowe mieszkanie
      jakies 7-8.000ATS czyli 550 Euro, lepsze mieszkanie 800-1000 Euro luksusowe i 3-
      4.000 Euro.Oplat dolicz jakies 200 Euro.Ubezpieczenie zdrowotne masz z mezem
      gdy pracuje, a jest b.dobre w Austrii(rodzilam tam i w Monachium, wiec mam
      porownanie, we Wiedniu bylo o niebo lepiej)Jak chcesz to pytaj bezposrednio co
      tam jeszcze, interek to chello, jest tani.Pozdrawiam-Izabella
    • gosia_wieden Re: Austria - kilka pytan 16.09.04, 11:40
      Izabella od Twojego wyjazdu stad duzo sie zmienilo sad
      ja za 2 pokoje, mieszkanie panswtowe, place 410 euro,(ale te mieszkania
      z "wienerwohnen" te "niby najktansze to juz przeszlosc) 200 euro na zycie?
      owszem, ale na tydzien, a i czasem sie w tych granicach nie mieszcze, jak
      przyjdzie kupic pampersy, srodki czystosci czy potrzebne ubranka dla dzieci.
      po wejsciu euro wszystko skoczylo bardzo do gory i ciagle wszystko drozeje.
      my sie wlasnie wynosimy z Wiednia w okolice Tulln czyli jakies pol godziny od
      Wiednia, tzn na razie znalezlismy dzialke, budowa powinna ruszyc w lecie smile))
      buziaki
      gosia
      • liloom Re: Austria - kilka pytan 23.09.04, 22:52
        Cena mieszkania zalezy od dzielnicy, spoldzielni lub wlasciciela (jesli sie
        wynajmuje), wieku budynku etc etc. We wlasnosciowym placi sie tylko
        Betriebskosten, ktore sa niskie. My za 4 pokojowe duze mieszkanie placimy ok
        500 euro, ale jest to mieszkanie spoldzielcze,ktore znalezlismy juz jakies 5
        lat temu, teraz podobno znow bryndza (tak mowila kolezanka ktora szukala), ja
        ze znalezieniem klopotow wtedy nie mialam.
        Tez uwazam ze od czasu wprowadzenia euro strasznie wszystko podrozalo, Austrie
        uwazam za jeden z najdrozszych krajow Europy (porownania nie mam tylko ze
        Skandynawia), zycie jest drogie, ceny wyzsze niz gdzie indziej, ale i opieka
        medyczna jest niezla (ale nie ma niestety homeopatow "na kase chorych" jak we
        Francji czego zaluje)- co do kosztow utrzymania - zalezy jak kto wydaje (200
        euro jest rzeczywiscie normalne). Ale mozna sie utrzymac i taniej i drozej -
        nie kazdy ma 2 pensje i ludzie jakos zyja. Przedszkole mozesz wziac panstwowe,
        nie wiem czy bedzie ci przyslugiwalo, bo jak nie to musisz sie liczyc z kosztem
        ok 200-400/dziecko - zaleznie czy caly dzien (ale koszt za pol dnia nie jest o
        wiele nizszy) itd itd. Jest mnostwo dodatkowych kosztow przy dzieciach. Ale to
        tez jest wszedzie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka