Dodaj do ulubionych

kocham Austrie

IP: *.a.pppool.de 29.07.04, 22:13
j.w
Obserwuj wątek
    • Gość: wielkipazur Re: kocham Austrie IP: *.a.pppool.de 29.07.04, 22:15
      I ja bo to fajny wywrotowy kraj.
      • radca austriacy przeciwko obcym 30.07.04, 12:42
        Gość portalu: wielkipazur napisał(a):

> I ja bo to fajny wywrotowy kraj.

- austriacy to w duzej ilosci sa przeciw i wrogo nastawieni do cudzoziemcow
        rasisisci i nazisci i to bez wzgledu na wiek

radca
    • Gość: renfree Re: kocham Austrie IP: *.adsl.highway.telekom.at 30.07.04, 21:26
      a ja sobie to mieszkam, na nazistow nie narzekam (dot. postu nr.3), ale czy ten
      kraj jest wywrotowy....to chyba nie, moze w ten sposob, mimo ze taki
      miedzynarodowy to jednak totalnie konserwatywny i pod wielomy wzgledami
      zasciankowy...Pozy tym dziwia mnie tu relikty przeszlosci, tytulomania,
      uwielbienie dla monarchii, tak jakby wszyscy zapomnieli, ze nie bylo tak fajnie
      do konca....nie wiem oni np. wcale nie czuja sie wspolodpowiedzialni za to, ze
      w czasie drugiej wojny dzielnie walczyli ramie w ramie z nazistami, wrecz
      przeciwnie uwazaja sie za ofiare anschlussu itd......no nie wiem, mogli sie
      chociaz probowac bronic....dziwne to wszysto tutaj, ale generalnie lubie
      austrie....bo maja hundertwassera, krodera&dormeistera i klimta i pyszne paczki
      i leberkaesesemmel i ludzie sa juz bardziej o naturze poludniowej niz np. w
      Niemczech......
      • radca Re: kocham Austrie 30.07.04, 21:51
        Renfre..... a jak widzisz w Austrii podejscie samych Austriakow do obcych ?

radca
        • Gość: renfree Re: kocham Austrie IP: *.adsl.highway.telekom.at 30.07.04, 22:10
          tak jak wszedzie, ja sie nigdy z zadnym przejawem nietolerancji wzgledem mnie
          nie spotkalam (moze dlatego, ze mam francuski akcent, hi hi hi), ale z wielu
          przeprowadzonych z austriakami rozmow wynika to, co z wielu przeprowadzonych z
          niemcami, francuzami, anglikami, oczywiscie wszyscy nadaja na obcokrajowcow
          klasy robotniczej, ale rownoczesnie zdaja sobie sprawe z tego, ze sa od nich
          zalezni, oczywiscie maja blade wyobrazenie o tym jak wyglada Polska, prawie
          zawsze na niekorzysc mojej ojczyzny, ale z drugiej strony sie nie dziwie, no bo
          oni byli tu tez 50 lat propaganda bombardowani i teraz (to juz ich wina) ze nie
          maja imperatywu, aby do Polski pojechac (zamiast 10-ty raz do Wloch) i
          skonfrontowac te presupozyzcje z rzeczywistoscia.....biedni sa, bo zyja w
          przekonaniu ze wiedza jak u nas jest....a wlasciwie to raz w rozmowie z pewnym
          panem bardzo wysoko postawionym uslyszalam bardzo prymitywna opinie
          o "Jugolach", ale czy u nas w Polsce jest inaczej.tez sa Ruchole i Szwaby (no
          tu sie zgodze z podlaozem historycznym, ostatecznie Jugoslawia nigdy nie
          podbila Austrii), no ale co do ksenofobii to my juz jestesmy
          specjalistami.....no to chyba wszystko co mi do glowy przyszlo, pozdrawiam z
          serca monarchii wink, ren3
          • Gość: radca Re: kocham Austrie IP: *.adsl.highway.telekom.at 30.07.04, 22:18
            bardzo ladnie to wszystko ujelas smile

ja rowniez pozdrawiam z serca monarchii smile

radca
            • Gość: alfonso Re: kocham Austrie IP: *.tx-dallas0.sa.earthlink.net 31.07.04, 05:32
              zboczency???
              • szakal25 Austria to neonazisci !!!!! 31.07.04, 07:35
                Auslander Raus !!!,takie hasla wysikane kolorem grafittii zobaczysz na
                przystankach tramwajowych we Wiedniu !!! Austria to kraj neonazistow !!!,
                Hitler urodzil sie w Linzu !!!,czy ktos z mieszkajacych w "Kasztani" wie
                o tym ??? Polacy ktorzy pozostali w Austrii po 1982 roku maja do dzis
                przesrane sa mieszkancami 3 kategorii razem z Turkamii i Jugolamii -
                "AuslanderRaus !!!""
                • Gość: renfree Re: Austria to neonazisci !!!!! IP: *.adsl.highway.telekom.at 31.07.04, 09:21
                  Acha, a byles gdzies jeszcze poza Austria, bo ja takie napisy widzialam na
                  calym swiecie i sadze, ze jak tylko do Polski zacznie zjezdzac jakas emigracja
                  zarobkowa to tez takie sie pojawia, zreszta juz sa....nie wiem co Tobie
                  Austriacy zrobili, ze tak ich z calym zlem swiata utozsamiasz, ale zapewniam,
                  ze gdzie indziej jest rownie duzo nazistow i jeszcze jedno, Polacy, ktorzy tu
                  mieszkaja legalnie, placa podatki itd. sa normalnie traktowanii, raczej nie
                  nazwalabym tego 3-cia kategoria, ja sie generalnie pod wzgledem socjalnym w
                  Polsce czuje jak obywatelka 3-ciej kategorii....tak wiec....hmmm......Hitler
                  urodzil sie w Austrii, jego babka ze strony matki byla Zydowka (a jak wiemy
                  Zydostwo dziedziczy sie o matce....), ale on generalnie nienawidzil Austrii,
                  Wiednia szczegolnie, bo go tu na Akademie Sztuk Pieknych nie przyjeli (tu mi
                  sie przypomnial teks HITLER MALARZ BARDZO POKOJOWY) i Anschluss byl tak na
                  prawde prywatnym odwetem po czesci, bo Hitler tak emocjonalnie strasznie
                  dziecinny bywal...I jeszcze jedno, bardzo przepraszam, ale z twojego tekstu
                  powialo jakims narodowym-socjalizmem...cytuje 'razem z Turkami i Jugolami',
                  tzn. ze przyrownuja nas do Tych Turkow i Jugoli, a my jacys lepsi jestesm i nam
                  sie wiecej nalezy, a czyli z tego by wynikalo, ze oni gorsi??? BRAWO i tym
                  akcentem zegnam....za pare dni wyjezdzam w Europe, porozgladam sie za
                  nazistowskimi haslami wink
                • Gość: Renfree Jeszcze jedno IP: *.adsl.highway.telekom.at 31.07.04, 09:36
                  Motto: "Bo nie zna zycia, kto nie sluzyl w marynarce"
                  Juz kiedys o tym pomyslalam, ze Polakom strasznie latwo nazywac innych
                  nazistami i rasistami....ale tak na prawde nigdy nie bylismy wystawieni na
                  probe zycia w spoleczenstwie wielonarodowosciowym...a "tyle o sobie wiemy, ile
                  nas sprawdzono"....i tak na prawde, choc to strasznie smutne, obawiam sie, ze
                  gdyby w Polsce teraz pojawili sie masowo Auslanderzy to w wielu z nas obudzili
                  by sie nazisci, choc nikt nigdy nie nazwal by tego nazizmem (uwarunkowania
                  historyczne), mieszkalam jakis czas w Niemczech i moge powiedziec jedno,
                  podziwiam narod, ktory pozwolil na to by w miescie X na ulicach czesciej
                  slyszalo sie rosyjski niz niemiecki, i ja tam zylam i nigdy nie spotkalam sie z
                  zadna nietolerancja, i nie dziwie sie mojej austriackiej przyjaciolce, ktora
                  mowi, "wiesz nie zrozum mnie zle, ale ja sie dziwnie czuje w niektorych
                  dzielnicach wiednia, gdzie nikt nie mowi po niemiecku, choc to moja ojczyzna,
                  mieszkaja tu ludzie, ktorzy nie chca sie z nami jakos zasymilowac, nie, oni po
                  prostu tworza swoje getta, zarabiaja u nas, traktuja nas jak sposob na
                  pieniadze, a jak sie juz dorobia wyjezdzaja..." i ja chyba rozumiem, ze to nie
                  do konca jest w porzadku, ze Austriacy, Niemcy, Francuzi moga juz miec dosc....
                  • Gość: pzm Re: Jeszcze jedno IP: *.sunsh2.vic.optusnet.com.au 01.08.04, 03:11
                    > Juz kiedys o tym pomyslalam, ze Polakom strasznie latwo nazywac innych
                    > nazistami i rasistami....ale tak na prawde nigdy nie bylismy wystawieni na
                    > probe zycia w spoleczenstwie wielonarodowosciowym...

? jesli masz na mysli najnowsze czasy to to tak, ale Rzeczypospolita byla
                    wspanialym krajem wielonarodowym, z osobnym sadownictwem Rabinackim, tolerancja
                    religijna etc...
                    Polska delegacja bronila np. Jana Husa przed spaleniem...

ale oczywiscie chamowatych zachowan jest troche - wszedzie...

P.
                    • Gość: renfree Re: Jeszcze jedno IP: *.adsl.highway.telekom.at 01.08.04, 19:18
                      Oczywiscie ze mam na mysli wspolczesnosc, bo o tym mowa, co do naszych
                      stosunkow z innymi nacjami w przeszlosci niestety nie bylo
                      najfajniej....przypominam historie Zydow w sredniowiecznej Europie, w
                      Polsce...szczegolnie XI wiek.......no nie wazne, co do Husa to nie rozumiem
                      zwiazku, bo mowimy o tym co w Polsce....a ze sympatyzowalismy z nim to jasna
                      rzecz, bo byl wzorcem w podtzrzymywaniu swiadomosci narodowej....i wiele mu
                      zawdzieczamy, np. kropeczke nad 'z' kreseczke nad 's' itd.......
                      • szakal25 ladne bajki !! 02.08.04, 03:06
                        opowiadacie !! moze to polknac ten ktory wpada do Austii na "5 minut"
                        na "wakacje" lub zakupy i nie ma nic do czynienia na codzien ze zwyklymi
                        ludzmi,mam na mysli rodowitych austriakow !,wszystko jest dobrze do momentu
                        kiedy przyjedziesz tam wydawac swoje pieniadze,traktuja cie grzecznie i z
                        szacunkiem bo zarabiaja na ciebie tak samo jak na Anglikach ,Holendrach i
                        innych nacjach ,ktorzy odpoczywaja we Wiedniu ,Linzu,Salzburgu itp,i robia
                        zakupy,zostawiajac tam swoje pieniadze. Natomiast zmienia sie wszystko
                        diametralnie ,kiedy wystepujesz w roli "ubogiego auslandera" szukajacego pracy
                        czy mieszkania, ,delikatnie mowiac znajda swoje sposoby,najczesciej przepisy
                        prawne nagiete w ich strone ,zeby sie pozbyc kazdego auslandera,conajwyzej
                        pozwola "laskawie" uzyskac prace ktorej nie tknie sie rodowity
                        Austriak,czyli,brudne,uciazliwe,i szkodliwe dla zdrowia. Jesli pomieszkasz w
                        tym kraju kilka lat , zobaczysz jak sie swobodnie bedziesz czuc ? ! w
                        miejscach publicznych raczej zapomnij glosno uzywac swego jezyka,bo zwracasz
                        uwage na siebie i wywolujesz grymas niecheci na twarzy ludzi cie
                        otaczajacych,lepiej mowic szeptem, lub czystym literackim jezykiem Shillera lub
                        Gothego ,wtedy nie podpadniesz !!! - mozna to powielic na tysiace innych
                        przykladow,ale po co ??
                        • Gość: renfree Re: ladne bajki !! IP: *.adsl.highway.telekom.at 02.08.04, 15:02
                          Co????????????
                          Ej, ja tu mieszkam i pracuje juz prawie rok, moj tato mieszka tu i pracuje 15
                          lat, na co dzien spotykam tylko Austriakow, bo znimi pracuje, nie czuje sie
                          ubogim Auslanderem, bo nikt nigdy nie dal mi tego odczuc, czuje sie bardzo
                          swobodnie tutaj, a tekst o zwracaniu na siebie uwagi jezykiem polskim jest
                          jakims totalnym absurdem w Wiedniu, gdzie na ulicy czesciej slysze polski niz
                          jakikolwiek inny obcy jezyk...........a jezykiem Schillera to akurat NIKT tu
                          nie mowi, nawet osoby z wyzszych warstw uzywaja dialektu, mysle ze jak bys
                          zajechal Schillerem to by Cie dopiero dostrzegli, nawet ja, ktora mowie
                          Hochdeutschem zwracam na siebie uwage bardziej, niz jak mowie po
                          polsku.....ogolnie uwazam twa wypowiedz za totalnie nie zgodna ze stanem
                          faktycznym, jestes chyba jakas ofiara zrzadzenia losu, ze same tak fatalne
                          doswiadczenia masz, wspolczuje.............
                          • radca wyrzucanie ludzi JAK PSOW 02.08.04, 16:33
                            Ja akurat znam ten kraj okolo 16 lat i pamietam jeszcze czasy - gdy byly
                            zamkniete granice, gdy AUSTRIA nie byla jeszcze czlonkiem UNII EUROPEJSKIEJ itd.
                            Moznaby roznie mowic i pisac , a przykladow dobrych i zlych mozna by wymieniac
                            bez konca. Bo nigdy nie bedzie tak,ze ktos bedzie mial racje w 100 %
                            Za dzien lub chwile - moze akurat juz zmienic zdanie.

Pamietam jak wysiadlem we WIEDNIU i jak sie znalazlem w OBOZIE dla uchodzcow.
                            Pamietam jak mowiono i pisano o obcych i jaka stosowano propagande oczerniania
                            i ponizania.

Pasmietam i widzialem na wlasne oczy - jak na granicy astriacko- czeskiej
                            wyrzucano Polakow ( kobiet i mezczyzn ) - JAK PSOW z autobusow ... i nie wazne
                            bylo czy maja pieniadze lub jak sie dostana z powrotem do swych domostw ?

Pamietam wyzwiska i ublizania - do obcych, ktorzy w niczym nie zawinili danym
                            osobom ..... tylko dlatego,ze ktos chcial sie POPISAC KOLO SWEGO RODAKA.

to tylko tak po krotce.... bo ksiazke moglym napisac

radca
                            • Gość: renfree Re: wyrzucanie ludzi JAK PSOW IP: *.adsl.highway.telekom.at 02.08.04, 18:01
                              Dobrze, Austria to najgorszy kraj na swiecie, ale jednak tu zostane, bo
                              widocznie jestem taka jak oni, skoro mi sie tu podoba smile) ren
                              ps. nie jak psow, tylko jak psy, po polsku w tym przypadku odpowiedniejsza jest
                              forma Accustivu Pl. 'psy' niz Genetivus Pl. 'psow', gdybys dodal 'jak
                              wyrzucanie psow' byloby ok.....jak widac te 16 lat wplynelo takze na twa mowe
                              ojczysta.....
                              • szakal25 Re: wyrzucanie ludzi JAK PSOW 02.08.04, 18:14
                                masz przyklad od "radcy" co siedzi tam od "wojny Jaruzelskiej" ,jak rozowo
                                jest w tym kraju szowinistow !!,- mysle ze jesli masz charakter typowej
                                hakaty niemieckiej to mozesz sie tam czuc dobrze,jak sama zreszta piszesz !,ale
                                nie zdziw sie, jak pewnego dnia przy byle okazji [np. mala scysja w pracy itp]
                                przypomna ci skad jestes !!!i to tak ze zapomnisz jezyka w gebie i wtedy
                                poczujesz kim naprawde w tym kraju jestes !!
                                • Gość: renfree Re: wyrzucanie ludzi JAK PSOW IP: *.adsl.highway.telekom.at 02.08.04, 19:07
                                  Hi hi hi....nie sadze zeby ktos osmielil sie zrobic mi w pracy awanture, bo
                                  jestem szefowa, wiec na miejscu moich pracownikow ujelabym to w piekne slowa, a
                                  wtedy ja wyglosilabym mowe jak Oren-Isch-i w Kill Bill vol.I dotyczaca jej jap-
                                  chinsko-ameryka. pochodzenia, hi hi hi....taaaaak mam stanowczo charakter
                                  typowej hakaty niemieckiej, dlatego swietnie sie tu czuje, swietnie sie czulam
                                  studiujac w Pradze, Niemczech, mieszkajac u mojego chlopaka w Paryzu, szukajac
                                  pracy w Edinbourghu....a moze pozbawiona jestem uprzedzen i ludzie wyczuwajac
                                  to traktuja mnie normalnie, a Wy drodzy rozmowcy byc moze za bardzo
                                  uwierzyliscie w to, ze jestescie gorsi.......mimo wszystko wierze, ze sie
                                  jeszcze kiedys przekonacie, ze prawie kazdy jest obcokrajowcem, prawie wszedzie
                                  (co tez stoi w wiedenskim metrze...)....i nie ma to wiekszego wplywu na
                                  stosunki ludzi o otwartych umyslach....a za taka smiem sie uwazac i tylko wmym
                                  imieniu sie tu wypowiedzialam, MfG Ren
                                  • radca renfrete jestes materialerm na KAPO 02.08.04, 19:43
                                    • radca Re: renfrete jestes materialerm na KAPO 02.08.04, 19:44
                                      koncze bos pusta jak.....

radca
                              • radca Re: wyrzucanie ludzi JAK PSOW 02.08.04, 19:43
                                Gość portalu: renfree napisał(a):

> Dobrze, Austria to najgorszy kraj na swiecie, ale jednak tu zostane, bo
                                > widocznie jestem taka jak oni, skoro mi sie tu podoba smile) ren
                                > ps. nie jak psow, tylko jak psy, po polsku w tym przypadku odpowiedniejsza
                                jest
                                >
                                > forma Accustivu Pl. 'psy' niz Genetivus Pl. 'psow', gdybys dodal 'jak
                                > wyrzucanie psow' byloby ok.....jak widac te 16 lat wplynelo takze na twa mowe
                                > ojczysta.....

- i tutaj juz widac twoja mentalnosc

widac,ze sprzedalabys Polaka i to bez zadnych skrupulow.Zbyt sie chelpisz
                                i przechwalasz . Nawet widac to po twoich uwagach dotyczacych pisowni.
                                Tak napisalem i taki mialem zamiar i nic ci do tego

WIDZE;ZE Z TOBA NIE WARTO DYSKUTOWAC - BOS PUSTA

radca
                                • Gość: renfree Re: wyrzucanie ludzi JAK PSOW IP: *.adsl.highway.telekom.at 02.08.04, 21:04
                                  No tos poszedl wszystko kolego....smileto o pisowni napisalam, bo to jest moj
                                  zawod, jestem jezykoznawca i to mnie interesuje jakie ludzie robia bledy i
                                  dlaczego, nic nie poradze, taka namietnosc! Kapo nie bede bo jestem totalnie
                                  apolityczna i apanstwowa itd.....nie sprzedam ani Polaka ani Zyda ani Austriaka
                                  ani Niemca, ani Chilijczyka, bo nie dziele ludzi na Polakow i innych. Nic mi do
                                  tego jak piszesz, ale ja zazwyczaj doceniam, ze komus sie chcilo zwrocic mi
                                  uwage, nie oburzam sie zanadto....lata wspolpracy z madrzejszymi ode mnie
                                  nauczyla mnie pokory.....Riposty nie oczekuje, pozdrawiam-Ren3 (moze Ci to cos
                                  wyjasni,kiedy dodam ze mi w zylach rowniez Bialoruska krew plynie, moze jako
                                  zyjacy w swiecie stereotypowych wyobrazen o narodowosciach od razu mnie
                                  zaszufladkujesz....)
                                  • jot-23 Re: wyrzucanie ludzi JAK PSOW 02.08.04, 22:29

> No tos poszedl wszystko kolego....smileto o pisowni napisalam, bo to jest moj
                                    > zawod, jestem jezykoznawca i to mnie interesuje jakie ludzie robia bledy i
                                    > dlaczego, nic nie poradze, taka namietnosc!

a jak w tym "Edinbourghu" poszlo z szukaniem pracy? pracy zwiazanej
                                    z "szukaniem"? hehe ..
                                    • Gość: renfree Re: wyrzucanie ludzi JAK PSOW IP: *.adsl.highway.telekom.at 03.08.04, 08:50
                                      Nie rozumiem dlaczego Edinburgh w cudzyslowie.....ale mniejsza z tym, za to
                                      widze, ze w Czechach sie kazdy dlugi weekend spedza, pewno stad
                                      to 'szukanie'....W IFS Uj powstal wlasnie w zeszlym roku czesko-polski slownik
                                      falszywych przyjaciol tlumacza, biegnij tam, bo na pewno tego nie maja!!!!!!!
                                      juz mi sie nawet smiac nie chce....pzdr, Ren
                                      • jot-23 Re: wyrzucanie ludzi JAK PSOW 03.08.04, 21:40

> Nie rozumiem dlaczego Edinburgh w cudzyslowie.....

cytujac D12 : "bitch, are you retarded?"

piszesz ".....bledy [...] w wypowiedziach publicznych sa po prostu razace..."

nie pisze sie Edinbourgh tylko wlasnie Edingurgh...

sa jeszcze bardziej razace, u takiego pouczajacego pain in the ass jak ty...
                                  • lymeryk od czego zalezy mentalnosc emigranta? 02.08.04, 23:17

> No tos poszedl wszystko kolego....smileto o pisowni napisalam, bo to jest moj
                                    > zawod, jestem jezykoznawca i to mnie interesuje jakie ludzie robia bledy i
                                    no wlasnie to typowa niemiecko-asutriacka natura i buta, szukac bledow u innych.
                                    staraj sie zrozumiec najpierw sens, bez zrozumienia tekstu doszukiwanie sie tzw
                                    bledow gramatycznych swiadczy o raczej plytkiej inteligencji porownywalnej do
                                    prostego 'spell checking program'

> dlaczego, nic nie poradze, taka namietnosc!
                                    swietnie, to znaczy, ze dobrze tu trafilas,
                                    namietnosci to bardzo dobra cecha i zapewniam ciebie, ze
                                    spotkasz tutaj wielu ciekawych ludzi o roznych interesujacych namietnosciach i
                                    pasjach smile,
                                    pytanie jest, czy jestes tez tolerancyjna?

> Kapo nie bede bo jestem totalnie
                                    > apolityczna i apanstwowa itd.....nie sprzedam ani Polaka ani Zyda ani
                                    Austriaka
                                    >
                                    oczywiscie to kapo to troche bez sensu
                                    ale przy okazji, gdzie ty sie uczylas histori?
                                    co ma kapo wspolnego z polityka czy panstwowoscia? kapo to psychopatyczny
                                    oportunistyczny kryminalista zdolny do kazdej zbrodni
                                    a ty przeciez jestes nice and easy going...

> ani Niemca, ani Chilijczyka, bo nie dziele ludzi na Polakow i innych. Nic mi
                                    do
                                    >
                                    > tego jak piszesz, ale ja zazwyczaj doceniam, ze komus sie chcilo zwrocic mi
                                    > uwage, nie oburzam sie zanadto....lata wspolpracy z madrzejszymi ode mnie
                                    > nauczyla mnie pokory.....Riposty nie oczekuje, pozdrawiam-Ren3 (moze Ci to
                                    cos
                                    > wyjasni,kiedy dodam ze mi w zylach rowniez Bialoruska krew plynie, moze jako
                                    > zyjacy w swiecie stereotypowych wyobrazen o narodowosciach od razu mnie
                                    > zaszufladkujesz....)
                                    musze ciebie rozczarowac ale twoje pochodzenie etniczne nie ma tutaj zadnego
                                    znaczenia, niestety nie dostaniesz zadnych punktow za pochodzenie na tym forum
                                    chodzi bardziej o twoja mentalnosc, ktora wg przedmowcow stala sie
                                    bardziej austriacka/niemiecka niz polska...
                                    czy ty sama tego nie zauwazylas?

Aby zrozumiec krytyczne podejscie do krajow europejskich
                                    musisz przyjechac i pozyc w USA czy Kanadzie w
                                    krajach gdzie wspolzyja ramie w ramie ludzie z calego swiata
                                    Patrzac z tych krajow Europa ciagle wydaje sie pelna nacjonalizmu
                                    ,rasizmu i dyskryminacji. Oczywiscie politycy mowia pieknie i
                                    kwieciscie oddaja poklony i przepraszaja za stare grzechy
                                    ale jak wyjsc na ulice to ma sie zupelnie inne odczucie...
                                    • Gość: renfree Re: od czego zalezy mentalnosc emigranta? IP: *.adsl.highway.telekom.at 03.08.04, 09:30
                                      .....bledy gramatyczne w wypowiedziach publicznych sa po prostu razace, punkt
                                      widzenia zalezy od miejsca siedzenia, w mojej pracy po prostu sie zajmuje
                                      rozumieniem tego co ktos powiedzial i tlumaczeniem na inne jezyki, wiec jakos
                                      tak zawodowo....co do inteligencjii....trudno mi to obiektywnie ocenic....ale
                                      sadze ze srednia krajowa....

czy jestem tolerancyjna?
                                      sadze ze pasywnie, tzn. jesli czyjes idee, ktore mi sie nie podobaja koncza sie
                                      metr od mojego nosa jest ok, ale zasadniczo uwazam, ze swiat nie jest zly i
                                      wiekszosc rzeczy mi sie w nim podoba

no prosze, a ja cale zycie uzywalam 'kapo' zamiennie z donosicielem, mea culpa,
                                      dzieki,nie polemizuje w sprawach historii bo nie za wiele mam w tym temacie do
                                      powiedzenia, uczylam sie jej na UJ co potwierdza moja opinie o tej uczelnii,hi,
                                      hi, hi,
                                      jestem nie tylko nice, easy going, jestem do tego kompletnym freakiem!!!
                                      Z ta Bialoruska krwia, chcialam wyjsc na przeciw podejrzeniom tego kto mnie tam
                                      jakos zbluzgal, nie zapunktowac, bo jak dotad raczej to negatywne wrazenie
                                      robilo....a tu prosze!
                                      Moja mentalnosc nie mogla stac sie bardziej Austriacka i Niemiecka, bo sa
                                      olbrzymie roznice wykluczajace sie w obu tych mentalnosciach....
                                      Ale mimo wszystko wogole mi to nie przeszkadze, w Niemczech mam wspanialych
                                      przyjaciol i choc jako kraj Niemcy nie sa dla mnie ludzie sa tam w porzadku,
                                      przynajmniej Ci, ktorych znam.

Nie mam pojecia jak jest w Amreyce,bo nigdy tam nie bylam, sadze jednak, ze
                                      inaczej niz w Kanadzie (moze dlatego, ze widziala Bowling for Columbinewink i
                                      powtarzam, ja nie twierdze, ze w Europie nie ma rasizmu, ja tylko probuje
                                      napisac, ze ja sie z nim nigdy nie spotkalam w Europie, to, ze na murach w
                                      Polsce sa napisy typu Jude raus! jest dla mnie nie przejawem rasizmu tylko
                                      glupoty i ja sie nie wypowiadam za miliony tylko za siebie, dyskusja zaczela
                                      sie od tego, ze ktos powiedzial, ze Austria jest wroga obcokrajowcom, ja
                                      napisalam i przy tym zostane, ze nigdy sie z czyms takim nie spotkalam, tyle,
                                      pozdrawiam ze slonecznego dzis Wiednia, Ren
                                      • lymeryk Re: od czego zalezy mentalnosc emigranta? 04.08.04, 00:31

> .....bledy gramatyczne w wypowiedziach publicznych sa po prostu razace,
                                        w USA i Kanadzie duza czesc spoleczenstwa mowi z akcentem i bledami
                                        gramatycznymi ale jakos to nikogo nie razi

punkt
                                        > widzenia zalezy od miejsca siedzenia, w mojej pracy po prostu sie zajmuje
                                        > rozumieniem tego co ktos powiedzial i tlumaczeniem na inne jezyki, wiec jakos
                                        > tak zawodowo....co do inteligencjii....trudno mi to obiektywnie ocenic....ale
                                        > sadze ze srednia krajowa....
                                        hmm, a jakie tlumaczenie robisz, jakich jezykow uzywasz?
                                        wczesniej pisalas cos innego, ze jestes szefowa czy cos takiego...

>
                                        > czy jestem tolerancyjna?
                                        > sadze ze pasywnie, tzn. jesli czyjes idee, ktore mi sie nie podobaja koncza
                                        sie
                                        >
                                        > metr od mojego nosa jest ok, ale zasadniczo uwazam, ze swiat nie jest zly i
                                        > wiekszosc rzeczy mi sie w nim podoba
                                        >
                                        > no prosze, a ja cale zycie uzywalam 'kapo' zamiennie z donosicielem, mea
                                        culpa,
                                        >
                                        > dzieki,nie polemizuje w sprawach historii bo nie za wiele mam w tym temacie
                                        do
                                        > powiedzenia, uczylam sie jej na UJ co potwierdza moja opinie o tej
                                        uczelnii,hi,

tak przy okazji, poniewaz jestes jezykowym ekspertem, to jakie sa zasady pisowni
                                        ii na koncu wyrazow? np znalazlem takie przyklady w slowniku
                                        so.pwn.pl/slowo.php?co=uczelnia
                                        uczelnia -ni, -nię; -ni
                                        i
                                        so.pwn.pl/slowo.php?co=historia
                                        historia -rii, -rię; -rii
                                        explain please, i am confused...

>
                                        > hi, hi,
                                        > jestem nie tylko nice, easy going, jestem do tego kompletnym freakiem!!!
                                        freak?
                                        dlaczego uwazasz sie za freak? czy aby dobrze rozumiesz znaczenie tego slowa?
                                        Main Entry: 1freak
                                        Pronunciation: 'frEk
                                        Function: noun
                                        Etymology: origin unknown
                                        ...
                                        slang (1) : a sexual deviate (2) : a person who uses an illicit drug
                                        ...

> Z ta Bialoruska krwia, chcialam wyjsc na przeciw podejrzeniom tego kto mnie
                                        tam
                                        >
                                        > jakos zbluzgal, nie zapunktowac, bo jak dotad raczej to negatywne wrazenie
                                        > robilo....a tu prosze!
                                        > Moja mentalnosc nie mogla stac sie bardziej Austriacka i Niemiecka, bo sa
                                        > olbrzymie roznice wykluczajace sie w obu tych mentalnosciach....
                                        > Ale mimo wszystko wogole mi to nie przeszkadze, w Niemczech mam wspanialych
                                        > przyjaciol i choc jako kraj Niemcy nie sa dla mnie ludzie sa tam w porzadku,
                                        > przynajmniej Ci, ktorych znam.
                                        >
                                        > Nie mam pojecia jak jest w Amreyce,bo nigdy tam nie bylam, sadze jednak, ze
                                        > inaczej niz w Kanadzie (moze dlatego, ze widziala Bowling for Columbinewink
                                        Bowling... to raczej ostatni film, na podstawie ktorego
                                        mozna sobie ksztaltowac opinie o Ameryce. Dziwne, ze zacytowalas wlasnie ten
                                        film?
                                        Mimo pewnych roznic pomiedzy USA i Kanada, to jednak te kraje maja tez duzo
                                        wspolnego
                                        a najwazniejsze jest wlasnie tolerancja do nowo przybylych
                                        mozesz tutaj mowic glosno w kazdym jezyku i jezeli zwrocisz na siebie
                                        uwage to tylko w celu przyjaznej konwersacji

pozdrawiam
                                        • Gość: renfree Re: od czego zalezy mentalnosc emigranta? IP: *.adsl.highway.telekom.at 04.08.04, 12:46
                                          Milo mi sie tu z toba rozmawia wiec kontynuuje:

TO ZE W USA I KAN: CZESC SPOL: MOWI Z BLEDAMI; TO JEST TYLKO DOWOD NA TO; ZE
                                          GENERALNIE POZIOM ICH SZKOLNICTWA NIE JEST NAJWYZSZY (USA; BO KANADA TO NIE MAM
                                          POJECIA) I TAK SIE ZLOZYLO; ZE POZNANI PRZEZE MNIE AMERYKANIE NAJCZESCIEJ;
                                          MIMO; ZE STUDIOWALI BYLI NA POZIOMIE WIEDZY Z ZAKRESU POLSKIEJ PODSTAWOWKI WE
                                          WSZYSTKICH DZIEDZINACH POZA STUDIOWANA; ALE SADZE ZE TO ICH WEWNETRZNY
                                          PROBLEM::::JA BYM W KAZDYM RAZIE NIKOMU AMERYKANOW W TEJ KWESTII ZA WZOR NIE
                                          STAWIALA:::::

JESTEM TLUMACZEM JEZYKOW CZESKIEGO; NIEMIECKIEGO I SLOWENSKIEGO A MOIM JEZYKIEM
                                          OJCZYSTYM JEST JEZYK POLSKI; A TO NIE WYKLUCZA TEGO ZE JESTEM SZEFOWA smile BIURA
                                          TLUMACZEN:::::

ZASADNICZO JESLI RZECZOWNIK KONCZY SIE NA DWIE SAMOGLOSKI JAK NP: HISTORIA; TO
                                          W DOPELNIACZU SG. POWINNO SIE POJAWIC ,-ii W KONCOWCE; ALE MOZE TAK JEST TYLKO
                                          W RZECZ: POCHODZENIA OBCEGO; MUSZE TO SPRAWDZIC SAMA winkJESLI NAPISALAM JEDNO
                                          TO BARDZO PRZEPRASZAM; TO SIE ZDARZA; GDY SIE SZYBKO PISZE; CO NIE ZMIENIA
                                          FAKTU; ZE TEN KTO TAM NAPISAL COS Z BLEDEM O TYCH PSACH JEST USPRAWIEDLIWIONY;
                                          BO JEGO BLAD JEST ZUPELNIE INNEJ KATEGORII; NIE ORTOGRAFICZNY ALE
                                          GRAMATYCZNY:::::
                                          CO NIE ZMIENIA FAKTU ZE MI GLUPIO; ZE MI SIE JAKIES ,-ii POPLATALY A INNYM RAD
                                          UDZIELAM

UZYWAM SLOWA FREAK; BO W JEZYKU POLSKIM; A MOZE W SLANGU MLODZIEZOWYM W POLSCE;
                                          OZNACZA ONO KOGOS TOTALNIE SPONTANICZNEGO; WARIATA W POZYTYWNYM TEGO SLOWA
                                          ZNACZENIU; OSOBE; KTORA GOTOWA JEST RZUCIC WSZYSTKO O 15-STEJ ABY O 20-STEJ BYC
                                          W AMSTERDAMIE NA IMPREZIE; MNIEJ WIECEJ TYLE::smirkEXUALNA DEWIANTKA CHYBA NIE
                                          JESTEM wink CHOC NIE PRZECZE ZE: MY LOVE IS SOOOO FREE........
                                          TAK WIEC MYSLE ZE TEN WYRAZ JAKOS STRACIL ZNACZENIE PIERWOTNE; PRZYNAJMNIEJ NA
                                          GRUNCIE POLSKIM; NIE WIEM JAK CZESTO JESTES W POLSCE; ALE LUDZIE NA PRAWDE
                                          UZYWAJA TEGO WYRAZU W TAKIM KONTEKSCIE JAK CI NAPISALAM......

ZACYTOWALAM 'BOWLING::::' BO ON POKAZUJE ROZNICE W MENTALNOSCI AMERYKANOW I
                                          KANADYJCZYKOW....A W 'SOUTH PARK' PODKRESLAJA DO TEGO; ZE TE DWA NARODY SIE
                                          NINAWIDZA; WIEC PEWNO JAKIES ZIARNKO PRAWDY W TYM JEST...POZA TYM JA NA PRAWDE
                                          ZNAM AMERYKE TYLKO Z FILMOW I OPOWIESCI MOJEJ CIOCI I JAKOS MI SIE TEN KRAJ NIE
                                          PODOBA ZA BARDZO....

TOLERANCJA DLA NOWO PRZYBYLYCH JEST TAM CHYBA KONIECZNA; BO PRAWIE WSZYSCY
                                          SA 'NOWOPRZYBYLI' CZYZ NIE? OSTATNIO CZYTALAM TAKI FAJNY WYWIAD Z BEASTIE BOYS
                                          GDZIE PORUSZAJA KWESTIE CUDZOZIEMCOW W NOWYM JORKU::tongue_outIEKNIE TO TAM UJELI::::A
                                          I ONI TEZ UZYLI SLOWA FREAK W 'MOIM' KONTEKSCIE:
                                          All you spazzes and you freaks go and do your thing 'cause you're unique,
                                          A MOZE TO W JAKIMS ICH TEKSCIE BYLO.....NIE WAZNE......ALE TO I TAK
                                          ZASKAKUJACE; ZE NIE UZYWACIE TAM TEGO SLOWA W TYM KONTEKSCIE CO
                                          MY...INTERESUJACE.... POZDRAWIAM; OD JUTRA SIE WCZASUJE PRZEZ MIEEEEEEEEEESIAC
                                          WIEC NIE BEDE TUTAJ ZAGLADAC; POZDRAWIAM SLONECZNIE I ZYCZE MILYCH WAKACJI;
                                          REN3
                                          • lymeryk Re: od czego zalezy mentalnosc emigranta? 04.08.04, 15:59

> Milo mi sie tu z toba rozmawia wiec kontynuuje:
                                            >
                                            > TO ZE W USA I KAN: CZESC SPOL: MOWI Z BLEDAMI; TO JEST TYLKO DOWOD NA TO; ZE
                                            > GENERALNIE POZIOM ICH SZKOLNICTWA NIE JEST NAJWYZSZY (USA; BO KANADA TO NIE
                                            MAM
                                            >
                                            > POJECIA)
                                            a skad masz takie dobre pojecie o szkolnictwie w USA?
                                            czy opierasz sie na czyms lepszym niz zrodla anegdotyczne czy tabloids typu
                                            Bild-Zeitung/Krone-Zeitung? czy moze na jednej z wielu krazacych tzw 'urban
                                            legends'?
                                            Bo jezeli spojrzysz na ilosc studiujacych na uniwersytetach, amerykanska
                                            medycyne, technike, high tech przemysl, szeroko pojeta ekonomie i finanse,
                                            przeplyw kapitalu, stock market itd, produkcje typu film i muzyka,
                                            czy nawet ilosc zdobywcow Nagrody Nobla
                                            to jednak jest oczywiste, ze w USA jest najwyzszy poziom szkolnictwa na swiecie.

I TAK SIE ZLOZYLO; ZE POZNANI PRZEZE MNIE AMERYKANIE NAJCZESCIEJ;
                                            > MIMO; ZE STUDIOWALI BYLI NA POZIOMIE WIEDZY Z ZAKRESU POLSKIEJ PODSTAWOWKI WE
                                            > WSZYSTKICH DZIEDZINACH POZA STUDIOWANA; ALE SADZE ZE TO ICH WEWNETRZNY
                                            > PROBLEM::::JA BYM W KAZDYM RAZIE NIKOMU AMERYKANOW W TEJ KWESTII ZA WZOR NIE
                                            > STAWIALA:::::
                                            hmm, widocznie mialas albo pecha, albo ocenialas ich zbyt bardzo na podstawie
                                            swoich wlasnych egocentrycznych kryteriow, no i oczywiscie nie mozna oceniac
                                            szkolnictwa na podstawie kilku przpadkowo poznanych ludzi.
                                            Moge ciebie zapewnic, ze Amerykanie to bardzo madrzy ludzie
                                            tylko nie oczekuj, ze porozmawiasz na temat teori wzglednosci w kazdym
                                            McDonalds, natomiast na wielu uniwersytetach mozesz przybic piatala i
                                            porozmawiac z zdobywcami Nagrody Nobla, jest ich tutaj naprawde wielu, wybor
                                            jest twoj.

>
                                            > JESTEM TLUMACZEM JEZYKOW CZESKIEGO; NIEMIECKIEGO I SLOWENSKIEGO A MOIM
                                            JEZYKIEM
                                            >
                                            > OJCZYSTYM JEST JEZYK POLSKI; A TO NIE WYKLUCZA TEGO ZE JESTEM SZEFOWA smile
                                            BIURA
                                            >
                                            > TLUMACZEN:::::
                                            na, das ist ja aber eine angenehme Ueberraschung, du sprichst Deustch?

>
                                            > ZASADNICZO JESLI RZECZOWNIK KONCZY SIE NA DWIE SAMOGLOSKI JAK NP: HISTORIA;
                                            TO
                                            > W DOPELNIACZU SG. POWINNO SIE POJAWIC ,-ii W KONCOWCE; ALE MOZE TAK JEST
                                            TYLKO
                                            > W RZECZ: POCHODZENIA OBCEGO; MUSZE TO SPRAWDZIC SAMA winkJESLI NAPISALAM JEDNO
                                            > TO BARDZO PRZEPRASZAM; TO SIE ZDARZA; GDY SIE SZYBKO PISZE; CO NIE ZMIENIA
                                            > FAKTU; ZE TEN KTO TAM NAPISAL COS Z BLEDEM O TYCH PSACH JEST
                                            USPRAWIEDLIWIONY;
                                            > BO JEGO BLAD JEST ZUPELNIE INNEJ KATEGORII; NIE ORTOGRAFICZNY ALE
                                            > GRAMATYCZNY:::::
                                            > CO NIE ZMIENIA FAKTU ZE MI GLUPIO; ZE MI SIE JAKIES ,-ii POPLATALY A INNYM
                                            RAD
                                            > UDZIELAM
                                            >
                                            > UZYWAM SLOWA FREAK; BO W JEZYKU POLSKIM; A MOZE W SLANGU MLODZIEZOWYM W
                                            POLSCE;
                                            >
                                            > OZNACZA ONO KOGOS TOTALNIE SPONTANICZNEGO; WARIATA W POZYTYWNYM TEGO SLOWA
                                            > ZNACZENIU; OSOBE; KTORA GOTOWA JEST RZUCIC WSZYSTKO O 15-STEJ ABY O 20-STEJ
                                            BYC
                                            >
                                            > W AMSTERDAMIE NA IMPREZIE; MNIEJ WIECEJ TYLE::smirkEXUALNA DEWIANTKA CHYBA NIE
                                            > JESTEM wink CHOC NIE PRZECZE ZE: MY LOVE IS SOOOO FREE........
                                            > TAK WIEC MYSLE ZE TEN WYRAZ JAKOS STRACIL ZNACZENIE PIERWOTNE; PRZYNAJMNIEJ
                                            NA
                                            > GRUNCIE POLSKIM; NIE WIEM JAK CZESTO JESTES W POLSCE; ALE LUDZIE NA PRAWDE
                                            > UZYWAJA TEGO WYRAZU W TAKIM KONTEKSCIE JAK CI NAPISALAM......
                                            hehe, nie ma to jak wieloznacznosc pewnych slow w pewnych kontekstach,
                                            ten temat na pewno mozna by troche bardziej rozwinac wink

>
                                            > ZACYTOWALAM 'BOWLING::::' BO ON POKAZUJE ROZNICE W MENTALNOSCI AMERYKANOW I
                                            > KANADYJCZYKOW....A W 'SOUTH PARK' PODKRESLAJA DO TEGO; ZE TE DWA NARODY SIE
                                            > NINAWIDZA; WIEC PEWNO JAKIES ZIARNKO PRAWDY W TYM JEST...POZA TYM JA NA
                                            PRAWDE
                                            > ZNAM AMERYKE TYLKO Z FILMOW I OPOWIESCI MOJEJ CIOCI I JAKOS MI SIE TEN KRAJ
                                            NIE
                                            >
                                            > PODOBA ZA BARDZO....
                                            tutaj musze ciebie znowu rozczarowac,
                                            pierwszy film chociaz jest ustylizowany na dokumentalny,
                                            jest to raczej cos w stylu prania brudnych skarpet w nadziei, ze temat
                                            ten znajdzie tani poklask u ludzi, ktorzy sa niechetni Ameryce. Sam bym sie
                                            zgodzil z kilkoma spostrzezeniami w tym filmie, ale w wiekszosc to przyklad
                                            zrecznej manipulacji i propagandy.
                                            Drugi film, tu nie wiem czy mowisz powaznie, to kreskowka
                                            opierajaca sie glownie na 'toilet humor' i majaca na celu przerysowanie
                                            pewnych stereotypow aby zaszokowac i rozsmieszyc cos w stylu MAD TV,
                                            Chyba zdajesz sobie sprawe, ze jest to czysta fikcja???
                                            Jest naprawde smieszne i tragiczne jak wielu ludzi w Europie
                                            nie rozroznia hollywood style fiction od prawdziwego codziennego zycia w USA.
                                            Jedyna rada trzeba przyjechac i pomieszkac, a najwazniejsze trzeba byc otwartym
                                            tolerancyjnym i szukac prawdy troche glebiej niz propaganda i papka dla
                                            maluczkich.
                                            Dla jasnosci, USA i Kanada to dwa chyba najbardziej przyjazne sobie kraje na
                                            swiecie, wystarczy spojrzec na bilans wymiany handlowej (NAFTA) i olbrzymi
                                            ruch turystyczny.

>
                                            > TOLERANCJA DLA NOWO PRZYBYLYCH JEST TAM CHYBA KONIECZNA; BO PRAWIE WSZYSCY
                                            > SA 'NOWOPRZYBYLI' CZYZ NIE?
                                            nie, przecietnie nowoprzybylych czyli takich, ktorzy urodzili sie za granica
                                            USA czy Kanaday jest ok 25%
                                            reszta to Amerykanie od kilku pokolen, dla ktorych nowoprzybyli to egzotyczny
                                            element, nawet jezeli przybysze sa z Europy np z Polski

OSTATNIO CZYTALAM TAKI FAJNY WYWIAD Z BEASTIE BOYS
                                            > GDZIE PORUSZAJA KWESTIE CUDZOZIEMCOW W NOWYM JORKU::tongue_outIEKNIE TO TAM
                                            UJELI::::A
                                            > I ONI TEZ UZYLI SLOWA FREAK W 'MOIM' KONTEKSCIE:
                                            > All you spazzes and you freaks go and do your thing 'cause you're unique,
                                            > A MOZE TO W JAKIMS ICH TEKSCIE BYLO.....NIE WAZNE......ALE TO I TAK
                                            > ZASKAKUJACE; ZE NIE UZYWACIE TAM TEGO SLOWA W TYM KONTEKSCIE CO
                                            > MY...INTERESUJACE....
                                            no wiec niestety nie moge sie pochwalic dobra znajomosci slangu, a juz
                                            szczegolnie z NYC. Jedno jest pewno, slowo freak ma wiele znaczen
                                            w zaleznosci od srodowiska, i moze miec znaczenie pozytywne lub negatywne
                                            w zaleznosc od punktu widzenia wink

a to kilka dodatkowych definicji z urbandictionary:
                                            n. a person who likes to do kinky shit in bed or have sex a lot
                                            v. to have intercourse or makeout

n. That guy is a huge freak.
                                            v. She likes to freak on a regular basis

(verb)
                                            to achieve earth-shattering orgasm
                                            She was embarrassed by the way she freaked.

A strange person who has some abnormal trait that shuns any friends. Includes:
                                            1) Sterotypes of: Dorks, Hippies, Goths, Dolts, Techies, Squeakers
                                            2) Any Marylin Manson fan
                                            What a freak! He's got long hair, is stupid, wears black every day, has a
                                            squeaky voice, and knows way too much about computers!

POZDRAWIAM; OD JUTRA SIE WCZASUJE PRZEZ MIEEEEEEEEEESIAC
                                            > WIEC NIE BEDE TUTAJ ZAGLADAC; POZDRAWIAM SLONECZNIE I ZYCZE MILYCH WAKACJI;
                                            > REN3
                                            no tutaj to mi niezle dowalilas wink, zachowalas na sam koniec
                                            ta europejska Wunderwaffe czyli dlugie wakacje
                                            tym nie mniej pozdrawiam
                                            i zycze przyjemnych wakacji w Polsce i Europie
                                            sam tam niedlugo zawitam smile
                                            • Gość: Austria NIE LUBIE WIELKIEGO PTAKA IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.08.04, 22:54
                                              co ma malego ptaka
                                            • Gość: Renfree Re: od czego zalezy mentalnosc emigranta? IP: *.adsl.highway.telekom.at 04.08.04, 23:03
                                              Wlasnie wrocilam po kilku caipirinhach i pakuje swoje rzeczy, jeeeej jaki
                                              bajzel...ale sie nie denerwuje bo pociag mam dopiero o 6:34....teraz zapale
                                              spokojnie i nadrobie zaleglosci....oczywiscie ze mowie po niemiecku,
                                              studiowalam w Niemczech 'Polski jako jezyk obcy' zeby bylo smieszniejwink, a
                                              teraz mieszkam w Wiedniu, stad jestem na tym wlasnie forum smile
                                              Popatrz, to ze na Uni w USA sa madrzy ludzie to ja nie przecze, to zasluga ich
                                              swietnego systemu wylapywania talentow i dobrego ich prowadzenia, stad sukcesy
                                              tego narodu, tylko ze narod to nie ta garstka noblistow niestety....i powtarzam
                                              po raz kolejny, CI KTORYCH JA POZNALAM mimo, ze studiowali mieli znikoma wiedze
                                              ogolna, choc znam jednego Fryderyka z Los Angeles i on jest ok...smile choc jest
                                              wlascicielem McDonald'sa na Praterze w Wiedniu smile)))))))))))
                                              JEEEEj ja wiem co to jest South PArk, ale w takich rzeczach czasem
                                              przejaskrawionych wlasnie sa okruchy prawdy...ok, czasem ogladam z nudow MTV i
                                              tam jest taki program Dismissed i po tym chyba mam taka opinie o Ameryce troche
                                              srednio pozytywna....ale musze sie kiedys wybrac do NY, mysle nawet o tej
                                              zimie, ale jak pomysle, ze trzeba isc po wize to mi slabo i juz mysle, ze to
                                              jest dopiero rasizm! Jka moja babcia tam leciala i stalam z nia pod konsulatem
                                              w Krakowie to mi bylo na prawde przykro, ze nas tak traktuja...ale byc moze
                                              sami na to zasluzylismy...no nie wiem.....
                                              No an wakacje to sobie ciezka praca zasluzylam, jade najpierw do Polski a 9-
                                              tego ruszam w Europe, najpierw Drezno, Stuttgart, potem Paris , Londyn i
                                              Szkocja a na koniec Barcelona i wracam do Wiednia, bo pewna wazna dla mnie
                                              osoba bedzie miala 9-te urodziny 2. wrzesnia smile Niestety zaraz potem ciezka
                                              akcja, tlumaczenia konsekutywne przy zakupie pewnego przedsiebiorstwa w
                                              Polsce....yyy...brrrr, ale co tam....na razie mam problem natury JAKA BEDZIE
                                              POGODA I KTORE BUTY BRAC A KTORYCH NIE, fajnie tak czasem takie miec
                                              problemy....pozdrawiam, milego pobytu w Europie smile)))))))) Ren-freak
                                              • Gość: jot-23 Re: od czego zalezy mentalnosc emigranta? IP: *.nyc.rr.com 04.08.04, 23:18
                                                > ze trzeba isc po wize to mi slabo i juz mysle, ze to
                                                > jest dopiero rasizm! Jka moja babcia tam leciala i stalam z nia pod
                                                konsulatem

hehe tak to dopiero rasizm! WIZY!!! jak to sie rowna do systematycznego
                                                mordowania milionow ludzi przez niemcow i ich przydupasow austriakow? eee bylo
                                                minelo... a wiec, wracajac do tematu...USA to dopiero RASIZM!...

> w Krakowie to mi bylo na prawde przykro, ze nas tak traktuja...ale byc moze
                                                > sami na to zasluzylismy...no nie wiem.....

no pomylka pomylka! nie "my" tylko oni, polacy! wy folksdojcze, nad-ludzie na
                                                pewno na takie traktowanie nie zaslozyliscie! , szczegolnie od tych ohydnych
                                                rasistow z USA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka