Dodaj do ulubionych

IELTS - zdawal juz to ktos? (AU) (Ksiazki?)

19.04.02, 15:44
Witajcie!

Czeka mnie ten egzamin i chcialbym sie zorientowac jak
mniej wiecej wyglada. Naczytalem sie na WWW ale to nie
to samo. Rozne sa opinie. A mnie interesuje jak z tymi
punktami, np. z kazdej czesci musze miec minimum 5p.
Czy to trudno zdobyc? Jaki jest poziom?
Wiem, ze bede mial problemy z pisaniem sad( Ostro co
prawda cwicze, ale...
Moze mozna scigac ;>> (zartuje, licze na siebie
aczkolwiek jesli bede musial pomoc mojej wiedzy...)

A moze ktos ma jakies stare ksiazki odnosnie tego
egzaminu? Moze chce ktos je sprzedac? smile)
Warto kupic te, ktore sa w BC?

Pozdrawiam!
Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi smile
Krzys
Obserwuj wątek
    • Gość: Jaola Re: IELTS - zdawal juz to ktos? (AU) (Ksiazki?) IP: *.ds.pg.gda.pl 19.04.02, 19:05
      columb napisał(a):

> Witajcie!
      >
      > Czeka mnie ten egzamin i chcialbym sie zorientowac jak
      > mniej wiecej wyglada. Naczytalem sie na WWW ale to nie
      > to samo. Rozne sa opinie. A mnie interesuje jak z tymi
      > punktami, np. z kazdej czesci musze miec minimum 5p.
      > Czy to trudno zdobyc? Jaki jest poziom?
      > Wiem, ze bede mial problemy z pisaniem sad( Ostro co
      > prawda cwicze, ale...

> A moze ktos ma jakies stare ksiazki odnosnie tego
      > egzaminu? Moze chce ktos je sprzedac? smile)
      > Warto kupic te, ktore sa w BC?
      >
      > Pozdrawiam!
      > Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi smile
      > Krzys

Witajcie,
      ja tez bylabym wdzieczna za odpowiedz

Pozdrowienia,
      Ola
      • Gość: Piotr Re: IELTS - zdawal juz to ktos? (AU) (Ksiazki?) IP: *.dialup.xtra.co.nz 20.04.02, 00:09
        Witam!

Egzamin jest debilnie prosty, tylko trzeba uwazac na pare szczegolow:

- Dobrze jest pocwiczyc pisanie - na testach przykladowych - szybkie, zwiezle,
        proste (lepiej nie kombinowac) i zorientowac sie ile to jest na oko to 250
        slow aby bez sensu nie przesadzac. Gramatyka i ortografia nie gra wielkiej
        roli o ile napisze sie zrozumiale.
        - Czytanie - tekst trzeba przeczytac i zrozumiec. Pytania sa tak skonstruowane ze
        przebiegniecie tekstu wzrokiem w poszukiwaniu informacji z pytania nie dziala.
        - Sluchanie - tu uwaga na ortografie! Blad w pisowni powoduje niezaliczenie
        pytania. Uwaga tez na jednostki! (wazne!) - gdy pytanie jest o kwote, ilosc czy
        inna liczbe podanie samej cyfry nie zalicza pytania. Trzeba napisac jeszcze potem
        "pounds", "hours", "meters" czy co tam jeszcze.
        - Rozmowa - najlatwiejszy kawalek - rozluznic sie i nie stresowac.

Piotr
    • Gość: peterpan Re: IELTS - zdawal juz to ktos? (AU) (Ksiazki?) IP: 192.168.1.* 19.04.02, 20:52
      Zdawalem ten egzamin pol roku temu (w Krakowie).
      Ksiazke (wraz z kasetami) kupilem na
      uk.cambridge.org
      tytul: IELTS 2

Sam egazmin nie jest trudny - jesli potrafisz wyrazic
      swoja opinie na jakis temat w sensowny sposob to nie
      powinno byc problemu.
      Pewnym utrudnieniem moze byc to, ze czasem przy
      'sluchaniu' jest duzo tekstu do przeczytania (np.
      wypelnianie luk w zdaniach). Trzeba sie sprezac i nie
      zrazac sie, gdy kilka zdan uleci.
      Przy pisaniu problemem zas moze byc bardzo krotki limit
      czasowy. Godzina to naprawde malo czasu, by przemyslec
      cos i napisac. Odradzam pisanie na brudno - z pewnoscia
      nie wystarczy czasu na przepisanie.
      Poza tym, jesli sie nie uda to 3 mieciace pozniej mozna
      probowac jeszcze raz smile

• Gość: Sar Re: IELTS - zdawal juz to ktos? (AU) (Ksiazki?) IP: *.prem.tmns.net.au 19.04.02, 23:23
        Mozna wybrac wezrsje komputerowa egzaminu - to powinno rozwiazac problem pisania
        na brudno.
        Ja mam zamiar zdawac ten egzamin w maju. I tez troche stremowana jestem.
        Czy sciagnales sobie z sieci przykladowe testy z poprzednich lat?? Wprwdzie nie
        na IELTS ale na Advanced Certificate ale daja jakies pojecie o pytaniach i testch.

W sierpniu wychodzi nowy podrecznik z opracowaniami,testami i kasetami oparty na
        egzaminach z 2001. Szkoda, ze ja zdecydowalam sie na zdawania w maju.

link: www.au.cambridge.org

• luiza-w-ogrodzie Re: IELTS - zdawal juz to ktos? (AU) (Ksiazki?) 19.04.02, 22:59
      W Australii jest kurs przygotowawczy do tego egzaminu, w systemie college'ow
      TAFE (w NSW). Kurs nazywa sie "English for Academic Purposes" i trzeba byc
      niesamowitym glabem, zeby nie zaliczyc po nim egzaminu IELTS.

Powodzenia
      Luiza-w-Ogrodzie
      • Gość: Biala Re: IELTS - zdawal juz to ktos? (AU) (Ksiazki?) IP: *.sympatico.ca 19.04.02, 23:08
        luiza-w-ogrodzie napisał(a):

> W Australii jest kurs przygotowawczy do tego egzaminu, w systemie college'ow
        > TAFE (w NSW). Kurs nazywa sie "English for Academic Purposes" i trzeba byc
        > niesamowitym glabem, zeby nie zaliczyc po nim egzaminu IELTS.
        >
        > Powodzenia
        > Luiza-w-Ogrodzie

Luiza, czy moglabys przyblizyc mi ten temat. Co to jest za egzamin i do czego
        uprawnia. Prosze
        Biala
        • Gość: Sar Re: IELTS - zdawal juz to ktos? (AU) (Ksiazki?) IP: *.prem.tmns.net.au 20.04.02, 01:24
          Gość portalu: Biala napisał(a):

>
          > Luiza, czy moglabys przyblizyc mi ten temat. Co to jest za egzamin i do czego
          > uprawnia. Prosze
          > Biala

Ja wprawdzie nie Luiza, ale jestem w trakcie przygotowywania sie do tego
          egzaminu. Jest on wymagany przy wszelkiego rodzaju "rejestracjach
          profesjonalnych" oraz jest, zdaje sie, wymogiem do podjecia studiow na
          universytecie( tu w Australii).
          Ja np. musze go zdac by moc starac sie o zatrudnienie jako nauczyciel w
          Queensland. Takie sa wymogi. Ponadto pielegniarki aby uzyskac uprawnienia do
          zatrudnienia w Qld sluzbie zdrowia musza tez zdac ten kurs. Pozostale polskie
          kwalifikacje (w tych zawodach) sa tu uznawane bez potrzeby weryfikacji dyplomu.
          Ale i tu musze dodac, ze tego rodzaju wymogi poanuja tylko w niektorych stanach.
          Nie ma tego np. w Northerm Territory.

W przypadku lekarzy, inzynierow i innych specjalistow jest chyba troche inaczej,
          ale sadze, ze do nostryfikacji dyplomu jest ten egzamin rowniez potrzebny.

Sar
          • Gość: Biala Re: Sar IP: *.sympatico.ca 20.04.02, 01:30
            Dzieki Sar. Powiedz mi jeszcze tylko czy dobrze zrozumialam: ten egzamin
            niezbedny jest tylko w Australii?
            Z gory dziekuje
            • Gość: Sar Re: Sar IP: *.prem.tmns.net.au 20.04.02, 05:34
              Tego nie wiem, jest to miedzynarodowy standard i stosowany jest chyba we
              wszystkich krajach anglojezycznych. Ale co do USA to spierac sie nie bede.
              Najlepirj dowiedz sie jakie sa wymagania w stosunku do ludzi Twojej profesji w
              Twoim stanie. Mysle, ze to tez moze byc roznie.
              IELTS postawiony wyzej w hierarchii niz Advanced Certificate i Certificate of
              Proficiency. Tu w Australii sa jakies rownolegle egzaminy ale uznawane sa tylko
              przez niektore instytucje i tylko, jezeli przeprowadzane byly przez
              wyselekcjonowane uniwersytety.

Nie wiem, czy Ci to pomoglo, ale to cala moja wiedza na ten temat.

Sar
            • Gość: Stary IELTS rowniez w Polsce, przed wyjazdem IP: *.clover.com.au 21.04.02, 00:46

> Dzieki Sar. Powiedz mi jeszcze tylko czy dobrze zrozumialam: ten egzamin
              > niezbedny jest tylko w Australii?
              > Z gory dziekuje

IELTS musza zdac rowniez (w Polsce), osoby ubiegajace sie o australijska wize
              imigracyjna w kategoriach wizowych dla ktorych wymagana jest znajomosc
              angielskiego (m.in. Skilled Independent). Wymaganie wprowadzono, zeby
              zestandaryzowac ocene znajomosci jezyka, przedtem bylo multum rozmaitych
              egzaminow o rozmaitym statusie i prestizu, a czasami tylko rozmowa z urzednikiem.

• luiza-w-ogrodzie Re: Sar 23.04.02, 03:01

> Dzieki Sar. Powiedz mi jeszcze tylko czy dobrze zrozumialam: ten egzamin
              > niezbedny jest tylko w Australii?
              > Z gory dziekuje

IELTS jest jednym ze swiatowych standardow egzaminacyjnych, wiec jego zdanie otwiera drzwi uniwersytetow nie
              tylko w Australii. Jak napisal Sar, IELTS jest wymagany w wiekszosci uniwersytetow i college'ow australijskich, ale
              zdanie tego egzaminu umozliwia rowniez podjecie studiow/certyfikacje zawodowa w Anglii i USA (trzeba sprawdzic
              z instytucja, w ktorej masz zamiar studiowac, bo moga wymagac innego egzaminu, np. Cambridge).

Pozdrowienia dla wszystkich przygotowujacych sie do IELTS - powodzenia!

Luiza-w-Ogrodzie
    • Gość: lolek Re: IELTS - zdawal juz to ktos? (AU) (Ksiazki?) IP: 217.98.106.* 22.04.02, 14:10
      Mam pytanie dotyczące takiej kwestii: Ile czasu zaczynając od zera naukę trzeba
      poświęcić aby zdać ten egzamin. Wiem że każda osoba ma różne predyspozycje do
      nauki ale może ktoś coś na ten temat wie. Byłbym wdzięczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka