Gość: dwie Agi IP: *.dialup.tiscali.it 23.04.02, 15:06 Czy jest nas tu duzo? Dajcie o sobie znac. Zjednoczmy sie. Nie sie cos dzieje w tym slonecznym miescie pelnym zamknietych w sobie ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
_szwedka Re: Polacy w Mediolanie 23.04.02, 15:19 To w Mediolanie tez sie nic nie dzieje? Podobnie jak w Danii, Szwecji???? Nie mozesz tego napisac w watku o nudze w Szwecji? Z gory dziekuje i pozdrawiam )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dar'o Re: Polacy w Mediolanie IP: 134.65.105.* 23.04.02, 18:30 jestem obok - w Como w Milano jest jeszcze kilka osob - dwiedzaja internet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Do Dar'o IP: 5.1R2D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 27.04.02, 21:45 Gość portalu: Dar'o napisał(a): > jestem obok > - w Como > w Milano jest jeszcze kilka osob - dwiedzaja internet Hej Dar'o ! Ja szukam niedrogiego pokoju hotelowego gdzies miedzy Mediolanem a Como na 1 noc (13 VI'02) dla 2 osob + dziecko. Bede tam przejazdem z Nicei do Zurichu. Czy moglbys mi cos poradzic ?? Troche juz szukalem przez internet ale ciezko znalezc pokoj ponizej 80.0 euro. Czy sadzisz, ze mam szanse ?? Pozdrowienia ........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: Do Dar'o IP: *.ethz.ch 03.05.02, 10:49 Dobrze robisz szukajac oszczednosci w drodze do Zurichu! Kazde zaoszczedzone pieniadze i tak wydasz tutaj Gos´c´ portalu: gosc napisa?(a): > Gos´c´ portalu: Dar'o napisa?(a): > > > jestem obok > > - w Como > > w Milano jest jeszcze kilka osob - dwiedzaja internet > > Hej Dar'o ! > > Ja szukam niedrogiego pokoju hotelowego gdzies miedzy Mediolanem a Como na 1 no > c > (13 VI'02) dla 2 osob + dziecko. Bede tam przejazdem z Nicei do Zurichu. Czy > moglbys mi cos poradzic ?? Troche juz szukalem przez internet ale ciezko znalez > c > pokoj ponizej 80.0 euro. Czy sadzisz, ze mam szanse ?? > > Pozdrowienia ........ > Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Polacy w Mediolanie 23.04.02, 18:32 Gość portalu: dwie Agi napisał(a): > Czy jest nas tu duzo? Dajcie o sobie znac. Zjednoczmy sie. Nie sie cos dzieje w > > tym slonecznym miescie pelnym zamknietych w sobie ludzi. hej, zapomnialas dodac ze "ludzi nie majacych pojecia o swiecie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: Polacy w Mediolanie IP: *.tin.it 23.04.02, 18:38 Mieszkam w Pizie, to jakby rzut beretem... Chetnie sie zjednocze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cherry Re: Polacy w Mediolanie IP: 212.171.31.* 27.04.02, 20:38 Pozdrowienia z VALLE D'AOSTA . Nareszcie ktos sie odezwal z Wloch . Jest nas okolo 6 polek w tym pieknym regionie, ale jak wiekszosc kazdy zalatany wswoich przyziemnych sprawach . Bardzo chetnie sie przylacze do rozmowy . Pozdrawiam wszystkich serdecznie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tato Re: Polacy w Mediolanie IP: *.fastres.net 28.04.02, 00:26 Hej,mieszkam w "Roma"i jestem nowy na tym forum. Voglio scambiare qualche parole.Ciao. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: via Re: Polacy w Mediolanie IP: 213.251.145.* 30.04.02, 13:41 Zamiast gledzic ,wracajcie do zmywania podlug i noszenia cegiel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tato Re: Polacy w Mediolanie IP: *.fastres.net 30.04.02, 16:27 Gość portalu: via napisał(a): > Zamiast gledzic ,wracajcie do zmywania podlug i noszenia cegiel >Dobra stroncetto juz lece. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: Polacy w Mediolanie IP: 80.116.215.* 28.04.02, 14:30 To jeszcze raz ja. Ciesze sie, ze wreszcie ktos sie odezwal z Wloch. Oj, chyba nas tu duzo, tylko jakos niesmiali... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tato Re: Polacy w Mediolanie IP: *.fastres.net 28.04.02, 16:56 Gość portalu: gaga napisał(a): > To jeszcze raz ja. Ciesze sie, ze wreszcie ktos sie odezwal z Wloch. Oj, > chyba nas tu duzo, tylko jakos niesmiali... > Pozdr. > >To moze ktos przejmie inicjatywe,ktos kto ma troche czasu? >Dajcie jakis temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cherry Re: Polacy w Mediolanie IP: 212.171.31.* 29.04.02, 21:09 Cos te Wlochy umilkly nikt nie podejmuje tematu . Jak sie zyje polakom we Wloszech ? Ich marzenia czy sie sprawdzily? Realta zycia we Wloszech na codzien ? Mysle ze byloby ciekawie porozmawiac na te tematy ! Co wy na to moi rodacy ? Pozdrawiam serdecznie z Aosty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tato Re: Polacy w Mediolanie IP: *.fastres.net 29.04.02, 22:00 Polacy we wloszech sa rozdrobnieni,stad male zainteresowanie tematem. Reszta naszych rodakow sa bardzo biedni. Jedyna klasa spoleczna zyjaca na jakims poziomie to polki, niestety robiace nam zla reklame. Slowo "Polacca"to obelga. Nowe pokolenie polakow(ek)stara sie zmienic ten stan,lecz trudno jest zmienic stereotypy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cherry Re: Polacy w Mediolanie IP: 212.171.31.* 01.05.02, 11:45 Dziekuje za odpowiedz.Masz racje polacy sa malo zainteresowani tematem , sa troche zamknieci w sobie .Opinia wlochow o nas jest rozna,u nas w Aoscie maja dobra opinie .Moze dlatego ze jest nas malo . Polacy tez sami stwarzaja wokol siebie atmosfere troche dziwna nawet w stosunku do rodakow.Jest czesc osob ktorzy stereotyp polski staraja sie zmiennic i wychodzi im to dobrze .Wokol nas jest duzo pesymistow i marudow widze to poprzez kontakt internetowy .Wiele osob zapomina ze pieniadze to nie najwyzszy cel w zyciu .Zaloze sie ze ktos mi zarzuci ze bez pieniedzy ....... Ma racje, ale wiele osob za pieniadze zaprzedalo prawdziwa przyjazn czy to we Wloszech czy w Ameryce .Obiektywnie podchodzac do sprawy polakom zyje sie lepiej we Wloszech ,niz zyloby sie dzisiaj w Polsce . Dlatego nie nazekajmy i cieszmy sie kazdym dniem przezytym . Pozdrawiam .Cherry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Do Cherry IP: *.dialup.tiscali.it 30.04.02, 09:34 Pozdrowienia z Mediolanu. Cherry jaka jest pogoda w Valla d'Aosta? Slyszalam ze mialo podac' Wybieram sie tam jutro do "Grand Paradiso". Pytasz jacy sa wedlug nas Wlosi- sicuramente particolari. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cherry Re: Do Cherry IP: 212.171.31.* 01.05.02, 11:29 Pogoda w Aoscie i okolicy jest dzis chlodno i wietrznie. Na zwiedzanie Cogne troche zimno pamietaj ze gory to ciagla zmaiana pogody.Radze zwiedzac w koncu maja kiedy jest bardziej zielono i sa juz kwiaty w parku. Jesli sie zdecydowalas jednak na wyjazd to spotkasz wielu ciekawskich turystow ktorzy jada zobaczyc miejsce gdzie zostal zamordowany S.F Valle d'Aosta jest bardzo pieknym regionem ze wspanialymi szlakami turystycznymi,w okresie letnim raj dla ludzi lubiacych chodzic po gorach . Milego pobytu w Aoscie Ci zycze . Cherry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: __jan Re: do Agi IP: *.dip.t-dialin.net 01.05.02, 11:44 Gość portalu: Aga napisał(a): > Pozdrowienia z Mediolanu. > Cherry jaka jest pogoda w Valla d'Aosta? Slyszalam ze mialo podac' > Wybieram sie tam jutro do "Grand Paradiso". > Pytasz jacy sa wedlug nas Wlosi- sicuramente particolari. sicuramente particolari - to znaczy????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Czy w okolicach Mediolanu, Como ... IP: 131.137.84.* 29.04.02, 15:58 mozna znalezc pokoj hotelowy ponizej 80 euro ?? Jestem z Kanady i szukam takiego pokoju na 1 noc (13 VI'02) dla 2 osob + dziecko. Bede tam przejazdem z Nicei do Zurichu. Czy moglby ktos cos poradzic ?? Troche juz szukalem przez internet ale widze, ze sama drozyzna. Pozdrowienia ........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d'aro Re: Czy w okolicach Mediolanu, Como ... IP: 134.65.105.* 29.04.02, 16:51 oczywiscie ze mozna znalezc cos niedrogiego. Czy bedziesz samochodem? jesli tak to napisz jaka droge wybierasz. Miasto graniczne Como - Chiasso-jesli tak, to jest tani hotel i czysty ,spory jak na te okolice i zawsze sa wolne miejsca. W polowie drogi miedzy Varese a Como. Sprawdz na mapie pod adresem easytour.de miasto z ktorego jedziesz .... i kraj potem wstukaj kod i miasto 22077 Olgiate -we Wloszech jako cos przez co przejezdzasz i dalej miasto docelowe np. Zurich mozesz zobaczyc cala swoja trase z detalami - planer drogi Hotel jest w glebi , od ulicy nie widoczny , nie ma tez nazwy jako takiej, wjazd do niego jest przy stacji Peugota 100 metrow od glownej ulicy (nazywa sie Varesina) -za 40 euro (tak bylo w zeszlym roku za dwojke) Moge sie dowiedziec ile teraz ... ale dopiero po pierwszym maja, Hotele w centrum miasta Como 130 - 270 euro pozdr O'daro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Do d'aro IP: 131.137.84.* 29.04.02, 18:25 Gość portalu: d'aro napisał(a): > oczywiscie ze mozna znalezc cos niedrogiego. Czy bedziesz samochodem? > jesli tak to napisz jaka droge wybierasz. Miasto graniczne Como - Chiasso-jesli > tak, to jest tani hotel i czysty ,spory jak na te okolice i zawsze sa wolne miejsca. W polowie drogi miedzy > Varese a Como. Sprawdz na mapie pod adresem > easytour.de > miasto z ktorego jedziesz .... i kraj > potem wstukaj kod i miasto 22077 Olgiate > -we Wloszech jako cos przez co przejezdzasz > i dalej miasto docelowe np. Zurich > mozesz zobaczyc cala swoja trase z detalami - planer drogi > Hotel jest w glebi , od ulicy nie widoczny , nie ma tez nazwy jako takiej, wjaz > d do niego jest przy stacji Peugota 100 metrow od glownej ulicy (nazywa sie Varesina) -za 40 euro (tak bylo w zeszlym roku za dwojke) Moge sie dowiedziec ile teraz ... ale dopiero po pierwszym maja, Hotele w centrum miasta Como 130 - 270 euro > pozdr > O'daro Dzieki d'aro za odpis. Ten hotel pasuje mi bardzo. Z twojego opisu nie bardzo rozumiem czy hotel ten jest w poblizu Olgiate (na mapie widze Olgiate Comasco - to chyba to samo ??) miedzy Varese a Como ?? Droga nr: S342 - tak pokazuje przewodnik turystyczny Michelina, bo z tym easytour.de mam pewne problemy. Tak, bede jechal samochodem od poludnia (Mediolan) autostrada A9 na polnoc w kierunku Como. I przed Como mam chyba zjechac na droge S342 na zachod w kierunku Olgiate, czy tak ?? I tak jadac ta S342 latwo mi bedzie zauwazyc ten hotel ?? Mowisz, ze nie ma on nazwy wiec pewnie ciezko zrobic rezerwacje. Gdyby sie dalo wolalbym robic rezerwacje. d'aro , dzieki za pomoc ........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta d'aro , no i oczywiscie IP: 131.137.84.* 29.04.02, 18:35 gdybys mogl sie tez dowiedziec o cene tego hotelu w tym roku. Jak pisalem : na 1 noc, 13/14 czerwca 2002, 2 doroslych + 5.5 dziecko. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro jeszcze do turysty IP: 134.65.105.* 30.04.02, 17:47 sorry, to jest 70 euro za dwojke z duzym lozkiem 160 cm szerokosci -letto matrimoniale ... pewnie sie zmiescicie razem? Miejscowosc Olgiate Comasco. Jak zjedziesz w Como z autostrady (100 metrow tuz za bramka do placenia za autostrade) to kieruj sie drogowskazem na Varese. Jest tylko jedna droga glowna pomiedzy Como a Varese. Okolo 12-14 kilometrow od zjazdu jest ten hotel . Jak wjedziesz do Olgiate Co. to jedziesz glowna ulica caly czas, miniesz jedne swiatla, potem drugie ... i jak zobaczysz stacje Peugota to za nia, wjedziesz w DRUGA mala-malutka uliczke w lewo ... 50 metrow i juz jestes. Przy wjezdzie jest drogowskaz "Camere, Zimmer, Rooms" Hotel ma okolo 20 pokoi na trzech pietrach. Jak bede mial telefon tego hotelu to napisze . Jest to doskonale miejsce na wypady w okolice. Poza tym jest bezpiecznie. Do Zurychu od Olgiate jedzie sie okolo 3 godzin razem z granica. Przejscie graniczne najblizsze w Uggiate Trevano - 5 km. Stamtad kierujesz sie na autostrade i juz ... Jeszcze drobiazg -w Szwajcarii benzyna zdziebko tansza niz we Wloszech. Na przejsciu jest stacja Shela. Jeszcze moge Ci doradzic abys z Nicei wybral autostrade, jak bedziesz dojezdzal do Genova to wybierz pierwsza autostrade na Milano -nie druga, ktora jest blizej Genovy ! druga jest kreta i zatloczona. Sa tam tez korki. W ogole uwazaj bo na tej nadmorskiej czesto w tunelach musisz wyhamowac ze 100km/h do zera!!!! Wlosi widzac koniecznosc zatrzymania wlaczaja swiatla awaryjne ... cala droga z Nicei zajmie Ci max. 4 godziny (od Genovy 2h) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d'aro namiary na hotel -detale IP: 134.65.105.* 02.05.02, 10:09 podaje namiary na ten hotel nazywasie jednak ... Albergo Duebi adres: via Galileo Galilei nr.1 tel/ fax we Wloszech + 031945186 pokoj dwojka z lazienka 48 euro a z lazienka w korytarzu- 38 euro (10 mniej) pokoj -trojka z lazienka -65 euro czworka z lazienka 75 euro w kazdym pokoju telefon + TV color sniadanie pelne dodatkowo jeszcze 8 euro ..... ale mozna je zjesc w barze obok, albo skoczyc do piekarni i kupic cos swiezego oni maja i ciastka, pizze i foccacie (zapiekanki) itd itp za 8 euro mozna kupic wiele nie tylko na sniadanie ... d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: d'aro , no i oczywiscie IP: *.ethz.ch 03.05.02, 10:53 obawiam sie, ze mozesz miec problemy z wjechaniem do wloch majac piecioro i pol dzieci z soba! zwlaszcza z ta polowka moga byc problemy! chyba, ze masz jakies dobre papiery na to dziecko! ale i tak beda sie ciebie czepaic na granicy! powodzenia! Gos´c´ portalu: turysta napisa?(a): > gdybys mogl sie tez dowiedziec o cene tego hotelu w tym roku. Jak pisalem : na > 1 noc, 13/14 czerwca 2002, 2 doroslych + 5.5 dziecko. > > Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro no ...no ... rafi IP: 134.65.105.* 03.05.02, 15:57 ale jestes bystry... 5,5 to wiek dziecka a nie ilosc dzieci. Postaraj sie czytac miedzy wierszami albo uzyj zmyslu logiki. W mysleniu abstrakcyjnym ludzie zachodu nie sa mocni. Nie rozumieja polskich dowcipow (wielu). Dziwie sie jak powstala u nich sztuka abstrakcyjna? oni tego nie rozumieja i moze dlatego nie sa w stanie sie okreslic. Moze ktos ich wykorzystal? a jesli to odpowiedz kto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: no ...no ... rafi IP: *.ethz.ch 03.05.02, 16:07 Ach, kamien spadl mi z serca, bo juz sie balem, ze kolejny Polak/Polka bedzie mial gdzies problemy! Ale jest ok, na szczescie Ja mam odpowiedziec kto ich wykorzystal? cholera, no nie wiem, ale jestem pewien, ze znajdzie sie ktos kto zna odpowiedz! Hm... W sumie przychodzi mi do glowy jedna, ale nie chce byc posadzony o... Heheheh... poza tym to wydaje mi sie, ze my jednak jestesmy tez ludzmi zachodu. no bo przeciez nie wschodu! Gos´c´ portalu: daro napisa?(a): > ale jestes bystry... 5,5 to wiek dziecka a nie ilosc dzieci. Postaraj sie czyta > c miedzy wierszami > albo uzyj zmyslu logiki. W mysleniu abstrakcyjnym ludzie zachodu nie sa mocni. > Nie rozumieja > polskich dowcipow (wielu). Dziwie sie jak powstala u nich sztuka abstrakcyjna? > oni tego nie > rozumieja i moze dlatego nie sa w stanie sie okreslic. Moze ktos ich wykorzysta > l? a jesli to > odpowiedz kto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dar Re: no ...no ... rafi IP: 134.65.105.* 03.05.02, 16:35 moze jestes z zachodu? Wiekszosc Polakow unosi sie duma, niby honorem, zyje ponad stan -na pokaz, nie potrafi byc pokorna, jest niechlujna, twarze maja szczerze ponure, mnostwo problemow ktore roztrzasaja z kazdym i uwazaja ze to zobowiazuje, sa nieuczciwi, malostkowi, wrazliwi na wlasna krzywde, zazdrosni , no i duza role gra anarchia czyli upadek wszelkich wartosci - brak autorytetow (wszyscy u zlobu robia kase i nie dbaja o reszte), datuje sie to co najmniej od kilkuset lat. Rozbiory, konstytucja 3 maja ... nieudane powstania - wszystko z dobrymi checiami ale jednak prowizorka. czy jestes Polakiem? czy w czyms w opisie przesadzilem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: no ...no ... rafi IP: *.ethz.ch 03.05.02, 16:44 Pewnie masz czesciowo racje, ale ja osobiscie nie lubie uogolnien, bo moga one spowodowac, ze skrzywdzisz kogos kto np. nie jest niechlujny czy malostkowy. Nie uwazasz? Poza tym dlaczego do mnie to?!?! Cholera! Dlaczego do mnie????? Gos´c´ portalu: dar napisa?(a): > moze jestes z zachodu? > Wiekszosc Polakow unosi sie duma, niby honorem, zyje ponad stan -na pokaz, nie > potrafi byc > pokorna, jest niechlujna, twarze maja szczerze ponure, mnostwo problemow ktore > roztrzasaja > z kazdym i uwazaja ze to zobowiazuje, sa nieuczciwi, malostkowi, wrazliwi na wl > asna > krzywde, zazdrosni , no i duza role gra anarchia czyli upadek wszelkich wartosc > i - brak > autorytetow (wszyscy u zlobu robia kase i nie dbaja o reszte), datuje sie to co > najmniej od > kilkuset lat. Rozbiory, konstytucja 3 maja ... nieudane powstania - wszystko z > dobrymi > checiami ale jednak prowizorka. > czy jestes Polakiem? czy w czyms w opisie przesadzilem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: da Re: no ...no ... rafi IP: 134.65.105.* 03.05.02, 17:02 widzisz przyczepiles sie bez powodu do kogos - to takie polskie a dalej jak napisales ze czujesz sie Polakiem .... juz poszlo samo sorry nie czuj urazy d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Do dar'o i rafi IP: 131.137.84.* 03.05.02, 17:27 Mysle jednak, ze rafiemu to mije 5.5 to tylko punkyt zaczepny (dobrze rafi wiedziales, ze chodzi o wiek a nie liczbe dzieci, co nie ??). Do tego hotelu - po tak szczegolowym opisie od Daro'a - to ciezko bedzie NIE trafic. Dzieki Daro raz jeszcze. Ta charakterystyka Polaka w/g i mnie jest dosc trafna - odnosi sie sadze to tzw. przecietnego Polaka. Wydaje mi sie, ze patrzac na Polske z dystansu latwiej wylapywac pewne polskie cechy niz bedac tam w srodku. A propos Wloch ... ja sam mieszkalem we Wloszech ok. 11 mies. (1985/1986) czekajac na emigracje do Kanady: poczatkowo byl to oboz w Latinie a pozniej hotel w Rzymie. I teraz, po tych parunastu latach, to ten pobyt to jak wczasy ... piekna Italia, bylo sie mlodszym ... Ci czekajacy na wyjazd z Wloch, ktorym nie udawalo sie zalapac na docelowy kraj (Kanada/USA/Australia) chodzili tam jak skazancy/nieszczesnicy/ ... Teraz mi ich wcale nie zal. Ciekawe czy maja juz pogodne miny ??? Ok , troche sie rozpaplalem. Pozdrowienia ........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dar do turysty IP: 134.65.105.* 03.05.02, 17:36 jak chcesz fotke hotelu to daj swoj adres wysle na priva poza tym mozemy pogadac przez telefon bede prawie przez sciane tez mieszkalem w kilku krajach -w jednym szesc, w drugim dwa, w innym rok, a po Europie wloczylem sie za mlodu prawie wszedzie. Wszedzie na swoj rachunek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Do dar IP: 131.137.84.* 11.07.02, 20:03 Gość portalu: dar napisał(a): > jak chcesz fotke hotelu to daj swoj adres > wysle na priva > poza tym mozemy pogadac przez telefon > bede prawie przez sciane > > tez mieszkalem w kilku krajach -w jednym szesc, w drugim dwa, w innym rok, a po > Europie > wloczylem sie za mlodu prawie wszedzie. Wszedzie na swoj rachunek. Cesc Dar ! Pare dni temu wrocilem z Europy. We Wloszech spalem w tym hotelu w Olgiate Comasco. Bylo calkiem fajnie. Pytalem portiera czy zna w okolicy jakiegos Polaka (mialem na mysli ciebie) ale nie znal. Dzieki ci za twoa pomoc. Daj znac o sobie. Moglibysmy jeszcze pogadac ...... Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś