26.10.04, 21:27
witam,mam staszny problem dziewczyny i wlasciwie nie wiem gdzie szukac
odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie...planujemy w grudniu rozpoczac starania
o maluszka..moj facet choruje na CROHN(niestety nie znam nazwy po
polsku,zreszta jest to malo istotne).od 2 lat zazywa lek o nazwie IMUREL.I
tutaj zaczyna sie problem..wiem ze kobiety starajace sie o potomstwo nie moga
spozywac tego leku,jednak nikt konkretnie nie wie jak to jest z facetem??!!!
dzwonilismy w mase miejsc,jego lekarz obiecal nam ze przejrzy fachowa
literature ale jak znam zycie potrwa to...a ja umieram z niepewnosci..
Czy ktos z was spotkal sie z takim lekiem???Czy znacie przeciwwskazania??
Jesli sa to ile trzeba odczekac po odstawieniu leku???
Blagam jesli macie jakikolwiek pojecie na ten temat dajcie znac
Obserwuj wątek
    • acutecompute Re: Pomocy!!! 26.10.04, 23:11
      digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/crohns/
      w zasadzie wszystko mozna znalezc w internecie ....
      na koncu strony z linku sa podane adresy i telefony ktore moze Ci sie jakos
      przydadza przy uzyskaniu informacji
      • aga-1975 Re: Pomocy!!! 27.10.04, 14:30
        dzieki,mam nadzieje ze czegos sie tam dowiem..
        wiem ze istnieje mase informacji na temat crohn oraz imurel(azathioprine)
        niestety w wiekszosci jesli mowa o ciazy to mowa o kobiecie, ja natomiast
        potrzebuje wiadomosci dotyczacych przyszlych tatusiow zazywajacych ten lek...
        Dziekuje oraz pozdrawiam
        • edytais Moze dieta zamiast lekami: moje doswiadczenia 27.10.04, 19:18
          To wlasciwie nie zupelnie na temat,ale czesciowo.....
          Jak ja bylam w ciazy to zostalam zdiagnozowana z Crohn lub ulcerativ colitis.
          Na poczatku nie bylo wiadomo, ktore bo nie moglam miec robionego "colonoscopy"
          w ciasie ciazy. Bardzo podobne choroby i objawy oraz podobnie sie leczy. W
          koncu lekarze zdecydowali, ze to ulcerative colitis. Bralam rozne leki, ktore
          pomagaly potem nie.
          Potem byly ziola i przerozne inne metody. Pomagaly potem nie. W koncu udalo
          mi sie zupelnie wyleczyc, ale z ulcerative colitis. Spotkalam osobe w
          bibliotece ktora zupelnie sie z Crohna wyleczyla jak zobaczyla co ja czytam.
          (czytalam ksiazke Dr. Rubin: Maker's Diet zeby skopiowac troche przepisow)
          Troche pogadalysmy, ale na tym sie skonczylo. Ona sie wyleczyla tez dieta
          podobna do mojej. Ja teraz jestem wyleczona (od kilku miesiecy zupelnie, ale
          skoro to tylko kilka miesiecy wiec nie bede pisac, ze na 100% chociaz tak
          uwazam smile ) Przed kilkoma miesiacami byly nawroty ale bardzo malo nasilone
          (ledwie zauwazalne objawy).
          Wyleczylam sie z niewyleczalnej choroby dieta. Dzieki tej diecie nie tylko
          pozbylam sie ulcerative colitis ale tez i luszczyca mi sama znikla. Chyba
          dlatego, ze caly organizm sie wyleczyl i ogolne zdrowie sie polepszylo.
          Ostatnio grypy panowaly i ja jedyna w rodzinie nie zarazilam sie. Chyba ta
          moja dieta jest dobra.
          Wiec moze twoj maz sprobuje sie wyleczyc bez lekow. Po co sie faszerowac i
          narazac na mase skutkow ubocznych. Bedzie zdrowszy ogolnie i na pewno komorki z
          genami potomka beda tez zdrowsze smile Oczywiscie nie mam pojecia jak bardzo jest
          chory, jak dlugo chorowac i w ogole stan zdrowia, ale to tylko sugestia, ze
          jest mozliwosc wyleczenia sie w sposob naturalny. Ja o tym sposobie nie
          wiedzialam przez pare lat i nie szukalam bo mi lekarka powiedziala, ze nie ma
          takiej mozliwosci. Zaluje, ze nie zetknelam sie z innimi osobami i ksiazkami
          pomocnymi pare lat wczesniej.

Polecam ksiazki autora, ktory byl na lozu smierci z powodu choroby Crohna i sie
          wyleczyl (dr.Rubin). Ta ksiazka ja rozpoczelam swoja "podroz" i od tej ksiazki
          wszystko sie zaczelo: teraz mam cala bibioteke ksiazek na temat zdrowego
          odzywiania sie i leczenia dieta chorob.
          Pare tytulow, tkore sa dobre wprowadzajaco to:
          Dr. Jordan S. Rubin (ten z Crohnem)
          "Patient Heal Thyself"
          Dr. Mercola "Total Health Cookbook and Program"
          Ann Wigmore "The wheatgrass Book"
          Sandor Ellix KAtz "Wild Fermentation"
          Dr. Gabriel Cousens "Rainbow Green Live-Food Cuisine"
          Ron Schmid "Untold Story of Milk: Green Pastures, Contented Cows and Raw Dairy
          Products"

Czerpie tez inspiracje z diet tzw Raw and live foods.
          Ja zaczelabym od kefiru z surowego mleka i soku z lisci pszenicy zeby odtruc
          organizm i ustalic zdrowa wlasciwa flore bakteryja w jelitach.

Tak ogolnie to moja dieta: surowy kefir (raw milk kefir) z koziego mleka, duzo
          lacto-fermented foods typu surowe niepasteryzowane kiszonki (sama robie bo
          niepasteryzowanego nie kupisz w sklepach a przez internet trudno), nie jem
          potraw z maki, jem duzo swiezych warzyw, mniej owocow, swieze soki warzywne
          (nie kupcze bo wszystkie sa pasteryzowane nawet te z lodowek), miesa
          tylko "organic, grass-fed" bez hormonow i antybiotykow, nic z puszek i sloikow
          (wyjatkowo pasta sauce), olive oil, coconut oil (organic unprocessed cold
          pressed z Tropical traditions tam najtaniej), czysta woda (nie chlorowana bez
          fluoru), kielki (sprout salads) sama hoduje oraz wazne: wheat grass juice
          (swiezy sok z trawy pszenicy). Ten ostatni to podobno ma dzialanie antyrakowe,
          i w wogole leczy przerozne choroby.
          Sama tez robie zolty ser z mleka koziego (raw milk cheese), bialy ser itp.
          Nic nie jest pasteryzowane i staram sie jesc jak najmniej rzeczy grzanych: im
          blizej natury tym lepiej. Oczywiscie nie jem surowego miesa, wiec to jest
          pieczone (nie smazone), ale pije surowe jaja (nie ze sklepu tylko od sasiadki,
          ktora ma kilka zdrowych kur, ktore sobie wszedzie na swiezym powietrzu biegaja)
          itp. Wejdz na strone mercola.com tam troche jest jak zdrowo jesc chociaz moim
          doswiadczeniem moje zdrowie lepsze jest jak wiekszosc posilkow jest nie
          poddawana wysokim temperaturom.
          Ja jestem wielkim propagatorem Kefiru i ten ma dzialanie lecznicze w
          schorzeniach ukladu pokarmowego.
          Przepraszam, ze sie tak rozpisalam, ale ja sie tak ciesze swoim wyleczeniem z
          ulcerative colitis, ze skorzystalam z tego forum, zeby sie tez podzielic moim
          doswiadczeniem i mam nadzieje, ze komus pomoge. Zaluje, ze nie dowiedzialam
          sie o mozliwosci leczenia dieta pare lat wczesniej i cierpialam lykajac mase
          tabletek. Na dodatek bylam w ciazy i w czasie karmienia, wiec zawsze mam
          wyrzuty sumienia, ze moze szkodzilam dziecku. Z powodu rozwoju choroby
          myslalam, ze nie bede miala wiecej dzieci. Wyleczylam sie, i mam drugie zdrowe
          dziecko smile
          Pozdrawiam i zycze powodzenia.
          Edyta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka