Dodaj do ulubionych

Szukam mam z okolic Newcastle.

16.11.04, 21:09
Witam wszystkie mamy z Newcastle i okolic.
W styczniu mamy zamiar z mężem przeprowadzić się Z Polski do Newcastle. Wraz
z naszym 7,5 letnim synkiem oczywiście. Chciałabym nawiązać kontakty z
rodzicami którzy już tam sa. Mam kilka pytań odnośnie szkół, rozrywek, i
ogólnie życia z dziećmi w tym miescie. Będę bardzo wdzięczna z informacje.
Czekam na kontakty. Dziekuję
Aga agi77@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • gosia.ruiz Re: Szukam mam z okolic Newcastle. 16.11.04, 21:17
      Czesc Aga.

Wyslalam ci e-mail na twoj gazetowy adres.

Pozdrawiam
      • agi77 Re: Szukam mam z okolic Newcastle. 16.11.04, 22:35
        Gosiu, dziękuję za maila, jeszcze nie doszedł, ale pewnie lada chwila
        przyjdzie. Śliczna jest Twoja Sophie! Chętnie bym Was poznała. No ale odpiszę
        na maila.
        Aga
      • ewunia_uk Re: Szukam mam z okolic Newcastle. 16.11.04, 22:45
        Gosia, w ogole to musimy w koncu sie spotkac! Do konca listopada jestem troche
        zajeta, ale na poczatku grudnia powinnam miec troche wiecej czasu, wiec cos
        wymyslimy.
        • gosia.ruiz Re: Szukam mam z okolic Newcastle. 16.11.04, 22:53
          ewunia_uk napisała:

> Gosia, w ogole to musimy w koncu sie spotkac!

I've heard that before! smile

Wiem jak to jest z dziecmi. Ja sama odbiegne od rutyny z Sophie na pol dnia i
          swiat sie wali. Ja wlasnie koncze moj kurs tlumaczenia. Mam jeszcze 2 prace do
          oddania (2 tyg) a potem to juz tylko przygotowania do egzaminu. No i
          przeprowadzamy sie w grudniu, ale moze jeszcze spotkamy sie przed swietami.
          Zostawie tobie inicjatywe, bo ty masz dwie pociechy na glowie (i pewnie
          pracujesz full time?).

Pisz na moj adres domowy, as and when.

Pozdrawiam.
          >
    • ewunia_uk Re: Szukam mam z okolic Newcastle. 16.11.04, 22:11
      I ja sie zglaszam wink Ja mieszkam kilka mil na polnoc, w hrabstwie
      Northumberland.

W jakiej dzielnicy macie zamiar sie osiedlic?
      • agi77 Re: Szukam mam z okolic Newcastle. 16.11.04, 22:33
        Ewus, nie wiem dokladnie, bo nie znam Newcastle...Mysle ze dopiero na miejscu
        bedziemy szukac mieszkania i bedzie to uzaleznione od naszej pracy, tzn,
        miejsca pracy. Ale chetnie poznam wszystkie mamy z okolicy!
        Aga
        • ewunia_uk Re: Szukam mam z okolic Newcastle. 16.11.04, 22:39
          Tak po prostu bylam ciekawa, dlaczego wybraliscie akurat Newcastle, moze np.
          byliscie kiedys i sie spodobalo? Albo macie juz prace lub mieszkanie
          zaplanowane?

Do niedawna w ogole bylo tu bardzo niewiele Polakow, ale ostatnio przybywa,
          rowniez rodzin z dziecmi - niedawno spotkalam malzenstwo, ktore tu przyjechalo
          z 3-letnia corka. W ogole miasto jest przyjazne i ludziom przypada do gustu.
          • jagienkaa Re: Szukam mam z okolic Newcastle. 16.11.04, 22:42
            tylko ten akcent hihismile
            • gosia.ruiz Re: Szukam mam z okolic Newcastle. 16.11.04, 22:49
              Mnie osobiscie nawet sie Geordie akcent podoba.

Aga, jesli bylas w Anglii w przeszlosci, to na pewno zauwazylas roznice w
              akcentach - tak jak w Polsce. Geordie jest moim zdaniem calkiem fajny, jesli w
              przyzwoitej dawce (przyznam, ze czasem trudno mi zrozumiec kogos z mocnym
              akcentem).

Tak jak pisala Jagienka, to fajne miasto, bardzo rozrywkowe.

Jesli chodzi o szkoly, to zalezy, w ktorej czesci miasta mieszkasz.

Tak czy inaczej, czekam na e-mail.
              • dudek79 Re: Szukam mam z okolic Newcastle. 16.11.04, 23:04
                Hej Gosia i Sophie. Bardzo prosze Was o kontakt. Moj numer na GG 1693184 lub mail dudek@infojama.pl. pozdrawiam !!
                • gosia.ruiz Re: Szukam mam z okolic Newcastle. 16.11.04, 23:25
                  dudek79 napisał:

> Hej Gosia i Sophie. Bardzo prosze Was o kontakt. Moj numer na GG 1693184 lub
                  ma
                  > il dudek@infojama.pl. pozdrawiam !!

A kim ty jestes, dudek? Nie widze cie nigdzie na forum.
                  • dudek79 Re: Szukam mam z okolic Newcastle. 17.11.04, 06:32
                    hehe smile Nie chce pisac o sobie na forum smile Po prostu laczy nas jedno miasto - Newcastle. W tej sprawie chce porozmawiac. Ewentualnie podaj swego maila i ja napisze, a najlepiej jakis komunikator smile pozdrawiam cieplo !
              • coolaga1 Re: Szukam mam z okolic Newcastle. 23.11.04, 15:06
                Geordie nie jest taki trudny. poczatki moga byc rzeczywiscie trudne, ale do
                wszystkiego mozna przywyknac, a co do Newcastle to tysiac razy fajniejsze
                miasto niz Londyn i chyba prace bedzie latwiej znalezc niz w Londynie smile
          • agi77 Re: Szukam mam z okolic Newcastle. 16.11.04, 23:30
            A Ewunia, już wiem, Jaleo smile
            Wiesz, mąż był przez miesiac w NC, pracował i ogólnie rozglądał sie za pracą. I
            postanowiliśmy że wyjedziemy tam. Jemu się podobało to sądzę że i mnie się
            spodobasmile A tak wogóle to fajne masz dzieciaczki.
            Pozdrawiam
            Aga
      • coolaga1 Re: Szukam mam z okolic Newcastle. 23.11.04, 15:03
        A moze ktos mialby ochote spotkac sie z Agnieszka z Bishop Auckland co. Durham,
        rzut beretem do Newcastle?
        Pozdrawiam goraco
    • iwa_76 Re: Szukam mam z okolic Newcastle. 21.11.04, 00:38
      Witam Cie Aga!Od dwoch m-cy mieszkam w Stoke-on-trent (do Newcastle 10 min).Mam
      dwojke (6 i 9 lat).Chodza tutaj do szkoly.Strasznie ja lubia.Mysle,ze Twoj syn
      tez szybko zaaklimatyzuje sie tutaj.Moze sie tu kiedys spotkamy?
      Iwona
      • ewunia_uk Ktore Newcaslte?? 21.11.04, 13:24
        iwa_76 napisała:

> Witam Cie Aga!Od dwoch m-cy mieszkam w Stoke-on-trent (do Newcastle 10 min).

Aga77, czy mozesz potwierdzic, o ktore Newcastle Ci chodzi? Bo mysmy
        zakladaly, ze o N'tle upon Tyne, a Iga mysli, ze o N'tle Under Lime wink
        • agi77 Re: Ktore Newcaslte?? 21.11.04, 14:45
          Witam Was dziewczyny.
          Tak, chodzi o Newcastle Upon Tyne. Nie wiem gdzie lezy to Newcastle o ktorym
          mowi Iwona.Ale z tego co mowila Gosia, to nie jest to "nasze NC". Powiedz Iwa,
          gdzie dokladnie mieszkasz? I jak dzieci radza sobie w szkole? Znaly juz
          angielski jadac tam?
          Ewunia, Ty mieszkasz pare mil na polnoc, jak napisalas, i pewnie Twoje dzieci
          chodza tam do szkoly...Ale jak moglabys powiedziec jak to ogolnie wyglada z
          zapisaniem dziecka do szkoly? Jakie trzeba spelnic wymagania? Jakie sa ceny
          ksiazek, mundurkow itp. No i ogolnie jakies zajecia pozalekcyjne sa moze?
          Dodatkowe douczanie jezyka dla takich maluchow?
          Dzieki
          Aga
          • iwa_76 Re: Ktore Newcaslte?? 21.11.04, 16:07
            Niestety to nie Wasze Newcastle. Szkoda. Ja mieszkam niedaleko Menczester.
            Dzieci ucza sie jezyka tutaj. Swietnie sobie radza.
            Iwona
          • ewunia_uk Szkoly 21.11.04, 21:27
            Jesli chodzi o szkoly, to generalnie obowiazuje rejonizacja.
            Mowie "generalnie", bo w Newcastle z tego co wiem, nie ma duzych problemow z
            przepelnieniem szkol, wiec chyba nie byloby wiekszego klopotu z poslaniem
            dziecka do szkoly "poza rejonem". Z tym, ze wtedy dojazd samemu trzeba opalcac.

W Northumberland w ogole szkoly sa "undersubscribed", bo to jest najrzadziej
            zaludnione hrabstwo w Anglii.

W Newcastle obowiazuje system "two-tier" czyli Primary + Secondary, natomiast w
            Northumberland jest system "three-tier" czyli Primary + Middle + Secondary.
            Ale obojetnie gdzie zamieszkacie, siedmioletnie dziecko pojdzie do Primary.

W UK jest taka prawidlowosc, ze im "lepsza" okolica (oceniajac po cenach
            domow), tym lepsze szkoly. Rankingi szkol podstawowych mozesz porownac tutaj:

news.bbc.co.uk/1/hi/education/3289279.stm
            Z prawej strony u dolu jest wyszukiwarka, gdzie mozna wpisac nazwe szkoly
            (szukaj pod Primary Schools). Jesli dana szkola ma rezultaty lepsze od "LEA
            average" (lokalny zarzad szkol) oraz "national average" (srednia krajowa), to
            jest dobry znak. Dobrym wskaznikiem jest tez "unauthorised absence". Jesli
            jest to spory procent, czyli problem z wagarowiczami, to zwykle oznacza, ze
            rodzice z tej szkoly nie za bardo interesuja sie edukacja dzieci.

Szkoly katolickie maja na ogol lepsze wyniki od swieckich. Pierszenstwo w
            przyjeciu maja dzieci katolickie (trzeba przedstawic swiadectwo chrztu i czasem
            rowniez list od lokalnego proboszcza). Jesli zostana wolne miejsca, to
            przyjmuje sie rowniez dzieci niekatolickie, ale wtedy rodzice musza sami
            oplacic transport do szkoly. Cczasami moze to byc nawet spory kawalek, bo
            szkol katolickich nie jest duzo. Moj Stefek chodzi wlasnie do katolickiej
            szkoly, i dojezdza 20 min szkolnym autobusem. Gdybym musiala sama oplacic
            autobus, to kosztowaloby mnie to jakies £2 dziennie wiec nie jest to bagatela w
            skali roku.

Jesli chodzi o inne wydatki, to mundurek ok. £60 na rok (troche stracilam
            rachube, bo co chwila musze dokupowac spodnie, ktore Stefek wyciera na kolanach
            w zastraszajacym tepie). Lunch w szkole ok. £2 dziennie, mozna przynosic swoj
            lunch. Inne wydatki typu wycieczki srednio ok. £5 na miesiac.

O tym, jakie szkoly sa w danym rejonie, trzeba dowiedziec sie od LEA (Local
            Education Authority) - najlepiej wybrac sie do Gminy (Council) i tam sie
            wypytac. A potem posprawdzac szkoly w rankingu podanym powyzej.

Trzeba rowniez wziac pod uwage, ze zajecia trwaja od 9:00 do 15:30, wiec jesli
            bedziecie obydwoje pracowac, to trzeba tak zaplanowac, zeby dziecko ktos mogl
            odbierac (w przeciwnym wypadku pozostaje childminder albo after-school club, co
            jest kosztowna opcja). Jest tez sporo przerw miedzysemestralnych (oprocz Swiat
            i Wielkanocy jest jeszcze tydzien w pazdzierniku, tydzien w lutym, tydzien w
            maju), wiec tez trzeba pomyslec, kto sie wtedy dzieckiem zajmie.
            • agi77 Re: Szkoly 23.11.04, 21:58
              Ewa, bardzo dziękuję za obszerne info na temat szkół. Jestem w trakcie
              przemysleń, ustaleń, sprawdzania itp. Jak już coś będzie wiadomo, dam znać.
              Pozdrawiam wszystkie mamy, tez znane mi już i te jeszcze nie znanesmile
              Aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka