Dodaj do ulubionych

250 funtów od brytyjskiego rządu na dziecko

26.01.05, 12:49
Dziewczyny,
Pamiętacie że kiedyś rząd brytyjski powiedział że wszytkie (brytyjskie)
dzieci urodzone od końca 2002 roku dostaną taką jednorazową wypłatę w wys 250
funtów. Czy macie jakieś informacje na ten temat? Któraś z was już to dostała?
Obserwuj wątek
    • jagienkaa Re: 250 funtów od brytyjskiego rządu na dziecko 26.01.05, 12:54
      www.childtrustfund.gov.uk/Homepage/fs/en
      a już sobie sama znalazłamsmile ale może się komuś jeszcze przyda
    • ewunia_uk Re: 250 funtów od brytyjskiego rządu na dziecko 26.01.05, 12:55
      Ooops moja Zosia sie urodzila pare miesiecy za wczesnie wink

Znalazlam cos takiego:

Child Trust Fund

The Child Trust Fund provides £250 at birth for babies born from September
      2002, plus £250 for children from low-income families. Up to £1,000 can be
      added to the fund each year by family and friends. All children born from
      September 2002 will be eligible. The money will be available to your child when
      he or she reaches the age of 18. Accounts are expected to be available during
      2005. Entitlement will be backdated to any child born after September 2002 How
      these will be paid is yet to be announced by the Government.

Czyli nie jest to gotowka, tylko wplata na fudusz.
      • jagienkaa Re: 250 funtów od brytyjskiego rządu na dziecko 26.01.05, 13:09
        tak, wiem, wiedziałam o tym, że to taki 'voucher'. Sainsbury's mi wysłało taką
        ofertę prowadzenia tego konta z Child Trust stąd się nagle zainteresowałamwink
        już wiem. Dzięki.
    • mamamon Re: 250 funtów od brytyjskiego rządu na dziecko 26.01.05, 13:43
      Jagienka, ja wlasnie dostalam od nich oficjalne pismo, a za dwa tygodnie maja
      przyslac czek.
      • dorota1974kr Re: 250 funtów od brytyjskiego rządu na dziecko 26.01.05, 14:54
        A jak się o to starać?
      • izka10 Re: 250 funtów od brytyjskiego rządu na dziecko 26.01.05, 14:56
        Dziewczyny.

Ja mieszkam w Pln.Irlandii i iuz dostalam czek w zeszlym tygodniu. Pewnie nie
        dludo tez dostaniecie.
        • mamamon Re: 250 funtów od brytyjskiego rządu na dziecko 26.01.05, 15:32
          Do mnie przyszedl list od nich jakies dwa miesiace temu. Napisali, ze nie
          trzeba sie starac, ze sami wszystko przysla. I przyslali. Mysle, ze zaczekaj
          jeszcze z miesiac, a jesli nic nie dostaniesz, to sprobuj sama zadzwonic do IR
          (bo to od nich dostalam list).
          pozdrawiam,
          m.
          • jagienkaa Re: 250 funtów od brytyjskiego rządu na dziecko 26.01.05, 15:40
            mam nadzieję że to nie ma nic wspólnego z Child Benefitem, bo chciałam to
            zmienić z nazwiska męża na siebie a że nie miałam NIN to kazali mi go zdobyć i
            przez to nie płacą od września. A NIN już mam miesiąc a z IR no news.
            • mamamon Re: 250 funtów od brytyjskiego rządu na dziecko 26.01.05, 15:57
              Jagienka,
              Zawsze mozesz zadzwonic i zapytac, ale wiesz, jak to tu wszystko wolno sie
              dzieje...
              • jagienkaa Re: 250 funtów od brytyjskiego rządu na dziecko 26.01.05, 16:00
                ja nie lubię dzwonićwink chyba że muszę albo mnie mąż wkurzy (on to w ogóle jest
                telefoniczny tchórz i fajtłapa)ale email im przed chwilą wysłałam. Zobaczymy.
            • ewunia_uk Jagienka 26.01.05, 22:30
              jagienkaa napisała:

> mam nadzieję że to nie ma nic wspólnego z Child Benefitem, bo chciałam to
              > zmienić z nazwiska męża na siebie a że nie miałam NIN to kazali mi go zdobyć
              i> przez to nie płacą od września. A NIN już mam miesiąc a z IR no news.

Child Benefit nie jest z Inland Revenue tylko z Child Benefit Office:

Child Benefit Office, PO Box 1, Newcastle upon Tyne NE88 1AA.
              Tel: 0845 302 1444, Fax 0191 225 1625, email child.benefit@ir.gsi.gov.uk

Chyba, ze Ci chodzi o Children Tax Credit, jesli tak, to tego nie mozna
              sobie "przenosic" miedzy malzonkami, tylko zawsze jest na tego rodzica, ktory
              ma wieksze dochody.
              • jagienkaa ewuniu 27.01.05, 13:44
                a to dziwne, myślałam że Child Benefit się kwalifikuje pod IR, w końcu i na
                stronie www i na oficjalnych dokumentach widnieje logo Inland Revenue.
    • basiak6 Re: 250 funtów od brytyjskiego rządu na dziecko 26.01.05, 21:50
      Ja juz dostalam, zadzwonilam do Inland Revenue.
    • basiak6 Re: 250 funtów od brytyjskiego rządu na dziecko 26.01.05, 21:54
      Ja juz dostalam, zadzwonilam do Inland Revenue, aby dostac troszke zwrotu za to
      co place za childcare i przy okazji dostalam ten czek.
      • mamamon Do Basi 27.01.05, 10:52
        Basiu,
        A jak udalo Ci dostal zwrot za childcare? Ja probowalam wypelnic taka tabelke
        na ich stronie internetowej i wyszlo, ze nic mi nie przysluguje. Czy mimo to,
        mozna do nich zadzwonic i zapytac?
        Monika
        • basiak6 Re: Do Basi 27.01.05, 12:41
          Najlepiej zadzwon, generalnie jest tak ze karze sie ludzi za to ze pracuja i
          zarabiajasad( Mi w tym roku przysluguje bo mialam rok przerwy w pracy kiedy
          konczylam Masters, stad uznali ze przysluguje mi pare groszy.
          W tym roku juz nic nie dostane bo oboje z mezem pracujemy....
          • jagienkaa Re: Do Basi 27.01.05, 13:46
            a ja nic nie dostałam, mimo że studiuję full-time i tylko mąż pracuje. A komu
            przysługuje Tax Credit?
            • mamamon Do Jagienki 27.01.05, 13:55
              Sprawdz tu:
              www.taxcredits.inlandrevenue.gov.uk/Qualify/DIQHousehold.aspx
              • jagienkaa Re: Do Jagienki 27.01.05, 14:00
                właśnie sprawdziłam, dzięki, kwalifikujemy się, ale gdzieś słyszałam że jak się
                to otrzymuje to zdaje się coś innego nie można brać? wiem że to chaotycznie
                piszę ale mam migrenę już 4 dzień i zdycham...musimy płacić za childminder z
                własnej kieszeni i trochę nas to kosztujesad
                • mamamon Re: Do Jagienki 27.01.05, 14:03
                  Jagienka,
                  Jesli Ci wyszlo, ze sie kwalifikujesz, to zadzwon do nich, albo jest taka
                  opcja, wyslij wypelniony formularz. Jesli czegos innego nie mozna brac, to sami
                  Ci powiedza.
    • mamamon Re: 250 funtów od brytyjskiego rządu na dziecko 27.01.05, 13:12
      Dziekuje, Basia. Ja jestem w tej samej sytuacji: ja + maz pracujemy.
      • lucasa Re: Monika 27.01.05, 15:23
        my dostawalismy tax credit - 60 funtow na miesiac, a odkad Karolka skonczyla
        rok - £20, mimo, ze kwota placona opiekunce sie nie zmienila, wiec troche
        kiepska ta pomoc odnosnie dofinansowania opieki nad dzieckiem,

A
        • magdapol75 Re: 250 funtów od brytyjskiego rządu na dziecko 10.02.05, 19:37
          Hejka
          Wygrzebalam starszawy watek bo wlasnie dostalismy czek dla Nel i teraz nie wiem
          gdzie otworzyc ten Child Trust Fund???,mam cala liste instytucji finansowych
          ale nie wiem kogo wybrac.
          Kogo Wy wybralyscie i dlaczego? podpowiedzcie.
        • pati.zop78 Re: Monika 11.02.05, 11:56
          bo na dziecko do pierwszego roku zycia dostaje sie wiecej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka