Dodaj do ulubionych

USA TO NAJLEPSZY KRAJ NA SWIECIE

IP: *.dial.eclipse.net 26.05.02, 22:34
PO CO PLUJECIE NA AMERYKE??Z ZAZDROSCI? .WSZYSCY TO WIEDZA,ZE POLOWA LUDZI Z
EUROPY CHCIALABY TU BYC.MAM W PRACY LUDZI NP.Z ANGLII NA KONTRAKCIE I WIEM JAK
BARDZO CHCA TU ZOSTAC.PO CO WIEC SIE OKLAMYWAC???POMYSLCIE ZANIM BEDZIECIE
SZCZEKAC.
Obserwuj wątek
    • Gość: tato Re: USA TO NAJLEPSZY KRAJ NA SWIECIE IP: *.fastres.net 26.05.02, 22:42
      Gość portalu: bronek napisał(a):

> PO CO PLUJECIE NA AMERYKE??Z ZAZDROSCI? .WSZYSCY TO WIEDZA,ZE POLOWA LUDZI Z
      > EUROPY CHCIALABY TU BYC.MAM W PRACY LUDZI NP.Z ANGLII NA KONTRAKCIE I WIEM JAK
      > BARDZO CHCA TU ZOSTAC.PO CO WIEC SIE OKLAMYWAC???POMYSLCIE ZANIM BEDZIECIE
      > SZCZEKAC.

>Ooooooo..........,mowi!
      • Gość: Renka Re: Racja, Bronek IP: *.home.cgocable.net 26.05.02, 23:31
        • Gość: thomas Re: Bronek IP: *.kat.forthnet.gr 27.05.02, 10:57
          czego ci mamy zazdroscic ?
          tego widoku na te tluste spasione prosiaki amerykanskie ?
          pobieranych jakby pouciekali z wariatkowa ?
          tego debila waszego wodza ?
          czy tej waszej bandyckiej polityki ?
          • Gość: TROY Re: Bronek IP: *.dip.t-dialin.net 27.05.02, 11:08
            Pisalem juz pare razy,ze lubie USA i Kanade,ale
            tylko na urlop. Wole mieszkac w Europie,gdzie
            panuje(przynajmniej w Niemczech) wieksza swoboda.
            A prowokatorami ktorzy obrzucaja Ameryke gownem,lub
            prowokatorami broniacymi swojego Green Point glupimi
            argumentami bym sie nie przejmowal.
            • Gość: Maria Re: Bronek IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 27.05.02, 14:17
              Bronek, wielu z nas swoja "Ameryke" znalazlo w EU...
              • Gość: mister Re: Bronek - matolek IP: PROXY* / 145.4.198.* 27.05.02, 20:51
                Bronus nie wie co to EU...
          • Gość: Polack Polacks IQ stlii below 100? ;) IP: *.ipt.aol.com 27.05.02, 18:27
            Gość portalu: thomas napisał(a):

> czego ci mamy zazdroscic ?
            > tego widoku na te tluste spasione prosiaki amerykanskie ?
            > pobieranych jakby pouciekali z wariatkowa ?
            > tego debila waszego wodza ?
            > czy tej waszej bandyckiej polityki ?

No nie jak juz to tej. wspanialej pozycji jaka zajmuja Polacy w USA..lol
            Polacy postrzegani sa w USA jako pol-idioci.

• Gość: Khoza Re: USA TO NAJLEPSZY KRAJ NA SWIECIE IP: *.proxy.aol.com 31.05.02, 06:18
        Gość portalu: tato napisał(a):

> Gość portalu: bronek napisał(a):
        >
        > > PO CO PLUJECIE NA AMERYKE??Z ZAZDROSCI? .WSZYSCY TO WIEDZA,ZE POLOWA LUDZI
        > Z
        > > EUROPY CHCIALABY TU BYC.MAM W PRACY LUDZI NP.Z ANGLII NA KONTRAKCIE I WIEM
        > JAK
        > > BARDZO CHCA TU ZOSTAC.PO CO WIEC SIE OKLAMYWAC???POMYSLCIE ZANIM BEDZIECIE
        >
        > > SZCZEKAC.
        >
        > >Ooooooo..........,mowi!

> Czy ktos z wypowiadajacych sie w tej dyskusji mieszkal w innych krajach niz
        > Polska i USA?.Oczywiscie ,ze USA jako kraj do zycia byl, jest i bedzie lepszy
        > i to dlugo w porownaniu z Polska.Ale jeszcze niedawno byl jeden kraj w ktorym
        > ludzie zyli nie gorzej niz w USA.Ten kraj to Republika Poludniowej Afryki,ktora
        > zostala zniszczona przy duzym wspoludziale USA.Dzis obywatele tego kraju maja
        > demokracje,korupcje i biede.Rasizm byl taki sam jaki obecnie jest w USA.Mam na
        > mysli lata 90-te.

> Siyabonga.
    • pawel_z_melb USA TO NAJLEPSZY KRAJ NA SWIECIE ??? 27.05.02, 17:55
      Bronku - masz racje, ze bardzo wielu ludzi chce wyjechac do stanow.

A plucie na jakikowiek kraj to chamstwo...

Ze wzgledu na wielkosc rynku stany maja najwieksze fortuny i najwyzsze zarobki.

Ale ,,Najlepszy Kraj Na Swiecie"?

proponuje wziac pod uwage takie wskazniki jak:

* poziom SZCZESCIA (wiesz, to tez da sie mierzyc)
      Skandynawia, Kanada i Australia daleko w przedzie

* liczba ludzi w wiezieniach
      jesli chodzi o kraje cywilizowane, to USA ,,przoduja pod tym wzgledem"

* panujuaca panstwowa hipokryzje
      rzady USA WRZESZCZA WOLNOSC!!! i finansuja okupacje Palestyny od
      dziesiatkow lat, nie majac odwagi moralnej potepic Izraelskiego terroryzmu
      panstwowego.
      (Zeby unikanac nieporozumien: uwazam jakikolwiek teroryzm - arabski,
      zydowski, ruski czy czeczenski za zbrodnie. trudno jednak miec wrazenie, ze w
      USA - przynajmniej na szczeblu rzadowym OBECNEJ administracji panuje taka sama
      mentalnosc... Clionton - mimo ze erotoman - byl duzo lepszym prezydentem dla
      Swiata..)

* z ogromna pewnoscia siebie pouczaja cala reszte swiata o rownosci ludzi
      popierajc despotyczny rezim Arabii Saudyjskiej...

* poziom egoizmu - USA przenaczaja nieporownanie mniej niz EU czy AU na pomoc
      dla biednych krajow (wysysajac z nich najlepszych ludzi )

AMERYKANIE WRZESZCZA (OK, juz przestaje, chcialem tylko pokazac, ze
      piasnie duzymi literami to rownowaznik mowienia podniesionym glosem),,wolny
      handel" i wprowadzaja ogromne dotacje dla swoich farmerow (uwazajac za
      niegodziwe podobne dotaje w inych krajach...

nie watpie, ze Ameryka JEST wspanialym krajem.

cenie sobie np. ze mieli zdecydowanie by wziac za leb rezym MIlosewicza, podczs
      kiedy Belgijskie oddzialy uciekly, zostawiajac w Srebrenicy tysiace ludzi na
      rzez...

Sa rzeczy ktorych nawet moja wspaniala Australia moze sie nauczyc od USA - np.
      poprawka o wolnosci slowa. U nas, na skutek idiotycznych tradycji prawnych
      mamy w Sydney najwiecej na swiecie procesow o znieslawienie (na glowe smile))

Sumujac: ,,znaj proporcja mocium panie!".
      Amerykanie maja najwieksze budzety filmowe - i najlepsze efekty pirotechniczne.
      ale tez najardziej zalosne struktury dramatyczne filmow; a jak wezma swietny
      europejski film to czesto zrobia z tego zalosnego (np. francuska ,,Lalka" - o
      synknu milionera, ktory kazal sobie kupic sprzedace jako zabawke)

Amerykanie maja (mieli) genialnego Steinbecka i sprostytutowali jego ,,Grona
      Gniewu"...

Kazdy kraj ma swoje blaski i cienie...

Powiem jeszcze raz: Ameryka niewatpliwie jest wspanialym, wilekim i bogatym
      krajem.

Nie mylmy jednak "big", "rich" ,,great" z "the greatest" - dobra?

Kochaj swoja Ameryke i badz tam szczesliwy!

Jesli jednak probowalibysmy dojsc do tego, jaki jest najwspanialszy kraj na
      swiecie, probujmy sie najpierw umowic co do tego jak bysmy chcieli to
      oceniac...

pozdrowko z Australii

jednego z najwspanialszych Krajow Swiata

promiennie

Pawel
      www.SekretyNegocjacji.com
      PS:zdradze Ci sekret, dlaczego USA tak wkurzaja ludzi (daleko ponizej)

Dlaczego?
      dalej...

bo inni nie lubia, ze amerykanie ich pouczaja,ze ,,USA TO NAJLEPSZY KRAJ NA
      SWIECIE"

buzka!
      Pawel
    • mister1 Re: za doplata bym nie chcial tam mieszkac 27.05.02, 18:32
      nie ma jak Europa - precz z McDonaldsem !!!!!!
      won z Coca Cola !
      Niech zyje carpaccio z chablis !
      (oraz tatarek z czysta)
      • Gość: Renka Re: tatarek to ja sama sobie robie tu w Am.Pln. IP: *.home.cgocable.net 27.05.02, 20:05
        Przepis na tatarek: extra lean beef, zoltko, troche przegotowanej lub
        mineralnej wody, sol, mnostwo pieprzu, drobniutko pokrojona cebulka.Wszystko
        wymieszac. Ewentualnie korniszonek na boku i seteczka wiadomo czego smile)
        Aha, chlebek zytni z maselkiem niesolonym.
      • Gość: bronek Re: za doplata bym nie chcial tam mieszkac IP: *.dial.eclipse.net 27.05.02, 20:09
        mister1 napisał(a):

> nie ma jak Europa - precz z McDonaldsem !!!!!!
        > won z Coca Cola !
        > Niech zyje carpaccio z chablis !
        > (oraz tatarek z czysta)
        tak nie ma jak europa hahaha
        precz z "McDonaldsem"??????wez sie naucz pisac parobku

• Gość: mister Re: za doplata bym nie chcial tam mieszkac IP: PROXY* / 145.4.198.* 27.05.02, 20:38
          jak ci sie pracuje w azbescie matolku ?
          • Gość: bronek Re: za doplata bym nie chcial tam mieszkac IP: *.dial.eclipse.net 27.05.02, 20:43
            Gość portalu: mister napisał(a):

> jak ci sie pracuje w azbescie matolku ?
            cieciu na jakim azbescie ????jakis ty glupi buc az zal pisac do ciebie dziadu

• Gość: mister Re: za doplata bym nie chcial tam mieszkac IP: PROXY* / 145.4.198.* 27.05.02, 20:53
              wnoszac z twego stylu lub ty lub twoj tata pracowal w azbescie - stad te
              zaburzenia ...
    • Gość: bronek za doplata nie chce do europy IP: *.dial.eclipse.net 27.05.02, 20:16
      • Gość: Polack Re: za doplata nie chce do europy IP: *.ipt.aol.com 27.05.02, 20:30
        Gość portalu: bronek napisał(a): za doplata nie chce do europy

Wiadomo dlaczego - wlacz sobie amerykanska TV, a tam otwarcie mowia ze Polacy sa -
        -stupid. A zapomnialem ty nie znasz angielskiego.

• Gość: mister Re: za doplata nie chce do europy IP: PROXY* / 145.4.198.* 27.05.02, 20:40
          on umie tylko "fuck" i "shit" -tyle,ze nie wie jak to sie pisze...
        • Gość: bronek Re: za doplata nie chce do europy IP: *.dial.eclipse.net 27.05.02, 20:45
          Gość portalu: Polack napisał(a):

> Gość portalu: bronek napisał(a): za doplata nie chce do europy
          >
          > Wiadomo dlaczego - wlacz sobie amerykanska TV, a tam otwarcie mowia ze Polacy s
          > a -
          > -stupid. A zapomnialem ty nie znasz angielskiego.
          nie znasz angielskiego ty chyba ty stupid fucken asshole ja sie tu dupku
          urodzilem hahaha zal mi ciebie tepaku
          >
          >

• Gość: mister Re: polish joks nie bez powodu IP: PROXY* / 145.4.198.* 27.05.02, 20:48
            w USA urodzilo sie sporo (takze) polskich analfabetow ktorzy angielskiego
            nie znaja a po polsku tylko cos dukaja
            • Gość: bronek Re: polish joks nie bez powodu IP: *.dial.eclipse.net 27.05.02, 21:07

> w USA urodzilo sie sporo (takze) polskich analfabetow ktorzy angielskiego
              > nie znaja a po polsku tylko cos dukaja
              sluchaj burku wiesz gdzie to ja mam co ty myslisz????w dupie razem z toba
              w europie sie z was dopiero smieja polglupy tak zreszta jak wszedzie hahahaha
              nie pisz wiecej do mnie ,siedz pod swoim kamieniem dziadu i juz nie szczekaj
              usa i tak rzadzi swiatem czy to lubisz czy nie hahahahahahand fuck you and bye
              forever

• Gość: Polack Re: za doplata nie chce do europy IP: *.ipt.aol.com 27.05.02, 21:19

> Gość portalu: Polack napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: bronek napisał(a): za doplata nie chce do europy
            > >
            > > Wiadomo dlaczego - wlacz sobie amerykanska TV, a tam otwarcie mowia ze Pol
            > acy s
            > > a -
            > > -stupid. A zapomnialem ty nie znasz angielskiego.
            > nie znasz angielskiego ty chyba ty stupid fucken asshole ja sie tu dupku
            > urodzilem hahaha zal mi ciebie tepaku

NIE BARDZO TO " SZLACHECKIE" URODZENIE TERAZ IMPONUJE BOB. ALE NIE SADZE ZEBYS
            URODZIL SIE W USA, CHYBA ZE I TAK WYCHOWALES SIE W POLSCE. MYSLE NATOMISAT, ZE
            JESTES W USA JUZ DOSC DLUGO BO STALES SIE TYPOWO SFRUSTROWANY I AGRESYWNY - W USA
            IDZIE TO W PARZE Z NISKIM STATUSEM SOCJALNO-EKONOMICZNYM I NISKOM POZYCJA
            SPOLECZNA. BEDZIE CI TRUDNO ODBIC SIE OD DNA. TYPOWY POTOMEK POLSKICH EMIGRANTOW
            NIE MOWI SLOWA PO POLSKU (WSTYDZI SIE), NATOMIAST JEGO RODZICE CZESTO NIE
            ROZUMIEJA DWOCH NAWET SLOW PO ANGIELSKU - ZAWSZE MNIE ZASTATAWIA W JAKIM JEZYKU
            TE RODZINY KOMUNIKUJA SIE W DOMU?! LATWO SIE DOMYSLEC, ZE TRZECI JEZYK NIE
            WCHODZI JUZ W RACHUBE - CHYBA ZE POPRZEZ MIESZANE MALZENSTWO Z LATYNOSEM ( CZESTY
            PRZYPADEK CORKI EMIGRANTA), ALE TO JUZ INNY TEMAT - JAK KLOCKI LEGO POLKI -TE
            URODZONE W USA- PASUJA Z LATYNOSAMI ( PODOBNE IQ? )

• Gość: mister Re: wspolczuje ci Bronus IP: PROXY* / 145.4.198.* 27.05.02, 21:26
              marnie ci sie zyje w tej Hameryce Bronucha
              • Gość: bronek Re: wspolczuje ci Bronus IP: *.dial.eclipse.net 01.06.02, 17:31

> marnie ci sie zyje w tej Hameryce Bronucha
                NIE NIE MARNIE BARDZO ZAJEBISCIE
                NAPEWNO LEPIEJ JAK WAM W TEJ EUROPIE HAHAHA
                IDZ UCIERAC DUPE NIEMCOM I INNYM TY WYPERDKU Z POLEN HAHAHA

• Gość: ???? Re: wspolczuje ci Bronus IP: *.sympatico.ca 01.06.02, 17:34

> Gość portalu: mister napisał(a):
                  >
                  > > marnie ci sie zyje w tej Hameryce Bronucha
                  > NIE NIE MARNIE BARDZO ZAJEBISCIE
                  > NAPEWNO LEPIEJ JAK WAM W TEJ EUROPIE HAHAHA
                  > IDZ UCIERAC DUPE NIEMCOM I INNYM TY WYPERDKU Z POLEN HAHAHA
                  >
                  >

bronek, to jak ci sie zyje z borsukiem????
                  • Gość: bronek Re: wspolczuje ci Bronus IP: *.dial.eclipse.net 02.06.02, 18:00
                    Gość portalu: ???? napisał(a):

>
                    > > Gość portalu: mister napisał(a):
                    > >
                    > > > marnie ci sie zyje w tej Hameryce Bronucha
                    > > NIE NIE MARNIE BARDZO ZAJEBISCIE
                    > > NAPEWNO LEPIEJ JAK WAM W TEJ EUROPIE HAHAHA
                    > > IDZ UCIERAC DUPE NIEMCOM I INNYM TY WYPERDKU Z POLEN HAHAHA
                    > >
                    > >
                    >
                    > bronek, to jak ci sie zyje z borsukiem????
                    BORSUKIEM??????SPADAJ PALANCIE HAHAHAHA
                    DZIADY Z EUROPY

• Gość: Fidel Re: za doplata nie chce do europy IP: *.proxy.aol.com 30.05.02, 05:57

> Gość portalu: Polack napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: bronek napisał(a): za doplata nie chce do europy
            > >
            > > Wiadomo dlaczego - wlacz sobie amerykanska TV, a tam otwarcie mowia ze Pol
            > acy s
            > > a -
            > > -stupid. A zapomnialem ty nie znasz angielskiego.
            > nie znasz angielskiego ty chyba ty stupid fucken asshole ja sie tu dupku
            > urodzilem hahaha zal mi ciebie tepaku
            > >
            > > Nieszczescie. Polak urodzony w Ameryce. To widac,to slychac, to czuc.
            >

• Gość: mister Re: za doplata nie chce do europy IP: PROXY* / 145.4.198.* 27.05.02, 20:39
        bo jej nie znasz...
        • Gość: bronek Re: za doplata nie chce do europy IP: *.dial.eclipse.net 27.05.02, 20:47

> bo jej nie znasz...
          ty cieciu nie znasz ameryki
          moze widziales green point bo ci tata opowiadal jak tu musial jebac na dolary
          ale to nie jest tak jak ty dupku myslisz

• Gość: mister Re: za doplata nie Bronusia ujrzec IP: PROXY* / 145.4.198.* 27.05.02, 20:52
            mylisz sie Bronus...
          • Gość: tato Re: za doplata nie chce do europy IP: *.fastres.net 27.05.02, 21:00

>
            > > bo jej nie znasz...
            > ty cieciu nie znasz ameryki
            > moze widziales green point bo ci tata opowiadal jak tu musial jebac na dolary
            > ale to nie jest tak jak ty dupku myslisz
            >
            >
            .........Bronek,nie poddawaj sie.
            Walcz,idziesz dobrze.Nie daj by fax znowu drukowal.
            Synu,bedziesz mowil.
            • pajacyk2 Re: za doplata nie chce do europy 27.05.02, 21:08
              god bless america, prawda tato
              • mister1 Re: za doplata nie chce do USA 28.05.02, 21:27
                Bronus jak nic w Jackowie rodzony i poza getto nosa nie wysciubil
                (stad klopoty z angielskim)
          • Gość: Kargul Re: za doplata nie chce do europy IP: *.proxy.aol.com 31.05.02, 06:27

>
            > > bo jej nie znasz...
            > ty cieciu nie znasz ameryki
            > moze widziales green point bo ci tata opowiadal jak tu musial jebac na dolary
            > ale to nie jest tak jak ty dupku myslisz
            >
            >
            > Oj, Bronus a jaki Ty amerykansky, inteligentny i jaki fachowiec.Czy Twoj tatus
            > przypadkiem nie wyemigrowal z naszych Kruzewnikow?.Ty tak swojsko mowisz.
    • cracovian Re: wszedzie jest komuna... 28.05.02, 22:58
      ...po wielu latach w USA coraz bardziej pragne stad wyjechac. Nie do Polski,
      nie do Australii, nawet nie do przepieknego Meksyku. Osobiscie uwazam, ze nie
      ma miejsca na ziemi na ktore nie da sie pluc. Dlatego tez, w tym zasranym kraju
      przyjdzie mi chyba umrzec smile
    • aaniolek a mi jest dobrze w BRD 29.05.02, 20:23

> EUROPY CHCIALABY TU BYC.MAM W PRACY LUDZI NP.Z ANGLII NA KONTRAKCIE I WIEM JAK
      > SZCZEKAC.

a mi sie podoba w BRD, tu znalazlem moj spokoj i moja wolnosc, tu moge sie
      rozwijac - do USA nie wyemigrowalbym, bo nie majac tam nikogo musialbym kopac
      doly poza tym chyba trudno byloby wyjsc z polskiego getta a tego tu nie mam

• Gość: Karlik Re: a mi jest dobrze w BRD Do Aniolka!! IP: *.cpool3.quickclic.net 29.05.02, 21:29
        aaniolek napisał(a):

>
        > Z
        > JAK
        >
        > > SZCZEKAC.
        >
        > a mi sie podoba w BRD, tu znalazlem moj spokoj i moja wolnosc, tu moge sie
        > rozwijac - do USA nie wyemigrowalbym, bo nie majac tam nikogo musialbym kopac
        > doly poza tym chyba trudno byloby wyjsc z polskiego getta a tego tu nie mam
        >
        Bo nie ma szans na cokolwiek polskiego w Helmutkowie,musisz szprechac bo jak nie
        to Cie wytkna palcami,wolnosc w niemczech dla Polakow,sorry ale cos Ci sie
        poplatalo,jestescie traktowani jako III kat,do podrzednych spraw,bylem tam
        widzialem,sprawdzilem,nie sz czekaj na USA bo do piet tamtejszym polonusom nie
        siegasz wtym swoim landzie,pyrsk
        • Gość: bruno Re: a mi jest dobrze w BRD Do Aniolka!! IP: *.proxy.aol.com 30.05.02, 09:14
          do kopania dolow to mamy koparki
          nawet na cmentarzu
          • Gość: XYZ Bogaty ma to gdzies IP: *.enter.net 30.05.02, 15:09
            Bogatego sie nie lubi ale NIE WIECIE O JEDNYM BOGATY MA TO GDZIES CZY sie go
            lubi czy nie oby czapkowal dalej tak jak to robi obecnie a za plecami .....
      • Gość: ALIAS Re: a mi jest dobrze w BRD - naprawde? IP: 216.94.44.* 04.11.02, 16:24
        aaniolek napisał(a):

>
        > Z
        > JAK
        >
        > > SZCZEKAC.
        >
        > a mi sie podoba w BRD, tu znalazlem moj spokoj i moja wolnosc, tu moge sie
        > rozwijac - do USA nie wyemigrowalbym, bo nie majac tam nikogo musialbym kopac
        > doly poza tym chyba trudno byloby wyjsc z polskiego getta a tego tu nie mam
        >
        A moze tak bez przesady z ta wolnoscia w Niemczech. Proponuje np. w takim
        miescie jak Kolonia przejsc sie okolo polnocy po Chlodwig Platz i glosno
        rozmawiac po polsku. Jeszcze kilka lat wstecz gwarantowany wkop od jakis
        Koelsche Junge co to doslownie pojeli slogan "Niemcy dla Niemcow".
        Mieszkalem w tym kraju 8 lat i spotkalem tam wielu milych i naprawde cieplych
        ludzi. Ale ogolnie NIKT nie jest mi w stanie wmowic ze Niemcy sa krajem dla
        obcokrajowcow. Sa tolerowani za wzgledu na ilosc w Berlinie, Frankfurcie czy
        Hamburgu, lecz prosze bardzo afiszowac sie ze sowja obca tozsamoscia w
        pierwszej lepszej knajpie podczas niedzielnych Fruhshoppen w malym miasteczku.
        Powodzenia.
        Ostatnio widzialem piekny "wolny" plakat wyborczy CDU/CSU: "Kinder statt
        Inder!!!". Bez komentarza.
    • brow_arek Re: USA TO NAJLEPSZY KRAJ NA SWIECIE 17.06.02, 02:52
      zgadza sie
    • Gość: KATAHDIN Re: USA TO NAJLEPSZY KRAJ NA SWIECIE IP: *.newark-15-20rs.nj.dial-access.att.net 26.10.02, 06:25
      Czy to prawda ?
      • Gość: Maria Re: USA TO NAJLEPSZY KRAJ NA SWIECIE IP: *.dialo.tiscali.de 03.11.02, 15:30
        Gość portalu: KATAHDIN napisał(a):

> Czy to prawda ?

Nie wazne czy to prawda. W dogmat sie wierzy, nad dogmatem sie nie dyskutuje.
        A dyskutowac z autorem watku nad wadami i zaletami USA i robic jakiekolwiek
        porownania z innymi krajami, to tak jak dyskutowac z Bin Ladenem na temat
        Afganistanu.
        • Gość: Renka Re: USA TO NAJLEPSZY KRAJ NA SWIECIE IP: *.home.cgocable.net 03.11.02, 22:36
          Kiedys tez tak myslalam, ale teraz stawiam na Kanade*).

*)Ale mi wyprali ten mozg, no, no.Sama siebie nie poznaje.
        • Gość: Renka Re: USA TO NAJLEPSZY KRAJ NA SWIECIE IP: *.home.cgocable.net 03.11.02, 22:42
          Kiedys tez tak myslalam, ale teraz stawiam na Kanade*).

*)Ale mi wyprali ten mozg, no, no.Sama siebie nie poznaje.
          • Gość: Polonuska Re: USA TO NAJLEPSZY KRAJ NA SWIECIE IP: *.corp.redshift.com 03.11.02, 23:07
            Nalepszy Kraj na swiecie to ten w ktorym sie czujemy szczesliwi, ktory
            zaspokaja nasze psychiczne i fizyczne. Dla kazdego jest to inny Kraj. Dla mnie
            jest to USA, dla kogos innego Kanada, Australia czy nawet Polska.
            A'propos McDonalda. U nas swieca pustkami. Najwieksze tlumy i kolejki widzialam
            10 lat temu jak bylam w POlsce i w tym roku jak odwiedzilam Hiszpanie.
            To mnie zdumiewalo bo hiszpanskie jedzenie jest wspaniale a oni woleli te
            laciory w bulce.
          • Gość: Kraken Re: USA TO NAJLEPSZY KRAJ NA SWIECIE IP: *.ipt.aol.com 03.11.02, 23:25
            No i Polacy pogadali sobie "po polskiemu"-jedni,ktorzy siedza w
            tym "Pawlakowie" miedzy Bugiem a Odra udaja,ze jest im tak wspaniale,ze nic
            tylko zyc i umrzec "z honorem" dla ojczyzny,i udaja,ze smieja sie z tych,ktorzy
            mieli tyle odwagi i wyemigrowali w poszukiwaniu lepszych perspektyw,natrzasajac
            sie, ile to "kiblow" musza te hamerykanskie emygranty wypucowac dziennie-
            tymczasem prawda jest taka,ze najczesciej albo BOJA sie emigracji(no,bo wiecie-
            ja nikogo tu nie znam.... i takie tam "glodne kawalki"-kiedys ZADEN emigrant
            nie znal TU nikogo i musial zaczynac od "zera")-albo po prostu ODMOWIONO im
            wizy,wiec teraz "dorabiaja" ideolo,jak to w Polszcze jest cudnie!!Tymczasem
            prawda,jak zwykle z nia bywa lezy dokladnie po srodku-zeby ktos mogl sie wysrac
            w kiblu-ktos musi go posprzatac-sam znalem kilka osob po studiach
            (polskich),ktore pucowaly te "sracze"-zarabiajac czasem ponas 2000$ mies.-
            policzcie smiewcy-czy wy jestescie w stanie "wyciagnac" tyle w tym "ukochanym
            kraju"-nawet na stanowisku jak to sie teraz ladnie mowi "managera"???Po
            opanowaniu jezyka(chocby w stopniu min.)-KAZDY ma wlasciwie nieograniczone
            mozliwosci pracy,zarobkow,awansu(dosc otworzyc byle jaka gazete-a w niej roi
            sie od ogloszen "help wanted")
            Ktos nadmienil,ze chetnie "wybylby" z Deutschlandu do USA-ale znow-"nikogo
            bidulek tu nie zna"-wiec musialby zaczac od "kopania" dolow-emigrujac 7 lat
            temu rowniez NIKOGO nie znalem(takze jezyka)-jednak zdecydowalem sie tu przybyc
            wraz z cala rodzina i do dzis swietuje rocznice tego przyjazdu!!!Zaczynalem jak
            wielu przede mna i wielu po mnie od "rooferki"-mialem okazje przyjrzec sie tym
            amerykanskkim "kopidolom"-boze,chcialbym zarabiac tyle ile oni!Lecz prawda jest
            taka,ze firma,ktora ich zatrudniala dysponowala chyba z 20 maszynami
            budowlanymi roznego typu i przeznaczenia-od pospolitej koparki-do rozscielarki
            asfaltu-i KAZDY z nich potrafil obslugiwac KAZDA maszyne-gdy tymczasem w
            Polsce "operator" jest tylko od jednego typu maszyny-nawet powiedzmy
            operator "Warynskiego" za chinskiego boga nie potrafil juz obsluzyc
            np. "Bialosruski"-ot taka typowo polska "waska(i to bardzo)
            specjalizacja".Wystarczy wiec nieco odwagi i nic wiecej-ale tej wlasnie
            najczesciej krytykantom brakuje,wiec opieraja sie "doswiadczeniach" typu-a
            znajoma,znajomej mojej babci ze strony ciotecznego brata stryjka mowila,ze....
            A czy USA sa najwspanialszym krajem na swiecie,czy nie-to chyba zalezy od
            indywidualnnego nastawienia i oczekiwan poszczegonych osobnikow-dla jednych sa
            (ich prawo tak uwazac-dla innych nie sa-rowniez maja prawo do krytyki)-ale
            krytykowac ot tak z czysto polskiej zawisci-to chyba glupie???
            I jeszcze uwaga-NIKT WAS NIE ZMUSZA DO ZYWIENIA SIE W McDONALDS'IE-wprawdzie w
            polsce byl to swego czasu ekstraszlagier-ale tutaj jest to najpodlejsza siec
            barow-jest tyle innych mozliwosci na KAZDA doprawdy kieszen...
            • Gość: Grazka z DixieLand Re: USA TO NAJLEPSZY KRAJ NA SWIECIE IP: *.asm.bellsouth.net 03.11.02, 23:48
              Gość portalu: Kraken napisał(a):

> No i Polacy pogadali sobie "po polskiemu"-jedni,ktorzy siedza w
              > tym "Pawlakowie" miedzy Bugiem a Odra udaja,ze jest im tak wspaniale,ze nic
              > tylko zyc i umrzec "z honorem" dla ojczyzny,i udaja,ze smieja sie z
              tych,ktorzy
              >
              > mieli tyle odwagi i wyemigrowali w poszukiwaniu lepszych
              perspektyw,natrzasajac
              >
              > sie, ile to "kiblow" musza te hamerykanskie emygranty wypucowac dziennie-
              > tymczasem prawda jest taka,ze najczesciej albo BOJA sie emigracji(no,bo
              wiecie-
              > ja nikogo tu nie znam.... i takie tam "glodne kawalki"-kiedys ZADEN emigrant
              > nie znal TU nikogo i musial zaczynac od "zera")-albo po prostu ODMOWIONO im
              > wizy,wiec teraz "dorabiaja" ideolo,jak to w Polszcze jest cudnie!!Tymczasem
              > prawda,jak zwykle z nia bywa lezy dokladnie po srodku-zeby ktos mogl sie
              wysrac
              >
              > w kiblu-ktos musi go posprzatac-sam znalem kilka osob po studiach
              > (polskich),ktore pucowaly te "sracze"-zarabiajac czasem ponas 2000$ mies.-
              > policzcie smiewcy-czy wy jestescie w stanie "wyciagnac" tyle w
              tym "ukochanym
              > kraju"-nawet na stanowisku jak to sie teraz ladnie mowi "managera"???Po
              > opanowaniu jezyka(chocby w stopniu min.)-KAZDY ma wlasciwie nieograniczone
              > mozliwosci pracy,zarobkow,awansu(dosc otworzyc byle jaka gazete-a w niej roi
              > sie od ogloszen "help wanted")
              > Ktos nadmienil,ze chetnie "wybylby" z Deutschlandu do USA-ale znow-"nikogo
              > bidulek tu nie zna"-wiec musialby zaczac od "kopania" dolow-emigrujac 7 lat
              > temu rowniez NIKOGO nie znalem(takze jezyka)-jednak zdecydowalem sie tu
              przybyc
              >
              > wraz z cala rodzina i do dzis swietuje rocznice tego przyjazdu!!!Zaczynalem
              jak
              >
              > wielu przede mna i wielu po mnie od "rooferki"-mialem okazje przyjrzec sie
              tym
              > amerykanskkim "kopidolom"-boze,chcialbym zarabiac tyle ile oni!Lecz prawda
              jest
              >
              > taka,ze firma,ktora ich zatrudniala dysponowala chyba z 20 maszynami
              > budowlanymi roznego typu i przeznaczenia-od pospolitej koparki-do
              rozscielarki
              > asfaltu-i KAZDY z nich potrafil obslugiwac KAZDA maszyne-gdy tymczasem w
              > Polsce "operator" jest tylko od jednego typu maszyny-nawet powiedzmy
              > operator "Warynskiego" za chinskiego boga nie potrafil juz obsluzyc
              > np. "Bialosruski"-ot taka typowo polska "waska(i to bardzo)
              > specjalizacja".Wystarczy wiec nieco odwagi i nic wiecej-ale tej wlasnie
              > najczesciej krytykantom brakuje,wiec opieraja sie "doswiadczeniach" typu-a
              > znajoma,znajomej mojej babci ze strony ciotecznego brata stryjka
              mowila,ze....
              > A czy USA sa najwspanialszym krajem na swiecie,czy nie-to chyba zalezy od
              > indywidualnnego nastawienia i oczekiwan poszczegonych osobnikow-dla jednych
              sa
              > (ich prawo tak uwazac-dla innych nie sa-rowniez maja prawo do krytyki)-ale
              > krytykowac ot tak z czysto polskiej zawisci-to chyba glupie???
              > I jeszcze uwaga-NIKT WAS NIE ZMUSZA DO ZYWIENIA SIE W McDONALDS'IE-
              wprawdzie w
              >
              > polsce byl to swego czasu ekstraszlagier-ale tutaj jest to najpodlejsza siec
              > barow-jest tyle innych mozliwosci na KAZDA doprawdy kieszen...
              GRATULUJE KRAKEN!!!!!!!!!
              Wlasnie dla takich jak Ty w Ameryce(USA) zawsze sie udaje.
              Ja tez tu mieszkam z rodzina. Przyjechalam dla przygody(przez oboz dla
              uchodzcow) i przygoda trwa juz 20 lat.
              • Gość: mgrBurak Re: USA TO NAJLEPSZY KRAJ NA SWIECIE IP: *.proxy.aol.com 03.11.02, 23:56
                rozwazam powaznie powrot do kraju
                poniewaz jest mi za dobrze i spedzam duzo czasu na internecie ,pijanstwach itp.
                Wiem ze kilka miesiecy po powrocie pokocham USA I BEDE TESKNIL DO NIEGO JAK
                LATARNIK DO LATARNI.
                • Gość: atlantyda Re: USA TO NAJLEPSZY KRAJ NA SWIECIE IP: gw:* / *.bmj.net.pl 06.11.02, 10:42
                  Gość portalu: mgrBurak napisał(a):

> rozwazam powaznie powrot do kraju
                  > poniewaz jest mi za dobrze i spedzam duzo czasu na internecie ,pijanstwach
                  itp.
                  > Wiem ze kilka miesiecy po powrocie pokocham USA I BEDE TESKNIL DO NIEGO JAK
                  > LATARNIK DO LATARNI.

oooo mgr Burak chce wracać a kto będzie donosił do INS na polaków może zostawi
                  następce.Szczęść Boże mgrBurak
            • Gość: Maria Do wszystkich rozsadnych IP: *.dialo.tiscali.de 04.11.02, 08:49
              Kochani rodacy z USA!

Gratuluje Wam wszystkim i kazdemu z osobna sukcesow odniesionych w USA.
              Mozecie byc z nich dumni i macie absolutnie prawo uwazac USA za kraj, ktory nie
              zamienilibyscie na zaden inny.

Problem w tym (i o tym jest watek), ze wielu z Was uwaza, ze USA to najlepszy
              kraj na swiecie, i ze zaden Polonus w zadnym innym kraju nie moze sie z Wami
              mierzyc sukcesem.

Nie chcecie nawet zauwazyc, lub zainteresowac sie ilu Polakow zrobilo wieksze
              czy mniejsze kariery w innych krajach, ilu Polakow odnioslo wlasne sukcesy w
              innych krajach. Oni tez zaczynali od zera, tez przechodzili przez obozy dla
              uchodzcow, wielu z nich tez musialo uczyc sie jezyka, zacisnac zeby, zaciskac
              pasa.

W Niemczech, skad pisze, sa polscy lekarze, pielegniarki, spiewacy operowi,
              tancerze, architekci, nauczyciele uniwerstyteccy, sa ludzie, ktorzy otworzyli
              wlasne sklepiki, restauracyjki, firmy przewozowe. Sa zwykli robotnicy. I jest
              tez margines. Caly przekroj spoleczny, podobnie jak w USA, gdzie do Polonii tak
              samo zalicza sie Milosza, jak i pijanego kontraktora z Jackowa.

I podobnie z pewnoscia jest we Francji, Wielkiej Brytanii, Szwecji, Australii,
              Kanadzie i innych krajach.

Zechcijcie wiec wychylic nosa za miedze, zobaczyc, porownac, moze dojdziecie do
              tego prostego wniosku, ze wszystko jest wzgledne...
              • Gość: akaWill Re: Do wszystkich rozsadnych IP: *.newt1.cpe.charter-ne.com 04.11.02, 15:15
                Gość portalu: Maria napisał(a):

> Kochani rodacy z USA!
                >
                > Gratuluje Wam wszystkim i kazdemu z osobna sukcesow odniesionych w USA.
                > Mozecie byc z nich dumni i macie absolutnie prawo uwazac USA za kraj, ktory
                nie
                >
                > zamienilibyscie na zaden inny.
                >
                > Problem w tym (i o tym jest watek), ze wielu z Was uwaza, ze USA to
                najlepszy
                > kraj na swiecie, i ze zaden Polonus w zadnym innym kraju nie moze sie z Wami
                > mierzyc sukcesem.
                >
                > Nie chcecie nawet zauwazyc, lub zainteresowac sie ilu Polakow zrobilo
                wieksze
                > czy mniejsze kariery w innych krajach, ilu Polakow odnioslo wlasne sukcesy w
                > innych krajach. Oni tez zaczynali od zera, tez przechodzili przez obozy dla
                > uchodzcow, wielu z nich tez musialo uczyc sie jezyka, zacisnac zeby,
                zaciskac
                > pasa.
                >
                > W Niemczech, skad pisze, sa polscy lekarze, pielegniarki, spiewacy operowi,
                > tancerze, architekci, nauczyciele uniwerstyteccy, sa ludzie, ktorzy
                otworzyli
                > wlasne sklepiki, restauracyjki, firmy przewozowe. Sa zwykli robotnicy. I
                jest
                > tez margines. Caly przekroj spoleczny, podobnie jak w USA, gdzie do Polonii
                tak
                >
                > samo zalicza sie Milosza, jak i pijanego kontraktora z Jackowa.
                >
                > I podobnie z pewnoscia jest we Francji, Wielkiej Brytanii, Szwecji,
                Australii,
                > Kanadzie i innych krajach.
                >
                > Zechcijcie wiec wychylic nosa za miedze, zobaczyc, porownac, moze dojdziecie
                do
                >
                > tego prostego wniosku, ze wszystko jest wzgledne...

Oczywiscie, ze wszystko jest wzgledne. Wybacz arogancje, ktora czasem
                nawiedza.
          • Gość: Maria Do Renki IP: *.dialo.tiscali.de 04.11.02, 08:14
            Gość portalu: Renka napisał(a):

> Kiedys tez tak myslalam, ale teraz stawiam na Kanade*).
            >
            > *)Ale mi wyprali ten mozg, no, no.Sama siebie nie poznaje.

Jak sobie przypomne Twoj post o "kanadyjskim buractwie" i podobne to tez sie
            dziwie, co to za metamorfoza...
            Ale dobrze, ze sie znowu odezwalas, Renka, bo cos ostatnio malo sie udzielasz
            na tym forum.
    • Gość: Gosc Wielu Polakow mieszkajacych poza Polska jest IP: 131.137.84.* 04.11.02, 15:52
      zadowolonych ze swoich osiagniec zyciowych i kraju w ktorym mieszkaja. Wsrod
      nich (byc moze glownie w USA) sa tacy co wrzeszcza glosno: "O zobaczcie, jestem
      zadowolony, powiodlo mi sie - moj kraj jest najlepszy !!". Zastanawiam sie
      dlaczego tak sie zachowuja ?? Chca wzbudzic w innych uczucie zazdrosci ??
      Prawdopodobnie takie samo-lechtanie sie sprawia im wiEEEEElka przyjemnosc !!!

Ot, to takie moje male wrazenie. Czy ktos mysli podobnie ??

Kanadyjczyk
      • Gość: PolonusNiemiecki USA to kraj asocjalny..., w RFN jest najlepiej !!! IP: ftpproxy.DeutschePost.de:* / 10.144.96.* 04.11.02, 16:08
        Dobro kraju mierzy sie tym jak sie dzieje w nim ludziom, ktorym sie w zyciu nie
        powiodlo, bo sa chorzy, biedni itp. W USA tacy ludzie leza na ulicy
        pozostawieni na pastwe losu dlatego USA jest krajem assocjalnym i do tego
        pelnym beznadziejnie glupich ludzi, ktorzy po czesci nie wiedza nawet ze II
        wojna swiatowa sie juz skonczyla. Nigdy nie chcialem i nie chce tam zyc (chyba
        ze na wycieczke). RFN JEST KRAJEM SOCJALNYM w ktorym dba sie o indywiduuam
        kiedy jest sie w püotrzebie. Z PIENIEDZMI TO I W ETIOPII FAJNIE !!!
        • akawill Re: USA to kraj asocjalny..., w RFN jest najlepie 04.11.02, 16:38
          Gość portalu: PolonusNiemiecki napisał(a):

> Dobro kraju mierzy sie tym jak sie dzieje w nim ludziom, ktorym sie w zyciu
          nie
          >
          > powiodlo, bo sa chorzy, biedni itp.

Z tym naprawde mozna dyskutowac, choc nie przecze, ze rozumiem i po czesci sie
          zgadzam. Ciekaw jestem tylko, czy w Niemczech podatnicy tak sie ciesza, ze
          placa na tych, ktorym sie nie powiodlo. Uwazam, ze dobro kraju rowniez mierzy
          sie mozliwosciami poprawy bytu dla tych, ktorzy tego naprawde chca chocby
          zaczynali od zera.
          • Gość: Maria Re: USA to kraj asocjalny..., w RFN jest najlepie IP: *.dialo.tiscali.de 04.11.02, 17:13
            akawill napisał:

> Ciekaw jestem tylko, czy w Niemczech podatnicy tak sie ciesza, ze
            > placa na tych, ktorym sie nie powiodlo.

Wiem, ze wielu podatnikow sie ze mna nie zgodzi, ale czy to nie wszystko jedno
            czy placi sie podatki na fundowanie pomocy socjalnej, czy na zbrojenia, czy tez
            na utrzymanie aparatu panstwowego?

Uwazam, ze dobro kraju rowniez mierzy
            > sie mozliwosciami poprawy bytu dla tych, ktorzy tego naprawde chca chocby
            > zaczynali od zera.

Absolutnie sie z tym zgadzam. I kraj idealny, to taki, ktory dba o swoich
            biednych jednoczesnie stwarzajac mozliwosci rozwoju dla wszystkich, chocby
            nawet zaczynali od zera.
            • Gość: akaWill Re: USA to kraj asocjalny..., w RFN jest najlepie IP: *.newt1.cpe.charter-ne.com 04.11.02, 18:37

> akawill napisał:
              >
              >
              > > Ciekaw jestem tylko, czy w Niemczech podatnicy tak sie ciesza, ze
              > > placa na tych, ktorym sie nie powiodlo.
              >
              > Wiem, ze wielu podatnikow sie ze mna nie zgodzi, ale czy to nie wszystko
              jedno
              > czy placi sie podatki na fundowanie pomocy socjalnej, czy na zbrojenia, czy
              tez
              >
              > na utrzymanie aparatu panstwowego?
              >
              > Uwazam, ze dobro kraju rowniez mierzy
              > > sie mozliwosciami poprawy bytu dla tych, ktorzy tego naprawde chca chocby
              > > zaczynali od zera.
              >
              > Absolutnie sie z tym zgadzam. I kraj idealny, to taki, ktory dba o swoich
              > biednych jednoczesnie stwarzajac mozliwosci rozwoju dla wszystkich, chocby
              > nawet zaczynali od zera.

Zgoda. Zapomnialem tylko dodac, ze w USA to "umozliwianie rozwoju" opiera sie
              glownie nie na zasadzie filantropii, lecz na motywacji ekonomicznej, ktora
              jest czesto twarda (stad dodatek "dla tych, ktorzy naprawde chca"). A to
              oczywiscie powoduje oskarzenie o asocjalnosc.
            • Gość: Krystyna Re: USA to kraj asocjalny..., w RFN jest najlepie IP: 62.16.198.* 04.11.02, 19:35

> "...kraj idealny, to taki, ktory dba o swoich
              > biednych jednoczesnie stwarzajac mozliwosci rozwoju dla wszystkich, chocby
              > nawet zaczynali od zera.

--------------------------------------------------------------
              Takim krajem jest Norwegia.

Krystyna
              • Gość: Grazka z DixieLand Re: USA to kraj asocjalny..., w RFN jest najlepie IP: *.asm.bellsouth.net 04.11.02, 22:48
                Gość portalu: Krystyna napisał(a):

> Gość portalu: Maria napisał(a):
                >
                >
                > > "...kraj idealny, to taki, ktory dba o swoich
                > > biednych jednoczesnie stwarzajac mozliwosci rozwoju dla wszystkich, chocby
                >
                > > nawet zaczynali od zera.
                >
                > --------------------------------------------------------------
                > Takim krajem jest Norwegia.

Blagam przeczytajcie list Polaka z Norwegii w numerze
                41/2002 "NIE"..rubryka "Listonosz doniosl".List dotyczy deportacji legalnie
                przebywajacych Polakow w Norwegii za.......rozmawianie po POLSKU na ulicy. I WY
                to nazywacie WOLNOSCIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                >
                > Krystyna
                • Gość: Krystyna Przyslij ten artykul o deportowanych Polakach... IP: 62.16.198.* 04.11.02, 23:50
                  Gość portalu: Grazka z DixieLand napisał(a):

----

> Blagam przeczytajcie list Polaka z Norwegii w numerze
                  > 41/2002 "NIE"..rubryka "Listonosz doniosl".List dotyczy deportacji legalnie
                  > przebywajacych Polakow w Norwegii za.......rozmawianie po POLSKU na ulicy. I
                  WY
                  >
                  > to nazywacie WOLNOSCIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  ----------------------------------------------------------

Co za BZDURA !!!!!!!!!!!!!!!!

Chetnie przeczytalabym ten artykul. Jezeli mozesz to wyslij kopie.

Jezeli byli deportowani to napewno nie dlatego ze rozmawiaja po Polsku !!
                  Nie mogli byc deportowani legalnie przebywajacy Polacy w Norwegii.

Moze to byli przemytnicy narkotykow, spirytusu metanowego, albo ta banda ktora
                  kazdego roku wlamuja sie do sklepow jubilerskich, albo okradajacych starszych
                  ludzi .

Krystyna
                  • Gość: Grazka z DixieLand Re: Przyslij ten artykul o deportowanych Polakach IP: *.asm.bellsouth.net 05.11.02, 01:04
                    www.nie.com.pl
                    kliknij- archiwum-nastepnie tam gdzie pisze "wszystkie numery-->kliknij
                    obok "wybierz.
                    szukaj Numer/Rok 41/2002 Kolumna 13 w numerze 41/2002 oczywiscie.
                    Zyczylabym sobie i Rodakom ,zeby autor nie mial racji.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: Grazka z DixieLand Re: Przyslij ten artykul o deportowanych Polakach IP: *.asm.bellsouth.net 05.11.02, 01:05

> www.nie.com.pl
                      > kliknij- archiwum-nastepnie tam gdzie pisze "wszystkie numery-->kliknij
                      > obok "wybierz.
                      > szukaj Numer/Rok 41/2002 Kolumna 13 w numerze 41/2002 oczywiscie.
                      > Zyczylabym sobie i Rodakom ,zeby autor nie mial racji.
                      > Pozdrawiam
                      Kliknij na "Listonosz doniosl" po lewej stronie
                      • Gość: Maria Re: Przyslij ten artykul o deportowanych Polakach IP: *.dialo.tiscali.de 05.11.02, 10:41

> Gość portalu: Grazka z DixieLand napisał(a):
                        >
                        > > www.nie.com.pl
                        > > kliknij- archiwum-nastepnie tam gdzie pisze "wszystkie numery-->kliknij
                        >
                        > > obok "wybierz.
                        > > szukaj Numer/Rok 41/2002 Kolumna 13 w numerze 41/2002 oczywiscie.
                        > > Zyczylabym sobie i Rodakom ,zeby autor nie mial racji.
                        > > Pozdrawiam
                        > Kliknij na "Listonosz doniosl" po lewej stronie

Z ciekawosci przeczytalam artykul. Typowa Urbanowa bzdura. Tysíace Polakow
                        jezdzi co rok na wycieczki autobusowe do Nord Kap, w autobusach z polskimi
                        tablicami rejestracyjnymi, legitymujac sie polskimi paszportami i rozmawiajac
                        na ulicach po polsku. Gdyby naprawde byli przesladowani, to by sie to w Polsce
                        szybko roznioslo i zmieniliby kierunek wycieczek.

Dalej- czy uwazasz, ze przecietny policjant norweski potrafi odroznic, czy ktos
                        na ulicy mowi po polsku, czesku, rosyjsku, wegiersku, rumunsku czy turecku????
                        A moze jest w Norwegii prawo ktore nakazuje uzywania wylacznie jezyka
                        norweskiego w miejscach publicznych? W tym wypadku dziwilabym sie, ze nikt
                        jeszcze Norwegii nie zaskarzyl o lamanie praw czlowieka.

Jezeli deportowani Polacy naprawde nie maja NIC a NIC na sumieniu, to niech
                        skarza rzad Norwegii o lamanie praw czlowieka i niech zadaja ogromnych
                        odszkodowan za poniesione straty moralne. Swietnie na tym wyjda.

Wiesz, juz kiedys na tym forum byl watek na temat tego, ze wielu Polakow za
                        granica uwaza sie za wiecznie przesladowanych. Co tylko im sie nie powiedzie,
                        to wina innych. Syn dostanie dwoje w szkole- to wina nauczyciela, bo nie lubi
                        Polakow itd. Cos mi ten "donos" listonosza Urbana tym samym pachnie.
                      • krystyna-n Do Grazki z DixieLand 07.11.02, 00:37

> Gość portalu: Grazka z DixieLand napisał(a):
                        >
                        > > www.nie.com.pl
                        > > kliknij- archiwum-nastepnie tam gdzie pisze "wszystkie numery-->kliknij
                        >
                        > > obok "wybierz.
                        > > szukaj Numer/Rok 41/2002 Kolumna 13 w numerze 41/2002 oczywiscie.
                        > > Zyczylabym sobie i Rodakom ,zeby autor nie mial racji.
                        > > Pozdrawiam
                        > Kliknij na "Listonosz doniosl" po lewej stronie
                        ----------------------------------------------------

Grazko!
                        Przeczytalam ten artykul o ktorym wspominasz, dziekuje za adres.

Jak poprzednio pisalam to same bzdury!!!
                        Nikt na swiecie nie zamyka w wiezieniu dlatego ze ktos mowi innym jezykiem niz
                        tubylcy.
                        W Norwegii za "niewinnosc" nie karze sie, ani nie wmawia komus ze handluje
                        narkotykami , przemyca alkohol, napada na sklepy albo falszuje dokumenty.
                        Policja norweska robiac taka akcje, jak opisuje autor, musiala byc w 100% pewna
                        ze Ci "niewinni" Polacy sa winni grubych przestepstw.

Niestety coraz wiecej czytam o moich "rodakach" i jest mi przykro i wstyd.

Krystyna
        • Gość: Me-109 Re: USA to kraj asocjalny..., w RFN jest najlepie IP: *.bc.hsia.telus.net 17.11.02, 23:48

> W USA tacy ludzie leza na ulicy
          > pozostawieni na pastwe losu dlatego USA jest krajem assocjalnym i do tego
          > pelnym beznadziejnie glupich ludzi, ktorzy po czesci nie wiedza nawet ze II
          > wojna swiatowa sie juz skonczyla.
          ..no tak..te gupki Amerykance,lezacy na ulicy,nie wiedza ze II wojna sie
          skonczyla ale kazdy z nich powie Ci kto "jom" ZACZAL !
    • Gość: Krystyna Do Bronka, dlaczego USA to najlepszy kraj ? IP: 62.16.198.* 04.11.02, 20:10

> EUROPY CHCIALABY TU BYC.MAM W PRACY LUDZI NP.Z ANGLII NA KONTRAKCIE I WIEM
      JAK
      > SZCZEKAC.

----------------------------------------------------------
      Wprawdzie watek zalozyles pol roku temu, ale mam nadzieje ze od czasu do czasu
      zagladasz do niego?

Dlaczego na samym wstepie zakladasz ,ze bedzie ktos "szczekac" zamiast
      dyskutowac.

Staralam sie przeczytac dotychczasowe "dyskusje", ale w dalszym ciagu nie
      znalazlam Twojego wyjasnienia ,dlaczego uwazasz ze USA jest najlepszym krajem
      na Swiecie.

Niepotrzebnie juz na wstepie uwazasz, ze forumowicze beda krytykowac
      Amerykealbo Ciebie.

Temat ciekawy i mozna oczekiwac ze Polacy rozsiani na calym swiecie
      opisza "swoje kraje". I wowczas mimowoli wyloniloby sie ktory kraj na Swiecie
      jest tym Rajem na ziemi, oczywiscie w przenosni.
      Bo jak ktos madry powiedzial " tam dobrze gdzie nas nie ma."

Mam nadzieje ze w punktach opiszesz te plusy ktore widzisz w Ameryce, a i
      minusy tez. Bo nie znajdziesz na swiecie tylko plusy, niestety.

pozdrawiam i oczekuje spokojnej dyskusji

Krystyna
      • Gość: Kraken Re: Do Bronka, dlaczego USA to najlepszy kraj ? IP: *.ipt.aol.com 05.11.02, 17:35
        Chocby dlatego,ze nikogo nie traktuje sie gorzej tylko z tego powodu,ze przybyl
        z Polski,Rosji,Indii czy innego Suahili-WSZYSCY sa wobec prawa rowni!!!Pamietam
        rozmowe z pewnym "wakacjuszem"-Polakiem,ktory przyjechal tu po raz
        pierwszy,szwagier zalatwil mu prace na budowie-podczas rozmowy gosc po prostu
        wyl z zachwytu(mial doswiadczenia z pracy w Niemczech,Szwecji,Francji)-ze po
        raz pierwszy podczas pracy za granica,NIKT nie musi "filowac na
        lipku"(uwazac,czy nie nadjezdzaja gliny)co bylo wrecz NORMA gdzie indziej-
        wedlug jego wlasnych slow-"kiedy ktos zauwazyl chocby na widnokregu radiowoz,to
        rusztowania az jeczeli-tak my wiali,zeby sie schowac-a tu spokoj,cisza,pracuje
        sie bez stresow i zarabia dwa razy wiecej,niz w Reichu"
        Moze dlatego wielu Polakow uwaza USA wrecz za nieomal RAJ???Nie mowiac juz o
        tym,ze czy "legalny",czy "nielegal"-chce zalozyc business-nikt mu tego nie
        zabroni-a wrecz panstwo jeszcze pomoze!!!
        • Gość: Maria Re: Do Bronka, dlaczego USA to najlepszy kraj ? IP: *.dialo.tiscali.de 05.11.02, 20:14

> Chocby dlatego,ze nikogo nie traktuje sie gorzej tylko z tego powodu,ze
          przybyl
          >
          > z Polski,Rosji,Indii czy innego Suahili-WSZYSCY sa wobec prawa rowni!!!

Mowisz o human rights o civil rights czy jeszcze o czym innym?
          Czy chcesz nam moze wmowic, ze w USA wszyscy, rowniez przebywajacy tam
          nielegalnie "turysci" maja takie same prawa jak obywatele USA?

Pamietam
          > rozmowe z pewnym "wakacjuszem"-Polakiem,ktory przyjechal tu po raz
          > pierwszy,szwagier zalatwil mu prace na budowie-podczas rozmowy gosc po prostu
          > wyl z zachwytu(mial doswiadczenia z pracy w Niemczech,Szwecji,Francji)-ze po
          > raz pierwszy podczas pracy za granica,NIKT nie musi "filowac na
          > lipku"(uwazac,czy nie nadjezdzaja gliny)co bylo wrecz NORMA gdzie indziej-
          > wedlug jego wlasnych slow-"kiedy ktos zauwazyl chocby na widnokregu
          radiowoz,to
          > rusztowania az jeczeli-tak my wiali,zeby sie schowac-a tu
          spokoj,cisza,pracuje
          > sie bez stresow i zarabia dwa razy wiecej,niz w Reichu"

Czy to znaczy, ze wladze USA toleruja nielegalne zatrudnienie czy tez, ze nie
          chce im sie kontrolowac?

> Moze dlatego wielu Polakow uwaza USA wrecz za nieomal RAJ???Nie mowiac juz
          o
          > tym,ze czy "legalny",czy "nielegal"-chce zalozyc business-nikt mu tego nie
          > zabroni-a wrecz panstwo jeszcze pomoze!!!

"Nielegal" moze otworzyc wlasny business? A business wtedy bedzie legalny czy
          nie? A panstwo bedzie mu w tym pomagalo legalnie czy nie? ...))))
          • Gość: Kraken Re: Do Bronka, dlaczego USA to najlepszy kraj ? IP: *.proxy.aol.com 05.11.02, 20:36

> Gość portalu: Kraken napisał(a):
            >
            > > Chocby dlatego,ze nikogo nie traktuje sie gorzej tylko z tego powodu,ze
            > przybyl
            > >
            > > z Polski,Rosji,Indii czy innego Suahili-WSZYSCY sa wobec prawa rowni!!!
            >
            > Mowisz o human rights o civil rights czy jeszcze o czym innym?
            > Czy chcesz nam moze wmowic, ze w USA wszyscy, rowniez przebywajacy tam
            > nielegalnie "turysci" maja takie same prawa jak obywatele USA?
            -Kr. Mowie w tym miejscu o przebywajacych legalnie-nie maja tylko prawa
            wyborczego-cala reszta tak jak obywatele USA.Ponadto "nielegaly" nie posiadaja
            prawa do zasilku(choc tutaj opinie sa rozbiezne,gdyz wielu nielegalnych
            korzysta z socjalu na dzieci)-natomiast maja prawo,ba wrecz OBOWIAZEK
            ksztalcenia dzieci w wieku ponizej 16 lat,maja prawo studiowac(na wlasny koszt)
            maja prawo ubiegac sie o legalizacje pobytu,maja prawo do powodztwa cywilnego
            itd.itd-czy to malo???
            >
            > Pamietam
            > > rozmowe z pewnym "wakacjuszem"-Polakiem,ktory przyjechal tu po raz
            > > pierwszy,szwagier zalatwil mu prace na budowie-podczas rozmowy gosc po pro
            > stu
            > > wyl z zachwytu(mial doswiadczenia z pracy w Niemczech,Szwecji,Francji)-ze
            > po
            > > raz pierwszy podczas pracy za granica,NIKT nie musi "filowac na
            > > lipku"(uwazac,czy nie nadjezdzaja gliny)co bylo wrecz NORMA gdzie indziej-
            > > wedlug jego wlasnych slow-"kiedy ktos zauwazyl chocby na widnokregu
            > radiowoz,to
            > > rusztowania az jeczeli-tak my wiali,zeby sie schowac-a tu
            > spokoj,cisza,pracuje
            > > sie bez stresow i zarabia dwa razy wiecej,niz w Reichu"
            >
            > Czy to znaczy, ze wladze USA toleruja nielegalne zatrudnienie czy tez, ze nie
            > chce im sie kontrolowac?
            -Kr. Oczywiscie,ze toleruja,a policja nie jest powolana do kontroli-sa od tego
            sluzby INS
            >

> > Moze dlatego wielu Polakow uwaza USA wrecz za nieomal RAJ???Nie mowiac j
            > uz
            > o
            > > tym,ze czy "legalny",czy "nielegal"-chce zalozyc business-nikt mu tego nie
            >
            > > zabroni-a wrecz panstwo jeszcze pomoze!!!
            >
            > "Nielegal" moze otworzyc wlasny business? A business wtedy bedzie legalny czy
            > nie? A panstwo bedzie mu w tym pomagalo legalnie czy nie? ...))))
            -Kr. Glupio pytasz,albo nie rozumiesz tresci-przeciez business MUSI byc
            zarejestrowany-sila rzeczy jest wiec legalny!!!A pomoc panstwa polega m.in. na
            systemie ulg i odliczen podatkowych-czy cos jest jeszcze niejasnego???Bo mam
            wrazenie,ze jestes jakby tepawa....
            • Gość: Maria Re: Do Bronka, dlaczego USA to najlepszy kraj ? IP: *.dialo.tiscali.de 06.11.02, 08:17

> > Gość portalu: Kraken napisał(a):

> *******************
              > -Kr. Mowie w tym miejscu o przebywajacych legalnie-nie maja tylko prawa
              > wyborczego-cala reszta tak jak obywatele USA.

Czyli zupelnnie tak samo jak w Unii Europejskiej

Ponadto "nielegaly" nie posiadaja
              > prawa do zasilku(choc tutaj opinie sa rozbiezne,gdyz wielu nielegalnych
              > korzysta z socjalu na dzieci)-natomiast maja prawo,ba wrecz OBOWIAZEK
              > ksztalcenia dzieci w wieku ponizej 16 lat,maja prawo studiowac(na wlasny
              koszt)
              > maja prawo ubiegac sie o legalizacje pobytu,maja prawo do powodztwa cywilnego
              > itd.itd-czy to malo???

Jezeli ktos jest nielegalnie, to tak, jakby go nie bylo.
              Jak ktos, kto jest nielegalnie - czyli tak, jakby go nie bylo, moze miec
              OBOWIAZKI? I jak panstwo moze wyegzekwowac te obowiazki od kogos, kogo
              wlasciwie nie ma?

A jezeli ktos stara sie o legalizacje pobytu to juz gdzies jest zarejestrowany
              i ma prawo pobytu przynajmiej do momentu rozstrzygniecia sprawy, prawda?

> *********************
              > -Kr. Oczywiscie,ze toleruja,a policja nie jest powolana do kontroli-sa od
              tego
              > sluzby INS

Jak go zwal, tak go zwal, policja czy sluzby INS, nielegalny pracujacy na
              czarno popelnia przestepstwo tak samo w USA jak i i w krajach Unii.

> > > tym,ze czy "legalny",czy "nielegal"-chce zalozyc business-nikt mu teg
              > o nie
              > > > zabroni-a wrecz panstwo jeszcze pomoze!!!

> > "Nielegal" moze otworzyc wlasny business? A business wtedy bedzie legalny
              > czy
              > > nie? A panstwo bedzie mu w tym pomagalo legalnie czy nie? ...))))
              > *******************
              > -Kr. Glupio pytasz,albo nie rozumiesz tresci-przeciez business MUSI byc
              > zarejestrowany-sila rzeczy jest wiec legalny!!!A pomoc panstwa polega m.in.
              na
              > systemie ulg i odliczen podatkowych-czy cos jest jeszcze niejasnego???Bo mam
              > wrazenie,ze jestes jakby tepawa....

Kraken, przeczytaj jeszcze raz wlasny tekst, z ktorego wynika, ze USA to taki
              raj, gdzie nawet nielegalny moze zalozyc wlasny business i jeszcze mu panstwo
              w tym pomoze.

I przyjmij do wiadomosci, ze w jakimkolwiek kraju Unii Europejskiej cudzoziemcy
              z zalegalizowanym prawem pobytu maja takie same prawa, jakie maja cudzoziemcy z
              zalegalizowanym pobytem w USA. W Niemczech ok 9% mieszkancow legitymuje sie
              obcym paszportem. Czyli prawie co 10 czlowiek spotkany w Niemczech to
              cudzoziemiec. Kazdy z nich ma prawa i obowiazki podobne do tych, jakie dotycza
              obywateli Niemiec, oprocz prawa do udzialu w wyborach i obowiazku sluzby
              wojskowej. Tysiace "businessow" sa w rekach obcokrajowcow- sklepy, restauracje,
              punkty uslugowe (krawiectwo, fryzjerstwo, pralnie) gabinety lekarskie, drobne
              firmy przewozowe, prasa w ilus -tam jezykach itd itp.
              Kraken, rozejrzyj sie troche wkolo. Swiat sie nie konczy i nie zaczyna na USA.
          • ro-bert Re: Do Bronka, dlaczego USA to najlepszy kraj ? 05.11.02, 23:27
            Mario, chyba nie masz na serio zamiaru dyskutowac z kims, kto uzywa takich
            rzeczowych i logicznych argumentow:

"-Kr. Glupio pytasz,albo nie rozumiesz tresci-przeciez business MUSI byc
            zarejestrowany-sila rzeczy jest wiec legalny!!!A pomoc panstwa polega m.in. na
            systemie ulg i odliczen podatkowych-czy cos jest jeszcze niejasnego???Bo mam
            wrazenie,ze jestes jakby tepawa...."

Czy to nie Ty powiedzialas, ze z dogmatami nie mozna polemizowac?smile

robert

• Gość: Jasiu Re: Do Bronka, dlaczego USA to najlepszy kraj ? IP: *.dip.t-dialin.net 06.11.02, 10:48
              W USA panuje wolnosc i mozna duzo wiecej zarobic i szybciej niz np. w Niemczech
              ale niestety ktos za to cierpi.30 mln biedakow,2 miliony sidzacych w wiezieniach (6 razy wiecej na 1000 mieszkancow niz w RFN)20% pracownikow nie ma ubezpieczenia lekarskiego.Amerykanin nie pracuje 1500 godzin ja NIemiec lecz 30% dluzej(2000 godzin/rok).
              W Niemczech obywatel ma srednio 6 000 Euro na zyrokoncie i dysponuje oszczednosciami w wys 45 000 euro (bez nieruchomosci),to Amerykanin ma -12 000$
              na minus i 15 000 $ oszczednosci( wiekszosc oszczednosci ulokowana jest w
              akcjach,gdyz w 2001 bylo to jeszcze 40 000$).W Niemczech rencista ma gwarantowana emeryture w wys.53% ostatniego zarobku brutto,w USA przez panstwo gwarantowana renta wynosi 15%.40% pracownikow nie ma zadnej firmowej renty,
              a ci co maja,to najczesciej (70%)w papierach wartosciowych i maja obawy o przyszlosc.I takiej rozpietosci miedzy niskim i wysokim zarobkiem nie ma nigdzie w swiecie.
              Niemcy to kraj sprawiedliwosci spolecznej.Ludzie sa po prostu soli-
              darni.System socjalny (emerytury i opieka medyczna) wprowadzil w Niemczech
              Bismarc w 19 wieku.Czyli ma tu dluga tradycja.USA byla zawsze krajem nierownosci spolecznej,ale z mozliwoscia szybkiego rozwoju materialnego jednostki.I tak prawdopodobnie bedzie zawsze,gdyz mimo terazniejszych trud-
              nosci gosp.Niemiec partia Zielonych otrzymala najwieksza ilosc glosow w swojej
              historii i wygraja czerwona SPD.
              • Gość: akaWill Re: Do Bronka, dlaczego USA to najlepszy kraj ? IP: *.snet.net 06.11.02, 15:43
                Dobre porownanie. W USA mamy wiekszy zywiol z wieloma plusami i minusami.
    • Gość: kubus Re: USA TO NAJLEPSZY KRAJ NA SWIECIE IP: *.proxy.aol.com 17.11.02, 13:41
      niech zyje USA
    • Gość: Krystyna-n Re: Kraken cos tu nie gra... IP: 62.16.198.* 17.11.02, 17:30
      Skoro USA nie przesladuje "nielegalnych" ,a wedlug Ciebie wrecz pomaga im m.i w
      zakladaniu biznesu, to:
      Jak tlumaczysz ten incydent z Polka na lotnisku, dlaczego nie wpuscili jej na
      teren USA?

Jeszcze jedno pytanie, tylko odpowiedz szczerze.
      Czujesz sie bezpieczny w USA, pomimo terroru ze strony Bin Ladena?

pozdrawiam

Krystyna
      • Gość: Me-109 Re: USA to kraj asocjalny ....w RFN jest najlepiej IP: *.bc.hsia.telus.net 17.11.02, 23:55

> W USA tacy ludzie leza na ulicy
        > pozostawieni na pastwe losu dlatego USA jest krajem assocjalnym i do tego
        > pelnym beznadziejnie glupich ludzi, ktorzy po czesci nie wiedza nawet ze II
        > wojna swiatowa sie juz skonczyla.
        ..no tak..te gupki Amerykance,lezacy na ulicy,nie wiedza ze II wojna sie
        skonczyla ale kazdy z nich powie Ci kto "jom" ZACZAL
      • Gość: Kraken Re: Kraken cos tu nie gra... IP: *.ipt.aol.com 18.11.02, 01:29
        Gość portalu: Krystyna-n napisał(a):

> Skoro USA nie przesladuje "nielegalnych" ,a wedlug Ciebie wrecz pomaga im m.i
        w
        >
        > zakladaniu biznesu, to:
        > Jak tlumaczysz ten incydent z Polka na lotnisku, dlaczego nie wpuscili jej na
        > teren USA?
        >
        > Jeszcze jedno pytanie, tylko odpowiedz szczerze.
        > Czujesz sie bezpieczny w USA, pomimo terroru ze strony Bin Ladena?
        >
        > pozdrawiam
        >
        > Krystyna
        -Kr. O JEEEEZUUUUU-nastepna,ktorej trzeba tlumaczyc jak krowie na miedzy-Jaki
        incydent???To wyscie kurwa zrobili z tego "sprawe",ktorej nie bylo. Glupia cipa
        sama sobie jest winna-czego sie spodziewala,ze ja kwiatami powitaja???Zlamala
        prawo??Zlamala!Smieszne jest tylko,ze jej tatulo,ktory jako jedyny z calej
        rodziny siedzi tu legalnie TEZ o tym nie wiedzial-jeszcze wyszedl na lotnisko-
        IDIOTA!!A INS taka akurat ma procedure,ktorej urzednicy NIE naruszyli-o co wiec
        ten halas???Gdyby glupia dupa wyjechala w terminie-nie byloby
        zadnego "incydenta".
        Czy czuje sie bezpieczny???TAAAAK!! czuje sie bardziej bezpieczny anizeli na
        glownej ulicy w "wolnej" Warszawie w nocy!!Bo tutaj prawo chroni MNIE a nie
        bandziorow!
    • krolewna_sniezka Re: USA TO NAJLEPSZY KRAJ NA SWIECIE 18.11.02, 00:46

> EUROPY CHCIALABY TU BYC.MAM W PRACY LUDZI NP.Z ANGLII NA KONTRAKCIE I WIEM
      JAK
      > SZCZEKAC.

pozdrawiam bronka
      niech se pluja i szczekaja do usranej nocy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka