Dodaj do ulubionych

Zlota Palma Cannes dla "Pianisty" Polanskiego

26.05.02, 23:41
"Pianista" Romana Polanskiego dostal Zlota Palme w Cannes!

"Pianista" Romana Polanskiego, historia polskiego pianisty zydowskiego
pochodzenia Wladyslawa Szpilmana, zdobyl Zlota Palme 55. Miedzynarodowego
Festiwalu w Cannes. Faworyzowany przez krytykow film "Czlowiek bez przeszlosci"
finskiego rezysera Aki Kaurismakiego zdobyl Grand Prix Jury.

Ostatnim Polakiem, ktory otrzymal Zlota Palme, byl w 1981 roku Andrzej Wajda.

Piatkowy pokaz "Pianisty" zakonczyl sie 12-minutowymi owacjami na stojaco. Juz
po nim czesc dziennikarzy widziala w filmie Polanskiego kandydata do Zlotej
Palmy.

Obserwuj wątek
    • Gość: aniutek Re: Zlota Palma Cannes dla IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 27.05.02, 02:26
      ale dobry dzien dzisiaj !!!!!
      czytales ksiazke ? tresc mocna choc literacko taka sobie- moim zdaniem rzecz jasna.
      Moja Mama, ktora cale powstanie i wojne spedzila w Warszawie mowi,ze oddaje klimat
      swietnie i zaraz opowiada swoje wspomnienia, niemal rownie wstrzasajace.
      • Gość: Renka Re: Zlota Palma Cannes dla IP: *.home.cgocable.net 27.05.02, 03:37
        Bardzo bym chciala zobaczyc ten film. Ksiazke z tresci jakby rozpoznaje, ale
        czytalam kiedys bardzo duzo ksiazek o wojennej Warszawie, poza tym moja rodzina
        byla w samym centrum wojennych wydarzen: Chmielna, Grzybowska, Wolska, wiec te
        opowiesci to jakby sie przeplataja i ciagle to samo,takze w
        ksiazkach,filmach.Tylko bohaterowie sie zmieniaja.Z jakiejs ksiazki pamietam
        wstrzasajacy opis kasyna w gettcie. Nie wiem czy chodzilo o Warszawe czy Lodz.
        I nie pamietam tytulu, ani autora.Pare pieter pod ziemia bylo usytuowane.A na
        gorze ludzie umierali na ulicy.Do kasyna przyjezdzaly damy w futrach, bizuteria
        itd.Bardzo mi sie podoba, co zrobil Polanski, chociaz znam tylko oficjalna
        recenzje GW,a takze niejakiej Hanki Kowalskiej, ktora raczej chyba w ogole nie
        wie, o czym napisala. Nie ma pojecia o warszawiakach, Zydach i tym bardziej
        Polanskim, ktorego trzeba umiec "wyczuc".Posluguje sie on cynizmem jak humorem
        i jest to jakby musniecie pajeczyna po szkle heh Poza tym przemyca calkiem
        wzniosle sprawy miedzy malymi i robi to na zasadzie brzeczenia muchy.W pewnym
        momencie mucha dostaje klapka i po sprawie smile)
        To piekna w sumie sprawa dla tego wielkiego artysty.`
        • aniutek Re: Zlota Palma Cannes/do Renki 27.05.02, 05:24
          ksiazka powstala na podstawie pamietnika Szpilmana pisanego w wawie kiedy sie ukrywal i juz
          po wojnie, pierwotne wydanie bylo strasznie ocenzurowane a to ostatnie - chyba 2 lata temu -
          jest za sprawa jego syna, ktory doprowadzil do publikacji w formie niezmienionej.
          Byc moze to co pamietasz o kasynie pochodzi wlasnie z tego pierwszego wydanie, Szpilman gral
          w knajpie do kotleta, w getcie a po drodze do pracy potykal sie o trupy.....
          Moi przodkowie sa z czerniakowa, babcia w czasie wojny miala wozek z owocami i warzywami,
          czasem przemycala cos do getta, handlowala z nimi... kawal holery byl z tej mojej babci. Po
          upadku powstania, wygonili ich z piwnicy, dom podpalili, wywiezli do Pruszkowa- tam byl oboz
          przejsciowy...i do Oswiecimia... dzieki mojej babci, jej sprytowi uciekla z transportu z dwojgiem
          dzieci.... w szczere podkrakowskie pole...
          To byly czasy.....
          Tez chcialabym zobaczyc ten film, ciekawe jak pokazal Warszawe ?
          pozdrowki,
          anka
          Gość portalu: Renka napisał(a):

> Bardzo bym chciala zobaczyc ten film. Ksiazke z tresci jakby rozpoznaje, ale
          > czytalam kiedys bardzo duzo ksiazek o wojennej Warszawie, poza tym moja rodzina
          >
          > byla w samym centrum wojennych wydarzen: Chmielna, Grzybowska, Wolska, wiec te
          > opowiesci to jakby sie przeplataja i ciagle to samo,takze w
          > ksiazkach,filmach.Tylko bohaterowie sie zmieniaja.Z jakiejs ksiazki pamietam
          > wstrzasajacy opis kasyna w gettcie. Nie wiem czy chodzilo o Warszawe czy Lodz.
          > I nie pamietam tytulu, ani autora.Pare pieter pod ziemia bylo usytuowane.A na
          > gorze ludzie umierali na ulicy.Do kasyna przyjezdzaly damy w futrach, bizuteria
          >
          > itd.Bardzo mi sie podoba, co zrobil Polanski, chociaz znam tylko oficjalna
          > recenzje GW,a takze niejakiej Hanki Kowalskiej, ktora raczej chyba w ogole nie
          > wie, o czym napisala. Nie ma pojecia o warszawiakach, Zydach i tym bardziej
          > Polanskim, ktorego trzeba umiec "wyczuc".Posluguje sie on cynizmem jak humorem
          > i jest to jakby musniecie pajeczyna po szkle heh Poza tym przemyca calkiem
          > wzniosle sprawy miedzy malymi i robi to na zasadzie brzeczenia muchy.W pewnym
          > momencie mucha dostaje klapka i po sprawie smile)
          > To piekna w sumie sprawa dla tego wielkiego artysty.`

• Gość: Jurek Re: Zlota Palma Cannes dla Polanskiego IP: *.rocsth01.mi.comcast.net 27.05.02, 04:59
      Slyszalem ze Janusz Olejniczak dubbuje jako Szpilman. Ten film ma podobno dobre
      szanse na Oscara w kategorii filmow zagranicznych.
      • aras2 Re: Zlota Palma Cannes dla Polanskiego 27.05.02, 05:24
        Wszystko swietnie wyglada tylko niech nikt nie zapomina ze film zostal
        zrobiony o Zydach co automatycznie zwieksza jego szanse na nagrody. Sam
        Polanski rowniez jest pochodzenia mojzeszowego . nie neguje niczego ,zycze
        tylko zdrowego rozsadku, gdyby film opowiadal tylko i wylacznie o Powstaniu
        Warszawskim i bohaterowie byli by czysto polskiego pochodzenia rozglosu by
        takiego nie bylo. Prosze prawidlowo zrozumiec, to nie antysemityzm. Zycze
        zimnego spojrzenia na sprawe.
        • Gość: Renka Re: to nie antysemityzm IP: *.home.cgocable.net 27.05.02, 06:44
          Wiadoma rzecz, Zydzi maja swoja Diaspore. Gdziekolwiek sie nie znajda, tam
          siebie odnajda i pomagaja sobie. To zle? Tak samo robia Araby.Tyle ze bardziej
          sie kloca miedzy soba.W zwiazku z tym Semici sa wszedzie. W sztuce tez smile
          Dla mnie sprawy Zydow sa zwiazane z Warszawa, ktora jest od 5 pokolen moim
          miastem. Sa nierozerwalne z losami mojej rodziny.Zbyt wiele spraw razem, by
          byly osobno.Stad moje sympatie do Zydow.A to jest film o Artyscie skazanym na
          smierc z powodu rasy, a ocalonym przez tych, ktorzy widzieli w nim prawdziwego
          Artyste i moze dlatego nazywaja sie ludzmi.Wszak abstrakcja, ktora towarzyszy
          sztuce daje Artystom szczegolne prawa.A glownie prawo przetrwania i tworzenia
          dla nastepnych pokolen.Bo przeciez narod bez artystow to cos, co trudno nawet
          sobie wyobrazic.Przeciez czlowiek nie moze zyc bez sztuki.
        • Gość: Emi Re: Zlota Palma Cannes dla Polanskiego IP: *.proxy.aol.com 27.05.02, 16:13
          aras2 napisał(a):

> Wszystko swietnie wyglada tylko niech nikt nie zapomina ze film zostal
          > zrobiony o Zydach co automatycznie zwieksza jego szanse na nagrody. Sam
          > Polanski rowniez jest pochodzenia mojzeszowego . nie neguje niczego ,zycze
          > tylko zdrowego rozsadku, gdyby film opowiadal tylko i wylacznie o Powstaniu
          > Warszawskim i bohaterowie byli by czysto polskiego pochodzenia rozglosu by
          > takiego nie bylo. Prosze prawidlowo zrozumiec, to nie antysemityzm. Zycze
          > zimnego spojrzenia na sprawe.

NIE TO NIE ANTYSEMITYZM!,oczywiscie że nie!,ty tak tylko dla przypomnienia!,z
          dobrej woli! p r a w d a ???
          Od >zimnych spojrzen na sprawę < zdecydowanie wolę mądre spojrzenia na każdą
          sprawę.

• Gość: Israel Re: Zlota Palma Cannes dla IP: *.tnt33.chi15.da.uu.net 27.05.02, 06:28
      siusiu napisał(a):

> "Pianista" Romana Polanskiego dostal Zlota Palme w Cannes!
      >
      > "Pianista" Romana Polanskiego, historia polskiego pianisty zydowskiego
      > pochodzenia Wladyslawa Szpilmana, zdobyl Zlota Palme 55. Miedzynarodowego
      > Festiwalu w Cannes. Faworyzowany przez krytykow film "Czlowiek bez przeszlosci"
      >
      > finskiego rezysera Aki Kaurismakiego zdobyl Grand Prix Jury.
      >
      > Ostatnim Polakiem, ktory otrzymal Zlota Palme, byl w 1981 roku Andrzej Wajda.
      >
      > Piatkowy pokaz "Pianisty" zakonczyl sie 12-minutowymi owacjami na stojaco. Juz
      > po nim czesc dziennikarzy widziala w filmie Polanskiego kandydata do Zlotej
      > Palmy.
      >
      No tak,jakzezby inaczej,rezyser-zyd,aktor grajacy pianiste-zyd,pianista-zyd
      jurry-zydzi,czy moglby nie wygraczyd?.
      • aniutek Re: Zlota Palma Cannes dla 27.05.02, 06:56
        IFC pokazalo wreczenie nagrod w cann, Polanski dostal niesamowita owacje, a dziekowal
        Polsce, Polakom i warszawie. naprawde zachowal sie swietnie i byl Polakiem i Zydem i
        Francuzem, widac mozna.
        • Gość: johnny Re: Zlota Palma Cannes dla IP: 12.81.8.* 27.05.02, 07:23
          aniutek napisał(a):

> IFC pokazalo wreczenie nagrod w cann, Polanski dostal niesamowita owacje, a dz
          > iekowal
          > Polsce, Polakom i warszawie. naprawde zachowal sie swietnie i byl Polakiem i Zy
          > dem i
          > Francuzem, widac mozna.

I zboczencem co zgwalcil 14 letnie dziecko w USA

• aras2 Re: Zlota Palma Cannes dla 27.05.02, 07:01
        Gdyby Polanski zrobil film o Borze - Komorowskim napewno by zadnej zlotej
        Palmy nie zdobyl lub gdyby film byl o J. Karskim czy panu Jezioranskim . Ale
        ze Spilman - Zyd warszawski ,to sprawa nabrala rozglosu !! Nie neguje
        artystycznego dorobku Spilmana ale badzmy szczerzy,przeciez polscy aktorzy i
        muzycy tez byli w tym czasie w Warszawie,nawet odbywaly sie koncerty
        fortepianowe Chpoina ,choc ta muzyka byla zakazana przez okupanta. Prosze
        zanurzyc sie w detale historii.
        • Gość: DundeeGi Re: Zlota Palma IP: *.syd.connect.com.au / 210.9.62.* 27.05.02, 07:09
          Ksiazke czytalam, z filmu widzialam tylko urywki jak byl krecony.
          Nie bede wiec oceniac czy slusznie nagrodzony czy nie.

Moje zdanie jest takie, ze predzej czy pozniej kazdy z "wielkich-wiekszych"
          rezyserow otrzymuje wazna nagrode. Polanski na pewno nalezy do tych wiekszych,
          moze nadszedl jego czas i akurat z "Pianista"?
          • karelia Re: Zlota Palma 27.05.02, 08:37
            zobaczymy film, powiemy co i jak. Temat tragiczny: wojna, artsta, smierc
            dookola...Zbieramsie , aby przeczytac ksiazke. Film niedlugo chyba dotrze i do
            nas.
    • Gość: Jurek Re: Zlota Palma Cannes dla IP: *.rocsth01.mi.comcast.net 27.05.02, 15:29
      Ksiazke czytalem. Troche prymitywna. Przynajmniej nie jest to arcydzielo ale
      temat i hostoria bardzo ciekawa. Jesli chodzi o temat zydowski, no coz? My
      Polacy zawsze znajdziemy jakies powiazanie z tym tematem. Gdyby watek byl
      pt. "Czy deska klozetowa powinna byc polozona na dol czy tez stac do gory?"
      jestem przekonany, ze ktos by przeprowadzil analize pod katem syjonizmu.
      Tracimy duzo czasu na udowadnianie oczywistych prawd a bardzo malo poswiecamy
      na konstruktywne "get our shit together"
      • Gość: Jaga Re: Zlota Palma Cannes dla IP: 212.36.38.* 27.05.02, 16:23
        Wszystko jedno czy ten film jest dobry czy kiepski, czy podoba sie Zydom w
        Ameryce czy nie; Polanski i tak ze niego nie dostanie Oskara, bo on tam
        jest 'persona non grata', wiec jak by odebral nagrode?
        • Gość: Jurek Re: Zlota Palma Cannes dla IP: *.rocsth01.mi.comcast.net 27.05.02, 16:35
          A kto powiedzial, ze musi ja odebrac osobiscie. Nie ma takiej reguly w
          przepisach Oscara. Pytanie jest czy czlonkowie Akademii beda w stanie przyznac
          Oscara oskarzonemu uciekinierowi tym samym aprobujac i, byc moze, otwierajac
          drzwi, na apelacje.
        • aras2 Re: Zlota Palma Cannes dla 27.05.02, 16:35
          Przypominam ze gdyby film dotyczyl czysto polskich bohaterow z powstania
          warszawskiego ,jakze czesto mylonego z powstaniem w Gettcie ,to nigdy by sie
          nie doczekal zadnej miedzynarodowej nagrody. Nikt z piszacych nie wspomina o
          tym ze Spilman [jakze typowe zydowskie nazwisko]byl warszawskim zydem. W
          Cannes zadzialaly inne bodzce niz artyzm Polanskiego czy muzyczna zdolnosc
          Szpilmana,chodzi o stary watek holocaustu powtarzany do znudzenia przy kazdej
          okazji. Zydow robi sie na sile herosow 20 wieku,poprzez zreczne
          wykorzystywanie mass mediow. Moja opinia nie ma nic wspolnego z antysemityzmem
          to tylko obiektywne spojrzenie.
          • Gość: Jaga Re: Zlota Palma Cannes dla IP: 212.36.38.* 27.05.02, 16:46
            aras2 napisał(a):

> Przypominam ze gdyby film dotyczyl czysto polskich bohaterow z powstania
            > warszawskiego ,jakze czesto mylonego z powstaniem w Gettcie ,to nigdy by sie
            > nie doczekal zadnej miedzynarodowej nagrody. Nikt z piszacych nie wspomina o
            > tym ze Spilman [jakze typowe zydowskie nazwisko]byl warszawskim zydem. W
            > Cannes zadzialaly inne bodzce niz artyzm Polanskiego czy muzyczna zdolnosc
            > Szpilmana,chodzi o stary watek holocaustu powtarzany do znudzenia przy kazdej
            > okazji. Zydow robi sie na sile herosow 20 wieku,poprzez zreczne
            > wykorzystywanie mass mediow. Moja opinia nie ma nic wspolnego z antysemityzmem
            > to tylko obiektywne spojrzenie.

Mysle, ze masz duzo racji. Faktycznie, to ze ten film pokazuje zaglade Zydow, na
            pewno przyspozylo mu rozglosu. Nie widzialam tego filmu oczywiscie, ale wierze w
            talent Polanskiego. To, ze sie robi film o Zydach jeszcze nie znaczy, ze sie od
            razu ma dostac Zlota Palme albo Oskara za to. Film musi jeszcze soba cos
            reprezentowac.
            Niemniej jednak bede powtarzac jak zepsuty gramofon, ze on za ten film Oskara
            nie dostanie. Za duzy skandal byl wokol jego osoby i nie bedzie im sie chcialo
            znowu tego rozgrzebywac.
            A poza tym, jak juz wczesniej ktos wspomnial na innym watku, jaki kraj
            reprezentowalby ten film?
          • Gość: zybi Re: Zlota Palma ---odbila ...Arasowi 2 IP: 130.68.2.* 27.05.02, 17:07
            Przypominam ze rozmawiamy o filmie .
            Przypominam ze nic Aras nie napisal na temat filmu.
            Przypominam ze Aras to zatwardzialy ANTYSEMITA.
            Nie wykazujesz zainteresowania sztuka aktorow, czy innymi bzdurkami o filmie.
            Twoim przewodnim tematem jest ANTYSEMITYZM.
            CO to ma wspolnego z filmem ????
            Masz pretensje do garbatego ze ma proste dzieci.
            • Gość: Renka Re: Polanski wraca z rodzina do Polski IP: *.home.cgocable.net 27.05.02, 18:38
              Jako 4 latek wrocil z Francji do Polski, po to zeby przezyc pieklo wojny. W
              mojej rodzinie byla podobna historia, powrot z emigracji z Francji do Polski,
              wojna, smierc w obozie, Dachau.Gdyby zostali w tej Francji, moze by
              przezyli.Jak to sie stalo, ze R. Polanski urodzil sie w Paryzu a w koncu
              WROCILI do Polski. Kto i kiedy wyemigrowal do Francji. Moze wiecie?
              • Gość: KINO Re: Polanski wraca z rodzina do Polski IP: *.ipt.aol.com 27.05.02, 18:54
                Gość portalu: Renka napisał(a):

> Jako 4 latek wrocil z Francji do Polski, po to zeby przezyc pieklo wojny. W
                > mojej rodzinie byla podobna historia, powrot z emigracji z Francji do Polski,
                > wojna, smierc w obozie, Dachau.Gdyby zostali w tej Francji, moze by
                > przezyli.Jak to sie stalo, ze R. Polanski urodzil sie w Paryzu a w koncu
                > WROCILI do Polski. Kto i kiedy wyemigrowal do Francji. Moze wiecie?

Z tego co czytalem o Romanie Polanskim to jego ojciec zajmowal sie tloczeniem
                plyt gramofonowych i po prostu przyjechal do Polski bo mial tam( tak mu sie
                wydawalo) lepszy business - postapil podobnie jak 99% emigrantow jadac za
                chlebem. Mysle, ze nie mial zadnych specjalnych sympatii do Polski czy Polakow,
                Zapewnie namowil go do tego jakis inny Zyd z Warszawy. Zreszta przyjechal do
                Polski robic interes, a nie na stale. Mysle tez, ze nie znal polskiego i inna
                srawa, ze przyjechal do "swoich" a nie do Polakow. Co innego Roman Polanski -
                wychowany i wyksztalcony w Polsce - mozna smialo nazwac go Polakiem. Sam zreszta
                wyraznie dodal przy wreczaniu Zlotej Palmy wczoraj, ze jego film reprezentuje
                Polske i dzieki mu za to.
          • mir1 Re: Zlota Palma Cannes dla 28.05.02, 01:44
            A Wajda, kretynie?

1957 Kanal [Kanal]
            Special Award of the Jury "La Palme d'Argent", 10th IFF Cannes, 1957.

• mir1 Re: Zlota Palma Cannes dla 28.05.02, 01:46
            A Wajda, kretynie?

1957 Kanal [Kanal]
            Special Award of the Jury "La Palme d'Argent", 10th IFF Cannes, 1957.

• Gość: Emi Re: Zlota Palma Cannes dla IP: *.proxy.aol.com 28.05.02, 02:19
            Czy przeczytale
          • Gość: Emi Re: Zlota Palma Cannes dla IP: *.proxy.aol.com 28.05.02, 02:43
            Nie masz pojęcia o czym piszesz!!! Nie przeczytales tej książki(jestem pewna),
            nie widziales filmu, jedyny powod dla ktorego zabierasz glos to twoj obląkany
            ANTYSEMITYZM !!!!
            Twoje debilizmy;o< czysto polskich bohaterach powstania warszawskiego>,badź ten
            idiotyzm< Spilman[jakże typowe żydowskie nazwisko]byl warszawskim żydem> - a
            jakie nazwiska winni mieć wg.ciebie Żydzi-japonskie??????; są oznaką
            absolutnego galimatiasu w twoim umysle.
            Przykro mi,ale sądzę,że problem z ktorym bezskutecznie probujesz się zmierzyć
            jest poza możliwosciami twojego umyslu (narazie). Pojedź jutro do polskiej
            księgarni -kup "Pianistę" -PRZECZYTAJ !! -i wtedy podejmij z Nami rzeczowa
            rozmowę. Do spotkania za 2 dni!! (wystarczy ci czasu żeby przeczytać książkę).
            • Gość: Emi Re: Zlota Palma Cannes dla IP: *.proxy.aol.com 28.05.02, 02:55
              Gość portalu: Emi napisał(a):

> Nie masz pojęcia o czym piszesz!!! Nie przeczytales tej książki(jestem pewna),
              > nie widziales filmu, jedyny powod dla ktorego zabierasz glos to twoj obląkany
              > ANTYSEMITYZM !!!!
              > Twoje debilizmy;o< czysto polskich bohaterach powstania warszawskiego>,ba
              > dź ten
              > idiotyzm< Spilman[jakże typowe żydowskie nazwisko]byl warszawskim żydem>
              > - a
              > jakie nazwiska winni mieć wg.ciebie Żydzi-japonskie??????; są oznaką
              > absolutnego galimatiasu w twoim umysle.
              > Przykro mi,ale sądzę,że problem z ktorym bezskutecznie probujesz się zmierzyć
              > jest poza możliwosciami twojego umyslu (narazie). Pojedź jutro do polskiej
              > księgarni -kup "Pianistę" -PRZECZYTAJ !! -i wtedy podejmij z Nami rzeczowa
              > rozmowę. Do spotkania za 2 dni!! (wystarczy ci czasu żeby przeczytać książkę).

TEN TEKST JEST ADRESOWANY DO OSOBY O NICKU: aras2
              Przepraszam, jakis problem techniczny zaistnial.
    • Gość: sylwia Re: znowu film o wojnie... IP: *.osmez.eu.org / *.gazeta.pl 27.05.02, 21:17

... chyba mi sie ten temat przejadł.
      Ach, gdyby ktos zrobił dobra komedie o wspolczesnie zyjących
      zydach (nie jestem anty), to byłaby frajda cos takiego poogladać.
      • Gość: KINO Re: znowu film o wojnie... IP: *.ipt.aol.com 27.05.02, 21:40
        Gość portalu: sylwia napisał(a):

>
        > ... chyba mi sie ten temat przejadł.
        > Ach, gdyby ktos zrobił dobra komedie o wspolczesnie zyjących
        > zydach (nie jestem anty), to byłaby frajda cos takiego poogladać.

JEST CIAGLE ZAPOTRZEBOWANIE NA ZYDOWSKA MARTYLOLOGIE JAK NA STAL W KOMUNIZMIE.
        SWIADCZY O TYM MOIM ZDANIEM KRETYNSKA OCENA JURY W CANNES - NIE TO ZE JESTEM ANTY-
        ALE ILE MOZNA POWTARZAC TA JUDO-CEPELIE W KINIE. CIESZE SIE ZE POLANSKI WYGRAL Z
        JEDNEGO POWODU, ZE BEDZIE TROCHE SLYCHAC DOBRZE O POLSCE A NAM TO JEST TO TERAZ
        POTRZEBNE JAK TLEN. OGLADNIJ SOBIE " AUSTERIE" SWIETNY FILM O
        POLSKICH/EUROPIEJSKICH ZYDACH, CHOCIAZ NIEWSPOLCZSNYCH - A TYLE WARTOSCIOWY BO
        POKAZUJE TEN OKLEPANY TEMAT ZYDOWSKI W INNY SPOSOB. KSIAZKI BESHAWISA SINGERA
        TEZ SA FAJNE - COS JAK ZYDOWCY "CHLOPI".

• Gość: aniutek Re: znowu film o wojnie... IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 28.05.02, 00:24
          Gość portalu: KINO napisał(a):

> Gość portalu: sylwia napisał(a):
          >
          > >
          > > ... chyba mi sie ten temat przejadł.
          > > Ach, gdyby ktos zrobił dobra komedie o wspolczesnie zyjących
          > > zydach (nie jestem anty), to byłaby frajda cos takiego poogladać.
          >
          > JEST CIAGLE ZAPOTRZEBOWANIE NA ZYDOWSKA MARTYLOLOGIE JAK NA STAL W KOMUNIZMIE.
          > SWIADCZY O TYM MOIM ZDANIEM KRETYNSKA OCENA JURY W CANNES - NIE TO ZE JESTEM AN
          > TY-
          > ALE ILE MOZNA POWTARZAC TA JUDO-CEPELIE W KINIE. CIESZE SIE ZE POLANSKI WYGRAL
          > Z
          > JEDNEGO POWODU, ZE BEDZIE TROCHE SLYCHAC DOBRZE O POLSCE A NAM TO JEST TO TERAZ
          >
          > POTRZEBNE JAK TLEN. OGLADNIJ SOBIE " AUSTERIE" SWIETNY FILM O
          > POLSKICH/EUROPIEJSKICH ZYDACH, CHOCIAZ NIEWSPOLCZSNYCH - A TYLE WARTOSCIOWY BO
          > POKAZUJE TEN OKLEPANY TEMAT ZYDOWSKI W INNY SPOSOB. KSIAZKI BESHAWISA SINGERA
          > TEZ SA FAJNE - COS JAK ZYDOWCY "CHLOPI".
          >
          hej KINO wypowiadasz sie na tyle autorytatywnie, ze z pewnoscia film widziales............
          • styro Re: kim jest Polanski??? 28.05.02, 02:23
            wlasnie - kim jest??? Zawsze myslalem ze jest Polakiem, on sam do swojej
            polskosci sie przyznaje... Wlasnie kilka minut temu skonczylem czytac 2
            najwieksze w Hiszpanii dzienniki, a w nich relacje z cannes... El Pais pisze o
            zdobyciu Zlotej Palmy przez polskiego rezysera, ale juz np. El Mundo w duzym
            artykule na ponad 2 strony pisze:"El salomonico jurado premia razonablemente al
            judió (!) Polanski y al palestino Suleiman" czyli w tlumaczeniu: Salomonowe
            jury nagradza zasluzenie Zyda Polanskiego i palestynczyka Suleimana... To chyba
            w nawiazaniu do konfliktu miedzy Izraelem a Palestyna... Tylko, ze ja nigdy nie
            slyszalem zeby polanski byl Zydem, a moze to metafora nawiazujaca do
            Pianisty??? Na nastepnej stronie o polanskim pisze sie "cineasta polaco" czyli
            filmowiec polski... Na innej stronie tego samego numeru "El Mundo" - z 27 maja -
            to duzy dziennik do dostania tez w USA, Kanadzie i Ameryce Pld. - czytamy,
            ze "El director frances de origen polaco" dostal Zlota Palme. Czyli wg. autora
            Polanski jest francuskim rezyserem pochodzenia polskiego. Czeski film - nikt
            nic nie wiesmile))) Na szczescie w tym samym numerze cytuje sie przemowienie
            rezysera, w ktorym mowi, ze jest dla niego zaszczytem, ze mogl reprezentowac
            Polske w festiwalu takim jak ten, dalej autor podkresla, ze w ten sposob
            Polanski chcial podkreslic, ze Pianista jest filmem polskim. Aha i jeszcze
            jedno - Polanski dziecinstwo spedzil w Krakowie i w Warszawie wg El Mundo, ale
            urodzil sie w Paryzu - nie wiem nic na ten temat ale sprawdze... Kom on do
            cholery jest??? bo ja juz nic nie wiem..smile))) Pozdrawiam z Madrytu
            • Gość: aniutek Re: kim jest Polanski??? IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 28.05.02, 02:35
              kim jestć - polskim Zydem urodzonym w Paryzu.

cytat z Gazety
              "Roman Polański urodził się w 1933 r. w polsko-żydowskiej rodzinie w Paryżu. Trzy lata
              później jego rodzice przenieśli się do Krakowa, a po wybuchu wojny trafili do getta. Matka
              zginęła w Oświęcimiu, ojciec przeżył Mauthausen.
              Sam Polański ukrywał się na wsi. W 1954 r. zagrał w "Pokoleniu" Andrzeja Wajdy. Podczas
              studiów w łódzkiej Filmówce nakręcił m.in. obsypanych nagrodami "Dwóch ludzi z szafą".
              Jego debiutancka fabuła "Nóż w wodzie" (1962) dostała nominację do Oscara, ale
              wywołała furię I sekretarza KC PZPR Władysława Gomułki.
              W 1963 r. wyjechał z Polski. W Anglii nakręcił "Wstręt" (1965), "Matnię" (1966) oraz
              pastisz filmu grozy "Nieustraszeni pogromcy wampirów" (1967). W Hollywood powstał
              klasyczny już horror "Dziecko Rosemary" (1968).
              W sierpniu 1969 r. na willę Polańskiego pod Los Angeles napadli członkowie sekty Charlesa
              Mansona. Zabili jego żonę, aktorkę Sharon Tate będącą w ósmym miesiącu ciąży, oraz cztery
              inne osoby. W USA Polański nakręcił jeszcze czarny kryminał "Chinatown" (1974),
              nagrodzony Oscarem za scenariusz. Później we Francji nakręcił "Lokatora" (1976), w Anglii
              "Tess" (1979). Potem byli "Piraci" (1986), thriller "Frantic" (1988) i "Gorzkie gody" (1993),
              w których zagrała jego żona Emmanuelle Seigner. W 1995 r. sfilmował dramat Chilijczyka
              Ariela Dorfmana o rozliczeniach z latynoskimi dyktaturami - "Śmierć i dziewczyna", a w
              1999 r. "Dziewiąte wrota" (1999) według książki Artura Pereza-Reverte. Nie zgodził się
              nakręcić "Listy Schindlera" (co proponował mu Steven Spielberg). W 2000 r. mówił
              "Gazecie": ">Listy Schindlera< nie zrobiłem, bo opowiada ona o getcie krakowskim, w którym
              sam byłem. W filmie Spielberga pojawiają się ludzie, których znam, np. Rysiek Horowitz,
              przyjaciel z dzieciństwa. Gdybym miał już robić film o Krakowie z tamtych czasów,
              wolałbym pokazać coś dokładnie z mojego życia. >Lista Schindlera< była zbyt blisko, a
              jednocześnie niedostatecznie blisko. Z filmem według książki Szpilmana będzie mi łatwiej,
              bo nie dotyczy Krakowa, lecz Warszawy".
              • aras2 Re: kim jest Polanski???- do zybi !! 28.05.02, 03:42
                Mam nadzieje ze na poprzednich postach WRESZCIE doczytales sie kim jest
                Polanski - chodzi o wyznanie religijne i przynaleznosc kastowa !!!.Pozaty m
                jak piszesz gra aktorow czy inne w/g ciebie czynniki nie maja nic wspolnego z
                zajeciem pierwszego miejsca w Cannes,chodzi tylko i wylacznie o ZAWSZE bardzo
                modny temat w swiecie zachodnim - HOLOCUAST - i to pod roznymi postaciami i w
                roznym wydaniu. P{odaje przyklady - zapytaj przecietnego amerykanina czy
                australijczyka kto byl przywodca powstania warszawskiego ,lub jaka roznica
                jest miedzy powstaniem w Gettcie warszawskim a samym powstaniem warszawskim ??
                Co uslyszysz ?? - Historie Holocaustu !! i nic wiecej !!! Zeby ci sie w tym
                glupim lebku nie przewrocilo i zebys nie nazywal mnie antysemitom to napisze
                ze Polanskiego uwazam za rezysera wielkiej KLasy bez wzgledu na pochodzenie
                etniczne !!!!!!!tylko pewne reguly gry w wielkim swiecie [ nie twoim] sa
                zupelne inne do ktorych ty jestes przyzwyczajony i ktorych nie masz zielonego
                pojecia !!!
                • Gość: aniutek Re: kim jest Polanski???- do aras2 IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 28.05.02, 04:10
                  aras2 czlowiek z wielkiego swiata, nastepny wszystko wiedzacy......
                  takie mam zdanie o Tobie przeczytawszy Twoje wypociny ups wypowiedzi.....
                  /z tym, ze nie napewno, niezupelnie i niekoniecznie bo tak naprawde...../
                  • Gość: mysz Re: kim jest Polanski???- do aras2 IP: *.ab.hsia.telus.net 28.05.02, 04:21
                    Przeczytajcie ksiazke autobiograficzna pt."ROMAN" wydana zostala chyba w 84
                    roku, znajdziecie tam odpowiedzy na swoje pytania.Jezeli chodzi o Pianiste, to
                    niestety film ten reprezentuje barwy Francji, bo zrealizowano go za francuskie
                    pieniadze.
                    • Gość: aniutek Re: kim jest Polanski???- do aras2 IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 28.05.02, 04:41
                      stoi jak byk :
                      cytuje gazete
                      "Pianista" - adaptacja autobiograficznej książki znanego muzyka i kompozytora Władysława
                      Szpilmana - to produkcja międzynarodowa (niemiecko-francusko-polsko-brytyjska).
                      .........
                      Gość portalu: mysz napisał(a):

> Przeczytajcie ksiazke autobiograficzna pt."ROMAN" wydana zostala chyba w 84
                      > roku, znajdziecie tam odpowiedzy na swoje pytania.Jezeli chodzi o Pianiste, to
                      > niestety film ten reprezentuje barwy Francji, bo zrealizowano go za francuskie
                      > pieniadze.

• Gość: mysz Re: kim jest Polanski???- do aras2 IP: *.ab.hsia.telus.net 28.05.02, 05:32
                        Gość portalu: aniutek napisał(a):

> stoi jak byk :
                        > cytuje gazete
                        > "Pianista" - adaptacja autobiograficznej książki znanego muzyka i kompozytora W
                        > ładysława
                        > Szpilmana - to produkcja międzynarodowa (niemiecko-francusko-polsko-brytyjska).
                        > .........
                        > Gość portalu: mysz napisał(a):
                        >
                        > > Przeczytajcie ksiazke autobiograficzna pt."ROMAN" wydana zostala chyba w 8
                        > 4
                        > > roku, znajdziecie tam odpowiedzy na swoje pytania.Jezeli chodzi o Pianiste
                        > , to
                        > > niestety film ten reprezentuje barwy Francji, bo zrealizowano go za francu
                        > skie
                        > > pieniadze.
                        >
                        Przepraszam, ale zapomnialam dodac,ze informacje na temat filmu zaczerpnelam z
                        tygodnika"Wprost" wydanego 5 maja.
                        • aniutek Re: kim jest Polanski???- do Myszy 28.05.02, 06:11
                          Mysza- fajna z Ciebie kobitka smile
                  • aras2 Re: kim jest Polanski???- do aniutek 28.05.02, 04:22
                    Wystarczy zaglebic sie w szczegoly historii wspolczesnej mam na mysli WW 2
                    zeby doskonale orientowac sie w tym temacie - nie jestem zadnym jasnowidzem
                    czy prorokiem jak ty bys to chciala widziec - tylko smialo wypowiadam swoje
                    mysli na tym [glupokowatym zreszta] Forum tylko po to zeby tym ktorzy
                    SPRAWIAJA wrazenie zdrowo myslacych podpowiedziec inny tok myslenia !!! Ale
                    nie wiem czy to ma sens czy to nie jest kolejne rzucanie perel miedzy
                    wieprze !! - przepraszam - ale to polskie powiedzenie !! nie moje !!
                    • aniutek Re: kim jest Polanski???- do aniutek 28.05.02, 05:04
                      hmmm uzurpuje sobie znajomosc histori WW2 jak i histori narodu Zydowskiego ale nie jestem
                      nieomylna i nie wiem wszystkiego- Ty rowniez choc, ton Twoich wypowiedzi jest z gatunku tych
                      nieznoszacych sprzeciwu.
                      To kim sa Zydzi w USA wiemy wszyscy, jak prowadza swoja polityke i gdzie tez wiemy, teraz
                      rozmawiamy o filmie, nakreconym przez czlowieka, ktory nazywa siebie Polakiem / Zydem
                      pewnie tez/ cieszymy sie z jego sukcesu, wspominamy stare dzieje, spekulujemy jaki to bedzie
                      film bo nikt z nas nie widzial go jeszcze. Nagroda zostala przyznana w Europie a ta moim
                      zadniem rzadzi sie innymi prawami od US / kinematografie mam na mysli/ - za potwierdzenie
                      uwazam wystapienie finskiego rezysera nagrodzonego palma za rezyserie wlasnie, ktory to w
                      podziekowaniu, powiedzial doslownie
                      - first of all I have to thank myself then the jury- i wsciekly opuscil scene wymachujac rekoma i
                      krzyczac do dziennikarzy.
                      Czy w amerykanskiej TV, czy przy wreczaniu Oscarow cos takiego mogloby miec miejsce???
                      hehehe wolnosc slowa.......
                      A na zakonczenie pozwolisz, ze wyprowadze Cie z bledu- Twoje slowa nie sa perlami- z cala
                      pewnoscia, chociaz wieprzy Panie u nas dostatek.

aras2 napisał(a):

> Wystarczy zaglebic sie w szczegoly historii wspolczesnej mam na mysli WW 2
                      > zeby doskonale orientowac sie w tym temacie - nie jestem zadnym jasnowidzem
                      > czy prorokiem jak ty bys to chciala widziec - tylko smialo wypowiadam swoje
                      > mysli na tym [glupokowatym zreszta] Forum tylko po to zeby tym ktorzy
                      > SPRAWIAJA wrazenie zdrowo myslacych podpowiedziec inny tok myslenia !!! Ale
                      > nie wiem czy to ma sens czy to nie jest kolejne rzucanie perel miedzy
                      > wieprze !! - przepraszam - ale to polskie powiedzenie !! nie moje !!

• cornio Re: kim jest Polanski???- do aniutek 28.05.02, 05:05
                      Nio nio ,ales ty madry ! Tylko uwazaj,jak bedziesz scodzil z twojego wysokiego
                      piedestalu ,bys w gowno nie wdepnal.sadzac po twoich postach-wkolo ciebie to
                      tylko gowno ! Polecam zimny prysznic i lustro.
                      • karelia Re: kim jest Polanski???- do cornio 28.05.02, 09:13
                        cornio,
                        czy moglbys zlezc z aniutek? nie badz taki wrednie napastliwy s stosunku do
                        kobiety, sa inni i lepsi jako obiekty ataku. Wez sobie kogos innego za ofiare,
                        a od aniutek wara!!!!!!!!!!!!Sprawia ci to satysfakcje zeby tak pisac do
                        kobiety? Chyba to watpliwe , zeby cie za tak cieszylo, odczep sie od niej .
                        • cornio Re: kim jest Polanski???- do karelii 28.05.02, 11:14
                          karelia napisał(a):

> cornio,
                          > czy moglbys zlezc z aniutek? nie badz taki wrednie napastliwy s stosunku do
                          > kobiety, sa inni i lepsi jako obiekty ataku. Wez sobie kogos innego za ofiare,
                          > a od aniutek wara!!!!!!!!!!!!Sprawia ci to satysfakcje zeby tak pisac do
                          > kobiety? Chyba to watpliwe , zeby cie za tak cieszylo, odczep sie od niej .

Kobieto opanuj sie -to nie do Aniutek-sympatycznej pani .To do wymadrzalca aras
                          czy cos w tym stylu.
                          • karelia Re: kim jest Polanski???- do karelii 28.05.02, 14:20
                            a to zwracam honor, bo skoro byl dopisek do aniutek, to wzielam to jako list do
                            aniutek. Ja nie taka bystra jak ty, mysle wolniej, pisze szybciej.
            • Gość: KINO Re: kim jest Polanski??? IP: *.ipt.aol.com 28.05.02, 06:54
              Kom on do
              > cholery jest??? bo ja juz nic nie wiem..smile))) Pozdrawiam z Madrytu

JEST POLAKIEM. URODZIL SIE W PARYZU. RODZICE BYLI ZYDAMI. WYCHOWAL SIE WSROD
              POLAKOW. WYPIL MORZE WODY - JEST NASZ wink
              • luiza-w-ogrodzie Re: kim jest Polanski??? 28.05.02, 10:58
                Prosto i jasno!
                Dzieki KINO...

Ksiazka jest niesamowita (nie mowie o stronie literackiej, ale o tresci).
                Przypomina mi opowiesci rodzinne o wojnie.

Alez my jestesmy ta wojna obciazeni, urodzeni pokolenie po niej a tak nam tkwi
                w pamieci. Nie wiem, czy jeszcze inna nacja tak przechowuje pamiatki po WW2 jak
                my, Polacy (no i Zydzi).

Luiza-w-Ogrodzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka