Dodaj do ulubionych

Maluszek w Londynie

17.03.05, 11:38
Drogie e-Mamy z Londynu,

W połowie maja wyjeżdżam z córeczką do Londynu. Będzie miała wtedy 10
tygodni. Dołączymy do męża, który zaczyna tam pracę od kwietnia. Chcemy
wynająć mieszkanie w okolicy Wimbledonu. Mam kilka pytań związanych z
przeprowadzką takiego maluszka:

- jak wygląda angielski kalendarz szczepień? (córeczka będzie po drugim
szczepieniu w Polsce i tuż przed kolejnym,
- gdzie powinnam się zgłosić, żeby nie zaniedbać szczepień? (będziemy
ubezpieczone z ub. męża),
- mąż będzie miał w pracy dodatkowa polisę zdrowotną, do której może nas
włączyć, ale ona obejmuje raczej nagłe przypadki, a nie codzienną opiekę. Czy
warto? A może lepiej poszukac prywatnego pediatry, dostępnego "na telefon"?
Lub skorzystać np. z BUPA?

Najbardziej mnie martwi własnie kwestia opieki zdrowotnej nad naszą Myszką.
Chciałabym wiedzieć, że mogę liczyć na pomoc o każdej porze i nie chcę stać w
kolejkach do GP. Jak to najlepiej rozwiązać?

Może przychodzi Wam do głowy jeszcze coś, co powinnam załatwić przed
wyjazdem? Np. czy trzeba przetłumaczyc akt urodzenia Małej u tłumacza
przysięgłego?

O czym jeszcze pamiętać?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie
Vereena
Obserwuj wątek
    • mamamon Re: Maluszek w Londynie 17.03.05, 11:56
      Kalendarz szczepien: www.immunisation.org.uk/article.php?id=97
      Szczepienia przeprowadzane sa w przychodni. Nie szczepi sie tu standardowo na
      gruzlice, wiec nie wiem, jak bedzie z drugim podaniem. Temat lekarzy i
      szczepien byl przerabiany wielokrotnie i szczegolowo, sproboj wrzucis w
      wyszukiwarke.
      m.
      • zzz12 Re: Maluszek w Londynie 17.03.05, 14:35
        mamamon napisała:
        Nie szczepi sie tu standardowo na
        > gruzlice, wiec nie wiem, jak bedzie z drugim podaniem.
        Drugiego szczepienia p/gruzlicy nie ma, o ile blizna jest wystarczajaco duza
        (po roku bodajze sie ocenia, musi miec minimum 3 mm). Klopot ze szczepieniem
        p/WZW B, bo powinno byc w kolejnej dawce po miesiacu (juz chyba bylo?) i po 6
        miesiacach, szkoda byloby odpuscic, a nie wiem, czy jest w standardowym
        kalendarzu szczepien w UK. DTP i polio chyba jest?
    • posi1 Re: Maluszek w Londynie 17.03.05, 22:27
      Od wrzesnia w Uk szczepi sie 5w1, wiec pytanie, czy taka szczepionke podano
      twojemu dziecku? jesli nie, sprawdz, czy podadza 3w1 (DTP).Zoltaczki nie ma tu
      faktycznie, wiec zapytaj w przychodni pilegniarke srodowiskowa, ze chcialabys
      kontynuowac ta szczepionke tu i czy bedzie mozliwe zorganizowanie tego dla
      Ciebie.Bedziesz musiala mala doszczepic na meningitis (3 dawki),natomiast MMRII
      jest zalecany. Kiedy przyjedziesz, wybierz przychodnie (mozna przez www NHS
      wbijajac swoj kod), ale moze zapytaj sasiadow, o ile bedziesz miala taka
      mozliwosc a najlepiej sasiadke z dzieckiem, gdzie ona chodzi do przychodni i
      idz tym tropem. Zawsze mozesz zmienic przychodnie badz lekarza. Kiedy moja mala
      (teraz 11 m-cy) chorowala chodzilam do przychodni co drugi dzien ja osluchiwac
      i za kazdym razem bylam przez kogo innego przyjmowana, na tej pdst wybieram
      teraz jednego lekarza. Do 5 roku zycia dzieecmi opiekuja sie health visitors,
      ktorzy sa dostepni najczesciej 2x w tyg. W czasie godz ich dyzurow mozesz
      zwazyc dziecko i zapytac o wszystko, co cie niepokoi. Przygotuj sie, ze znimi
      tak naprawde bedziesz miala wiecej kontaktu niz z lekarzami, o ile nie zdarzy
      sie nic powaznego.One powinny zalozyc dziecku tutejsza ksiazeczke zdrowia,
      podaj im pl szczepionki, tak zebys miala w ksiazeczce pelen wykaz szczepionek.
      Dodatkowymi ubezp sa b.rozne, w naszym przypadku pokryli echo i ekg serca oraz
      konsultacje. calosc "jedyne" 500 funtow. jesli masz wybor, przestudiuj oferte i
      warunki ubezp i rozwa, co bedzie najbardziej przydatne (my np nie
      zdecydowalismy sie na opieke dentys. i zalatwiamy to przy pobytach w PL).
      Istnieja tez prywatni lekarze i na forum bylo nazwisko pl pediatry. Londyn jest
      tak rozlegly a twoje dziecko jescze malenkie, ze najpierw znajdzcie miejsce do
      zycia a pozniej zorganizuj w miare w poblizu wszystko co potrzebne. powodzenia.
      • eballieu Szczepienia - zoltaczka, itp 17.03.05, 22:53
        Hepatitis A i B jest mozliwy do zaszczepienia. Widzialam ulotke na ten temat w
        szpitalu St. Thomas' w Londynie. Byc moze bedziesz musiala sama kupic
        szczepionke, ale na pewno mozesz dziecko zaszczepic. Jest to szczepionka
        zalecana podrozujacym np. do Hiszpanii, wiec kazdy moze sie zaszczepic. W
        Polsce tez, dorosli prywatnie - teraz wlasnie trwa zolty tydzien.
        Poza tym - nie martw sie na zapas, tez panikowalam na poczatku.
        Co do ubezpieczen prywatnych - aby uzyskaz zwrot i tak musisz najpierw uzyskac
        skierowanie od GP(lekarza ogolnego, "panstwowego") i dopiero pozniej udac sie
        na prywatna wizyte. Czesto tez zapytac ubezpieczyciela ile i czy wogole Ci cos
        zwroci. Musisz tez pamietac o jednym - ja bylam zaskoczona, ze przed wizyta w
        BUPA w moim rejonie uslyszalam, ze wizyta trwa 15 minut, za kazda rozpoczeta
        minute po tym czasie place jak za nowa wizyte. Ale dobrze ze macie jakies
        prywatne ubezpieczenie, po tym jak juz zaczniesz orientowac sie jak dziala sam
        system - bedzie latwiej.
        Lekarze prywatni na telefon o kazdej porze dani i nocy sa dostepni, tak jak w
        kazdym kraju. Taka wizyta kosztuje - czy duzo czy malo, nie mi oceniac.
        Ale przede wszystkim nie zakladaj najgorszego. Przyjezdzasz o pieknej porze
        roku do Wielkiej Brytanii. Wszystko bedzie dobrze i ulozy sie.
        Inna kwestia - ale to pewnie odkryjesz sama - nie zawsze jest tak ze prywatnie
        przyjmujacy lekarz Polak jest tanszy od lekarza innej narodowosci, ktorego
        gabinet jest usytuowany w drogiej londynskiej dzielnicy. Dobrym przykladem jest
        cena USG w trakcie ciazy - Polak do ktorego wybrala sie nasza forumowa
        kolezanka zyczyl sobie 120 funtow. Nie przyszedl na umowiona wizyte i nie
        raczyl jej o tym poinformowac. Kolezanka poszla na prywatne USG do lekarza,
        ktory wspolpracuje z najdrozsza klinika prywatna w Londynie i zaplacila 100
        funtow.
        Warto tez sprawdzic czy taki ma zgode na prowadzenie gabinetu czy jest tu
        zarejstrowany, czy archiwizuje dane z wizyt. I jego kwalifikacje, to czy
        pracuje tu w jakims szpitalu na przyklad, czy udostepnia informacje o swoim
        wyksztalceniu, itp.itd.
        Zobaczysz: wszystko bedzie dobrze! Powodzenie w przeprowadzce!
      • mrufkaa Re: Maluszek w Londynie 17.03.05, 22:54
        ja juz o WZWB pisalam, wiec tez naprawde polecam wyszukiwarke. Zglos Twojemu GP
        (lekarzowi rodzinnemu) lub Health visitor, ze zaczeliscie cykl tej szczepionki
        i sama dopilnuj kiedy ma byc nastepna. Wtedy zglos sie do przychodni i
        przypomnij, ze dziecko ma ja dostac, wypisza Ci na nia recepte darmowa,
        zaszczepi dziecko lekarz lub pielegniarka w zaleznosci od tego jaka moda w
        Waszej przychodni. Problemow nie ma, ale dopilnowac trzeba.
        To, o czym piszesz, a wiec spokoj zwiazany ze zabezpieczeniem opieki zdrowotnej
        dziecka jest mi niestety wyjatkowo dalekie... Idac za radami przedstawicieli
        tubylczej sluzby zdrowia i mam dluzej zasiedzialych w Anglii probowalam zmienic
        nastawienie i zalozyc, ze system NHS jest wystarczajacy i dzieciom sie krzywda
        nie dzieje.
        Z braku mozliwosci rzetelnej konsultacji jutro jade na drugi koniec Londynu
        prywatnie do alergologa, miesiac temu wykupilam BUPA i zaluje, ze wczesniej nie
        stac mnie bylo na sluchanie wlasnego instynktu.
        Ja tego problemu sobie jeszcze nie rozwiazalam i obawiam sie, ze krok po kroku
        dochodze do przekonania, zeby na tego typu pytania odpowiadac: JESLI TYLKO CIE
        STAC, NIE UFAJ NHS. Zabezpieczeja sie jak najszybciej i gdzie sie da. Bo nam
        np. BUPA juz nie pokryje tej alergii, bo jest to preexisting condition.
        Wiec poki mozesz do formularza zgoszenia wpisac, ze dziecko nigdy na nic nie
        chorowalo, to raczej sie szybko zdecyduj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka