Dodaj do ulubionych

Opieka lekarska

21.07.02, 18:14
Gdybym wrocil do Polski po osiagnieciu wieku emerytalnego czy bedzie
obejmowala
mnie bezplatna opieka lekarska jak innych rodakow ?
(Przed wyjazdem za granice prowadzilem ogrodnictwo )
Jesli nie ,jak sobie z tym radza inni po powrocie do kraju .
Za odpowiedz dziekuje.
Obserwuj wątek
    • zalamana1 Re: Opieka lekarska 21.07.02, 19:16
      epson1 napisał(a):
      > Gdybym wrocil do Polski po osiagnieciu wieku emerytalnego czy bedzie
      > obejmowala mnie bezplatna opieka lekarska jak innych rodakow ?>

Inni rodacy płacili składki przynajmniej przez 20/25 lat, a Ty??

• karelia Re: Opieka lekarska 21.07.02, 20:29
        on tez placil jak byl w kraju. Przeciez pisze ,ze prowadzil ogrodnictwo. A ze
        zycie tak mu sie ulozylo i wyjechal, no coz , roznie sie uklada. No wlasnie ,
        moze ktos opdpowie na zadane pytanie. Chyba sa jakies umowy miedzynarodowe na
        ten temat, ta sprawa jest chyba w jakis sposob uregulowana.Ja jak bylam w
        kraju to tez placialm do polskiej kasy, bo gdzie mialm placic? Teraz place do
        innej, bo mieszkajac tu chyba nie bede placic do polskiej?
        zalamana , mniej emocji wiecej logicznego myslenia. Jak jest paragraf, ze mu
        sie nalezy, MIMO, ZE NIE PLACIL, to mu sie NALEZY. A jak nie nalezy, to bedzie
        placil.
    • Gość: marcee Re: Opieka lekarska-epson -TAK IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.02, 21:29
      Oczywiscie , ze tak. Wystarczy podpisac umowe z Kasa Chorych (wybrana przez
      siebie) i placic skladki. Ubezpieczenie zdrowotne wg aktualnego prawa nabywa
      sie natychmisat po wplacie 1 skladki. Sklada jest niewielka ok. 100 zl
      miesiecznie za co nabywa sie prawa do swiadczen bezplatnych wymienionych
      (katalog) w ustawie o powszechnym ubezpieczeniu zdrowotnym.

Ja zalozylam w ciemno ze wracasz doslownie z Księzyca. Wiec tak to wyglada.

Musialabym dokladnie pzrestudiwac twoja syt prawna. jaki posiadasz status w
      swietle prawa polskiego obecnie i w jakim kraju sie znajdujesz teraz i jak sie
      twoja obecna syt ma w swietle prawa kraju w ktorym jestes.

tylko wtedy mozna odpowiedziec precyzyjnie.

Mozliwe iz po powrocie bedziesz objety/a ub, zdrowotnym bez koniecznosci
      uiszzcania skladek.
      • Gość: stylus1 Re: Opieka lekarska-epson -TAK IP: *.159-203-24.mtl.mc.videotron.ca 23.07.02, 17:51
        dzieki marcee . 100zl oplaty do kasy chorych za swiadczenia lekarskie to brzmi
        sensownie . Faktycznie jestem troche z ksiezyca . Jestem obywatelem Polski i
        Kanady . Wyjechalem z kraju kilkanascie lat temu i to co dzieje sie w Polsce
        znam jedynie z relacji znajomych ( czesto bardzo sprzecznych "jest pieknie "
        lub "ludzie nie maja z czego zyc" )
        Pozdrowienia stylus 1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka