Dodaj do ulubionych

Odbudowa World Trade Center!

IP: *.53.128.110.mhub.grid.net 14.09.01, 01:29
Wlasnie ogladalem wiadomosci w USA. Otoz Kongres debatowal nad czekiem na usuwanie szkod
po tragedii. Czek mial byc na 20miliardow dolarow, ale przyznano prawie dwa razy wieksza sume czyli
40 miliardow dolarow. Tylko 20 miliardow przeznaczone jest dla Nowojorczykow!

Chwile potem pytano o odbudowe World Trade Center. No i dla tych ktorzy mieli watpliwosci i mysleli
o pomnikach i przesadach otrzymalem potwierdzenie swoich spekulacji. Tak jak mowilem ze duch
Nowojorczyka i Amerykanina jest niezlamany. World Trade Center bedzie odbudowany i nikt co do
tego nie ma watpliwosci (potwierdzili to rozni ludzie i powiedzial to wprost sam mayor Nowego Jorku
Rudolph Guliani). Bedzie on w tym samym miejscu co trzy dni temu zostaly zniszczone budynki
WTC. Mowi sie ze bedzie prawdopodobnie duzo wiekszy (tak jak pisalem!). Sama podstawowa
konstrukcja to 5miliardow dolarow. Mowi sie tez ze bedzie to realizowane jak plan Marshala czyli plan
odbudowy po drugiej wojnie swiatowej.

Po prostu nie mozna dac sie zlamac - pamietajcie o tym. Jeszcze obejrzycie nowoczesny "Manhattan
Skyline" i miasto z gory nad Wall Street.

Pozdrawiam wszystki z ta bardziej radosna nowina,
Maciek z New Jersey
Obserwuj wątek
    • Gość: tato Re: Odbudowa World Trade Center! IP: 212.31.242.* 14.09.01, 01:47
      Po co?Czcijmy zmarlych.Czesc poleglym,przeciesz zgineli lugzie!
      • Gość: MaciekS Re: Odbudowa World Trade Center! IP: *.53.128.110.mhub.grid.net 14.09.01, 02:26
        Gość portalu: tato napisał(a):

> Po co?Czcijmy zmarlych.Czesc poleglym,przeciesz zgineli lugzie!

Tak sie rozumuje w Polsce. Buduje sie pomniki rozpamietuje, zyje historia i tragediami zamiast budowac
        przyszlosc. Tacy na szczescie nie sa Amerykanie. Liczy sie przyszlosc. Dobrze by bylo gdyby jeszcze
        Amerykanie chcieli wyciagac glebsze wnioski...

Pozdrawiam
      • Gość: MaciekS Re: A co przeszkadza w tym?! IP: *.53.128.110.mhub.grid.net 14.09.01, 02:32
        Gość portalu: tato napisał(a):

> Po co?Czcijmy zmarlych.Czesc poleglym,przeciesz zgineli lugzie!

Powiedz co to ma wspolnego i co przeszkadza w tym? Budynek ktoryy m oze byc pomnikiem samym w
        sobie? Czy myslisz ze ci co zgineli nie chcieliby by tat uczcic ich pamiec? To wlasnie jest blad w twoim
        mysleniu. To zupelnie nie amerykanskie. Wlasnie Amerykanin chce by zycie sie toczylo a nie
        rozpamietywac gdzie i jak tragicznie on zginal. Polecam wikszy kontakt z Amerykanami i to moze tymi
        mlodszymi niz 50-40 lat.

Pozdrawiam
        • Gość: XYZ Re: A co przeszkadza w tym?! IP: *.enter.net 14.09.01, 03:22
          Maciek mysle iz troche przesadzasz ze Swoim amerykanskim mysleniem.Poki co
          jestes Polakiem i jeszcze dlugo nim bedziesz!!!Odbudowa dolnego Manhatanu ma
          sie tak jak dwa plus dwa./Dobrze iz to Polacy o tym nie decyduja/Zwiedzajacy
          Grunwald do dzisiaj nie wiedza co to jest???Ameryka nigdy nie pozwoli sobie na
          zgiecie karku i to jest Wspaniale co rozni ich od pozostalych. Nawet setki
          atakow terorystycznych nie sa w stanie zlamac DUCHA AMERYKI.To jest najwiekszy
          wrog terorystow Ameryka sama w sobie.Moze w koncu co niektorzy niepoprawni
          mieszkancy zrozumia iz Ameryka nie wysluguje sie Imigrantami Oni dadza sobie
          doskonale rade sami.W tym kraju jest po prostu wzor demokracji To pokazala ta
          tragedia.Polak stoi w kolejce za paliwem i chlebem w obawie o skutki po tym
          wydarzeniu a Amerykanie walcza z codziennoscia i Mysla o dniu jutrzejszym.Co
          niektorzy proponuja wyjscie z NATO obawiajac sie konsekwencji przyszlosci to
          jest braterstwo bronii Tego nie jest w stanie zrozumiec zaden
          muzulmanin,rosjanin i inni tego Swiata.To jest wlasnie ta Ameryka Kraj ktory
          mozna pokochac i oddac za niego ZYCIE>Po tej tragedii jestem w stanie zrozumiec
          czym kierowal sie Pulawski poswiecajac wlasne Zycie.
          Myslmy o dniu jutrzejszym tak jak Amerykanie a bedzie nam lzej zyc wyciagajac
          wnioski dnia poprzedniego.Pozdrawiam i Zycze samych sukcesow w NOWEJ OJCZYZNIE
          Z Powazaniem XYZ
          • Gość: MaciekS Re: A co przeszkadza w tym?! IP: 129.212.11.* 14.09.01, 16:07
            Gość portalu: XYZ napisał(a):

> Maciek mysle iz troche przesadzasz ze Swoim amerykanskim mysleniem.Poki co
            > jestes Polakiem i jeszcze dlugo nim bedziesz!!!Odbudowa dolnego Manhatanu ma
            > sie tak jak dwa plus dwa./Dobrze iz to Polacy o tym nie decyduja/Zwiedzajacy
            > Grunwald do dzisiaj nie wiedza co to jest???Ameryka nigdy nie pozwoli sobie na
            > zgiecie karku i to jest Wspaniale co rozni ich od pozostalych. Nawet setki
            > atakow terorystycznych nie sa w stanie zlamac DUCHA AMERYKI.To jest najwiekszy
            > wrog terorystow Ameryka sama w sobie.Moze w koncu co niektorzy niepoprawni
            > mieszkancy zrozumia iz Ameryka nie wysluguje sie Imigrantami Oni dadza sobie
            > doskonale rade sami.W tym kraju jest po prostu wzor demokracji To pokazala ta
            > tragedia.Polak stoi w kolejce za paliwem i chlebem w obawie o skutki po tym
            > wydarzeniu a Amerykanie walcza z codziennoscia i Mysla o dniu jutrzejszym.Co
            > niektorzy proponuja wyjscie z NATO obawiajac sie konsekwencji przyszlosci to
            > jest braterstwo bronii Tego nie jest w stanie zrozumiec zaden
            > muzulmanin,rosjanin i inni tego Swiata.To jest wlasnie ta Ameryka Kraj ktory
            > mozna pokochac i oddac za niego ZYCIE>Po tej tragedii jestem w stanie zrozum
            > iec
            > czym kierowal sie Pulawski poswiecajac wlasne Zycie.
            > Myslmy o dniu jutrzejszym tak jak Amerykanie a bedzie nam lzej zyc wyciagajac
            > wnioski dnia poprzedniego.Pozdrawiam i Zycze samych sukcesow w NOWEJ OJCZYZNIE
            > Z Powazaniem XYZ

XYZ,

Mylisz zupelnie rozne rzeczy. Niestety nie rozumiesz sprawy. To typowe bledy
            logiczne. Otoz nie mowie ze jestem Amerykaninem. POLAKIEM NAWET W USA POZOSTAEN
            DO KONCA ZYCIA! Jednak nie to bylo tematem ktory zupelnie przeoczyles. Chodzi o
            zrozumienie myslenia amerykanskiego i postawy. Owszem wiele elementow pasuje mi
            juz dzis bardziej niz w polskiej postawie. Nie wiedze w tym nic zlego. Natomiast
            moja ojczyzna zostanie Polska nawet gdy przyjdzie mi zyc do konca w USA.

Pozdrawiam

P.S> Postaraj sie najpierw zrozumiec sens informacji zanim zaczniesz za daleko
            posuwac swe wnioski.
            • gadula Re: A co przeszkadza w tym?! 14.09.01, 18:13
              Myślę, ze wam obu udzieliła się atmosfera, która starają się wszyscy w USA
              wytworzyć dla poparcia poszkodowanych w N.Y. Z kilku wywiadów ze strażakami,
              którzy wydobywają zwłoki z ruin WTC, słyszałem jak jeden z nich opowiadał jak
              wszyscy zaczęli na glos wołać „USA, USA...” podczas wydobywania kolejnych
              zwłok. Świadczy to jak bardzo przygniatający jest widok, z którym maja oni do
              czynienia.
              Jedni kupują chorągiewki amerykańskie inni opowiadają o cudownej wierzy, która
              będzie symbolem i inne bzdety. Dla mnie to nie ma większego znaczenia. Ważne
              jest to, aby Bush nie uległ naciskom Amerykanów i nie był zmuszony do
              konfrontacji z Arabami, których nadzieje się ożywiły po tak efektywnym zamachu,
              który pokazał, jak łatwo jest trafić USA w jej słabe punkty. Czas na wielki
              rozsadek – to jest to, co dla mnie cechuje mądry naród.
              • Gość: MaciekS Re: A co przeszkadza w tym?! IP: 129.212.11.* 14.09.01, 19:11
                gadula napisał(a):

> Ważne
                > jest to, aby Bush nie uległ naciskom Amerykanów i nie był zmuszony do
                > konfrontacji z Arabami, których nadzieje się ożywiły po tak efektywnym zamachu,
                >
                > który pokazał, jak łatwo jest trafić USA w jej słabe punkty. Czas na wielki
                > rozsadek – to jest to, co dla mnie cechuje mądry naród.

Niestety to sie chyba nie uda. Ja od pierwszych minut gdy widzialem przez okno co
                sie dzieje z WTC myslalem co moze zrobic rzad USA i prezydent... ciarki mnie
                przeszly jak wyobrazilem sobie konsekwencje mozliej glupoty.

Niestety wiekszosc sie domaga zemsty jako aktu sprawiedliwosci. Pan Sekretarz
                Obrony Donald Rumsfeld powiedzial wlasnie ze wszelka akcja militarna przeciw
                osobom, grupom czy narodom bedzie samoobrona ("self-defense") a nie odwetem
                ("retaliation") i nie mysli o niej jako karze. Ciekawe podejscie i proba
                zrozumienia pojecia "samoobrona". Cos w znanym nam stylu z dawnych czasow w
                Polsce.

Ja od pierwszego dnia po ataku mowilem ze pewnych slow politykom nie wolno
                uzywac.... przynajmniej na razie. Niestety "war", "revenge", retalition" byly na
                porzadku dziennym i to wypowiadane przez najwazniejsze osoby swiata polityki,
                ktore moga decydowac nawet o losie swiata.

No i stalo sie. Senat zatwierdzil rezolucje zezwalajaca prezydentowi na uzycie
                sily w odwecie (znowu uzyto okreslenia "retaliate") za ataki terorystyczne. Wynik
                senatu? 98-0 "za".

Ja bym na to uwazal bardzo co sie teraz stanie... Polska jako czlonek NATO moze
                byc w stanie wojny z niektorymi krajami zamiast pomagac odszukac terrorystow i
                ewentualnie wesprzec likwidacje "celi" siatki terrorystycznej o ktorej sporo
                wiadomo.

Ale to nie ma nic wspolnego z odbudowa WTC o ktorej mowi sie coraz glosniej i
                optymistyczniej.

Pozdrawiam
    • volny Macku dziekuje Re: Odbudowa World Trade Center! 14.09.01, 03:39
      Macku dziekuje. Dobre wiadomosci powinny tu czesto witac.

Witold Wolkowski
      email Witold@volny.com

Gość portalu: MaciekS napisał(a):

> Wlasnie ogladalem wiadomosci w USA. Otoz Kongres debatowal nad czekiem na usuwa
      > nie szkod
      > po tragedii. Czek mial byc na 20miliardow dolarow, ale przyznano prawie dwa raz
      > y wieksza sume czyli
      > 40 miliardow dolarow. Tylko 20 miliardow przeznaczone jest dla Nowojorczykow!
      >
      > Chwile potem pytano o odbudowe World Trade Center. No i dla tych ktorzy mieli w
      > atpliwosci i mysleli
      > o pomnikach i przesadach otrzymalem potwierdzenie swoich spekulacji. Tak jak mo
      > wilem ze duch
      > Nowojorczyka i Amerykanina jest niezlamany. World Trade Center bedzie odbudowan
      > y i nikt co do
      > tego nie ma watpliwosci (potwierdzili to rozni ludzie i powiedzial to wprost sa
      > m mayor Nowego Jorku
      > Rudolph Guliani). Bedzie on w tym samym miejscu co trzy dni temu zostaly zniszc
      > zone budynki
      > WTC. Mowi sie ze bedzie prawdopodobnie duzo wiekszy (tak jak pisalem!). Sama po
      > dstawowa
      > konstrukcja to 5miliardow dolarow. Mowi sie tez ze bedzie to realizowane jak pl
      > an Marshala czyli plan
      > odbudowy po drugiej wojnie swiatowej.
      >
      > Po prostu nie mozna dac sie zlamac - pamietajcie o tym. Jeszcze obejrzycie nowo
      > czesny "Manhattan
      > Skyline" i miasto z gory nad Wall Street.
      >
      > Pozdrawiam wszystki z ta bardziej radosna nowina,
      > Maciek z New Jersey

• Gość: Chaladia Re: Odbudowa World Trade Center! IP: 194.139.172.* 14.09.01, 16:30
      Stary, co Ty wypisujesz?
      Ja, stary expatriat z Bliskiego Wschodu, przez lat wiele quantity surveyor
      mówię Ci: Chałupy miały po 110 pieter po góra 4000 m2 każdy. To jest mniej niż
      milion m2. Jeżeli metr w takim miejscu i tak wysoko budowany kosztuje 3000 USD,
      to mówimy o maksimum 3 miliardach. Reszta to zapewne odszkodowania dla
      poszkodowanych.
      Przecinek Ci się przesunął.
      Ale z całego serca popieram idee odbudowy, nieważne ile to ma kosztować. Gdy to
      się stanie, będzie najpiękniejszym pomnikiem ofiar katastrofy.
      Chaladia Bolandi
      • Gość: MaciekS Re: Odbudowa World Trade Center! IP: 129.212.11.* 14.09.01, 19:44
        Gość portalu: Chaladia napisał(a):

> Stary, co Ty wypisujesz?
        > Ja, stary expatriat z Bliskiego Wschodu, przez lat wiele quantity surveyor
        > mówię Ci: Chałupy miały po 110 pieter po góra 4000 m2 każdy. To jest mniej niż
        > milion m2. Jeżeli metr w takim miejscu i tak wysoko budowany kosztuje 3000 USD,
        >
        > to mówimy o maksimum 3 miliardach. Reszta to zapewne odszkodowania dla
        > poszkodowanych.
        > Przecinek Ci się przesunął.
        > Ale z całego serca popieram idee odbudowy, nieważne ile to ma kosztować. Gdy to
        >
        > się stanie, będzie najpiękniejszym pomnikiem ofiar katastrofy.
        > Chaladia Bolandi

Nie nie przesunal mi sie przecinek. Ja Ci podaje wiadomosci z USA a mowie o
        prawdziwych sumach wymienianych.

5 miliardow kosztuje konstrukcja podstawowa z podstawowym osprzetem - wiadomosc
        podana w USA tez przez fachowca.

Zatwierdzono okolo 40 miliardow w porownaiu do 20 miliardow zazadanych. 20
        miliardow przeznaczone jest tylko dla Nowego Jorku. To nie sa pieniadze na budowe
        WTC ale na usuwanie skutkow aktu terrorystycznego - to jest ogromna roznica.
        Widzisz ja? Duuuzo szersze pojecie!

Powiem Ci jako niefachowiec a czy wiesz ile kosztuja odszkowowania w USA? Juz
        teraz szacuje sie ze moze to spokojnie przekroczyc 20 miliardow. Odszkodowania sa
        duzo drozsze niz budynki WTC. Chyba o tym zapominasz albo wrecz nie wiesz.

Pozdrawiam
        • Gość: XYZ Re: Odbudowa World Trade Center! IP: 63.94.130.* 14.09.01, 21:33
          Odszkodowania maja siegnac sumy okolo 40 miliardow jezeli juz.
          Ps.Maciek zaczynasz zachowywac sie zbyt arogancko na tym forum/moze sie myle/
          i na dodatek zaczynasz wierzyc w wylacznosc swojej racji na wszystkie tematy.
          Ogranicz sie do wlasnych wypowiedzi a nie do udowadniania czyjejs
          niewiedzy.Osoby ktore sie tutaj wypowiadaja pisza o swoich spostrzezeniach a
          nie prosza Ciebie o WIARYGODNA PRAWDE.I bez obrazy prosze pisze tylko o tym co
          zauwazylem od czasu Twoich pierwszych wpisow.Pozdrawiam i Zycze Samych Sukcesow.
          • Gość: MaciekS Re: Odbudowa World Trade Center! IP: 129.212.11.* 14.09.01, 22:12
            Gość portalu: XYZ napisał(a):

> Odszkodowania maja siegnac sumy okolo 40 miliardow jezeli juz.
            > Ps.Maciek zaczynasz zachowywac sie zbyt arogancko na tym forum/moze sie myle/
            > i na dodatek zaczynasz wierzyc w wylacznosc swojej racji na wszystkie tematy.
            > Ogranicz sie do wlasnych wypowiedzi a nie do udowadniania czyjejs
            > niewiedzy.Osoby ktore sie tutaj wypowiadaja pisza o swoich spostrzezeniach a
            > nie prosza Ciebie o WIARYGODNA PRAWDE.I bez obrazy prosze pisze tylko o tym co
            > zauwazylem od czasu Twoich pierwszych wpisow.Pozdrawiam i Zycze Samych Sukcesow
            > .

Przykro mi ze tak to odbierasz. Jakos nikt nie dal mi odczuc tego od moich
            pierwszych wpisow od paru miesiecy. Jestes pierwsza osoba. Owszem krytukuje, ale
            nie atakuje osob tylko opinie. To arogancja wedlug Ciebie? Ciekawe.

Slucham tez opinii, ale jakos nie ma w wielu miejscach argumentow przeciw moim.
            Czy to nadal arogancja wedlug Ciebie? Chetnie poslucham argumentow i dam sie
            przekonac. Nie wydaje mie sie ze zawsze mam racje, ale jak to w wielu miejscach
            ostatnio powiedzialem a czego pewnie nie zauwazyles mowie o zwyklych
            SPEKULACJACH.

Natomiast te 40 miliardow czy 20 miliarrdow to nie "spekulacje" tylko zajrzyj do
            wiadomosci NBC lub CNN (ich srtrony internetowe) to moze sie zorientujesz ze
            podaje tylko fakty z wiadomosci ktore czasami docieraja do mnie jak widac
            szybciej niz na pierwsze strony Gazety. Dziwne...

Powtorze jeszcze to do Ciebie linkiem z wiadomosci amerykanskich bo widze ze sie
            upierasz przy swoich racjach. Ponizej zamieszczam tekst dzisiejszego artykulu,
            ale wiadomosci, ktorymi sie posluguje pochodza rowniez z TV amerykanskiej i to z
            wczoraj kiedy to jeszcze debatowano nad decyzja.

Zajrzyj to sie dowiesz ze te 40 miliardow zatwierdzone to nie tylko odszkodowania
            a suma przeznaczona na usuwanie skutkow tragedii ("emergency bill")... chociaz
            nie przecze ze same odszkodowania moga przekroczyc ogromne sumy (tego wlasnie nie
            wiem , ale slyszalem o spekulacjach):

Mnie strasznie denerwuje brak precyzji w wypowiedziach... w tym ludzi wydawaloby
            sie na pozycji duzo lepszej niz moja jak pana Weglarczyka. Stad moja irytacja w
            niektorych postach (namnozylo sie poniewaz nie wiem z jakiego powodu wysylajac
            kolejny post do watku ktory zapoczatkowalem serwer Gazety powiela i kopiuje
            pierwotnie otworzony przeze mnie watek).

Jesli chcesz mnie pouczac jak sie zachowywac dziekuje Ci, ale to swiadczy o
            Twojej bezczelnosci. Oceniaj postawy i sposob wypowiedzi - to Twoja sprawa. Ja
            nikogo nie wyzywam i nie staram sie obrazic wiec bardzo prosze zachowaj swoje
            uwagi na temat moich wypowiedzi dla siebie. Mnie one mniej interesuja. Jakos nie
            zauwazylem by ktos mial pretensje o moje opinie na forum chociaz zdaje sobie
            sprawe ze moj sposob moze kogos denerwowac. To jest moj styl i radze Ci
            przyzwyczic sie do niego lub ignorowac a nie pouczac.

Pozdrawiam

Tekst oryginalny wiadomosci z CNN:

WASHINGTON (CNN)
        • Gość: Chala Re: Odbudowa World Trade Center! IP: 212.69.73.* 14.09.01, 22:18
    • Gość: a psik Re: Odbudowa World Trade Center! IP: 192.168.1.* / *.zrpa.com 14.09.01, 23:31
      popieram z calego serca.............a nowi pracownicy na swych biurkach powinni
      miec informacje : pracujesz przy biurku na miejscu ............ kto tu zginal w
      wynku zamachu terrorystycznego. Have a nice day.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka