ona_au 01.07.05, 12:36 W pracy chca bym upiekla cos polskiego prosze o jakis przepis na polskie ciasto (ktore zawsze wychodzi) sernik odpada, bo juz ktos zrobil Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
octopussy Re: typowe latwe polskie ciasto dla kolegow z Aus 01.07.05, 13:31 Dopiero co sie z kieratu polskiego wywalas a tu juz kolegow pokazujesz. Tylko nie narzekaj pozniej ze tylko do tego cie widza. Odpowiedz Link Zgłoś
snowbirdie Re: typowe latwe polskie ciasto dla kolegow z Aus 01.07.05, 14:53 ona_au napisała: > W pracy chca bym upiekla cos polskiego > prosze o jakis przepis na polskie ciasto (ktore zawsze wychodzi) > sernik odpada, bo juz ktos zrobil zawsze wychodza zapiekanki z maki maka, woda, sol i cukier do smaku mieszasz aby mialo konsystencja ciasta rzucasz na rozgrzana do czerwonosci patelnie podrzucasz, aby obrocic, ale nie za wysoko bo moze get stuck to the ceiling po kilku minutach zarumienione rozkladasz na papier pergaminowy na gore gladziesz zalezy co lubisz dla wegetarianow swierza pietruszka, lub na slodko plastry ananasow, dla mieso, wszystko zernych na slono kawalki posiekanego na drobno kostke sledzia lub szynke pycha i mozna szybko zrobic! watch you carbs, though ) z polskich posilkow, ktore zawsze wzbudzaja sensacje to czernina ale pamietaj jak sie robi czernine mowisz biesiadnikom dopiero jak skoncza jesc, i wtedy nie oszczedzaj 'gory details' be proud to be polish!!! Odpowiedz Link Zgłoś
waldek.usa Czernino to widze 01.07.05, 17:36 snowbirdie napisał: >> > z polskich posilkow, ktore zawsze wzbudzaja sensacje to czernina ale pamietaj jak sie robi czernine mowisz biesiadnikom dopiero jak skoncza jesc, i wtedy nie oszczedzaj 'gory details' > be proud to be polish!!! > ► no i oczywiscie kubelki, gdyz zrobi im sie niewatpliwie slabo, hehehe, rzeklbym wymiotnie... Odpowiedz Link Zgłoś
grafiti_lives Re: Ciasto 01.07.05, 17:58 kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=532 ekstra-gotowanie.blog.onet.pl/ ------------------------------------------------------------------- Ciasto z Fantą składniki 2 szklanki cukru 3 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 paczka cukru waniliowego 1 paczka proszku do pieczenia 1 szklanka Fanty 4 jajka szczypta soli przygotowanie Wykonanie ciasta nie jest trudne. Wystarczy wymieszać mikserem wszystkie składniki i przełożyć do natłuszczonej okrągłej formy. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciasto piecze się ok. 40 - 45 minut. ________________________________________________________________________ ciasto czekoladowo - orzechowe składniki 6 jajek 250 g cukru pudru 250 g gorzkiej czekolady 250 g masła 100 g orzechów 250 g mąki przygotowanie Żółtko ubij z cukrem pudrem, dodaj miękkie masło i dobrze wymieszaj. Mąkę, posiekane orzechy i roztopioną na parze czekoladę wymieszaj i dodaj do masy z żółtek. Białko ubij na sztywno i powoli połącz z ciastem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Piec we wcześniej nagrzanym do 140 stopni C piekarniku ok. 40 -45 minut. -------------------------------------------------------------------------------- ciasto czekoladowo - orzechowe składniki 6 jajek 250 g cukru pudru 250 g gorzkiej czekolady 250 g masła 100 g orzechów 250 g mąki przygotowanie Żółtko ubij z cukrem pudrem, dodaj miękkie masło i dobrze wymieszaj. Mąkę, posiekane orzechy i roztopioną na parze czekoladę wymieszaj i dodaj do masy z żółtek. Białko ubij na sztywno i powoli połącz z ciastem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Piec we wcześniej nagrzanym do 140 stopni C piekarniku ok. 40 -45 minut. ------------------------------------------------------------------------------ Orzechowiec składniki 250 g masła 300 g cukru 6 żółtek 6 białek 250 g maki 125 g zmielonych orzechów laskowych 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 opakowanie proszku do pieczenia 1 filiżanka kawy rozpuszczalnej przygotowanie Wszystkie składniki wymieszaj w mikserze. Białko ubij na sztywno i powoli dodaj do ciasta. Wymieszaj delikatnie. Piecz w piekarniku z nawiewem w temperaturze 170 stopni C przez ok.70 minut. --------------------------------------------------------------------------- kulinaria.gong.pl/content/view/29/29/ Odpowiedz Link Zgłoś
ona_au Re: typowe latwe polskie ciasto dla kolegow z Aus 03.07.05, 06:09 dzieki za przepisy - ale chce dodac ze zalezalo mi bardziej na polskich wyprobowanych przepisach rzez kuchcikow z Australii - dlatego pisze na Forum Polonia. - tutaj jest inna maka i inne skladniki troche, gdy probuje cos upiec polskiego niebardzo mi wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
ifa11 Re: typowe latwe polskie ciasto dla kolegow z Aus 03.07.05, 07:01 U mnie w pracy prawdziwa furore zrobila Karpatka i Szarlotka kup gotowa mieszkane w sklepie polskim i tam jest przepis co jeszcze dodac i jak co zrobic szarlotke robie w 45min z tej mieszanki plus 1h pieczenie i jest przepyszna,taka chrupka karpatke dluzej bo trzeba zrobic krem i piec dwie warstwy ciasta,kazda oddzielnie,bo krem przeklada sie miedzy warstwami ciezko jest znalezc jakies takie typowe tylko dla polski ciasto,zawsze cos podobnego mozna tu znalezc przy takim wyborze wypiekow,ciast i ciasteczek moze mazurek albo rolowany makowiec? - to bardzo polskie ale tez nie takie ze niegdy nikt o tym nie slyszal w jakies innej postaci problemu z maka jako tako nie mam ale musze dawac wiecej masla niz na polskim przepisie zeby dobrze wyszlo,to fakt smacznego i. Odpowiedz Link Zgłoś
sydneypolak mazurki, leguminy, oraz wodka pedzona z miesa 03.07.05, 08:08 mazurki (pewne i doskonałe) Pół kwarty masła moczy się w zimnej wodzie, bierze się w dojnicę i rozciera się pół godziny. Żółtków kopę zgotowanych rozciera się przez sito i wsypuje się w to masło; i trzeba trzyć takowe dobrze. Potym wziąć cukru funt utartego i mąki funt, razem zmieszać i wsypać do dojnicy i wszystko razem trzyć. Jeżeliby zaś jeszcze było rzadkie, to znowu mąki dosypać. Na koniec wyjmuje się na stolnicę i roztacza się wałkiem, ile się podoba. Można także do tego cynamonu i skórki cytrynowej dodać. mazurki przednie Pół funta cukru, pół funta migdałów zmieszanych z gorzkimi; opłuczone i usiekane być powinny. Tłucze się ich w moździerzu, potem sypie się w rondel, na sucho praży się w rondlu, żeby były przyrumienione, wyrzuca się w makutrę, wałkiem się trze. Do tego wrzuca się białek jeden z jajka surowego, dwie łyżek śmietany i trochę mąki, żeby nie było zbyt wolne. Robić mazurki podług upodobania i w wolnym ogniu w piec wsadzać. mazurek migdałowy bez mąki Wziąć funt migdałów słodkich, pół funta gorzkich, sparzyć, obrać z łupin, potem pokrajać, w moździerzu utłuc,żeby się z nich masa zrobiła. Wziąć piętnaście białków, z nich pianę ubić, i sześć kubków cukru miałko tłuczonego, to wszystko dobrze wymieszać. Można do tego przymieszać skórki cytrynowej, wanilii dla smaku. Potem robić mazurki na palec grube. Później w piec letni włożyć, aby w nim rękę utrzymać można, gdyż powinny się wysuszyć, a nie porumienić. Formy z papieru porobić i wysmarować masłem niesłonem. sposób robienia arkuszu Wziąć mleka słodkiego garniec, jaj całych dwanaście, pół cytryny, rozbić dobrze, przecedzić przez sito i gotować na ogniu wolnym, mieszając łyżką, dopóki się syr nie zrobi. Potym wlać na sito, niech powoli ścieka, łyżką zgartując do kupy. Niech tak na sicie ostygnie, dopiero kłaść w formę, w jakie kto chce. Potym zrobić sos ze śmietany kwaśnej. Obtarłszy cukier o cytrynę, dodawszy do tego cynamonu tłuczonego, zmieszawszy ten cukier z cynamonem ze śmietaną, oblać ten syr i dać na stół. legumina z cytryn na osób sześć Cytrynę obrać z wierzchniej skórki i tę całkiem włożyć w garnuszek. Wodą nalawszy, mocno gotować póty, żeby się tylko dużą łyżeczkę wody zostało. Wyjąć potym w dojnicę, wybrać ziarka i trzeć mocno wałkiem, żeby się z tego zrobiła masa, dorzucając po kawałku cukru i z tym trzeć razem, trzeć nie ustając. Żółtek z jaja, po jednym żółtku do sześciu, wbijać, białka z tych na pianę ubić dobrze, cytrynową skórkę drobniuchno usiekać, na wpół z kwiatem muszkatołowym lub gałką, wsypać w tę masę i wymieszać wprzód, nim pianę włoży się w to. Wysmarować masłem formę i chlebem tartym wysypać, dopiero pianę w tę masę włożyć, wymieszać należycie, dodać do tego dwie łyżeczek od kawy haraku lub spirytusu, włożyć w tę formę i w piec już przygotowany, ale żeby był najwolniejszy. Przez ten czas syrop się robi do tej legominy. Dwie części wina białego, trzecią część soku cytrynowego, dodać cukru do smaku, trza wysmażyć, by się syrop zrobił. Jak się wyjmie z pieca, dając na stół polewa się tym syropem i tę legominę zjeść z apetytem. legomina z szołowi Weźmij szołowi pół łuta, zmieszaj z jedną garścią kwiatu berberysowego, dodawszy do tego mąki jęczmiennej kwatyrkę. Rozbić białków pięć z salapą i manną kalabniną, po uncji jednej jak pierwszego, tak drugiego, utrzyć to wszystko w dojnicy, potym dla wyruszenia wlać łyżkę drożdży. Jak się ruszy, wysmarować forkę rumbarbarem, włożyć całą przyprawę w nią i po wirzchu posypawszy senesem wsunąć w piec. Upieczona legomina potrzebuje dla zupełnego smaku sosu z dędery i ciemięrzycy. wódka dobra cukrowa Włożyć w alembik kawał wołowego mięsa, badjanu, korzenia angielskiego, pieprzu, cynamonu, buraków, marchwi, hanyżu, skórki z pomarańcz. To wszystko włożywszy pędzić i z tej można likwory robić. Chcieć mieć likwor kawiany, sto ziarek kawy upalić, syrop zrobić i na gorący syrop gorącą kawę wsypać, przykryć, niech wystygnie. Potem wlać w kwartę spirytusu, niech moknie dni dziesięć. Przefiltrować ją i zatykać mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: typowe latwe polskie ciasto dla kolegow z Aus 03.07.05, 08:36 dawno odpuscilem sobie przygotowynie polskich ciast wlasnie dlatego ze ich skladniki roznia od tych w polsce, szczegolnie maka. za to wyprobowalem kilka polskich piekarn w duzym miescie w kanadzie i wpycham zadowalajace mnie ciasta w kanadyjczykow i amerykanow jako polskie (szczegolnie torty, jagodzianki i paczki). roznia sie od polskich w polsce ale uchodza dla tubylcow. jak juz musisz sama piec to pamietaj o smalcu, ten naprawde robi roznice, i o trzymaniu sie polskich norm cukrowych. do tej pory zaprzyjaznieni japonczycy pamietaja moj wlasny makowiec sprzed lat bo ja sprzedawalem to jako ciasto a oni uwazali to za slodkawy chleb narkotyczny. na marginiesie, ciasta drozdzowe dosc latwo wychodza. jak chcesz to zapytam moja zone (przetlumaczylem jej nasz przepis a ona robi reszte) o to jak je zrobic. amerykanska rasberry pie mojej zony tez moze byc przebojem a skad australijczy maja wiedziec ze to nie polskie? tubylcy nam kit wciskaja to dlaczego mamy im pozostac dluzni? dlaczego upierasz sie przy ciastach jak masz z nimi klopoty? golabki (szczegolnie tylko z grzybami i ryzem), pierogi (szczegolnie owocowe), i nalesniki to tez dobre zarcie na bufet a pewnie wiesz jak je przygotowac od dziecinstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
sydneypolak do onej 03.07.05, 08:58 slusznie, po co sie meczyc?! przy wjezdzie do Blue Mounrtains jest niemiecka ciastkarnia - na rogu po prawej stronie - jedna z miejscowosci pod gore, nie pamietam nazwy, bo tam juz od lat nie bywam... kupujesz tam gotowe ciastka, sa super i lepsze niz "polskie"!! Odpowiedz Link Zgłoś
ona_au Re: typowe latwe polskie ciasto dla kolegow z Aus 03.07.05, 10:48 Bardzo dziekuje za tyle wspanialych przepisow ja mieszkam w Melbourne i jedynie wiem ze sklepy sa na St Kildzie - troche daleko z mojej dzielnicy, a samochodu nie kupilam jeszcze. Czy sa jakies sklepy blizej Wschodnich Dzielnic? Odpowiedz Link Zgłoś
1adarek Re: typowe latwe polskie ciasto dla kolegow z Aus 03.07.05, 13:27 ona_au napisała: > Bardzo dziekuje za tyle wspanialych przepisow > ja mieszkam w Melbourne i jedynie wiem ze sklepy sa na St Kildzie - troche > daleko z mojej dzielnicy, a samochodu nie kupilam jeszcze. > > Czy sa jakies sklepy blizej Wschodnich Dzielnic? Np Wisla w Dandenong Odpowiedz Link Zgłoś
kaganowski Re: typowe latwe polskie ciasto dla kolegow z Aus 04.07.05, 15:28 W Australii bez samochodu to jak bez nogi! Odpowiedz Link Zgłoś
1adarek Re: typowe latwe polskie ciasto dla kolegow z Aus 03.07.05, 13:22 Zobacz kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1634250,55643,2149403.html dla łozików wszystko bedzie lepsze od pavlova'ej Odpowiedz Link Zgłoś
kaganowski Re: typowe latwe polskie ciasto dla kolegow z Aus 04.07.05, 15:27 Moze makowiec, ale ryzykujesz wtedy scagniecie do pracy agentow ASIS/ASIO! Odpowiedz Link Zgłoś