Dodaj do ulubionych

lepszy swiat

IP: 209.250.153.* 16.09.01, 01:31
bylo by bezpiecznie i wspaniale gdyby za ten caly burdel placili politycy i
ludzie budujacy sytuacje na swiecie.chcialbym doczekac chwili jak np. sadam
oklada sie po pysku np. z prezydentem buszem .ale to tylko marzenia oni sa
bezpieczni--placa tylko kibice.przeraza podgrzewanie do odwetu,nazwal bym to
przygotowywaniem miesa (ilu juz ochotnikow sie zglosilo).przez tyle dni nikt
nie probuje zadac pytania ,dlaczego tak sie stalo .co pcha wszystkich do
zbiorowego oledu.jakie sa wasze opinie
Obserwuj wątek
    • volny Re: lepszy swiat 16.09.01, 03:23
      Moja opinja jest prosta bo o to sam pytasz
      .....................................................................
      POD PLASZCZYKIEM ROWNOSCI -JAK W KOMUNIZMIE - SZUKASZ TYLKO SENSACJI.
      KIEDY ONI BEDA SIE OKLADALI PO PYSKU.
      a tak sie zastanawiem po ktorej ty stronie stoisz. Na pewno nikogo nie straciles w tej tragedii
      Dlatego ci to wszystko zwisa. Jestes polakiem, amerykaninem, arabem. ???????????
      Po zatym mysle ze nie masz zadnego pojecia co to jest PATIOTYZM. Nie zaslepienie tylko patiotyzm.
      POOGLADAJ SOBIE FILMY DOKUMENTALENE
      O polskich postawach ludzkich przed II wojna swiatowa.
      NA KONIEC SPOSOB W JAKI ZADAJESZ PYTANIE JEST JUZ WYZWANIEM DO WALKI
      DO PODZIALU
      MIEDZY TYCH CO BEDA ZA I PRZECIW.
      Musimy sie zjednoczyc przeciwko ciemnocie i braku poszanowania drugiego czlowieka.
      U ciebie poszanowania nie widze. A na pewno zwisa ci co czuja ci wszyscy co zyja ALE stacili rodzine
      bliskjich czy znajomych w tych wierzowcach.
      W sumie nie podjudzaj ludzi.

zegnam i nie chce z toba wiecej miec do czynienia

VOLNY_ amerykanin

Gość portalu: bee napisał(a):

> bylo by bezpiecznie i wspaniale gdyby za ten caly burdel placili politycy i
      > ludzie budujacy sytuacje na swiecie.chcialbym doczekac chwili jak np. sadam
      > oklada sie po pysku np. z prezydentem buszem .ale to tylko marzenia oni sa
      > bezpieczni--placa tylko kibice.przeraza podgrzewanie do odwetu,nazwal bym to
      > przygotowywaniem miesa (ilu juz ochotnikow sie zglosilo).przez tyle dni nikt
      > nie probuje zadac pytania ,dlaczego tak sie stalo .co pcha wszystkich do
      > zbiorowego oledu.jakie sa wasze opinie

• Gość: bee Re: lepszy swiat IP: 209.250.153.* 16.09.01, 03:46
        volny napisał(a):

> Moja opinja jest prosta bo o to sam pytasz
        > .....................................................................
        > POD PLASZCZYKIEM ROWNOSCI -JAK W KOMUNIZMIE - SZUKASZ TYLKO SENSACJI.
        > KIEDY ONI BEDA SIE OKLADALI PO PYSKU.
        > a tak sie zastanawiem po ktorej ty stronie stoisz. Na pewno nikogo nie stracile
        > s w tej tragedii
        gdzie taka kurwa sie urodzila
      • Gość: Anna do Volnego IP: *.extern.kun.nl 18.09.01, 13:14
        a czym jest dla Ciebie patriotyzm?

Jesli jestes patriota, dlaczego wiec podpisujesz sie jako
        Amerykanin?
    • Gość: ronald Re: lepszy swiat IP: *.mad.east.verizon.net 16.09.01, 04:01
      Zgadzam sie, szczegolnie teraz w Ameryce, gdzie widze przejaskrawione objawy
      patriotyzmu: flagi na samochodach, flagi na autostradach, w oknach. Skad my to
      znamy? Przed samym wybuchem II wojny swiatowej rzadowa propaganda w Polsce
      wmawiala ludziom,ze byli w stanie stawic czolo Hitlerowi. Reszte znamy bardzo
      dobrze. Francuzi byli dumni ze swojej linii Maginota jak Amerykanie ze swojej
      technologii. Niemcy nie musieli sie bardzo meczyc, aby znalezc sposob na
      zaatakowanie Francji z innej strony.
      Przecietni Amerykanie nie sa swiadomi, ze wiele spoleczenstw na swiecie nie
      jest zadowolone z ich arogancji, polityki w Izraelu wspierajacych okupacje
      terytoriow palestynskich. Dobrze pamietam niedawna konferencje na temat rasizmu
      w Durbanie, gdzie bano sie potepic Izrael za ich stosunek do Palestynczykow.
      Dlaczego zyjemy w takim klamstwie? Czy filozofia "political correctness" nie
      jest jednostronna i czy nie brakuje jej obiektywnego spojrzenia? \
      Atak na WTC jest konsekwencja decyzji politykow, ktorym los przecietnych
      obywateli nic nie obchodzi. Jest interesujace, ze w obecnym odgruzowaniu
      zgliszcz i w poszukiwaniu ofiar uczestnicza zwykli ludzie: strazacy,
      policjanci, sluzby medyczne i ratunkowe. Gdzie sa wielkie korporacje, ktore tak
      nawoluja do prywatyzacji wszystkich dziedzin gospodarki? Gdzie sa gwiazdy
      Hollywoodu, ktore stworzyly filmy pelne agresji i wybuchow w wielkich centrach
      urbanistycznych? Kto pomoze rodzinom zmarlych? Na pewno nie bogaci tego swiata,
      ani Amerykanscy politycy, ktorzy uzyja nas, jak miesa armatniego. Szkoda, ze
      przecietni Amerykanie tak latwo ulegaja iluzjom i propagandzie telewizji, nie
      zastanawiaja sie nad polityka swego panstwa. Mysla, ze sa samowystarczalni,
      obeda sie bez reszty swiata i wygraja wojne, jak w jakiejs grze video. Sa tak
      niedojrzali i nieswiadomi!
      Trudno mi powiedziec, co powinno sie zrobic po obecnej tragedii. Moze
      interwencja zbrojna jest nieunikniona, ale bez zmian polityki swiatowej,
      eksploatacji krajow biednych, ochrony interesow wielkich korporacji i
      tolerancji wobec innosci, taka interwencja nic nie zmieni. Jakie mamy
      reperkusje po upadku totalitaryzmu? Amerykanski model najlepszy do
      nasladowania? Redukcja struktur panstwowych, prywatyzacja- ale kto bedzie
      bronil przecietnych obywateli przed terroryzmem? Bill Gates? Na pewno nie?

Obawiam sie, ze swiat bez jakiegos kataklizmu nie jest w stanie sie zmienic.
      Jest tyle podzialow- biedni-bogaci, Zachod- swiat rozwijajacy sie, biali-czarni,
      uprzywilejowani- eksploatowani. Kto ma ochote to zmienic? George Bush? Jego
      nawet nie interesuje brak sluzby zdrowia w tym kraju. Ani dostep do przyzwoitej
      edukacji, gdzie trzeba sie nazapozyczac do konca zycia.

Ja jestem za sprawiedliwoscia i zrozumieniem innych ludzi. Ale moje poglady nie
      maja znaczenia dla politykow. I tak zrobia, co chca.

Z pozdrowieniami,
      Ronald
      • Gość: bee Re: lepszy swiat IP: 209.250.153.* 16.09.01, 04:21
        Gość portalu: ronald napisał(a):

> Zgadzam sie, szczegolnie teraz w Ameryce, gdzie widze przejaskrawione objawy
        > patriotyzmu: flagi na samochodach, flagi na autostradach, w oknach. Skad my to
        > znamy? Przed samym wybuchem II wojny swiatowej rzadowa propaganda w Polsce
        > wmawiala ludziom,ze byli w stanie stawic czolo Hitlerowi. Reszte znamy bardzo
        > dobrze. Francuzi byli dumni ze swojej linii Maginota jak Amerykanie ze swojej
        > technologii. Niemcy nie musieli sie bardzo meczyc, aby znalezc sposob na
        > zaatakowanie Francji z innej strony.
        > Przecietni Amerykanie nie sa swiadomi, ze wiele spoleczenstw na swiecie nie
        > jest zadowolone z ich arogancji, polityki w Izraelu wspierajacych okupacje
        > terytoriow palestynskich. Dobrze pamietam niedawna konferencje na temat rasizmu
        >
        > w Durbanie, gdzie bano sie potepic Izrael za ich stosunek do Palestynczykow.
        > Dlaczego zyjemy w takim klamstwie? Czy filozofia "political correctness" nie
        > jest jednostronna i czy nie brakuje jej obiektywnego spojrzenia? \
        > Atak na WTC jest konsekwencja decyzji politykow, ktorym los przecietnych
        > obywateli nic nie obchodzi. Jest interesujace, ze w obecnym odgruzowaniu
        > zgliszcz i w poszukiwaniu ofiar uczestnicza zwykli ludzie: strazacy,
        > policjanci, sluzby medyczne i ratunkowe. Gdzie sa wielkie korporacje, ktore tak
        >
        > nawoluja do prywatyzacji wszystkich dziedzin gospodarki? Gdzie sa gwiazdy
        > Hollywoodu, ktore stworzyly filmy pelne agresji i wybuchow w wielkich centrach
        > urbanistycznych? Kto pomoze rodzinom zmarlych? Na pewno nie bogaci tego swiata,
        >
        > ani Amerykanscy politycy, ktorzy uzyja nas, jak miesa armatniego. Szkoda, ze
        > przecietni Amerykanie tak latwo ulegaja iluzjom i propagandzie telewizji, nie
        > zastanawiaja sie nad polityka swego panstwa. Mysla, ze sa samowystarczalni,
        > obeda sie bez reszty swiata i wygraja wojne, jak w jakiejs grze video. Sa tak
        > niedojrzali i nieswiadomi!
        > Trudno mi powiedziec, co powinno sie zrobic po obecnej tragedii. Moze
        > interwencja zbrojna jest nieunikniona, ale bez zmian polityki swiatowej,
        > eksploatacji krajow biednych, ochrony interesow wielkich korporacji i
        > tolerancji wobec innosci, taka interwencja nic nie zmieni. Jakie mamy
        > reperkusje po upadku totalitaryzmu? Amerykanski model najlepszy do
        > nasladowania? Redukcja struktur panstwowych, prywatyzacja- ale kto bedzie
        > bronil przecietnych obywateli przed terroryzmem? Bill Gates? Na pewno nie?
        >
        > Obawiam sie, ze swiat bez jakiegos kataklizmu nie jest w stanie sie zmienic.
        > Jest tyle podzialow- biedni-bogaci, Zachod- swiat rozwijajacy sie, biali-czarni
        > ,
        > uprzywilejowani- eksploatowani. Kto ma ochote to zmienic? George Bush? Jego
        > nawet nie interesuje brak sluzby zdrowia w tym kraju. Ani dostep do przyzwoitej
        >
        > edukacji, gdzie trzeba sie nazapozyczac do konca zycia.
        >
        > Ja jestem za sprawiedliwoscia i zrozumieniem innych ludzi. Ale moje poglady nie
        >
        > maja znaczenia dla politykow. I tak zrobia, co chca.
        >
        > Z pozdrowieniami,
        > Ronald

to wlasnie mam na mysli.

• Gość: volny historia ???? IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 16.09.01, 05:47
        Czesc to jeszcze raz ja Ronald masz bardzo duzo racji w wielu punktach.
        Ale jezeli chcesz byc tak dokadny to poczytaj a najlepiej posluchaj prostych ludzi ktorzy urodzili sie
        przed wojna. Co oni mowia a nie pisz ze polska postawa byla wynikiem tylko propagandy.
        Bo to co robili polacy w czasie II wojny swiatowej nie bylo dzielem propagandy
        Powstanie warszawskie i setki innych.
        Polski agent wojskowy chyba nazywal sie SZAJNOWICZ zginal podstepnie zdradzony dzilalal w
        GRECJI.
        tylko postawy ludziej. ICH SYSTEMU WARTOSCI. Nie wiem czy sluszles wypowidzi prostych ludzi
        ktorzy juz nigdy nie beda mieli polski tam gdzie mieszkaja.
        Slyszalem co mowia polacy mieszkajacy na Bialorusi.
        CO TO ZNACZY przejaskrawione objawy patiotyzmu Wychodze na ulice i widze ludzi z flagami NIKT IM
        TEGO NIE KAZAL ROBIC
        ROBIA TO CO CZUJA
        Dlatego ze w Ameryce jest wolnosc to palono amerykanskie flagi.
        Piszesz o histrii o lini Maginota co to ma do rzeczy.
        Normalni ludzie czasami nie przypuszczaja ze ktos moze byc az tak bezwzgledny any uzyc np
        samoloty z ludzmi aby uzuc ich jako broni.
        Piszac ze politycy zrobia to co chca zawialo czsami komunizmu. Nietety masz dziwne pojecie o
        ludzach w rzadzie. panstwa demokratycznego jak ameryka.

To jest obraza tych ludzi w rzadzie i mnie takze bo glosowalem na nich.
        Wlasnie slucham TV po polsku historia poczatku II wojny.
        Stalin przed wojna wymordowal 36000 OFICEROW WE WLASNYM WOJSKU .
        Czemu o tym pisze.
        BO wiele rzeczy ktore zrobili amerykanie zapobiegly temu aby komuniam nie zalal calego swiata.
        Jezli tego nie widzisz to naprawde mi przykto z tego powodu.
        .,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
        Czy ja nawoluje do wojny bron Boze sam ucieklem z wojska. Nie lubie wojny, ale sa sytuacje na
        swiecie ze ludzie jeszcze musza siegniac po ta ostatecznosc.
        Po prostu za duzo za duzo jest kretynow na swiecie i ludzie nie dorosli do calkowitej demokracji.
        ......................................
        Sytuacja jest trudna.
        Ale zaatakowano nasz dom.

pozdrawiam

Witold Wolkowski
        email Witold@volny.com
        Reszte znamy bardzo dobrze. Francuzi byli dumni ze swojej linii Maginota jak Amerykanie ze swojej
        technologii. Niemcy nie musieli sie bardzo meczyc, aby znalezc sposob na zaatakowanie Francji z
        innej strony.

Ja jestem za sprawiedliwoscia i zrozumieniem innych ludzi. Ale moje poglady nie
        maja znaczenia dla politykow. I tak zrobia, co chca.
        • Gość: ronald Re: historia ???? IP: *.mad.east.verizon.net 16.09.01, 06:29
          Chcialem tutaj cos dorzucic do mojej wypowiedzi. Wspominajac sytuacje w Polsce
          przed agresja Hitlera i linie Maginota mialem na mysli politykow, ktorzy nam
          wmawiaja, ze wygramy wojny i nic nam nie grozi. Moja mama byla wtedy mala
          dziewczynka i dokladnie pamieta, gdy Rydz-Smigly Rydz zapewnial wszystkich, ze
          Polska wygra wojne, ze Anglia i Francja przyjdzie z pomoca. Sytuacja po 1-wszym
          wrzesnia pokazala, ze Polska byla osamotniona i nieprzygotowana do wojny.
          Co do linii Maginota to uzylem tego przykladu, bo administracja amerykanska
          chce stworzyc tarcze chroniaca jej terytorium przed atakiem nuklearnym. Atak na
          WTC pokazal, ze atak moze przyjsc od wewnatrz. Wszyscy bylismy zaskoczeni tym
          atakiem na NY i Pentagon. Nikt sie tego nie spodziewal. Czytalem w "The
          Guardian", ze sluzby FBI wiedzialy, ze cos sie szykuje. Moja znajoma we Francji
          wspomniala mi, ze France Presse przestrzegala USA o terorystach. I jednej
          rzeczy nie rozumiem, jak mozna bylo zaatakowac Pentagon? Przeciez ten kraj ma
          doskonala technologie, i nie przyszlo mu do glowy chronic wlasnego terytorium?
          Nadal tego nie rozumiem. Jestem tylko zwyklym smiertelnikiem, nie znam sie na
          systemie obronnym.
          Wspomniales o walce USA z komunizmem. Bardzo interesujace jest to, ze Talibowie
          zostali przeszkoleni przez CIA, aby walczyc z Sowietami. Uzyli ta wiedze
          przeciwko USA. Podobna sytuacja w bylej Jugoslawii. Nato dostarczylo broni UCK,
          aby walczyc przeciwko Serbom, teraz robia balagan w Macedonii. Moze Amerykanie
          powinni byc bardziej ostrozni i nie ujawniac swoich sekretow wojskowych, bo ma
          to efekt puszki Pandory- obraca sie przeciwko nim samym.
          Moze nie rozumiesz mojej postawy, bo masz w sobie amerykanski optymizm.
          Wierzysz w sukces i w to, ze wszystko bedzie O.K. Moj sceptycyzm nie jest
          produktem mojego dziecinstwa w komunistycznej Polsce, lecz rezultatem moich
          studiow we Francji. Nauczylem sie od Francuzow krytycyzmu, sceptycyzmu,
          patrzenia na rozne aspekty danego zjawiska. Moze rowniez moje doswiadczenia
          zyciowe nauczyly mnie rowniez ostroznosci. Optymizm jest potrzebny, ale trzeba
          byc rowniez realista. Nie wszystko jest rozowe na tym swiecie. Moze mam w sobie
          zbyt duzo powagi, ale jest to typowa cecha europejska. Moze my Europejczycy,
          jestesmy zbyt powazni, ale mamy zbyt wiele doswiadczen za soba, aby byc takimi
          optymistami, jak Amerykanie. Nie jestem sympatykiem komunizmu, bo to byla
          utopia i poza tym ideologia rownolegla z faszyzmem. Jestem za demokracja, ale
          jakos nie widze demokracji w USA, gdzie sa tylko 2 partie polityczne, ktore
          niczym sie od siebie nie roznia. Nie rozumiem Konstytucji, ktora mowila o
          wolnosci czlowieka, gdy panowalo tu niewolnictwo. Niedawno czytalem ciekawy
          artykul w New York Times na temat udzialu Polnocy w eksploatacji niewolnikow
          Poludnia. A do tej pory mowilo sie tylko o abolicjonizmie w polnocnych stanach.
          Historia jednak jest skomplikowana i jest az tak prosta.

Wzialem udzial w tej dyskusji, albowiem nie wierze, ze zniszczenie terroryzmu
          jest takie proste. Jest wielu fundamentalistow w wielu krajach, wlaczajac Unie
          Europejska. Ci ludzie sa wspierani przez bogatych kupcow z Bliskiego Wschodu,
          maja wielu sojusznikow. Czy przypominasz sobie The Gulf War? Kuwejt odzyskal
          niepodleglosc, a Saddam Hussein jest nadal prezydentem Iraku, gnebi Kurdow, i
          wspiera fundamentalistow. Dlatego zadaje sobie to pytanie. I mysle, ze jeszcze
          minie wiele czasu, zanim sytuacja sie zmieni.

Mam nadzieje, ze nie obrazilem Twoich uczuc, bo nie mam takiego zamiaru. Ja
          rowniez sympatyzuje sie z ofiarami atakow na WTC, mam nawet chinskiego kolege,
          ktory to przezyl i widzial ludzi spadajacych z wiezowcow, i nawet slyszal, jak
          ich ciala roztrzaskiwaly sie o bruk. Jego swiadomosc zostala napietnowana na
          zawsze. Ale chcialbym rowniez, aby ci wszyscy bogaci Amerykanie okazali troche
          wspolczucia ofiarom, bo jak narazie sa to tylko prosci ludzie, ktorzy okazuja
          pomoc. Nie slyszalem o donacjach od bilionerow tego kraju. Pewnie martwia sie
          tylko o swoje akcje na Wall Street, zycie zwyklych obywateli jest im obojetne.

Z pozdrowieniami,
          Ronald
          • volny Re: historia ???? to proste ................... 16.09.01, 17:52
            Napisze wiecej innym razem bo Twoja wypowiedz jest dluga.
            Porusze tylko dwa punkty. ...............
            Ja tez mialem rodzicow co mi opowadali jak to bylo przed wojna.
            ...............................................................
            moglem w europie zachodniej mieszkac, ale nie akceptuje podwojnej moralnosci francuzow,
            oraz ich dziwnej przewrotnosci. Oczywiscie nie wszyscy tacy sa.
            Tu w ameryce tez mieszkaja idioci bo to duzy kraj. ALE ALE
            To dzieki postawie amerykanow takze w rzadzie nie ma juz komunistow.
            Natomast ile razy francuzi sympatyzowali ze zwiazkiem radzeckim.
            Widze ze juz o tym zapomniales.
            to tylko dwa punkty mam wiecej ale napisze innym razem.
            wiem co Cie w zyciu dotknelo ( pisales o tym ) dlatego szanuje Twoja wypowiedz, ale takze
            wiem dlaczego tak teraz reagujesz, bo sam mialem pewne doswiadczenia zycowe krtore mi pozwalja
            zroumiec Twoje postepowanie. Powiem inaczej patrzysz na swiat i ludzi jak by tylko z jednej strony.
            ale to naprawde bardzo dlugi temat.

Pozdrawiam

Witold

Gość portalu: ronald napisał(a):

> Chcialem tutaj cos dorzucic do mojej wypowiedzi. Wspominajac sytuacje w Polsce
            > przed agresja Hitlera i linie Maginota mialem na mysli politykow, ktorzy nam
            > wmawiaja, ze wygramy wojny i nic nam nie grozi. Moja mama byla wtedy mala
            > dziewczynka i dokladnie pamieta, gdy Rydz-Smigly Rydz zapewnial wszystkich, ze
            > Polska wygra wojne, ze Anglia i Francja przyjdzie z pomoca. Sytuacja po 1-wszym
            >
            > wrzesnia pokazala, ze Polska byla osamotniona i nieprzygotowana do wojny.
            > Co do linii Maginota to uzylem tego przykladu, bo administracja amerykanska
            > chce stworzyc tarcze chroniaca jej terytorium przed atakiem nuklearnym. Atak na
            >
            > WTC pokazal, ze atak moze przyjsc od wewnatrz. Wszyscy bylismy zaskoczeni tym
            > atakiem na NY i Pentagon. Nikt sie tego nie spodziewal. Czytalem w "The
            > Guardian", ze sluzby FBI wiedzialy, ze cos sie szykuje. Moja znajoma we Francji
            >
            > wspomniala mi, ze France Presse przestrzegala USA o terorystach. I jednej
            > rzeczy nie rozumiem, jak mozna bylo zaatakowac Pentagon? Przeciez ten kraj ma
            > doskonala technologie, i nie przyszlo mu do glowy chronic wlasnego terytorium?
            > Nadal tego nie rozumiem. Jestem tylko zwyklym smiertelnikiem, nie znam sie na
            > systemie obronnym.
            > Wspomniales o walce USA z komunizmem. Bardzo interesujace jest to, ze Talibowie
            >
            > zostali przeszkoleni przez CIA, aby walczyc z Sowietami. Uzyli ta wiedze
            > przeciwko USA. Podobna sytuacja w bylej Jugoslawii. Nato dostarczylo broni UCK,
            >
            > aby walczyc przeciwko Serbom, teraz robia balagan w Macedonii. Moze Amerykanie
            > powinni byc bardziej ostrozni i nie ujawniac swoich sekretow wojskowych, bo ma
            > to efekt puszki Pandory- obraca sie przeciwko nim samym.
            > Moze nie rozumiesz mojej postawy, bo masz w sobie amerykanski optymizm.
            > Wierzysz w sukces i w to, ze wszystko bedzie O.K. Moj sceptycyzm nie jest
            > produktem mojego dziecinstwa w komunistycznej Polsce, lecz rezultatem moich
            > studiow we Francji. Nauczylem sie od Francuzow krytycyzmu, sceptycyzmu,
            > patrzenia na rozne aspekty danego zjawiska. Moze rowniez moje doswiadczenia
            > zyciowe nauczyly mnie rowniez ostroznosci. Optymizm jest potrzebny, ale trzeba
            > byc rowniez realista. Nie wszystko jest rozowe na tym swiecie. Moze mam w sobie
            >
            > zbyt duzo powagi, ale jest to typowa cecha europejska. Moze my Europejczycy,
            > jestesmy zbyt powazni, ale mamy zbyt wiele doswiadczen za soba, aby byc takimi
            > optymistami, jak Amerykanie. Nie jestem sympatykiem komunizmu, bo to byla
            > utopia i poza tym ideologia rownolegla z faszyzmem. Jestem za demokracja, ale
            > jakos nie widze demokracji w USA, gdzie sa tylko 2 partie polityczne, ktore
            > niczym sie od siebie nie roznia. Nie rozumiem Konstytucji, ktora mowila o
            > wolnosci czlowieka, gdy panowalo tu niewolnictwo. Niedawno czytalem ciekawy
            > artykul w New York Times na temat udzialu Polnocy w eksploatacji niewolnikow
            > Poludnia. A do tej pory mowilo sie tylko o abolicjonizmie w polnocnych stanach.
            > Historia jednak jest skomplikowana i jest az tak prosta.
            >
            > Wzialem udzial w tej dyskusji, albowiem nie wierze, ze zniszczenie terroryzmu
            > jest takie proste. Jest wielu fundamentalistow w wielu krajach, wlaczajac Unie
            > Europejska. Ci ludzie sa wspierani przez bogatych kupcow z Bliskiego Wschodu,
            > maja wielu sojusznikow. Czy przypominasz sobie The Gulf War? Kuwejt odzyskal
            > niepodleglosc, a Saddam Hussein jest nadal prezydentem Iraku, gnebi Kurdow, i
            > wspiera fundamentalistow. Dlatego zadaje sobie to pytanie. I mysle, ze jeszcze
            > minie wiele czasu, zanim sytuacja sie zmieni.
            >
            > Mam nadzieje, ze nie obrazilem Twoich uczuc, bo nie mam takiego zamiaru. Ja
            > rowniez sympatyzuje sie z ofiarami atakow na WTC, mam nawet chinskiego kolege,
            > ktory to przezyl i widzial ludzi spadajacych z wiezowcow, i nawet slyszal, jak
            > ich ciala roztrzaskiwaly sie o bruk. Jego swiadomosc zostala napietnowana na
            > zawsze. Ale chcialbym rowniez, aby ci wszyscy bogaci Amerykanie okazali troche
            > wspolczucia ofiarom, bo jak narazie sa to tylko prosci ludzie, ktorzy okazuja
            > pomoc. Nie slyszalem o donacjach od bilionerow tego kraju. Pewnie martwia sie
            > tylko o swoje akcje na Wall Street, zycie zwyklych obywateli jest im obojetne.
            >
            > Z pozdrowieniami,
            > Ronald

• gadula Re: lepszy swiat 16.09.01, 04:06
      Jak to powiedział Bush: pomimo tego barbarzyńskiego ataku, jaki dokonano na
      naszym kraju, jest w tym doświadczeniu pozytywny aspekt, który stwarza nam
      możliwość uwolnienia ludzkości od terroryzmu.
      No właśnie, zostawmy to, co już jest za nami i może zastanówmy się nad tym, co
      przed nami i jakie rozwiązanie byłoby optymalne.
      • gadula Re: lepszy swiat 16.09.01, 04:44
        Nim przedstawię wam swoja opinie, chciałbym zwrócić wasza uwagę na kilka
        faktów, które moim zdaniem maja przeogromny wpływ na to, co obserwujemy obecnie
        w N.Y. jak i na decyzje, które będą podjęte w USA w najbliższej przyszłości.

Zwróćcie uwagę na polska kulturę. W zasadzie to główne elementy tej kultury są
        ściśle powiązane z chrześcijaństwem. I tak święta Bożego Narodzenia jak i
        Wielkanoc są częścią integralna naszej kultury – to czysta symbioza religii z
        kultura. Dlatego próby podważenia religii w Polsce są również próbami
        podważania kultury polskiej. Na ten stan rzeczy składają się wszelkie
        wystąpienia publiczne kleru w Polsce, których celem jest umocnienie jak i
        pogłębienie tej więzi.
        W przypadku USA, religie maja raczej charakter uniwersalny i ich rola ogranicza
        się do życia prywatnego jednostki – głównie ze względu na wielokulturowosc tego
        kraju.
        Publiczne wystąpienia kleru w USA ograniczają się tylko do ambony. USA to kraj
        wolnego rynku i kapitału, któremu wszystko jest podporządkowane. Otwierając
        swój kraj dla obcego kapitału otwierasz również ten kraj dla kultur i religii
        tych krajów. Dlatego im większy wpływ obcego kapitału w USA to tym większa
        zależności tego kraju od religii kraju obcego kapitału. I tak USA, kraj o
        ogromnej tolerancji jest, chcąc nie chcąc, związany z innymi religiami np.,
        Judaizmem czy Islamem. Próby podważenie tych religii są równe podważeniom
        biznesu i wolnego rynku w USA, które mogą się wyrazić np., akcjami
        terrorystycznymi.

A teraz do rzeczy.
        Jeżeli Amerykanie wybiorą opcje walki z terroryzmem aż do momentu kompletnego
        zniszczenia sieci Bin Ladena to czy to rozwiąże problem terroryzmu na świecie?
        Chyba nie. Bardzo szybko znajdzie się nowy Bin Laden, szczególnie po tak
        efektywnym zamachu, jaki on dokonał w N.Y. co na pewno wzmocniło jego pozycje w
        świecie arabskim. Pomijam już kwestie świętej wojny arabskiej, która ogłosił
        Laden z chwila dokonania ostatniego zamachu, która może się w bardzo łatwy
        sposób przerodzić w wojnę wszystkich krajów arabskich. Tego typu opcja wymaga
        również rozwiązania głównego konfliktu arabsko-izraelskiego, który istnieje od
        momentu utworzenia państwa Izraelskiego.
        Myślę, ze nawet rozwiązując ten konflikt nie da nam to żadnych gwarancji na to,
        ze podobnych konfliktów nie będziemy mieli w przyszłości. Tego typu rozwiązanie
        jest skierowane raczej na skutki a nie przyczyny konfliktu.
        Myślę, ze przyczyny konfliktów, jakie mamy na B.W. oraz terroryzmu leżą w
        naszych religiach, które dopuszczają przemoc w swoich kanonach wiary.
        Katolicyzm ma swoich kapłanów, którzy błogosławią żołnierzy na wojnie, islam
        popiera przemoc w obronie własnej, podobny stosunek do przemocy ma judaizm.
        Zawsze znajdzie się ktoś, dla kogo pewne wydarzenia będą usprawiedliwieniem
        użycia przemocy, po która ten czy owy sięgnie w imię samoobrony oraz w imię
        boga, który tego człowieka popiera. Tak długo jak problemy i konflikty są
        częścią natury ludzkiej tak ludzie zawsze będą mieli powody do obrony własnej.
        Powinniśmy się zastanowić czy religie maja prawo do popierania przemocy oraz
        zajmowania się tego typu kwestiami skoro mamy prawo, które zajmuje się tego
        typu problemami oraz jest ono honorowane przez każdy kraj demokratyczny.
        Czy nie powinniśmy zobowiązać wszystkie religie do usunięcia wszystkich
        elementów tej wiary, które popierają przemoc oraz pozostawić tym religiom tylko
        kwestie boga i ducha?
        Dlaczego we współczesnym świecie prawo chroni człowiek przed przemocą i
        jednocześnie pozwala ono na popieranie przemocy w religiach?
        Dlaczego religie są ponad prawem?
        To kilka pytań, na które my wszyscy jak i organizacje międzynarodowe powinny
        odpowiedzieć, aby znaleźć rozwiązanie i uwolnić ludzkości od terroryzmu.
    • Gość: . Re: lepszy swiat IP: 62.57.124.* 16.09.01, 18:48
      Niewatpliwie to bardzo boli kiedy ci sie sufit na leb wali. Tyle tylko, ze boli
      tak samo w Nowym Jorku co w Belgradzie, Trypolisie, Bagdadzie, w Sudanie i paru
      innych miejscach. Albo kiedy sie spada w polnocnych Wloszech w wagoniku kolejki
      linowej, ktorej line przecial samolot wojskowy (pilot zostal, zdaje sie,
      uniewinniony). Kto burzyl sufity w Belgradzie itd. i jakiej narodowosci byl
      pilot?
      Jezeli ubolewamy - i slusznie - nad smiercia niewinnych ludzi w Nowym Jorku
      pamietajmy o innych, rownie niewinnych, gdzieindziej.
      • Gość: kliken Re: lepszy swiat IP: *.ym1.on.wave.home.com 17.09.01, 02:04
        My tu gadu gadu a panowie z Talibanu juz nowe projekty maja na deskach
        (kreslarskich)
        • Gość: °°°°°°°° Re: lepszy swiat IP: 213.98.114.* 17.09.01, 20:04
          Gość portalu: kliken napisał(a):

> My tu gadu gadu a panowie z Talibanu juz nowe projekty maja na deskach
          > (kreslarskich)

KLIKEN ! A CO MAMY ROBIC ? POWIEDZ POMOZ,TY TO MOZESZ !!!
          • Gość: bee Re: lepszy swiat IP: 209.250.153.* 18.09.01, 03:33
            on moze nie moze ale nasz wpanily polski rzad moze upiec dwie pieczenie
            1 polizac dupe sojusznikom (gotowy wyslac dzieciakow)
            2 zlikwidowac 20% bezrobocie (moze nie wroca)
            • Gość: °°°°°°°° Re: lepszy swiat IP: 213.98.114.* 18.09.01, 06:31
              Gość portalu: bee napisał(a):

> on moze nie moze ale nasz wpanily polski rzad moze upiec dwie pieczenie
              > 1 polizac dupe sojusznikom (gotowy wyslac dzieciakow)
              > 2 zlikwidowac 20% bezrobocie (moze nie wroca)

Koles ci sojusznicy to nie kto inny jak ci ktorzy ,pomogli ci kretynie nauczyc
              sie bawic komputerem!Bez nich bys to "cudo"ogladal w Pewexie i cmokal.Nikt nie
              zamierza wyslac dzieciakow demagogu domowego chowu!A palancie zdurnialy wiesz
              ile to ludzi 20% bezrobotnych!Prawde mowiac chcesz by ci pomagano ,badz gotow do
              pomocy!
              • volny Re: lepszy swiat 18.09.01, 07:06
                Gość portalu: °°°°°°°° napisał(a):

> Gość portalu: bee napisał(a):
                >
                > > on moze nie moze ale nasz wpanily polski rzad moze upiec dwie pieczenie
                > > 1 polizac dupe sojusznikom (gotowy wyslac dzieciakow)
                > > 2 zlikwidowac 20% bezrobocie (moze nie wroca)
                >
                > Koles ci sojusznicy to nie kto inny jak ci ktorzy ,pomogli ci kretynie nauczyc
                > sie bawic komputerem!Bez nich bys to "cudo"ogladal w Pewexie i cmokal.Nikt nie
                > zamierza wyslac dzieciakow demagogu domowego chowu!A palancie zdurnialy wiesz
                > ile to ludzi 20% bezrobotnych!Prawde mowiac chcesz by ci pomagano ,badz gotow d
                > o
                > pomocy!

Ciekawie jak dziwne podejcia maja polacy. A przedewszystkim krotka pamiec i brak wyobrazni.
                Jest u mnie jeszcze 17 rzesania bo pisze z Los Angeles
                to co zobily ruskie skurwele to przechodzi ludzkie pojecie.
                Ja wiedzlem juz o tym w szkole podstawowej od moich rodzicow.
                Dopiero po tylu latach szuka sie szczegolow co zrobilo to bydlo komunistyczne
                gdyby nie amerykanie to polska byla by tylko ich nastepna republika.
                przeciez juz raz probowali to zrobic " marchlewszczyana "
                ale szkoda gadac do pojedynczych ludzi trzeba zrobic strone web ze szczegolami i wtedy ja
                prpagowac

VOLNY
                Witold Wolkowski
                email Witold@volny.com
                • Gość: bee Re: lepszy swiat IP: *.tor.pathcom.com 19.09.01, 03:29
                  do wielokropka ---do kazdej duskusji sie podlaczasz i ublizasz ludziom ktorzy
                  maja prawo do wyrazania swoich opini
                  w najnowszej histori polski niemcy maja nie mniejsze zaslugi jak
                  rosjanie .roznica jest ta ze lepiej dupe lizac gdzie ladniej pachnie.
                  przy twoim katolckim fanatyzmie muzulmanie to swiete baranki
                  • Gość: volny Re: lepszy swiat beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 19.09.01, 04:07
                    Gość portalu: bee napisał(a): > przy twoim katolckim fanatyzmie muzulmanie to swiete baranki
                    > bee jestes po prostu baran imbecyl idiota wystarczy ?
                    ja katolicki fanatyzm
                    jestes tylko dowodem na niesamowita ciemnote panujaca na tym bordzie.
                    tobie przeczytanie 1000 ksiazek i tak nie pomoze.

z obrzydzeniem zegnam

VOLNY

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka