Dodaj do ulubionych

SNY EMIGRANTA !!! POLACY ZA GRANICA WIEDZA CO TO ZNACZY

IP: 64.9.159.70, 209.16.15.* 04.04.01, 19:36
my wszyscy, legalni czy nielegalni emigranci, stali czy tez na rok czy dwa, mlodzi czy starzy, wszyscy
mamy, mielismy albo bedziemy mieli slynne sny emigranta. piszcie o nich to moze razem wykumamy
co tez one oznaczaja
Obserwuj wątek
    • Gość: Damian Re: SNY EMIGRANTA !!! POLACY ZA GRANICA WIEDZA CO TO ZNACZY IP: *.ym1.on.wave.home.com 04.04.01, 22:57
      ...chlopie troche sie spozniles z tym topikiem...za komuny bylo sie czgo
      bac..teraz mozesz sobie jezdzic kiedy i dokad chcesz...idz sobie chlapnij (o i
      le juz nie jestes naciapany)...
      • Gość: m-g Re: SNY EMIGRANTA !!! POLACY ZA GRANICA WIEDZA CO TO ZNACZY IP: *.augsburg.ipdial.viaginterkom.de 04.04.01, 23:30
        To faktycznie było ale należy do przeszłości.
        • Gość: krzysio Re: SNY EMIGRANTA !!! POLACY ZA GRANICA WIEDZA CO TO ZNACZY IP: 47.211.0.* 05.04.01, 20:03
          a jestes pewien, ze w Polsce mozna osiagnac legalnie status materialny jak w
          krajach o PKB 3-5 razy wiekszym ? bajki, wiekszosc ludzi w Wawie pracuje cieszy
          sie z 6k PLN i jest zadowolona o Polsce B i C nie wspominajac.
          • Gość: Pucyo Re: SNY EMIGRANTA !!! POLACY ZA GRANICA WIEDZA CO IP: *.netcom.ca 02.03.02, 06:24
            Gos´c´ portalu: krzysio napisa?(a):

> a jestes pewien, ze w Polsce mozna osiagnac legalnie status materialny
            jak w
            > krajach o PKB 3-5 razy wiekszym ? bajki, wiekszosc ludzi w Wawie
            pracuje cieszy
            >
            > sie z 6k PLN i jest zadowolona o Polsce B i C nie wspominajac.

• Gość: boss Sny o - PRL IP: *.tnt11.ewr3.da.uu.net 02.03.02, 08:01
              Jesli moze mnie cos przerazic to sny o PRL-u i o PGR -ach !!!! i tych
              bezrobotnych prawie 20 % !!!!!!!!
    • Gość: Maria Re: SNY EMIGRANTA !!! POLACY ZA GRANICA WIEDZA CO TO ZNACZY IP: *.dip.t-dialin.net 02.03.02, 08:03
      To naszczescie nalezy juz do przeszlosci...
      Sen, ze jest sie w kraju, w starych, znajomych miejscach, jest mama, tata ,
      znajomi i potem nagle chce sie wrocic do tej nowej rzeczywistosci emigracyjnej,
      do nowego domu , nowej pracy i jest to niemozliwe, bo nie ma paszportu, bo nie
      wydadza...I potem gwaltowne przebudzenie z ulga, ze jest sie tu a nie tam, ale
      jednoczesnie z ogromna tesknota...
      Taraz, kiedy do Polski moge jechac kiedy chce spie o wiele lepiej.
      • Gość: boss PGR - ciag dalszy !!!! IP: *.tnt11.ewr3.da.uu.net 02.03.02, 08:15
        Baraki i bloki pegeerowskie dalej istnieja jak i ludzie w nich mieszkajacy ,
        skapcaniali, nedzni zduszeni w sobie ,bez nadzieji na przyszlosc. Nie udawajmy
        ze tego nie ma !!!!! podobnie jak wiele innych "zdobyczy " nowej Polski .I to
        jest najgorszy sen o Polsce !!!!!!!a nie emigracyjne problemy !!-
        • Gość: Hugo Re: PRL - ciag dalszy !!!! IP: *.netcom.ca 02.03.02, 14:05
          Gos´c´ portalu: boss napisa?(a):

> Baraki i bloki pegeerowskie dalej istnieja
          A co mieli je zburzyc? Najlepiej od razu w 1989, nie?

> jak i ludzie w nich mieszkajacy, skapcaniali, nedzni zduszeni w sobie, bez
          > nadzieji na przyszlosc.
          Jak pisal Dostojewskij, nadzieja to matka glupich. No ale mam nadzieje, ze
          Ty chyba nie tracisz czasu na czytanie, teraz kiedy masz internet?
          • Gość: Biala Re:dot. snow IP: *.sympatico.ca 02.03.02, 14:12
            Nie miewam snow o Polsce, albo ich nie pamietam. Za to wczoraj snil mi sie
            pozar. Co Ty na to Freudzie?
            • Gość: strazak Re:dot. snow IP: *.proxy.aol.com 03.03.02, 12:49
              Gość portalu: Biala napisał(a):

> Nie miewam snow o Polsce, albo ich nie pamietam. Za to wczoraj snil mi sie
              > pozar. Co Ty na to Freudzie?

siusiu trzeba przed pojsciem do lozka zrobic to wtedy pozar nie bedzie sie snil
            • Gość: baker Re:dot. snow IP: *.tnt2.portland.or.da.uu.net 04.03.02, 07:50
              Gość portalu: Biala napisał(a):

> Nie miewam snow o Polsce, albo ich nie pamietam. Za to wczoraj snil mi sie
              > pozar. Co Ty na to Freudzie?
              Nam KORW jak takich ty tutaj nir potrzeba!!!!

• drapieznik Re: SNY EMIGRANTA !!! POLACY ZA GRANICA WIEDZA CO TO ZNACZY 03.03.02, 21:25
        Dobrze ze Maria mi wytlumaczyla, bo nie wiedzialem o co chodzi. Nie mialem
        nigdy takich snow po spieprzalem az mi sie kurzylo spod nog. I dobrze bo za dwa
        miesiace Jaruzel zaczal rzadzic. Cigle pamietam zupe w telewizji podawana zza
        plotu w Gdansku. Sny mi sie polepszyly jak znalazlem sobie niemiecka
        przyjaciolke...

• luiza-w-ogrodzie Re: SNY EMIGRANTA !!! POLACY ZA GRANICA WIEDZA CO TO ZNACZY 03.03.02, 12:27
      Jestem Polka za granica i nie wiem, co to znaczy sen emigranta. Prosze o
      wyjasnienie.

Luiza-w-Ogrodzie
      • Gość: Hugo Re: SNY EMIGRANTA !!! POLACY ZA GRANICA WIEDZA CO IP: *.netcom.ca 03.03.02, 14:50
        luiza-w-ogrodzie napisa?(a):

> Jestem Polka za granica i nie wiem, co to znaczy sen emigranta. Prosze o
        > wyjasnienie.
        >
        > Luiza-w-Ogrodzie

To zalezy kiedy wyjechalas: przed rewolucja czy pozniej?

• luiza-w-ogrodzie Re: SNY EMIGRANTA !!! Do Hugo 04.03.02, 12:38
          Wyjechalam jak najbardziej legalnie i w latach 90-tych. Moze dlatego nic w
          stylu "zamknietego pokoju" mi sie nie sni? Co najwyzej horrory maturalne...

Luiza-w-Ogrodzie
      • Gość: Joram Re: SNY EMIGRANTA !!! POLACY ZA GRANICA WIEDZA CO IP: *.netcom.ca 04.03.02, 03:27
        Wyobraz sobie, ze dajesz dupy komus w wagonie sypialnym na tych
        Waszych kolejach (Perth-Sydney) i masz przylozony noz do szyi! I to
        wszystko dzieje sie nie w tym Twoim jebanym ogrodzie ...
        • Gość: baker Re: SNY EMIGRANTA !!! POLACY ZA GRANICA WIEDZA CO IP: *.tnt2.portland.or.da.uu.net 04.03.02, 07:30
          Gość portalu: Joram napisał(a):

> Wyobraz sobie, ze dajesz dupy komus w wagonie sypialnym na tych
          > Waszych kolejach (Perth-Sydney) i masz przylozony noz do szyi! I to
          > wszystko dzieje sie nie w tym Twoim jebanym ogrodzie ...

wlasnie tak grubasie elizo, pilnoj tej sowjej dzialki i przsestan pierdolic tam
          gdzie ludzie rozmaiwiaja...
    • Gość: Fania tak samo jak Maria IP: *.telia.com 03.03.02, 15:04
      Ja wyjechalam przed "rewolucja", mialam dokladnie takie same sny jak Maria. I dokladnie po
      "rewolucji" sie urwaly jak reka odjal!
      • Gość: Bozo Re: tak samo jak Maria IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.03.02, 18:22
        Bzdury mili panstwo wasza interpretacja to antykomunistyczne nienawisc ktora i
        tu staracie sie przemycic.Tragedia sniacego emigranta to nie komunizm ale to
        ze we snie nie mozecie WROCIC a przebudzenie i ulga bo nadal jestescie na
        amerykanskiej ziemi.Sny emigranta to sny nielegalnych co nie znaczy ze sa badz
        byli i tacy ktorych nienawisc dopoadala i we snie,nienawisc do tego co sami
        budowali i burzyli ,jak to polacy.
        • drapieznik Bozo, 03.03.02, 21:27
          a tego co ty piszesz ani w zab nie chwytam. Domyslam sie, ze moze ci chodzi o
          to jak ktos byl aktywny politycznie, potem go splawili no i pozostaly mu sny...
          Ale nie jestem pewien.
        • Gość: Buzzo Re: tak samo jak Maria IP: *.netcom.ca 04.03.02, 00:16
          Ktos kto nie nie lubi komuny nigdy nie powinien uciekac do Kanady! Tak,
          w tym kraju komuchy zapuscili dosc glebokie korzenie. Rzad federalny,
          prowincjonalny i miejski: to co sie dzieje naprawde istnieje ("Elektryczne
          Gitary"). Gdyby nie zloza naturalne i ich rabunkowe wrecz wydobycie to ...
          sa takie chwile, ze siem nie myle, choc wcale nie wiem ile ...
          • Gość: emil m. Re: tak samo jak Maria IP: *.sympatico.ca 04.03.02, 03:13
            buzzo biedny, czy ty rozumiesz o czym mowisz ? wez se chlopie porozmawiaj na
            ten temat z kims inteligentniejszym od siebie.
    • Gość: karol w. do luizy w jej ogrodzie IP: *.sympatico.ca 04.03.02, 03:11

sny o jakich tu mowa dotknely zaraz po wyjezdzie z kraju wielu emigrantow,
      najczesciej tych mniej legalnych. nie tylko zreszta polakow. byly to meczace,
      powracajace co noc zmory o jakichs zamknietych pokojach, wagonach kolejowych,
      itp. dla mnie nie mialy one nic wspolnego z socjalizmem, ale raczej w
      poczatkowym szokiem emigracyjnym, gdy ten wspanialy zachod okazal sie mniej
      wspanialy. stabilizacja i zadomowienie sie na kraju pobytu doprowadzily do ich
      znikniecia. mowil mi ktos, ze jakis czeski emigrant-psychiatra w niemczech
      poswiecil temu tematowi ksiazke.
      • Gość: Renka Re: sny emigranckie IP: *.home.cgocable.net 04.03.02, 05:25
        Mnie sie czesto snia wizyty w Warszawie, odwiedzam swoje stare smiecie, laze po
        domach, w ktorych nie bywalam od wielu , wielu juz lat. Ostatnio snilo mi sie
        przechodzenie na czerwonym swietle, nic nie jechalo , piekna nowa jezdnia, w
        oddali jakies samochody. Odwiedzilam ludzi, ktorzy od dawna nie zyja.
        • Gość: baker Re: sny emigranckie IP: *.tnt2.portland.or.da.uu.net 04.03.02, 05:33
          ... psychologa mozesz sobie od razu podarowac...strata kasy...
      • Gość: Buzzo Re: do luizy w jej ogrodzie IP: *.netcom.ca 04.03.02, 13:52
        Gos´c´ portalu: karol w. napisa?(a):

> znikniecia. mowil mi ktos, ze jakis czeski emigrant-psychiatra w
        > niemczech poswiecil temu tematowi ksiazke

Boze, na czym to ludzie nie chca kasy robic ... niestety Gorbaczow mu
        interes zepsul

PS. Luiza, nie zabywaj o kremie!

• Gość: narval z duszpasterska wizyta!!! IP: *.abo.wanadoo.fr 04.03.02, 14:24
          A mnie ostatnio snilo sie jak to ksiadz z koleda ma przyjsc! Dom wysprzatany,
          w misce woda pseudo/swiecona, bo z kranu wlana, kropidlo, obok koperta za
          doszpasterska fatyge, no i zdziebko na nowa bryke ksiedza, w kuchni obfity
          poczestunek i wchodzi ten wyslannik kosciola i suto nas kropi i o
          powinnosciach katolickich poucza! To jest sen na obczyznie! Taki folklor-
          obrzadek to tylko w "katolandii" byl obchodzony! Pamietacie, jak to sakralnymi
          obrazkami ksiadz nas obdarzal? No, niech bedzie pochwalony, na wieki, wiekow!!
        • luiza-w-ogrodzie Re: do luizy w jej ogrodzie 04.03.02, 14:44
          Nie zabywam, Buzzo. Dzieki za troske wink

Luiza-w-Ogrodzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka