Dodaj do ulubionych

Ochrona danych osobowych - Kanada

21.10.05, 20:39
Ponoc w Kanadzie jest zabronione "handlowanie" danymi osobowymi :o). Nawet u
dentysty trzeba podpisac papier, ze on nas poinformowal, ze nie udzieli
nikomu tych informacji o nas.

To skad te wszystkie telefony do mnie? Skad Ci ludzie wiedza, ze mam nowe
dziecko?
Dostaje po piec telefonow dziennie, a to chca mojemu dziecku zrobic sesje
zdjeciowa, a to wcisnac plany edukacyjne (ta branza jest wyjatkowo natretna),
a to znowu cos innego. Potrafia dzwonic juz o 7 rano, albo po 9 wieczorem.
Wyjatkowo natretni sa ;o) chyba zmienie wiadomosc na automatycznej
sekretarce "Jezeli dzwonisz z marketingu to mozesz byc pewien, ze wybralas
zly numer" ;o)

I tak juz coraz czesciej jak ktos dzwoni i pyta sie po nazwisku czy to ja to
odpowiadam, ze pomylka.

Czy mozna ich odstrzelic???/

Najgozej to mnie wkurzyl policjant. Jednego dnia odebralam telefon i facet
sie przedstawia z imienia i nazwiska, stopnia sluzbowego i informuje, ze jest
z policji. Ja prawie na zawal nie zeszlam, bo moje chlopy akurat na basen
pojechaly i juz ich potopionych zobaczylam. A on mi mowi, ze on bilety do
cyrku sprzedaje (jakas akcje harytatywna prowadzili). No jaja takiemu
uciac ;o) i nic wiecej .:o)

Pozdr.

I pewnie nawet nigdzie sie poskarzyc nie mozna na takie telefony. ;o)

Pozdr.
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: Ochrona danych osobowych - Kanada 21.10.05, 23:59
      Skad wiedza, a chociazby z kart kredytowych, z ksiazki telefonicznej etc. O dzieciach wiedza bo np.
      robisz zakupy w Toys R Us (oczywiscie siec sie wyprze). W USA jest lista do not call, mozna sie
      zarejestrowac i nie maja prawa dzwonic (oprocz np. zbierania datkow na cele charytatywne). Moja rada
      to "hold on please" i zapomnienie na 10 min. wink
      • ma.pi Re: Ochrona danych osobowych - Kanada 22.10.05, 00:30
        edytkus napisała:

> Skad wiedza, a chociazby z kart kredytowych, z ksiazki telefonicznej etc. O
        dz
        > ieciach wiedza bo np.
        > robisz zakupy w Toys R Us (oczywiscie siec sie wyprze). W USA jest lista do
        n
        > ot call, mozna sie
        > zarejestrowac i nie maja prawa dzwonic (oprocz np. zbierania datkow na cele
        cha
        > rytatywne). Moja rada
        > to "hold on please" i zapomnienie na 10 min. wink

Ale w ksiazce telefonicznej nie ma informacji, ze kilka miesiecy temu urodzilam
        dziecko, na karcie kredytowej tez. A to sa telefony scisle z tym zwiazane, bo
        telefonujacy zaczynaja od gratulacji z okazji urodzenia dziecka. I jak ktos
        dzwoni wybierajac z ksiazki telefonicznej to od razu wiem, bo tam nie ma mojego
        calego imienia tylko pierwsza litera. I zawsze sie pytaja o W. Xksinska. A
        tutaj pytaja sie po imieniu.

W Toy'R'Us to juz wieki nie bylam, na zadnych pieluchowych czy tym podobnych
        stronach sie nie rejstrowalam. To co szpital sprzedaje dane ;o), na to mi
        wychodzi, albo sam government, bo dziecko zarejstrowac musialam.

Pozdr.
        • aga_rn Re: Ochrona danych osobowych - Kanada 22.10.05, 01:37
          ma.pi napisała:

>
          > Ale w ksiazce telefonicznej nie ma informacji, ze kilka miesiecy temu
          urodzilam
          >
          > dziecko, na karcie kredytowej tez. A to sa telefony scisle z tym zwiazane, bo
          > telefonujacy zaczynaja od gratulacji z okazji urodzenia dziecka. I

Hehe, tak mi sie przypomnialo ze jak sprzedalismy kiedys dom to zaraz po paru
          dniach mielismy codziennie w poczcie po kilka ofert od firm przeprowadzkowych.
          A dom sie sprzedal w dwa dni i nawet nie bylo czasu na ustawienie tablicy "for
          sale". Ogloszen w gazecie tez nie bylo.

AgaRN
        • edytkus Re: Ochrona danych osobowych - Kanada 22.10.05, 04:33
          ma.pi napisała:

> Ale w ksiazce telefonicznej nie ma informacji, ze kilka miesiecy temu urodzilam
          >
          > dziecko, na karcie kredytowej tez.> W Toy'R'Us to juz wieki nie bylam, na zadnych pieluchowych czy
          tym podobnych
          > stronach sie nie rejstrowalam.

Mogl nawet wystarczyc zakup pieluch dla newborn w supermarkecie wink na karte, jeden, drugi i juz
          wiadomo ze to nie prezent wink))
          • ma.pi Re: Ochrona danych osobowych - Kanada 22.10.05, 13:45
            edytkus napisała:

> ma.pi napisała:
            >
            > > Ale w ksiazce telefonicznej nie ma informacji, ze kilka miesiecy temu uro
            > dzilam
            > >
            > > dziecko, na karcie kredytowej tez.> W Toy'R'Us to juz wieki nie bylam
            > , na zadnych pieluchowych czy
            > tym podobnych
            > > stronach sie nie rejstrowalam.
            >
            > Mogl nawet wystarczyc zakup pieluch dla newborn w supermarkecie wink na karte,
            je
            > den, drugi i juz
            > wiadomo ze to nie prezent wink))
            >
            >
            >

To moja ciotka co ma dwumiesieczna wnuczke i praktycznie co tydzien przy
            zakupach kupuje jej pieluchy (bo razem mieszkaja) tez powinna dostawac takie
            telefony, a nie dostaje. ;o).

A pieluchy zazwyczaj kupuje przy okazji zakupow spozywczych, gdzie place
            gotowka. Chociaz pewnie zdazylo mi sie kupowac gdzies na karte.
            Tylko, ze te telefony to sie zaczely od razu po powrocie ze szpitala jak na
            swoim sumieniu mialam jedna paczke pieluch i kilka ciuszkow zakupionych na gift
            certificate, gdzie nie bylo zadnych danych.
            Akurat dla tego dziecka nie robilam przed porodem zadnych wiekszych zakupow,
            bo "sprzet ciezki" mam po starszych. A ciuszkow duzo dostalam uzywanych.
            Dlatego ciekawi mnie ten temat, skad oni wiedza, bo raczej przegladajac moje
            karty kredytowe ciezkoby sie bylo zorientowac, ze mam niemowlaka. Predzej, ze
            mam duze dzeci, bo na nich to sporo wydaje ;o).

Pozdr.
    • tora99 Re: Ochrona danych osobowych - Kanada 22.10.05, 07:52
      ja zwykle mowie natrentom, ze przykro mi bardzo, ale nie mowie po
      angielsku... wink)
    • mariolka32 Re: Ochrona danych osobowych - Kanada 07.04.16, 02:45
      do mnie dzwonia i chca mi ducts czyscic i jestem na do not call list i grzecznie tlumacze ze nie dziekuje, nigdzie nie podaje ani email ani nr tel, ale niestety w Kanadzie handluja danymi, mojemu mzlonkowi zrobili zakupy na karcie kredytowej ktorej nie uzywal bardzo dlugo i skad mieli wszystkie informacje, wiadomo skad , ktos te dane przetwarza i zobaczyl ze nie bylo nic to sprzedal nr karty i reszte detali bo zajupu dokonali przez interenet. Jedna pani wydzaniala do mnie z tych funduszy dla dzieci bo niby los wygralam jak jakies losowanie bylo, pamietam imprezke w Centrum w Mississauga ale wiem ze niewrzucilam losu, handel normlnie. Ale od kad jestesmy na do not call list to mamy malo takowych, a i banki dzwonia i rogers i bell, tam gdzie znaja nr. Mozna sie skarzyc tylko musisz wiedziec dokladnie kto dzwonil i skad, tu www.ombudsman.on.ca ale to z Ontario jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka