Dodaj do ulubionych

OTAKE CANADE

12.11.05, 06:26
Lata po kanadyjskich mailach wiec zamieszczam

This is an editorial written by a writer for a
Toronto newspaper. He did quite a job; didn't he? Read on, please!

Will we still be the Country of choice and still be Canada if we continue to
make the changes forced on us by the people from other countries that came to
live in Canada because it is the Country of Choice??????

Think about it!

All we have to say is, when will they do something about MY RIGHTS?

I celebrate Christmas...........but because it isn't celebrated by
everyone..............we can no longer say Merry Christmas. Now it has to be
Season's Greetings.

It's not Christmas vacation, it's Winter Break. Isn't it amazing how this
winter break ALWAYS occurs over the Christmas holiday?

We've gone so far the other way, bent over backwards to not offend anyone,
that I am now being offended. But it seems that no one has a problem with
that.
This says it all!

IMMIGRANTS,
NOT Canadians
MUST ADAPT.
I am tired of this nation worrying about whether we
are offending some individual or their culture. Since the terrorist attacks
on Sept. 11,
we have experienced a surge
in patriotism by the majority
of Canadians. However..... the dust from the attacks had
barely settled when the "politically correct! " crowd began complaining about
the possibility that our patriotism was offending others.

I am not against immigration, nor do I hold a grudge against anyone who is
seeking a better life by coming to Canada
Our population is almost entirely made up of descendants of immigrants
However, there
are a few things that those
who have recently come to
our country, and apparently some born here, need to understand.
This idea of Canada being a
multicultural community
has served only to dilute our sovereignty and our national identity. As
Canadians.......
we have our own culture, our
own society, our own language and our own lifestyle. This culture has been
developed over centuries of struggles, trials, and victories by millions of
men and women who have sought freedom.

We speak ENGLISH/FRENCH, not Spanish, Portuguese, Arabic, Chinese, Japanese,
or any other language.
Therefore, if you wish to become part
of our society, learn the language!
"We Stand On Guard For Thee" is our national motto. This is not some
Christian, right wing, political slogan.. We adopted this motto because
Christian men and women.......on Christian principles.............
founded this nation..... and this is clearly documented.
It is certainly appropriate to display it
on the walls of our schools.
If God offends you, then I suggest you consider another part of the world as
your new home.........because
God is part of our culture.

We
are happy with our culture and have
no desire to change, and we really
don't care how you did things where
you came from.
This is
OUR COUNTRY,
our land, and our lifestyle.
But once you are done complaining....... whining...... and griping.......
about our flag.......
our pledge...... our national motto........or our
way of life....I highly encourage you to
take advantage of one other Great Canadian Freedom.......

THE RIGHT TO LEAVE.

It is Time for Canada to Speak up
If you agree
Obserwuj wątek
    • anna521 Re: OTAKE CANADE 12.11.05, 08:08
      klient.z.comcast.tx,
      Co do jezyka zgoda (choc nie co do jego "oryginalnosci"), obowiazkiem
      imigrantow jest poslugiwanie sie jezykami urzedowymi kraju imigracji (poza
      meksykanskimi imigrantami w Kaliforni, ale to inna broszka).
      Ale nie wierzmy, ze autor przytoczonego tekstu nie jest przeciwko imigrantom
      jezeli zdarzylo mu sie napisac: "We've gone so far the other way, bent over
      BACKWARDS". To nie jest postawa pokojowa, to nawolywanie do wojny przeciwko
      tym, ktorymi autor pogardza, a ktorzy przyczynili sie do miedzynarodowego
      szacunku dla jego kraju.
      Kanada jest czym jest na miedzynarodowej arenie (wystarczy sobie przyczepic
      klonowego listka do plecaka i ludzie w calym swiecie szanuja Cie) wlasnie
      dlatego, ze wiekszosc jej wyborcow szanuje prawa innych ludzi, m.in. imigrantow
      i daje temu wyraz w glosowaniu na polityki panstwowe, wewnetrzne i
      miedzynarodowe. Sprawa swiat Bozego Narodzenia to przyklad na to, jak bardzo
      Kanadyjczycy sa wrazliwi dla innych niz katolickie wyznan. Oczywicie, ze
      popelniaja tu czasami bledy bo sa, praktycznie, swiatowymi pionierami w tej
      sprawie. Dajmy im troche czasu i wyrozumialosci zamiast atakowania za
      szanowanie "prymitywnych imigrantow" i reszy swiata, przy okazji.
      Uwazam przytoczony przez klient.z.comcast.tx tekst za ignorancki bo wlasnie
      jego autor nie bierze pod uwage tego skad pojawil sie ten swiatowy szacunek dla
      Kanady.
      Cholercia, zabrzmialo to troche jak opinia w "The Manchester Guardian"; przykro
      mi, troche mnie ponioslo i wrocilam do zawodowego jezyka. Chetnie przetlumacze
      to na jezyk tego forum jak troche ochlone.
      Na marginesie, Kanada nie nalezy do bialych Kanadyjczykow. My tu jestesmy
      zlodziejami terytorium, ktore bylo zamieszkane przed naszym pojawieniem sie
      tutaj. Mamy olbrzymi dlug do splacenia tym oryginalnym mieszkancom
      Kanadyjskiego terytorium i osobiscie ciesze ze, robimy postepy w tej sprawie.
      • polonus5 Re: OTAKE CANADE 12.11.05, 11:34
        Zgadzam sie z opinia Anni w 100%
        pozdrawiam
      • kagan_banita Re: OTAKE CANADE 12.11.05, 11:43
        Ja bym nie ryzykowal z obnoszeniem sie "kanadyjskoscia" w krajach III swiata.
        Tam Kanada jest widziana jako poplecznik USA i Izraela...
        I zgoda: "Na marginesie, Kanada nie nalezy do bialych Kanadyjczykow. My tu
        jestesmy zlodziejami terytorium, ktore bylo zamieszkane przed naszym
        pojawieniem sie tutaj. Mamy olbrzymi dlug do splacenia tym oryginalnym
        mieszkancom Kanadyjskiego terytorium".
        Ale jedyne co mozecie zrobic, to zwinac manele, i wyjechac, zostawic Kanade
        PRAWDZIWYM KANADYJCZYKOM, to jest Indianom i Eskimosom. I pozniej placic
        odszkodowania conajmniej przez tyle lat, ile ja nielegalnie okupowaliscie!
        Podobnie powinni postapic biali okupanci Australii i NZ...
        • anna521 Re: OTAKE CANADE 12.11.05, 12:29
          kagan_banita napisał: "Ja bym nie ryzykowal z obnoszeniem sie "kanadyjskoscia"
          w krajach III swiata. Tam Kanada jest widziana jako poplecznik USA i Izraela..."

Nie przesadzaj, Kaganowski, ja niedawno obnosilam sie z listkiem w krajach
          trzeciego swiata (muslim i buddyzm) i dostawalam kredyt za to. Niektorzy ludzie
          wyrazali mi wspolczucie, ze musimy czasami zgadzac sie z naszym "Wielkim
          Bratem",ale nikt mnie tam nie atakowal; za to obywatelom US obrywalo sie zdrowo.

Wiesz, nie podoba mi sie to ze biali osadnicy najechali "tubylcow" kanadyjskich
          terytoriow, ale watpie, ze proponowane przez Ciebie rozwiazanie tego problemu
          jest sensowne. Ja mysle, ze popieranie Indian z Dunbar, fantastyczne muzeum
          sztuki indianskiej na UBC i procesy prawne o zwrot indianskich terytoriow to
          sensowniejsze drogi w istniejacej rzeczywistosci.
          • kagan_banita Re: OTAKE CANADE 12.11.05, 16:07
            Mialas wiele szczescia. Jedyne wyjscie dla bialych to ewakuacja Kanady, kiedy
            moga sie ewakuowac w miare bezpiecznie. Pamietasz Rodezje? Tam tez na poczatku
            pozwalano bialym wyjezdzac w sposob zorganizowany, z lodowkami i meblami. Ci,
            co zostali, uciekali pozniej (jakies 20 lat pozniej) z malym tobolkiem w reku,
            a wielu zostalo po prostu pogrzebanych na miejscu, jak nie chcieli dobrowolnie
            oddac farmy... sad
    • as12d4 Swietny tekst 12.11.05, 08:16
      Bede rozsylal po znajomych!
      • kagan_banita Re: Swietny tekst 12.11.05, 11:43
        Rasistom?
    • anna521 Re: OTAKE CANADE 12.11.05, 08:49
      klient.z.comcast.tx,

Porownywales kiedys zamoznosc indianskich mieszkancow ulic w poprzek Dunbar w
      Vancouver z mizeria US rezerwatow dla Indian? Albo zamoznosc slowianskich
      sklepow w Vancouver z mizeria takich sklepow w NY, Chicago lub Sacramento? Ja
      tak. Z drugiej strony, obserwuje najnowsze marki samochodow w Vancouver wtedy
      kiedy ludnosc w USA dopiero dowiaduje sie, ze te marki istnieja. Porownales
      kiedys standardy mieszkan komunalnych w BC i w USA (NY lub Seattle)? Mysle, ze
      takie przyklady sa ilustracja tego, ze Kanadyjczycy robia dobra robote w
      sprawie stosunku wobec ludnosci tubylczej i imigrantow tak samo jak wobec
      bialych i azjatyckich "tubylcow", wbrew tezie autora przytoczonego przez Ciebie
      tekstu.
      • kagan_banita Re: OTAKE CANADE 12.11.05, 11:47
        Podobnir robi Kuwejt i Emiraty Arabskie: wydaja zyski z wywozu surowcow na
        luksusowa konsumpcje swych obywateli. Ale te zyski sie kiedys skoncza. Szybciej
        w Arabii niz w Kanadzie, ale skoncza. I co wtedy zrobicie, jak juz nie bedzie
        czego wykopac, albo sie nie beda dluzej te wykopki oplacac? Pojdziecie na
        zebry, jak mieszkancy Nauru, jak im sie skonczyly zasoby nawozow naturalnych?
        • anna521 Re: OTAKE CANADE 12.11.05, 12:16
          kagan_banita napisał: "I co wtedy zrobicie, jak juz nie bedzie czego wykopac,
          albo sie nie beda dluzej te wykopki oplacac?"

Tu przyznaje racje Kaganowskiemu.
          Wciaz pozostana nam filozofie, ale to kiepski material eksportowy...
          • kagan_banita Re: OTAKE CANADE 12.11.05, 16:10
            Wniosek? Kradzione (Indianom, Eskimosom, Aborygenom) nie tuczy...
            Wiec lepiej niech biali wracjaja do Europy poki moga. Inaczej bedzie jak w
            Zimbabwe (dawna Rodezja)... crying
    • kagan_banita Re: OTAKE CANADE? 12.11.05, 11:39
      Co ma za sens ta reklama Kanady? Przeciez to kraj III swiata, zyjacy z eksportu
      surowcow, z gospodarka opanowana prawie w calosci przez amerykanski kapital,
      kraj ktory niue chce i nie potzrzebuje imigrantow, a szczegolnie nie chce i nie
      potrzebuje Polakow!
      • anna521 Re: OTAKE CANADE? 12.11.05, 12:51
        Kaganowski,

Z kanadyjskim trzecim swiatem zgadzam sie z Toba. Jednak musisz przyznac, ze
        zyski z eksportu sa tu dzielone duzo bardziej egalitarnie niz w takiej Arabii.
        Mam Ci poopowiadac o wydatkach arabskich ksiazatek, czy sam juz to od dawna
        wiesz?

Kanada nie potrzebuje polskich imigrantow, zartujesz? No to dlaczego daje nam
        tak dobre warunki? Zajrzyj se na warunki jakie Kanada stwarza slowianskim
        imigrantom i przestan pierniczyc, z calym szacunkiem dla Ciebie.

Z kolei jak wskoczysz tu z "kwotami" imigracyjnymi to bede sie musiala z Toba
        zgodzic. Przykro mi, ze Ty zdajesz sie byc jedna z ofiar tych kwot.

Jaki sens ma moja reklama Kanady? Taki, ze wierze, ze ten kraj jest liderem
        sensownych dla wiekszosci ludzi swiatowych przemian spoleczno-ekonomicznych.
        Troche tak jak Niemcy siedzi okrakiem miedzy pierwszym a trzecim swiatem.
        Dlatego mozna stad oczekiwac nowych pomyslow. Polacz to sobie ze swietna
        kanadyjska troska o edukacje i bedziesz wiedzial dlaczego reklamuje ten kraj.
        • kagan_banita Skad ten pomysl Ani, ze ja chce do Kanady? 12.11.05, 16:03
          Aniu,
          Ja Kanade to mam gdzies. W roku 1982, kiedy pracowalem w Johannesburgu na
          kontrakcie, spotkalem w pracy Kanadyjczyka polskiego pochodzenia (rodzice z
          Polski, on urodzony na skradzionej ziemii, ale "troche mowic po polski").
          Opowiedzial mi dokladnie po polsku i angielsku, jaka bryndza jest w Kandzie, ze
          musial szukac pracy za granica, choc mial kanadyjsjkie MEng (electronics).
          Oczywiscie, dobra posade w Kanadzie bym przyjal, czemu nie, ale o emigracji tam
          na stale to nawet nie chce myslec. Zimno, niemili ludzie, miasta typu
          amerykanskiego, a wiec nie dla ludzi, na dodatek na ziemii skradzionej
          prawowitym wlascicielom... No, thank you veru much. Wole Europe. Tu jestem u
          siebie, nie jestem zlodziejem i bandyta zyjacym z cudzej krzywdy, jak biali
          Kanadyjczycy... sad
          • anna521 Re: Skad ten pomysl Ani, ze ja chce do Kanady? 12.11.05, 16:53
            Kaganowski,
            Nie rozbawiaj mnie tym "byciem na swoim" w Europie Zach.
            Po pierwsze, Twoj jezyk ojczysty jest tam duzo mniej tolerowany niz obecnie w
            Kanadzie lub w USA.
            Po drugie, powiedz mi skad Europejczykow stac bylo na piekne budowle Wenecji,
            Amsterdamu lub Wersalu? Zapracowali sobie hodujac owieczki lub swinki? Jak nie
            chcesz korzystac ze zlodziejstw bialej rasy to co robisz korzystajac z
            dobrodziejstw Europy zachodniej wybudowanej na krwi i pocie reszty swiata?
            Po trzecie, to zart, Europa tez nie nalezy do nas; podobno odebralismy ja
            neandertalom...
            To co powyzej napisalam aby Ci powiedziec, ze w sprawach spolecznych trzeba
            troche subtelnosci, nie domagania sie oka za oko. To drugie prowadzi do
            cierpien i tych ktorzy wydlubali oko i tych, w imieniu ktorych nawolujesz do
            rewanzu. I przy okazji odmrazasz sobie uszy na zlosc mamie.

• kagan_banita Re: Skad ten pomysl Ani, ze ja chce do Kanady? 13.11.05, 12:20
              1) Tam gdzie jestem, moj slowianski akcent nie jest zadna przeszkoda. I moge w
              pracy uzywac obok angielskiego tez niemiecki a nawet rosyjski, co w Oz bylo nie
              do pomyslenia! I jestem tu jako obywatel UE, a nie obcy przybleda jak w
              Australii, gdzie mi ostatnio na lotnisku powiedzieli za dla nich nie jestem
              zadnym Australijczykiem, a ledwo toplerowanym imigrantem z Polski!
              2) Wenecje budowali Wencjanie. Finansowali ja z zyskow z handlu, a nie z
              okupacji cudzej ziemi, jak Kanada. Poczytaj cos o gospodarczej historii Wenecji!
              3) Neadtertalczyjkow pokonali Cro Magnon, ale w uczciwej walce: obie strony
              uzywaly palek, a nie jak w Kanadzie biali najezdzcy z CKMami contra Indianie z
              Lukami albo strzelbami skalkowymi, albo w Oz karabiny bialych contra kamienie
              Abiorygenow, podobnie jak dzis w Palestynie walcza z zydowskimi najezdzcami...
              Powinnas to wiedziec jako Ph. D.!
              4) Nikomu na zlosc nie robie. Czynie co mowie! Dla tego wyemigrowalem z
              Australii i nie zamieszkalem na stale w RPA. Masz ma odwage? NIE. Wiec siedz
              cicho!
              • anna521 Re: Skad ten pomysl Ani, ze ja chce do Kanady? 22.11.05, 14:15
                kagan_banita,
                Ciesze sie, ze nareszcie jestesmy (my i nasz akcent) troche tolerowani w Unii.
                Tak trzymajmy.
                Wenecje budowali Wenecjanie ale za pieniadze uzyskane z handlu ze wschodem.
                Poczytaj sobie Emanuel na ten temat. Frank tez moze tu byc pomocny.
                Moje odniesienie do Neandertalczykow bylo zartem. To co mowisz o najezdzie
                Ameryk zartem nie jest. Masz tu calkowita racje.
                Owszem, robisz sobie na zlosc: alienujesz wszelkich potencjalnych
                sprzymierzencow. Na przyklad, wiesz, ze mam szacunek dla Twojej egalitarnej
                postawy. Zamiast budowac na tym polu atakujesz mnie o inne sprawy.
                Zachecanie mnie do siedzenia cicho to tak jak zachecanie tsumani do
                nieuderzania w niektore wybrzeza, stracony wysilek. Owszem, mam odwage
                bronienia wlasnych pozycji intelektualnych; szkoda, ze jeszcze tego nie
                zauwazyles.
                Odpowiedz do Twojej innej poczty: moj ph.d. jest w socjologii. Specjalizacje:
                teoria socjologiczna i socjologia polityczna. Zarabiam na zycie ankietami;
                wlasnie jestem w trakcie duzego projektu badawczego (ekonomia) i dlatego
                jestem "on and off" na tym forum. Poza tym pracuje nad polska imigracja do
                Ameryki Pln; szukam sponsorow moich badan w tej sprawie.
            • kagan_banita Re: Skad ten pomysl Ani, ze ja chce do Kanady? 13.11.05, 12:32
              Nie wiesz gdzie mieszkam, co robie itd., a snujesz fantatzje na temat ze niby
              marze o emigracji do Kanady, bo tam gdzie mieszkam to moj "jezyk ojczysty jest
              tam duzo mniej tolerowany niz obecnie w Kanadzie lub w USA", i o Wenecjanach
              rabujacych swych sasiadow (nie wszyscy sie Aniu bogacili jak Kandyjczycy czy
              Australijczycy czyli z kradziezy rabunkowej) i o rzekomym mordzie na
              Neandertalczykach... sad Gdzie i z czego dostalas kobieto ten doktorat?
            • kagan_banita Re: Skad ten pomysl Ani, ze ja chce do Kanady? 13.11.05, 12:35
              PS: Obecnie mieszkam w Europie POLUDNIOWEJ. Nie znajac faktow musisz dochodzic
              do BLEDNYCH wnioskow. U mnie bys nawet licencjatu nie zrobila z takimi brakami
              w elementarnej wiedzy... sad
        • kagan_banita Re: OTAKE CANADE? 12.11.05, 16:04
          O jakich dobrych warunkach dla Polakow w Kanadzie mowisz Aniu? Ze daja nedzne
          zasilki? Przeciez pracy na uczelni ci nie chcieli dac, wiec?
    • kagan_banita This is NOT your country! 12.11.05, 16:21
      Canada belongs to the rughtful owners, i.e. Indian and Eskimo Peoples , NOT to
      English or French inviders. Europeans have STOLEN land from the rightful
      owners, i.e. Indians and Eskimo Peoples. Therefore Europeans in Canada are
      ILLEGAL settlers, and should VACATE Canada, and pay proper compensation for
      ILLEGAL use of Indian and Eskimo property!
    • klient.z.comcast.tx Re: OTAKE CANADE 13.11.05, 00:36
      Wpisaly sie osoby nastepujace:
      as12d4
      kagan
      i....
      polonus 5 rozmawiajacy z kaganem w postaci pani ani
      szkoda ze tak malo

Ps.
      Ja sie zgadzam. Dawno mowilem. Po czesci dlatego wyjechalem. Sie zahindusilo.
      Hehehehehe dziecko emigrantow wyjechalo przez emigrantow hehehehehe. O Canada.
      Szkoda.
      • kagan_banita Re: OTAKE CANADE 13.11.05, 12:20
        www.socialjustice.org/
        Chyba nie szkoda! wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka