Gość: ? IP: 207.61.17.* 03.10.01, 16:03 Co jest lepsze: Rogers@Home czy Bell Sympatico? Podobno Rogers@Home jest szybszy niz Sympatico. Jakie sa dostepne predkosci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gadula Re: High Internet Access: Rogers@ Home czy Bell Sympatico IP: *.ym1.on.wave.home.com 03.10.01, 17:52 Rogers oferuje połączenia kablowe natomiast Sympatico bazuje na połączeniach telefonicznych. Bez względu na to, co ci z Sympatico powiedzą, łącza telefoniczne maja tendencje do przegrzewania się i będziesz musiał liczyć się z tym, ze cię rozłączą od czasu do czasu. Poza tym, będziesz musiał założyć dodatkowa linie telefoniczna, jeżeli nie chce przeszkadzać innym w korzystaniu z telefonu. Poza tym, zożesz liczyć na dobre połączenia, jeżeli główna siec telefoniczna, do której należysz jest blisko miejsca twojego zamieszkania. Osobiście korzystałem z łączeń telefonicznych przez wiele lat i skończyłem na Rogersie, który uważam ze jest najlepszy. Jeżeli masz nowy telewizor to powinien mięć opcje „webtv” która służy do korzystania z internetu – majac lacza kablowe oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kliken Re: High Internet Access: Rogers@ Home czy Bell Sympatico IP: *.ym1.on.wave.home.com 04.10.01, 01:41 Oczywiscie gadula jak zwykle pieprzy bez sensu.Jaka dodatkowa linia telefoniczna? Chory jestes? Sympatico uzywa 1.2 MB digital modem.Sam korzystalem z Sympatico 2 lata i nie mialem zadnego problemu.Terza sie przeprowadzilem i musialem wziac Rogers'a.Obydwa servixy sa OK.Rogers ma te przewage ze masz staly IP.NAtomiast odbior telewizora niestety bedzie zaklocany na niektorych kanalach kabla.Gadula nie musi sie o to martwic bo jedyna co oglada to wlasna smutna twarz w lustrze podczas picia denaturatu.Reasumujac bierz ROGERS.Static Ip ci sie przyda do servera (np FTP) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pucio Re: High Internet Access: Rogers@ Home czy Bell Sympatico IP: *.slnt1.on.wave.home.com 04.10.01, 04:13 Dodatkowym plusem wziecia Rogers'a jest to ze jezeli wezmiesz pelny zestaw kanalow to dostaniesz karte VIP ktora upowaznia do 10% znizki za kazdy serwis Rogers: cabel, internet on cable, cell i video. Bell's DSL nie jest osiagalny we wszystkich miejscach. Wydaje mi sie ze Rogers byl szybszy ze swoim produktem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gadula Re: High Internet Access: Rogers@ Home czy Bell Sympatico IP: *.ym1.on.wave.home.com 04.10.01, 04:42 Mój serwer, który jest podłączony do tzw. "hub" z komputerem dla dzieci, chodzi 24 godziny na dobę i nie zaobserwowałem żadnych problemów z odbiorem programów telewizyjnych. Myślę, ze Twój problem leży gdzie indziej - najłatwiej jest zrzucić winę na internet. Radziłbym dobrze przejrzeć wszystkie połączenia kabli, jakie masz w domu. Jeżeli ktoś w twoim bloku ma skrzynkę do łamania kodu to możesz również mięć podobne problemy. Cos takiego zdarzyło mi się chyba 2 lata temu jak zaczęli się przeprowadzać sowieci do naszego bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: High Internet Access: Rogers@ Home czy Bell Sympatico IP: 207.61.17.* 04.10.01, 15:14 Prosze podac jakie szybkosci osiaga sie uzywajac Rogers Cable Internet. Idzie zarowno o szybkosc (down) jak i (up); download and upload. Ktos mowil,ze modem kablowe zdolne jest do 2-3Megabyte/sec download. Czy take szybkosc jest w praktyce osiagalna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kliken Re: High Internet Access: Rogers@ Home czy Bell Sympatico IP: *.ym1.on.wave.home.com 04.10.01, 15:28 Oszalales chlopie? Za taka szybkosc to trzeba slono zaplacic.Roger i Sympatico sa porownywalne.Nie licz na wiecej jak 150-200 mbps. Do gaduly - mieszkam w domu wiec zadnych skrzynek nie ma.Problem w tym ze mam 12 komputerow (win 2000 network + router + switch).To wszystko "leci" na jednym kablu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: High Internet Access: Rogers@ Home czy Bell Sympatico IP: 207.61.17.* 04.10.01, 17:49 Gość portalu: Kliken napisał(a): > Oszalales chlopie? Za taka szybkosc to trzeba slono zaplacic.Roger i Sympatico > sa porownywalne.Nie licz na wiecej jak 150-200 mbps. > Do gaduly - mieszkam w domu wiec zadnych skrzynek nie ma.Problem w tym ze mam > 12 komputerow (win 2000 network + router + switch).To wszystko "leci" na jednym > > kablu. Czy jestes pewien: 150-200 mbps (megabytes per second. Czy miales na mysli: 150- 200 Kilobytes per second. Moja predkosc, uzywajac Sympatico jest 998 kbps (down) i 120kbps (up). Myslalem ze Rogers moze byc szybszy niz to; myslalem o zmnianie z Sympatico na Rogers. Dzieki za wszystkie informacje. serdecznie dziekuje za wszystkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --Michal Re: High Internet Access: Rogers@ Home czy Bell Sympatico IP: *.tiaa-cref.org 05.10.01, 18:35 Kliken, Wydaj sie ze problem jest gdzies w ISO/OSI 1, moze jeden z konektorow albo modulator jest uszkodzony , z twoich wypowiedzi wynika ze uzywasz "twisted pair" to moze jest nie odpowiedniej jakosci i wprowadza zaklucenia. Pzatym fakt ze mieszkac w domu nie odziela cie od zaklucen wprowadzanych przez sasiadow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kliken Re: High Internet Access: Rogers@ Home czy Bell Sympatico IP: *.ym1.on.wave.home.com 04.10.01, 15:28 Oszalales chlopie? Za taka szybkosc to trzeba slono zaplacic.Roger i Sympatico sa porownywalne.Nie licz na wiecej jak 150-200 mbps. Do gaduly - mieszkam w domu wiec zadnych skrzynek nie ma.Problem w tym ze mam 12 komputerow (win 2000 network + router + switch).To wszystko "leci" na jednym kablu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gadula Re: High Internet Access: Rogers@ Home czy Bell Sympatico IP: *.ym1.on.wave.home.com 04.10.01, 16:20 Większość komputerowych networkow leci na jednym kablu, dlatego to, co piszesz nie ma większego znaczenia. Jeżeli używasz zwykłego kata to teoretycznie przepustowość na twojej linii nie ulegnie zmianie. Upraszczając, będziesz musiał podzielić szybkość maksymalna twojego modemu przez ilość komputerów korzystających jednocześnie z internetu. Wracając do Sympatio to bez względu na rodzaj połączenia, wszystkie te połączenia korzystają z linii telefonicznych i reguły używania tych linii się nie zmieniają. Jeżeli nie odczuwasz różnicy to głownie, dlatego, ze ip są przydzielane dynamicznie z b. krótka żywotnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kliken Re: High Internet Access: Rogers@ Home czy Bell Sympatico IP: *.ym1.on.wave.home.com 04.10.01, 16:33 Gadula, skup sie.Widziales network ktory uzywa coax jako backbone? heheheh nie sadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gadula Re: High Internet Access: Rogers@ Home czy Bell Sympatico IP: *.ym1.on.wave.home.com 04.10.01, 16:43 Aż tak dużej różnicy nie będzie biorąc pod uwagę twój mininetwork. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kliken Re: High Internet Access: Rogers@ Home czy Bell Sympatico IP: *.ym1.on.wave.home.com 04.10.01, 17:00 ...problem jest nie w szybkosci ale w zaklocaniu sygnalu telewizyjnego.Za duzy trafic na jeden coax.Speed is OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: High Internet Access: Rogers@ Home czy Bell Sympatico IP: 207.61.17.* 04.10.01, 19:40 Re: High Internet Access: Rogers@ Home czy Bell Sympatico Autor: Gość portalu: ? Data: 04-10-2001 17:49 adres: 207.61.17.* -------------------------------------------------------------------------------- Gość portalu: Kliken napisał(a): > Oszalales chlopie? Za taka szybkosc to trzeba slono zaplacic.Roger i Sympatico > sa porownywalne.Nie licz na wiecej jak 150-200 mbps. > Do gaduly - mieszkam w domu wiec zadnych skrzynek nie ma.Problem w tym ze mam > 12 komputerow (win 2000 network + router + switch).To wszystko "leci" na jednym > > kablu. Czy jestes pewien: 150-200 mbps (megabytes per second. Czy miales na mysli: 150- 200 Kilobytes per second. Moja predkosc, uzywajac Sympatico jest 998 kbps (down) i 120kbps (up). Myslalem ze Rogers moze byc szybszy niz to; myslalem o zmnianie z Sympatico na Rogers. Dzieki za wszystkie informacje. serdecznie dziekuje za wszystkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: High Internet Access: Rogers@ Home czy Bell Sympatico IP: *.user.nortelnetworks.com 05.10.01, 16:20 Bell ma servis, Rogers nie Bell ma ludzi ktorzy wiedza co robia, Rogers nie. Bell ma ...., Rogers nie .... PS. Nie pracje dla Bella Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kliken Tylko ROGERS IP: *.ym1.on.wave.home.com 05.10.01, 17:24 hahahaha cos mi sie wydaje ze pracujesz dla Bell albo masz udar mozgu.W Bell siedza sami idioci.Nie maja zadnego pojecia o networking.Nie potrafia odpowiedziec na najprostsze pytania.Uzeralem sie z nimi przez dwa lata.Wszystko co wiedza maja zapisane na kartce.To glupota przyjmowac ludzi bez zadnego przygotowania.Byc moze Rogers tez nie ma najlepszego customer support ale ja ot ym NIE WIEM bo NIGDY nie mialem zadnych problemow.Kabel to jest kabel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Tylko ROGERS IP: *.user.nortelnetworks.com 05.10.01, 21:10 Kabel to jest kabel: Rogers ci powie co jest dobre dla ciebie, co masz ogladac. A jak ci szumi w tv przez pol dnia to jeszce lepiej. Ciesze sie ze jestes jednym posiadaczem komputera w okolicy ( caly kabel twoj ). Kiedy zaczniesz miec problemy dolacz do: Rogers @Home Customers Get Mad, Sue http://www.canadacomputes.com/v3/story/1,1017,7036,00.html?tag=81&sb=121 http://www.rogerssucks.ca/ Cable or DSL : http://www.nightschool.org/webdesign/highspeed.html Kabel ma swoje miejsce i ludzie go beda uzywac ale powoli zostaje za DSL Nie mysle ze upadnie skoro ma takie poparcie. To ciekawe ze istnieje ktos tak lubi Rogersa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gadula Re: High Internet Access: Rogers@ Home czy Bell Sympatico IP: *.ym1.on.wave.home.com 05.10.01, 21:20 Gość portalu: kliken napisał(a): > ...problem jest nie w szybkosci ale w zaklocaniu sygnalu telewizyjnego.Za duzy > trafic na jeden coax.Speed is OK. Jeżeli dobrze przeczytałeś moje uprzednie wypowiedzi to byś nie pisał takich bzdur, ponieważ ilość informacji jest ściśle zależna od szybkości. Dzieląc szybkość twojego modemu przez ilość komputerów również dzielisz i ilość informacji przesyłanej. Dlatego uważam, ze masz tylko jeden komputer a reszta to bzdury wymyślone, na które nie miąłem ochoty odpisywać. Z toba nie można być uprzejmym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --Michal 10BASE-5 IP: *.tiaa-cref.org 05.10.01, 18:06 Jezeli zajmujesz sie sieciami dluzej niez piec lat to pewnie pamietasz: 10BASE-5. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --Michal Re: High Internet Access: Rogers@ Home czy Bell Sympatico IP: *.tiaa-cref.org 05.10.01, 17:56 IMHO: We wszystkich baby bell'ach z jaki sie zetknolem panuje balagan i cierpai na brak kompetentej obslugi. DSL jest teoretycznie lepszym rozwiazaniem lecz mlodszym (w ciwilnych zastosowaniach) niz kabel, dlatego kable jest czesciej dostepny i zazwyczaj lepiej serwisowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: High Internet Access: Rogers@ Home czy Bell Sympatico IP: 207.61.17.* 05.10.01, 20:24 Gość portalu: --Michal napisał(a): > IMHO: We wszystkich baby bell'ach z jaki sie zetknolem panuje balagan i > cierpai na brak kompetentej obslugi. DSL jest teoretycznie lepszym rozwiazaniem > > lecz mlodszym (w ciwilnych zastosowaniach) niz kabel, dlatego kable jest > czesciej dostepny i zazwyczaj lepiej serwisowany. JAKIE PREDKOSCI MA SIE POPRZEZ KABOWE POLACZENIE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gadula Re: High Internet Access: Rogers@ Home czy Bell Sympatico IP: *.ym1.on.wave.home.com 05.10.01, 20:46 >Moja predkosc, uzywajac Sympatico jest 998 kbps (down) >i 120kbps (up). Myslalem ze Rogers moze byc szybszy niz to 998 to prawie 1MB/s. Taka szybkosc maja T3 polaczenia. radze abys dobrze policzyl zera chlope. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kliken Re: High Internet Access: Rogers@ Home czy Bell Sympatico IP: *.ym1.on.wave.home.com 05.10.01, 21:03 Gadula napisz czym ty sie trudnisz? Sadzac po twoich wypowiedziach nie masz zielonego pojecia o networking? Prawda? O ile pamietam to Sympatico ma swoja page gdzie mozna sobie "zmierzyc" predkosc? To kompletna bzdura.Mozesz miec modem 100000000000 MBps i tak bedziesz mial predkosc 150 kbps.Predkosc w 90 % procentach zalezy od polaczen i serwerow.Najwieksza szybkosc dla Rogersa to 300 kbps.Jak mialem sympatico to NODGy nie bylo wiecej jak 180 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gadula Re: High Internet Access: Rogers@ Home czy Bell Sympatico IP: *.ym1.on.wave.home.com 05.10.01, 21:08 czy ja mu powiedzialem zeby liczyl zera szybkosci jego modemu? gdzie to wyczytales? mysle, ze ty masz problemy z j. polskim i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re:Tylko Rogres2 IP: *.user.nortelnetworks.com 05.10.01, 21:12 Kabel to jest kabel: Rogers ci powie co jest dobre dla ciebie, co masz ogladac. A jak ci szumi w tv przez pol dnia to jeszce lepiej. Ciesze sie ze jestes jednym posiadaczem komputera w okolicy ( caly kabel twoj ). Kiedy zaczniesz miec problemy dolacz do: Rogers @Home Customers Get Mad, Sue http://www.canadacomputes.com/v3/story/1,1017,7036,00.html?tag=81&sb=121 http://www.rogerssucks.ca/ Cable or DSL : http://www.nightschool.org/webdesign/highspeed.html Kabel ma swoje miejsce i ludzie go beda uzywac ale powoli zostaje za DSL Nie mysle ze upadnie skoro ma takie poparcie. To ciekawe ze istnieje ktos tak lubi Rogersa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re:Speed at Sympatico IP: 207.61.17.* 05.10.01, 21:15 Short for kilobits per second, a measure of data transfer speed. Modems, for example, are measured in Kbps. Note that one Kbps is 1,000 bits per second, whereas a KB (kilobyte) is 1,024 bytes. Data transfer rates are measured using the decimal meaning of K whereas data storage is measured using the powers-of-2 meaning of K. Technically, kbps should be spelled with a lowercase k to indicate that it is decimal but almost everyone spells it with a capital K. Moja predkosc uzywajac Symaptico speed test jes 998 kbps (kilobits/sec). Powyzej definicja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re:Speed IP: 207.61.17.* 05.10.01, 21:20 When used to describe Data Transfer Rate, bits/bytes are calculated as in the metric system In data communications, a kilobit is a thousand bits, or 1,000 bits. It's commonly used for measuring the amount of data that is transferred in a second between two telecommunication points. Kilobits per second is usually shortened to kbps or Kbps**. Some sources define a kilobit to mean 1,024 bits. Although the bit is a unit of the binary number system, bits in data communications are discrete signal pulses and have historically been counted using the decimal number system. For example, 28.8 kilobits per second (kbps) is 28,800 bits per second. 1 bit (b) = 0 or 1 = one binary digit 1 kilobit ( kb) = 10^3 bits = 1,000 bits 1 Megabit (Mb) = 10^6 bits = 1,000,000 bits 1 Gigabit (Gb) = 10^9 bits = 1,000,000,000 bits ** Note: Although technically speaking, the term kilobit should have a lowercase initial letter, most published reports capitalize it in abbreviation, resulting in "56 Kbps," or even the really confusing "56K." That leaves you with the sometimes omitted lowercase "b" to distinguish between bits (b) and bytes (B). When used as a measurement of network data transfers, or throughput, always assume the word is bits first. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re:Speed test IP: 207.61.17.* 05.10.01, 21:23 http://fastweb.sympatico.ca/test/ prosze spobowac i przeslac wyniki. Serdecznie dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re:High Speed Customer Service IP: *.user.nortelnetworks.com 05.10.01, 21:31 Bell --> 2 min Tellus --> 6 min ILAP--> 14 min Rogers --> 58 min ( dlugi czasoczekiwania ma byc zniwelowany wspaniala niezawodnoscia ?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gadula Re:Speed test IP: *.ym1.on.wave.home.com 05.10.01, 21:47 polecam dobry program do kopiowania z internetu www.getright.com, który ma wiele opcji. możesz kontynuować przerwany proces kopiowania jakiegoś pliku czy ustawić program na kopiowanie o określonej godzinie itp. przy okazji kopiowania poznasz również szybkość, co nie będzie gwarancja, ze jest to szybkość twojego modemu gdyż serwer, z którego będziesz kopiowal również może mięć swoje ograniczenia. nie mniej jednak, program warty uwagi. p.s. jeżeli sprzedajesz Sympatico serwisy to możesz się zareklamowac na mojes stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Art Re:Speed test IP: *.ym1.on.home.com 10.10.01, 04:27 Uzywam Rogers@home Test starting... Average throughput: 428 kilobits/sec Total Time: 19560 milliseconds Done. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kliken Re:Speed at Sympatico IP: *.ym1.on.wave.home.com 05.10.01, 21:21 Gadula zwracam honor.Ten post powyzej byl to kogo innego So..panie ? ...nic nie rozumiesz z tego co napisalem powyzej? Idz na dowolna page np www.microsoft.com i sprobuj sciagnac cos.Zobaczymy jaki szybki jest twoj modem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re:Speed at Sympatico do Kliken IP: 207.61.17.* 05.10.01, 21:45 Gość portalu: kliken napisał(a): > Gadula zwracam honor.Ten post powyzej byl to kogo innego > So..panie ? ...nic nie rozumiesz z tego co napisalem powyzej? Idz na dowolna > page np www.microsoft.com i sprobuj sciagnac cos.Zobaczymy jaki szybki jest > twoj modem. Czy moglby Pan sprobowac "zmierzyc" predkosc uzywajac Sympatico speed test page http://fastweb.sympatico.ca/test/? Prosze podac wynik. Dziekuje. Moje modem jest ograniczone do 8Mps (Alcatel) ale Sympatico oferuje tylko okolo 1Mbs (throughput) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kliken Re:Speed at Sympatico do Kliken IP: *.ym1.on.wave.home.com 05.10.01, 21:48 Sympatico? C ty nie czytasz moich postow?Twoje Sypatico nie jest zle ale niestety wolniejsze niz Rogers.Jestes koles AMATOR i nie masz zielonego pojecia.Ta twoja test page from sympatico jest tylko i wylacznie dla takich ZIELONYCH NAIWNYCH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re:Speed at Sympatico do Kliken IP: *.user.nortelnetworks.com 05.10.01, 22:24 Poczekaj do 7: PM jak ludzie wraca do domu, Rogers zacznie sapac, rura sie przytka. Dzwon po hydraulika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kliken Re:Speed at Sympatico do Kliken IP: *.ym1.on.wave.home.com 05.10.01, 22:35 ..chyba w twojej dzielnicy.U mnie jest OK all the time Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajacek Re:Najleprzy jest Telenet .be IP: *.kabel.telenet.be 05.10.01, 23:21 A co tam w tej Hameryce takie problemy jak nie TV warjuje to telefon? Przeprowadzcie sie blizej domu Ja mam na jednym kabelku telefon ,TV i internet. Ale ja zyje w Beneluxsie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onwojtek Re:Najleprzy jest Telenet .be IP: *.proxy.aol.com 06.10.01, 04:31 Nas na takie cuda nie stac jak ciebie. Nas w Hameryce nie stac zeby za kazda minute rozmowy, i te wszystkie piec kanlow TV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --Michal predkosc IP: *.tiaa-cref.org 05.10.01, 23:43 Twoje pytanie jest bardzo trudne gdyz to zalezy od wielu czynnikow: 1. konstrukcji WAN, LAN (technologie uzyte po dorodze do twojego PC) 2. jakosci sprzetu 3. konfiguracji polaczen w twojej okolicy (ilosc ludiz ktora dzieli band.) Jak juz pisalem DSL jest teoretycznie szybszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: predkosc IP: *.sympatico.ca 06.10.01, 02:26 Gość portalu: --Michal napisał(a): > Twoje pytanie jest bardzo trudne gdyz to zalezy od wielu czynnikow: > > 1. konstrukcji WAN, LAN (technologie uzyte po dorodze do twojego PC) > 2. jakosci sprzetu > 3. konfiguracji polaczen w twojej okolicy (ilosc ludiz ktora dzieli band.) > Masz racje Michal. Wydaje mis ise ze Sympatico DSL jest ograniczone poprzez PPPoE protocol, ktory jest wolniejszy niz full fledged ADSL. > Jak juz pisalem DSL jest teoretycznie szybszy. Odpowiedz Link Zgłoś