Dodaj do ulubionych

Pytania do mam w Londynie

10.01.06, 18:41
Wkrotce przenosimy sie do Londynu tj. ja, maz i nasz szesciomiesieczny synek.
Dlatego tez mam sporo pytan zwiazanych z zyciem w Londynie z maluszkiem.
1) Czy moge dostac w Londynie mleko nastepne Humana 2? Czy w ogole produkty
Humany sa dostepne w Londynie np. kaszki?
2) Do jakiego lekarza powinnam sie udac lub gdzie zadzwonic w razie problemow
z malenstwem (odpukac) przez pierwsze dni mojego tam pobytu? Czy moze macie
jakiegos godnego polecenia prywatnego pediatre? Czy orientujecie sie ile
kosztuje taka wizyta? Czy lekarz przychodzi do domu?
3) Czy mozecie moze polecic agencje z nianiami? a moze dobra, kochajaca dzieci
i sprawdzona nianie?
4) Gdzie kupujecie sloiczki inne jedzenie dla dzieci a gdzie ciuszki oprocz
Mothercare i H&M?
5) Do jakiego parku na spacer mozna pojsc z malenstwem w zachodnim Londynie;
Kensington i okolice
Mam tych pytan duzo wiecej ale Malenstwo dokazuje wiec ide si enim zajac i nie
zawracam wam glowy.

Z gory dziekuje za pomoc.
Monika i Marcellek

Obserwuj wątek
    • lucasa Re: Pytania do mam w Londynie 10.01.06, 21:38
      monika701 napisała:

> Wkrotce przenosimy sie do Londynu tj. ja, maz i nasz szesciomiesieczny synek.
      > Dlatego tez mam sporo pytan zwiazanych z zyciem w Londynie z maluszkiem.
      > 1) Czy moge dostac w Londynie mleko nastepne Humana 2? Czy w ogole produkty
      > Humany sa dostepne w Londynie np. kaszki?

sa inne mieszanki i jest ich pelno. kaszki i inne tez. tutejsze dzieci tez cos
      jedza smile))

> 2) Do jakiego lekarza powinnam sie udac lub gdzie zadzwonic w razie problemow
      > z malenstwem (odpukac) przez pierwsze dni mojego tam pobytu? Czy moze macie
      > jakiegos godnego polecenia prywatnego pediatre? Czy orientujecie sie ile
      > kosztuje taka wizyta? Czy lekarz przychodzi do domu?

po przyjezdzie zarejestruj sie w przychodni w Twoim regionie. dzieci tu bada
      lekarz rodzinny. a wizyte w domu mozna miec, o ile sie orientuje tylko gdy jest
      po godzinie przyjec, wieczorem. ale jak sytuacja wyglada na powazna, to i tak
      predzej wysla na pogotowie.

> 3) Czy mozecie moze polecic agencje z nianiami? a moze dobra, kochajaca dzieci
      > i sprawdzona nianie?

ja nie znam agencji

> 4) Gdzie kupujecie sloiczki inne jedzenie dla dzieci a gdzie ciuszki oprocz
      > Mothercare i H&M?

sloiczki: kazdy supermarket, plus boots, (? nie pamietam gdzie jeszcze)
      ciuszki oprocz w/w tanio mozna kupic w wiekszych supermarketach (tesco, asda),
      w primark, matalan

> 5) Do jakiego parku na spacer mozna pojsc z malenstwem w zachodnim Londynie;
      > Kensington i okolice

to jest South Kensington? jezeli tak - to wielgasny Hyde Park. zreszta zobacz
      na mape jak przyjedziesz...

> Mam tych pytan duzo wiecej ale Malenstwo dokazuje wiec ide si enim zajac i nie
      > zawracam wam glowy.
      >
      > Z gory dziekuje za pomoc.
      > Monika i Marcellek

powodzenia w Londynie,
      A
      • monika701 Re: Pytania do mam w Londynie 11.01.06, 09:32
        Bardzo dziekuej za odpowiedzi postaram sie znalesc przychodnie w okolicy tylko
        czy nie musze miec juz jakiego numeru ubezpieczenia aby sie tam zarejestrowac?
        Bede potrzebowala nieco czasu aby to wszystko pozalatwiac i wolalabym miec
        lekarza dla dziecka od razu. Moje pytania o Humane wynikaja z tego, ze ja mam
        malego indywidiualiste, ktore nie chce jesc nic innego tylko kaszke Humama z
        porzeczkami i mleko Humana...A Hyde Park widzialam na mapie i nietylko ale jest
        to nieco za daleko zebym jezdzila tam codziennie i szukalam czegos blizej.
        • lucasa Re: Pytania do mam w Londynie 11.01.06, 09:53
          no to nie wiem jezeli chodzi o Humane.
          ja nie widzialam tej marki tutaj, a moje dzieci nawet nie zauwazyly kiedy
          przeszly z mojego mleka na mieszanke, co dopiero gdyby mialy sie zorienotwac,
          ze dostaja inne mleko z proszku.
          a co do kaszki, moze w Polsce juz zaczniesz probowac roznych smakow, tak aby
          oswoic synka, ze jest cos innego pysznego niz tylko porzeczki smile))

dla mnie osobiscie (jak probowalam) polskie kaszki smakowe troche za sztucznie
          smakuja, wiec wole zrobic normalny kleik i ewentualnie do niego dodawac owoce.
          ale tez nie mieszam ale na lyzeczce mam i troche kaszki i troche owocow - tak
          aby dziecko moglo roznych rzeczy poprobowac.

jezeli faktycznie tylko Humane i nic wiecej to pewnie bedziesz musiala wiezc. a
          szkoda miejsca bo pewnie inne rzeczy Ci sie przydadza.

moze mamy, ktore kupuja w polskich sklepach powiedza czy tam widzialy
          mleko/kaszke. pewnie sprzedawcow tam mozna poprosic aby sprowadzaly je dla
          Ciebie. choc pewnie cena bedzie wysoka.

wymagania co do rejestracji sa rozne i zaleza od przychodni (czy ja bym
          powiedziala od pani na recepcji). przejrzyj stare watki - niektore osoby nie
          potrzebowaly zadnego potwierdzenia (nawet miejsca zamieszkania - w tym ja), a
          niektore musialy cos tam udowadniac.

pozdrawiam,
          no i trzymam kciuki.
          A
          • monika701 Re: Pytania do mam w Londynie 11.01.06, 10:11
            Dzieki z rady. Poczytam sobie i poszukam przychodni. Mozesz napisac jak to
            miejsce nazywa sie po angielsku? A jezeli chodzi o kaszke to juz zaczelam proby
            z kaszkami Hippa i dupa... Natomiast w smaku to one sa jak plastik wiec ja w ten
            aspekt juz nie wnikam, skoro Malenstwo to lubi a szkodliwe nie sa napweno.
            Miejsca bede maiala ile chce bo przenosi mnie firma przewozowa wiec wezme maly
            zapas a pozniej zobaczymy moze mu sie odmieni. Poza tym owoce ze sloiczkow Hippa
            lubi (oprocz bananow w tym takze swiezych) ale nie zabijaja wystarczajaco mocno
            smaku obcej kaszki...i tez nie mieszam.
            Nie wiem jeszcze czy bede miala samochod ale mam pare pytan jezeli pozwolisz.
            Czy musze robic jakies dodatkowe prawojazdy ze wzgledu na ruch lewo stronny?
            Pewnie by sie przydal bo bez niego do Tesco i innych nie pojade.

Bardzo dziekuje
            m
            • kasia799 Re: Pytania do mam w Londynie 11.01.06, 17:25
              Przychodnia to surgery a lekarz to General Practicioner, w skrocie GP
              Najblizszego mozesz znalezc na tej stronie
              www.nhs.uk/England/Doctors/Default.aspx
              Wybierz nearest search i otem podaj swoj kod pocztowy
              W ten sam sposob mozesz znalezc lokalne apteki, dentystow, najblizszy szpital
              itp
              Powodzenia
              • monika701 Re: Pytania do mam w Londynie 12.01.06, 12:09
                Dziekuje za pomoc
                • lucasa Re: Pytania do mam w Londynie 12.01.06, 14:09
                  Monika, nie potrzebujesz innego niz polskie prawo jazdy, (kiedys byl przepis,
                  ze w ciagu roku trzeba bylo wymienic na brytyjskie, a teraz jak Polska jest w
                  UE to nie wiem jak jest, sprawdz na stronie DVLA) nie jest trudno przestawic
                  sie na ruch lewostronny! naprawde! powodzenia.
                  A

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka