Gość: jot-23 IP: *.dyn.optonline.net 21.11.02, 01:51 www.nationalgeographic.com/geosurvey/ (laduje sie wolno, bo niedawno puscili to w newsach i WSZYSCY siem pchajom) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lolo27 Re: Sprawdz czy jestes glupszy niz Amerykanie! 21.11.02, 02:03 <>To bardzo fajne,ze niewie sie,ile ma sie wspolplemiencow w kraju........ Odpowiedz Link Zgłoś
patrynia Re: Sprawdz czy jestes glupszy niz Amerykanie! 21.11.02, 02:08 albo z tym afganistanem- ale wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Sprawdz czy jestes glupszy niz Amerykanie! 21.11.02, 02:24 hej lolo to tylko pytanie nr 1 moze pojdz dalej ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
lolo27 Re: Sprawdz czy jestes glupszy niz Amerykanie! 21.11.02, 02:28 aniutek napisała: > hej lolo to tylko pytanie nr 1 > moze pojdz dalej ; ) > _______________________________________ <>Juz sam fakt ze umiem troche czytac w tym jezyku,stawia mnie wyzej od przecietnego amerykanina....... Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Sprawdz czy jestes glupszy niz Amerykanie! 21.11.02, 02:32 ale jaja pytanie nr 11 ...... no nie to sa kpiny czy testy dla "special ed" jesussss ale wolno sie to kreci Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Jeny, co za pytania!! 21.11.02, 02:39 1 blad nie tak zle, ale te pytania z geografii to dla podstawowki Odpowiedz Link Zgłoś
xurek Re: Jeny, co za pytania!! 21.11.02, 14:08 Czesc Mufka, ja tez jedno zle. Przyznaje bez bicia, ze myslalam, iz najwiecej na swiecie jest Buddystow (tak jakos przez te Chiny). A biorac pod uwage poziom tych pytan, to w zasadzie wstyd, na jakies nie umiec odpowiedziec. Najbardziej fascynuje mnie fakt, ze 11% Amerykanow nie wie, gdzie lezy ich kraj, zajmujacy pol kontynentu... Xurek Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: Jeny, co za pytania!! 21.11.02, 20:19 xurek napisała: > Czesc Mufka, > > ja tez jedno zle. Przyznaje bez bicia, ze myslalam, iz najwiecej na swiecie > jest Buddystow (tak jakos przez te Chiny). A biorac pod uwage poziom tych > pytan, to w zasadzie wstyd, na jakies nie umiec odpowiedziec. Najbardziej > fascynuje mnie fakt, ze 11% Amerykanow nie wie, gdzie lezy ich kraj, zajmujacy > pol kontynentu... > > Xurek Czesc Xurek ja tez oblalam to samo pytanie i tez przez te Chiny))) hehe )) Odpowiedz Link Zgłoś
ro-bert Re: Jeny, co za pytania!! 21.11.02, 20:37 Dokladnie to samo! Tylko na Buddzie sie posliznalem! robert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --Michal Mialem nie pisac! IP: *.tiaa-cref.org 21.11.02, 20:40 Ale to z tym budda to znamienne dla naszych Jewropejskich przyjaciol! I sie nie podpierajcie tymi Chinami bo to jeszcze wiekszy wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: USA ciekawe czemu to polska spada w..............@@@@. IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 21.11.02, 11:07 skali przygotowan do uni. zajmuje ostania pozyce. To proste polacy sa wszechwiedzacy w tych sprawach ktore nie maja zadnego znacznia dla poprawy jakosci zycia. To tak samo jak dyskusje na temat ile jest aniolkow na glowce od szpilki. Prawda ze duzo ludzi nie wie tego czy tamtego, ale co z tego. Co mi z tego przyjdzie ze wiem gdzie lezy Kostaryka. A tak zapytam jaka jest tam sluzba zrowia ? Panstowa czy prywatna ? Jezeli ci "glupi" ludzie po 200 latach sa najbogatrzym krajem to cos z ich glupota nie tak !!!!!!! USA Gość portalu: jot-23 napisał(a): > <a href="http://www.nationalgeographic.com/geosurvey/"target="_blank">www.natio > nalgeographic.com/geosurvey/</a> > > (laduje sie wolno, bo niedawno puscili to w newsach i WSZYSCY siem pchajom) Odpowiedz Link Zgłoś
cree Re: ciekawe czemu to polska spada w.............. 21.11.02, 13:29 Gość portalu: USA napisał(a): > skali przygotowan do uni. > zajmuje ostania pozyce. > To proste polacy sa wszechwiedzacy > w tych sprawach ktore nie maja zadnego znacznia dla > poprawy jakosci zycia. Volny, jakiez to oryginalne podejscie do tematu wywolanego przez Jota... Ciekawe, jaka to zaleznosc widzisz miedzy nedznym poziomem wiedzy ogolnej Amerykanów, a stanem przygotowan Polski do akcesji z Unią? > To tak samo jak dyskusje na temat ile jest aniolkow na > glowce od szpilki. Widze, ze w literaturze oblatany jestes... No prawie, bo w oryginale chodzi o diabły, a nie o "aniolki". > Prawda ze duzo ludzi nie wie tego czy tamtego, ale co z > tego. Oooo, poeta......!!!!!! Co mi z tego przyjdzie ze wiem gdzie lezy Kostaryka. A wiesz? > A tak zapytam jaka jest tam sluzba zrowia ? > Panstowa czy prywatna ? A wiesz? > Jezeli ci "glupi" ludzie po 200 latach sa najbogatrzym > krajem to cos z ich glupota nie tak !!!!!!! No, mądre.... I odkrywcze.... A tak konkretnie, to co masz na myśli? Pozdrawiam słodziutko z domieszką cykuty. Cree Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volny wlasnie ze aniolki ... IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 21.11.02, 23:48 pametam to jeszcze ze szkoly podstawowej. oraz zobacz sobie wiem.onet.pl/wiem/01156f.html poczytaj sobie do poduszki wiem.onet.pl/wiem/00832b.html#s05 volny Odpowiedz Link Zgłoś
cree Re: wlasnie ze aniolki ... 22.11.02, 10:24 Gość portalu: volny napisał(a): > pametam to jeszcze ze szkoly podstawowej. Może masz rację... Może aniołki... A pamietać możesz z bajki - telewizyjnej dobranocki, bo w podstawówce, nawet tej polskiej, o średniowiecznych sporach teologów chyba nas nie uczono. A tak poza tym; co masz do powiedzenia w kwestii podstawowej tego wątku? Ciągle czekam na uzasadnienie twojego podziwu dla Ameryki i Amerykanów. Pozdrawiam....jak zwykle.... Cree Odpowiedz Link Zgłoś
maraska Re: Sprawdz czy jestes glupszy niz Amerykanie! 21.11.02, 11:11 U nas mowili o tym w radiu. Z komentarzem, ze "skoro tylu Amerykanow nie wie, gdzie lezy Nowy Jork albo gdzie jest Pacyfik, czego mozna sie po nich spodziewac jak sie ich posle na wojne z Irakiem?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanka Re: Sprawdz czy jestes glupszy niz Amerykanie! IP: *.msns.str.ptd.net 21.11.02, 14:06 Zapomnieliscie o jednym istotnym argumencie ze Amerykanie PRACUJA i to bardzo duzo 6 7 dni w tygodniu budujac swoje lepsze jutro!!! Maja w dupie jakies tam Kostaryki i inne dziadostwa Zyja Swoim Zyciem i nie pisze sie w ich lokalnej prasie jaka to Polska biedna i ze ludzie umieraja na stojaco.Maja to po prostu gdzies.Polak zamiast pracowac biadoli od wiekow i udowadnia jaki to on madry ze nawet by pracowal wiecej ALE NIE BEDZIE MIAL CZASU NA BIADOLENIE I PIEPSZENIE O NICZYM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volny @@@@@@@@ -------nareszcie-------------- IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 21.11.02, 23:52 prosta i madra odpowiedz !!!!!!!!!! licza sie efekty a nie gdanie !!!!!!!!! volny Gość portalu: Wanka napisał(a): > Zapomnieliscie o jednym istotnym argumencie ze Amerykanie PRACUJA i to bardzo > duzo 6 7 dni w tygodniu budujac swoje lepsze jutro!!! Maja w dupie jakies tam > Kostaryki i inne dziadostwa Zyja Swoim Zyciem i nie pisze sie w ich lokalnej > prasie jaka to Polska biedna i ze ludzie umieraja na stojaco.Maja to po prostu > gdzies.Polak zamiast pracowac biadoli od wiekow i udowadnia jaki to on madry > ze nawet by pracowal wiecej ALE NIE BEDZIE MIAL CZASU NA BIADOLENIE I > PIEPSZENIE O NICZYM Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Sprawdz czy jestes glupszy niz Amerykanie! 21.11.02, 16:54 no i tego... mamy takie wlasnie status quo. Z jednej strony "tajemne sily" ktore aby maksymalizowac zysk musza wplywac na to by statystyczny konsumer miescil sie w pewnych parametrach (tzn... parametrach ktore powoduja ze konsumuje jak najwiecej). Edukacja jest takim podstawowym parametrem, i , nie wymaga to zbytniego geniuszu aby wywnioskowac ze potrzebny jest konsumer ktory rozumie co sie do niego mowi, czyli jest podatny na roznego typu reklamy, ktory pojdzie kupic nastepny romans w rozowych okadkach, pojdzie na nastepny kolorowy musical, obejzy nastepny szybki film, itd, itp... od pewnego poziomu edukacji korzysci ustepuja wadom, czyli konsumer zaczyna byc wybredny i mniej podatny na wszelakich rodzajow naciski, czyli po prostu zaczyna myslec krytycznie. Publiczny system edukacji w USA produkuje doskonalego konsumenta. Z drugiej strony sa instytucje, ktore statutowo maja dbac o dobro obywateli kraju. Wydawaloby sie ze im wiekszy ogolny poziom edukacji tym lepiej. Prawda jest taka, ze dzieki miedzy innymi postepowi technologicznemu, panstwo moze funkcjonowac calkiem sprawnie z bardzo malym odsetkiem ludzi o doskonalym wyksztalceniu i wiedzy. W koncu ilu nam potrzeba "rocket scientists"? NIEWIELU... W koncu struktura zatrudnienia w krajach wysoko-rozwinietych to 80- 90% w tzw uslugach....czyli ludzie zajmuja sie mniej wiecej przelewaniem z pustego w prozne. Stad tez jest duzo gadania o "palacej potrzebie reformy" systemu edukacji, ale konczy sie najczesciej robieniem sztucznego tloku. Bo po co naprawiac to co nie jest zepsute, hehe... czyli wiekszosc narodu jest ciemna, ale spelnia pozyteczna funkcje w maszynie, dla ambitnych jest wiele drog aby ominac system. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Sprawdz czy jestes glupszy niz Amerykanie! 21.11.02, 19:03 na marginesie, w tutejszych high-schools nie naucza sie geografii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgrBurak Re: Sprawdz czy jestes glupszy niz Amerykanie! IP: *.proxy.aol.com 22.11.02, 08:51 Amerykanie jak Amerykanie,ale Meksykanie zaskoczyli mnie kilka razy uzyskujac wyniki ponizej 20%.Samo prawdopodobienstwo wybrania prawidlowej odpowiedzi wynosi 20 a oni potrafili uzyskac 10%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jr Re:edukacja IP: 203.129.132.* 21.11.02, 23:58 ciekawe dyskusje na temat edukacji mozna znalezc na forum gospodarka (polecam). i gadula tam nie zaglada bo za tepa na to. i tak wdlg mnie godziny na przedmioty jak biologia, chemia, geografia, nadmiar polskiego, historia powinny byc zmniejszone i w ich miejsce powinny byc wprpwadzone czy rozszerzone ekonomia, etyka, logiczne myslenie, podstawy ksiegowosci... fakt jest polacy wiedza gdzie lezy izrael i maja 20% bezrobocia a amerykanie nie wiedza gdzie lezy usa a kazdy jeden chetyny znajdzie prace!!! i o czym to swiadczy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re:edukacja IP: *.dialo.tiscali.de 22.11.02, 10:01 Gość portalu: jr napisał(a): > fakt jest polacy wiedza gdzie lezy izrael i maja 20% bezrobocia a amerykanie > nie wiedza gdzie lezy usa a kazdy jeden chetyny znajdzie prace!!! i o czym to > swiadczy??? O tym, ze 20% wyksztalconych ludzi w kraju wystarczy jako lokomotywa do rozwoju gospodarczego, ktory daje zatrudnienie rowniez 80% ciemnej masy narodu. Ale nie lekcewazylabym wynikow National Geographics. Jezeli prawda jest, ze USA maja b. wysoki procent ludzi legitymujacych sie college education, (zdaje si ponad 20%), to znaczy, ze poziom tych, ktorzy skonczyli tylko High School (pozostale 80%) jest przerazajaco niski. Z pewnoscia przecietny robotnik czy urzednik nie musi wiedziec gdzie jest Afganistan, zeby moc dobrze wykonywac swoja prace. Ale- poniewaz mozna przypuszczac ze podobne wyniki dalyby testy z innych dziedzin wiedzy, uwazam ze nalezy bic na alarm. Spoleczenstwo niewyksztalcone to spoleczenstwo podatne na manipulacje, gotowe wierzyc we wszystko co uslyszy. W przeciwienstwie do "jr" uwazam, ze nie mozna zredukowac nauki historii. Uwazam historie za jedna z najwazniejszych nauk, ktora jest kluczem do terazniejszosci. Kto nie zna historii, ten da sie oszolomic roznym ideologom od siedmiu bolesci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgrBurak Re:edukacja IP: *.proxy.aol.com 22.11.02, 10:06 czy ty piszesz o niemcach ? Odpowiedz Link Zgłoś