Dodaj do ulubionych

co daje associate degree?

IP: *.dialinx.net 10.10.01, 18:38
Co daje associate degree?

Wiem, ze mozna to zrobic w junior-college w usa, a potem starac sie przyjecie
na Uniwerek albo do szkoly 4 lub 5 letniej, tak???

a czy takie associate degree z usa daje cos w Polsce?

pozdrawiam.

Marek
Obserwuj wątek
    • Gość: Mirko Re: co daje associate degree? IP: 65.206.44.* 10.10.01, 19:53
      Papier i satysfakcje.
      Reszta to juz z czego to "degree", co sie tak naprawde umie a i jeszcze
      najlepiej: kogo zna.
    • Gość: degree7 Re: co daje associate degree? IP: *.CUSTOMER.DSL.ALTER.NET 11.10.01, 19:40
      Associate Degree z US to ewentualna polowa smile twojej Bachelor Degree....innymi
      slowy jezeli masz Associate (i wysoki GPA) moglbys kontynuowac nauke na
      Amerykanskim Uniwersytecie lub College(4-year).
      Przy takim transferze traci sie zwykle niektore credits juz zaliczone w Junior
      lub Community College, co powoduje zwykle wydluzenie o jeden lub dwa semestry
      nauki w "nowej" szkole.
      Nie wiem co w Polsce ale w Europie Zachodniej sa dobre Amerykanskie programy.

Pozdr.
      • Gość: MaciekS Re: co daje associate degree? IP: *.amdahl.com 11.10.01, 21:04
        Gość portalu: degree7 napisał(a):

> Associate Degree z US to ewentualna polowa smile twojej Bachelor Degree....innymi
        >
        > slowy jezeli masz Associate (i wysoki GPA) moglbys kontynuowac nauke na
        > Amerykanskim Uniwersytecie lub College(4-year).
        > Przy takim transferze traci sie zwykle niektore credits juz zaliczone w Junior
        > lub Community College, co powoduje zwykle wydluzenie o jeden lub dwa semestry
        > nauki w "nowej" szkole.
        > Nie wiem co w Polsce ale w Europie Zachodniej sa dobre Amerykanskie programy.
        >
        >
        > Pozdr.

Nie jestem pewien ale o ile sie nie myle to posiadanie Associate skraca droge nauki z 4 lat do bodajze
        dwoch, trzech na niektorych uczelniach w USA. Tu pewnie zalezy z jakiej uczelni na jaka robisz transfer.
        Niektore Community College sa dosyc wysko notowane i taki transfer zalicza dosc sporo w
        "zaprzyjaznionych" uczelniach. To jak sie wydaje jest tez uklad miedzyuczelniany (pewnie chodzi o
        zachowanie poziomu).

Pozdrowienia
        • Gość: Marek Re: co daje associate degree? IP: 64.107.12.* 12.10.01, 16:57
          No wlasnie.

Robie teraz Associate Degree w ju-co i nie wiem co dalej robic, czy wracac do
          Polski czy nie. GPA mam powyzej 3 ze 3.2 moze podskoczy (zobaczymy). Co zlym
          GPA nie jest (chociaz sa szkoly, ktore przyjmuja od 3.5smile

Nie wiem po prostu czy chcialbym tu zostawac w USA dluzej. Wolalbym wrocic do
          Polski... ale nie chce stracic tych dwoch lat no i pieniedzy jakie na to
          poszly, bo wyjechalem tu od razu po maturze za ogromne pieniadze.

Jakbym tu chcial zostawac musialbym wziac pozyczke co zlym pomyslem nie jest,
          ale musialbym tu zostac potem i to splacic, a tego nie chce... Wolalbym zatem
          kontynowac swoja edukacje w Polsce i nie stracic tego czasu, ktory spedzilem w
          USA.

Czy ktos moze wie cos wiecej?
          jak to jest z Associate Degree w Polsce?

A moze chce mi zasponsorowac dalsza naukesmile taki zarcik.

pozdrawiam.
          Marek
          • Gość: aniutek Re: co daje associate degree? IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 13.10.01, 00:19
            w pl nazywa sie to licencjat/associate, nastepny jest balkalarz/ bachelor, a
            pozniej magister/masters itd.
            w Polsce sa uczelnie ktore maja ten sam system- z regoly prywatne ,
            platne. wejdz na jakis portal uczelniany i pogadaj z polskimi studentami czy
            wyslij maila do rektoratu itp.
            albo do kuratorium zajmujacego sie studiami wyzszymi.
            niestety nie wiem dokladnie jak to jest, ale na pewno jakiekolwiek
            wyksztalcenie wyniesione z tad - USA - jest mile widziane w Polsce.
            chociaz z praca jest bardzo trudno i kiepsko placa / wlasnie wrocilam do
            Stanow z Warszawy gdzie mialam menagerskie stanowisko z ktorego zyc
            bylo trudno...
            To sa bardzo trudne decyzje....
            Pozdrawiam smile
            anka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka