ewelina.na 20.03.06, 13:46 Mam pyanie do mam z Niemiec, ktore podlegaja Mutterschutz i sa na zasilku socjalnym. Gdzie mozna zlozyc wniosek dotyczacy przedluzenia z 1 roku na 2 lata Mutterschutz???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kokolores Re: Mutterschutz 20.03.06, 20:26 Poknocilas troche pojecia. Mutterschutz/Mutterschaftsurlaub to jest kilka tygodni ,pewnie chodzi ci o Erziehungsurlaub. de.wikipedia.org/wiki/Mutterschaftsurlaub de.wikipedia.org/wiki/Mutterschutzgesetz de.wikipedia.org/wiki/Erziehungsurlaub Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina.na Re: Mutterschutz 20.03.06, 21:33 Nie poknocilam pojec. Chodzi o Mutterschutz dla osob bezrobotnych ktore pobieraja sozialgeld Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Mutterschutz 20.03.06, 21:42 Zapytaj tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10001 :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Mutterschutz 20.03.06, 22:36 Niestety nie wiem o co ci dokladnie chodzi. Jestes pewna ,ze nie chodzi ci o Erziehungsurlaub ??? Poczytaj tu: www.123recht.net/forum_topic.asp?topic_id=34094 www.gyn.de/schwangerschaft/mutterschutz.php3 Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Albo chodzi o pieniadze to wtedy to jest... 20.03.06, 23:02 ...Erziehungsgeld. :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
s.z-n ewelina.na 20.03.06, 23:17 Witaj, Nie rozumiem o jaki wniosek Ci chodzi i po co (jesli nawet nie wiesz gdzie)chcesz go zlozyc. Za malo podalas szczegolow. Czy chodzi Ci o czas spedzony w domu z dzieckiem czy o jakies pieniadze. Jesli masz ochote to napisz do mnie na priv. to moze pomoge. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
viviene12 Mutterschutz 21.03.06, 10:37 trwa tylko 14 tygodni - 6 przed porodem i 8 po. Rok albo dwa mozna pobierac Erziehungsgeld, jesli spelnia sie odpowiednie warunki tj. maly dochod na rodzine. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina.na Re: Mutterschutz 21.03.06, 11:16 To teraz dokladnie. Bylam w urzedzie pracy (Arbeitsamt), z zupelnie inna sprawa. Pani sachbearbeiterin nagle ni z tad ni z owoad oswiadczyla ze jeszcze tylko miesiac czasu podlegam Mutterschutz (nadmienie ze do konca marca jestem studentka, bez prawa pobierania jakiegokolwiek zasilku z kasy chorych. Ze wzgledow osobistych musialam sie jednak exmatrykulowac), gdyz moja coreczka skonczy 12 maja roczek. Spytalam sie jej czy mozna przedluzyc Mutterschutz, ona ze tak , ja gdzie a ona no nie wiem. Musi sie pani udac moze do Rathaus albo familienkasse. I jestem w kropce bo w internecie zadnych informacji nie moge znalezc.Moze ktos mial podobna sytuacje???? Z gory dziekuje za dotychczasowe podpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Mutterschutz 21.03.06, 11:33 Moim zdaniem ta pani sie poprostu pomylila ,zamiast powiedziec Erziehungsurlaub ,powiedziala Mutterschutz.Zadzwon moze jeszcze raz do Arbeitsamtu i zapytaj. Eziehungsurlaub/geld mozna przedluzyc w np.NRW w Versorgungsamt-cie .Podaje ci liste Amt-ow poszczegolych Bundeslandow ,ktore to robia .Znajdziesz ja na tej stronie: www.treffpunkteltern.de/schwangerschaft/elternzeit.php www.rechtspraxis.de/erzgeld.html Powodzenia. Napisz prosze czy to byla pomylka . :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
bacia12 Re: Mutterschutz 21.03.06, 19:06 byłam na socjalu (a właściwie na ALG II) i nic mi nie wiadomo o jakimkolwiek przedłużaniu Mutterschutz. Dziewczyny już dokładnie opisały jak sytuacja wygląda. Moim skromnym zdaniem to istnieją 3 opcje: 1. pani w A'amcie pomyliła pojęcia 2. Cos pomyliło się pytającej 3. Osoby studiujace maja inne prawa pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
kissa1 Re: Mutterschutz 22.03.06, 16:21 A moze jej chodzilo o ubezpieczenie, bo wspomniala familienkasse? Ja jestem w troche innej sytuacji bo jestem zatrudniona, obecnie na wychowawczym. Przy czym wychowawczy wzielam poczatkowo na 1 rok, i potem przedluzylam znow o 1 rok. Ta decyzje musialam przekazac pracodawcy i oddzielnie mojej kasie chorych zebysmy z mala mialy ubezpieczenie. Moze o to chodzilo pani w Arbeitsamcie? Zebys poinformowala swoja kase chorych ze nie pracujesz i ciagle bedziesz potrzebowac ubezpieczenia? Nie wiem jak to dziala w przypadku studenta, ale jakos przeciez ubezpieczona jestes. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores ewelina.na ??? 25.03.06, 13:34 To jeszcze raz ja.)) Czy dowiedzialas sie czegos nowego??? Odezwij sie . :o) Koko P.S.Pytam z ciekawosci ))) Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina.na Re: ewelina.na ??? 26.03.06, 19:30 wiec moj maz byl w familienkasse zly adres, potem udal sie do rathaus tam gdzie nalezymy, odeslali go do innego rathaus`u, ale dopiero we wtorek tam pojedzie. Wydaje mi sie ze najprawdopodobniej bedzie trzeba po prostu zlozyc pismo do arbeitsamt o przedluzenie mutterschutz i tyle. Tu chodzi tylko o to zebym nie musiala szukac pracy, ani przyjmowac ofert z urzedu pracy jeszcze przez rok. Jak cos bede wiedziec to napisze Pozdrawiam ew Odpowiedz Link Zgłoś
jamsam Re: Mutterschutz 25.09.06, 01:00 jaki mutterschutz? chodzi ci o erziehungsgeld? Odpowiedz Link Zgłoś
milka_1976 Re: Mutterschutz 25.09.06, 13:09 ja rowniez jestem pewna ze pani tej chodzilo o erziehungsurlaub. Muterschutzurlaub przysluguje kobiecie pracujacej. W tym okresie jestes zwolniona w arbeitsamcie z obowiazku zglaszania sie i nie przysylaja ci ofert. Jest to tzw polski maciezynski. Pozniej po nim nastepuje erziehungsurlaub, jezeli kobieta decyduje sie zostac dluzej z dzieckiem w domu. Ja nie pracowalam ale rowniez mi przyslugiwal. Dostajesz wtedy Erziehungsgeld. Przysluguje on na rok,to jest ok 300 €. Jezeli juz go mialas to napewno skladalas wniosek w swoim rathausie- ja naleze na wandsbek w sekcji familien - cos tam . Nie moge sobie przypomiec teraz, ale mam to na koncu jezyka. Przed ukonczeniem roku dziecka birzesz antrag na przedluzenie albo sciagasz z netu. Przyznaja bez problemu. Jezeli nie wiesz gdzie masz isc spytaj o to swojego beratera w sozialamcie( teraz juz arbeitslosengeld II).oni powini wszystko wiedziec i cie dalej kierowac.Nie slyszalam o przedluzaniu mutterschaftsurlaub, bo to jest rzadowo ustalone. Dziecko od 3 roku zycia ma prawo uczeszczac do przedszkelo nie zalezenie od tego czy ktores z rodzicow nie pracuje. Wczesniej jest to mozliwe tylko wowczas jezeli oboje pracuja, ucza sie lub uczeszczaja na nauke jezyka. Jezeli masz urlop na studiach mysle ze podlegasz pod Arbeitslosengeld II wiec i pod ten FamilienXXXX i tam sie wszystkiegodowiadujesz: Chyba ze BAFöG ma cos do tego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_1976 Re: Mutterschutz 25.09.06, 13:11 hm rozpisalam sie a ten temat chyba juz nieaktualny bo z marca Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: Mutterschutz 25.09.06, 17:16 z tego co ja wiem, to Mutterschutz to czas, w ktorym pracujaca kobieta powinna byc na urlopie mcierzynskim (6 tygodni przed terminem porodu i 8 tygodni po porodzie) chyba chodzi ci raczej o erziehungsgeld? (ja pracowalam na 1/3 etatu i dostaje teraz Erziehungsgeld)najlepiej jak zglosisz sie tam gdzie poprzednio to zalatwialas albo zadzwon do urzedu pracy.powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś