Dodaj do ulubionych

wloskie obywatelstwo

30.03.06, 15:39
Mam pytanie. Czy ubiegajac sie o wloskie obywatelstwo moje malzenstwo musi
byc tez zarejestrowane w Polsce czy wystarczy ze tylko we wloszech?
Czy ktos wie jakiedokumenty trzeba przedstawic i czy trzeba udac sie do
prefettury osobiscie czy tez mozna wyslac poczta (chodzi o to ze w prowincji
(provincia di terni)bgdzie mieszkamy prefettura nie znajduje sie miescie
gdzie mieszkamy i trzeba by brac wolny dzien z pracy by tam pojechac).
jak ktos przez to przechodzil bede wdzieczna za wskazowki.
moj mail: agnesepm@yahoo.it
pozdrawiam aga
Obserwuj wątek
    • pia.ed Re: wloskie obywatelstwo 30.03.06, 16:37
      Ja bym zaczela od napisania do prefektury (czy do innych zalatwiejacych wladz)
      z prosba o przyslanie blankietu do wypelnienia i o podanie dokladnych
      informacji co trzeba dolaczyc do wypelnionego blankietu.

Wydaje mi sie dziwne, ze o taka powazna sprawe jak obywatelstwo
      starac sie bedziesz w prefekturze Twojej prowincji.

W Szwecji sprawy obywatelsktwa zalatwia jeden na cala Szwecje urzad,
      a nie wladze lokalne.
      Lokalnie mozna starac sie o paszport, a juz np prawo jazdy wydaje jedyne
      w Szwecji biuro, to samo ktore ustala przepisy drogowe.
      • agnesep Re: wloskie obywatelstwo 30.03.06, 17:07
        dziekuje za informacje.
        co do zalatwiania sprawy w prefekturze prowincji to tam mnie odeslano z
        kwestury (posterunek policji gdzie wystawiaja pozwolenia na pobyt i gdzie
        zwrocilam sie w pierwszej kolejnosci).
        Na pewno przedzwonie tam by dowiedziec sie dokladnie, ale po prostu jestem
        ciekawa czy ktos z zyjacych we wloszech ma juz to za soba badz jest w trakcie i
        moglby mniej wiecej podzielic sie doswiadczeniem jak to wszystko wyglada.
        pozdrawiam wszystkich aga
        • chambonurek Re: wloskie obywatelstwo 30.03.06, 19:15
          aga, jak jestes w miare atrakcyjna to po jaka cholere placzesz sie z makaronem?
      • soup.nazi Re: wloskie obywatelstwo 30.03.06, 19:23
        A co ja obchodzi co jest w Szwecji? Nie masz sie komu pochwalic, ze tam jestes?
        • drabiniasty Re: wloskie obywatelstwo 30.03.06, 23:21
          Panienko, po co ci wloskie obywatelstwo, skoro zarowno Wlochy, jak i PRLbis
          naleza do UE? To tak, jakbys przeniosla sie z jednego pegeeru do drugiego i
          chciala, zeby to uznali oficjalnie. Jest w tym jaks logika? Nie dziwilbym sie
          gdyby staranie sie o obywatelstwo obce w ramach Unii bylo niemozliwe. Bo tak
          naprawde jaki to ma cel? I tak nigdy Wloszka nie bedziesz....
          Na razie jednak radze pojsc do adwokata i spytac, gdzie sklada sie dokumenty w
          podobnej sprawie, jak to dlugo trwa itd itp., bo jak widac nikt ale to nikt nic
          nie wie w twoich okolicach, wlacznie z toba sama, z prefekturami, prefektami i
          policja.
          • chambonurek Re: wloskie obywatelstwo 31.03.06, 04:26
            bo na zachodzie panuje strach przed urzedami i policja jest uwazana za
            najwyzsza. Kazdy ciemnaik na zachodzie (w europie) wiez ze dyrekcjs policji to
            jest zas ale wladza. Bo tam maja gruba ksiazke i on, ten dyrektor otwiera ja i
            patrrzy jkakie prawo petentowi przypiac. Jak go nie lubi to mu da ten gorszy
            przepis... autentyk. Polacy nie4swiadomi tego, mysla ze tak jest naprawde a to
            tylko dowodzi w jakich sie obracaja kregach: ciemniakow tyle ze wloskich.
            • pia.ed Re: wloskie obywatelstwo - do agnes 31.03.06, 09:40
              Tu chyba nie dostaniesz odpowiedzi, tylko niezbyt przyjemne komentarze ...
              jak widzisz mnie tez sie dostalo!

Szukalam "Polonii wloskiej" na prywatnych forach, ale nie znalazlam.

Proponuje wejsc na podany przeze mnie link (forum kobiece)
              i tam postawic pytanie. KTOS z Wloch powinien sie znalezc!

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16726
              Kiedy bede miala czas, to podam Ci linki do prywatnych forow jezykowych,
              tam bywaja ludzie zamieszkali na stale we Wloszech.

Zycze powodzenia
              Pia
              • pia.ed Znalazłam Forum wloskie 31.03.06, 09:55
                forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10307

A DO WLADZ TO LEPIEJ NAPISAC LIST CZY MAJL NIZ DZWONIC,
                bo moze byc zajete albo telefonistka kaze Ci czekac w kolejce ...

Poza tym piszac masz jakis dowod ze pisalas
                i na to sie mozesz poslugiwac w pozniejszej ewentualnej rozmowie
                telefonicznej.

Kolezanka KILKAKROTNIE dzwonila do konsulatu polskiego
                i za kazdym razem okazywalo sie, ze to byl "czeski film "
                czyli "NIKT NIC NIE WIE"...

Kiedy wyslala fax to nareszcie sie sprawa ruszyla!
                • agnesep Re: Znalazłam Forum wloskie 31.03.06, 18:54
                  dziekuje bardzo za odpowiedzi. Dzwonilm juz i na kwesture i do prefektury, co
                  nieco juz dowiedzialam sie na ten temat.

co do pytania po co mi obywatelstwo to nie po to by poczuc sie wloszka. Uwazam
                  jednak ze skoro zdecydowalam sie zamieszkac i zakladac moja przyszla rodzine we
                  wloszech to mam prawo ubiegac sie o wloski paszport, ktory daje pewne
                  dodatkowe prawa.
                  pozdrawiam wszystkich aga
                  • qurelia no i w kol to sam: stara sie o obywatelstwo 31.03.06, 19:18
                    w prefekturze
                    policji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nic
                    dziwnego ze sa polak jokes.
                  • pia.ed Paszport wloski 31.03.06, 21:08
                    A jak dlugo trzeba mieszkac we Wloszech aby otrzymac obywatelstwo?
                    Masz racje, ze chcesz wyrabic sobie wloski paszport.
                    Mozesz np pojechac do USA czy Kanady na urlop, bez placenia za wize i bez obawy
                    odmowy ...

... wloski paszport, ktory daje pewne dodatkowe prawa"
                    • agnesep Re: Paszport wloski 31.03.06, 21:53
                      Zeby otrzymac wloskie obywatelstwo trzeba urodzic sie we wloszech (np. dziecko
                      imigrantow ktore urodzilo sie na terenie wloch), ewntualnie mozna otrzymac
                      poprzez adopcje lub uznanie dziecka ze strony obywatela Wloch lub poprzez slub
                      z obywatelem Wloch. w tym przypadku podanie mozna skladac 6 mies od daty slubu
                      i czeka sie okolo 2 lat (w praktyce nawet i dluzej).
                      Dokladniejsze informacje sa na pewno na stronie konsulatu wloskiego w warszawie.
                      Pozdrawiam aga
                      • pia.ed Re: Paszport wloski 01.04.06, 02:09
                        Musi istniec tez taka mozliwosc jak we wszystkich krajach,
                        ze o obywatelstwo mozna sie starac po jakims okreslonym czasem legalnym pobycie
                        w Wloszech, bez koniecznosci wstepowania w zwiazek malzenski.
                      • pia.ed Prawo ziemi? 01.04.06, 02:12
                        Czy to znaczy, ze we Wloszech obowiazuje "prawo ziemi"???

agnesep napisala:
                        > Zeby otrzymac wloskie obywatelstwo trzeba urodzic sie we wloszech (np.dziecko
                        > imigrantow ktore urodzilo sie na terenie wloch),
    • tato1 Re: wloskie obywatelstwo 01.04.06, 02:14
      agnesep napisała:

> Mam pytanie. Czy ubiegajac sie o wloskie obywatelstwo moje malzenstwo musi
      > byc tez zarejestrowane w Polsce czy wystarczy ze tylko we wloszech?
      > Czy ktos wie jakiedokumenty trzeba przedstawic i czy trzeba udac sie do
      > prefettury osobiscie czy tez mozna wyslac poczta (chodzi o to ze w prowincji
      > (provincia di terni)bgdzie mieszkamy prefettura nie znajduje sie miescie
      > gdzie mieszkamy i trzeba by brac wolny dzien z pracy by tam pojechac).
      > jak ktos przez to przechodzil bede wdzieczna za wskazowki.
      > moj mail: agnesepm@yahoo.it
      > pozdrawiam aga

..................mha.................troya polacca..................
      • tato1 Re: wloskie obywatelstwo 01.04.06, 02:19
        ..............Osobiscie zapie..m w Polsce by utrzymac moja zone
        Wloszke.................i rodzine.Brak mi danych o dobrobycie
        Wloskim................Wiem ze moge wyjechac do USA bez wizy(bo bylem) i nic
        wiecej.................Zegnam.....................
        • jot-23 Re: wloskie obywatelstwo 01.04.06, 02:30
          >................Wiem ze moge wyjechac do USA bez wizy(bo bylem) i nic
          > wiecej.................Zegnam.....................

taaa takich fontann jak trevi to u nas ni ma.... w polsce niezla kase mozna
          wyciagnac w morskim oku...ale kurde woda zimna! nie ma to jednak jak italia w
          tym fachu...
          • tato1 Re: wloskie obywatelstwo 01.04.06, 03:11
            ......................hehehe................nie rozumiem dlaczego mam emigrowac
            do USA....................mha......................kasa to kasa...................
            • tato1 Re: wloskie obywatelstwo 01.04.06, 03:21
              ..............moim zdaniem jestes dupodajec................i
              smieciarz................
              W Polsce smietniki sa bardziej zaopatrzone.................skok na
              syf?..............
              • tato1 [...] 01.04.06, 03:23
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • agnesep Re: wloskie obywatelstwo 01.04.06, 15:48
                Postow glupich i obrazliwych nie komentuje. nie bede sie znizac do poziumu
                autora.

Zas co do pytania o prawo obowiazujace przy dostaniu obywatelstwa wloskiego.
                Obowiazuje prawo krwi, czyli dziecko ktorego przynajmniej jedno jest obywatelem
                wloch automatycznie tez ma wloskie obywatelstwo. Ewentualnie wloskie
                obywatelstwo moga dostac tez dzieci adoptowane (jak to sie odbywa w tym
                przypadku dokladnie nie wiem).
                Co do dziecka emigrantow ktore urodzilo sie na wloskiej ziemi: nie dostaje on
                obywatelstwa automatycznie ale moze sie o nie starac po ukonczeniu 18 roku
                zycia i przy udowodnieniu ze jego rodzice mieszkaja i legalnie pracuja we
                wloszech.
                jak juz wspominalam o obywatelstwo wloskie mozna sie tez starac po zawarciu
                slubu z obywatelem wloch zas osoby mieszkajace ponad 10 lat we wloszech a nie
                bedace w zwiazku z obywatelem wloskim moga starac sie o tzw naturalizacje (nie
                umiem juz dokladnie tego wytlumaczyc i z tego co slyszalam jest o to o nia
                szalenie ciezko). z tego co wiem to wlochy maja ustawe dosc restrykcyjna jesli
                chodzi o nadanie obywatelstwa osobom jedynie pracujacym we wloszech i jesli nie
                udowodnia one iz posiadaja jakikolwiek zwiazek z wloskimi obywatelami
                (pokrewienstwo czy slub) to jest bardzo ciezko o obywatelstwo. Od niedawna
                tocza sie tez debaty czy nie zmienic tego gdyz we wloszech przybywa coraz
                wiecej emigrantow ktorzy zakladaja tu rodziny.
                pozdrawiam aga
                • pia.ed Re: Obywatelstwo 01.04.06, 18:46
                  Wlasnie chodzilo mi o dzieci imigrantow, bo napisalas poprzednio ze
                  "dostaja obywatelstwo", tak jakby sie to stawalo automatycznie
                  kiedy sie tylko urodza ...
                  no a to przy olbrzymiej ilosci naplywajacych
                  do Italii Murzynow, Azjatow i Arabow byloby czysta katastrofa!

Identyczne przepisy ma Szwecja, z tym ze jest latwiej
                  otrzymac obywatelstwo niz we Wloszech.

Osoba pozostajaca w zwiazku malzenskim z obywatelem szwedzkim dostaje je
                  po 2 latach, a pozostali majacy pobyt staly - po 5 latach.
                  Jedynym powodem odmowienia obywatelstwa jest karalnosc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka