Dodaj do ulubionych

pilne!!! wymioty!!

30.03.06, 19:52
moja 11 miesieczna corka od kilku godzin wymiotuje i ma biegunke. podaje jej
chlodne herbatki, ale ona po 10 min.wszystko zwraca. boje sie odwodnienia i
nie wiem czy zglosic sie do lekarza, na pogotowie, poczekac troche, czy cosad
dodam, ze ja takze mam te dolegliwosci od dzis. czy to grypa zoladkowa? i czy
mozecie cos powiedziec o dr kasi z croydon? trzeba umawiac sie wczesniej?
Obserwuj wątek
    • natalia.brzeska Re: pilne!!! wymioty!! 30.03.06, 19:58

Pewnie grypa żołądkowa. Właśnie w weekend przechodziłam. Objawy: ból miesni,
      stawów, wysoka gorączka, wymioty i rozwolenienie. Lekarstwa na to nie ma,
      trzeba swoje "przejść". Zaleca się pić jak najwięcej płynów.

A skoro to małe dziecko to chyba najlepiej zadzwonić do lekarza.
    • kokolores Re: pilne!!! wymioty!! 30.03.06, 19:59
      Jezeli corka nie przyjmuje napojow to powinnas pojsc do lekarza lub pojechac do
      szpitala na "ostry dyzur".
      Niestety dzieci szybko sie odwadniaja i nie powinnas czekac za dlugo.
      Pierwszymi objawami odwodnienia sa:
      -zapadniete oczy
      -skape oddawanie moczu ,mocz ma ciemny kolor
      -suchosc w ustach
      -dziecko jest ogolnie slabe
      Od kilku godzin ,to od ktorej konkretnie od 16-ej czy od rana ,bo to roznica??
      :o)
      Koko
    • krolowamadzia Re: pilne!!! wymioty!! 30.03.06, 20:04
      No nie od rana, ok. 17 sie zaczelo, moze troche wczesniej. ona chce pic, daje
      jej herbatke, ale zaraz wszystko jest na podlodze...sad
      • sugar_mami Re: pilne!!! wymioty!! 30.03.06, 20:51
        Dawaj jej ta herbatke po jednej, dwie lyzeczki co 10, 15 minut. Jesli jej
        dajesz pic wiecej to normalne, ze chory zaladek 'nie trzyma' i dziecko zwraca.

Mysmy takie cos kupe razy przechodzili i ostatnio pare tygodni temu,
        najwazniejsze by dziecko przyjmowalo plyny. Lekarz raczej nic tu nie poradzi,
        musi samo przejsc. Tak to juz jest z wirusami.

Po dwoch, trzech dniach bez zmiany pojechalabym na ostry dyzur (no chyba, ze
        stan sie pogorszy a dziecko odwodni) tak na wszelki wypadek.

sugar
        • kokolores Re: pilne!!! wymioty!! 30.03.06, 21:04
          sugar_mami napisała:
          Lekarz raczej nic tu nie poradzi,
          > musi samo przejsc. Tak to juz jest z wirusami.

Owszem lekarz moze poradzic,moze przepisac elektrolity do picia,ktore sa b.wazne
          lub cos w rodzaju smekty ,nie wiem co u was sie podaje przy biegunce.

> Po dwoch, trzech dniach bez zmiany pojechalabym na ostry dyzur (no chyba, ze
          > stan sie pogorszy a dziecko odwodni) tak na wszelki wypadek.
          • mama5plus Re: pilne!!! wymioty!! 30.03.06, 21:15
            kokolores napisała:

> sugar_mami napisała:
            > Lekarz raczej nic tu nie poradzi,
            > > musi samo przejsc. Tak to juz jest z wirusami.
            >
            > Owszem lekarz moze poradzic,moze przepisac elektrolity do picia,ktore sa
            b.wazn
            > e

Elektrolity mozna kupic bez recepty w kazdej aptece i supermarkecie.
            Mozna je rowniez zrobic bez wiekszego problemu.
            Byl niedawno watek na ten temat z reszta.
            • kokolores Re: pilne!!! wymioty!! 30.03.06, 21:23
              Co kraj to obyczaj.
              Ja wole na recepte to wtedy nie musze placic(przynajmniej tu ,gdzie mieszkam -w
              Niemczech) i przy okazji lekarz przepisuje jeszcze inne "leki" i obejrzy dziecko.

Pozdrawiam.
              Koko
              • mama5plus Re: pilne!!! wymioty!! 31.03.06, 21:31
                > Ja wole na recepte to wtedy nie musze placic(przynajmniej tu ,gdzie mieszkam -
                w
                > Niemczech) i przy okazji lekarz przepisuje jeszcze inne "leki" i obejrzy
                dzieck
                > o.

W UK farmaceuci sa dobrze przeszkoleni jesli chodzi o podstawowe przypadlosci i
                porady z nimi zwiazane i w przypadku przeziebienia czy stomach bug zaleca sie
                wlasnie wizyte w aptece.
                Osobiscie tak wole bo, MSZ, nic gorszego niz siedzenie z wymiotujacym maluchem
                w pelnej zarazkow poczekalni przychodni gdy system obronny dziecka jest wlasnie
                oslabiony.
                Gdy sama tak sie czuje, to jest ostatnia rzecz na jaka mam ochote wiec i
                dziecku nie funduje.
                No chyba, ze bym miala watpliwosci czy/i widziala koniecznosc skontaktowania
                sie z lekarzem. Wtedy, trudno, sie mowi
                Leki, owszem, sa bezplatne na recepte, ale przeciez nie zbankrutuje placac pare
                funtow a zaoszczedze dziecku i sobie calego zamieszania (i lekarzowi tez przy
                okazji- moze ktos w wiekszej/prawdziwej potrzebie na nasze miejsce wejdzie albo
                wspolpacjentom bakcyla nie zafundujemy wink)
                • kokolores Do mama5plus :)) 01.04.06, 18:24
                  Nie wiem jakie studia robia WASI farmaceuci ,ale nie moge w to uwierzyc ,ze
                  potrafia postawic diagnoze co dziecku dolega(tym bardziej na
                  odleglosc).Przypuszczam ,ze nie idziesz z dzieckiem do apteki ,tylko idziesz
                  kupic lekarstwo i conajwyzej opowiadasz co sie dzieje.Oni moga doradzic co mozna
                  podac przy takich ,a takich objawach ,ale czy to jest grypa zoladkowa,czy
                  rotawirus czy salmonella, a moze jeszcze cos gorszego ,to nawet nalepszy
                  farmaceuta ci nie powie(lekarz tez moze miec watpliwosci).
                  W Niemczech jest tak ,ze mozesz do lekarza oddac kal dziecka i za kilka dni
                  (czasem za 24 h) znasz diagnoze i wiesz co robic, oprocz tego dostajesz leki za
                  darmo.Tu nie chodzi o oszczedzanie ,ale jezeli przysluguje mi to to dlaczego nie
                  mam z tego korzystac.

mama5plus napisała:
                  > Osobiscie tak wole bo, MSZ, nic gorszego niz siedzenie z wymiotujacym maluchem
                  > w pelnej zarazkow poczekalni przychodni gdy system obronny dziecka jest wlasnie
                  >
                  > oslabiony.
                  > Gdy sama tak sie czuje, to jest ostatnia rzecz na jaka mam ochote wiec i
                  > dziecku nie funduje.
                  > No chyba, ze bym miala watpliwosci czy/i widziala koniecznosc skontaktowania
                  > sie z lekarzem.

Przepraszam , kiedy widzisz koniecznosc pojscia do lekarza jak nie z chorym
                  dzieckiem??
                  Wiesz ,ja nie jestem z tych mam ,ktore lataja z byle czym do lekarza ,ale ostra
                  biegunka ,wymioty i nie przyjmowanie pokarmu/napoju u ROCZNEGO dziecka to dla
                  mnie wystarczajacy powod ,zeby odwiedzic lekarza.
                  Pozdrawiam.
                  Koko
          • sugar_mami Re: pilne!!! wymioty!! 01.04.06, 12:55
            Kochana, moj synek po zatruciu wymiotowal, prawie nic nie jadl i mial biegunke
            przez 2 tygodnie. Owszem przyjmowal plyny ale tak jak pisalam, po troszke i nie
            bylo tego zbyt wiele. W ciagu tych dwoch tygodni bylam ze trzy razy na ostrym
            dyzurze i za kazdym maly byl ogladany przez lekarza, ktory nie stwierdzil
            najmniejszych oznak odwodnienia. Ani razu w ciagu tych 14 dni nie zatrzymano
            nas w szpitalu i co wiecej nie przepisano zadnej recepty. Maly schudl ale sie
            wygrzebal i nie odwodnil...wiec to tak nie jest, ze kazde dziecko sie odwodni
            po 2-3 dniach. Tylko wlasnie trzeba mu podawac te plyny czesto.

sugar
            • sugar_mami Re: to bylo do kokolores 01.04.06, 12:57

• kokolores Do sugar_mami :)) 01.04.06, 18:24
              Przeczytaj jeszcze raz dokladnie CO ja napisalam :
              "Po dwoch trzech dniach bez zmian(wymioty,biegunka + nieprzyjmowanie napojow) to
              12-miesieczne dziecko jest odwodnione."

Twoj synek(nie wiem ile mial wtedy lat,to tez jest roznica) przyjmowal
              przynajmniej male ilosci napojow ,wiec sie nie odwodnil.

Jeszcze razsmile))))
              Uwierz mi ,po 3 dniach NIEprzyjmowania napojow +wymiony+ biegunka( TAJ JAK
              NAPISALAM -bez zmian), KAZDE 12-miesieczne dziecko jest odwodnione lub krotko
              przd odwodnieniem.Widzialam juz w moim zyciu wiele odwodnionych dzieci (lub
              krotko przed),ktore byly naprawde bardzo chore i lezaly pod kroplowka.
              Moja corka(miala wtedy 22 miesiace) po 15 godzinach biegunki ,wymiotow i ZERO
              napojow(nic nie chciala pic ,a jak wypila to drugie tyle zwrocila) ,miala juz
              bardzo kiepskie wyniki badan krwi i wyladowala w szpitalu.Mimo ,ze na to jeszcze
              nawet nie wygladala.

Nie wiem jak mam cie przekonac ,ale moim zdaniem lepiej isc dwa razy
              niepotrzebnie na "ostry dyzur" niz raz za pozno!

Koko
              • sugar_mami Re: Do sugar_mami :)) 01.04.06, 20:43
                No to przeczytaj sobie moj poprzedni post tez raz jeszcze. Nie wlewaj w chory
                zoladek dziecka duzo herbatki tylko po troszke a zaloze sie, ze tego nie
                zwymiotuje. Takie troszke co chwilke wystarczy by sie male dziecko odwodnilo.
                Napisalam, ze jak sie stan pogorszy, a przeciez pisalas jak sie twoje dziecko
                jeszcze nie odwodnilo, to powinnas pojsc do lekarza. Male dziecko moze sie nie
                odwodnic w 3 dni bez przyjmowania napojow, a w pol dnia. Radze obserwowac i sie
                nie denerwowac. Jak nie pije w ogole to pod kroplowke, jak pije to bardzo
                dobrze i pewnie sie wkrotce z tego wygrzebie.

Przekonywac mnie nie musisz kiedy mam swoje dziecko wziasc do lekarza.
                Podpowiada mi zdrowy rozsadek i intuicja. Jak sie boisz, ze cos jest nie tak to
                lec na emergency a nie na forum wink

sugar
                • kokolores Re: Do sugar_mami :)) 03.04.06, 17:27
                  sugar_mami napisała:
                  Jak sie boisz, ze cos jest nie tak to
                  >
                  > lec na emergency a nie na forum wink
                  >
                  > sugar

Hola,hola koleznako!
                  Sugar ,ja sie niczego nie boje i NIE LECE na forum po porady!!!!! Zastanow sie
                  zanim COS napiszesz.
                  Chyba sie troche pomylilas do kogo TEN TEKST napisalas!

Koko
    • joaska321 Re: pilne!!! wymioty!! 30.03.06, 20:49
      Jakis miesiac temu moj syn mial podobne objawy, nie chcial nic jesc, podawalam
      mu plyny, ktore rowniez wymiotowal. Po dobie pojechalismy do szpitala gdzie
      zalecono nam podawac Dioralyte - jest to proszek w saszetkach, ktory rozrabia
      sie z woda, niestety o niezbyt dobrym smaku.Zawiera mineraly, powstrzymuje
      biegunke i wymioty.Przeczytalam na opakowaniu,ze moga go przyjmowac juz dzieci
      powyzej 3 miesiaca zycia. Nie wiem czy o tej porze sa jeszcze gdzies otwarte
      apteki, obserwuj coreczke i jakby cos sie dzialo jedzcie do szpitala bo moze to
      grypa zoladkowa. Pozdrawiam.
    • krolowamadzia Re: pilne!!! wymioty!! 30.03.06, 22:27
      Dzięki dziewczyny! Moja mala napila sie herbatki i zasnela, mam juz godzine
      spokoj. Z polski przywiozlam sobie smecte ktora przepisal lekarz, ale
      obrzydliwie smakuje i mala jej nie chce. Ja sama zażylam smecte i przeszło mi
      WSZYSTKO po pół godzinie. Wyslalam jeszcze męża do apteki, może coś dadzą. Jak
      jutro dalej będzie źle to wybiorę się do lekarza. Mam nadzieję, ze jakoś sobie
      poradzimy...
      • izabelski Re: pilne!!! wymioty!! 31.03.06, 00:07
        cos mi sie po glowie kolacze, ze mozna podawac lyzeczka mocno schlodzony sok
        pomaranczowy
        (ale glowy mnie dam sobie uciac, czy nalezalo dodac odrobine soli - to w ramach
        uzupelniania elektrolitow)

ponoc dziala uspakajajaco na zoladek
        • kash0303 Re: pilne!!! wymioty!! 31.03.06, 00:28
          izabelski napisała:

> cos mi sie po glowie kolacze, ze mozna podawac lyzeczka mocno schlodzony sok
          > pomaranczowy
          > (ale glowy mnie dam sobie uciac, czy nalezalo dodac odrobine soli - to w
          ramach
          >
          > uzupelniania elektrolitow)

My stosowalismy odgazowana Cole (po lyzeczce) i tez pomagalo.
    • osmanthus Re: pilne!!! wymioty!! 31.03.06, 05:49
      Rzeczywiscie, odgazowana, podawana po lyzeczce, Coca Cola w wielu przypadkach dziala w sposob isci
      cudowny.
      Pamietaj jedna., ze niemowleta i male dzieci moga sie bardzo szybko odwodni. Jezeli wymioty i biegunka
      u 11 mies. dziecka przedluzaja sie i mozna zaobserwowac objawy podane powyzej moze byc mu
      potrzebna elektrolitowa kroplowka.

Fascynuje mnie jednak, ze ludzie zamiast zadzwonic do lekarza siadaja zamiast tego do komputera. Czy
      ktos moze mnie oswiecic w tej sprawie?
    • krolowamadzia Re: pilne!!! wymioty!! 31.03.06, 08:33
      WIec ja cię mogę trochę oświecićsmile W polsce sprawa wygląda inaczej - siadam do
      samochodu i bez wzgledu na godzinę i okoliczności jadę z małą do lekarza jeśli
      tylko coś jej dolega. Niestety w Londynie spotkało mnie wiele niemiłych chwil
      podczas spotkań z lekarzami. Pojechalam kiedyś z małą (40st.gorączki, wysypka)
      do szpitala i co usłyszałam? Że miałam sama podawać jej leki przeciwgorączkowe
      i czekać!, że tu do 3 roku życia i tak jej nic nie podadzą. Było bardzo niemiło
      i od tego czasu trochę zraziłam się do tutejszej służby zdrowia. Jest jeszcze
      dr Kasia, polka - ale o niej nie mogę się jakoś niczego dowiedzieć. Całe
      szczęście ze wczoraj nie spanikowałam i nie pojechałam do lekarza, bo dziś mała
      jest zdrowa jak ryba! Je i pije jak nigdy! Coż, faktycznie ten wirus trwa 1
      dzień.
      • izabelski Re: pilne!!! wymioty!! 31.03.06, 14:29
        a czy zapytalas dlaczego ci nei chcieli dac tych lekow - odpowiem - bo zadne
        lekarstwa podawane na calym swiecie dzieciom nie byly testowane na
        dzieciach/niemowalkach/noworodkach

oceniajac wiec sytuacje - lekarz nie chce podejmowac ryzyka zapasci

w Polsce daliby dziecku lekarstwo nieprzetestowane - czy bylabys z tego
        zadowolona?
        • eballieu Re: pilne!!! wymioty!! 31.03.06, 14:54
          Dziecko zdrowe, najwazniejsze.
          Swoja droga, to tez kiedys zadalam pytanie o "dr KAsie"
          Tyle osob dzieki niej wyzdrowialo, tylu osobom pomogla, a ja spytalam sie, czy
          przepisuje recepty, kieruje na jakies badania, czy jest zarejestrowana, czy
          ktos sprawdzil jej kwalifikacje. Nie dostalam odpowiedzi, bylo to pod watkiem,
          gdzie padl jej nr telefonu.
          Moze teraz ktos cos napisze?
          Dziekuje
          Acha jeszcze, jesli chcesz moge w starych smieciach odszukac namiary na
          kliniki, lekarzy prywatnych, ktorzy przyjada do ciebie do domu w Londynie. W
          nocy tez wizytuja.
          Ale to juz po niedzieli.

• dag78 dr Kasia 31.03.06, 15:40
            U mnie byla dr Kasia, nam pomogla - recepty wypisuje, jest to wizyta domowa
            wiec leki sa odplatne.
            Jakos nie wpadlam na to zeby zapytac czy moze kierowac na jakies badania...ale
            sadze ze jesli zadzwonisz i zapytasz to uzyskasz odpowiedz.
            • izabelski Re: dr Kasia 01.04.06, 00:37
              wydaje mi sie, ze gdzies na necie mozna sprawdzic, czu dana osoba jest
              zarejestrowana w UK, zeby wykonywac zawod lekarza - poszukam i podrzuce
            • lucasa Re: dr Kasia 01.04.06, 00:45
              dag78 napisała:

> U mnie byla dr Kasia, nam pomogla - recepty wypisuje, jest to wizyta domowa
              > wiec leki sa odplatne.

ale przeciez dzieci maja leki za darmo.
              A
              • sugar_mami Re: dr Kasia 01.04.06, 12:50
                przez NHS tak, od prywatnego lekarza nie.

sugar
          • izabelski tu mozecie sprawdzic lekarzy 01.04.06, 16:47
            The medical register
            www.gmc-uk.org/register/

List of Registered Medical Practitioners
            www.gmc-uk.org/register/search/index.asp

List of Registered Medical Practitioners
            webcache.gmc-uk.org/ods/home.do
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka