Dodaj do ulubionych

***Jak Skonczyc Polska Pulapke Paszportowa?***

IP: 216.167.186.* 28.02.03, 02:21
Ciekawy jestem jakie macie pomysly zeby taka atmosfere zrobic zeby polski
rzad sie wstydzil lamania miedzynarodowego prawa i zmienil ta sytuacje na
lepsza? Ja probowalem telefonowac do "department of state" ale na razie nie
udalo mi sie z wlasciwa osoba o tym porozmawiac, to wyslalem email do nich i
zobacze co mi odpisza. Rowniez napisalem email do mojego congressmana, ale na
razie odpowiedzi od nich nie dostalem. Ciekawy jestem co myslicie o kupowaniu
ogloszen w polskich gazetach i o tym informowac innych ludzi. Takie cos to by
bylo nieprzyjemne dla polskiego rzadu jakby ludzie w polsce sie dowiedzieli
ze polski rzad nas tak zle traktuje i prezydent bezprawnie odbiera kupe
pieniedzy za ogladanie kazdego formularza o zrzekanie sie obywatelstwa
polskiego. Wiarus, ciekawy jestem co o tym myslisz?
Obserwuj wątek
    • Gość: Mirko Jak Skonczyc IP: *.union01.nj.comcast.net 28.02.03, 02:55
      Gość portalu: texas napisał (jak umial):

> Ciekawy jestem co myslicie o kupowaniu
      > ogloszen

Ja mysle ze sprzedawanie ogloszen to jest dobry biznes. Wchodz w to smialo.

A poza tym zanim dorwiesz tego Kongresmena i zrobisz z siebie kolejnego
      polskiego blazna to wez swoj piekny amerykanski paszport i przeczytaj co Ci
      tam Departament Stanu w pouczeniach na str. 5 p.9 napisal o podwojnych
      obywatelach przebywajacych w kraju pierwszego obywatelstwa z tym US
      Paszportem.

Milych wakacji na Bermudach.
      • Gość: John Kowalski Re: Jak Skonczyc, Mirko... IP: *.wpt.ptd.net 28.02.03, 04:28
        To ze w paszporcie amerykanskim jest nota o podwojnych obywatelstwach, Mirko,
        jest podyktowane tym ze sa na swiecie takie kraje ktore nie uznaja podwojnych
        obywatelstw i jesli obywatele tych krajow NIE ZRZEKLI sie ich obywatelstwa to
        moga miec problemy. Prosta informacja dla nie wtajemniczonych ktorzy mogliby
        myslec ze z chwila uzyskania obywatelstwa amerykanskiego traca to drugie.
        Polska natomiast nie tylko nie uznaje podwojnych obywatelstw ale tez NIE
        POZWALA sie zrzec swojego obywatelstwa. Jest na to ustawa na papierze, ze niby
        mozna, ale praktyka wyglada inaczej. Pierwszy dokument ktory trzeba przedlozyc
        dla zrzeczenia sie obywatelstwa jest - polski paszport albo dowod osobisty,
        potem dopiero zaczyna sie gehenna z polskimi urzedami. A jako usprawiedliwienie
        na szantaz paszportowy Warszawa robi to co ty zrobiles, cytuje note z paszportu
        amerykanskiego na usprawiedliwienie swojego bezprawia. Jest to typowe
        odwracanie kota ogonem i robienie ludziom wody z mozgu.

Mysle ze kolega texas robi dobra robote kontaktujac sie ze swoimi wladzami. Im
        wieksze naglosnienie sprawy tym szybciej sie pulapka skonczy. Chcialbym
        zasugerowac tez wysylanie papierowych listow zamiast emaili, gdyz te sa
        traktowane duzo powazniej niz emails. Pierwsza skarga do ambasady amerykanskiej
        z powodu szykan powinna zakonczyc pulapke. Problem w tym ze Polscy boja sie
        albo nie chca dochodzic swoich praw jako obywatele amerykanscy. Objawia sie to
        tez tym, ze boja sie osmieszenia jesli beda pisac do swoich reprezentantow w
        USA. Nie chca korzystac ze swoich praw. Pulapki juz dawno by nie bylo gdyby
        szykany na granicach byly zglaszane do amerykanskich wladz konsularnych. A tak,
        z narodem ktoremu bezkarnie mozna nasrac na glowe, pulapka przetrwala jak dotad
        3 lata. Macie chamy zlota wor a myslicie ze to sznur.
        • Gość: johnny Re: Jak Skonczyc, Mirko... IP: *.client.attbi.com 28.02.03, 06:07
          Ktos dal dobry pomysl by bojkotowac LOT.
          Ja juz to wprowadzam w zycie i lece do Polski Lufthansa.
          Jak samolotu LOT zaczna latac puste to moze te debile cos zrozumieja.
          A wiec BOJKOT LOTU na poczatek.
          • Gość: mgrBurak LOT IP: *.proxy.aol.com 28.02.03, 08:10
            Nie sadze aby LOT czy jego pracownicy byli odpowiedzialni za obecna sytuacje z
            obywatelstwem polskim.
            Bojkot LOT-u przypomina mi strajk ostrzegawczy w tymze Locie gdy kupowalem
            bilet na wolnosc(1981).Kasjerka w momencie mojego dojscia do kasy wyjela kartke
            z napisem-strajk ostrzegawczy-i zaczela strajkowac.Reszta kolejki stala pokornie
            solidaryzujac sie z e strajkujacymi CZLONKAMI NZZ SOLIDARNOSC.
            A jaka kolejka byla dluga....
            Bylem w tej samej kasie kilka tygodni temu i zaobserwowalem duze zmiany na
            lepsze.Kolejki nie bylo!Panie pily kawke i zagryzaly ciasteczkami,plotkujac.
            Nieprzeszkodzilo to im jednak zaprosic mnie abym usiadlw FOTELU,zalatwic sprawe
            skasowac moja vise.W rogu pomieszczenia drzemal podstarzaly ochraniarz,Bylem
            jedynym klientem w biurze w tym momencie,a za oknami widzialem tlum ludzi
            stojacych w deszczu czekajacych na autobus aby nim pojechac do malo platnych
            prac.
            Poczulem sie wtedy dowartosciowany-dlugie lata pracy fizycznej na zachodzie
            nie poszly na marne-wrocilem jako KTOS i to z karta visa.Hahaha.....
            Pracownicy LOTu uszanowali moj amerykanski paszport prosze ich zostawic w
            spokoju.
            A teraz powaznie-mysle ze bojkot Lotu to szczekanie pod wrong tree.
    • Gość: Wolny Re: ***Jak Skonczyc Polska Pulapke Paszportowa?** IP: *.dialsprint.net 28.02.03, 10:25
      Mirko, to your concern -one, two, three:
      1.
      The Secretary of State of the Unite States of America hereby requests all whom
      it may concern to permit the citizen/national of the United States named herein
      TO PASS WITHOUT DELAY OR HINDRANCE AND IN CASE OF NEED TO GIVE ALL LAWFUL AID
      AND PROTECTION.

2.
      ( page 4 US-Pass: Dual citizents who encaunter problems abroad should contact
      the nearest American Embassy or Consulate )

3.
      CONSULS
      Consular convention, with protocols and ex-changes
      of notes. Signed at Warsaw May 31,
      1972; entered into force July 6, 1973.
      24 UST 1231; TIAS 7642.
      travel.state.gov/poland_treaties.html
      www.forumpolonia.com/cgi-bin/ib3/ikonboard.cgi?s=3e5f17f00f25ffff;act=ST;f=2;t=356;st=0

---------------------------

A co pisza w polskiej ksiazeczce z "tektury + foli + kleju biurowego z
      kapturkiem gumowym":
      The Authorities of the republic of Poland kindly request all those whom it may
      concern to provide the bearer of this passport all assistance that may be
      deemed necessary while abroad.
      Tylko tyle.

Ta ksiazecka z "tektury + foli + kleju biurowego z kapturkiem gumowym"
      byc moze po wejsciu do UE nabieze wreszcie jakies wartosci - pomijajac ten
      smiech na przejsciach granicznych urzednikow innych panstw kiedy przegladaja
      odpadajaca, pomarszczona folie.
      www.sg.gov.pl/poradnik/index.asp?id=9&roz=21

---------------------------

Sa kraje politycznie niebezpieczne, a State Departament ostrzega swoich
      obywateli by do debilnych krajow nie jechac, a jak juz jedziesz to musisz sie
      liczyc z kretynami.

PS. Mnie oczywiscie wcale nie dotyczy prawo jakiegos nedznego kraiku gdzie na
      mapie swiata malenki znak.
    • prawdziwystarywiarus Przyjacielu z Texasu, pan kpi, czy o droge pyta? 28.02.03, 12:32
      Gość portalu: texas napisał(a):

> Ciekawy jestem jakie macie pomysly zeby taka atmosfere zrobic zeby polski
      > rzad sie wstydzil lamania miedzynarodowego prawa i zmienil ta sytuacje na
      > lepsza? Ja probowalem telefonowac do "department of state" ale na razie nie
      > udalo mi sie z wlasciwa osoba o tym porozmawiac, to wyslalem email do nich i
      > zobacze co mi odpisza. Rowniez napisalem email do mojego congressmana, ale na
      > razie odpowiedzi od nich nie dostalem. Ciekawy jestem co myslicie o kupowaniu
      > ogloszen w polskich gazetach i o tym informowac innych ludzi. Takie cos to by
      > bylo nieprzyjemne dla polskiego rzadu jakby ludzie w polsce sie dowiedzieli
      > ze polski rzad nas tak zle traktuje i prezydent bezprawnie odbiera kupe
      > pieniedzy za ogladanie kazdego formularza o zrzekanie sie obywatelstwa
      > polskiego. Wiarus, ciekawy jestem co o tym myslisz?

Przyjacielu z Texasu, pan jest tylez szlachetny, co naiwny.

"Zeby polski rzad sie wstydzil lamania miedzynarodowego prawa"? Pewnie tak
      samo, jak wicepremier Kolodko sie wstydzi lamania Konstytucji w niedawnym
      projekcie ustawy podatkowej uznanej za antykonstytucyjna przez Trybuna
      Konstytucyjny w Warszawie. Zamiast podac sie do dymisji, jako autor i sponsor
      tej ustawy, Kolodko oswiadczyl publicznie, ze ta cala jakas tam Konstytucja i
      jakis tam Trybunal nie powinny mu stac na zawadzie, bo ustawa byla sluszna.

Konwencje konsularna Polska-USA z 1971 roku polscy politykierzy trzymali z dala
      od oczu Polakow przez 32 lata. Krytycznej wymiany not, zawierajacej uzgodnienia
      w sprawie uznawania paszportow USA przy wyjezdzie i warunkow zrzekania sie
      obywatelstwa polskiego nie opublikowali nigdy. I co, wstydzili sie?

"Legalizacja" i "lokalizacja" polskich dokumentow w konsulatach gwalci polski
      kodeks postepowania cywilnego oraz gwalci ratyfikowana umowe dwustronna Polska-
      USA, ktora ma w Polsce konstytucyjna gwarancje obowiazku jej przestrzegania w
      art. 9 Konstytucji RP. I co? I nic. W Polsce uwaza sie od dawna, ze panstwo
      wlasnego prawa - z Konstytucja wlacznie - moze przestrzegac albo nie
      przestrzegac, jak mu wygodniej.

To tylko u pana i u mnie nie moze utrzymac sie w mocy zaden przepis sprzeczny z
      Konstytucja. W Polsce, "pulapka paszportowa" gwalci konwencje konsularna od
      jakichs czterech lat - i tez nic, zas wiele osob uwaza to akt sprawiwdliwosci
      Bozej w stosunku do tych, ktorym sie za dobrze powodzi, albo za znakomity
      dowcip i ubaw po pachy.

"Ciekawy jestem co myslicie o kupowaniu ogloszen w polskich gazetach i o tym
      informowac innych ludzi. Takie cos to by bylo nieprzyjemne dla polskiego rzadu
      jakby ludzie w polsce sie dowiedzieli"

Wrecz przeciwnie. Jesli zawiadomi pan Polakow w kraju o postepowaniu rzadu RP w
      stosunku do Polonii, to wywola pan tam wybuchy entuzjazmu i poparcia dla
      rzadu. Polskiej lumperii nic nie sprawia takiej przyjemnosci, jak zrobic komus
      na zlosc. Zwlaszcza Polonii - za kare, ze zdaniem lumperii za dobrze sie jej
      powodzi, i ze zlosci, ze Polonia nie musi znosic tego, co oni musza. Nie tylko
      urzednicy, ale i tzw. "szary czlowiek z ulicy" w Polsce uwaza za swietny
      dowcip, ze ktos zatrzymany w Polsce dla wyrobienia paszportu polskiego straci
      przez to prace za oceanem. Pan wyraznie zapomnial, co to jest "polski kociol",
      albo mial na tyle szczescia w zyciu, ze nigdy go nie zaznal.

Robic nalezy dokladnie to, co pan robi - pisac do czlonkow Kongresu Stanow
      Zjednoczonych, rozmawiac z Departamentem Stanu i domagac sie, by USA
      wyegzekwowaly od RP przestrzeganie obowiazujacej umowy dwustronnej.

Pozdrawiam
      • Gość: texas Re: Przyjacielu z Texasu, pan kpi, czy o droge py IP: 216.167.186.* 28.02.03, 15:06
        Panie Stary Wiarus. Chyba pan ma racje z tym ze ja jestem troche naiwny. Tylko
        ja chcialbym cos zrobic zebuy ta sytuzcje zmienic
        • Gość: Zygmunt Przymus paszportowy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.02.03, 18:15
          Gość portalu: texas napisał(a):
          > ja chcialbym cos zrobic zebuy ta sytuzcje zmienic

Ja napisalem listy do swojego MPP, MP, do Ministerstwa Spraw Zagranicznych, do
          Ministra Obywatelstwa i Imigracji, do Sheila Copps (Minister of Heritage).
          Najlepszy odzew otrzymalem od poslanki do parlamentu z Mississauga, pani
          Carolyn Parrish, ktorej przymus paszportowy dotyczy osobiscie. Jest corka
          polskich emigrantow. Warto ja wspomoc jako, ze jest ostatnio szkalowana w
          mediach za malo ogledna wypowiedz na temat amerykanskiej postawy na Bliskim
          Wschodzie. Wiadomo kto trzyma media w rekach.
          • Gość: foxy007 Re: Przymus paszportowy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.03.03, 01:45
            Gość portalu: Zygmunt napisał(a):

> Gość portalu: texas napisał(a):
            > > ja chcialbym cos zrobic zebuy ta sytuzcje zmienic
            >
            > Ja napisalem listy do swojego MPP, MP, do Ministerstwa Spraw Zagranicznych,
            do
            > Ministra Obywatelstwa i Imigracji, do Sheila Copps (Minister of Heritage).
            > Najlepszy odzew otrzymalem od poslanki do parlamentu z Mississauga, pani
            > Carolyn Parrish, ktorej przymus paszportowy dotyczy osobiscie. Jest corka
            > polskich emigrantow. Warto ja wspomoc jako, ze jest ostatnio szkalowana w
            > mediach za malo ogledna wypowiedz na temat amerykanskiej postawy na Bliskim
            > Wschodzie. Wiadomo kto trzyma media w
            rekach. Czy mozesz zdradzic jakiego typu
            odzew otrzymales od miss.Parrish Ciekawy z Missisauga.
      • Gość: dradam Re: Przyjacielu z Texasu, pan kpi, czy o droge py IP: *.direcpc.com 01.03.03, 04:42
        prawdziwystarywiarus napisał:

(...)
        >
        > Konwencje konsularna Polska-USA z 1971 roku polscy politykierzy trzymali z
        dala od oczu Polakow przez 32 lata.

Z tym bym sie nie zgodzil. Bo konwencja zostala opublikowana w polskim
        Dzienniku Ustaw, a jej tekst byl swobodnie dostepny w Zalaczniku do
        wspomnianego dziennika. A wiec nikt niczego nie trzymal w ukryciu przed
        polskimi oczami.

> Krytycznej wymiany not, zawierajacej uzgodnienia w sprawie uznawania
        paszportow USA przy wyjezdzie i warunkow zrzekania sie
        > obywatelstwa polskiego nie opublikowali nigdy. I co, wstydzili sie?

Nie ma praktyki publikowania not dyplomatycznych. I tak jest na calym swiecie.
        Nota dyplomatyczna to wymiana informacji miedzy obu ministrami spraw
        zagranicznych.

>
        > "Legalizacja" i "lokalizacja" polskich dokumentow w konsulatach gwalci polski
        > kodeks postepowania cywilnego oraz gwalci ratyfikowana umowe dwustronna
        Polska-
        > USA, ktora ma w Polsce konstytucyjna gwarancje obowiazku jej przestrzegania w
        > art. 9 Konstytucji RP. I co? I nic.

To jest rzeczywiscie skandal. Ale winni sa ci ktorzy daja sie wpuszczac w
        posylanie do ambasd/konsulatow dokumentow do "podbicia" zreszta nie za darmo.
        Nieznajomosc prawa nie tlumaczy bledow w postepowaniu ! Jest to podstawowa
        zasada kazdego prawa ! W kazdym systemie.

> W Polsce, "pulapka paszportowa" gwalci konwencje konsularna od
        > jakichs czterech lat - i tez nic, zas wiele osob uwaza to akt sprawiwdliwosci
        > Bozej w stosunku do tych, ktorym sie za dobrze powodzi, albo za znakomity
        > dowcip i ubaw po pachy.

"Pulapka paszportowa" od kiedy zaczela dzialac ? Bo byla ona nielegalna od
        ponad 29 lat ! To znaczy od momentu podpisania konwencji.

>
        > "Ciekawy jestem co myslicie o kupowaniu ogloszen w polskich gazetach i o tym
        > informowac innych ludzi. Takie cos to by bylo nieprzyjemne dla polskiego
        rzadu
        > jakby ludzie w polsce sie dowiedzieli"
        >
        > Wrecz przeciwnie. Jesli zawiadomi pan Polakow w kraju o postepowaniu rzadu RP
        w
        >
        > stosunku do Polonii, to wywola pan tam wybuchy entuzjazmu i poparcia dla
        > rzadu. Polskiej lumperii nic nie sprawia takiej przyjemnosci, jak zrobic
        komus
        > na zlosc. Zwlaszcza Polonii - za kare, ze zdaniem lumperii za dobrze sie jej
        > powodzi, i ze zlosci, ze Polonia nie musi znosic tego, co oni musza. Nie
        tylko
        > urzednicy, ale i tzw. "szary czlowiek z ulicy" w Polsce uwaza za swietny
        > dowcip, ze ktos zatrzymany w Polsce dla wyrobienia paszportu polskiego straci
        > przez to prace za oceanem. Pan wyraznie zapomnial, co to jest "polski
        kociol",
        > albo mial na tyle szczescia w zyciu, ze nigdy go nie zaznal.

No wiec mysle, ze trzeba uderzac po tych,ktorzy na tej sytuacji korzystaja.
        Najlatwiej maja obywatele USA . Bo do sadu amerykanskiego mozna pozwac nie
        tylko polska instytucje (ze nie przestrzega prawa polskiego i wyrzadza szkode
        obywatelowi USA). Mozna pociagnac do odpowiedzialnosci pana kaprala i pana
        generala Strazy Granicznej - ze ktos tam stracil prace, a wiec zrodlo
        utrzymania. Bo znowu - obrona, ze dzialaja jako ramie wladzy RP - nie dziala,
        jako ze Straz Graniczna w tym przypadku jawnie narusza prawo miedzynarodowe ( a
        co za tym idzie polskie).

Z kolei pociaganie do Trybunalu Europejskiego ma ten wymiar, ze publika w
        Polsce zauwazy, iz odszkodowania placone amerykanom, idace w setki tysiecy $$
        bije w polski skarb panstwa.

>
        > Robic nalezy dokladnie to, co pan robi - pisac do czlonkow Kongresu Stanow
        > Zjednoczonych, rozmawiac z Departamentem Stanu i domagac sie, by USA
        > wyegzekwowaly od RP przestrzeganie obowiazujacej umowy dwustronnej.

Mozna, ale to dluga droga... Choc mozna sie spodziewac, ze wlasnie do wywolania
        takiej reakcji zmierzalo ujawnienie dla publicznosci amerykanskiej tej wlasnie
        konwencji.

Pozdrawiam

dradam
      • america Re: Przyjacielu z Texasu, pan kpi, czy o droge py 02.03.03, 07:10
        Czy jestes w USA?, jesli nie to zloz propozycje dla Polonii australijskiej aby
        cos zrobila od siebie.
        Podpuszczanie innych do dzialania wykluczajac siebie zakrawa co najmniej na
        ironie.

AMERICA
        • prawdziwystarywiarus Co zakrawa na ironie 02.03.03, 10:24
          america napisał:

> Czy jestes w USA?, jesli nie to zloz propozycje dla Polonii australijskiej
          aby
          > cos zrobila od siebie.
          > Podpuszczanie innych do dzialania wykluczajac siebie zakrawa co najmniej na
          > ironie.
          >
          > AMERICA

Dlaczego dla Polonii? W Australii tez teraz bedzie sie tym zajmowac
          australijskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych, a nie wszelkiego rodzaju
          Towarzystwa Przyjaciol Polskiego Monopolu Spirytusowego pod patronatem
          Konsulatow RP. Ty bys zapewne wolal, zeby bylo inaczej, ale takie sa fakty.

A co zakrawa na ironie w zmiataniu pod dywan obowiazujacej umowy dwustronnej
          Polska-USA, o tym zadecyduje amerykanski Departament Stanu, nie ty.
    • Gość: hej Re: ***Jak Skonczyc Polska Pulapke Paszportowa?** IP: 216.167.186.* 28.02.03, 23:02
      up
    • Gość: PawelD dobry pomyls, ale :) IP: *.sunsh2.vic.optusnet.com.au 01.03.03, 01:49
      texas ma zdecydownie dobry pomysl zeby COS zrobic (bo to nie ma sensu siedziec
      i narzekac)

ale decydentami sa i adresatami powinny by nasze wladze;
      proponujmy wiec naszym zwiazkom, stowarzyszeniom etc. wysylanie listow
      portestacyjnych do POLSKICH wladz i gazet.

Wiarus ma pewnie racje ze lumperie moze to cieszyc,
      ale nie sadze, zeby lumperia stanowila dominujaca czesc polskiego
      spoleczenstwa...

zalatwmy sami nasze problemy

pozdrowko

Pawel
      • Gość: Funnel Re: dobry pomyls, ale :) IP: *.bc.hsia.telus.net 01.03.03, 13:02
        Gość portalu: PawelD napisał(a):

>
        > ale decydentami sa i adresatami powinny by nasze wladze;
        > proponujmy wiec naszym zwiazkom, stowarzyszeniom etc. wysylanie listow
        > portestacyjnych do POLSKICH wladz i gazet.
        Przepraszam,Panie Pawle ale to sa WASZE wladze, nie nasze i prosze otym
        pamietac.
        • Gość: Pawel P z Melb= PawelD IP: *.sunsh2.vic.optusnet.com.au 01.03.03, 13:09
          1. Jestem obywatelem Au i PL

2. Wydaje mi sie sensowniejsze apelownanie do tych wladz, ktore sa decydentami..

3. jako Polonia tez mamy prawo glosu w Naszych sprawach...

pozdr
          P.
          • Gość: mgrBurak Re: P z Melb= PawelD IP: *.proxy.aol.com 01.03.03, 13:57
            Gość portalu: Pawel napisał(a):

> 1. Jestem obywatelem Au i PL
            >
            > 2. Wydaje mi sie sensowniejsze apelownanie do tych wladz, ktore sa
            decydentami.
            > .
            >
            > 3. jako Polonia tez mamy prawo glosu w Naszych sprawach...
            >
            > pozdr
            > P.
            Naprawde nie rozumiem
            jestes za i przeciw?
      • prawdziwystarywiarus Re: dobry pomyls, ale :) 01.03.03, 13:13
        Gość portalu: PawelD napisał(a):

> texas ma zdecydownie dobry pomysl zeby COS zrobic (bo to nie ma sensu
        siedziec
        > i narzekac)
        >
        > ale decydentami sa i adresatami powinny by nasze wladze;
        > proponujmy wiec naszym zwiazkom, stowarzyszeniom etc. wysylanie listow
        > portestacyjnych do POLSKICH wladz i gazet.
        >
        > Wiarus ma pewnie racje ze lumperie moze to cieszyc,
        > ale nie sadze, zeby lumperia stanowila dominujaca czesc polskiego
        > spoleczenstwa...
        >
        > zalatwmy sami nasze problemy
        >
        > pozdrowko

Przepraszam, panie Pawle, jakie NASZE wladze? Moje wladze federalne
        reprezentuje John Howard, a stanowe Bob Carr.

Cala rzecz o to wszak idzie, ze Warszawa uwaza, ze nadal cos do mnie ma po
        dobrze ponad 20 latach stalego zamieszkania w Australii, natomiast ja sie
        uwazam, zgodnie ze stanem tak prawnym jak i faktycznym, za wolnego obywatela
        australijskiego. Jako taki, nie jestem zachwycony sytuacja, w ktorej biedne
        lecz upierdliwe panstewko na drugim koncu swiata usiluje mi zawlaszczyc dzieci
        urodzone w Australii jako obywateli polskich.

Pan wybaczy, ale ja o zalatwienie tych spraw bede zabiegal u tych wladz, ktorym
        od ponad dwoch dziesiecioleci podatki place, a nie suplikacjami do bylej
        mlodziezowki PZPR.

Poza tym postawa "dla siebie o nic nie prosze, dobry panie, ale spraw, zeby
        Wisniewskiemu krowa zdechla" nie jest ograniczona do lumperii.
        • Gość: Pawel_z_Melbourne Re: dobry pomyls, ale :) IP: *.sunsh2.vic.optusnet.com.au 01.03.03, 22:18
          do
          Gość: mgrBurak, ktory pisze:

Naprawde nie rozumiem
          jestes za i przeciw?
          powtorze:
          1. Jestem obywatelem Au i PL
          2. Wydaje mi sie sensowniejsze apelownanie do tych wladz, ktore sa
          decydentami.
          - tj. Polskich

czy - Tak dla 'cos zrobic', sugerowany inny adresat akcji.

do Wiarusa:
          Przepraszam, panie Pawle, jakie NASZE wladze? Moje wladze federalne
          reprezentuje John Howard, a stanowe Bob Carr.

OK; fajnie,
          ale tak czy siak nadal uwazasz sie za Polaka - bo przeca po kiego grzyba bys
          spedzal tutaj tyle czasu?
          - a ja osobiscie HOwarda nie cierpie, ale to moj premier w sensie - mojego
          kraju;
          i jak by cos o Australijskiej polityce to jego bysmy naciskali...
          (no wlasnie, moze by sie cos znalazlo smile))))))

uklony dla obu Panow

ze wstajacym sloncem
          Pawel

• Gość: Fox.ca Re: dobry pomyls, ale nie skuteczny IP: *.sympatico.ca 02.03.03, 00:31
            Pomysl, aby osmieszyc Polska wladze na wiecie jest smiesznym sam w sobie, bo
            Polskie wladze sa zaprawione w sposobie zalatwiania spraw przez nieograniczone
            w czasie MILCZENIE. To co teraz jest to kontynuacja tego co bylo, tyle ze w
            innej oprawie. Prosze pamietac, ze zdazamy do Brukseli i wasze paszporty im sa
            nie potrzebne.

Jedyne i skuteczne rozwiazanie to zwracac te paszporty z rzekajac sie rowniez z
            przywileji jakie z tego powodu plyna. Ruskie porzekadlo mowi: "nie choczysz,
            nie nada". Tyle samo czasu zajmuje zrzeczeie sie obywatelstwa, co otrzymanie
            nowego paszportu - babka z kolek, kolkom lzej - i spokoj bedzie na reszte
            swoich dni.

Mysle, ze przy "masowym" zrzekaniu sie polskiego obywatelstwa, ktos szybciej
            zauwazy i wniesie sprawe w sejmie czy w senacie, aby rozptrzyc sprawe, bo cos
            tu k...... nie gra.

Ale robta jak chceta. Powodzenia w otrzymaniu swiadectwa slubu, urodzenia i
            innych dokumentow jak orginaly zlozycie do zdeponowania i zarejstrowania w
            Polskich urzedach. Wowczas wspomnicie co to za brednie nie z tej ziemi pisalem.

Odpowiedz wladz poslkich na zazalenia wladz panstw waszego osiedlenia Polska
            OLEWA bo to jest mieszanie sie w wewnetrzne sprawy Polski i koniec.

Polska twierdzi, ze nie mozecie w jednej rece trzymac paszport Polski a w
            drugiej Amerykanski, Kanadyjski, Australiski itd, itp i pomyslcie czyzby oni
            nie mie mieli racji???

Ale robta se jak chceta.
          • prawdziwystarywiarus Re: dobry pomyls, ale :) 02.03.03, 03:23
            Gość portalu: Pawel_z_Melbourne napisał(a):

> do Wiarusa:
            > Przepraszam, panie Pawle, jakie NASZE wladze? Moje wladze federalne
            > reprezentuje John Howard, a stanowe Bob Carr.
            >
            > OK; fajnie,
            > ale tak czy siak nadal uwazasz sie za Polaka - bo przeca po kiego grzyba bys
            > spedzal tutaj tyle czasu?

Hola, hola - od kiedy samoidentyfikacja kulturowa z polskim dziedzictwem
            tlumaczy sie bezposrednio na obowiazek podleglosci administracyjnej wladzom RP?

Zapytaj jakiegos znajomego Greka, czy souvlaki na lunch i rozmawianie po grecku
            w domu prowadza go prosta droga do przypilnowania, zeby syn pojechal do Grecji
            odbyc tam sluzbe wojskowa (istnieje taki ustawowy obowiazek dla obywateli
            greckich).

A spedzam na tym forum czas m.in. dlatego, ze dobrze mi to robi na utrzymanie
            kompetencji jezykowej w jezyku polskim. Rowniez ciekawi mnie stan umyslowy
            rodakow, bo w zyciu codziennym kontaktu z Polakami mam b.malo, a w Polsce w
            koncu mam rodzine i przyjaciol, wiec chciualbym moc zrozumiec ich okolicznosci.
            • Gość: Pawel_z_Melbourne` trafiny, zatopiony. IP: *.sunsh2.vic.optusnet.com.au 03.03.03, 19:20
              point taken.

ale: czy nie bedzie to skuteczniej?
              a co najmniej lepiej jesli bedziemy dzialac jednaczesnie na te dwa kierunki ?

pozdrowko

Pawel
        • Gość: alaskanka Re: dobry pomyls, ale :) IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 02.03.03, 05:27
          [.....]
          > Pan wybaczy, ale ja o zalatwienie tych spraw bede
          zabiegal u tych wladz, ktorym od ponad dwoch
          dziesiecioleci podatki place, a nie suplikacjami do bylej
          mlodziezowki PZPR.
          [....]

drogi Wiarusie,

pomijajac meritum w ktrym sie z Wiarusem zgadzam, mam
          niejakie wrazenie, ze Wiarus ma porachunki osobiste z
          "byla mlodziezowka PZPR", czy sie myle ?

alaskanka
          • prawdziwystarywiarus Re: dobry pomyls, ale :) 02.03.03, 06:14
            Gość portalu: alaskanka napisał(a):

> prawdziwystarywiarus napisał:
            > [.....]
            > > Pan wybaczy, ale ja o zalatwienie tych spraw bede
            > zabiegal u tych wladz, ktorym od ponad dwoch
            > dziesiecioleci podatki place, a nie suplikacjami do bylej
            > mlodziezowki PZPR.
            > [....]
            >
            >
            > drogi Wiarusie,
            >
            > pomijajac meritum w ktrym sie z Wiarusem zgadzam, mam
            > niejakie wrazenie, ze Wiarus ma porachunki osobiste z
            > "byla mlodziezowka PZPR", czy sie myle ?
            >
            >
            > alaskanka

I tak i nie. Nie tyle z b. mlodziezowka mam na pienku, co z calym PRL-em, z
            powodu swiadomosci ze gdyby nie "wlasciciele PRL" i ich ideologia to mlodosc i
            czesc wieku dojrzalego moglyby byly mi uplynac znacznie sensowniej i
            przyjemniej niz uplynely.
            • Gość: alaskanka Re: dobry pomyls, ale :) IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 05.03.03, 10:16

> Nie tyle z b. mlodziezowka mam na pienku, co z calym
              PRL-em, z powodu swiadomosci ze gdyby nie "wlasciciele
              PRL" i ich ideologia to mlodosc i czesc wieku dojrzalego
              moglyby byly mi uplynac znacznie sensowniej i przyjemniej
              niz uplynely.
              .....

Tu sie z Wiarusem zupelnie nie zgadzam: zycie w PRL'u
              bylo jedyna w swoim rodzaju szkola przetrwania, co prawda
              przymusowa ale moze dlatego tak skuteczna. Nie jestem
              pewna czy Wiarus byl jeszcze w Polsce w latach 80 ?
              patrzac z perspektywy podziwiam jak nam sie udalo to
              przezyc, jak wiele inteligencji i inwencji potrzeba bylo
              na codzien, do 'zdobycia': benzyny (w kregu znajomych
              funkcjonowala samopomoc oraz cykliczne pozyczanie,
              najpierw benzyny w towarze, potem przeszlismy na
              rachunkowosc na papierze), jedzenia, w zasadzie wszystkiego.

Kiedy trafilismy do US, tubylcy w pracy nie mogli sie
              nadziwic jacy to my pelni inwencji i energii.

alaskanka
    • america Re: ***Jak Skonczyc Polska Pulapke Paszportowa?** 02.03.03, 06:59
      skonczyc se soba
      • Gość: x Re: ***Jak Skonczyc Polska Pulapke Paszportowa?** IP: 216.167.186.* 03.03.03, 00:04
        up
      • Gość: troll Re: ***Jak Skonczyc Polska Pulapke Paszportowa?** IP: *.sympatico.ca 03.03.03, 19:37
        america napisał:

> skonczyc se soba

Zaczynaj, hehehehe
    • Gość: Karol W Polsce juz walcza z pulapka paszportowa. IP: *.home.cgocable.net 03.03.03, 00:12
      Oto jeden z naciskow na polski rzad jakiego domaga sie teksanczyk , autorstwa
      tubylca znad Wisly , znaleziony na www.emigracja.pl , cyt.... powinnismy jebac
      amerykanow na naszych lotniskach tak jak oni jebia nas na ich , to wtedy
      zobaczyliby jak to dobrze jest byc ponizanym . I TAK MUSIMY ROBIC ... koniec
      cyt.
      Czy w dalszym ciagu planujecie wykupywanie ogloszen w gazetach wychodzacych w
      PRL-bis ? . Tam robia to za friko jak widac z powyzszego przykladu .
      • prawdziwystarywiarus Re: W Polsce juz walcza z pulapka paszportowa. 03.03.03, 02:47
        Gość portalu: Karol napisał(a):

> Oto jeden z naciskow na polski rzad jakiego domaga sie teksanczyk , autorstwa
        > tubylca znad Wisly , znaleziony na www.emigracja.pl , cyt.... powinnismy
        jebac
        > amerykanow na naszych lotniskach tak jak oni jebia nas na ich , to wtedy
        > zobaczyliby jak to dobrze jest byc ponizanym . I TAK MUSIMY ROBIC ... koniec
        > cyt.
        > Czy w dalszym ciagu planujecie wykupywanie ogloszen w gazetach wychodzacych w
        > PRL-bis ? . Tam robia to za friko jak widac z powyzszego przykladu .

Czy ktos jeszcze ma watpliwosci na temat pogladu Polakow w kraju na "pulapke
        paszportowa"? Golym okiem widac, ze poglad wiekszosci jest calkowicie zbiezny z
        pogladem zdziczalej lumperii.

Jebac amerykanow, jebac jeleni, jebac wszystkich ... oto Polska 21 wieku.
    • Gość: up Re: ***Jak Skonczyc Polska Pulapke Paszportowa?** IP: 216.167.186.* 03.03.03, 02:26
      up
      • Gość: Zygmunt Do gumowego ucha z Mississaugi IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.03.03, 19:47
        Pani Parrish byla wielce zdziwiona, ze takie dziwne przepisy paszportowe
        zostaly wprowadzone w kraju, ktorym byla wrecz zachwycona po niedawnej (rzecz
        dziala sie w 1999 albo 2000 roku) wizycie oficjalnej. Uczestniczyla w niej jako
        czlonek kanadyjskiej delegacji rzadowej. Z autentycznym entuzjazmem i wyrazna
        duma opowiadala mi wpierw jak to wspaniale postepuje demokratyzacja i rozwoj
        gospodarczy. Nie mogla pojac logiki nowych przepisow paszportowych zwlaszcza,
        ze dotycza je one z pierwszej reki. Obiecala mi zbadac sprawe i oddzwonic mi za
        kilka dni. Slowa dotrzymala i po kilku dniach rozmawialismy znowu.
        Jesli chcesz sie dowiedziec wiecej, panie Gumowe Ucho, zadzwon do biura pani
        Parrish.
        • Gość: gosc Zygmunt IP: *.ci.lubbock.tx.us 04.03.03, 17:39
          Zygmunt
          Kim jest pani Parrish i jaki jej numer telefonu?
          • Gość: up Re: Zygmunt IP: 216.63.141.* 04.03.03, 23:46
            up
        • Gość: Karol Do Zygmunta . IP: *.home.cgocable.net 05.03.03, 01:05
          Najpierw zapoznaj sie z ostatnimi wypowiedziami twojej idolki a potem mozemy
          dyskutowac / jezeli nie wiesz o co chodzi zapytaj sie amerykanow /.
          • Gość: Zygmunt Re: Do Karola IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.03.03, 21:15
            Gość portalu: Karol napisał(a):

> Najpierw zapoznaj sie z ostatnimi wypowiedziami twojej idolki a potem mozemy
            > dyskutowac / jezeli nie wiesz o co chodzi zapytaj sie amerykanow /.

Karol,
            Caly incydent widzialem w telewizji. Nic szczegolnego nie powiedziala choc jako
            polityk powinna byc bardziej ostrozna. Jest postawa wobec amerykanskiej
            interwencji na Bliskim Wschodzie nic mnie nie obchodzi. Za to bardzo mnie
            obchodzi, ze byla zainteresowana sprawa szykanow wobec obywateli kanadyjskich
            ze strony polskich urzedasow.
    • Gość: up Re: ***Jak Skonczyc Polska Pulapke Paszportowa?** IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 11.05.03, 10:16
      • Gość: jurek K Dziennik - Toronto przedrukowal ... IP: 207.236.126.* 11.05.03, 18:14
        W "Dziennik" - Toronto, w wydaniu weekendowym 10-12 maja 2003 pan Marek
        Popowicz-Watra napisal artykul p.t.: "III Rzeczpospolita Polonii" w ktorym
        m.in. przedrukowal ten pierwszy post prawdziwegostarego wiarusa (chodzi o post
        w temacie: Zrzekanie się obywatelstwa USA / AUS / CDN / PL )

Tak wiec teraz szersze grono osob w Toronto wie rowniez wiecej na temat
        zrzekania sie obywatelstwa roznych krajow (USA, AU, CDN, PL) i moze porownac
        upierdliwosc systemu PL do systemow innych panstw.
        • Gość: grafiti Re: Dziennik - Toronto przedrukowal ... IP: *.1-185-64.nts-online.net 11.05.03, 21:48
          Gość portalu: jurek K napisał(a):

> W "Dziennik" - Toronto, w wydaniu weekendowym 10-12 maja 2003 pan Marek
          > Popowicz-Watra napisal artykul p.t.: "III Rzeczpospolita Polonii" w ktorym
          > m.in. przedrukowal ten pierwszy post prawdziwegostarego wiarusa (chodzi o
          > w temacie: Zrzekanie się obywatelstwa USA / AUS / CDN / PL )
          >
          > Tak wiec teraz szersze grono osob w Toronto wie rowniez wiecej na temat
          > zrzekania sie obywatelstwa roznych krajow (USA, AU, CDN, PL) i moze porownac
          > upierdliwosc systemu PL do systemow innych panstw.
          Polski rzad powinien sie swoich praw wstydzic
    • Gość: up ***Jak Skonczyc Polska Pulapke Paszportowa?** IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 16.05.03, 19:44

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka