Dodaj do ulubionych

National Insurance Number UK

IP: *.server.ntl.com 01.04.03, 18:20
Czy ktos z przebywajacych Polakow w UK ma national insurance number? Czy
latwo jest znalesc prace jesli ma sie ten numer a nie ma sie work permit-u?
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: National Insurance Number UK IP: *.antelope.dialup.pol.co.uk 02.04.03, 03:09
      Gość portalu: haxa napisał(a):

> Czy ktos z przebywajacych Polakow w UK ma national insurance number? Czy
      > latwo jest znalesc prace jesli ma sie ten numer a nie ma sie work permit-u?
      Kocie, nie dostaniesz NIU, jezeli nie pracujesz. To sie zatatwia tylko w
      przypadku, gdy masz papiery od pracodawcy, bez tego, a tym bardziej work
      permitu, nie ma szans. NAtomiast wiekszych problemow z tym nie ma. Poza tym do
      pracy bez work permitu NIU ci na plaster.
      • Gość: maurycy Re: National Insurance Number UK IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 10:12
        Bez stempla w paszporcie "All restrictions on the holder's stay in the UK have
        been revoked" lub pozwolenia na pracę numer NHI nic ci nie da.
    • jaleo Re: National Insurance Number UK 02.04.03, 10:17
      Potwierdzam: zeby dostac numer NI musisz okazac work permit oraz dodatkowo
      list od pracodawcy, potwierdzajacy, ze jestes zatrudniony (a). A poza tym
      kilka innych dokumentow stwierdzajacych tozsamosc i potwierdzajacych adres
      zamieszkania.
      • dsl Re: National Insurance Number UK 02.04.03, 11:06
        Wszystko OK ale gosc sie chyba nie oto pyta.

Sytuacje jest taka: Jezeli jakims sposobem masz NI number (wlacznie z ta
        plastikowa karta) to nikt Cie o nic wiecej nie zapyta przy przyjmowaniu do
        pracy. Wiecej - Home Office wyraznie mowi, ze wystarczy jezeli pracodawca
        sprawdza czy ubiegajacy sie o prace ma NI number - wtedy nawet jezeli ktos nie
        ma pozwolenia i HO potem to jakos odkryje to pracodawca nie odpowiada za
        zatrudnianie na czarno. W efekcie wszyscy pracodawcy pytaja tylko czy masz NI.

O to chodzilo?

• Gość: vase Re: National Insurance Number UK IP: *.cos2.cable.ntl.com 03.04.03, 01:21
          dsl napisał:

> Wszystko OK ale gosc sie chyba nie oto pyta.
          >
          > Sytuacje jest taka: Jezeli jakims sposobem masz NI number (wlacznie z ta
          > plastikowa karta) to nikt Cie o nic wiecej nie zapyta przy przyjmowaniu do
          > pracy. Wiecej - Home Office wyraznie mowi, ze wystarczy jezeli pracodawca
          > sprawdza czy ubiegajacy sie o prace ma NI number - wtedy nawet jezeli ktos
          nie
          > ma pozwolenia i HO potem to jakos odkryje to pracodawca nie odpowiada za
          > zatrudnianie na czarno. W efekcie wszyscy pracodawcy pytaja tylko czy masz NI.
          >

Calkowita racja.
          Ale (tak jak pisali poprzednicy) NI number nie dostaniesz bez work permit
          CHYBA, ZE starasz sie o zasilek. (Do zasilku tez potrzebne jest NI number) Ale
          to sie w sumie rowna, bo na zasilek nie mozesz isc ot tak sobie.
          Jeszcze P.S. NIE potrzebna jest ta plastikowa karta. Owszem, przy nadaniu NI
          number otrzymujesz ja, ale pozniej ona do niczego Ci nie potrzebna. Nikt o nia
          nie pyta. Po prostu musisz sie swoj numer nauczyc na pamiec. My swoje znamy jak
          pacierz smile)
          • dsl Re: National Insurance Number UK 03.04.03, 10:22
            > Calkowita racja.
            > Ale (tak jak pisali poprzednicy) NI number nie dostaniesz bez work permit
            > CHYBA, ZE starasz sie o zasilek. (Do zasilku tez potrzebne jest NI number)
            Ale
            > to sie w sumie rowna, bo na zasilek nie mozesz isc ot tak sobie.

Sa rozne sposoby... Kiedys np. trzeba bylo dostac pozwolenie na prace (do 16
            godzin) jak sie studiowalo/uczylo (teraz juz nie trzeba). Z tym pozwoleniem juz
            mozna bylo wystapic do DSS o NI. A potem jak skonczysz sie uczyc to juz nikt Ci
            tego NI nie odbierze. Czyli do pracy Cie przyjma. Tak samo z kazdym innym
            terminowym pozwoleniem - jak sie skonczy to niby powinienies spadac z UK. ALe
            jak Ci sie uda zostac i masz NI to droga wlasciwie wolna... Oczywiscie zawsze
            jest niebezpieczenstwo ze jakos Ci tam w koncu wylapia...

> Jeszcze P.S. NIE potrzebna jest ta plastikowa karta. Owszem, przy nadaniu NI
            > number otrzymujesz ja, ale pozniej ona do niczego Ci nie potrzebna. Nikt o
            nia
            > nie pyta. Po prostu musisz sie swoj numer nauczyc na pamiec. My swoje znamy
            jak

Przyznam sie, ze tu do konca nie wiem. Ale pewnie masz racje. Wystaczy chyba
            dowolny papierek z NI - np. P45 jak sie zapytaja o jakies potwierdzenie.
            • jaleo Re: National Insurance Number UK 03.04.03, 11:17
              dsl napisał:

> Przyznam sie, ze tu do konca nie wiem. Ale pewnie masz racje. Wystaczy chyba
              > dowolny papierek z NI - np. P45 jak sie zapytaja o jakies potwierdzenie.

Ja swoja plastykowa karte zgubilam dobrych piec lat temu i nigdy do niczego nie
              byla mi potrzebna. DSS zawsze przypomnina na kazdym kroku, ze ta plastykowa
              karta "nie jest dokumentem uprawniajacym", tylko chyba bardziej przypomnieniem,
              jakby ktos zapomnial swojego numeru.
              • dsl Re: National Insurance Number UK 03.04.03, 11:41
                > Ja swoja plastykowa karte zgubilam dobrych piec lat temu i nigdy do niczego
                nie
                >
                > byla mi potrzebna.

Ja swoja karte trzymam bo jakbym podal numer z pamieci to nikt by nie uwierzyl.
                Mam taki "okragly" numer NI, ze juz mi pare razy prosili zebym nie zartowal
                tylko podal prawdziwy...
        • Gość: haxa Re: National Insurance Number UK IP: *.server.ntl.com 09.04.03, 17:39
          dsl napisał:

> Wszystko OK ale gosc sie chyba nie oto pyta.
          >
          > Sytuacje jest taka: Jezeli jakims sposobem masz NI number (wlacznie z ta
          > plastikowa karta) to nikt Cie o nic wiecej nie zapyta przy przyjmowaniu do
          > pracy. Wiecej - Home Office wyraznie mowi, ze wystarczy jezeli pracodawca
          > sprawdza czy ubiegajacy sie o prace ma NI number - wtedy nawet jezeli ktos
          nie
          > ma pozwolenia i HO potem to jakos odkryje to pracodawca nie odpowiada za
          > zatrudnianie na czarno. W efekcie wszyscy pracodawcy pytaja tylko czy masz NI.
          >
          > O to chodzilo?
          >

Tak chodzilo mi o to ze juz mam NI number bo pracuje tu legalenie od pol roku,
          ale kontrakt moj wygasa za kila miesiecy. Wiec juz teraz mysle o nowej pracy z
          numerem ale bez work permit.
          Dzieki za info.
          • dsl Re: National Insurance Number UK 09.04.03, 17:51
            > Tak chodzilo mi o to ze juz mam NI number bo pracuje tu legalenie od pol
            roku,
            > ale kontrakt moj wygasa za kila miesiecy. Wiec juz teraz mysle o nowej pracy
            z
            > numerem ale bez work permit.
            > Dzieki za info.

Jezeli chcesz znalezc dokladne informacje to poszukaj jeszcze na stronie Home
            Office - ja tam to kiedys znalazlem.
            No i powodzenia!
            • Gość: hexa Re: National Insurance Number UK IP: *.server.ntl.com 09.04.03, 18:12
              dsl napisał:

> > Tak chodzilo mi o to ze juz mam NI number bo pracuje tu legalenie od pol
              > roku,
              > > ale kontrakt moj wygasa za kila miesiecy. Wiec juz teraz mysle o nowej pra
              > cy
              > z
              > > numerem ale bez work permit.
              > > Dzieki za info.
              >
              > Jezeli chcesz znalezc dokladne informacje to poszukaj jeszcze na stronie Home
              > Office - ja tam to kiedys znalazlem.
              > No i powodzenia!

A czy moze wiesz co sie dzieje kiedy wygasa work permit? czy home office
              umieszcza ciebie w rejestrze tych ktorzy przebywaja nielegalnie? czy
              immigration officers na przejsciach granicznych maja takze taki rejestr?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka