Dodaj do ulubionych

polskie prawo jazdy w australii

21.11.01, 16:33
czy dziala nasz druczek czy trzeba wyrabiac miedzynarodowe? czy ktos je
sprawdza przy wynajmowaniu samochodu? czy moze trzeba zdawac oddzielny egzamin
(tak jak w stanach)? dzieki za info in advance.
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: polskie prawo jazdy w australii IP: *.ny5030.east.verizon.net 21.11.01, 17:39
      gombek napisał(a):

> czy dziala nasz druczek czy trzeba wyrabiac miedzynarodowe? czy ktos je
      > sprawdza przy wynajmowaniu samochodu? czy moze trzeba zdawac oddzielny egzamin
      > (tak jak w stanach)? dzieki za info in advance.

Hmm, ja nie wiem
      wink

A o ile pamietam to oplata za miedzynarodowe prawo jazdy wynosi 30zl (kwiecien)
      Wiec wyrobic sobie mozna

PS
      A Jak juz jestes w krainie Kangurow to naprawde nie wiem...
    • Gość: MaciekS Re: polskie prawo jazdy w australii IP: *.amdahl.com 21.11.01, 18:29
      gombek napisał(a):

> czy dziala nasz druczek czy trzeba wyrabiac miedzynarodowe? czy ktos je
      > sprawdza przy wynajmowaniu samochodu? czy moze trzeba zdawac oddzielny egzamin
      > (tak jak w stanach)? dzieki za info in advance.

W Stanach nie musisz zdawac oddzielnego egzaminu. To pomylka. Bodajze do dwoch
      czy trzech miesiecy wolno Ci sie poruszac na obcym (chyba jednak miedzynarodowym)
      jesli jestes obcokrajowcem turysta. Jesli mieszkasz jednak tutaj (utrzymujesz
      swoj staly adres bo np. pracujesz) to np. w New Jersey masz chyba tylko dwa
      tygodnie na wymiane prawa jazdy na lokalne przy czym musisz zdac egzamin
      teoretyczny... co zabiera 15-30 minut plus pewnie ze 30 minut na wszystkie
      formalnosci wlacznie ze zdjeciem, badaniem stanu wzroku i wyrobieniem plastikowej
      karty prawa jazdy. Owszem warto przeczytac lub chociaz przejrzec podrecznik przed
      egzaminem bo pytania testowe sa specyficzne i dziwaczne a przepisy zawsze nieco
      inne w kazdym stanie. Niezdanie powoduje okres dwutygodniowej kwarantanny kiedy
      nie mozesz podchodzic ponownie do egzaminu. To wszystko jednak powtarzam dotyczy
      tylko tych ktorzy tu (USA) zamieszkuja a nie przyjezdzaja na wyjazd turystyczny z
      zamiarem wynajecia samochodu.

Jesli chodzi o Australie to nie wiem, ale ja na Twoim miejscu wyrobilbym prawo
      jazdy miedzynarodowe. Mysle ze ono zadziala przy wynajmie samochodu... jesli nie
      zadziala polskie. Zawsze mozesz zapytac w miedzynarodowych firmach zajmujacych
      sie wynajmem samochodow... np. Hertz.

Powodzenia
      • Gość: XXX © Re: polskie prawo jazdy w australii IP: *.netcom.ca 22.11.01, 03:05
        W NZ majac polskie prawo jazdy zdajesz tylko test teoretyczny.
        W Australii zamieniasz n.zelandzakie prawo jazdy na australijskie od reki.
        Co smieszniejsze niemieckie prawo jazdy jest mniej mile widziane niz polskie
        (polskie drogi bardziej przypominaja n.zelandzkie niz niemieckie).
        Jesli jestes turysta miedzynarodowe jest wszedzie dobre.
        • Gość: maz Re: polskie prawo jazdy w australii IP: *.arach.net.au 23.11.01, 01:34
          O !!!Hello Gombek!!!!!!!!
          Cos dawno sie nie odzywalas na tym forum.
          Jesli chodzi o prawa jazdy ,to szczegolow Ci nie podam,zebys znowu mnie nie
          wyzywala od "dobrych ludzi" ale jak zajzysz na strone:
          www.transport.wa.au/licensing/mylicence/about/visit.html
          to napewno wszystkiego sie dowiesz.
          Pozdrowienia
          maz
          • gombek Re: polskie prawo jazdy w australii 24.11.01, 14:07
            sie nie odzywalam bo straszne bylo zamieszanie i o maly wlos bylyby nici z
            wakacji, ale bilety sa, wizy dostalismy od reki, zastanawiamy sie czy wynajac
            normalne auto czy karawan - roznica w cenie nie taka wielka a nie trzeba
            codziennie rozbijac namiotu. nie wiem... zobaczymy, mamy jeszcze trzy dni,
            wylatujemy we czwartek rano, w pertho jestesmy 1 grudnia o trzeciej rano,
            paranoja. zaraz wskakuje na link, ktory mi podales, wielkie dzieki. i
            oczywiscie pytanie czy masz sie ochote z nami spotkac jak bedziemy w perth...
            pozdro.
          • gombek Re: polskie prawo jazdy w australii 24.11.01, 14:10
            mezu!!!! link nie dziala, czy mam Cie wiec pieszczotliwie nazwac "zlym
            czlowiekiem"?
            • Gość: maz Re: polskie prawo jazdy w australii IP: *.free2air.com.au 25.11.01, 01:43
              Mozesz mnie nazywac jak chcesz ,bo tak samo sie przejmuje tym "dobrym" jak i
              tym "zlym".
              Link rzeczywiscie nie dziala,ale te strony sa utrzymywane przez biurokratow
              rzadowych ,wiec nic mnie nie dziwi,tym bardziej ze caly transport.gv.wa.zniknal
              z Netu.Moze weekend ma cos z tym wspolnego.
              Reasumujac ,radzil bym jednak wyrobic International Driver Licence ,bo prawo
              sie zmienia w innych stanach i w N.S.W./Sydney/ i S.A. /nastepny stan po W.A. w
              drodze na wschod/jest wymagany International Driving Permit.
              Linkismirk.A. www.chariot.net.au/~thomasds/overseas.html
              i na N.S.W.:www.rta.nsw.gov.au/frames/licensing/a_
              f.htm?/frames/licensing/a4&/licensing/a41_c.htm&Overseas+Drivers&1
              zeby Ci nie mieszac w glowie to zasada jest taka ze jak na polskim prawku nie
              ma zadnego tlumaczenia angielskiego to mozna je sobie.......a jak jest to i tak
              jednak lepiej miec International zeby uniknac zbednych klopotow.

Z wlasnego doswiadczenia radzilbym wynajac campier a nie zwykly samochod duzo
              wieksza wygoda /i mniej bagazy/bo odpada nie tylko namiot ale i wszystkie
              klopoty z kuchenka gazowa i.t.p.
              Mozesz zamowic przez Net jak bedziesz zainteresowana to podam linki.
              Zeby sie zrehabilitowac za tamto nieudane polaczenie /jakby to byla moja wina/
              to moge Wam zaoferowac transport z lotniska do hotelu,choc to w srodku
              nocy ,ale z lotniska do miasta jest dosc daleko ,wiec nich to juz bedzie moja
              strata.
              maz
              • Gość: maz Re: polskie prawo jazdy w australii IP: *.free2air.com.au 25.11.01, 01:56
                Zpomnialem dodac ze jak chcesz podawac jakies szczegoly to pisz
                na :waldek@poczta.gazeta.pl.
                A ja jestem "maz" bez ogonka przy"a" i kropki nad "z".
                Pozdro.
                maz
      • Gość: Zzzzzzzz Re: polskie prawo jazdy w australii IP: 63.211.86.* 23.11.01, 16:26
        Gość portalu: MaciekS napisał(a):

> gombek napisał(a):
        >
        > > czy dziala nasz druczek czy trzeba wyrabiac miedzynarodowe? czy ktos je
        > > sprawdza przy wynajmowaniu samochodu? czy moze trzeba zdawac oddzielny egz
        > amin
        > > (tak jak w stanach)? dzieki za info in advance.
        >
        > W Stanach nie musisz zdawac oddzielnego egzaminu. To pomylka. Bodajze do dwoch
        > czy trzech miesiecy wolno Ci sie poruszac na obcym (chyba jednak miedzynarodowy
        > m)
        > jesli jestes obcokrajowcem turysta. Jesli mieszkasz jednak tutaj (utrzymujesz
        > swoj staly adres bo np. pracujesz) to np. w New Jersey masz chyba tylko dwa
        > tygodnie na wymiane prawa jazdy na lokalne przy czym musisz zdac egzamin
        > teoretyczny... co zabiera 15-30 minut plus pewnie ze 30 minut na wszystkie
        > formalnosci wlacznie ze zdjeciem, badaniem stanu wzroku i wyrobieniem plastikow
        > ej
        > karty prawa jazdy. Owszem warto przeczytac lub chociaz przejrzec podrecznik prz
        > ed
        > egzaminem bo pytania testowe sa specyficzne i dziwaczne a przepisy zawsze nieco
        >
        > inne w kazdym stanie. Niezdanie powoduje okres dwutygodniowej kwarantanny kiedy
        >
        > nie mozesz podchodzic ponownie do egzaminu. To wszystko jednak powtarzam dotycz
        > y
        > tylko tych ktorzy tu (USA) zamieszkuja a nie przyjezdzaja na wyjazd turystyczny
        > z
        > zamiarem wynajecia samochodu.
        >
        >
        > Jesli chodzi o Australie to nie wiem, ale ja na Twoim miejscu wyrobilbym prawo
        > jazdy miedzynarodowe. Mysle ze ono zadziala przy wynajmie samochodu... jesli ni
        > e
        > zadziala polskie. Zawsze mozesz zapytac w miedzynarodowych firmach zajmujacych
        > sie wynajmem samochodow... np. Hertz.
        >
        >
        > Powodzenia

Jak sie nie wie to sie nie wprowadza ludzi w blad. W NJ(USA) w zaleznosci od
        miejsca(sa bardziej lub mniej zatloczone) trzeba zdac test i dostaje sie "permit"
        z terminem na egzamin praktyczy. To schemat, ale sa czesto roznice w czsie
        zalatwiania formalnosci.
        A poza tym pytanie bylo o Australie.
        • Gość: MaciekS Re: polskie prawo jazdy w australii IP: *.amdahl.com 26.11.01, 21:36
          Gość portalu: Zzzzzzzz napisał(a):

> Jak sie nie wie to sie nie wprowadza ludzi w blad. W NJ(USA) w zaleznosci od
          > miejsca(sa bardziej lub mniej zatloczone) trzeba zdac test i dostaje sie "permi
          > t"
          > z terminem na egzamin praktyczy. To schemat, ale sa czesto roznice w czsie
          > zalatwiania formalnosci.
          > A poza tym pytanie bylo o Australie.

Wie sie... wie sie dosc dobrze. Prawo jazdy zalatwialo sie nie raz i nie tylko
          dla siebie. Nie musisz zadawac praktyki jak masz polskie prawo jazdy. Jesli nie
          wiesz jak to zrobic to napisz do mnie pod MaciekSKontakt@netscape.net to Ci
          pomoge.

Wszystkie warianty juz mamy przecwiczone... nawet wyrabianie polskiego prawa
          jazdy na podstawie tego z New Jersey w Polsce bez egzaminu praktycznego. Wszystko
          jest zgodne z prawem i ustawami.

Mniej gebkuj a wiecej pytaj. Nawet w Polskich biurach tutejszych sa czesto
          niedoinformowani. Zalatwilem legalnie prawo jazdy w trudniejszej sytuacji niz
          panie z polskiego biura potrafily obsluzyc. Robie to bezposrednio z Amerykanami i
          DMV a nie koniecznie Polonia wsrod ktorych sa tacy uprzejmi jak Ty.

Moim celem byl wyprowadzic kogos z bledu jak to wyglada w USA w poronaniu z
          Australia. Stad cala ta sprawa. Mysle ze przeoczyles(las) ten fakt.

Co do roznicy w czasie zalatwiania to zalezy ona od kolejki w danym oddziale DMV.
          Owszem w Lodi w North Bergen bedzie kolejka duza, ale nie musisz zalatwiac tego
          akurat w Lodi. Jesli interesuje gdzie sa mniejsze kolejki w pobliskich DMV i
          naprawde dostaniesz prawo jazdy w ciagu godziny (jesli masz polskie) to pewnie
          napiszesz...

Pozdrawiam
        • Gość: MaciekS Nie pluc bzdur, prosze IP: *.amdahl.com 26.11.01, 21:45
          Gość portalu: Zzzzzzzz napisał(a):

>
          > Jak sie nie wie to sie nie wprowadza ludzi w blad. W NJ(USA) w zaleznosci od
          > miejsca(sa bardziej lub mniej zatloczone) trzeba zdac test i dostaje sie "permi
          > t"
          > z terminem na egzamin praktyczy. To schemat, ale sa czesto roznice w czsie
          > zalatwiania formalnosci.
          > A poza tym pytanie bylo o Australie.

Sam mam prawo jazdy w New Jersey wydane mi na podstawie tylko prawa jazdy z
          Polski i egzaminu teoretycznego w ciagu jednej godziny, wiec nie plec bzdur ze
          trzeba Cczekac z "permit" na egzamin praktyczny. Po okazaniu polskiego prawa
          jazdy (obecnnie przetlumaczonego ale wtedy kiedy zdawalem ja sam nie musialem
          miec nawet tlumacznie prawa jazdy!) i zdaniu egzaminu teoretycznego DMV nie
          wydaje tego zezwolenia ale pelne prawo jazdy tak samo jak przy przenosinach ze
          stanu do stanu.

Wydaje mi sie ze trafiles na kiepska i niekompetentna obsluge al;e na taka jest
          telefon do stanowej centrali DMV i oni Ci podadza imie i nazwisko dyrektora ktory
          pouczy swoich niekomepetentnych pracownikow w regionie. Te droge tez juz nama za
          soba.

Pozdrowienia
    • Gość: Lombat Re: polskie prawo jazdy w australii IP: *.*.*.* 23.11.01, 03:24
      W zaleznosci od stanu mozesz albo tylko zdawac test teoretyczny, albo test teoretyczny
      i test z jazdy. Polskie wazne prawo jazdy jest wazne na caly okres pobytu turystycznego
      jezeli jestes na wizie turystycznej, ale w przypadku innej wizy ten okres to tylko trzy
      miesiace. Jesli chodzi o " miedzynarodowke", to ten papier jest traktowany jako
      miedzynarodowe tlumaczenie prawa jazdy i przez to nie jest Prawem Jazdy. W Australii
      zeby cokolwiek zrobic z polskim dokumentem to musisz wyrobic lokalne tlumaczenie.
      Robia to , do pewnego stopnia bezplatnie, wydzialy d/s imigracji. Przed testem z jazdy
      radze spedzic kilka godzin za kierownica, by przyzwyczajic sie do ruchu lewostronnego.
      Nie wiem dlaczego, ale dla mnie ruch lewostronny jest nieco wygodniejszy. Czy ktos
      jeszcze ma podobne wrazenia ? Mam 20 lat praktyki w Polsce i 15 w Australii.
    • Gość: Wombat Re: jak jest naprawde... IP: *.mega.tmns.net.au 24.11.01, 23:21
      Na polskim PJ moze jezdzic przez rok w Australii, a miedzynarodowe jest
      przydatne z tego powodu ze jest tam pare slow po angielsku...a jak sie
      domyslasz miejscowi nie kumaty po polsku. Jak chcesz PJ australijskie to
      idziesz do RTA w NSW (w innych stanach ma to inna nazwe) i zdajesz test na
      komputerze, w ktorym masz wybrac prawidlowa odpowiedz (poziom 5 kl. SP)do kilku
      pytan.
      • gombek Re: jak jest naprawde... 24.11.01, 23:44
        wielkie dzieki, zaoszczedzil mi twoj post czasu na latanie i wyrabianie
        miedzynarodowego. do australii jade tylko na miesiac, na wakcje, samochod
        wynajmuje wiec australijskiego robic raczej nie bede. ale dobrze wiedziec, ze
        mozna. pozdro.
        • Gość: Wombat Re: Sprostowanie! IP: *.mega.tmns.net.au 27.11.01, 23:18
          Sorry Gombek, sprawdzilem w 'Rent A Car'...niestety jezeli chcesz cos
          wypozyczyc to musisz miec Miedzynarodowe Prawo Jazdy, bo jak powiedzialem jest
          tam pare slow po angielsku. Mam nadzieje ze jeszcze nie wyjechales...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka