Dodaj do ulubionych

Skandynawia + Finlandia

IP: *.ptr.net.pl / 192.168.70.* 02.05.03, 19:44
uprzedzam komentarze - napisałam Skandynawia + Finlandia, ponieważ kwestia
czy Finlandia jest w Skandynawii czy nie jest dyskusyjna, ale proszę nie
zajmujcie się tym w tym wątku

chciałabym się dowiedzieć, zwłaszcza od osób, które mieszkają lub mieszkały w
Danii, Szwecji, Finlandii, Norwegii lub Islandii, jak wygląda życie codzienne
w danym kraju, do czego trudno było się przyzwyczaić, co zaskoczyło, co
wydało się dziwne, jakie są plusy i minusy itd.
pytam, ponieważ chciałabym wyjechać na czas jakiś do jednego z tych państw, a
wcześniej nauczyć się trochę języka

będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: antej finowie znani sa ze smutnego charakteru i alkochol IP: *.bredband.skanova.com 02.05.03, 20:50
      nóz czesto uzywaja, stad nasi harcerze maja finki, po trzézwemu spokojni
      wstydliwi, posepni, po wypiciu koskenkorvy daja swoim paniom taka propozycje
      nie do odrzucenia: wybieraj nóz- albo mój huj, co byscie szanowne panie
      wybraly?
    • dyplomata Szwedzi to straszna banda 02.05.03, 21:34

Tlumy chuliganow niszczyly wczoraj centrum Sztokholmu.
      W kazdym miescie pelno holoty.
    • Gość: Ajax Re: Skandynawia + Finlandia IP: *.tnt1.stk3.swe.da.uu.net 02.05.03, 23:47
      Do SZwecji Ci nie radze! Ludzie z toporkowymi umyslami i zawistni, jesli
      cudzoziemcowi sie powiedzie. Probuje sie z tad wydostac, ale brak mi funduszy.
      • canad Re: Skandynawia + Finlandia 03.05.03, 00:54
        Znaczy nie powiodlo sie??? To zostan tam.
    • Gość: Zygi Re: Skandynawia + Finlandia IP: *.brno.worldonline.cz 03.05.03, 22:52
      Polecam Finlandie, bardzo chcialbym sie tam przeprowadzic na stale... Wszystko
      dla ludzi, super natura i spokojnie, bezpiecznie. Jezyk coz, ja lubie i umiem,
      ale jest trudny nie ma co ukrywac.
      Poza 90% plusami, jest pare minusow - pozna jesienia i zima - jest ciemno.
      Nawet zimno tak nie doklucza jak te ciemnosci. Czlwiek z usteknieniem czeka na
      slonce.
      Charakter malomowny Finow, jest dla mnie wielkim plusem, ale cale mnostwo
      Polakow odbiera to jako nieznosne gburanctwo. Takze dla jednych plus, dla
      drugich minus.

No i wielkim minusem sa koszty zycia - czyli ceny, ceny, ceny........

Jesli mozesz na pewno sprobuj!
      • republican Re: Skandynawia + Finlandia 04.05.03, 02:27
        Masz racje ze Finlandia to nie Skandynawia, Finowie sa bardzo czuli na tym
        punkcie.
        1. Szwecja
        Ponury kraj ( pogoda i charaker tubylcow). Zawistna mentalnosc typowa dla
        biednego kraju. Pieknosc i rozwiazlosc Szwedek okrzyczana.
        2. Finlandia
        Na pierwsze wrazenie sa zimni i niedostepni. Z czasem zostaja oddanymi
        przyjaciolmi i sa bardzo serdeczni.
        Ulubiony taniec to tango.
      • puola Finlandia 04.05.03, 12:10
        Gość portalu: Zygi napisał(a):

> Polecam Finlandie, bardzo chcialbym sie tam przeprowadzic na stale...
        >Wszystko dla ludzi, super natura i spokojnie, bezpiecznie.

Tak to prawda ale ludzi jest malo i rynek pracy tez maly. Poza rejonem
        Helsinek ale ten rejon to zaczyna byc nieznosna metropolia.

> Jezyk coz, ja lubie i umiem,

Voi, voi, mitä tapahtuisi jos järjestaisimme pieni tentti?

> ale jest trudny nie ma co ukrywac.

Jezyk jest trudny, mniej wiecej taki jaki polski... dla nie-slowian.

> Poza 90% plusami, jest pare minusow - pozna jesienia i zima - jest ciemno.
        > Nawet zimno tak nie doklucza jak te ciemnosci. Czlwiek z usteknieniem czeka
        > na slonce.

Trzeba regularnie chodzic do sauny zeby sie wygrzewac...

> Charakter malomowny Finow, jest dla mnie wielkim plusem, ale cale mnostwo
        > Polakow odbiera to jako nieznosne gburanctwo. Takze dla jednych plus, dla
        > drugich minus.

Tu masz 100% racji. Po co gadac bez sensu i umiaru?

> No i wielkim minusem sa koszty zycia - czyli ceny, ceny, ceny........

Te koszty zycia w euro jakos sie robia jak wszedzie. Poza tym jezeli ktos
        mieszka na stale to bierze koszty calkowite, na przyklad ile kosztuja
        domy?

> Jesli mozesz na pewno sprobuj!

Ale my w Finlandii nie chcemy za duzo ludzi!
        • bergo1 Norwegia 04.05.03, 15:10
          Najdrozszy ze skandynawskich krajow do zycia, ludzie na pierwszy rzut oka
          gburowaci i spokojni...ale mozna ich rozruszac, zwlaszcza alkoholem.
          Widoki piekne, gory, gory i jeszcze raz gory. Na wschodzie i dalekiej pponocy
          zima zimno, latem cieplej ( wschod) - wczoraj w Oslo snieg sypal - na wybrzezu
          zas klimcik lagodniejszy, choc bb wilgotny. Ponoc czeste opady deszczu. Morze,
          gory, widoki... krajobraz w Szwecji nudny - kraj plaski, Finlandia przypomina
          Mazury. A Norewgia do niczego nie podobna.

Tyle ze te ceny zywnosci moga przyprawic o mdlosci. Dobry kraj do rzucenia
          papierosow, sa hiperdrogie a i rzad stara sie jak moze utrudnic ich palenie.
          Od przyszlego roku zdaje sie zakaz palenia papierosow w restauracjach, pubach
          itd - nie bedzie juz wydzielonych stref dla palacych. Dla mnie bajka.....
          • zlosliwe_bydle Re: Norwegia 04.05.03, 21:10
            bergo1 napisała:

Dobry kraj do rzucenia
            > papierosow, sa hiperdrogie a i rzad stara sie jak moze utrudnic ich palenie.
            > Od przyszlego roku zdaje sie zakaz palenia papierosow w restauracjach,
            pubach
            > itd - nie bedzie juz wydzielonych stref dla palacych. Dla mnie bajka.....

U nas tak juz prawie wszedzie. Ile kosztuje przecietnie paczka 20 papierosow
            popularnej marki? Moze przestane narzekac, hehehe. W Kanadzie, od 6 do 8
            dolarow kanadyjskich tj. przy dzisiejszych notowaniach 3.77 - 5.02 euro.
            • bergo1 Re: Norwegia 05.05.03, 13:31
              ok 30 zlotych - nie jestem pewna bo nie pale, moze mniej moze wiecej
              • zlosliwe_bydle Re: Norwegia 05.05.03, 17:03
                bergo1 napisała:

> ok 30 zlotych - nie jestem pewna bo nie pale, moze mniej moze wiecej

Booooooooooszeeeee! To po dzisiejszym kursie jakies 11.24 CAD. I ja narzekam!
                Od dzis spiewam "O Canada" codziennie przy goleniu, hehehe
    • Gość: nata Norwegia IP: *.daxnet.no 04.05.03, 15:52
      Dla kogos, kto lubi nature to nie ma niczego przyjemniejszego. Gory, woda,
      lasy, rower, kajak, wedka, plecak, itp. Troche to zasciankowy kraj i moze
      brakowac wrazen kulturalnych. Ale maja dobre festiwale jazzowe, dla kogos kto
      lubi. Jezyk nie najtrudniejszy, ludzie spokojni. Ja z przyjemnoscia zapuscilam
      tu korzenie.
      • Gość: maja Re: Norwegia IP: *.80-202-238.nextgentel.com 04.05.03, 17:23
        AZapomnialas o nartach.
        A gdzie mieszkasz?
        • Gość: szwedzik dostaje wzwodu gdy slysze norweski jezyk IP: *.bredband.skanova.com 04.05.03, 20:12
          finów lubie bo nie lubia szwedów..., jednak sa niedorozwinieci emocjonalnie,
          otóz na dancingach-tango, aby przelamac niesmialo´sc finów zapala sie lampka z
          napisem panowie prosza, wtedy maja mniejsze zachamowania,i wrazie odmowy nie
          zalamuja sie gdyz tylko wykonali nakaz...z góry.
          • Gość: Donald Szwecja IP: *.web.thalamus.se 04.05.03, 21:42
            Szwecja cały czas była i jest wielkim bratem Skandynawii.
            Niektórzy Polacy myśleli, że to kraj opiekuńczy i będą mogli
            żyć jak za komuny tylko , że na wysokiej stopie.
            Do tej pory siedzą tu i płaczą i będą płakać, nie mogą wyrwać
            się z socjalu a na socjalu to Turek ma lepiej bo przyjechał
            z całą rodziną.
            Szwecja piękny kraj a jak Szwedzi zaakceptują to naprawdę wspaniali
            ludzie.

• Gość: ineqo pulapka socjalowo-kuroniówkowa+ komornik(cz.lista) IP: *.bredband.skanova.com 05.05.03, 16:51
              Wielu nie jest w stanie wygrzebac sie z dolka, siedza na socjalach,
              np.rozwódce z dwojgiem malych dzieci nie oplaca sie pracowac, placi za drogie
              przedszkole i traci dodatek do czynszu, bezsens, a gdy rodzina jest 2+5-6 jak
              u wielu arabów-turków to nie ma co mówic, wielu wpadlo w alkoholizm i czesto
              narkotyki lub lekomania tabletki przeciwbólowe i przewciw-depresyjne,
              dostaja przedwczesne renty chorobowe :symuluja na kregoslup i na glowe-bez
              symulacji(80%), komornik sciga,ze nieoplaca sie pracowac bo zostawia minimum
              socjalne, dlatego robia na czarno,wielu ma dlugi za alimenty 200-300 tysiecy
              koron, meble na 7-10 lat splaty, na wysokim procencie 34%.
              Samochód którego nie daja rady utrzymac, dochodzi do tego ze po zaplaceniu
              splaty,garazu i ubezpieczenia nie maja na benzyne. itd.,itd.
              a dotego zawisc wsród poloni: zaszczuci ludzie, podejrzliwi,cyniczni,
              zblazowani,zakompleksienie.
    • Gość: nord Re: a Dania i Islandia? IP: *.ptr.net.pl / 192.168.70.* 06.05.03, 17:58
      a znacie Danię lub Islandię?

zastanawia mnie też, jak dokładnie wygląda małomówność Finów, bo dla jednego ta
      sama osoba może być małomówna, dla innego przeciętna w kwestii gadulstwa, więc
      napiszcie coś więcej, bo jestem ciekawa
      • Gość: ddl fin kladzie na stole nóz i daje wybór damie IP: *.bredband.skanova.com 07.05.03, 22:29
        maja skapa mowe wyrazu, albo otworzysz wrota swojej psiochy albo fin cie
        posieka na kawalki....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka