Dodaj do ulubionych

Forum Polonii Kanadyjskiej

25.11.01, 03:20
Po ostatnich zmianach, jakie redakcja gazety zrobiła – mam na myśli zepchniecie
tematów; „Świat” i „Informacje dnia” na dalszy plan – doszedłem do wniosku, ze
ta cala strona gazety jest niczym innym jak propaganda. Każda wasza wypowiedz
na lamach gazety składa się na to ze robi się ona popularniejsza. I tak ci, co
są przeciwko Michnikowi, pomagają mu chcąc nie chcąc.
Nim cokolwiek napiszesz pomyśl, jaka korzyść innym z tego mogą mieć i czy to
nie obróci się przeciwko tobie.
Przez ostatnie dwa dni pracowałem nad forum dla Polonii kanadyjskiej. Myślałem
o czymś, co moglibyśmy wykorzystać na własne cele zamiast pomagać tym, którzy
są przeciw nam. Moje forum jest bardzo podobne do forum gazety, poza małymi
różnicami.
Zapraszam was do udziału w dyskusjach na moim forum gdzie na antypolonizm nie
będzie miejsca. Nie oczekuje od was dużego zaangażowania. Chciałbym abyście raz
na jakiś czas wpadli na to forum i dorzucili swoje zdanie pomagając w ten
sposób sobie i innym na emigracji. Przestańcie słuchać tej paplaniny w
programie „Z ukosa” robionym prze cieślę czy czytać artykuły w Torontonskiej
Gazecie, które pieprza jedno i to samo naokoło. Zacznijcie dbać o siebie sami,
bo nikt za was tego nie zrobi.
A to moje forum: www.polishguide.com/forum.cfm
Obserwuj wątek
    • gadula http://www.polishguide.com/forum.cfm 25.11.01, 06:19
      www.polishguide.com/forum.cfm
      wink
    • gadula http://www.polishguide.com/forum.cfm 25.11.01, 16:40
    • Gość: stszkwklski Polacy nie zasluguja by miec swoje panstwo. IP: *.chello.pl 25.11.01, 19:15
      gadula napisał(a):
      > Zapraszam was do udziału w dyskusjach na moim forum gdzie na antypolonizm nie
      > będzie miejsca.

Sluchajcie PATRIOCI od siedmiu bolesci! Najlepiej bedziecie manifestowac swoj pro-
      polonizm, gdy wrocicie do Polski na stale! Wasi przodkowie przelewali krew dla
      ojczyzny, a Wy nie mozecie poswiecic luksusow i spokojnego zycia w bogatym
      panstwie?

Zamiast budowac dobro ojczyzny od podstaw, angazujac sie powaznie w Wielka
      Wspolna Sprawe, jak Zydzi kiedy powstawal Izrael, albo chociaz jak w ostatnich
      latach Estonczycy (wielu porzucilo wysokie panstwowe stanowiska w USA by wrocic i
      sluzyc swoim bezcennym doswiadczeniem wlasciwej ojczyznie), to wy wybieracie
      wygodnictwo i jeszcze potraficie byc tacy glupi i bezczelni, zeby roscic sobie
      prawo moralne do definiowania POLSKOSCI?! Wy debile!
      (Dlaczego Zbigniew Brzezinski nie powrocil do Polski na poczatku lat 90-tych, by
      kandydowac na urzad prezydenta i dac Rodakom lepszy rodzaj elekcyjnego dylematu
      niz "Stan Tyminski kontra Lech Walesa"? Czy wyobrazacie sobie, jak pojawienie sie
      jego autorytetetu na polskiej scenie politycznej, wplyneloby na rozwoj mlodej
      demokracji??! Pamietam jakby dzis, gdy wowczas zagadniety, wlasnie o to, przez
      dziennikarza powiedzial, ze "nie zna dobrze Polski od wewnatrz" i "nie chce
      przeszkadzac takim ludziom jak Walesa". Jakiez to bylo wygodnickie i falszywe! A
      Tyminski to co - znal Polske "od wewnatrz"? Pewnie, lepiej spokojnie sobie
      siedziec na cieplej uniwersyteckiej "posadzce" w USA i tylko powymadrzac sie od
      czasu do czasu do jakiegos biednego polskiego dziennikarzyny, patrzac nan z gory!
      Ba, patrzac jak Wy wszyscy, Polonusi, na cala Polske "z gory"! Jakiez to podle!
      Niedobrze mi sie robi gdy czytam ten POLONIJNY BELKOT o tym jakimi to czujecie
      sie "Polakami"! Leeeah!!)

Dajcie sobie spokoj! Zdecydujcie sie. Albo jestescie kosmopolitami i jak Roman
      Polanski, ktory powiedzial, ze jego ojczyzna jest Paryz - swiatowa stolica
      kultury i sztuki, szukajcie wartosci ponadnarodowych i sluzcie ludziom wogole,
      bez wzgledu na narodowosc! Albo uczyncie z przyszlosci Polski swoj zyciowy cel,
      by uchronic przed zatraceniem bogata sposcizne historyczna i kulturowa, o ktorej
      ocalenie walczyly pokolenia i w tej walce tak wykruszyly swoja substancje
      biologiczna, genetyczna, intelektualna czy psychiczna, ze nie ma juz prawie komu
      sie zaopiekowac tym bezcennym SKARBEM!

Daliscie sie rozproszyc po calym swiecie, w sensie wygnania, ale najgorsze jest
      Wasze ROZPROSZENIE MENTALNE!
      W gruncie rzeczy to Wasz wybor, juz przeciez dokonany, niegodzien jest synow
      narodu o ponadtysiacletniej historii cywilizacji: wybraliscie wygode w
      najbardziej plaskim rozumieniu. Smutne wnioski rysuja wobec tego sie na temat
      narodu polskiego wogole. Wyglada na to, ze Polacy nie zasluguja na to, aby miec
      swoje panstwo. Nie maja predyspozycji do budowania zaawansowanych organizacyjnie
      struktur spolecznych!
      Nie potrafia juz zjednoczyc sie dla wspolnej sprawy. Nie rozumieja, ze pojedynczy
      czlowiek nic nie znaczy, jest marnym pylkiem. Ze wyzszosc czlowieka nad swiatem
      zwierzat bierze sie ze zdolnosci do organizowania sie! Ze dobrze zorganizowana
      zbiorowosc ludzi stanowi Wyzsza Istote, Nadistote, zdolna do czynienia cudow!

Wyglada na to, ze Polacy "nie dorownuja do piet" i Zydom, i Niemcom, i
      Estonczykom, i Czechom, i Wegrom, i Slowencom czy nawet Serbom...
      To co sie stalo podczas ostatnich wyborow...
      Czytaliscie jakie smutne refleksje ma Andrzej Wajda? Ten wspolczesny Wiescz...
      Jak nie, to koniecznie przeczytajcie:

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_011006/publicystyka/publicystyka_a_8.h
      tml

A moze powiecie mi, ze nie powinienem wyemigrowac teraz i urzadzic sie w bogatej
      Kanadzie by pozniej walczyc stamtad zdalnie z antypolonizmem gazety wydawanej w
      Warszawie? No coz, kiedy sie juz wszystko zdobedzie, i w tym kanadyjskim
      dobrobycie zaczyna wionac pustka i nuda, to dobrze znalezc sobie jakies hobby! Bo
      to higieniczne dla zdrowia psychicznego...

Co, obrazilem Was? Jesli tak, to udowodnijcie, ze nie mam racji! Przestancie sie
      ciagle asekurowac. Wracajcie WSZYSCY MASOWO! Nie myslcie nawet przez sekunde, czy
      Wam sie to oplaca! Zycie to cos wiecej niz logika, to poezja.
      Wzbogaccie substancje narodu swoim bogatym doswiadczeniem zyciowym i wiedza na
      temat mechanizmow nowoczesnej cywilizacji! Przeciez, najwiekszy problem Polski
      teraz to powszechne zubozenie UMYSLOWE. (Przeciez politycy w Polszcze, o
      osbowosci typowo przestepczej, politycy-kryminalisci, buduja swoja nieograniczona
      wladze na wszechobecnej ciemnocie, ktora zreszta dodatkowo staraja sie utrwalac.)
      Ludzie, ktorzy zyja tu w Polsce, w niczym sie nie orientuja, tak malo widzieli w
      zyciu, nie majac zadnego namacalnego impulsu grzezna z miesiaca na miesiac w
      ponurej przyziemnej szarosci, pograzeni w przygnebieniu nie maja juz sily na nic
      innego niz samobojcza zlosc.
      Wroccie wiec i pokazcie czego sie nauczyliscie w tych wspanialych krajach! I
      przeniescie tamten zagraniczny styl zycia, energie, odwage i przedsiebiorczosc,
      tutaj, aby inspirowac do konstruktywnego dzialania tych, ktorzy tu caly czas
      mieszkali.

I wreszczie: zaglosujcie za 4 lata na uczciwych i szlachetnych ludzi!

Stanislaw Wokulski
      • gadula bez emocji drogi Stasiu - troche rozsadku 25.11.01, 19:47
        Jak już wcześniej wspomniałem w jednym z wątków na tym forum
        www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?
        dzial=0511&forum=POLONIA&wid=500070&aid=507563
        w Polsce jest duże bezrobocie i jedyne, co w tej chwili jest Wam potrzebne to
        pieniądze, inwestycje i oszczędności emigracji kanadyjskiej w Waszych bankach.
        Najlepszym rozwiązaniem na tego typu problemy są polskie filie bankowe w
        krajach emigracji. Polania również może być doskonałym ambasadorem polskiego
        biznes. Może ona pomoc Polsce w dojściu do rynku zagranicznego, co nie jest
        takie łatwe. Lecz jest oczywiście potrzebna Polonia, która by była chętna
        oszczędzać w Waszych bankach czy współpracować z Polska. I z tej tez
        perspektywy należy patrzeć na wiele wydarzeń, które miały miejsc w środowisku
        polonii kanadyjskiej... pech chciał, ze jest jeszcze ta Polonia, która chce
        mięć cos do powiedzenia, której życie jest kompletnie nie zorganizowane i która
        również doskonale wie, co od niej chcą, która również nie jest na tyle głupia,
        aby dąć się wodzić za nos.

• Gość: darek Re: bez emocji drogi Stasiu do Gadula IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.11.01, 23:57
          Na dobry poczatek opowiedz o tym jak polskie(polonijne) banki "doskonale"
          operuja pieniedzmi swych czlonkow na przykladzie powiedzmy Unii Kredytowej w
          Toronto i jej filii w Warszawie.Nie wiem czy zwrociles uwage na taki malenki
          drobiazg ze Polska jako kraj nie poczynila w ostatnim dwudziestoleciu zadnych
          liczacych sie inwestycji ani w kraju ani za granica a przychody panstwa
          pochodza glownie ze sprzedazy majatku narodowego natomiast kredyty na
          inwestycje zagraniczne pochodza glownie z bankow zachodnich gdzie tez trafiaja
          odsetki od kredytow.Polska nie jest udzialowcem zadnego liczacego sie (nie
          polskiego) banku na swiecie,jej pozycja ekonomiczna jest na tyle slaba ze nie
          liczy sie wogole w podziale dobr swiatowych,ma olbrzymie problemy w
          negocjajcach z UN a co najzabawniejsze to referendum na temat przystapienia do
          tej ponadnarodowej organizacji ma sie odbyc w przeddzien jej przystapienia
          kiedy gospodarka polska jest juz na tyle zrujnowana ze jedynym wyjsciem bedzie
          przystapienie do UE na kazdych podyktowanych jej warunkach.Nalezy rowniez
          wspomniec o korupcji,niekompetencji,niestabilnosci,braku szacunku tak dla
          obywateli w kraju jak i poza nim.Tak,Polska to rzeczywiscie kraj
          przyszlosci,dobrobytu,stabilnosci i prawa.
          • gadula Re: bez emocji drogi Stasiu 26.11.01, 02:45
            Porównywać kanadyjska credit union z bankiem polskim jest, co najmniej śmieszne
            choćby, dlatego, ze te dwie instytucje funkcjonują na kompletnie innych
            zasadach...nie strasz nas.
            Jak już wcześniej wspomniałem, każda nasza wypowiedz przyczynia się do tego, ze
            Michnika biznes robi się coraz popularniejszy, z czego nie jestem zadowolony.
            Moje wypowiedzi ograniczam tylko to takich, które musze udzielić.
            Zapraszam na moje forum do dyskusji gdzie z mila chęcią podzielę się swoimi
            uwagami na w/w temat.
          • kanadol Re: bez emocji Belzol 28.11.01, 16:07
            Gość portalu: darek napisał(a):

> Na dobry poczatek opowiedz o tym jak polskie(polonijne) banki "doskonale"
            > operuja pieniedzmi swych czlonkow na przykladzie powiedzmy Unii Kredytowej w
            > Toronto i jej filii w Warszawie.Nie wiem czy zwrociles uwage na taki malenki
            > drobiazg ...

twoj styl jest bardzo podobny do stylu Belza, ktory wywala swoje flaki na lamach
            gazety torontonskiej.
            ...no i poznalismy twoje "dobre" intencje, ty skurwysynu jeden.
    • gadula http://www.polishguide.com/forum.cfm 27.11.01, 04:38
    • gadula http://www.polishguide.com/forum.cfm 28.11.01, 04:49
    • gadula http://www.polishguide.com/forum.cfm 29.11.01, 15:23
    • gadula http://www.polishguide.com/forum.cfm 30.11.01, 14:55
    • gadula http://www.polishguide.com/forum.cfm 01.12.01, 16:14
    • gadula http://www.polishguide.com/forum.cfm 02.12.01, 19:07
    • gadula http://www.polishguide.com/forum.cfm 03.12.01, 23:03
      • Gość: gadula http://www.polishguide.com/forum.cfm IP: *.sympatico.ca 13.05.02, 23:28

• Gość: gadula Re: http://www.polishguide.com/forum.cfm IP: *.sympatico.ca 14.05.02, 03:56

• Gość: gadula Re: Forum Polonii Kanadyjskiej IP: *.sympatico.ca 14.05.02, 15:29

• Gość: gadula :-) IP: *.sympatico.ca 22.05.02, 16:06

• Gość: gadula :-) IP: *.sympatico.ca 23.05.02, 06:21

• Gość: mds Re: :-) Do Gaduły;-) IP: *.tele2.pl 23.05.02, 07:34
        Witaj Gaduło jesteś w sieci???
        • Gość: Bruno Polska lepsza od Kanady IP: *.hacker.komp.pl 30.05.02, 19:43

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka