29.03.07, 02:18
mniam mniam. Bye bye pizza...jak sie trafi dobra to az milo powspominac.
Obserwuj wątek
    • bruno5 Re: pizza 30.03.07, 22:57
      Lubie zjesc od czsu do czsu Pizze.Preferuje firme Pizza Pizza w Kanadzie.
      • piss.doff Re: pizza 30.03.07, 23:33
        ha! Pierwszy sie odezwal ktory nie boi sie przyznac do obzarstwa. Jaka to byla
        nazwa na pudelku? Pierwsze to ostrzegam przed DiGiorno. Obecnie ciasto
        przypomina skore z dwa dni temu oskurowanego brudnego barana. Nie przesadzam,
        jak mi sie zechce to zrbie zdjecie tego co zostaje po zjedzeniu wierzchu. $4.50
        poszlo sie przejsc.

O, mam! Freschetta i to Supreme!! To jest przezycie dla podniebienia!!!!! $4.90
        ale WARTO!!!!!!!!!!!!!!!!! Jak ktos jest w okolicy to zapraszam!
        • edytkus Re: pizza 03.04.07, 18:12
          piss.doff napisał:

> DiGiorno. Obecnie ciasto
          > przypomina skore z dwa dni temu oskurowanego brudnego barana.

skad wiesz jak wyglada "oskurowany brudny baran?" co to w ogole znaczy "oskurowany"?
          • piss.doff Re: pizza 05.04.07, 03:39
            widzialem w Polsce. Bierze sie barana i sciaga z niego skore. Ta skora wyglada
            wlasnie jak edytkus, pardon, jak digiorno.
            • edytkus Re: pizza 05.04.07, 06:06
              piss.doff napisał:

> widzialem w Polsce. Bierze sie barana i sciaga z niego skore. Ta skora wyglada
              > wlasnie jak edytkus, pardon, jak digiorno.

you are what you eat, smacznego

>Ta skora wyglada wlasnie jak edytkus

czyli nie masz pojecia
              • piss.doff Re: pizza 05.04.07, 13:51
                przeciez pisalem ze sie przejezyczylem.
    • piss.doff ile razy tygodniowo jecie pizze i spaghetti? 03.04.07, 17:26
      kazdy niby madry i wie lepiej a pizza, kluchy i kawa to podstawa.
      • tjbazuka Re: ile razy tygodniowo jecie pizze i spaghetti? 03.04.07, 17:32
        golonka Rulez!!!
        i pol litra potato vodka!
      • ontarian tygodniowo? raczej raz na ile tygodni? 03.04.07, 17:34
        i jesli juz, to nie z jakiejs tandetnej pizza pizza
        ani zadnego innego franchise
        tylko z jakiejs malej, lokalnej pizzerii

ale rozumiem brunona, ze do pizza pizza lazi
        bo tam najpredzej ktos cos na talerzu zostawi, hehe
        • piss.doff Re: tygodniowo? raczej raz na ile tygodni? 05.04.07, 03:40
          kto zjada ostatki jest piekny i gladki.
    • artur666 Re: pizza 03.04.07, 19:04
      Raz na 10-14 dni, robimy pizze albo spaghetti.
      W zimie bylem ostatnim razem w polskiej pizzeri. Mieli nawet kucharza z Italy,
      wiec pizza byla tez Ok.
    • waldek.usa Re: pizza 04.04.07, 17:21
      piss.doff napisał:

> mniam mniam. Bye bye pizza...jak sie trafi dobra to az milo powspominac.

► dlaczego bye?
      • chardonnay Re: pizza 04.04.07, 19:43
        W tym wypadku zgadzam sie z Brunem ( choc gdybym mogl to pchnalbym go widlami
        made in lomza )Piza Piza jest niezla :0
        • pia.ed Re: pizza 04.04.07, 23:26
          Co podaja do pizzy w USA czy Kanadzie?

W Szwecji jest surowka ze swiezej, sparzonej ukropem, poszatkowanej drobno
          kapusty, kolorowej papryki, winegera i oliwy.
          Kiedy w Polsce zobaczylam, ze do pizzy podali kechup i majonez,
          to az mnie zatkalo!!!
      • piss.doff Re: pizza 05.04.07, 03:42
        bo siem odchudzam zeby siem pci pienknej spodobac jak mrozy przejdom.
    • nadau Re: pizza 04.04.07, 23:31
      Naprawdę żrecie to świństwo?

Przecież to symbol ubóstwa, a wy tam przecież za dużą kasą pojechaliście.
    • piss.doff poprawka 05.04.07, 03:44
      to nie freschetta jest dobra tylko

Red Baron Supreme. Man, dat is da best pizz in da world!

Beats any local parlor!

Compliments of your neighberhood Target. $4.50 Znowu zgrzeszylem.
      • pia.ed Pizza w Szwecji 05.04.07, 10:24
        Nadau, przyjedz do Szwecji i zobacz ile pizza kosztuje, to przestaniesz
        plesc glupoty! No a w ogole pizza w Szwecji to prawdziwy delikates w porownaniu
        z tymi niejadalnymi "bulkami" w Polsce.
        A probowalam w kilku znanych pizzeriach w Toruniu.

--------------------------------------------------------------------------------
        Autor: nadau
        --------------------------------------------------------------------------------
        Naprawdę żrecie to świństwo?
        Przecież to symbol ubóstwa ...

• piss.doff Re: Pizza w Szwecji 05.04.07, 13:55
          ja go zapraszam do USA. Mam juz przygotowany dol z naostrzonymi palikami
          sterczacymi na dnie. A w poblizu mam kilogram chayenne pepper. Koparka ma
          swiezo zmieniony olej.
          • pia.ed Re: Pizza w Szwecji 05.04.07, 23:00
            Kogo zapraszasz???

piss.doff napisał:
            ja go zapraszam do USA. Mam juz przygotowany dol z naostrzonymi palikami
            sterczacymi na dnie. A w poblizu mam kilogram chayenne pepper. Koparka ma
            swiezo zmieniony olej.
            • unaswameryce Ha Ha Pissdoff moze Nobla dostaniesz 05.04.07, 23:51
              quote: bo siem odchudzam zeby siem pci pienknej spodobac jak mrozy przejdom.

jestes pierwszy qtory sie odchudza jedzac pizze spagethi czy lazanie stary jesli Ci sie ta sztuka na tych produktach uda to masz murowanego Nobla!
              Przyznaj sie jak Ci idze.
              • piss.doff Re: Ha Ha Pissdoff moze Nobla dostaniesz 06.04.07, 05:00
                heheh, wlasnie w celach testowania mojej teorii pochlonalem nastepnego Red
                Barona Supreme! !Kurka wodna, zadnych bolow skretu kiszek, pierwsza pizza
                wszechczasow na poziomie!!!! Target rulz!

A wiec jak to dziala? O makaronie nie wiem, nie probowalem ale z pizza jest tak
                ze trzeba sobie golnac szklaneczke miodu z pasiieki po fakcie konsumpcji.
                Sklepowy miod sie nie liczy z uwagi ze to zabarwiona fruktoza kukurydziana albo
                melasa. Chudniesz w oczach!!!!!!!!!!!!!!!Rezultat gwarantowany przeze mnie. Jak
                ktos powtorzy rezultat to oczekuje oplaty $5 (moze byc australijskich....)
                przez paypal!!!!!!!!!!!!!!! Na koszty dalszych badan nad wyeliminowaniem
                lekarzy z naszego zycia. W koncu dlaczego ja mam finansowac kolorowe majtki
                zony danego lekarza?
                • unaswameryce Re: Ha Ha Pissdoff moze Nobla dostaniesz 06.04.07, 15:57
                  qrcze Pissdoff ja Ci dobrze zycze wiec uwazaj zeby zamiast wyeliminowania lekarzy zes sie sam nie wyeliminowal z procesu dalszej ewolucji na tej diecie. Stary toz to jest niesamowite taka pizza to mnostwo weglowodanow troche bialka i mnostwo tluszczy do tego dowalasz jeszcze nastepna porceje weglowodanow i jesli po tym chudniesz zamiast tyc to albo przerosles swoja epoke albo jestes z Marsa!
                  P.S. skad wiesz ze one maja kolorowe majtki? Czyzby to te dziewczyny z tzw 'dobrych domow' ktore odwiedzasz i o ktorych kiedys wspominales?
                  • piss.doff Re: Ha Ha Pissdoff moze Nobla dostaniesz 06.04.07, 20:31
                    ja odwiedzam z dobrych domow? Cos ty, to nie ja!! Ja lubie tylko chlopcow
                    pelnoletnich. Moze troche przedawkowalem z siwucha stad ta pomylka. Co do
                    pizzy, wiesz, jako teoretyk to zacznij teraz praktycznie: idz do Targetu i kup
                    sobie Red Baron Supreme. Tylko temperature ustaw na 450 (oni mowia na 400).
                    Opisz wrazenia po to pogadamy smile Trick z chudnieciem polega na tym zeby nie
                    zjesc 4-ech na raz!
                    • unaswameryce Re: Ha Ha Pissdoff moze Nobla dostaniesz 06.04.07, 21:29
                      a to przepraszam cos mi sie musialo pomylic wydawalo mi sie ze to Ty kiedys pisales ze po pracy chodzisz jakims panienkom zmieniac kolanka w instalacji he he za potrojna stawke i na dodatek skladaja Ci propozycje o ktorych ze wzgledu na pore niechcesz pisac ;o)
                      A co do pizzy to ja lubie taka na cieniutkim ciescie duzo sera i do tego sardynki( ewentualnie inna ryba) olivki i bazylia mniam mniam.
                      Ile ci sie juz udalo zrzucic na tej diecie?
                      • piss.doff Re: Ha Ha Pissdoff moze Nobla dostaniesz 07.04.07, 16:07
                        dobry sposob, wlasnie sobie napisalem kartke: handyman, small repairs, will
                        make your problems disappear - let me worry about about your maintenance
                        problem. Masowanie kolanka- optional service.

Wlasnie ta jest cienka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                        Dokladnie ma to co wymieniles. Ile zrzucilem? Dwa funty co drugi dzien. Ciekawe
                        co oni w nia pakuja. Mnie to wyglada na jakas Sci-Fi pizza malzenstwa
                        Odrzutowskich.
        • nadau Re: Pizza w Szwecji 07.04.07, 12:54
          pia.ed napisała:

> Nadau, przyjedz do Szwecji i zobacz ile pizza kosztuje, to przestaniesz
          > plesc glupoty! No a w ogole pizza w Szwecji to prawdziwy delikates w porownaniu
          >
          > z tymi niejadalnymi "bulkami" w Polsce.
          > A probowalam w kilku znanych pizzeriach w Toruniu.

------------------------

Byłem w Szwecji ze trzy razy. Tam nie ma co jeść !

www.odyssei.com/pl/cuisines/szwecja.php

Ile można żreć śledzia albo łososia !
          Lubię ryby, ale nie bałtyckie i to w takich ilościach.

Wolę się odżywiać na południu Europy.

A pizza, gdzie by ją nie przyrządzono, to i tak zawsze będzie przypominać
          pożywienie bidoty ze slamsów pod Neapolem, gdzie gospodyni na niedzielę piekła
          ciasto i kładła na to resztki z całego tygodnia.
          Potem zdolni marketingowo włoscy emigranci z południa roznieśli ją po USA i
          całym bożym świecie.
          We Włoszech jestem prawie co roku, ale pizzy tam nie żrę.
          Mają dużo lepsze i droższe żarcie.

Chyba już tylko Szwedom można dziś wcisnąć "drogą pizzę".

www.nawidelcu.pl/Articles/exeSingle/?id=416
          • unaswameryce Re: Pizza w Szwecji 07.04.07, 13:39
            nadau prosze Cie nie pitol, myslisz ze wszedzie pizza to sa odpady?
            stary jesli masz dobrze jakosciowa pizze z dobrej jakosci serami z szynka wedzona z dziczyzny czasem mozesz kupic pizze z truflami do tego sosy balsamiczne to musi kosztowac. Najdrozsza jaka jadlem kosztowala 60 euro ( byla dobra ale wcale nie najlepsza jaka jadlem) i nie mow ze to jest stawka dla biedaka bo za 60 euro zjesz bardzo dobry obiad w wiekszosci porzadnych restauracji. A pizza na cieniutkim ciescie ze starego ceglanego pieca wclale nie musi byc udziwniana jakimis ekstra dodatkami zeby byla doskonala.
            Oczywiscie nie mowie o jakis mrozonych swinstwach produkowanych na masowa skale i sprzedawanych w malach. Z drugiej strony nie wyobrazam sobie zeby na pizzie oprzec swoja diete bo mimo eksperymentow Pissdoffa nie ma sily kalorii to ma mnostwo. A stare przyslowie pszczol mowi ze nie utyjesz tylko od tego czego nie zjesz. pzdr
            • piss.doff Re: Pizza w Szwecji 07.04.07, 16:14
              Target Red Baron Supreme. 450F
          • pol-prawnik Re: Pizza w Szwecji 08.04.07, 09:05
            Znam i ja Szwecje bardzo dobrze. I jedno jest pewne nie podaje sie do pizzy
            sparzonej poszatkowanej kapusty!!!! Trzeba miec do tego nie lada brak
            wwyobrazni kulinarnej, z czego zreszta Szwedzi slyna.

Co zas sie tyczy pizzy, to wbrew pozorom ma ona swoje zrodla nie w we Wloszech,
            ale w starozytnej Grecji, gdzie ludziom idacym do teatru rozdawano ten wlasnie
            rarytas. Podchwycili to starozytni Rzymianie, ktorzy juz w swoich teatrach
            rozdawali obywatelom oprocz tej wlasnie pizzy czy pity takze wino - obywatele
            czesto wolali - wina i chleba! Tj. tej pizzy chcieli i czegos mocniejszego do
            popicia.

Neapol jest uwazany za miejsce narodzin pizzy tylko symbolicznie. Tak naprawde
            to takze jest greckie miasto, bo zalozone przez Grekow podczas wielkiej
            wedrowki i nawet nazwe ma typowo grecka - Nea poli czyli nowe miasto po grecku.

Pizza od kilku tysiecy lat istniala sobie w domach wszystkich ludow
            srodziemnomorskich i dopiero Wlosi amerykanscy dali jej nowe zycie. A do tego
            niewiele trzeba, troche tylko wyobrazni kulinarnej.

Osobiscie lubie najbardziej chleb-pite pieczona przez pewnego Libanczyka w
            mojej okolicy. Mozna sobie wybrac rozne rodzaje od pachnacych ziolami do
            roznego rodzaju serowych. Pita ma to do siebie, ze mozna ja otworzyc jak
            kieszen i nafaszerowac w srodku czym sie chce, w czym moja zona doskonale sie
            popisuje. Od dluzszego juz czasu nie jadamy chleba na zaczynie, bo jest podobno
            szkodliwy, tak nam powiedzial sasiad lekarz. Przerzucilismy sie na pite i
            bardzo nam to sluzy.

Ten rodzaj chleba ma ponad 6 tys lat i jakos wcale nie widac aby zginal.
            Wspolczesna pizza nie powinna byc robiona na zaczynie ale powinna byc robiona
            podobnie jak pita. Tych pit jest zreszta cale zatrzesienie od
            srodziemnomorskich nawet po hinduski pyszny nan.

• pia.ed Re: Pizza w Szwecji 08.04.07, 09:42
              Musze Cie wyprowadzic z bledu ... Znam Szwecje na pewno lepiej od Ciebie,
              bo mieszkam tu nieprzerwanie od 35 lat.
              Pierwsze szwedzkie pizzerie zostaly otworzone przez Wlochow,
              ktorzy na poczatku lat 60-tych przyjechali do Szwecji zwerbowani
              jako sila robocza.
              Chyba nie zarzucisz WLOCHOM, ze nie wiedza co sie podaje do pizzy???
              Po Wlochach pizzzerie zaczeli otwierac Szwedzi, na identycznej recepturze.

Obecnie pizzerie, jak i wszystko inne, przejeli Arabowie i Turcy ...
              Do podstawowego nadzienia pizzy doszly: ananas, kurczak, kebab i dziesiatki
              innych rzeczy ktore kiedys byly nie do pomyslenia na pizzie.
              Ale zasada jest ta sama: na cieniutkim ciescie musi byc sos pomidorowy
              i ser parmezan (lub jakis inny tlusty).
              I caly czas jest salatka z drobno poszatkowanej kwaskowatej kapusty!
              Bylam kilkakrotnie we Wloszech i tam salatka nie jest wliczona w cene pizzy
              tak jak w Szwecji, ale dostaje sie ja za doplata.
              I wyobraz sobie ze to jest identyczna salatka jak ta podawana w Szwecji.
              Dziwne, prawda???

Napisales:
              "WSPOLCZESNA PIZZA NIE POWINNA BYC ROBIONA NA ZACZYNIE"

Pizza wloska powstala przypadkiem kiedy kobiety piekly chleb. Kiedy zostal
              kawalek ciasta, to dawano na niego pomidory i ser, tak powstala pierwsza pizza.
              Nie wiem o jakim "zaczynie" mowisz, bo pizze piecze sie dzis na drozdzach
              z maki i wody.
              • pol-prawnik Re: Pizza w Szwecji 08.04.07, 10:58
                pizza nie powinna byc drozdzowa, to mialem na mysli. Jak juz pisalem, jednym z
                najwiekszych wrogow ukladu pokarmowego czlowieka sa podobno drozdze.

Kapusta kiszona podawana jest w USA jako dodatek warzywny a zostalo to z
                czasow, kiedy przyjechali do USA ludzie z Europy Wschodniej, gdzie przez cale
                wieki kiszona kapusta, buraki w occie i cebula, to byly jedyne warzywa, z
                powodu klimatu i braku wyrafinowania kulturowego. I tak to przeniesli do USA.
                Wlosi aby miec wiecej kupujacych wprowadzili to do menu. Zreszta w USA kapuste
                kiszona podaje sie przy kazdym prawie posilku jako warzywo, zwlaszcza w fast-
                food.

Mieszkalem we Wloszech 8 lat wiec troche sie orientuje jak sprawa kuchni tam
                wyglada. Kwaskowata salata, o jakiej mowisz to nie kapusta ale mieszanka
                roznych roslin zielonych w tym szpinaku i szczawiu. Kapusta, to takze
                bardzo "polnocne" warzywo, jedzona byla w krajach polnocnych, bo byla latwa w
                uprawie i przechowywaniu ale to bardzo niewyrafinowane warzywo i straszliwie
                smierdzi, jesli cos sie z niej gotuje. Wlosi NIE UZYWAJA KAPUSTY, a jesli juz
                to na glebokiej polnocy i pewnie maja w rodzine Niemke albo Polke....
                Wlosi nie maja powodu uzywac ani swiezej kapusty ani tym bardziej kiszonej. A w
                tajemnicy powiem ci, ze w tradycyjnych domach srodziemnomorskich nie uzywa sie
                kiszonych warzyw, z tej prostej przyczyny, ze caly rok sa dostepne pierwszej
                jakosci swieze warzywa.

Kapusta i brak wyrafinowania kulinarnego, zeby nie powiedzec prymitywizm
                kulinarny czesto byl powodem dziwnych historii, ktorych uczestniczkami byly
                Polki. Jak na przyklad pewna znajoma Polka chciala przekonac swoja wloska
                rodzine o wspanialosci polskiej kuchni i gotowala kapuste. Smrod byl tak
                potezny w okolicy( a nad M.Srodziemnym zacpachy bardzo sie poteguja), ze
                sasiedzi wezwali straz pozarna, ktora za smrodem dotarla do Polki i strazacy
                nie mogli zrozumiec dlaczego akurat kapuste gotowala skoro jest tyle pieknie
                pachnacych warzyw, ktore mozna jesc.....
                Ale coz, jak ktos nawyknie od dziecka do gownianego zarcia, to na stare lata
                mysli, ze to rarytas. Ta Polka, zreszta, o ktorej pisze rozeszla sie z mezem,
                nie wiem czy z powowdu kuchni jaka prowadzila ale skoro nie byla w stanie
                polubic jednej z najlepszych kuchni na swiecie tylko promowala swoje swinstwa,
                pewnie nie byla tez w stanie zmienic swoich innych dosc prymitywnych
                przyzwyczajen.

Nie wiem ktora u ciebie godzina, u mnie blady swit, a ja juz jestem stary dziad
                i ide spac! Dobranoc i Happy Easter!
              • pol-prawnik Re: Pizza w Szwecji 08.04.07, 11:14
                I jeszcze jedno.Wspolczesna pizza powstala nie we Wloszech. Powstala w USA
                dzieki pomyslowosci Wlochow i przez nich zostala wypromowana, chociaz byla
                jedzona we wloskich domach od tysiecy lat. Juz jako pizza wrocila do Wloch i
                tam sobie zyje swoim zyciem. Nie zmienia to jednak faktu, ze to nie Wlosi we
                Wloszech zapoczatkowali to jedzenie w skali swiatowej ale Wlosi amerykanscy.

• pia.ed New York 08.04.07, 11:43
                  Studiow na temat pizzy nie konczylam ...
                  Cieniutko poszatkowana kapusta do pizzy nie jest kwaszona tylko z wineger,
                  ktory daje lekko kwaskowaty smak.

U mnie zbliza sie poludnie, ale widze ze NYC jeszcze sie nie obudzili.

www.maxior.pl/?p=index&id=4499&14
                  • robinhood101 Ameryka to nie NYC 08.04.07, 14:24
                    Zreszta NYC to chyba najbardziej europejskie miasto jakie znam i trudno tam
                    znalezc prawdziwego Amerykanina.
                • piss.doff Re: Pizza w Szwecji 08.04.07, 17:28
                  piszesz ciekawie ale w wielu miejscach piszesz pol i cwierc prawdy.

1. Prawda ze pieczywo na drozdzach jest be pit jest ok. To a degree.
                  2. Polska odmiana pity nazywa sie podplomyk znany tez pospolicie jako
                  gnieciuch. Czy to zdrowe? Zdrowsze jako ze nie ma drozdzy ale czy zdrowe bo ma
                  pszenice? Nie. Kukurydze? Nie. Zyto? Moze. Zyto wymagalo zawsze zakwasu bo
                  naturalnie nie ma glutenu. Pszenica (gluten) powoduje walergie.

3. Drozdze i drozdzaki powoduja wszystkie choroby kobiece tam an dole na ktore
                  jest 10 metrow lekarstw w przecietnym sklepie z jedzeniem. Od gory do dolu
                  ysokiej polki. Nie mowiac a niesamowitej ilosci bakterii w pecherzu moczowym
                  przecietnej 35-latki.

4. Pizza rzeczywiscie powinna byc robiona na zakwasie co jest sprawa prosta w
                  domu bo jest czas na odczekanie 12 godzin lub wiecej ale znow nie jest taka
                  zdrowa bo zawiera np pszenice (znowu gluten sie klania). A coz to za pizza na
                  mace zytniej? A wogole to kto to powiedzial ze ziarno jst zdrowym produktem
                  choc jest na pewno tanim i latwo sie przechowuje. Po wprowadzeniu ziarna do
                  polskiego menu ok wieku 600 zaczely sie dosyc paskudne czasy dla Polski (i nie
                  tylko) ktore kulminowaly czarna zaraza, czerwona, biala i znowu czarna.

• unaswameryce Re: Pizza w Szwecji 08.04.07, 21:40
                    czarna zaraza he he dobre ;o)
                    • piss.doff Re: Pizza w Szwecji 09.04.07, 00:14
                      czarna zaraza uderzyla drugiego raza...
      • eurofabrika Najlepsza jest w 09.04.07, 12:11
        Wg mnie najlepsza jest w PL w sieciach sklepu Auchan i nazywa sie Alzacka ,
        mniam , mniam, mniam .

Ania z Poznania.

Lato, lato .
        www.euofabrika.com
        • eurofabrika Najlepsza jest w 09.04.07, 12:14
          Wg mnie najlepsza jest w PL w sieciach sklepu Auchan i nazywa sie Alzacka ,
          mniam , mniam, mniam .

Ania z Poznania.

Lato, lato .
          www.eurofabrika.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka