Dodaj do ulubionych

child benefit (U.K)

29.04.07, 13:55
Mam prośbę w imieniu mojej koleżanki bo to dla niej nowa sytuacja i nie wie
jak ugryźć temat.Jej mąż podjął pracę w U.K,ona została w Polsce z 3 dzieci-
tu pobiera zasiłki rodzinne na dzieci.Jaka jest procedura żeby mąż uzyskał
child benefit,czy ona też musi w Polsce załatwić jakieś formalności?bardzo
proszę o poradę w jej imieniu.
Obserwuj wątek
    • aleimch Re: child benefit (U.K) 29.04.07, 18:09

• lillap Re: child benefit (U.K) 29.04.07, 19:45
        Wg przepisow dzieci maja mieszkac na terenie UK. Jesli nawet dostanie CHB to
        zazwyczaj po pewnym czasie poprosza wnioskodawce o zwrot tych pieniedzy, jesli
        sie zdarzy ze urzednik przeoczy te informacje, ze dziecko mieszka poza UK na
        stale.
        • dorotus76 Re: child benefit (U.K) 29.04.07, 22:16
          Dzieci naprawdę nie musza mieszkac na terenie UK !!!
          Ten temat był poruszany ze 100 razy już, nie muszą, bo moje nie mieszkały i dostały.
          Odsyłam do stron w google, w oryginale.
          • lillap Re: child benefit (U.K) 30.04.07, 08:53
            To claim Child Benefit, the general rule is that the claimant and the child
            (see pages 10 and 11 below) must be in Great Britain (section 146 (1) and (2)
            of the Social Security Contributions and Benefits Act 1992, as inserted by
            section 56 (1) of the Tax Credits Act 2002) or in Northern Ireland (section 142
            (1) and (2) of the Social Security Contributions and Benefits (Northern
            Ireland) Act 1992, as inserted by section 56 (2) of the Tax Credits Act 2002).

Tez wciaz slyszalam taka wersje jak Ty podajesz, ale jak widac w przepisach,
            dziecko musi byc w UK. Zapewniam cie ze IR zaczyna juz to sprawdzac i sa juz
            przypadki gdy trzeba mu zwracac kilkuletnie wplaty dlatego ze dziecko nie
            przebywalo na stale w UK. SAma niedawno pomagalam takiej osobie, ktora byla
            zalamana koniecznoscia zwrotu kilku tysiecy wyplaconych z tytulu CHb i Child
            Tax Credit.
            • aula27 Re: child benefit (U.K) 07.05.07, 01:45
              Ja akurat jestem w temacie, bo też staramy się o child benefit - 18 funtów
              tygodniowo na najstarsze dziecko, 12 funtów na każde kolejne. Ale rzeczywiscie,
              trzeba uznawac UK jako swoje miejsce pobytu. Trzeba tu mieszkać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka